Yeni kurulmuş bir WordPress sitenin hızı arsende en az benim kadar sevmiyor musun?
Her şey yeni ve siteyi yavaşlatacak hiçbir şey yok. Mükemmel bir his.
Websitesi göz açıp kapanıncaya kadar yüklenir ve herhangi bir içerik ya da eklenti, kenarda yer alan widget yüklenmek için seni hiç mi hiç bekletmez.
Bunun keyfini üstelik sadece site sahibi olarak biz yaşamayız.
Sayfaya giren tüm ziyaretçiler bu mükemmel hızın tadını çıkarır. Tabi bu hız mükemmel ve tatmin olmuş bir kullanıcı deneyimine ulaşmamızı sağlar.
İşte öncelikle bu nedenle WordPress Site Yüklenme Süresi inanılmaz derecede önemlidir.
Ama sen de ben de bunun sadece ilk dönemlerde bu şekilde devam edeceğinin farkındayız.
Tabi bir şeyler yapmazsak.
Ne yazık ki, zaman içinde çoğu WordPress sitesi içerisinde tüm her şey biriktikçe yavaşlar ve yavaşlar ve yavaşlar…
Eklentiler, medyalar, özel kodlar…
Kısacası her şey kaynakları tüketmeye başlar.
Ayrıca temel site bakımını ihmal eden insanlardan biriysen (öyle misin?), yakında birileri sunucunun dişlilerine kum dökmüş gibi hissedeceksin.
Bunu her seferinde üstüne basa basa söylüyorum.
Trendin tersine dönme zamanı geldi!
Bu rehberde, yeni site kurulumunun hissini yeniden yakalamak için yavaş büyüyen bir WordPress sitesini hızlandırmanın farklı yolları üzerinde duracağım.
Bahsedilen teknikler temelden ileri düzeye kadar uzanmaktadır. Beceri seviyenin ötesinde bir şeylerden bahsedersem endişelenme.
Yapabileceğine emin olduklarını seç ve onların üzerine git. Diğerleri konusunda da daha detaylı bilgi almak için WordPress hakkında yazmış olduğumuz yazılara göz at!
Bölüm 1 :
WordPress Site Hızlandırmak Neden Önemli?
İlk etapta neden WordPress Site hızını önemsemen gerektiğini soruyor olabilirsin.
Sonuçta, ziyaretçilerin sitende yer alan içeriklere ulaşmak için biraz daha bekleyemez mi?
Yani site birkaç saniye içinde yükleniyor, bu yeterli değil mi?
Fazladan birkaç saniye senin ve siten için harcayamazlar mı?
WordPress Site Hızı o kadar da önemli değil aslında, değil mi?
Yukarıda yer alan tüm bu sorulara cevap arıyorsan aşağıda senin için oluşturduğum infografik’e bir göz at derim. 😉
Yukarıda da anlaşılacağı üzere web sitenin WordPress Site Hızı çok önemlidir!
WordPress Site Hızı yalnızca bir saniye arttığında, dönüşümlerinin, sayfa görüntülemelerinin ve müşteri memnuniyetinin oranları önemli ölçüde azaltabilir.
Doğru duydun! Kim bunu düşünebilirdi ki?
WordPress Site hızı ziyaretçilerin için önemli olduğundan, arama motorlarının bant aralığına atlaması şaşırtıcı değildir. Sayfa yükü artık SERP’ler için nereye ineceğini belirlemede ciddi bir faktördür.
Bu, özellikle mobil cihazların internet kullanımının masaüstü bilgisayarların solladığı zamanlarda geçerlidir.
Mobil veri bağlantıları nispeten yavaş olduğundan, hızlı yüklenen bir siteye sahip olmak oldukça önemlidir!
Bu, WordPress Site hızı hakkında endişelenmen için yeterli bir neden olmalı.
Hayır biraz daha nedene ihtiyacım var ya da hızımı ve süremi neler belirliyor diye merak ediyorsan, aşağıda senin için dikkat etmen ve bilmen gerekenleri sıraladım.
İlginizi Çekebilir
WordPress Nedir? 2022 WordPress Rehberi
WordPress Site Hızını Belirleyen Faktörler
Bir ziyaretçinin URL’ni yazması ile dikkat çekici içeriğini görmesi arasındaki aralığı ne belirler? Bunu bilmek, WordPress web siteni nasıl hızlandıracağına karar vermek için anahtardır.
Bazılarının senin için büyük endişelere neden olabilecek alarm zillerini çalmasının birçok nedeni vardır.
- Arama motorları (Google gibi), hızlı yükleme süreleri yavaş yüklemelere göre daha yüksek olan web sitelerini sıralar. Bu nedenle, SERP’lerde konumunu iyileştirmek istiyorsan, hızı artırmak önceliklerinden biri olmalıdır.
- Araştırmalar, 2 saniyeden fazla site yükleme hızının, ziyaretçilerin genellikle web sitesinin dışına çıkmalarının yaklaşık yüzde 47’sine neden olduğunu göstermiştir. Bu nedenle, ziyaretçilerinin yaklaşık yarısını içeride tutabilmek için WordPress’ini hızlandırmalısın.
- Online alıcılar en sabırsız ziyaretçilerindir; sayfanın bir saniye içinde yüklenmesini bekliyorlar. Bu nedenle, WordPress’te bir e-ticaret mağazası işletiyorsan, işini daha karlı hale getirmek için büyük iyileştirmeler yapmaya hazır olsan iyi olur.
WordPress Site Hızını Arttırma Nasıl Test Edilir?
İlk olarak, web siten için geçerli yükleme süresini analiz etmen gerekir. Bu hızın çeşitli faktörlere bağlı olduğu için sayfadan sayfaya değişebileceğini unutma:
- söz konusu sayfanın boyutu,
- kaç istek üretiyor,
- önbelleğe alınmış olsun veya olmasın,
- ve son olarak, ne tür içerik barındırdığı (statik veya dinamik).
Bir WordPress Site hızını test ederken web sitenin ana sayfası genellikle yükleme süresini test etmek için bir ölçüt olarak kullanılır.
Bir web sitesinin hızını kontrol etmek için web’de aşağıdaki üç araç yaygın olarak kullanılmaktadır:
- WebPageTest.org
- Tools.Pingdom.com
- PageSpeed Insights (Bu eklenti sayfa yükleme süresini bildirmez, ancak WordPress’i hızlandırmak için ayarlayabileceğin öğeleri vurgular)
Bölüm 2 :
WordPress Site Hızını Arttırma Yolları
1. Sunucu ve Barındırma Teknolojisi
Sitenin ziyaretçilerinin ekranlarında ne kadar hızlı görüneceğinin temelini barındırıldığı sunucu, bu sunucunun bulunduğu yer ve barındırma planı oluşturur.
Çoğunlukla, farklı barındırma ortamı türleri vardır: Paylaşılan sunucu, VPS (sanal özel sunucu) ve özel bir sunucuda barındırma.
- Paylaşılan bir sunucuda, web sitenin diğer birkaç siteyle aynı bilgisayarda bulunur ve herkes aynı sınırlı miktarda kaynakla idare etmesi gerekir.Bir sitenin kullanabilir RAM’inde, işlem gücünün ve web trafiğinin yüzde 80’ini kullanıyorsa, diğer tüm sitelerin kalan yüzde 20’yi paylaşması gerekir. Bu doğal olarak hız düşüşlerine ve engellerine yol açar.
- Özel bir sunucuda, sitenin komşuları da vardır, ancak genellikle paylaşılan bir sunucudan daha azdır. Buna ek olarak, her web sitesi kaynakların kendilerine ayrılan kısmından da yararlanmazlar.
- Son olarak adanmış bir sunucu, sadece sana ve sitene adanmış bir sunucudur ve belki de içlerinde en iyisidir. Sunucudaki her şey web siteni barındırmak için ayarlanmıştır. Paylaşacak bilgi işlem gücü yoktur. Sadece tek bair kaynak vardır. WordPress Site Hızı Arttırma konusunda sana yardımcı olacak ilk adım olarak hizmet vermeye devam eder.
Barındırma ortamının türü dışında, web sitesi hızı için başka bir faktör de sunucu tarafından kullanılan teknolojidir.
Bu, HTML, PHP ve web sitelerinin çalışması gereken diğer temel teknolojilerin en son sürümleriyle donatılmış olup olmadığı anlamına gelir.
En son olarak da sunucunun konumu oldukça önemlidir.
Siten Türkiye’de bir bilgisayarda bulunuyorsa, İngiltere’den gelen bir ziyaretçinin komşu bir ülkeden gelen ziyaretçi ile farklılıkları olacaktır.
2. İçerik Yönetim Sistemi
Web sitenin içerik yönetim sistemi, WordPress sayfa yükleme süresi ve hızını belirleme konusunda önemsenmesi gereken başka bir faktördür.
Elbette içerik yönetimini mükemmel derecede yapan birçok uzman var ama bizim işimiz WordPress.
Gördüğün gibi, web siteleri eskiden düz HTML olarak yazılmış birer dijital adreslerdi. Çünkü tarayıcıların anladığı dil HTML’den başka bir şey değildi.
Bugüne kadar, statik HTML siteleri genellikle bir CMS ile oluşturulanlardan daha hızlı yüklenmeyi başarmıştır.
Çünkü bir tarayıcı WordPress tabanlı bir web sitesi istediğinde, tarayıcının temel olarak tarayıcının okuyabileceği HTML kodunu oluşturmak için bir MySQL veritabanına erişmesi gereken bir PHP uygulamasından veri çağırır.
Veritabanına erişmek ve kodu oluşturmak zaman aldığından, doğrudan HTML ile çalışmaktan biraz dolambaçlı ve doğal olarak biraz daha yavaştır.
3. Temalar, Eklentiler, Şablonlar ve Diğer Eklentiler
CMS’nin yanı sıra, web siteni genişleten her şey WordPress Site Hızı oranını daha da yavaşlatabilir.
Eklediğin her şey, ek zaman alan ve yüklenmesi gereken ek kod olarak düşünülmelidir.
Bu faktör, kötü kodlama uygulamaları ile daha da kötüleşebilir. Herkes WordPress’e katkıda bulunabileceğinden (elbette bu iyi bir şey), bilmeden sitene onu inanılmaz derecede yavaşlatacak, taramaları ölümcül hale getirebilecek kötü yazılmış eklentileri yükleyebilirsin.
Çok sayıda dinamik öğeye, kaydırıcıya, widget’a, sosyal simgeye ve daha birçok parlak öğeye sahip WordPress temaları son derece göze hitap ediyor.
Ancak şunu unutma: çok fazla öğeye ve daha yüksek sayfa boyutlarına sahiplerse, kesinlikle web sunucunun üzerinde sıkıntı yaracak bir ağırlığa sahiplerdir.
Buradaki en iyi seçenek, hafif temalar kullanmaktır.
Bir başka çözüm ise varsayılan WordPress temalarından birini seçmektir.
Bir diğeri, CodeinWP’nin arkasındaki aynı adamlar tarafından inşa edilen Neve gibi bir şey denemektir.
Alternatif olarak, zengin özelliklere sahip bir web sitesi için Bootstrap veya Foundation gibi iyi bir çerçeve kullanan bir temayı da tercih edebilirsin.
İlginizi Çekebilir
WordPress Temaları : 2022'nin En İyi Temaları4. Kullanıcı Cihazı
Bir kullanıcının siteni ne kadar hızlı göreceği ve WordPress site hızını belirleyen son parça kullanıcının kendi cihazıdır.
Modern web teknolojileri client side ile bilgi işlemden yararlanarak, birisinin siteni görüntülemek için kullandığı sunucu ve cihaz da web sitenin ne kadar hızlı yükleneceğinde büyük bir rol oynar.
Düşük RAM’li bir bilgisayarda Chrome’da 10’dan fazla tarayıcı sekmesi açmayı deneyen oradaki sen! Sabrın için seni tebrik ederim.
Siteni ziyaret eden herkese ücretsiz iMac ya da daha farklı yüksek RAM’e sahip bir bilgisayarı ücretsiz bir şekilde vermek gibi bir alışkanlığın yoksa bu konuda yapabileceğin çok bir şey yoktur.
Ancak bu durumda yapabileceğin tek şey daha yavaş cihazlarda bile sorunsuz çalışabilmesi mümkün mükemmel bir websitesi oluşturmak olacaktır.
Hadi tüm bu ihtiyacımız olan yöntemleri yakından incelemenin tam da vakti geldi.
Bölüm 3 :
WordPress Sitesi Hızını Nasıl Arttırabilirim?
Ziyaretçilerinin harika içeriklerini görmeleri için gereken süreyi kısaltma arayışında ihtiyacın olan ve kesinlikle yardımcı olacak birçok maddeyi bu rehberde bir araya getirdim.
Eğer kağıdın kalemin (dijital çağda yaşadığımızın farkındayım çaktırma 😅) hazırsa bu maddelerin derinlerine dalabiliriz.
Unutmadan tekrardan hatırlatıyorum. Eğer anlamadığın ya da çok yabancı olduğun bir maddeden bahsediyorsam onu geçebilirsin ya da detaylı bilgi almak için sitemizde dolanabilirsin.
1. WordPress Site Hızını Arttırmak İçin İyi Bir Ev Sahibi Seç
WordPress siteni hızlandırmak için atabileceğin en önemli adımlardan biri kaliteli bir ana bilgisayara kaydolmaktır.
Birçok seçenek içinde oldukça uygun ücretlendirme seçeneklerine sahip sunucu sağlayıcılar olsa da hosting çoğunlukla senin için en önemli noktalardan biridir.
Bu yüzden bu alanda biraz daha bütçeyi büyütmeni öneririm.
İlk ve en önemlisi paylaşılan barındırma önlemek gerekir anlamına gelir.
Bir sabit sürücüyü paylaşmak zorunda kalacağın sitelerin türünü asla bilemezsin ve bu da sorun yapmaya değmez.
Ayrıca, ne yaptığını bilmiyorsan veya bunu yapan birisi ile çalışma gibi bir seçeneğin yoksa, özellikle küçük ve orta ölçekli siteler için özel bir sunucu biraz abartılı olabilir.
Sonuç olarak, bir VPS’yi seçmek genellikle en iyi seçimdir.
Hız, konfor ve maliyet arasında güzel bir orta yoldur.
Başka bir seçenek ise sahip olunan barındırma seçeneği ile devam etmektir.
Bu, WordPress web sitelerinde uzmanlaşmış bir ana bilgisayar seçmek anlamına gelir.
WP Engine gibi satıcıların sunucuları, mümkün olduğunca hızlı yüklenmelerini sağlamak da dahil olmak üzere WordPress tabanlı web siteleri için iyi bir ev sağlamak için büyük ölçüde optimize edilmiştir.
İlginizi Çekebilir
Server Side (Sunucu Taraflı) Test Nedir?2. WordPress Site Hızını Arttırmak İçin Temel Teknolojiyi Güncel Tut
Sunucunun yüklenen temel teknoloji ve yazılım detayları, yük hızının bir başka ana faktörüdür.
Sahip olduğun PHP’nin en son sürümünü çalıştırıp çalıştırmadığını biliyor musun?
Bilmiyorsan öğrenmeye değer bir bilgi olacağına garanti veririm.
Kaliteli bir ev sahibine sahipsen bunu kendi başına halledecektir ve mimari kısımda ne zaman güncelleme yaptığını kesinlikle sana bildirecektir.
Ancak bu, onlarla kendi isteğinle konuşman gerektiği anlamına gelmiyor.
[tie_list type=”cons” color=”red”]Benden bir uyarı: Sitende gerçekten eski bir kod varsa, çekirdek teknolojini en son sürüme güncellerken baş edemeyeceğin bir karışıklığa neden olabilir. Bu nedenle gerekirse değişiklikleri tersine çevirebildiğinden emin ol.3. WordPress Site Hızını Arttırmak İçin WordPress Güncelleme Döngüsünü Takip Et
Web siteni her zaman güncel tutman gerektiğini söylemeye gerek yok.
Bu sadece WordPress’in en son sürümünü çalıştırmak değil, aynı zamanda temaların ve eklentilerin için güncellemeleri indirmek ve yüklemek anlamına da gelir.
WordPress platformunun arkasındaki ekip, kod tabanını iyileştirmek için özenle çalışırken, hızın kendisi bu uygulamanın ana endişesi değildir.
Bunun yerine, güncelleme döngüsüne ayak uydurmak potansiyel güvenlik açıklarını ele alacak ve kötü amaçlı yazılımları uzak tutacaktır.
Bu faktörler web siteni gerçekten yavaşlatabilir.
İlginizi Çekebilir
LiteSpeed Cache İncelemesi: En İyi WordPress Cache Eklentisi4. WordPress Site Hızını Arttırmak İçin Uygun Tema veya Sistem İle Çalış
Tercih edebileceğin temalar içerisinde “tüm özelliklere sahip” birçok tema var.
Bununla demek istediğim aslında oldukça basit. Altbilgi kısmında, widget’ların gölge kısımlarına, görsellerin boyutlarından, web sayfanın tüm renklerini düzenleyebileceğin yerlere kadar tüm hepsine sahip seçeneklerden birini tercih edebilirsin.
Tabi bu temalar kesinlikle daha önce WordPress kullanmamış kullanıcılar için mükemmel bir tercih olacaktır. Özellikle temalarının üzerinde gerekli düzenlemeleri bile yapmakta zorlananlardan bahsediyorum.
Eğer bu şekilde bir temaya sahip değilsen kod kısmından bu özellikleri kendi ellerinle değiştireceğin anlamına gelir ve daha önce WordPress tabanlı bir siteyi düzenlemediysen bu oldukça zorlayıcı olacaktır.
İşte bu kısımda işin içine oldukça çok kod giriyor.
Üstelik bu kodlar bir ziyaretçi sitene girdiği anda yeniden ve yeniden yüklenecek.
Bu nedenle, hafif ve zayıf bir tema veya sistem ile çalışmak, web siteni hızlandırmak için anahtar olabilir.
Ayrıca, “çocuk temaları” için mükemmel temeller oluştururlar.
Ben şahsen Genesis temasının sistemini seviyorum. Başka bir çok temanın da arayüzü oldukça başarılı. Eğer WordPress sitene bir tema seçmeyi planlıyorsan daha önceden oluşturduğum “2022’nin En İyi WordPress Temaları” yazıma göz atabilirsin!
5. WordPress Site Hızı Arttırmak İçin Düzenli Veritabanı Bakımı Yap
WordPress’ zaman içinde eklentiler, temalar ve diğer uzantılarla dolacak. SEO için bile belki de iki farklı araç kullanacaksın, farklı birkaç tema, sayfalar, içerikler, form pluginleri ve daha fazlası…
Açıkçası WordPress bu sistemde çalışıp eğer düzensiz ve başıboş bir şekilde devam ettirilirse işlerin karışacağı bir alana sahiptir.
İşte buradaki ana suçlu, gereksiz ve kullanılmayan tüm her şeyin veritabanına yapacağı ek yüklerdir!
Ek yük (Overhead), temizlenmezse zamanla artacak geçici disk alanıdır.
Kullanılmayan veriler, artık mevcut olmayan eklentilerden kalan tablolar, revizyonlar ve diğer tüm ölü ağırlıklar.
Bu veritabanını düzenlemek için kullanabileceğin birçok eklentiyi Araçlar(Plugin) kısmından ulaşabilirsin.
Benim önereceklerimden birisi ise WP-Optimize olacaktır. Sadece birkaç tıklamayla, yukarıda belirtilen sorunlara dikkat edebilir, kontrol edebilirsin.
Buradaki en önemli ayrıntı ise bunu düzenli olarak devam ettirmen gerektiğidir.
İlginizi Çekebilir
WP Rocket İle Web Siteni Ne Kadar Hızlandırabilirsin?6. WordPress Site Hızını Test Etmek İçin Siteni İzle
Web siten çok yavaşladığında harekete geçmenin anahtarı, gerçekleşmekte olduğunun farkında olmaktır. Tamamen habersiz olduğun şeyi değiştirmek zordur.
Bununla birlikte, herkes günlerini sürekli olarak kendi web sitelerini yenileyen bir kronometre ile geçiremez (gerçekten hayatımla ilgili daha anlamlı şeyler bulmak zorundayım).
Bu nedenle, siteni izleyen ve ivmeyi kaybettiğinde raporları otomatik olarak gönderen bir hizmet kurmak daha iyi bir fikir olacaktır.
Bunun için üç alternatif önerebilirim:
Deez.io, GTmetrix ve Pingdom
Bölüm 4 :
Site Hızını Arttırmak İçin Kullanıcı Arayüzünü Optimize Etme
Pekala, şimdi temelleri ele aldığımıza ve arka plan mimarisine baktığımıza göre, siten zaten iyi yağlanmış bir makine gibi çalışmaya hazır olmalı.
Ama sıkı dur çünkü bu kadar düzenlenecek şeyden sonra bile daha yapacak çok şey var.
Üstelik bu yukarıda sıraladıklarımın hepsi sadece ilk adımdı.
Şimdi ziyaretçilerinin görebileceği bölümlere konsantre olmanın zamanı geldi.
WordPress’i hızlandırmak için web sitenin front-end kısmında yapılabileceğin çok daha fazla şey var!
7. WordPress Site Hızı Arttırmak İçin Sunucu İsteklerinin Sayısını Azalt
Bir sunucu isteği, ziyaretçinin tarayıcısı sunucundan bir şey istediğinde gerçekleşir.
Bu bir stil sayfası, resim veya Javascript dosyası olabilir.
Siten ne kadar çok sunucu isteğinde bulunursa, sitenin oluşturulması o kadar uzun sürer. Sonuç olarak, talepler asgari düzeyde tutulmalıdır.
Pratik anlamda:
- Görüntüleri ve diğer öğeleri azalt
- Sayfa başına yayın sayısını azalt
- Gereksiz eklentileri, özellikle de en yavaş eklentileri kaldır ( Eklenti Performans Profiler eklentisi aracılığıyla bulabilirsin )
- Kalıcı olarak kullanmadığın eklentileri devre dışı bırak
- Yalnızca ziyaretçilerinin gerçekte gördüğü resimleri yüklemek için Lazy Load yüklemeyi etkinleştir
- Sunucu isteklerine nereden tasarruf edebileceğini öğrenmek için URL’ni Pingdom’a gir.
Bu size isteklerin bir dökümünü ve hesaplamanın ne kadar sürdüğünü verecektir.
Bunun dışında uygun görüntü boyutlarını kullanmayı da öğrenmelisin.
WordPress, sitene yüklenen her görüntünün birkaç sürümünü oluşturur.
Bu küçük resim için tam ekran, yüksek çözünürlüklü 5 MB’lık fotoğrafı kullanmak zorunda değilsin, ancak uygun boyutta olabilir.
Bu şekilde, sitendeki görüntü sayısını azaltamazsan, en azından yüklenenlerin yalnızca olması gerektiği kadar büyük olduğundan emin olabilirsin.
İlginizi Çekebilir
Lazy Load Nedir? Bilmen Gereken Her Şey!8. WordPress Site Hızı Arttırmak İçin Önbelleğe Almayı Etkinleştir
WordPress’in sitenin daha sonra tarayıcıya sunulan bir HTML sürümünü oluşturduğundan nasıl bahsettiğimi hatırlıyor musun?
WordPress önbellek eklentileri (örn. W3 Total Cache) uzun süredir aktif bir şekilde hizmet vermektedir ve web sitesi öğelerine önbellek kuralları eklemenin karmaşık görevlerini kolaylaştırır.
Bu eklentileri Varnish gibi gelişmiş önbellekleme mekanizmalarıyla birleştirmek, web sitenin yükleme hızını daha iyi hale getirmene ve nihayetinde WordPress’i önemli ölçüde hızlandırmana yardımcı olabilir.
Birisi siteni görmek istediğinde her seferinde bu işlemi yapmak yerine, sitenin bitmiş bir HTML kopyasını önceden kaydetmek mümkündür, bu da daha sonra sitenin anında gelen ziyaretçiye o kadar veriyi yeniden yüklemesen sunmasını sağlayacaktır.
Bu işleme önbellekleme denir ve WordPress için bunu yapabilen bir dizi eklenti bulabilirsin.
Bunların en bilinenleri WP Super Cache ve W3 Total Cache’dir.
Başka bir (ve potansiyel olarak daha hızlı) çözüm sunucu önbelleklemesidir.
Ancak, bunu uygulamak için sunucunla konuşman gereken bir detaydır.
Bunun dışında, WP Engine gibi bazı yönetilen barındırma sağlayıcıları da kendi önbellek çözümlerini sağlar.
İlginizi Çekebilir
LiteSpeed Cache İncelemesi: En İyi WordPress Cache Eklentisi9. WordPress Site Hızı Arttırmak İçin Bir İçerik Dağıtım Ağı Kullan
Temel olarak bir CDN kullanmak, sitenin çeşitli konumlardaki birkaç sunucuya dağıtıldığı anlamına gelir. Bu şekilde, bir kişi siteni her görmek istediğinde, verileri kendilerine en yakın konumdan alır.
Örneğin, web siten Türkiye’de barındırılıyorsa ve ABD’den bir kişi siteye göz atmak istiyorsa, dosyaları Atlantik’in altına gömülü kablolardan geçmek yerine Almanya’da veya başka bir Avrupa ülkesinde barındırılan bir sunucudan indirir.
Mantıklı, değil mi?
Bununla birlikte, tüm siteni bir CDN’ye koymamaya karar versen bile, yalnızca bu parçaları görüntüler gibi uzun yükleme sürelerine sahip olmalarını da sağlayabilirsin.
Bunun için sana öneri sunabileceğim iki farklı CDN var:
Foton, Jetpack
10. WordPress Site Hızı Arttırmak İçin Görüntülerini ve Diğer Medyalarını Optimize Et
Web sitelerin belki de en büyük alanı kaplayan kısmına geldik.
Görüntüler.
Daha önce birçok kez bahsettiğimi hatırlarsın. Hem bu rehberde hem de daha önce yayınladığım birçok WordPress rehberinde görüntülerin ne denli önemli olduklarından ve aynı zamanda çok fazla yer kapladıklarından birkaç kere bahsettik.
Görüntüleri kendi sitende tutmayı tercih edersen, onları optimize ederek mümkün olan en kısa sürede indirilebildiğinden de emin olmalısın.
Görüntü sıkıştırma, kalite kaybı olmadan dosya boyutunu azaltabilir ama aynı zamanda ziyaretçilerin bunu anlamazlar bile.
Bunu otomatik olarak yapan bir WordPress eklentisi WP Smush.it’tir. Hem mevcut medya için dosya boyutunu hem de sitene yüklenen her şeyi azaltabilir.
Başka bir seçenek, görüntülerini yüklemeden önce optimize etmektir.
Medyayla ilgili her şey için kişisel olarak Photoshop kullanıyorum ve herhangi bir görüntüyü Dosya> Web İçin Kaydet veya Ctrl + Alt + Üst Karakter + S ile web için optimize edilmiş biçimde kaydedebilirsin.
Tabi bunun yanı sıra birçok kez bahsettiğimiz Lazy Load’da bu madde ile entegre bir şekilde çalışmalıdır.
11. WordPress Site Hızı Arttırmak İçin Geri İzlemeleri ve Geri Bildirimleri Kapatma
Farkında değilsen, geri izlemeler ve pingback’ler, diğer blogları bunlara bağlantı oluştururken veya içeriğine başka bir kişi bağlarken uyarmak için kullanılır.
Sahip olmak güzel bir şey olsa da gerçekten gerekli değildir.
Bunları artık sitelerinde görüntüleyen kimseyi açıkçası tanımıyorum.
Sayfa yüklemesi sırasında bazı kaynakları kaydetmek için WordPress backend kısmında Ayarlar > Tartışma bölümünden sitenin tamamı için izlemeyi kapatabilirsin.
İlginizi Çekebilir
Lazy Load Nedir? Bilmen Gereken Her Şey!Bölüm 5 :
WordPress Site Hızı Arttırmak İçin Gelişmiş Teknikler
Şimdiye kadar her şey oldukça yapılabilirdi, değil mi? Bir geliştirici olmasan bile, genellikle yukarıdaki işlemleri gerçekleştirmenin bir yolunu bulabilirsin.
İşte şimdi işi biraz daha karmaşıklaştırmanın tam da vakti geldi. Biraz daha fazla bilgin varsa bu kısım senin için kolay gelebilir.
Ancak başlıktan da anlayacağın üzere bu maddeler biraz daha gelişmiş teknikleri içeriyor. Daha fazla bilgi gerektirebilecek ve sayfa yükleme süresini azaltmak için üç fikiri aşağıda sıraladım.
Ancak dediğim gibi eğer fazla bilgin yoksa hiç ellememen gereken teknikler bunlar.
12. WordPress Site Hızı Arttırmak İçin Javascript ve CSS’ni Birleştir
Evet, bu karmaşık bir kelime ve eylem gibi görünebilir.
Ancak bunun anlamı, birkaç JS dosyasını veya stil sayfasını büyük bir dosyaya dönüştürmektir. Bir dosyayı indirmek genellikle birkaç küçük dosyadan daha hızlıdır. Sunucu isteklerini tekrar düşün!
Web siteni Google PageSpeed Insights aracıyla çalıştırırsan, muhtemelen CSS ve JS dosyalarının boyutunu en aza indirme konusunda bilgilendirilirsin.
Bunun anlamı, CSS ve JS çağrılarının sayısını ve bu dosyaların boyutunu azaltarak, site yükleme hızını arttırabilmen olacaktır.
Ayrıca, WordPress temalarının içinde yolunu bulmayı biliyorsan, Google tarafından sağlanan kılavuzları inceleyebilir ve manuel olarak bazı düzeltmeler yapabilirsin.
Eğer bilmiyorsan, bu hedefe ulaşmana yardımcı olacak eklentilerin olduğunu duymayı isteyeceğine eminim.
Bu pluginler arasında en çok kullanılanı ise WordPress web siteni CSS, JS ve hatta HTML’sini optimize etmeye yardımcı olabilecek Autoptimize’dir .
13. WordPress Site Hızı Arttırmak İçin Dosyalarını Küçült
Dosya sayını en aza indirdikten sonra, bu dosyaların mümkün olduğunca küçük olduğundan emin olmanın zamanı geldi. İşte bu sürece küçültme denir.
Bir dosyayı küçültmek, aslında baktığınıda dosyanın hiçbir sıkıntısı olmayacak şekilde işlem görmesidir. Tabi bu sırada bulunduğu veritabanında daha öncekinden çok daha az yer kaplayacaktır.
Bu da WordPress web sitesi yüklenme hızını oldukça yönlendirecektir.
Bu işlemleri yapabilmek için Gulp eklentisini kullanabilirsin. Grunt isimli diğer bir eklenti de Gulp gibi bu konuda sana yardımcı olabilir.
14.Wordpress Site Hızı Arttırmak İçin Gzip Sıkıştırmasını Etkinleştir
Normal bir bilgisayar kullanıcısı olarak, zip dosyalarını neredeyse her gün bir başka şey için kullanıyorsundur. Kullanmıyorsan da illaki bir ya da iki kez görmüşsündür.
Ama kısaca anlatmak gerekirse bu dosyalar sıkıştırılmış dosyalardır, böylece sabit diskte daha az yer kaplarlar.
Farkında olmayabileceğin şey, web sitende de aynısını yapabilmendir.
Eğer bu tekniği uygulamak istiyorsan web üzerinde GZIP sıkıştırmasını kullanabilirsin.
Bu eylem, bant genişliği kullanımını ve web sitene erişmek için gereken süreyi önemli ölçüde azaltacaktır.
GZIP çeşitli dosyaları sıkıştırır, böylece bir ziyaretçi web sitene erişmeye çalıştığında; tarayıcıları önce web sitesini açmak zorunda bıraktıracaktır. Bu eylem, bant genişliği kullanımını önemli ölçüde azaltır.
Sonuçta, bir web sitesi bir dosya koleksiyonundan başka bir şey değildir. Sıkıştırıldığında, küçülürler ve bu nedenle bir tarayıcı tarafından yorumlanmadan önce indirmek daha hızlıdır.
İyi haber şu ki, uğraştığın veriler ne kadar tekrarlanırsa, o kadar iyi sıkıştırılabilir.
Ve stil sayfaları ve HTML tekrarlamıyorlarsa hiçbir şey değildir.
Gzip sıkıştırmasının kök .htaccess dosyanıza aşağıdaki kodu ekleyerek sunucu sitesinde ayarlanması gerekir.
Özetle
Hız, bir web sitesi çalıştırmak için önemli bir faktördür.
Hemen çıkma oranı, dönüşümler, müşteri memnuniyeti ve arama sıralamaları için kilit bir belirleyicidir. Bir saniye kadar büyük bir fark yaratabilir.
Bu nedenle sitenin hızlı yüklendiğinden emin olmak büyük bir öncelik olmalıdır.
Yukarıdaki tekniklerin bazılarını bile uygulamak, yükleme sürenden güzel bir parça çıkarabilir. Unutma, her küçük detayı yapmana da gerek yok.
Elinin altında olanlar ve yapabileceklerine odaklanman senin için çok daha sağlıklı olacaktır.
Aynı zamanda hızın her şey olmadığını da hatırlamak önemlidir. Daha hızlı olabilmek için önemli veya gerekli site öğelerini asla kaldırmamalısın.
Siten için attığın her adım, ziyaretçilerine daha iyi hizmet verebilmek için nihai hedef göz önünde bulundurularak yapılmalıdır.
Sayfa yükleme hızı da tüm bu adımlar içinde önemli bir tanesidir.
Ve işte rehberimizin sonuna geldik. Bu rehberde WordPress siteni nasıl daha hızlı yapabileceğin konusunda elimden geldiğinde sana yardımcı olmaya çalıştım.
İşte bu noktada merak ediyorum, sitenin mümkün olduğu en kısa sürede yüklenmesini nasıl sağlıyorsun?
Yukarıda sıraladığım tekniklerden kaç tanesini zaten yapıyorsun yoksa hiç ellememiş olanlardan mısın?
Hadi yoruma bekliyorum.
cok yararlı bir yazıydı.
Selamlar, çok teşekkürler Özler bey 🙂
Elinize sağlık usta. Sağlıklı bilgiler ile gelişime katkı sağlıyorsunuz.
Yorumun bizi mutlu etti Havse 🙂
Bazı kaçırdıklarım olmuş. Elinize sağlık gayet yararlı
beni çok mutlu ettiniz Ağanbegim.
Elinize sağlık usta. Sağlıklı bilgiler ile gelişime katkı sağlıyorsunuz.
çok teşekkür ederim, çok sağolun.
Elinize sağlık usta. Sağlıklı bilgiler ile gelişime katkı sağlıyorsunuz.
Rica ederim 🙂
Blogunu yeni keşfettim ve bana çok fayda sağladı
Teşekkürler.
Bazı kaçırdıklarım olmuş. Elinize sağlık gayet yararlı
beni çok mutlu ettiniz Ucaer.
Yazınız hoşuma gitti elinize sağlık
Merhaba Fayika makalemizi beğenmene çok sevindim.
güzel bilgiler için teşekkür ederim.
Çok teşekkür ederim.
Süperr yaa tek kelimeyle harika bir yazı olmuş.
Çok teşekkürler Benhür, işine yaradıysa çok mutlu olduk 🙂
Her zamanki gibi bilgilendirici bir makale olmuş. Teşekkürler.
Çok teşekkürler Simge, işine yaradıysa çok mutlu olduk 🙂
Süperr yaa tek kelimeyle harika bir yazı olmuş.
Rica ederiz, çok teşekkürler.
süper anlatım teşekkür ederiz çok yardımcı oldunuz
Selamlar, çok teşekkürler Demirsoy bey 🙂
Tek kelimeyle ~> mükemmel
Tebrik ederim, kounun hakkını vermişsiniz, çok güzel bir yazı olmuş.
Çok teşekkür ederim.