Yerel SEO Nedir? Kapsamlı Rehber (2024)

Yerel SEO Nedir? Kapsamlı Rehber (2021)

14.000 kelimeden oluşan 16 bölümlük Yerel SEO rehberine hoş geldin.

İnternete bulabileceğin en kapsamlı rehberin bizim rehberimiz olduğuna da oldukça eminim.

Bu rehberde yerel SEO hakkında aradığın her şeyi bulabileceksin.

Sakin kafayla, detaylı bir şekilde okumanı öneririm.

Bu rehberi bitirdikten sonra yerel SEO konusunda bilmediğin bir şey kalmayacak, emin olabilirsin.

Daha sonra da okumak ve bakmak istersen de bu sayfayı yer işaretlerine eklemeyi ihmal etme.
Yerel SEO Nedir? Dev Rehber 2019

Bölüm 1: Yerel SEO’ya Giriş

Arama motorlarında fark edilmek ve daha fazla müşteri üretmek isteyen yerel bir işletmeye sahipsen, yerel SEO’yu çok iyi anlam gerekir.

Yerel SEO planı olmadan, işletmen ürün veya hizmetlerin için yerel bölgende yer alan online avantajlarından yararlanamaz.

Bu ücretsiz e-kitapta, işletmen için etkili bir yerel SEO kampanyası başlatmak için bilmen gereken tüm her şeyi tartışacağız.

Bu rehberde yer alan konular içerisinde; “Yerel SEO için en iyi yöntemler hangileridir?”, “Google My Business optimizasyonu”, “yerel SEO Anahtar Kelime Araştırması” ve işletmenin daha fazla ilgi, trafik ve müşteri elde etmesine yardımcı olacak diğer gelişmiş taktikleri bulabilirsin.

Eğer daha önce SEO hakkında bir bilgin yoksa seni SEO hakkında yazılmış dev makalemizi okumaya davet ediyorum.

Ama şimdilik dilersen arkana yaslan, bir kahve ve not kağıdını yanına al.

Çünkü ilk olarak basit SEO noktalarını keşfetmeye başlayacağız.

Yerel SEO Nedir?

Yerel SEO Hakkında Anlatıcı Görsel

Yerel SEO, özellikle yerel işletmeler için arama motoru optimizasyonu ile uğraşan bir SEO dalıdır.

Etkili bir yerel SEO kampanyası yürütmek, işletmenin Google’ın arama motoru sonuç sayfalarının birinci sayfasında yer alan hem “Harita Paketi” hem de “Organik Listeleme”inde görünmesini sağlayacaktır.

SEO, bir bütün olarak, tüm iş alanlarını, blogları ve web sitelerini kapsamaktadır.

1990’larda SEO daha basitken ve bu kadar karışık değilken, SEO ile yerel SEO arasında çok fazla bir fark yoktu.

Bununla birlikte, bugün sadece ve sadece yerel SEO’yu özel olarak etkileyen birkaç nüans bulunmaktadır.

Yani artık yerel SEO apayrı bir uzmanlık alanı haline gelmiştir.

Yerel SEO özellikle yakındaki bir yerden arama yapan kişiler için işletmeni optimize etmene yardımcı oluyor.

Böylelikle yakın çevrende yer alan potansiyel müşterilerine daha çabuk ulaşabilmeni sağlayacaktır.

Eğer göstermiyorsa, yakınınızda potansiyel müşterilerin senin sunabileceğin ürün ve hizmetleri ararken senin Google’da listelenmemen sana ve işletmene ne kadar çok trafik ve kazanç kaybettirebileceğini tahmin edebiliyor musun?

Bu yüzden yerel SEO oldukça çok önemli bir durumdadır.

Dahası, Yerel SEO’nun önemi yakın gelecekte de gittikçe artmaya başlayacak ve yerel işletmeler arasındaki en önemli rekabetin unsurlarından biri olacaktır.

Bunun nedeni ile yakın gelecekte daha fazla mobil cihazların ve internetin hayatımızda çok daha önemli bir yer tutmasından kaynaklanmaktadır.

Mobil Kullanım

Mobil cihaz kullanıcıları hareket halindeyken yakındaki işletmeleri arama eğilimindedir.

Hatta hareket halinde olmalarına bile gerek yok.

Evde oturmuş telefonunuzla yakında olan bir restoranı bulabilmek için kaç kez arama yaptığınızı hatırlıyor musunuz?

Çünkü büyük olasılıkla en yakın işyerine gidebilmek ve istediğinizi satın alabilmek için anında bir çözüm bulmak istiyorsunuzdur.

Son zamanlarda yapılan bir araştırmaya göre, mobil aramalardaki yaklaşık % 56’sının yerel amacı bulunmaktadır.

Eğer arama motorları işletme bilgilerinizi ve web sitenizi her gün aramalarda gösterirse, tüm bu yerel satın alma potansiyelinden tam anlamıyla yararlanabilirsiniz.

Bu yerel potansiyel sadece daha fazla tıklama oranını (TO) yükseltmekle kalmayacak, aynı zamanda işletmen için de daha fazla müşteri edinme olasılıklarını da besleyecektir.

Yerel SEO ve Geleneksel Pazarlama

Kabul etmemiz gerek, yerel SEO karışık ve oldukça dikkat edilmesi gereken bir hesaplamadır ve bu da bazı insanlara oldukça karışık teknik olarak gelecektir.

Ancak önemli olan, yerel SEO’nun geleneksel pazarlamadan neredeyse her zaman daha ucuz ve daha etkili olmasıdır.

Dahası, yerel SEO da gerçekten de sadece teknik değildir.

Geleneksel pazarlamayı ele alalım. İşletmeni tanıtabilmek amacıyla birçok şey yaptığına eminim.

Örneğin, yerel gazetelerde ilan veriyor, broşür dağıtıyor, yerel dergilerde yer almak için planlamalar yapıyor olmalısın. Bütün bunlar senin de bildiğin gibi çok pahalı ve kesinliği olmayan yöntemlerdir.

Dağıtım kanallarının ne olduğunu veya gerçekten kime ulaştıkları üzerinde hiçbir kontrolün de yoktur ve bu nedenle performanslarını da ölçemezsin. Sonucunda yapmış olduğun reklamın doğru bir potansiyel kitlene ulaştığını bilmeden para ve kaynak harcamış olursun.

Belirli bir pazarlama kanalının nasıl bir performans gösterdiğini iyi bilmiyorsan, bütçeni de en iyi şekilde optimize edemezsin.

Üstelik bütçe kısıtlamak istediğinde de hangi çevrimdışı kanallardan kesinti yapman gerektiğine emin olamazsın.

Çünkü hangisinin senin ve işletmen için potansiyel müşterilerine ulaştığını ve hangilerinin ulaşmadığını tam anlamıyla belirleyemezsin. Sonuçta doğru kanalı kapatma tehlikende her zaman kapında bekliyor olacaktır.

Bir diğer yandan yapacağın herhangi bir yerel SEO kampanyasında tüm çıktıları takip edebilirsin.

Üstelik çevrimdışı kanallardan daha az bir bütçe ayırman yetiyor ve Google’da yer alan listelerin başına çıktığında çok daha büyük gelirler getirmeye başlıyor.

Daha da önemlisi, yerel SEO ve organik arama trafiği üzerinden tam olarak ne kadar trafik, potansiyel müşteri ve müşteri aldığını da oldukça kolay bir şekilde takip edebilirsin.

Evet, şimdiye kadar en azından yerel SEO’ya neden ihtiyacın olduğunu anlamış ve çok daha ayrıntılı bilgi edinmen gerektiğine karar verdin.

O zaman artık daha ayrıntılı bir şekilde yerel SEO ve püf noktalarını keşfetmeye başlayabiliriz.

Bu rehberde öğrenebileceğin her şey işletmenin yerel SEO’yu kullanarak çok daha iyi bir şekilde potansiyel müşterilerinin önüne çıkmasını sağlayacak ve işletmene yardımcı olacaktır.

Yazının sonunda ise yerel SEO’ya nasıl start vereceğini, web siteni optimize etmek için gerekli olan teknikleri ve daha fazlasını öğrenerek başlamış olacaksın.

Hazırsan bir sonraki bölüme geçelim.
Bölüm 2: Google İşletme Kurulumu ve Optimizasyon

Bölüm 2: Google İşletme Kurulumu ve Optimizasyon

Günümüzün dijital pazarlama alanında Google Benim İşletmem (eski adıyla Google Rehber) şimdi yerel SEO’nun başlangıç ​​noktası haline gelmiştir.

Google Benim İşletmem, yerel SEO için inanılmaz derecede önemlidir.

Bu alan olmadan, Google’ın yerel arama sorgularının büyük çoğunluğu için görüntülediği arama motoru sonuç sayfalarındaki (SERP’ler) yerel harita listelerinde görünemezsin.

Neyse ki, Google Benim İşletmem sayfanı ayarlamak oldukça kolay ve basittir. Üstelik çok da zamanını almayacaktır.

Google Benim İşletmem sayfanı etkinleştirmek ve kurmak için aşağıdaki adımları izlemen yeterli olacaktır.

1. Adım: Başlamak için www.google.com/business adresini ziyaret et.

2. Adım: “Konum Ekle” düğmesine tıkla.

3. Adım: İşletmeni arayabileceğin bir Google Haritalar sayfasına yönlendirileceksin. İşletmeni bul ve senden burasının doğru olduğuna dair bir doğrulama isteyecektir. İşletmeni bulamıyorsan, merak etme, “Bu eşleşmelerden hiçbiri – İşletmenizi ekleyin” düğmesini tıklaman yeter de artar.

Daha sonra karşına şöyle bir ekran gelecektir:

Konum

4. Adım: Ve senden işletmemle ilgili bilgileri tamamlaman istenecektir.

Kullandığın işletme adını, adresini ve telefon numarasını ekle. (Bu işletme bilgileri daha sonra bu kılavuzda da oluşturman gereken alıntılar kısmında internet sitende yer alan bilgiler ile aynı olmalıdır.)

5. Adım: Doğrulama sürecinde işletme adresini Google ile doğrulamayı unutma. Bu, Google’ın size postada gizli bir iğne ile mektup göndermesini de içerir.

Konum doğrulama

6. Adım: Resimler ve çalışma saatleri dahil olmak üzere işletme profiline ek bilgiler yükle.

Tüm bu bilgileri eklerken dikkat etmen gereken en önemli şey eksiksiz bir şekilde ekleme yapman olmalı. Tüm gerekli bilgileri eklemeli ve hiçbir şeyi atlamamalısın.

Son olarak, gizli pin adresine postayla gönderildikten sonra doğrulama işlemini tamamladığından emin ol.

Bu, işletme girişini tam olarak talep etmene ve doğrulanmamış kullanıcıların yapamayacağı daha gelişmiş özelliklere erişmene olanak sağlar.

Google Benim İşletmem sayfanın doğrulanması bu rehberde takip edeceğin diğer tüm adımlardan önce halletmen gereken en önemli adımdır. Bu yüzden bu adımlardan birini yapmayı unutmamalısın.

O zaman her şey tamamsa şimdi, Google Benim İşletmem sayfanı tam potansiyeline göre nasıl optimize edebileceğimizi keşfedelim ne dersin?

Google Benim İşletmem Optimizasyonu

Google Benim İşletmem girişini optimize etmek için birkaç ipucu almak ister misin?

İşte işine yarayacak bazı maddeler:

  • Üstüne basarak söylüyorum, Google Benim İşletmem listelenmesi için gerekli tüm bilgileri eklediğinden emin ol. % 100 tamamlanmış profilin olmadan başlamak mümkündür, anca kesinlikle bunu tavsiye etmiyorum. Her zaman profilini % 100 tamamlamayı hedeflemelisin. Tüm bilgilerini eksiksiz girmek sana yardımcı olacaktır.
  • Tıklama ihtimali olan çarpıcı bir profil resmi veya logo seç. İdeal olarak, görüntü ilginç ve doğrudan uzmanlaştığın işletme türüne bağlantılı olmalıdır. Logonu oluştururken zaten insanları kendisine çekecek bir tasarım yaptıysan bunu kullanabilirsin ya da işletmenin dış görünüşü insanların ilgisini çekiyorsa bunu da kullanabilirsin.
  • Fotoğrafını yüklediğinde, fotoğraf dosyasının isminin anahtar kelimen ile aynı olduğuna emin olmalısın. Örneğin, “Kelime-1.-alan-XYZ.jpg”
  • Google Benim İşletmem girişine birden çok resim ekle. Bu görseller işletmenin müşteriler üzerinde daha fazla etki sağlamasına yardımcı olacaktır. Ayrıca unutma. Her yüklediğin fotoğrafın ismi de hedef anahtar kelimeni kullanarak isimlendirmelisin.
  • Doğru sınıflandırma, Yerel SEO başarısı için kritik öneme sahiptir. Bu yüzden Google Benim İşletmem de eklerken doğru kategoriyi eklemeyi ihmal etme.
    Bu sayede arama listelemelerinde aynı anahtar kelime olmasa da kategori bağlantısını sağlayabilirsin.
  • Örneğin, Güney İtalya’ya özgü bir mutfağı sunan bir restoranınız varsa bunun için kategoriyi “Güney İtalyan Mutfağı” olarak belirlemen gerekir.
    Bu sayede doğru bir kategorilendirme yapabilir ve potansiyel müşterilerine çok daha hızlı ulaşabilirsin. Çünkü Güney İtalyan Mutfağını yemek isteyecek insanlar büyük olasılıkla Google’a bu üç kelimeden oluşan aramayı yapmaya girecektir.
  • Google çok az sayıda bir kategori belirlemeni önerecektir.
    Bunu unutma ancak, unutmaman gereken bir diğer nokta ise kategorilerine birden çok seçim yapabilirsin ve hatta yapmalısın. Bu sayede çok daha iyi bir erişim şansı yakalayacaksın. Sadece seni kapsayan birkaç tanesini eklemelisin.
  • İşletme Adı, İşletme Adresi ve İşletme Telefon numaran için kullandığınız tam formatı yazmayı ihmal etme. Bu bilgilerin doğru bir formatta girilmesine daha sonra ihtiyacın olacak ve bu rehberde yer alan bilgilerde bir adım ileriye gidebilmek için bu çok önemli.

İş Optimizasyonu için Bing Yerleri

Bölüm 3: İş Optimizasyonu için Bing Yerleri

SEO veya Yerel SEO hakkında konuştuğumuzda, çoğu işletme bunu Google ile sınırlandırır. Google, şüphesiz dünyanın en büyük arama motorudur. Buna karşı diyebileceğim hiçbir şey yok.

Web sitesi trafiğinin % 50’den fazlası muhtemelen Google’dan gelecektir.

Bu yüzden Google’ın tek kaynak olduğunu düşünmek kaçınılmaz olabilir. Ancak bu durumda haksız olduğunu söylemem gerekiyor.

Google her ne kadar internet sitendeki trafiğin yarısını ve hatta yarısından fazlasını getirse de bu pazarda tek değil. Diğer arama motorlarını bu durumda görmezden gelmemen gerekir.

Çünkü diğerlerinde de oldukça büyük bir pasta dilimi yer alıyor.

Ve eğer özellikle Yerel SEO yapıyorsan tüm online trafik kaynaklarını en üst düzeyde kullanman işine yarayacaktır değil mi?

Üstelik benden bir ipucu.

Birçok işletme Google dışında başka arama motoruna dikkat etmez. Bu yüzden de diğer arama motoru listelerinde, örneğin Bing’de bu listelerin en üstüne çıkma şansın çok daha yüksek olacaktır.

Bing, dünyanın ikinci en büyük arama motorudur ve çevrimiçi aramaların yaklaşık %20’sinden sorumludur.

Yerel SEO’nu gerçekten optimize etmek ve mümkün olan en yüksek miktarda trafik almak istiyorsan, yalnızca Google’a bakmakla kalmamalısın. Aynı zamanda Bing Places for Business için arama motoru listeni de optimize etmen gerekir.

İşte bu noktada bu rehberde sıra Bing için işletme bilgilerini nasıl ekleyeceğin ve optimize yapabileceğin hakkında tüm adımlara beraber bakalım.

1. Adım: Bing Rehber’i ziyaret et ve ‘Başlayın’a tıkla.

 bing for business

2. Adım: Google Benim İşletmem ile yaptığın gibi aynı işlemi tekrarla. Başlamak için işletmenin adını veya yerini yazabilirsin. İşletmen arama sonucunda görünmüyorsa, “Yeni İşletme Ekle” düğmesine tıkla.

Bing Place Ekleme

3. Adım:Bu üçüncü adım için bir Microsoft hesabına ihtiyacın olacak. Dolayısıyla, bir hesabın yoksa (kimi kandırıyoruz en az herkesin bir tane hesabı vardır), yeni bir Microsoft hesabı oluştur.

Bundan sonra, giriş yap ve gerekli işletme bilgilerini eklemeye başla.

4. Adım: Gerekli tüm işletme ayrıntılarını gönderdikten sonra, işletme için hak sahibi olduğunu doğrulaman gerekir. Doğrulama işlemi Google İşletmem’e oldukça çok benzer. Adresini eklemen yeterli. Bir hafta içinde de doğrulama pinin sana yollanır.

5. Adım: Doğrulama işlemi tamamlandıktan sonra işletme girişini yönetmeye başlayabilirsin.

Ve, işte bu kadar! Basit ve Google’a çok benziyor değil mi?

Evet, şimdiye kadar ne yaptık? Artık bir Google İşletme hesabın ve Bing Rehber hesabın var.

Bu, işletmenin yerel arama sonuçlarındaki görünümünü iyileştirerek internet sitene daha fazla trafik çekmeye başlayabilirsin demek. Böylelikle potansiyel müşterilerine daha çok ulaşacaksın.

Bunu da hallettiğimize göre artık Yerel SEO’nun daha karmaşık, ayrıntılı ve gelişmiş taktiklerine doğru ilerleyebiliriz. Ve bu da rehberin sıradaki başlığına girmemiz gerektiğini söyler. İşte sırada Yerel SEO için Anahtar Kelime Araştırması var.
Yerel SEO için Anahtar Kelime Araştırması

Bölüm 4: Yerel SEO için Anahtar Kelime Araştırması

Deneyimli bir işletme sahibi olarak, anahtar kelime araştırmasının her zaman SEO çalışmaları için ne kadar önemli olduğunu zaten biliyorsun.

İnsanlar çevrimiçi bir şey ararken “anahtar kelimeler” kullanarak ararlar, senin de yaptığına adım gibi eminim. Örneğin, birisi erkek için koşu ayakkabısı almak istiyorsa aşağıda yer alan anahtar kelimelerden bazılarını kullanıyor olabilir.

  • Erkek koşu ayakkabısı satın al
  • Erkek koşu ayakkabısı çevrimiçi satın al
  • Erkek koşu ayakkabısı

Bunlar, alıcının amacını temsil eden anahtar kelimelerin bazılarıdır.

Eğer amacın SEO’da iyi olmaksa, işin ve işletmen için önemli olan anahtar kelimelerin arama sayfalarında internet siteni ve işletmeni en üst sıralarda görmek isteyeceksin.

Genellikle bir arama sonrası kullanıcılar ilk birkaç arama sonucuna baktığını kendimizden biliyoruz.

Bu nedenle, potansiyel bir müşteri ana anahtar kelimelerinizi aradığında, seni bulur. Sonucunda arama sonucuna tıklar ve internet sitene gelerek ürününü ya da hizmetini satın alır.

Böylelikle bu süreç senin için olumlu bir şekilde sonuçlanır.

Tabi anahtar kelimeleri kullanmanın ilk adımı kesinlikle işletmen için en doğru anahtar kelimeleri bulmak olacaktır. SEO uzmanlarının günlük olarak kullandığı birçok anahtar kelime araştırma yöntemleri ve püf noktaları bulunuyor.

Bu bölümde, yerel işletmelerin yerel SERP’lerde (arama motoru sonuç sayfaları) daha üst sıralarda yer almak için kullanmaları gereken anahtar kelime araştırma ipuçlarını çok daha yakından keşfedeceğiz.

Eğer hazırsan, hadi başlayalım.

Google Anahtar Kelime Planlayıcı

Google Anahtar Kelime Planlayıcı, şu ana kadar gördüğüm en iyi ve en etkili anahtar kelime araştırma araçlarından biridir.

İşletmen için en iyi anahtar kelimeleri bulmak istiyorsan ilk olarak kullanman gereken araştırma aracı bu olacaktır. Hatta, Google Anahtar Kelime Planlayıcı’yı kullanman yeterli bile olabilir.

Ayrıca, en güzel yani bu araç tamamen ücretsizdir.

Bu nedenle iyi bir anahtar kelimeyi bulmak için en çok tercih edilen araç olarak önümüze çıkıyor.

Üstelik oldukça fazla özelliği sayesinde bu işte oldukça iyi.

Bu araç, tam olarak kaç tane insanın işletmenin “anahtar kelimesi”ni aradığını gösterecektir.

Dahası, araç aynı zamanda her bir anahtar kelimenin arama hacmini yıla ve aya göre de ayırmaktadır. Böylece sektöründe olan potansiyel talebin mevsimsel değişimlere sahip olup olmadığını anlayabilirsin.

Bu şekilde çok daha sağlıklı ve doğru bir stratejiyi oluşturmana da yardımcı olur.

İşte Yerel SEO çalışmalarında kullanman gereken ve işletmeni en iyi anlatan anahtar kelimeleri belirlemek için Google Anahtar Kelime Planlayıcıyı nasıl kullanman gerektiğini beraber inceleyelim.

Google Ads hesabına giriş yaparak başla. Eğer bir hesabın yoksa ilk olarak bir hesap oluştur. İlk oluşturma zamanında senden bir reklam çıkmanı isteyecektir. Hızlı bir şekilde bir reklam çık. Bu reklamı daha sonrasında durdurup silebilirsin.

Eğer Google Ads hesabın hazırsa şimdi sırada SEO çalışmalarında sürekli kullanacağın araca geçmenin sırası gelmiştir. Google Anahtar Kelime Planlayıcı aracını aç ve “Yeni Anahtar Kelime ve Grubu fikirlerini” seç.

Google Ads hakkında daha fazla bilgi almak için;

google anahtar kelime planlayıcı

Daha sonra sıra biraz beyin fırtınasına gelmiş demektir. İşletmenin bulunduğu sektörü düşünerek en doğru anahtar kelimelerin ne olabileceğini düşünmeye başla.

Örneğin, bir çiçekçiysen, “çiçekçi”, “çiçekçi”, “çiçek satın al”, “çiçek aranjmanı” gibi anahtar kelimeler en uygun ve bağlantılı olanlar olacaktır.

Bu anahtar kelimeleri Google Anahtar Kelime Planlayıcı’ya ekle ve varsayılan ülke hedeflemesini kaldır.

İşletmenle hedeflemek istediğin coğrafi konumu tam olarak belirt ve “Fikir Al” düğmesine tıkla.

google anahtar kelime planlayıcı 2

Bir sonraki sayfada ‘Anahtar Kelime Fikirleri’ düğmesini tıkladığında, başlamak için alakalı anahtar kelimelerin uzun bir listesinin sana sunulduğunu göreceksin.

Bu anahtar kelimeleri ilham kaynağı olarak kullanabilirsin.

Veya bu anahtar kelimeleri, çok daha iyi ve işletmene yarayacak anahtar kelimeleri bulabilmek amacı ile de kullanabilirsin.

Ayrıca, bu anahtar kelime fikirlerini, bu bölümün ilerleyen bölümlerinde inceleceğimiz diğer tekniklerden bazıları ile birlikte kullanabilirsin.

Rakip Analizi

Rakiplerinin kullandığı anahtar kelimeler ve kelime gruplarını “çalmanı” şiddetle tavsiye ederim. Ve hayır düşündüğün gibi etik olmayan bir davranış değil bu.

Aslında neredeyse akıllı bir şekilde işletme yöneten herkes bunu yapar.

Kim bilir, belki de başka bir yerel işletme, hatta rakibin senin internet sitenden anahtar kelime fikirleri çalıyor olabilir!

Bu sadece online pazarlama ve SEO dünyasının işleyiş şeklidir ve aslına bakarsan bu şekilde işleyiş oldukça sağlıklı.

Farklı anahtar kelimeler için beyin fırtınası yaparken fikirlerin tükenmesi çok nadir değildir, hatta karşına çıkacak en büyük engel bu olacaktır.

Ancak işte bu anda rakip analizinin avantajı burada çıkacaktır. Her bir anahtar kelime fikrini kendin düşünmen gerekmez. Çünkü rakiplerinin araştırmasından yararlanabilirsin ve hatta direk yararlanmalısın.

Nasıl mı?

İşte sana nasıl olduğunu anlatayım.

Google Anahtar Kelime Planlayıcı aracına git ve rakibinin açılış sayfasının URL’sini buraya yapıştır.

Rakip Analizi

Bu sayfanın içeriğine bağlı olarak, Google’ın Anahtar Kelime Planlayıcı aracı, en alakalı olduğunu düşündüğü anahtar kelimeleri listeleyecektir.

Bu anahtar kelime fikirlerini beyin fırtınası yapmak ve daha fazla anahtar kelime araştırmak için “tohum anahtar kelimeler” olarak kullanabilirsin.

Hatta belki de rakibinin aklına gelmeyen çok daha iyi bir anahtar kelimeyi onun sayesinde bile bulabilirsin.

Ayrıca, anahtar kelimelerin tekrar tükendiğini düşünüyorsan, aynı işlemi doğrudan başka bir rakibini kullanarak denemeye devam edebilirsin.

Ayrıca, harcayacak biraz bütçen varsa, Ahrefs, Moz, SEMRush veya SpyFu gibi daha premium bir araç bile satın alabilirsin (Bu alanda ücretsiz ve iyi bir araç bulabileceğin tek seçenek Google Anahtar Kelime Planlayıcısı’dır. Genellikle çoğu işletme için bu araç yeterlidir).

Tüm bunlar, rakiplerinin ne yaptıkları ve bu konuda ne kadar başarılı oldukları konusunda sana değerli bilgiler ve analizler veren mükemmel araçlar olacaktır.

Hem onları takip etmiş hem de onların bir adım önüne geçebilme fırsatını yakalamış olacaksın.

Yerel Anahtar Kelimeler

Bir yerel işletme internet sitesini optimize ederken, “yerel anahtar kelimelerle” hedeflediğin anahtar kelime sayısını arttırmanı önemle tavsiye ederim. Çünkü ne kadar çok anahtar kelimeye sahipsen hedef kitleni çok daha iyi anlayabilme şansına sahipsin demektir.

Yerel bölgenin adını, işletmeni tanımlayan en önemli anahtar kelimelerle ekleyen basit bir tekniktir bu.

Örneğin, çiçekçi örneğimize devam edersek, bazı yerel anahtar kelimeler şunlar olabilir:

  • Ankara çiçekçi
  • Ankara’da çiçekçi dükkanı
  • Ankara yakınlarındaki çiçekçi dükkanı
  • Ankara Çiçekçi
  • Ankara Çiçekçi dükkanı
  • Çiçek Teslimatı Ankara
  • Ankara’nın en iyi çiçekçi
  • Ankara’daki en iyi çiçekçi dükkanı

Bu yerel anahtar kelimeler daha düşük arama hacmine sahip olacak, ancak bu anahtar kelimeleri arayan arama motoru kullanıcısının niyeti ise diğerlerin çok daha kesin olacak. Bu kullanıcı direk olarak hizmet verdiğin bölgede senin gibi bir işletme arıyor. Bu şekilde direk aksiyona geçebilme ihtimali olan potansiyel bir müşteri haline geliyor.

Bu da bizi bir sonraki noktaya getiriyor.

Uzun Kuyruk Anahtar Kelimeler (Long-Tail Keywords)

“Uzun anahtar kelimeler” ile “uzun kuyruk anahtar kelimeler” söz konusu olduğunda, uzun kuyruk anahtar kelimeler her zaman kazanır.

Ayrıca, Yerel SEO söz konusu olduğunda, uzun kuyruklu anahtar kelimeler daha da önemli hale gelir.

Şimdi kafanın karıştığına eminim. Burada ufak bir kelime farkının neden bu kadar büyük bir fark yarattığını merak ediyor olmalısın. Tek bir kelime eklendiğinde neden bu tabir diğerinden daha önemli oluyor?

Hadi bunun nedenini açıklayalım ki daha kolay anlayalım.

Bunun nedeni, uzun kuyruklu anahtar kelimelerin kullanıcı amacını en iyi şekilde yansıtmasıdır. Ve gerçekten de satın alma amacını yansıtan anahtar kelimeler için görünmek isteyeceksin.

Örneğin, bu iki anahtar kelimenin hangisi satın alma amacını yansıttığını düşünüyorsun?

anahtar kelime arama ekranı

Uzun kuyruk anahtar kelimeler her zaman daha fazla satın alma amacına sahiptir.

Arama hacminin daha düşük olmasına rağmen, özellikle kafa anahtar kelimelere kıyasla daha yüksek bir dönüşüm oranına sahipler.

Püf Noktası: “Yerel anahtar kelimeler” fark edersen, daha uzun kuyruklu anahtar kelimeler elde etmene yardımcı olur. Bu ikisi, yerel işletmeler için birbirleriyle ilişkilidir. Daha alakalı anahtar kelimeler elde etmek için bu iki tekniği de kullandığından emin ol.

Yerel işletmeler için, yalnızca trafiğe değil, aynı zamanda müşterilere ödeme yapan uzun kuyruklu anahtar kelimelerin peşinden gidilmesi de önerilir.

“Yerel anahtar kelimeler” dışında, daha iyi hedeflenmiş ve daha iyi trafik elde etmene yardımcı olacak daha uzun kuyruklu anahtar kelimelere nasıl mı sahip olabilirsin? Bunun için “anahtar kelime değiştirici” tekniğini de kullanabilirsin.

Bir sonraki bölümde “anahtar kelime değiştirici” tekniğini biraz daha detaylı inceliyor olacağız.

Yerel işletmeler için, daha fazla anahtar kelime fikri keşfetmene yardımcı olabilecek birkaç anahtar kelime değiştiricisi vardır. Ayrıca, bu anahtar kelime değiştiricileri, hedeflenenden daha uzun kuyruk anahtar kelimeleri elde etmek için de kullanabilirsin.

Anahtar Kelime Değiştiricileri

Keşfetmeyi düşünmen gereken iki farklı tür anahtar değiştirici vardır.

İlk olarak, insanların yerel işletmeleri veya ürün / hizmetleri ararken sık kullandıkları ortak sıfatları kullan.

Örneğin, “Taksim yakınındaki en iyi pizza” veya “ucuz mücevherler”.

İkincisi ise işletmenin ürün veya hizmetlerinin belirli bir niteliği nedeniyle dağıtılmış anahtar kelimeler kullanman.

Örneğin, bir çiçekçiysen ve hizmetlerin genellikle cenaze törenleri, düğünler, özel günler gibi önemli günler için ihtiyaç duyulacaktır. O zamanda anahtar kelimelerin şu şekilde olması sana yardım sağlayacaktır:

  • Cenaze Çiçekleri
  • Düğün Çiçekleri
  • Düğün Çiçek Buketleri
  • Özel Gün Çelenkleri
  • Yılbaşı Çiçekleri
  • Sevgililer Günü Çiçekleri

Google Trendleri

Anahtar kelime listeni sonlandırmadan önce, Google Trendleri kullanmak ve bu anahtar kelimelere olan ilginin yükselip yükselmediğini görmek iyidir.

Çoğu yerel işletme sahibi, hedeflenecek anahtar kelimeleri seçerken Google Trendlere hiç ama hiç dikkat etmez.

Ancak, bunu yaparak yalnızca yakın gelecekte sana ve işletmene fayda sağlayacak anahtar kelime fikirlerini hedeflediğinden emin olursun. Sonradan üzüleceğin durumları, baş ağrılarını ve gereksiz yere harcanacak olan bütçelerin önüne geçmeni sağlar.

Buradaki fikir çok basit.

Google Trendleri ziyaret et ve hedeflemeyi düşündüğün kısa listedeki anahtar kelimeleri birer birer ekle. Burada dikkat etmen gereken en önemli kısım ise işletmeni eklemek.

Buradaki en önemli kısım, işletmenin hedefleyeceği yerel bölgeleri ve alanları seçmektir.

Bu şekilde, potansiyel müşterilerinin zaman içinde anahtar kelimelerle ilgilenip ilgilenmediğini görebilirsin.

Ayrıca, bu anahtar kelimelerin bölgesel ilgisini de bu araç üzerinden takip ederek çok daha doğru bir kelime bulabilirsin.

Bir anahtar kelime belirli bir bölgede çalışmıyor olabilir, ancak başka bir bölge için daha karlı olabilir.

Bunu yalnızca Google Trendleri kullanıyorsan bilebilirsin ve zamanla takip etmek bu araç için oldukça önemli olduğunu da aklından çıkarma. Böylece hem doğru zamanı hem de doğru bölgeyi belirleyebilirsin.

Sayfa İçi SEO

Bölüm 5: Sayfa İçi SEO-Yerel SEO için En İyi Çalışmalar

Her tür pazarlama veya reklam stratejisinde olduğu gibi, doğru bir şekilde uygulandığında Yerel SEO kampanyasında size çok yardımcı olacağı kanıtlanmış, test edilmiş birçok çalışma yöntemi bulabilirsin.

Bu yöntemleri takip et ve yerel arama motoru sıralamalarında daha fazlasını elde et.

Oldukça basit bir denklem değil mi?

Peki bu Yerel SEO’ya yardımcı çalışma metodlarının neler olduğunu merak ediyor musun? Hadi inceleyelim.

0. Anahtar Kelime Araştırması

Anahtar kelime araştırmasının neden listede “0” ile listelenmiş olduğunu düşünüyor olabilirsin, hatta belki de fark etmedin bile. Ama bunun çok önemli bir nedeni var.

Çünkü bu en iyi SEO çalışmasını yapmak için bir ön koşuldur.

Anahtar kelime araştırmalarını önceki bölümde tartıştığımız halde, bir kez daha bahsetmek gerektiği kanaatındayım. Ne de olsa, devam etmeden önce anahtar kelime araştırmanı tamamlamak çok önemli bir nokta ve kesinlikle atlamamak gerekiyor.

Anahtar kelime araştırması çok önemlidir, çünkü potansiyel müşterilerinin ve hedef kitlenin ne aradığına dair bir fikir oluşturmana yardımcı olur.

Özellikle kendi coğrafi bölge sınırların içinde bu konuda sana sunulmuş bir altın tepsi olarak düşün.

Şimdi, potansiyel müşterilerinin aradığı anahtar kelimeleri öğrendikten sonra, bu anahtar kelimeleri internet sitene entegre etmenin zamanı gelmiştir.

[Not: Ayrıca ileride, bu anahtar kelime araştırması, internet sitesi ve sosyal medya hesabın için oluşturacağın içerik türünü belirlemene de yardımcı olacak.]

Örneğin, bir bahçe tasarım şirketine sahipsen ve araştırırken karşına insanların “Japon bahçe tasarım fikirleri”, “modern bahçe tasarım fikirleri”, “küçük bahçe tasarım fikirleri” için arama yaptığı çıkıyor.

Bunun iyi bir fikir olacağını buradan anlayabilirsin ve sonucunda bu anahtar kelimelerle eşleşen bir içeriği oluşturursun.

Seni ve içeriğini sadece arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) almakla kalmayacak, aynı zamanda daha iyi hedeflenmiş müşteriler edinmene de yardımcı olacaktır.

Sonuç olarak, uygun anahtar kelime araştırması olmadan, sadece sayfadaki yerel SEO veya bu konuda herhangi bir SEO türü sana yardımcı olmayacaktır.

Gelecek bölümlerde göreceğin gibi, bu anahtar kelime araştırmasını internet sitenin meta verilerini optimize etmek için de kullanacaksın. Bu çok önemli o yüzden yazdığının altını çizmek isteyebilirsin!

1. Başlık Etiketleri

Başlık etiketi, sayfa içi arama motoru optimizasyon işleminin en önemli yönlerinden biridir.

Başlık etiketi, arama motoru sonuç sayfalarında listenin başlığı olarak görünen metindir.

Ayrıca, bir web sayfasını ziyaret ettiğinde tarayıcınızın üstünde görünen metindir. Yani birçok işlevi vardır.

Arama motorları, bir başlık etiketinde hangi anahtar kelimelerinin bulunduğuna büyük önem vermektedir.

Bu metinler kontrol sistemine, internet sayfasının içeriğine ilişkin bağlam hakkında bir fikir verir.

Kısacası, başlık etiketleri ve başlık etiketinde kullandığımız anahtar kelimeler, arama motorlarının bir internet sayfasının veya işletmenin gerçekte ne olduğunu anlamalarına yardımcı olur.

İşte mükemmel başlık etiketlerini bulmak ve kullanmak için birkaç iyi metod:

Arama motorlarının başlıklarınızı kısaltmaması için 55 karakterin altında bulundur

İşletmenin adının başlık etiketinde mükemmel göründüğünden emin ol

En iyi, birincil anahtar kelimeni yani yalnızca yüksek arama hacmine sahip değil, aynı zamanda işletmenin ne yaptığını da mükemmel bir şekilde tanımlayanı başlık etiketine eklemeyi unutma

Anahtar kelimeni, başlık etiketinin önüne mümkün olduğunca yakın kullanmanı da tavsiye ederim.

3. Meta Açıklaması

İnternet sayfasının başlık etiketinde olduğu gibi, meta açıklaması, arama motoru tarayıcılarının göz attığı bir başka önemli özelliktir.

İnternet sayfanın meta açıklamasını yalnızca işletmen için değerli anahtar kelimeler içeren bir metin pasajı olarak değil, aynı zamanda okuyucuların rakiplerinin üzerinden arama motoru listesinde internet sitene tıklamasına yardımcı olan bir mini reklam olarak düşün.

Çok küçük bir detay olarak gözükebilir ancak SEO için oldukça önemli işleri var.

Pro Püf Noktası: SERP’lerdeki yüksek tıklama oranı (TO), arama motorlarında daha iyi bir sıralamaya yol açabilir.

Her neyse, bir meta açıklama en az üç niteliğe sahip olmalıdır:

  • İşletmenle alakalı ve yüksek arama hacmine sahip önemli anahtar kelimeler içermelidir.
  • Her internet sayfasının benzersiz bir meta açıklaması olmalıdır (aynısı başlık etiketi için de geçerlidir).
    Belirli bir internet sayfasını optimize etmek istediğin ana anahtar kelimeyi eklediğinden emin ol. İnternet sitendeki her sayfa farklı anahtar kelimeler için optimize edilmelidir.
  • Arama motorlarının yanı sıra, insan okuyucular da Google’ın arama motoru sonuç sayfalarındaki meta açıklamasını da görür.
    Bu nedenle yazdığın açıklamanın kullanıcıları rekabetinizle bağlantına tıklatmaya teşvik edeceği kadar çekici ve ilgili olduğundan emin ol.

Yukarıdaki örneği bir kez daha kullanacağım.

Bu sefer meta açıklamalara odaklan. Ne kadar iyi yazıldığını gör. Sadece okuyucuyu tıklamaya teşvik etmekle kalmıyor, aynı zamanda birçok önemli anahtar kelime de içeriyor. Bu da SEO’da yardımcı oluyor.

WordPress, Square Space veya Wix gibi bir İçerik Yönetim Sistemi (CMS) kullanıyorsan, başlık etiketi ve meta açıklamaların güncellenmesi çok kolaydır.

Sana bu açıklamaları nerede değiştireceğini gösterecektir ve sadece o metni oraya en doğru şekilde yazman kalacaktır.

4. Görüntü Optimizasyonu

Bildiğin gibi, resimlerin yüklenmesi zaman alıyor ve bir internet sayfasını yavaşlatabiliyor. Bir sitenin saatlerce yüklendiğini düşün.

Arama motorları, internet sitelerini sonuç sayfalarının (SERP’ler) üst kısmında daha hızlı sayfaları listelemek ister. İnternet sitenin yükleme hızı artık resmi bir şekilde Google sıralama faktörlerinden biri haline gelmiştir.

Bu yüzden işin püf noktası, resimlerini optimize etmek ve yüklenmeleri için fazla zaman harcamamaktır. Görüntülerin boyutunu, görüntünün kalitesini etkilemeden mümkün olduğu kadar düşük olacak şekilde yeniden boyutlandır.

Bunun dışında, internet siteni SEO konusunda optimize etmek için görüntüleri kullanmanın başka bir yolu var.

Bunu bilmiyor olabilirsin, ancak arama motorları görüntüleri okuyamıyor veya anlayamıyor.

Sadece metni yorumlayabilirler. Bu nedenle, internet sitene resim yüklediğinde, arama motorları senin yüklediğin bu dosyaların ne olduğuna dair en ufak bir fikri bile yoktur.

Google gibi arama motorlarının görüntünün ne hakkında olduğunu açıklamak için yüklediğin her resme ‘Alt Metin’ kodu eklemeni istemesinin de ana nedeni budur.

Bu da birincil anahtar kelimeni belirli görüntülerle ilişkilendirerek ekleme fırsatıdır.

Ayrıca, bir kullanıcı bir nedenle bir resim göremiyorsa, bu resmin yerine “Alt Metin” i görür. Kullanıcı deneyimini geliştirir ve bu nedenle, internet sitenin SEO’su için çok iyi bir faktör haline gelir.

Son olarak, internet sitene bir resim yüklemeden önce, anahtar kelimeleri aklında bulundurarak adlandırdığında da emin ol.

Örneğin, resimlerini “Keyword-123-area- XYZ.jpg” olarak adlandır. Dosyanı bu şekilde adlandırarak Google’ın içeriğini daha iyi anlayabilmesine yardımcı olursun.

Böylelikle içeriğinde çok daha doğru bir şekilde kategorize edilir.

Pro Püf Noktası: Sitendeki her görüntünün farklı bir dosya adı olduğundan emin ol. Dosya adında farklı anahtar kelime varyasyonları kullan.

5.Çapa Metni Optimizasyonu

“Anchor Metin Optimizasyonu” ya da diğer adı ile Çapa Metin tamamen senin kontrolünde olmayabilir ama yine de bilmen gereken bir şey var. Ayrıca, bu metni ne zaman düzenleme şansını eline geçirdiğinde, siteni daha iyi yapabilmek için SEO bilgilerini kullanmanın vakti gelmiş demektir.

“Anchor metninin” ne olduğunu bilmeyenler için; temel olarak bir internet sitesinde başka bir internet sitesine link oluştururken kullanılan metni ifade eder. Örneğin, “giriş sayfası”, şu bağlantının anchor metnidir: giriş sayfası.

Arama motorları, hem kendi internet sitendeki iç sayfalardan hem de dış internet sitelerinden sizin internet sayfalarınıza bağlantı veren tüm bağlantı metinlerine dikkat etmeyi sever.

Diğer internet sitesi sahiplerinin internet sayfanı tanımlamak için genellikle hangi anahtar kelimeleri kullandıklarını anlamalarına yardımcı olur.

Örneğin, “İzmir’de bir çiçekçin” varsa, aşağıdaki gibi anchor metinleriyle geri bağlantı kuruyor olursun:

  • Çiçekçi
  • İzmir, Çiçekçi
  • İzmir’deki Çiçekçi
  • İzmir’de en iyi çiçekçi dükkanı
  • İzmir yakınındaki en iyi çiçekçi
  • Şirket İsmi Çiçekçi İzmir

Kısacası ana fikri anladın mı? Çok sayıda alakalı anahtar kelime hedeflemek için bağlantı metnini çeşitlendirmek en iyi yöntemdir.

Kendi internet sayfan arasında bağlantı kurmak için kullandığın kelimeleri dikkatlice seçerek bağlantı metninin kontrolünü kendi sitende kontrol edebilirsin.

Ayrıca konuk bloglama, içerik sendikasyonu ve diğer içerik pazarlama teknikleriyle internet sitene yapılan bağlantı metni bağlantılarını diğer sitelerden de kontrol edebilirsin. Ama bu karmaşık gelen durum bir başka günün konusu.

Yani kısacası içeriklerini, siteni ve potansiyel kitlene vereceğin, vaad ettiğin her şeyi linkleme yaparken oldukça dikkat etmende fayda olacaktır.

6.Mobil Duyarlılık

Yerel işletme internet siteni mobil cihazlara uygun bir şekilde optimize etmek istiyorsan, bu belki de sürecin en önemli parçası haline gelecektir.

Yerel işletme internet siten mobil uyumlu olmalıdır. Burayı iyi dinle çünkü tahmin edemeyeceğinden çok daha önemli. Bunu yapmayıp başka bir yola devam etmenin hiçbir anlamı yok.

Neden mi? Çünkü yerel müşteriler genellikle yakındaki işletmeleri aramak için mobil cihazları kullanır. Kendini düşün. Telefonunla sürekli bir yerleri ve bir şeyleri arıyorsun. Bilgisayarı o kadar çok kullanmıyorsun bu işler için.

Mobil cihazların ve akıllı telefonların günümüzdeki dijital pazarlama ortamındaki artan etkisini zaten biliyoruz ve bu durmayacak. Hatta çok daha büyüyecek bir noktadan sonra.

İnternet siten mobil uyumlu değilse, arama motorları seni arama motoru sonuç sayfalarında üst sıralara çıkarmaz. Neden kullanıcısına kötü bir sonuç vererek kullanım deneyimini düşürsün ki?

Ayrıca, mobil sıralamaları masaüstü sıralama konumlarından farklı olduğu için, masaüstü arama motoru sıralama konumlarına da kanmamalısın. Evet bu doğru, internet siten Google’da aradığında eğer aradığın cihaz masaüstü ya da cep telefonuysa ikisinde de farklı sıralamaya sahipsindir.

Son zamanlarda, Google, %100 mobil uyumlu olmayan internet sitelerini cezalandıran büyük bir mobil güncellemesinin olduğunu da açıkladı. Mobil olarak yanıt vermeyen internet sitelerinin sıralamasında büyük bir düşüş olduğunu da gördük.

Bu nedenle, yerel işletme internet sitenin her mobil cihaz veya akıllı telefon ile tam uyumlu olduğundan emin ol. Böylece yerel SEO’nun en can alıcı olduğu cihazda mükemmel bir kullanıcı deneyimi sağlayarak insanları kendine ve en önemlisi arama motorlarını kendine çekebilirsin.

7.Başlık Etiketleri

İnternet sitendeki çoğu sayfada başlık var, değil mi?

Bir internet sayfasının içeriğini anlamak için arama motoru sistemlerinin bu başlıklara baktığını biliyor muydun? Büyük ihtimalle tahmin ediyordun ancak bu durumun SEO çalışmaları ve arama motorlarındaki sıralamanı etkilediğini biliyor muydun?

Başlıklara, farklı önem düzeyleri atayabilirsin. Sitendeki her sayfada bir H1 etiketi olmalı ve ardından gerektiğinde alt başlıklar için H2 ve H3 etiketleri eklemelisin.

Anahtar kelimelerin başlıklarda kullanılması, Google’ın dikkate aldığı başka bir alaka düzeyi faktörüdür. Bu nedenle en önemli anahtar kelimeni H1 etiketinde bir yerde kullandığından emin ol.

Hatta yazının uzunluğuna göre bu etiketleri diğer başlıklarda da kullanman gerekebilir. Bu yüzden bir içerik oluştururken başlık etiketlerini anahtar kelimelerin ile iyi bir şekilde kullanmalısın.

8.URL Yapısı

Yerel bir Londra’da hizmet veren halı temizleme şirketi için oluşturulmuş bu URL’ye bak.

Url Örneği

En önemli anahtar kelimelerin web sayfasının URL’sinde nasıl kullanıldığına dikkat etmektir. Bu internet sayfasında, bu yerel işletmenin anahtar kelimeleri “Halı Yıkama/Carpet cleaning” ve “Beckenham” şeklindedir.

Arama motoru sistemleri, sayfanın içeriğinin ne ile alakalı olduğunu anlamana yardımcı olmak için sayfanın URL’sine çok dikkat eder.

Yerel ürün ve hizmet sayfalarında, konunun ve ürün / hizmet adının URL’sinde bulunduğundan emin ol.

Bu şekilde arama motoru arayan kişinin senin sayfanda geçen bir konuyu aradığını algılar ve seni listede bir yere yerleştirir.
Şema Nasıl Oluşturulur

Bölüm 6: Şema Nasıl Oluşturulur ve Siteye Yerleştirilir?

Schema.org, internet sitelerinin arama motoru sonuç sayfalarında nasıl göründüğü konusunda bir devrimden başka bir şey değildir. Bir süredir bu sistem burada ancak yerel işletmeler ve Schema.org da dahil olmak üzere buna adapte olmak üzere çok yavaş davranıyor.

TechCrunch tarafından yayınlanan bir makaleye göre (2012’den de olsa), yerel ABD işletmelerinin sadece % 25’inin internet siteleri var ve bunların sadece % 10’unun çevrimiçi fiyatlarını içinde sunmaktadır.

Bu, yerel işletmelerin SEO ve internet teknolojik güncellemelerine yetişme konusunda internette ne kadar yavaş olduğunu gösteriyor.

Şema biçimlendirme de bu duruma bir başka örnek teknolojidir. Google, Yahoo! ve Bing gibi arama motorlarında işletme hakkında önemli bilgileri sunmaya yardımcı oluyor. Bir işletme internet sitesi hakkında değerli, önemli bilgiler göstermek için bu sistemi kullanabilir.

Bu bilgiler, çevrimiçi incelemeleri, fiyatları, site bağlantılarını, bir görevi gerçekleştirmek için gereken saatleri (tarifleri), referansları ve hatta arama motorunun sonuç sayfalarındaki tüm menüleri içerebilir.

Bu eklenen bilgiler sayesinde, arama motoru listen arama motoru sonuç sayfalarında yüzlerce başka sonuçtan çok daha fazlasını açabilir. İşte bir örnek:

Örnek schema

Arama motoru sonuç sayfalarındaki bu ekstra bilgi grubu sayesinde organik TO’yu (bir web sitesinin aldığı tıklama oranını) önemli ölçüde arttırabilirsin ve bu da sonuçta o internet sitesinin arama motoru sıralamalarını artırabilir.

Şema işaretlemelerini yerel işletmene yerleştirmek için izlemen gereken adımlar neler mi?

Not: Aşağıdaki örnekte, “Makaleler” veri türünü, çoğu yerel işletmede kullanılan en yaygın çevrimiçi içerik biçimi olduğu için kullanıyoruz.

Ancak, özel gereksinimlerine bağlı olarak, herhangi bir içerik türünü veya çevrimiçi veriyi yapılandırmak için aşağıdaki yöntemi kullanabilirsin.

google structured data

1.Adım: Google’ın Yapısal Veri İşaretleme Yardımcısı’na git, bir veri türü (bu durumda, biz ‘Makaleler’i seçiyoruz) seç ve URL kutusuna sahip olduğun uzantıyı yapıştır ve Etiketleme Başlat düğmesine tıkla.

2.Adım: Bir sonraki bölüm internet sayfanı iki bölüme ayırır.

Soldaki bölme sayfanı gösterir. Sağ bölmede ise veri öğeleri gösterilir. Şimdi işaretlemek istediğin öğeyi seç ve onun için en uygun etiketi bul.

‘Ad’ etiketini seçmenin bir örneği.

Yapısal Veri İşaretleme Yardımcısı

3.Adım: Tüm öğeleri etiketlemeye devam et ve işin bittiğinde ‘HTML Oluştur’u tıkla.

4.Adım: HTML dosyasını indir ve ‘Son’u tıkla.
HTML dosyasını internet sitenin kaynak kodunu yükle.

5.Adım: Ayrıca sayfanın eklenen Şema işaretlemesinde nasıl görüneceğini görmek için Yapılandırılmış Veri Test Aracı’nı da kullanabilirsin. Yapman gereken sadece HTML kodunu yaptırmak ve ön izlemeye tıklamak.

Kullanabileceğin birçok Şema işaretlemesi bulabilirsin.

Benden bir ipucu, Şema listesini görmek için Şema Organizasyonu sayfasını ziyaret etmen gerekiyor; oradan en yaygın şema işaretleme türlerini görerek seçebilirsin.

Diğer taraftan, Wordpress için All In One Schema.org Rich Snippets eklentisi de şiddetle tavsiye edilmektedir. Bunu da aklından çıkarma.

Yerel işletmelerin kullanabileceği 8 şema işaretlemeleri listesi:

  • Yerel İşletme Şeması ve Coğrafi Etiket
  • Yorumlar
  • Etkinlikler
  • Kuponlar ve Teklif
  • Videolar
  • Kişiler / Bireyler / Çalışanlar
  • Ürünler
  • Şehir

Yerel SEO Sıralama Faktörleri

Bölüm 7: Yerel SEO Sıralama Faktörleri

Bu rehber aracılığıyla dağılmış birkaç Yerel SEO sıralama faktörü olduğunu göreceksin.

Okumaya devam ettikçe, arama motorlarının internet sitenin yerel arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) nasıl sıraladığına dair sağlam bir bilgi edineceğine emin olabilirsin.

Bu özel bölüm yalnızca tüm Yerel SEO sıralama faktörlerine ayrılmıştır.

Yerel işletmene ait internet siteni gerçekten optimize etmek ve SERP’lerin başına geçmek istiyorsan, dikkat etmen ve uygulaman gereken en önemli faktörlere başlamaya ne dersin?

bu konuda kapsamlı bir SEO kriterleri listesine şuradan ulaşabilirsin.

1. Google İşletmem’de Doğru Kategori İlişkileri

Belki de yerel işletme internet siteleri için en önemli Yerel SEO sıralama faktörlerinden biri bu başlıktır.

Yerel işletmen için doğru kategorileri seçtiğinden her daim emin ol.

Aksi takdirde, doğru iş türü için sıralama yapmak son derece zor olabilir.

Basit bir deyişle, eğer bir “elektrikçi” isen iş kategorini “muhasebeci” olarak seçmemelisin.

Oldukça açık değil mi?

2. Tutarlı Alıntılar

Alıntılar, Yerel SEO’daki en önemli faktörlerden biridir.

Daha sonra alıntılara adanmış bütün bir bölümde bunun hakkında konuşacağız; orada birçok yararlı bilgi bulacağına da emin olabilirsin. Ancak Yerel SEO sıralama faktörü olarak yapılan alıntıları özetlemek gerekirse:

Tutarlı alıntılar önemlidir. Alıntılarında tutarsızlık olmadığından emin ol.

Bir İşletme Adı, İşletme Adresi ve İşletme Telefon Numarası yapısı (NAP) oluştur ve tam olarak internetin her yerinde bunu kullan. Hiçbir yerde değiştirme.

Örneğin, “Mutlu Çiçekçi Dükkanı” ve “Mutlu Çiçek Dükkanı” tutarsızlığa bir örnektir. Alıntı oluştururken farklı işletme adları, adresler ve telefon numaraları kullanırsan SEO değerleri azalır.

Gerekmedikçe NAP’i değiştirme. Gerekirse, daha önce oluşturulan alıntıların TÜM’ünü yeni bilgilerle değiştirdiğinden emin ol.

3. Yetkili İnternet Sitelerinden Alıntılar

Aldığın alıntılar yetkili internet sitelerinden olmalıdır.

Sonuçta, işletmenin yüksek kaliteli internet sitelerinde listelenmesinin, arama motoru sıralamasında düşük kaliteli internet sitelerinde listelenmekten daha fazla sana yardımcı olacağı genel olarak kabul edilebilir.

Bu nedenle, Yerel SEO stratejilerinizden birinin, öncelikle olabildiğince yüksek kaliteli ve yetkili web sitelerini hedeflemesi gerekir. Bu tür web sitelerinden alıntılar aldığında, erşimini yavaş yavaş genişletebilir ve giderek daha fazla web sitesini kaplayabilirsin.

Yerel işletme web sitene güçlü bir alıntı profili verir ve daha yüksek arama motoru sıralamalarına ulaşmana yardımcı olur.

Bu rehberin 8. Bölümünde özellikle alıntılar ve nereden alınacakları ele aldık.

4. Etki Alanı Kurumu

“Domain Authority” veya “DA”, bir internet sitesinin diğer internet sitelerine kıyasla arama motorlarında ne kadar iyi performans göstereceğini öngören bir ölçüdür.

Etki Alanı Otoritesini etkileyen birkaç faktör vardır, ancak buradaki önemli nokta DA’nın önemli bir Yerel SEO sıralama faktörü olmasıdır.

MozBar, bir internet sitesinin Etki Alanı Kurumunu kontrol etmenin kolay bir yoludur. DA hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsan, daha detaylı anlatan bir örneğine buradan ulaşabilirsin.

5.Adresin Şehir Merkezine Yakınlığı

Her şehir veya bölgenin bir “centroid” i var. Yani şehrin merkezi bölgesi. Yerel işletmenin adresinin merkeze olan yakınlığı, işletmen için Yerel SEO sıralamasında büyük rol oynayabilir.

Ancak elbette, bu kontrol edebileceğin veya optimize edebileceğin bir şey. Bir işletmenin yalnızca arama motoru sıralamalarını iyileştirmek için şehir merkezine yaklaşmak için fiziksel konumunu hareket ettireceğini varsaymak gerçekçi olmaz.
Her ne kadar bu durumu gerçekçi bir şekilde kontrol edemeseniz de, başka bir Yerel SEO sıralama faktörü olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Bazı yerel işletmeler hedefledikleri şehir merkezindeki “sanal” ofis alanını satın alarak bu sorunu çözmeye çalışıyorlar.

6.Arayıcı İle İşletmenin Mesafesi

Yerel işletmeler için yapılan çoğu arama her zaman coğrafi bir terim içermez. Örneğin, birileri “Mersin’deki mikrodalga fırınları” arıyorsa, sorgularında her zaman “Mersin” anahtar kelimesini içermeyebilir.

Bu senaryoda, özellikle mobil cihazlarda, arama motorları anahtar kelimelerle ve işletme tanımlarıyla eşleşen en yakın yerel işletmeleri gösterme eğilimindedir.

Bu nedenle, yerel işletmenizin çevrimiçi arama yapan kişiyle olan yakınlığı, ortaya çıkan bir diğer bir faktördür.
Ne yazık ki, bu da kontrol edemeyeceğin başka bir Yerel SEO faktörüdür.

7.Geri Bağlantıların Kalitesi (Backlink)

Şu anda, geri bağlantılar Google için en iyi 3 arama motoru sıralama faktöründe yer almaktadır. Ve yerel işletmeler için SEO söz konusu olduğunda bu kural çok da farklı değil.

Söylediğiniz bir “backlink” duyusu nedir?

Bu aslında sadece bir web sitesi ve diğerleri arasında kullanılan bağlantıdır. Web sitenin backlink profilini analiz etmek için Ahrefs ve Moz’un Açık Site Gezgini araçlarını kullanabilirsin.

Bununla birlikte, sonuçta, iyi kurulmuş ve yetkili web sitelerinden ne kadar yüksek kalitede geri dönüş aldığın, web sitenin SERP’lerde daha yüksek sıralarda yer alması olasılığını arttırır.

Çünkü ortada hem senden bahseden bir başka internet sitesi vardır hem de sitene gelen bir trafik oluşmuştur.

Bu rehberin 12. Bölümü, yerel işletmeler için güçlü geri bağlantılar oluşturmak için bilmen gereken tüm ayrıntıları içermektedir.

8.Başlık Etiketlerinde İlçe Adı, URL’ler, Başlık Etiketleri, Resim Dosyası İsimleri, Meta Açıklamaları

Bu noktanın adından da anlaşılacağı gibi, ilçenin adını web sitendeki başlık etiketlerine ve bu rehberin 5. Bölümde bahsettiğim gibi diğer tüm sayfadaki SEO anahtar alanlarına eklemen oldukça önemlidir.

Evet, işte birbirinden önemli 8 tane Yerel SEO faktörünün üzerinden geçtik. Kaç tanesini sitende optimizasyonu vardır ya da bu yazıyı okuduktan sonra düzenledin?

Elbette, sonuç sayfalarında bir web sitesinin arama motoru sıralama pozisyonunu belirlemede rol oynayan diğer birçok faktör var. Ancak, çoğu durumda, bunlar bir web sitesinin yerel sıralama pozisyonunu önemli ölçüde etkileyen 8 ana faktördür.

Yerel Alıntılar

Bölüm 8: Yerel Alıntılar

Alıntı Nedir?

Yerel SEO’da alıntılar, diğer web sitelerinde ve web sayfalarında yerel işletmenin “belirtileri” olarak adlandırılır. Yerel bir alıntı, işletme adı, adres ve telefon numarasının birlikte listelendiği her yerdedir.

Yerel SEO dünyasında, genellikle ‘NAP’ olarak bilinir.

Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta, alıntıların “bahsetmektir”. İnternet sitene yönlendiren herhangi bir linke sahip olmasa da.

Bu nedenle, üçüncü taraf bir web sitesi senin internet sitenden bahsederse, alıntı olarak adlandırılabilir. Ve bu web sitesinin senin sitene bir backlink oluşturup oluşturmadığı önemli değildir.

Çok yaygın bir örnek vermem gerekirse, çevrimiçi sarı sayfaların veya diğer dizin web sitelerinin örneğidir.

Çevrimiçi dizinlerde, işletme ayrıntıları sıkça listelenir ve bahsedilir, ancak bağlantılar her zaman bu şirketlerin web sitelerine kurulmaz.

Bu listeler veya sözler alıntı olarak bilinir.

Alıntılar Neden Önemli?

Yerel SEO’da alıntılar çok önemlidir.

Onlar çok önemli bir Yerel SEO arama motoru sıralama faktörü olarak kabul edilir. Bir yerel işletme web sitesi, internette ne kadar fazla alıntı yaparsa, web sitesi o kadar iyi konumlandırılır. Bu durumda arama motorlarında da daha yüksek sıralarda yer almayı başarır.

Başka bir deyişle, tüm faktörler eşit olduğundan, daha fazla alıntı içeren bir web sitesi, arama motoru sıralamalarında daha az alıntı içeren bir web sitesinden daha yüksek görünecektir.

David Mihm tarafından yapılan bir araştırmaya göre, alıntılar yerel SEO faktörlerinin % 25’ini oluşturabilir.

Atıflar ayrıca da oldukça önemlidir, çünkü arama motorları bu listelemelerden ve alıntılardan gelen önemli bilgiler sayesinde işletmen hakkında birçok şeyi öğrenebilir.

Tesisatçılar ve elektrikçiler gibi küçük işletmeler için tüm bunların hepsi çok daha önemli hale geliyor, çünkü birçok bağımsız işletme sahibi iyi optimize edilmiş web sitelerine sahip değil. Bu durumda da oldukça çok fazla rakibin yer aldığı bir pazarda bu optimizasyonları yapanların öne geçtiğine şahit olabiliyoruz.

Alıntı Alma Kaynakları

Şimdi alıntı almanın önemini öğrendiğimize göre, bunları nereden alabileceğin ilgili birkaç olası kaynağı tanımaya ne dersin?

Üçüncü Taraf Web Siteleri

Yelp, FourSquare ve HotFrog gibi üçüncü taraf internet siteleri arama motorları tarafından her daim taranmaktadır. Bu yerlerde mümkün olduğunca fazla alıntı yapman gerekir, böylece arama motoru tarayıcıları bu web sitelerini tararken işini ve ayrıntılarını bulurlar.

Yerel Bloglar

Yerel bloglar aynı zamanda işletmenden bahsetmek için harika yerlerdir. Basit bir Google araması yaparak birçok ilginç yerel blog bulabilirsin. Bölgenle ilgili blogları bulmak için Google’da “[şehrin] + blog” arama sorgusu kullan. Bu kadar basit bir şekilde yaşadığın ve işletmenin hizmet verdiği şehirler ilgili yazılmış tüm sonuçlar önüne gelecektir.

Bu arama dizesini kullanmanın en iyi yanı, SERP’lerde görünen blogların arama motorlarının gözünde iyi bir üne sahip olmalarıdır. Onlar iyi kurulmuş olması muhtemeldir ve sana daha iyi bir SEO değeri verecektir.

Web sitesi sahibini ikna edebilirsen, iyi bir alıntı yapmak ve hatta sitene bir geri bağlantı (backlink) almak için konuk yayınlarını orada yayınlamayı deneyebilirsin.

Yerel İşletme Rehberleri

Her yerel bölgede yerel bir çevrimiçi iş rehberi vardır. Arama motorları bu yerel işletme dizinlerine özellikle de spam içermeyenlere büyük önem veriyor.

Bu yerel işletme rehberleri, işini alıntı yapmak için radarında olmalıdır. Bu rehberleri birçok yerde kullanarak başarılı bir şekilde alıntı alabilirsin.

Endüstri Odaklı Rehberler

Yerel işletme dizinleri olduğu gibi, yerel işletmenin belirtilmesi için yararlanabileceğin endüstri odaklı dizinler de vardır.

Endüstri Odaklı Bloglar

İşletmeni belirtmek için yerel blogları aramak her zaman harika bir fikirdir. Bu sana bir alıntı, geri bağlantı ve potansiyel müşteriler kazandırabilir. Ancak, bununla sınırlı olman gerekmez.

Yerel blogları hedeflemeyi tamamladığında, sektör odaklı blogları da hedeflemelisin. Bu daha dar ve daha hedefli bir arama olduğundan, bölgeler veya yerel alanlarla sınırlandırman gerekmez. Birkaç sektörle ilgili blogda kısa liste oluştur ve alıntı almayı hedefle. Bu şekilde direk olarak küçük olan hedef grubuna hedefleme yapabilir ve bu kitlenin internet sitene ulaşmasını sağlayabilirsin.

Rakip Alıntıları

WhiteSpark veya Rocket Ranking gibi bir araç kullanarak rakiplerinin neler alıntı yaptığını keşfedebilir ve onları çoğaltmaya çalışabilirsin. Nasıl anahtar kelimede onlardan “çalmanın” bir sorun değil aksine yapman gereken bir durum olduğundan bahsetmiştik, işte bu da yapman gereken bir diğer takip işlemidir.

Alıntı Yapmana Yardımcı Olacak Araçlar

Yukarıda belirtilen yöntemlerle alıntıları manuel olarak alabilirsin. Ancak, işlemi senin için basitleştiren ve otomatikleştiren birkaç araç da sektörde yerini almıştır ve oldukça da kullanışlıdır.

Alıntı almana yardımcı olacak en popüler yerel SEO araçlarından bazıları:

  • Moz Local
  • WhiteSpark
  • Rocket Ranking

Yerel Harita

Bölüm 9: Yerel Harita Sonuçlarında Sıralamayı Optimize Etme

Google, 2015 yılında yerel işletmelerin “Yerel Harita Paketi”nde görünme biçiminde önemli bir değişiklik yaptı.

Yerel Harita Paketi yapılan bu değişiklikle beraber, her zaman tüm organik sonuçların üzerinde görünmekte ve bu da yerel işletmelere doğal, organik sonuçlara oranla üstünlük sağlamaktadır.

Öte yandan, Yerel Harita Paketi’nde 7 sonuca izin veren yer, şimdi sadece 3 taneye inmiştir. Bu, işletmelerin yerel haritada yarışmak için yalnızca 3 yeri olduğu için daha fazla rekabet etmesi gerektiğinin bir diğer anlamıdır.

Peki neden bu değişiklik yapıldı?

Kimse bilmiyor. Belki de Google, kullanıcıların 3. harita paketinden sonraki seçeneklerin üzerine tıklamadıkları konusunda yeterli verilere sahipti. Tabi bu bir tahminden başka bir şey değil. Kesin sebebini ise tam olarak bilmiyoruz.

Ancak hepimiz Google’ın farklı şeyleri test etme alışkanlığı olduğunu biliyoruz ve bu da onlardan biri gibi duruyor. Ayrıca, Google’ın sık sık farklı şeyleri test ettiğini ve sonuç alamadığında değiştirdiklerini eski haline döndüğünü de biliyoruz.

Dolayısıyla bu 3’lü paket kalıcı olabilir veya olmayabilir, ancak şu anda son durum budur.

Yerel işletmenin bu Yerel Harita Paketi’nde görünmesini istiyorsan, ilk 3 sonuçta görünmesi için yeterince iyi optimize etmen gerekir. Yani hata yapmamalı ve rakiplerinden çok daha iyi olmalısın.

Yerel harita paketi sonuçlarında sıralamayı optimize etmek için aklında bulundurman gereken birkaç ipucuna ne dersin?

1.NAP Verileri ve Tutarlılık

NAP, işletme adını, adresini ve Telefon numaranı belirtmektedir.

Yerel SEO kampanyanın başlangıcında NAP verilerini işletmen için özetlemeli ve tutarlı tutmalısın.

İşletmeni yeni dizinlere eklerken NAP verilerini sürekli değiştiriyorsan, arama motorları işletmenin nerede olduğunu, ne dendiğini veya telefon numarasının ne olduğunu çözemez.

Planlanan NAP verilerindeki hiçbir şeyi kesinlikle değiştirmen gerekmiyorsa, elleme bile.

NAP verilerini değiştirmek, yerel alıntı profilini, incelemelerini ve arama motoru sıralama konumlarını dahi etkiler. Yerel işletmenin arama motoru profilini oluşturmak ve yeniden oluşturmak yerine tutarlılığı korumaya çalış. Bunun içinde gereksiz değişiklikler yapma.

2.Google Hesabım

Bir Google İşletmem hesabının oluşturulması ve optimizasyonunu ayrıntılı olarak tartışmamıza rağmen, yeniden bahsediyorum. Çünkü 3’lü paket sonuçlarında hayatta kalmak için hala çok önemli bir faktör olduğunu göz önüne almalısın.

Bir Google İşletmem hesabı oluşturduğunuzda, yerel işletmeni Google Haritalara bağlar. İyi optimize edilmiş bir profil ve web sitesiyle, işine en iyi 3 yerel harita paketi sonuçlarında görünme şansını verir. Bu yüzden hesabını eksiksiz ve en iyi şekilde kurman çok önemlidir.

3.Çevrimiçi İncelemeler

Çevrimiçi incelemeler, ilk 3 Yerel Harita Paketi sonuçlarında görünmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Belki de en önemli faktörden biridir. Bu yüzden oldukça dikkat edilmesi gerekir.

Bu incelemelerde ise özellikle dikkat etmen iki madde yer almaktadır:

  1. Ne kadar olumlu değerlendirme alırsan, yerel işletmenin arama motoru sıralamaları o kadar iyi olacaktır.
  2. Önemli olan yalnızca aldığın olumlu eleştirilerin miktarı değildir. Çevrimiçi incelemeleri alma sıklığı da önemli bir rol oynamaktadır.

Tutarlılık burada anahtardır, bu nedenle sürekli olarak daha fazla inceleme almak için çalışmaya devam et. Müşterilerin üzerinde iyi bir izlenim bırak ve gerekirse gelen müşterilerine bir inceleme bırakması için sor.

4.Alıntılar

Yerel işletmenin alıntı profili, Google’ın ilk 3 harita paketi sonuçlarında sıralamadan önce göz önünde bulundurduğu bir başka faktördür.

Yine, tutarlılık anahtarıdır. Yerel işletme alıntı profilinizi güçlendirmek için sürekli ama sürekli olarak çalışman gerekir. Dizinlerin çoğu geri bağlantı oluşturmaz, bu nedenle bir alıntı oluşturmanın tek yolu NAP bilgilerini düzenlemektir.

Bu rehberin 8. Bölümünde alıntılar hakkında bilmeniz gerekenler her şeyi açıkladım. Unuttuysan bir daha bakmanı öneririm.

5.Geri Bağlantılar (Backlink)

Geri bağlantıların ne kadar önemli olduğunu biliyorsun, değil mi?

Yerel bir işletme olup olmaman önemli değil, arama motorları büyük oranda geri bağlantılara ve yanlarında getirdikleri “SEO değerine” değer veriyor. Yerel işletme internet siten harika bir backlink profiline sahipse, Yerel Harita Paketinde ilk 3 sonuçta görünme olasılığında bir hayli çok yüksektir. Eğer bir backlink profiline sahip olmayan bir internet sitesi ile karşılaşıyorsan üzerine çıkacağına da emin olabilirsin.

Bu rehberde backlink oluşturma adına bilmen gereken her şeyi bölümünden okuyabilirsin.

6.Yer

Son fakat kesinlikle bu listenin en önemlilerinden biri olan, konum burada önemli bir rol oynamaya devam edecektir.

Yerel işletmen İstanbul’da ise, o bölgeye göre optimize etmen gerekir. Birisi
Kocaeli ile alakalı bir anahtar kelime ararsa, işletmen muhtemelen sonuçlarda görünmez.

Çünkü yerel bir işletmeye olan yakınlık, arama motorlarının çok değer verdiği bir şeydir. Google, arama yapanların bulunduğu yerden çok uzakta olan işletmeleri göstermeyecektir; bu listeleme sistemin değerlerine göre mantıksız olarak belirlenmektedir. Zaten düşününce de aradığın yer dışında bir başka yeri görmek çok mantıklı olmaz değil mi? Dolayısıyla, işletmenin bulunduğu belirli alan için optimize etmek oldukça büyük bir önem taşımaktadır.
local seo müşteri yorumları

Bölüm 10: Güvenilirlik Oluşturma – Yerel Değerlendirme

Yerel SEO söz konusu olduğunda, incelemeler ve çevrimiçi referanslar ile güvenilirlik oluşturmak son derece önemli bir husustur.

Genel olarak, çevrimiçi pazarlama ve iş dünyasında referansların ve sosyal provizyonun önemli olduğunu biliyoruz, ancak yerel işletme SEO durumlarında daha da önemliler.

Bunun nedeni, arama motorlarının bu çevrimiçi incelemelere çok dikkat etmesidir.

Geçen yıl, Moz yerel arama motoru optimizasyon faktörleri üzerine bir araştırma yaptı ve incelemelerin yerel işletme web sitesinin arama motoru sıralamalarını doğrudan etkilediğini tespit ettiler.

Aslında, Moz, toplam inceleme sayısının, web sitenizin çevrimiçi dünyada inceleme sıklığı ve incelenen web sitelerinin çeşitliliğinin, web sitenizin arama motoru sıralamasını ve genel olarak nasıl göründüğünü doğrudan etkilediğini keşfetti.

Ayrıca, incelemeleri yerel işletme için kesinlikle önemli kılan pek çok başka avantajları da ortaya koymuştur.

İncelemelerin, referansların ve çevrimiçi güvenilirliğin sağlayabileceği bazı önemli avantajlar ise şunlardır :

Elbette, daha önceden de incelediğimiz gibi en büyük etkiyi SEO çalışmaları üzerinde yapmaktadır ve oldukça büyük bir avantaja sahiptir.

  • Çevrimiçi incelemeler, aldığınız toplam müşteri dönüşümü sayısını doğrudan etkilemektedir.
  • Bright Local’in araştırmasına göre, % 92 oranında potansiyel müşteriler bir satın alma işlemini tamamlamadan önce işletme hakkında çevrimiçi yapılmış tüm yorumları okuyor.
  • İyi incelemeler ayrıca, daha fazla maruz kalma, daha yüksek güvenilirlik ve daha fazla müşteri elde edilmesine yol açan, ağızdan pazarlama viral reklamlara da neden olabilmektedir.
  • İyi yönetilen incelemeler ve viral ağızdan ağıza sözler dijital halkla ilişkiler girişimlerine fırsatlar açabilir.

Bu bölümde, yerel işletmen için daha fazla inceleme almanın ve güvenilirliğini artırmanın farklı yollarını inceleyeceğiz.

1.Sadece Sorun

Müşterilerinden inceleme bırakmalarını isteyebilirsin. Gerçekten de.

Bazen, sadece bu kadar basittir. Çok sayıda işletme rekabetin içinde ve iyi bir yorum almak kesinlikle çok önemli. Üstelik işletmene gelen bir müşteriden en iyi kim yorum yapabilir ki? Yapman gereken tek şey hizmet verdikten sonra müşterilerinden senin ve işletmen hakkında yorum bırakmalarını istemek olacaktır. Bu kadar basit.

Üstelik bu inceleme “İyi” bir inceleme olmak zorunda da değildir. İyi bir inceleme yapmalarını sorma. Onlardan hakkında sadece bir inceleme yapmalarını iste. Zaten çoğu müşterin sana iyi bir geri bildirim vermesi olasıdır.

Ayrıca, bir dahaki sefere e-posta veya telefon yoluyla sana iltifat eden bir müşteri aldığında, onlara teşekkür et ve aynı iltifatı bir çevrimiçi incelemede bırakıp bırakmayacaklarını sor.

Ne kadar müthiş değerlendirme toparlamaya başladığını görünce hayran kalacaksın. İnan bu yol en basit ama en hızlı çözüm veren yollardan biri.

2.Yorum Bırakmayı Kolay Ve Basit Bir Hale Getir

Bu insan psikolojisidir. Bunu kabul etmek gerekir. Eğer bir inceleme kolay bir şekilde bırakılmıyorsa, insanlar bunun için uğraşmayabilir. Bu nedenle yerel işletmenin çevrimiçi bir alanda yorum bırakmalarını son derece basit ve kolay bir hale getirmelisin.

Önceden bahsettiğimiz nokta yani onlardan hakkında bir yorum bırakmanı istedikten sonra eğer bu yol zorlayıcı ve dolaylıysa insanlar bu yorumu bırakmazlar. Sonucunda da sormanın bir anlamı kalmaz. İşte yorum bırakmayı kolay bir hale getirmek için birkaç öneri:

Aldığın inceleme sayısını artırmak için mağaza içinde “Google’da / Facebook’taki / Yelp / Yelp’te Bizi Bulun” başlıklarını kullanabilirsin.

Diğer bir yol da internet sitende veya e-posta imzanda birden fazla “etkin noktada” bulunan inceleme internet sitelerine doğrudan bağlantılar koymaktır.

Bu doğrudan inceleme linklerini, memnun müşterilerine, bir işlem tamamlandıktan sonra gönderebileceğin teşekkür e-postasıyla da ulaştırabilirsin.

Tabi bunlar benim aklıma gelen birkaç fikir. Sende çok daha kolay bir yol bularak hem müşterilerinin ilgisini çekebilir hem de yorumlarını alabilirsin. Biraz yaratıcı ol ve müşterinin işini kolaylaştır.

3.Teşvik Edin

Her şeyden önce, bir teşvik sağlamak kesinlikle “inceleme satın almak” ile aynı değildir. Yorumlarını satın almak kötü ve etik değildir. Aynı zamanda bu durum Google gibi arama motorlarının sistemleri tarafından fark edilebilir. Bu durumda satın almak çevrimiçi pazarlama hedeflerine katkıda bulunmaz, aksine daha da zarar verebilir. Ancak, daha fazla inceleme almak için teşviklerin sağlanması makul ve önemle tavsiye edilir.

En memnun olan müşterilerin bile, bir inceleme bırakmak için bazen zorlayıcı, teşvik edici ivmeye ihtiyacı vardır. Bu, bu tekniğin girdiği yerdir.

İşletmeni inceleyenlere havalı bir şey sun. Bu, aylık olarak elde ettiğin ortalama inceleme sayısını artırmak için yeterince iyi bir teşvik olmalı. Ancak, sunduğun teşvikin bir inceleme bırakmak için olduğundan emin ol. “İyi” bir inceleme bırakmak için değil. Buradaki ince çizgiyi görebiliyorsun değil mi?

Olumlu bir inceleme ya da olumsuz bir değerlendirme bırakmak isteyip istemediklerini müşterilerine bırak. Potansiyel müşteri tabanına yüksek kaliteli ürünler ve hizmetler sağlamaya odaklanman yeterli; aldığın yorumların çoğu da olumlu olacaktır zaten.

Unutma herkes beş yıldız verip mükemmel yorumlar yaparsa daha sonra okuyan insanlar burada bir gariplik olduğunu fark edecektir. O yüzden bırak bir yorum yapsınlar. İster iyi ister olumsuz olsun. Ama bu teşviki denemek ve sonuçlarını görmek isteyebilirsin.

4.İnceleyenlere Teşekkür Et

Biri işletmen için bir yorum yaptığında ona teşekkür etmeyi kesinlikle unutma. Hatta soruları varsa, sıkıntı varsa onlara da cevap ver. Olumsuz yorumlarda da bu durum geçerli.

Daha fazla inceleme ve sadık hayranlar elde etmek için kanıtlanmış bir tekniktir. Birçok markanın farklı sosyal medya sitelerinde her zaman eylem halinde olduğunu görürsün. Popüler markaların, her bir sosyal medyada onlar hakkında yazı yazan insanlara cevap verdiği, insanların sorularına yanıt verdiklerini görebilirsin. Hatta onları direk olarak linklemeseler bile markalar bu yorumların avına çıkar ve bulurlar. Böylelikle müşterilerine her daim ulaşırlar.

Bu düşünce yapısını sende yerel işletmen için edinmen gerekir. Yorumlara cevap ver, teşekkür et. Sorunları çöz. Bu sadece bir işletme olarak güvenilirliğini arttırmakla kalmaz, aynı zamanda potansiyel müşteri kitlelerine de seni ve işletmeni sıcak bir yaklaşıma sahip olduğun konusunda ikna eder. Ve sonrasında da diğer müşterilerinin yorum bırakmaları için teşvik sağlar.

5.Birçok İnceleme İnternet Sitesinde Profil Oluştur

Yerel işletmenin inceleme odaklı olduğuna inanmasan bile, birden fazla inceleme internet sitesinde profil oluşturmak hala çok iyi bir fikirdir.

Yerel işletmenle alakalı tüm inceleme web sitelerini araştır ve bir liste oluştur. Ardından profillerini oluşturmaya başla ve tam olarak bilgilerini doldur.

En popüler ve çok kullanılan internet sitelerinden bazıları ise;

Yelp, TripAdvisor, Reviews.co.uk ve birçok inceleme sitesi bulabilirsin.

Tabi bunları sayarken Google’ında incelemelere sahip olduğunu unutmamak gerekir. Bu yüzden bu kısımda kullanılması gereken bir başka avantajdır.

Her neyse, mesele birden fazla inceleme internet sitesinde çevrimiçi bulunabilmektir. Bu sayede oradaki potansiyel her müşteri kitlesinden yararlanabilir ve her alanda işletmeni tanıtabilirsin.

Çevrimiçi İncelemelerin Alt Çizgisi

Sonuç olarak, çevrimiçi incelemeleri almanın birincil iş hedeflerinden biri olması gerektiğidir. Yerel SEO’yu geliştirmek ve işletmenin güvenilirliğini artırmak istiyorsan, bu devam eden bir süreç olmalıdır.

Bu işlem sırasında, bazı olumsuz eleştiriler alacaksın. Sorun değil. Müşterilerinin çoğunu mutlu ve memnun tuttuğun ve gerçekten sorunlarını çözen iyi bir ürün sunduğun sürece, çoğunlukla iyi yorumlar alacağından emin olabilirsin.

Ayrıca bu durumda sana yarayanın, her zaman aldığın iyi değerlendirmelerle ilgili olmadığını unutma. Arama motorları ayrıca, yerel işletmenizin incelenme sıklığını da dikkate alır ve bu, Yerel SEO’da önemli bir arama motoru sıralama faktörüdür. Yani ara ara olumsuz yorumda alsan eğer sıklığın iyiyse arama motorları bunu senin avantajına kullanacaktır.

Bu durumda aklından çıkarmaman gereken bir diğer konu ise kesinlikle ama kesinlikle inceleme satın almaman. Bazı sitelerde para ödeyerek inceleme yaptırabilirsin ama inceleme sitelerinde başka insanlar işletmen hakkında arka arkaya iyi yorum yapsınlar istersen işte o zaman problem olacaktır. Bu senin sıralamana iyi yansımayacak aksine zarar verecektir. Bu yüzden dikkatli olmalısın.

İnsanların işletmene yorum yapmasını kolaylaştır, yaratıcı ol ve iyi bir hizmet sun. Sonrası zaten gelecektir.

Yerel SEO Nedir? Kapsamlı Rehber 2

Geri bağlantılar önemlidir. Hepimiz bunu biliyoruz. Daha öncede bundan birçok kez bahsettik.

Son zamanlarda, geri bağlantıların içerik ve Rank Brain ile birlikte en iyi 3 Google arama motoru sıralama faktöründe yer aldığı bildirildi.  Yani backlink halen çok önemli bir SEO faktörü olmaya devam ediyor. Kim ne derse desin!

Ve geri bağlantılar sadece geleneksel SEO için önemli değil. Yerel işletmeler için aynı derecede önemlidir çünkü yerel işletme web sitesinin Etki Alanı Yetkilisi, güvenilirliği geliştirir ve arama motoru sıralama konumlarını doğrudan etkiler.

Ancak, yerel işletmeler için geri bağlantı kurma stratejileri, yerel işletme olmayan bir web sitesi için geri bağlantılar oluşturmaktan biraz farklı olabilir.

Yerel bir işletme olarak, yalnızca daha yüksek yerel arama motoru sıralama pozisyonları arayışı içinde olmana yardımcı olmakla kalmayıp, aynı zamanda yerel olarak riskini, trafiğini ve müşteri tabanını arttırmak için geri bağlantılar oluşturmak istersin.

İşletme sahipleri çoğu kez kolaylıkla anlamlı ve alakalı geri bağlantılar oluşturmayı zor bulmuşlardır. Ancak bu durumda en önemli şey hiçbir hata yapmadan internet siten için backlink oluşturarak trafiğini desteklemektir.

Dolayısıyla, bu bölümde, yerel işletme internet siten için yüksek kaliteli geri bağlantılar oluşturabileceğin ve kanıtlanmış birkaç fikri inceliyor olacağız. O zaman kağıt kalemi çıkarmanın yeniden zamanı.

İşte hemen kullanmaya başlayabileceğin 8 yöntem.

1.Yerel Spor Takımlarına Sponsor Ol

Yerel işletme sahibi olarak, yerel spor takımlarına sponsor olabilir misin?

Yalnızca güvenirliğini arttırmakla kalmaz, ayrıca sana daha fazla popülerlik verir. Aynı zamanda işletme internet siten için yüksek kaliteli yerel geri bağlantılar oluşturur. Üstelik yerel bir işletme olduğun için şehrinin takımına destek vermen şehrinden inanılmaz büyüklükte bir desteği alacağın anlamına da gelir.

Yerel bir spor takımına sponsorluk yaparken, öncelikle ilgili spor takımının internet sitesinden ilgili geri bağlantıları almalısın. Ardından, Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medya sitelerinde bunun hakkında içerikler üret ve paylaş. Bir hashtag bile yapabilirsin.  İnsanlar konuşmaya başladığında hem senin hakkında konuşacak hem de iyi yorumlar bırakacaklar.

Son olarak, çok yüksek kaliteli ve alakalı geri bağlantıları alman a yardımcı olan yerel bloglarda ve yerel haber internet sitelerinde de yerini al. Eğer şehrinin çok bilinen internet fenomenleri varsa onlarla anlaşma yap ve bu şekilde sosyal medyanın gücünü kullan.

2.Yerel Topluluk Etkinliklerine Ev Sahipliği Yap

İster yılbaşı ister sevgililer günü olsun, her yıl yerel topluluklara ev sahipliği yapıp etkinlikler oluşturabileceğin düzinelerce fırsat var. Ve bu kesinlikle yerel halk ile etkileşime geçebileceğin, geri dönüş alabileceğin inanılmaz bir fırsattır.

Ailelerin ve yerel halkın eğlenebileceği bir topluluk toplantı etkinliği düzenle; yerel haberlerde yer al. Bu sana önemli geri dönüşler, isminden bahsetmeler ve backlink şansı tanıyacaktır. Bunu iyi kullanmayı bilirsen bir yıl içinde birçok özel gün olduğunu hatırlatırım.

3.Yerel Toplantılar

Meetup.com adresine git ve bunun inanılmaz bir şekilde yerel bağlantıların keşfedilmemiş bir altın madeni olduğunu görebilirsin. Tabi bunu ülkemiz için de yapan birçok site bulabilirsin. Facebook grupları örneğin bunun için oldukça ideal bir potansiyele sahiptir.

Buradaki fikir, doğrudan işinle ilgili olan yerel grupları aramaktır. Bu tür grupları bulamazsan, işine bir şekilde bağlantı veren diğer kategorilere de dalmanı öneririm. Bu sadece aldığın geri bağlantıların ve trafiğin doğrudan işinle alakalı olmasını sağlamak içindir.

Bu insan grupları sık sık toplantılarını ve buluşmalarını organize edecek yerler arıyor olacaktır. İş yerini buluşma noktası olarak sun; trafikten, maruz kalmadan, sosyal medyada işletmen hakkında söylenecek sözler ve onunla birlikte gelen potansiyel müşterilerden bahsetmeye bile gerek yok. İnsanlar işletmene geldikçe, onlara bu ortamı hazırladıkça çok daha kaliteli ve düzenli olarak artan bir trafiğe maruz kalacaksın.

4.Yerel Kaynak Sayfaları

Çok basit bir konsepttir, ancak birden fazla yüksek kaliteli geri bağlantı kurmana yardımcı olabilir.

Buradaki fikir, başkalarının yararlı bulabileceği yerel bir kaynak sayfası oluşturmaktır. İşletmenle doğrudan ilgili olan yerel bir kaynak sayfası oluşturabilirsen, Bonus puanları kazanabilirsiniz.

Örneğin, bir pizza için büyük bir yargıya ve tada sahipsen, şehirdeki en iyi pizzacıları listeleyen ve paylaşan yerel bir kaynak sayfası oluşturabilirsin.

Başka bir örnek istersen; bir otel işletiyorsan, konuklarının yararlı bulabileceği tüm işletmeleri belirten ve anlatan bir yerel kaynak sayfası oluşturabilirsin. Ayrıca ziyaret etmeleri gereken yerleri ve kesinlikle denemeleri gereken şeyleri de bir içerik haline getirerek paylaşabilirsin. Böylelikle bulunduğun konuma gelen potansiyel müşteriler arama yaparken senin sitene gelecek ve büyük bir trafik oluşturacaktır.

Fikri anladın, değil mi?

Bölgendeki kişilerin ve müşterilerin bu tür bilgileri faydalı bulmaları nedeniyle, yerel internet sitelerinden ve bölgenden olmayan internet sitelerinden çok fazla geri bağlantı alma ihtimalin olduğunu da aklından çıkarma.

Pro Püf Noktası: Bu kaynak sayfalarını oluşturduktan sonra, bahsettiğin tüm işletmelere ulaş. Onlardan bahsettiğin ve yerel kaynak sayfası bağlantını internet sitelerinde ve sosyal medya profillerinde paylaştığın için teşekkür ederler (sonuçta onlar için ücretsiz tanıtım!). Paylaştıklarında, yüksek kaliteli geri dönüşler elde edeceksin. Karşılıklı kazanç!

5.Yerel Ödüller

Hemen hemen her yerel bölge veya topluluk sık sık bölgesel yarışmalar düzenler ve ödüller dağıtır. Beyin fırtınası yap, araştır ve potansiyel rekabet ile işin için doğru olabilecek ödüllere sahip yarışmalar ve belki de çekilişler düzenle.

Sonuçlardan her zaman çevrimiçi olarak bahsedildiğini göreceksin. İnternet sitelerinden ve sosyal medya ağlarından yararlanarak bu yarışmaları ve ödülleri duyur. Üstelik insanlar herhangi bir ödül kazandıklarında kesinlikle sosyal medya hesaplarında bu konu hakkında konuşacaklardır. Bu durumda da inanılmaz bir geri bağlantı kaynağı elde etmiş olacaksın. Bunu ara ara kullanmak kesinlikle işletmen için oldukça faydalı olacaktır.

6.Yerel Eşik Bekçileri İle Görüş

Eşik bekçileri denildiğinde kafanda soru işaretleri oluşuyor olabilir. Kısaca Eşik bekçileri, bir gruba konuşan, onlara sözleri ve düşünceleri ile yön veren kişilere denir. Yeni ünlüler ya da topluluk liderleri birer eşik bekçileridir. Peki yerel eşik bekçileri ile neden görüşmen gerekir?

Her toplulukta veya yerel bölgede popüler olan bazı yerel figürler vardır. Daha fazla yerel geri bağlantı almak için, bu yerel şahsiyetlerin ve ünlülerin bazılarıyla röportaj yapmalısın.

Böyle bir röportaj yayınlandıktan sonra, neredeyse her zaman çok fazla geri dönüş ve SEO değeri alacağına emin olabilirsin.

Hatta onlarla bir beraberlik konusunda anlaşarak sosyal medya hesaplarında hakkında bahsetmelerini bile isteyebilirsin.

7.Yerel İşletme Sitelerinde Konuk Paylaşım

Bölgendeki en iyi yerel işletme web sitelerinin bir listesini oluştur. İşletmen ile doğrudan veya yarı ilgili olanları belirleyerek kısa liste haline getir.

Listeni sonlandırdıktan sonra, her birine yakınlaş ve ücretsiz bir misafir yazısı yazmayı teklif et. Bildiğin gibi konuk gönderme, ilgili geri bildirimleri almanın en iyi yollarından biridir.

Bu tekniği yerel blogcularla da kullanabilirsin. Onlara ulaşın ve backlink karşılığında ücretsiz bir misafir yazısı yazmayı teklif edin.

Pro Püf Noktası: Blogcuların yayın sonunda aldığı yazar kutusu aracılığıyla yalnızca bir geri bağlantı oluşturma.

Bunun yerine, en az bir bağlamsal backlink almayı dene. 5 kat daha güçlü olarak kabul edilir bu backlinkler ve işletmene çok daha fazla trafik sağlar.

8.Yerel İşletme Rehberinde Gir

Hemen hemen her kasabanın kendi yerel işletme rehberi vardır. Yerel işletme internet sitesine alakalı bir geri bağlantı almak için harika bir kaynaktır. İnsanlar yerel birçok yeri ararken bu listelere bakar ve ona göre karar verir.

Şehrinin yerel işletme rehberini araştır ve bul. İşletmenin listelenmesini sağla. İşletmen için bir backlink ve ücretsiz tanıtım kazanacaksın.
Google Analytics ve Google Search Console Kurulumu

Bölüm 12: Google Analytics ve Google Search Console Kurulumu

Çevrimiçi pazarlama ve çevrimiçi ticaretin, geleneksel işletme ve pazarlama biçimlerine göre ne kadar büyük faydası olduğunu biliyor musun?

Online işlerde, hemen hemen her şeyi takip edebilirsin.

Çevrimdışı işletme sahiplerinin sahip olmadığı bir seçenektir bu ve kullanmayı bildikten sonra işletmen için çok fazla bilgiyi ve veriyi sana verecektir.

Google Analytics, ücretsiz olarak kullanabileceğin ve gerçekleşen her etkinliği izleyebileceğin uygulamalardan biridir.

Ardından, hatalarınızı düzeltmek, web sitendeki kullanıcı deneyimini geliştirmek, dönüşümleri artırmak ve işini büyütmek için bu verileri ve bilgileri kullanabilirsin. Ve hatta bu verileri okuyarak işletmenin birçok şeyini düzenleyebilirsin.

Rehberimizin bu bölümünde, Google Analytics’i nasıl ayarlayabileceğini açıklayacağım.

Bunu yaptıktan sonra, Google Arama Konsolu’nu da (eskiden Google Web Yöneticileri Araçları olarak da biliniyordu) ayarlayacağız.

Bu iki aracı da birleştirdiğinde çok değerli bilgiler elde edeceğine emin olabilirsin.

Eğer hazırsan artık başlayalım ne dersin?

1.Adım:İlk önce, Google Analytics’i ziyaret et. Aşağıda yer alan ekrana benzer bir sayfa önüne çıkacak ve burada “Giriş Yap” butonuna tıkla. Bir hesabın yoksa senden bir tane oluşturmanı isteyecektir.

Google Analatik

2.Adım:İçeri girdikten sonra, uygun bilgileri doldurman gereken bu ekranı göreceksin.

Web sitenin doğru URL’sini girmen gerekiyor ve bu en önemli kısımdır.

Yerel SEO Nedir? Kapsamlı Rehber 3

3.Adım: Tüm bunları yaptıktan sonra, ‘İzleme Kimliği Al’ düğmesini tıklayabilirsin. Daha sonra Google’ın TOS’unu kabul etmen istenecek. Devam etmek için kabul et’i tıkla.

4.Adım: Ardından, web sitende kullanman gereken bir izleme kodu verilecektir, böylece Google Analytics buradaki etkinliği izlemeye başlayabilir.

İzleme kodu böyle bir şeye benzeyecektir.

Yerel SEO Nedir? Kapsamlı Rehber 4

5.Adım:Bu kodu web sitenin her sayfasına yapıştırmanız gerekir, böylece tüm verileri yakından inceleyebilirsin. Bunun için doğru HTML bilgisine sahip değilsen, sana yardımcı olması için bir web geliştiricisine danışmanı öneririm. Bu eklenmesi çok hızlı ve kolay bir kod ancak bilgin yoksa karıştırmamak adına bir uzmana danışmak her daim daha kolay olacaktır.

Ve işte bu kadar!

Web sitenin istatistiklerinin Google Analytics’te görünmesi yaklaşık 24 saat sürer ve ardından ilerleyen her etkinliği izlemeye başlayabilirsin.

Bu noktada uyarmam gerekir. Google Analytics kafa karıştırıcı olabilir ve bunun nedeni aslında çok fazla bilgi ve veri akışının olmasından. Eğer ilk defa kullanıyorsan kesinlikle bu anlaşılır bir durum olacaktır. Arayüzü yüzünden kafan karışıyorsa, Google Analytics’i tanımak ve nasıl kullanacağını öğrenmek rehberlere bakabilirsin.

Google Arama Konsolu Nasıl Kurulur?

Şimdilik, Google Analytics hesabını ayarladın. Şimdi Google Arama Konsolu’nu hazırlamanın zamanı geldi.

Google Arama Konsolu (GSC), web sitenle ilgili olarak sana değerli bilgiler sunar. Web sitenin SEO sağlığını iyileştirmek için GSC’yi de kullanabilirsin tabi ki.

Rehberimizin bu bölümünde, web siteni Arama Konsolunda nasıl kuracağını göstereceğim. İlk adım, web siteni her zaman Google Arama Konsolu’na eklemen ve doğrulaman olacaktır. Bunu yapmadan başka hiçbir şey yapamayacağını bilmelisin.

1. Adım: Google Arama Konsolu’nu ziyaret et ve giriş yapmak için Google hesabını kullan.

2. Adım: Giriş yaptıktan sonra ‘Özellik Ekle’ yazan kırmızı düğmeyi bul. Burası web sitenin ekleneceği yerdir.

Google Arama Konsolu

3. Adım: Web sitenin URL’sini olduğu gibi gir ve ‘Özellik Ekle’ düğmesine tıkla.

Web sitenin URL’sinin olduğu gibi kopyalandığından emin ol. Aksi takdirde, Google Arama Konsolu düzgün algılamayacaktır.

4. Adım: Web siteni ekledikten sonra, doğrulamanın zamanı geldi. Bunu Google Arama Konsolunda doğrulamanın birkaç farklı yolu vardır.

Ancak bir Google Analytics hesabı oluşturduktan ve kurduktan sonra, bu yöntemi kullanacağız.

Google Arama Konsolu

‘Doğrula’ düğmesini tıkla ve ‘Google Analytics’ yöntemini seç.

5.Adım: Google Analytics hesabını yeni kurduğunda, ‘Doğrula’ düğmesine tıklaman yeterli olacaktır.

İşte bu kadar. Oldukça basit değil mi?

Artık hem Google Analytics hem de Google Arama Konsolu kurulumuna sahipsin.

Yapman gerekebilecek bir şey daha var, yani mümkün olan en kapsamlı bilgi kümesini elde etmek için GA ve GCS hesabını birleştirmek sıradaki işin olmalı.

GA ve GCS çok benzer bilgiler gösteriyor gibi görünseler de, birbirlerinden oldukça farklıdırlar.

Eğer maksimum miktarda bilgi almak istiyorsan, her iki ürünü de kullanmak zorunda kalacaksın. Bu ürünlerin her ikisinden de en iyi şekilde yararlanmak için, bunları birbirleriyle bağlayabilirsin. Bunu yapmak için Google Arama Konsolu hesabını ziyaret et ve ekranın sağ üst köşesindeki ‘Dişli’ sembolüne tıkla.

Orada ‘Google Analytics Mülkiyeti” yazdığını görebilirsin. Ona tıklaman yeterli olacak.

Google hesabınla ilişkili tüm farklı Analytics hesaplarını getirir.

Google Arama Konsolu’na bağlamak istediğini seçmen yeterlidir.

Yerel işletme web siteniz için Google Arama Konsolunun gücünü tam olarak anlamana yardımcı olabilecek iki kaynak sayfası:
Yerel SEO Denetimi

Bölüm 13: İnternet Sitende Yerel SEO Denetimi Nasıl Çalıştırılır?

Çoğu çevrimiçi işletme ilk 12 ay içinde başarısız oluyor.

Neden?

Çünkü bir şeye inanıyorlar ve ondan aldıkları sonuçları ölçmeden bunu yapmaya başlıyorlar.

İlerlemelerini takip etmiyor veya denetlemiyorlar, bu da sonuçta düşüşüne neden oluyor.

Yerel işletme web sitenin SEO’sunu düzgün bir şekilde optimize etmek ve arama motoru sıralamasında büyümeye ve güçlenmeye devam etmek istiyorsan, web sitende düzenli olarak bir Yerel SEO denetimi gerçekleştirmen gerekecektir.

Bunu nasıl mı yapacaksın?

Sana göstereceğim.

Web sitende bir Yerel SEO denetimini çalıştırmak göz korkutucu görünebilir, ancak gerçekten değildir. Rehberin bu bölümünde, etkili bir denetim gerçekleştirmenin birkaç farklı yolunu paylaşıyorum. Bölüm boyunca takip et ve ilk Yerel SEO denetimini yapmaya başla.

Evet sürecin bu kısmına da hazırsan, kemerlerini bağla. Not kağıtlarını ve kahveni hazırla çünkü başlıyoruz.

1.Anahtar Kelime Analizi

SEO temel olarak anahtar kelimelerle ilgilidir. Bunu daha önce de duymuşsundur.

Bütün SEO çalışmalarında, ister genel olsun ister yerel, tüm optimizasyonlarında bile anahtar kelimeye ihtiyacın olacaktır.

Bu, hedef kitlenin ve potansiyel müşterilerin aradığı anahtar kelimeleri ve web siten için optimize edilmiş anahtar kelimeleri içerir.

İlk adım, web siteni optimize ettiğin anahtar kelimeleri bulmaktır.

Tabi ki bunları planlayacaksın.

Ancak, yapmadıysan, bunu yapmanın en basit yolu Google Anahtar Kelime Planlayıcı aracını kullanmaktır.

Web sitenin URL’sini ekle. Google sana en çok alakalı olduğunu düşündüğü anahtar kelimelerin listesini gösterecektir.

ahrefs

Tam olarak hangi anahtar kelimeler için sıralama yaptığını ve bu anahtar kelimelerin sana ne kadar trafik getirdiğini bilmek için Ahrefs (Premium bir uygulamadır) gibi bir araç da kullanabilirsin.

Yerel SEO Nedir? Kapsamlı Rehber 5

SEMRush, sıraladığını organik anahtar kelimeler ve bunların tam konumları hakkında sana değerli bilgiler verebilecek başka bir araçtır.

Anahtar kelime araştırması hakkında daha fazla bilgi almak ya da bilgilerini tazelemek istiyorsan bu rehberin 4. Bölümüne bakmanı öneririm.

2.Organik Arama Sonuçlarının Analizi

Sıraladığın veya araman gereken anahtar kelimeler hakkında bir fikrin olduğunda, bir sonraki adım olan organik arama sonuçlarını analiz etmeye geçebilirsin.

Google’daki önemli anahtar kelimelerden birini özel bir tarama modunda yazman ve hangi sonuçların geldiğini görmek yeterlidir.

Rakiplerini ve sıraladıkları web sayfasını arama motoru sonuç sayfalarında bulabilirsin.

Özellikle SERP’lerde üstündeki rakiplere dikkat etmen gerekir.

Başlık etiketlerinin, meta açıklamalarının ve URL’lerinin nasıl oluşturulduğunu unutma. Bundan sonraki adımlarda bu analize ihtiyacımız olacak.

Web sayfalarını ziyaret et ve içeriklerini oku. Var olan farklılıkları belirlemeye çalış. Gerçek görüntüleri mi kullanıyorlar?

Daha uzun sayfalar mı oluşturuyorlar?

Video kullanıyorlar mı?

Sayfaları seninkinden daha ilgi çekici mi?

Amacın, web sayfasının zayıf yönlerini tanımlamak ve Google’ın web sayfalarını rakiplerinin altında sıralamasının nedenlerini bulmak olmalı.

Bu analize dayanarak, onları yenmek için fikirler bulabilirsin ve sonucunda onları yenerek üst sıralara doğru bir yolculuk yapabilirsin.

Pro Püf Noktası: Arama motorlarında yenmek istediğin birkaç web sayfasını tanımladıktan sonra, Brian Dean’in The Skyscraper Technique’ni de kullanabilirsin.
Pro Püf Noktası: Rakiplerinin web sayfalarında kaç tane arka sayfaya yönlendirdiğini bulmak için Moz’un OpenSite Explorer veya Ahrefs üzerinden çalıştırmayı dene.

Seninkinden daha mı fazla? Öyleyse, daha fazlasını elde etmenin bir yolunu bulman gerekecektir.

3.Meta Bilgisi

Yerel SEO denetiminde bir sonraki adım, web sitenin meta bilgilerindeki boşlukları tanımlamak ve bunları düzeltmektir.

Eğer internet siteni kendin kurduysan ya da en azından HTML konusunda bir bilgiye sahipsen bunu kendinde kolay bir şekilde halledebilirsin. Eğer WordPress, Wix gibi siteler üzerinden kurduysan bunları gidermek yine kolay olacaktır. Ancak en ufak bir bilgin yoksa manuel olarak yapmakta zorlanabilirsin.

Dediğim gibi manuel olarak yapabilir veya tüm süreci çok basit ve kolay hale getirmek Screaming Frog gibi bir araç kullanabilirsin.

Screaming Frog kullanmanı tavsiye ederim. Ücretsizdir ve süreci çok kolay ve hızlı hale getirir.

Sadece aracı indir ve web sitenin URL’sini ekle. Ekranında birçok bilginin olduğunu gördüğünde şaşırabilirsin.

Bununla birlikte, bu adım için, web sitesinin meta bilgileri ile de ilgilenmemiz gerekiyor.

İlk önce eksik meta başlıklarını tanımlamaya çalış. Varsa, bu sayfalar için anahtar kelime bakımından zengin ve ilginç başlıklar yazdığından emin ol.

Önceki adımlarda topladığımız rakip analizini ve bilgileri de kullanmayı unutma.

Aynı işlemi eksik meta açıklamaları ile tekrarla.

Bundan sonra, zaten var olan ancak tam olarak optimize edilmemiş olan meta başlıklarını ve meta açıklamalarını optimize etmeye çalış.

İlginç, çekici ve doğru anahtar kelimelere sahip olduklarından emin ol.

Genel bir kural olarak, yazdığın meta başlıklarının 55 karakterden fazla olmadığından ve meta açıklamalarının ise 160 karakterin altında kaldığından emin ol.

Yerel SEO Nedir? Kapsamlı Rehber 6

4.Google Arama Konsolu Denetimi

SEO için Google Arama Konsolu’nu kullanabileceğini söylediğimi hatırlıyor musun?

Google Arama Konsolu, web sitenin SEO sağlığı ile ilgili olarak senin için birçok değerli bilgi sunar.

Bir SEO denetimi yaparken bu bilgileri kullanabilir ve web sitenin genel SEO sağlığını iyileştirmek için bu sorunları düzeltebilirsin.

ıSana bir rehber olacak olan bu araç oldukça çok kullanabileceğin bir yer olacaktır.

Tarama hataları düzeltmekten site haritası oluşturmaya kadar, Arama Konsolu bilgilerini kullanarak birçok geliştirme yapabilirsin.

5.Sosyal Sinyaller

Hala tartışmalı görünmesine rağmen, aslında hiç de değil. Sosyal medya sinyaller doğrudan ve dolaylı olarak web sitenin SEO’sunu etkiler.

Peki, yerel işletme web sitenin gerçekten farklı platformlarda sosyal medya varlığı açısından ne kadar güçlü?

Search Metrics’deki bu çizelge, farklı sosyal medya sinyallerinin SEO etkisini karşılaştırmaktadır.

Ayrıca, güçlü sosyal medya sinyaller, mutlu müşterileri çeker. Daha olumlu eleştirileri, bağlantıları ve alıntıları artırabilir.

İnternet sitesinde daha fazla zamana ve daha fazla ziyaretçiye yol açabilir. Tüm bu sonuçlar ayrıca daha iyi SEO ve daha yüksek arama motoru sıralamalarına yol açmaktadır.

Sosyal medya sinyal denetiminize, Google’da marka adını arayarak başlayabilirsin. Kaç tane sosyal medya platformu gösterdiğini bak.

Örneğin, çok popüler 6 rakamlı internet pazarlamacısı olan Pat Flynn’i ararsan, bunlar ile karşılaşmaktayız.

Yerel SEO Nedir? Kapsamlı Rehber 7

Google’ın ilk sayfasında birçok önemli sosyal medya web sitesi ve Pat’in varlığı gösterilir.

Markanın adıyla bir arama yap ve sonuçların neler olduğunu yakından incele.

İşletmenin sosyal profilleri arama sonuçlarında ne kadar çok görünürse, o kadar iyidir.

Ancak, sosyal medya profillerinin arama sonuçlarında görünmemesi durumunda, profilinin şu anda yeterince iyi olmadığı ve üzerinde çalışman gerektiği anlamına gelir.

Onları güncelleyerek başla. Her bir sosyal ağın profilinin açıklamasında markanın adını açıkça kullandığından emin olun.

Ayrıca, her platforma biraz daha zaman ayırmaya başla.

Bu ağlar etkileşime girmeye başladığında, arama motoru sonuç sayfalarında görünmeye başlarlar. Böylelikle bu durum yerel SEO çalışmalarına destek vermesinin yanı sıra bu sosyal medya ağlarında da müşterine ulaşmanı sağlar.

Rakip SEO Stratejileri

Bölüm 14: Rakiplerinin SEO Stratejilerini Nasıl Denetlenirsin?

Kendi web sitenin Yerel SEO denetimini çalıştırmak bir şeydir. Rakibinin SEO’sunu denetlemek farklı bir oyundur.

Kendi web siteni denetlemek, web sitendeki düzeltmeleri ve hataları belirlemene yardımcı olur.

Ancak, rakiplerini denetlemek sana yerel işletmeni nasıl büyüteceğini, SEO’nu nasıl geliştireceğini, hangi yeni anahtar kelimeler hedefleyeceğini ve rakiplerini yenme konusunda oluşturabileceğin yeni fikirler verir.

Rehberimizin bu bölümünde, rakiplerinin yürüttüğü SEO’yu nasıl denetleyeceğinle ilgili birkaç farklı yoldan bahsedeceğim.

1.Anahtar Kelime Araştırma

Önceki bölümde bu ipuçlarından birkaçını daha önce tartıştık.

Bu ipuçlarını ve püf noktalarını rakip analiz perspektifinden tartışalım.

Öncelikle, Google Anahtar Kelime Planlayıcı ile başlamalısın. Önceki Yerel SEO denetimi bölümünde, kendi web sitenin URL’sini kullanmıştık. Hatırladın mı?

Bu kez, analiz etmek ve denetlemek istediğin rakiplerinden birinin URL’sini kullanmak zorunda kalacaksın.

Rakibinin web sitesinin optimize ettiği anahtar kelimeleri görebileceksin.

Ayrıca, bu anahtar kelimelerin rekabet düzeyini ve arama hacmini de görebilirsin. Bu anahtar kelimelerin işletmen ile ne kadar alakalı olduğuna bağlı olarak, kendi SEO optimizasyon işlemlerin için onları kısaca listelemeye başlayabilirsin.

Ardından, rakiplerinin anahtar kelimelerini ve her bir anahtar kelime için arama motoru konumlarını analiz etmek için SEMRush kullanabilirsin.

2.Meta Bilgi

Önceki bölümde, web sitenin meta bilgilerini (meta başlık etiketleri ve meta açıklamaları) analiz ettin.

Bu önemli bir adımdı çünkü eksik meta etiket olmadığından emin olman gerekiyordu.

Bunun için ücretsiz bir araç olan Screaming Frog’u kullanmanı tavsiye etmiştim.

Bu sefer aracı tekrar kullanmak zorunda kalacaksın.

Tek fark, kendi web siteni kullanmak yerine rakiplerinden birini analiz etmen olacaktır.

Screaming Frog, tüm başlık etiketlerini ve meta açıklamalarını temiz bir arayüzde görmeni sağlar. Bu, herhangi bir deseni fark etmene izin verecektir.

Tekrar tekrar kullanılan birkaç anahtar kelime bulabilirsen tanımlamayı dene.

Ayrıca, Google’da bu anahtar kelimeleri ara ve rakiplerinin SERP’lerde bu anahtar kelimeler ile ne kadar iyi çalıştığını gör.

İnternet sitende bu meta etiketleri optimize etme yöntemini geliştireceğini düşünüyorsan, bu taktiklerin bazılarını kendiniz uygulamakta tereddüt etme bile.

3.Geri Bağlantılar

Geri bağlantılar, en önemli SEO faktörlerinden biridir.

Bu nedenle, rakiplerinin backlink profiline yakından bakman gerektiği gün gibi ortadadır.

Rakiplerinin ne tür geri dönüşler aldığını ve nereden geldiğini izlemen önemlidir.

Ardından, web sitenden de geri bağlantı alma fırsatlarını belirleyebilirsin.

Basitçe söylemek gerekirse, arama motorunun sonuç sayfalarında rakiplerini sollamak istiyorsan, en azından rakiplerinin backlink profili ile eşleşmelisin.

Herhangi bir rakibin backlink profilini görmek için Moz ve Ahrefs en iyi araçlardan ikisidir. İkisinden birini kullanabilirsin. Bu ikisinin de ücretli olduğunu unutma.

Kavram basittir.

Bu rekabetçi analiz sayesinde amacın iki şeyi bulmak olmalıdır:

  1. Rakiplerinin geri bağlantı aldığı yer (kaynak / web sitesi)
  2. Bu backlink’leri nasıl elde ettikleri (misafir linkini veya bu backlink’i elde etmek için başka bir teknik kullanıp kullanmadıkları).

Bu bilgiye sahip olduğunda, kendini iyi bir bağlantıya sokmak için ne yapman gerektiğini (ipucu: aynı şey!) bileceksin.

Backlink analizi konusunda şahsen Ahrefs’i Moz’dan daha çok seviyorum. İyi bir geri bağlantı olanakları bulmana yardımcı olmak için çok sağlam bir sisteme sahip.

4.Sosyal Sinyaller

Sosyal medya sinyalleri ölçmeden hiçbir rakip analizi yapılamaz.

Her rakibinin kaç Twitter ve Facebook takipçisi olduğuna dikkat et.

Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus, aktif oldukları farklı sosyal medya platformlarının sayısıdır.

Örneğin, Instagram’da aktif olmayabilirsin, işini büyütmene yardımcı olma ihtimali düşük bir platform olarak atabilirsin. Peki ya rakiplerinden birinin orada oldukça iyi bir iş çıkardığını öğrenirsen?

Bu, o sosyal medya sitesinde de aktif olman ve rakiplerinin senin pazar payının tamamını almasına izin vermemenin bir kanıtıdır.

Klout ile genel olarak “sosyalliklerini” de kontrol edebilirsin.

Ayrıca, Google’da rakibinin adını aramayı ve Google’ın ilk sayfasında kaç tane sosyal medya profilinin sıralandığını kontrol etmeyi de unutma.

Son fakat en önemlilerinden biri de, sosyal medya profillerinin her birini kontrol et ve genellikle ne tür içerik yayınladıklarını ve sosyal medya takipçilerinden en çok hangi içeriğin ilgi gördüğünü belirle. Buna göre kendi içerik pazarlama ve sosyal medya pazarlama stratejini oluşturabilirsin.

5. İçerik

İçerik kraldır!

Bunu daha önce duyduğuna eminim.

Bunu böylede kabul etmen gerektiğini biliyorsundur umarım.

Çünkü hangi ortamda olursan ol, hangi stratejiyi yönetiyor olursan ol, senin ihtiyaç duyduğun en önemli faktör her daim içerik olacaktır.

Tüm çalışmalarını tamamen yaptıysan ve bu arada içeriğin hedef kitlen için en doğrusu değilse başarısız olman ufukta görünüyor demektir.

Rakiplerinden herhangi biri arama motorlarında özellikle iyi performans gösteriyorsa, içerik pazarlama hakkını iyi yapıyor olmaları gerektiği anlamına gelir.

İçerik, arama motoru sıralamasının çok büyük bir parçasıdır ve bu nedenle rakiplerinin ne yaptığını bilmen zorunludur.

Rakibinin içeriğini denetlemenin en iyi yollarından biri BuzzSumo kullanmaktır.

Premium versiyonu biraz pahalıdır, ancak ücretsiz sürümle kolayca yapabilirsin.

Basitçe anlatmam gerekirse BuzzSumo, internet üzerinde en sosyal olarak paylaşılan içeriği ve bir sıralama içindeki en büyük etkileyicileri bulmanı sağlar.

Rakibinin URL’sini BuzzSumo’ya eklediğinde, en popüler içerikleri sosyal medya paylaşımları açısından bilmene olanak sağlar.

Bu alanda sana sosyal medya mecrasından rakibinin aldığı tüm etkileşimi gösterecek ve rakamlarını kendi rakamların ile karşılaştırmana yardımcı olacak.

Bu sayede hem içeriklerini, hem kullandığı anahtar kelimeleri, hem de aldığı sonuçları kolay bir şekilde karşılaştırmış olacaksın.

Yerel SEO Nedir? Kapsamlı Rehber 8

Öte yandan, Ahrefs premium kullanıyorsan, BuzzSumo’ya bile ihtiyacın yoktur.

Ahref’in İçerik Gezgini, BuzzSumo ve başka araçların tüm özelliklerine sahiptir. Hatta daha fazlasına.

BuzzSumo, içeriği yalnızca sosyal medya popülerlikleri açısından analiz etmenize izin verirken, Ahrefs ayrıca içeriği geri bağlantılar ve toplam yönlendiren alan sayısı bakımından filtrelemenize izin verir.

Hangi aracı kullanacağını kararlaştırdıktan sonra çok iyi bir araştırma yapman gerektiğini unutma.

İçerikler sayesinde bazen rakiplerinin önüne geçebilirsin ve bu sayede Pazar payının büyük bir kısmını alırsın.

Bu içerikler için bloglar oluşturabilir, sosyal medya hesaplarında belirli bir paylaşım stratejisini inceleyebilirsin.

Yerel SEO Nedir? Kapsamlı Rehber 9

6. Google Trendleri

Rakiplerinin ne kadar doğru trendleri kullandığını görebilmek için Google Trendleri kullanabilirsin.

Rakiplerinin kullandığı anahtar kelimeleri birbirleri ile karşılaştırabilirsin.

Sana hemen kullanman için yararlı bir şey vermeyebilir, ancak genel olarak çok net bir resim çizer.

Hangi rakiplerin gerçekte hedeflemen gereken rakiplerin olduğunu bu sayede bulabilirsin.

Ayrıca, rakiplerinin uzmanlaştığı belirli anahtar kelimeler için, yıllar içindeki genel arama hacmi eğiliminin onları nasıl etkilediğini görmek için de kullanabilirsin.

7. Google Uyarıları

Son fakat dikkat edilmesi gereken bir diğer madde ise Google Alarmlardır, kuş bakışı her şeyi açık tutmak için kullanman gereken başka bir araçtır.

Öncelikle Google Alerts, radarında yer alan anahtar kelimeye özgü güncellemeleri takip etmene olanak sağlar.

Yerel işletmen için en önemli olan anahtar kelimeler için uyarılar oluştur ve böylece sektöründe önemli bir şey olup olmadığını anında öğren.

İkinci olarak, rakiplerinin çevrimiçi olarak nereden ve nasıl bahsettiğini görmeleri için uyarılar da oluşturabilirsin.

Üçüncü olarak, aldığın tüm bahsetmeleri ve çevrimiçi tanıtımları takip etmek için kendi işin ve marka ismin için uyarılar da oluşturman gerekir.

Ardından, maksimum tanıtım ve kapsama sağlamak için bu bilgileri çeşitli yaratıcı yollardan kullanmak amacıyla takip edebilirsin.

Normalde çok kullanılmayan bu araç özellikle SEO çalışmalarında sana çok yardımcı olacaktır.

Rakiplerinin ismini de alarm olarak eklemeyi unutma.

yerel seo performans izleme

Bölüm 15: Yerel SEO Kampanyanın Gelişimini Nasıl İzlersin?

Çalışmakta olduğun Yerel SEO tekniklerini nasıl biliyorsun? Doğru olup olmadığını ya da sana nasıl geri dönüşler sağladığını nasıl takip edebiliyorsun?

Bu soruları sende kendine soruyorsan rehberin sondan bir önceki bölümünde sana bunların cevabını nasıl bulabileceğin konusunda yol göstereceğim.

Bilmenin tek yolu, yerel SEO kampanyanın ilerlemesini düzenli aralıklarla izlemektir. Bu kadar basit. Ama önemli olan nasıl izlemen ve aldığın verileri okuman olacaktır.

İlerlemeni iyice incelemek ve Yerel SEO kampanyanın performansını izlemek için sayılara ihtiyacın olacak. Daha sonra, karşılaştırmak için bir çizelgeye, mevcut ayın / çeyreğin tüm sayılarını önceki ayların / çeyreklerin sayısıyla birlikte bir elektronik tabloya koyabilirsin.

Bu sayede birbiri ile karşılaştırabilir ve o ayda ya da dönemde bir öncekine göre ne kadar başarı sağladığını görebilirsin. Sonucunda doğru ya da yanlış yürütülen bir yerel SEO çalışmasını fark etmiş olursun.

En azından, yerel SEO kampanyalarını takip etmek için önerdiğimiz yöntem budur.

Eğer bu yöntem kafana yattıysa ve yerel SEO çalışmalarını takip ederken sorun yaşıyorsan işte ilerleyebileceğin yol:

1.Genel Organik Web Sitesi Trafiği

Herhangi bir SEO kampanyasının ana hedeflerinden biri, daha fazla web sitesi trafiği elde etmektir. Bu yüzden izlemen gereken ilk ölçüm genel organik web sitesi trafiği ziyaretçileridir.

Yani hiçbir şey yapmadan, reklam veremden internet sitene kaç kişinin geldiğidir.

Aylık kaç tane web sitesi ziyaretçisi alıyorsun?

Daha da önemlisi, bu yıl bir önceki yılın verilerine göre kaç tane web sitesi ziyaretçisi aldın? Bu sayı daha mı yüksek yoksa bir düşüş mü olmuş?

İşletmen yeterince eski değilse, bu sayıları üç ayda bir veya aylık olarak da izlemeni önerebilirim. Ancak, web sitesi trafiğindeki mevsimsel etkileri dikkate almayı da unutma.

Örneğin, belirli aylar boyunca yüksek ve düşük seviyelere ulaşan bazı işletmeler vardır. Örneğin, Sevgililer gününe özel alınabilecek hediyeleriniz varsa doğal olarak Şubat ayındaki trafikte, dönüşümlerde ve satışlarda büyük bir artış görebilirsin.

Daha sonraki aylarda belki de düşüş göreceksin ama bu Yerel SEO kampanyanın başarısız olduğu anlamına gelmez. Bu sadece özel bir dönemin daha yüksek talebinden dolayı olan bir artış olacaktır.

Bu nedenle, kampanya web sitesi trafiğini aylık veya üç ayda bir bazda tutarken bu faktörleri aklında bulundurmayı da unutma.

Bu sayıları Google Analytics ile kolayca bulabilirsin. Analytics hesabına giriş yap ve Edinme> Genel Bakış> Tüm Trafik> Kanallar’ı seçmen yeterli olacaktır.

2.Dönüşümler ve Hedefler

Her yerel işletmenin sahip olduğu internet sitesi, elde ettiği dönüşümleri için kendi özel hedeflerine ve kriterlerine sahip olabilir.

Çevrimiçi pazarlama stratejine bağlı olarak her şey olabilir.

Bu hedefler, web sitesi ziyaretçilerini e-posta abonelerine (potansiyel müşterilere) dönüştürmek, satışları tamamlayarak onları müşterilere dönüştürmek veya işini öncü beslenmeleri için aramasını sağlamak olabilir.

Her şey olabilir. Aklına gelebilecek her şey!

Buradaki anahtar, bu hedeflere ve dönüşüm oranlarına dikkat etmektir. İdeal olarak, sürekli büyümek gerekir. Sürekli web sitesi trafiğine rağmen bu olmazsa yanlış bir şey yapıyorsundur demektir.

Bu, SEO kampanyaları tarafından oluşturulan trafiği boşa harcamamanı sağlamak için bazı A / B testleri yapmak için ideal bir zaman olduğunu gösterir.

3. Mobil Trafik

Birçok yerel işletme sahibi, genel web sitesi trafiğine büyük ölçüde güvenmektedir ve elde ettikleri numaradan memnun kalmaktadır.

Buradaki hata, genel trafik sayısını masaüstüne göre mobil trafiğe ayırarak incelememeleridir.

Bu dönemde ciddi anlamda masaüstünden internet sitelerine giden trafiğin mobilden daha fazla olduğunu düşünüyor musunuz?

Mobil kullanım yükselişe geçiyor. Ve özellikle yerel işletme sahipleri için daha önemli olmaya devam edecek.

Mobil cihazlar için arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer almak ve makul miktarda mobil trafik almak çok önemlidir.

Daha önceki bölümlerde tartıştığımız gibi, hareket halindeyken mobil aramaların yaklaşık % 56’sının yerel amacı vardır.

Bu, mobil trafiği senin gibi yerel işletme sahipleri için daha da önemli kılar.

Google Analytics hesabına giriş yap ve mobil trafiğini görmek için Kitle> Mobil> Genel Bakış bölümüne göz at.

Yerel SEO Nedir? Kapsamlı Rehber 10

Mobil trafiğinin sürekli olarak yükseliş halinde olması önemlidir. Çünkü daha önce de birçok kez bahsettiğimiz gibi yerel bir işletme için en önemli cihaz, cep telefonlarıdır.

Masaüstü cihazlarda ne kadar başarı elde edersen et, eğer mobil cihazlarda sıralaman çok düşükse bu durum seni olumsuz olarak etkileyecektir.

Ayrıca, mobil arama motoru sıralamalarına da dikkat etmen gerekir. Son dönemlerde Google mobil dostu bir güncelleme yaptığını açıkladı.

Bu güncellemeden sonra %100 mobil uyumlu olmayan pek çok web sitesi mobil cihazlar için önemli arama motoru sıralamalarını kaybetti.

Web sitenin ceza verilen web sitelerinden biri olmadığından emin ol. Çünkü eğer öyleyse bir an önce siteni mobil deneyim dostu bir site haline çevirmen gerekir. Bu şekilde SEO çalışmalarına devam etmelisin.

4. Backlink Profili

Genel bir kural olarak, web sitendeki toplam geri bağlantı sayısının düzenli olarak artması gerekir.

Geri kazanma ve kaybetme süreci süreklidir. Ancak, üç aylık sonuçları karşılaştırdığında, kesin bir artış olması gerekir. Yani kaybedilenden daha fazla gelen olmalıdır. Eğer bu böyle değilse yine bir hata yapıyorsun demektir ve tüm her şeyi kontrol etmende bir fayda olacaktır.

Eğer bu verileri almak istiyorsan, web sitenin backlink profilini ayrıntılı bir şekilde incelemek ve yeni backlinking fırsatları keşfetmeye devam etmek için Moz veya Ahrefs’ten birini kullanmanı öneriyorum.

5.Yönlendirme Trafiği

Organik trafik harikadır. İnanın bunu çok iyi biliyoruz. Ancak yerel işletmeler için “sevk trafiği” de çok önemlidir. Eğer bunun ne olduğunu merak ediyorsan açıklamam izin ver.

Bu aslında bu rehberde çokça bahsettiğimiz diğer sitelerden aldığın trafiği anlatmaktadır.  Diğer web sitelerinden ne kadar trafik aldığını yakından takip et.

Örneğin inceleme siteleri ya da Google Haritalardan. Eğer bu trafik dilediğin gibi değilse bu konuda çalışmalar yapmaya başlasan iyi olur çünkü trafik, yerel SEO için oldukça önemli bir faktör oluşturmaktadır.

Rakamlardan memnun değilsen, daha fazla trafik almak için bu üçüncü taraf web sitelerini optimize etmen gerekebilir. Rehberde de daha önce bahsettiğimiz noktaları bir kez daha okumanı tavsiye ederim.

6.Sıralama Pozisyonlarınız

Yerel SEO kampanyanın etkinliğini ölçmenin belki de en kolay yolu, hedef anahtar kelimelerinin sıralama konumunu aylık olarak ölçmektir.

Anahtar Kelimeler sonsuza kadar size yardımcı olacak diye bir şey yoktur.

Bazı anahtar kelimelerde çok daha iyi bir puana ve koşullara sahip başka bir rakibiniz çıktığında otomatik olarak sıralamanızı kaybedebilirsiniz ya da kullandığınız anahtar kelime artık o kadar da popüler değildir.

Bu yüzden iyice araştırman gerekir. Bunu da Google Chrome’un Gizli tarama modunu kullanarak ücretsiz yapabilirsin. Anahtar kelimeler listeni birbiri ardına sırayla gir ve sıralama konumlarını not et.

Gizli tarama modunu kullanmazsan, Google’daki sonuçların önceki arama geçmişini göre belirlenir ve sonuçları gerçek bir şekilde görmene olanak sağlamaz.

Çünkü Google senin eski tarama verilerini alacak ve doğal olarak en çok girdiğin siteleri ve yerleri sana ilk olarak gösterecektir. Bu durumda da en önlerde göreceğin yer kendi işletmen olacaktır.

Alternatif olarak, anahtar kelimelerini her hafta otomatik olarak takip etmek için Moz’da bir kampanya düzenleyebilirsin. Moz, her hafta anahtar kelime sıralama konumlarındaki en son güncellemeleri içeren bir e-postayı sana gönderecektir.

Bölüm 16: Hepsini Bir Araya Getirmek

Web sitenizin Google gibi arama motorlarında üst sıralarda çıkmasını mı istiyorsunuz? Bu işi profesyonel SEO ajansına bırakın!

SEO Hizmeti

Bölüm 16: Hepsini Bir Araya Getirmek

Kanımca, belirli bir yerel bölge veya şehre hitap eden bir işletme için Yerel SEO, uygulayabileceğin en önemli pazarlama stratejisidir. Bunun üzerine çıkabilecek başka bir yol açıkçası düşünemiyorum.

Yerel SEO kampanyası olmadan, Google’ın arama motoru sonuç sayfalarında çok üst sıralarda yer almayı beklememelisin.

Ayrıca, Google yerel işletmelerin SERP’lerde sıralanma şeklini sürekli olarak değiştirmektedir.

Bu da demek oluyor ki sadece bir kez yapıp bırakabileceğiniz bir şey değil.

Yerel SEO stratejisi takip isteyen ve her daim dönemin şartlarına göre güncelleme yapman gereken bir stratejidir.

Rekabet her zamankinden daha zor ve bu durum ilerleyen zamanlarda da daha çok büyüyeceğine emin olabileceğiniz bir alandır. Çünkü gelecekte çevrimiçi alanlar şu andan çok daha önemli bir yere sahip olacaktır.

Bunu unutmamak gerekir.

Yerel SEO çalışmaları için kafa karıştırıcı birçok şey ile karşılaşabilir veya nereden başlayacağınıza emin olamayabilirsiniz.

Ancak, bu rehberde belirtilen teknikler kanıtlanmış ve test edilmiştir.

Herhangi biri sadece tek sefer denenen bir teknik değil, aksine birçok işletme üzerinde ve birçok bölgede denenmiş tekniklerdir.

Bu sayede sana ve işletmene yardımcı olacak bu uzun ve dolu rehber bir araya getirilmiştir.

Bu rehber içeriğinde yinelenen bir tema olduğunu farketmiş olmalısın.

Özünde büyük bir rol oynayan yaklaşık yarım düzine Yerel SEO sıralama faktörleri vardır.

Bu faktörler şunları içerir: anahtar kelime araştırması, sayfa içi optimizasyon, Google My Business kurulumu, alıntılar, geri bağlantılar, incelemeler ve şema işaretlemesi.

Tahminin bunları birçok kez üzerine basarak anlattığımında farkına varmış olacaksın.

Bunun nedeni ise hepsinin birbirinden çok önemli olmasıdır.

Daha yüksek bir arama motoru sıralaması elde etmek ve daha fazla çevrimiçi satış elde etmek, işletmeni çok daha iyi yerlere getirebilmek ve iş hedeflerine ulaşmak için bu faktörlere özel dikkat etmen gerekir.

Bir tanesinin bile eksik olması durumunda yerel SEO çalışmalarından tam anlamıyla verim alamayacağını da iyice bilmelisin.

Çünkü büyük bir pazarın içinde yerel bir işletme olarak birçok rakip ile yarışmaktasın ve bunlardan bir tanesinin bile senden çok daha iyi bir yerel SEO çalışması yönetmesi, her alanda önüne geçmesini sağlayabilir ve bunun sonucunda pazar payının çok daha fazlasını rakibin elde edecektir.

Peki neler yapman gerekir.

Bu rehberdeki tüm her şeyi uygulamalı ve devam etmelisin.

Bütün verileri çok iyi okumalı ve kendine göre uyarlamalısın.

Yetkili internet sitelerinden, alıntılardan ve olumlu eleştirilerden yüksek kaliteli geri dönüşler almaya devam et.

Düzgün anahtar kelime araştırması ve sayfa optimizasyonu ile birlikte, yakında daha iyi sonuçlar görmeye başlayacaksındır. İçeriğini talebe göre oluştur ve ne zamanını ne de bütçeni gereksiz yere harcama. Sonucunda istediğin tüm sonuçlara ulaştığını görebilirsin.

Bu uzun ama bir o kadar da dopdolu olan rehberi okuduğun için teşekkürler! Herhangi bir konuda kafan karışır ya da sormak istediklerin olursa yorum yazabilirsin.

Eğer tüm bu yolları denediysen sonucunu bizimle yorumlarda paylaşmayı unutma.

Eğer bu makale sana yardımcı olduysa bunu arkadaşlarınla Facebook ve Twitter ‘da paylaşabilirsin.

18 Yorum
  • Emetullah Önen User Avatar Emetullah Önen

    Müthiş bir yazı olmuş, helal olsun. Açıkçası bu konuda, bu kadar kapsamlı ve dolgun içeriğe sahip Türkçe bir yazı bulacağımı hiç beklemiyordum. Teşekkürler.

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Rica ederiz, çok teşekkürler.

  • Evinç Masır User Avatar Evinç Masır

    yönetici ellerine sağlık. Yine çok detaylı bir yazı olmuş.

  • Binay Tekşan User Avatar Binay Tekşan

    harikasınız teşekkürler

  • Kuddusi Karamollaoğlu User Avatar Kuddusi Karamollaoğlu

    Tek kelimeyle ~> mükemmel

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Selamlar Kuddusi makalemizi beğenmene sevindik.

  • Saffet Kesgin User Avatar Saffet Kesgin

    Elinize sağlık usta. Sağlıklı bilgiler ile gelişime katkı sağlıyorsunuz.

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Selamlar Saffet makalemizi beğenmene sevindim.

  • Gülsinem Tekşan User Avatar Gülsinem Tekşan

    Çok değerli ve aydınlatıcı bir yazı olmuş.

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Yorumun bizi mutlu etti Gülsinem 🙂

  • Dilmen Nalbant User Avatar Dilmen Nalbant

    Çok güzel bir makale olmuş

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      teşekkürler, kolay gelsin 🙂

  • Gülfari Çelık User Avatar Gülfari Çelık

    çok yararlı bir yazı olmuş.

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Teşekkürler Gülfari yazıyı beğenmene sevindim.

  • Mesut Seymen User Avatar Mesut Seymen

    Dünyada ki en blog paylaşım için teşekkürler.

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Merhaba Mesut makalemizi beğenmene çok sevindim.

  • Kargı Taşcıoğlu User Avatar Kargı Taşcıoğlu

    Çok güzel bir makale olmuş

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Çok teşekkürler Kargı, işine yaradıysa çok mutlu olduk 🙂

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.