Pek çok kullanıcının internette araştırdığı o soru: YouTube nedir? Bazıları bu konu hakkında bilgi almaya çalışıyor. Gelin beraber inceleyelim.
Video dendiğinde akla gelen sitelerin başında YouTube yer alıyor. YouTube, günümüzün en popüler video izleme platformlarından birisi olsa da kendini geliştiren web sitesi, artık video izlemenin de ötesinde bir yer haline dönüştü. Pek çok konuda etkili olmaya çalışan platform, günümüz teknolojilerini de kullanarak kendini geliştiriyor ve insanların karşısına en iyi şekilde yeniliklerle çıkmaya çalışıyor. Geçmişten günümüze yenilenen arayüzü ve yeni özellikleriyle şu anda 2.6 milyar kullanıcıya sahip olan YouTube, büyümeye devam ediyor.
YouTube Nedir?
YouTube, internet üzerinden video izlemeyi sağlayan bir platform. Google tarafından satın alınan ve Alphabet çatısı altında yayın yapan YouTube, 2005 yılından beri bu alanda hizmet veriyor. Genel merkezi Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinde yer alan YouTube’un kurucu isimleri arasında Chat Hurley, Steve Chen ve Jawed Karim bulunuyor. YouTube’un ilk videosu 2005 yılının Nisan ayında paylaşıldı. Günümüzde kilit isimler arasında Susan Wojcicki ve Chad Hurley yer alıyor. İnternet ve video depolama endüstrisinde yer alan platformun pek çok ürünü de bulunuyor.
“YouTube nedir?” konusuna ek olarak YouTube hakkında biraz daha bilgi sahibi olmak gerekiyor. YouTube, 2020 yılında 19.8 milyar dolar gelir elde ederken firmanın şu anda milyarlarca izleyicisi bulunuyor. Yeni para kazanma özellikleriyle elde ettiği geliri ciddi oranda arttıran firma, bu alanda büyümeyi sürdürüyor. YouTube’un geliştirildiği diller arasında Python, C, C++, Java, Go ve JavaScript bulunuyor. YouTube’un geliştirdiği ürünler ve hizmetler arasında ise YouTube Premium, YouTube Kids ve YouTube Music gibi pek çok hizmet yer alıyor.
YouTube’un Özellikleri
YouTube, sunduğu özellikler ile öne çıkan bir firma. Bu özelliklerden birisi video teknolojisi olarak yer almakta. Öncelikle video teknolojisinden söz edelim. “YouTube nedir?” konusunda temel özellik olan video teknolojisini de bilmek gerekiyor. YouTube, ilk kurulduğunda Adobe Flash Player’ın gücünden faydalanarak video gösteriyordu. Bir süre sonra HTML5 yapısına geçiş yapan platform, insanlara bu şekilde video sunmaya başladı. Bir süre Flash Player ile HTML5 arasında geçişi mümkün kılan YouTube, sonrasında tamamen HTML5 tabanlı video özelliği ile izleyicilerin karşısına çıktı. Video teknolojisinin özellikleri arasında video içi reklam, videolu reklam, bilgi kartı ekleme, video sonuna bağlantı ekleme ve video filigranı yerleştirme gibi özellikler bulunuyor.
Kullanıcıların bilmesi gerektiği bir diğer detay yükleme kısmı olmakta. Kullanıcılar video yüklemek için YouTube’a üye olmalı. Üye olan kullanıcılar platformda yükleme yapabiliyor. Doğrulanmamış kullanıcılar 15 dakikaya kadar video yükleyebilirken doğrulanan kullanıcılar 15 dakikanın üzerinde videolar atabiliyor. Yayınlar için süre sınırı ise 12 saat ile limitlendirilmiş durumda. YouTube’un ilk zamanlarında video paylaşımı için 10 dakikaya kadar izin veriliyordu. Sonrasında 15 dakikaya çıkarılan bu süre ardından 12 saate çıkarıldı. Ayrıca en yüksek dosya boyutu 256 GB olarak yüklenebiliyor.
“YouTube nedir?” konusuna değinirken kalite ve formatlardan da bahsetmek gerekiyor. YouTube, günümüzde en yüksek 8K video desteğine sahip iken bununla beraber 60 FPS desteğine kadar video paylaşım imkanı sunuyor. İlk zamanlar 320 x 240 piksel video yüklemeye izin veren platform, 2008 yılında 720 piksel desteğini sunmaya başladı. 2010 yılında 1920 x 1080 piksel çözünürlüğe kavuşan platform, ilerleyen dönemlerde önce 4K, sonrasında 8K video yükleme desteğini getirdi. YouTube’da yer alan diğer video çeşitleri arasında 360 video ve 3 boyutlu video da bulunuyor.
Bir diğer özellik canlı yayın özelliği olarak açıklanabilir. Canlı yayın sistemi ile beraber kullanıcılar YouTube üzerinden yayın yapabiliyor. YouTube’dan yayın yapan bir kullanıcı canlı analiz ve grafikler sayesinde o anki kullanıcı sayısı, izlenme süresi ve izlenme grafiği gibi verilere erişebiliyor. Yayın panelinin bir kısmında yorum alanı bulunuyor. Burada yorum yapan kullanıcıların yorumları gözüküyor. Yayın özelliğinin bir diğer özelliği yayın için kaydetme sisteminin bulunması. İçerik üreticisi, yayını geçmiş yayın olarak kendi kanalında kaydedebilir. Bu durum, izleyicilerin yayını sonradan izlemesine olanak tanıyor. Bunun dışında yayını gecikmeli gösterme gibi daha pek çok özellik mevcut.
“YouTube nedir?” konusunda YouTube’un her türlü özelliğini saymak uzun süreceği için diğer özellikleri şu şekilde özet geçelim:
- YouTube Studio ile video düzenleme
- Raporlama aracı
- Yorum sistemi
- Topluluk kısmı
- Altyazı ile video izleme
YouTube Servisleri
YouTube’un pek çok servisi bulunuyor. Bunlardan birisi YouTube Kids olarak açıklanabilir. YouTube Kids, çocuklara özel içeriklerin gösterildiği bir platform olarak belirtilebilir. Bu platform sayesinde çocuklar, güvenli bir şekilde YouTube’da gezebiliyor. Bir diğer servis olan YouTube Music, müzik dinlemek isteyen kullanıcılar için geliştirildi. Spotify benzeri bir uygulama olan YouTube Music ile beraber kullanıcılar müzik hizmetinden yararlanırken arka planda müzik dinleyebiliyor olacak.
“YouTube nedir?” konusunda YouTube Premium hakkında da bilgi almak gerekiyor. YouTube Premium, premium abonelik sahibi olmak isteyenlere sağlanan bir sistem. Bu sistem sayesinde kullanıcılar premium hesap elde ederken pek çok avantaja da kavuşuyor. Bu avantajlar arasında bazı içeriklere ulaşmak, reklamsız bir şekilde video izlemek ve arka planda video oynatmak gibi ayrıcalıklar sıralanabilir.
YouTube Shorts, YouTube’un sunduğu bir diğer hizmet. Bu hizmetin amacı, TikTok ve Instagram Reels gibi kısa video çekip paylaşmayı sağlamak. Yakın zamanda piyasaya sunulan Shorts ile beraber insanlar 60 saniyeye kadar dikey boyda videolar yayınlayarak kısa ve ilgi çekici konulara değinebilir. Bu özellik YouTube’da genellikle kısa bilgiler vermek için yaygın bir şekilde tercih ediliyor.
YouTube’un bir diğer özelliği olan TestTube, YouTube deneyimini arttırmak için yeni özellikleri denemek isteyenlere sunuluyor. YouTube’a eklenen yeni özellikler, platformun daha çok geliştirilmesini sağlıyor. Test kullanıcıları sayesinde yeni özelliğin ne kadar kaliteli olduğu öğreniliyor. Bunun yanı sıra platformda YouTube TV, YouTube Stories, YouTube Community ve YouTube Movies servisleri de mevcut.
YouTube’un Piyasadaki Konumu
“YouTube nedir?” konusunda firmanın pazardaki konumunu da bilmek önemli bir detay. YouTube’un pazardaki yerini incelediğimizde genel olarak video konusunda liderliği elinde barındırdığı tespit ediliyor. Canlı yayın konusunda da Twitch daha önde duruyor. YouTube’un avantajlı bir diğer yanı kullanıcı sayısının 2.5 milyarın üzerinde olması. Bu da platformun en çok izlenen web sitesi olmasında etkili oluyor.
YouTube Tarihi
2000’li yılların başında video izleme ve video yükleme konusunda Steve Chen, Chad Hurley ve Jawed Karim’in aklında güzel bir fikir vardı. O dönemde kullanıcı dostu bir arayüze sahip donanımlı bir web sitesi bulunmadığı için üç ortak bir karar aldı ve YouTube’u geliştirmeye başladı. 2005 yılının Nisan ayında ilk videoyu platforma yükleyen ekip, bu şekilde YouTube’u resmî olarak kurmuş oldu.
YouTube, kurulduğu ilk dönemde pek popüler olmadı. Hatta ekip, oyuncu ajansı ile anlaşıp birkaç oyuncunun YouTube’da video çekmesini istese de bu durumda yeterince başarılı olmamıştı. YouTube’un asıl patlama noktası amatör video paylaşımcılarının kendi videolarını yükleyip diğer insanlara bu videoları göstermesiydi. YouTube, bu şekilde büyümeye ve öne çıkmaya başladı.
2006 yılına gelindiğinde Google, YouTube’daki cevheri gördü ve kendi firması için bu platformu satın alma kararı aldı. Zaten YouTube’un böyle bir amacı bulunuyordu. YouTube’u seçen Google, platformu 11,5 milyon dolara satın alarak günümüze kadar geliştirmeye devam etti. Bu konuda siz değerli okurlarımız için “YouTube nedir?” konusunda bilgi verdik. Umarız konu sizlere faydalı olmuştur.