Websitesi Tasarım Süreci : Freelancerlar İçin Rehber (2024)

Websitesi Tasarım Süreci : Freelancerlar İçin Rehber

Hemen hemen her Web tasarımcısı çalışmalarının çoğunun tekrarlayıcı olduğunu kanıtlayabilir.

Her Web projesi için biraz değiştirilmiş olsa bile kendimizi aynı görevleri tamamlarken buluyoruz.

Ayrıntılı bir websitesi tasarım süreci ve geliştirme sürecini takip etmek işinizi hızlandırabilir ve müşterinin projedeki rolünüzü anlamasına yardımcı olabilir.

Bu rehberde, websitesi tasarım süreci için bir adım adım bir süreci geliştirmenin, bir geliştiricinin düşüncelerini nasıl düzenleyebileceğini, bir projenin zaman çizelgesini nasıl hızlandırabileceğini ve büyüme için serbest bir iş hazırlayabileceğini göstermeye çalışmaktadır.

Bu yazıyı özellikle yazmamın sebebi, hepimizin bir süre ya da sürekli olarak Freelancer çalışmasından çıkmaktadır. Eğer benim gibi plansız çalışamayan biriysen senin de bazı adımları bir kenara yazman gerekir. Peki bunlar doğru mu?

Ya da şu açıdan düşünelim.

Sürekli çalıştığın bir ajans var ama artık farklı bir yol çizmen ve Freelancer çalışman gerekiyor. Ya da karar verdin diyelim.

Normalde bir sürecinin olduğuna eminim. Hatta bu süreçte sana yardımcı olan farklı çalışanlar ve stajyerlerin bile var ama artık tek başınasın ve projeyi deadline’nına yetiştirmen gerekecek. Alarmlar çalmaya başladı mı?

İşte çalan bu alarmlar daha önce bende de çaldı ve bu yüzden her bir iş planım için belirli bir süreç belirledim.

Sürece Başlamadan

  • Her şeyden önce, bir ‘süreç’ tam olarak nedir?

Bir websitesi tasarım süreci tipik bir Web tasarım projesini tamamlamak için baştan sona alınacak gereken adımların belgelenmiş bir özetidir. Çalışmayı böler ve kategorilere ayırır. Daha sonra bu üst düzey bölümleri her proje için yol haritası olarak kullanılabilecek görevlere ve kaynaklara ayırır.

  • Peki tüm bu süreç içerisinde atman gereken adımlar nelerdir?

İşte kendi deneyimlerimin yanı sıra web’deki örnekler kullanılarak bir araya getirilen standart bir süreci oluşturmak kişisel olsa da bazı noktalar değişmezler.

Birçok konuda daha önce dediğim gibi süreçlere sahip olan biri olarak web tasarımı süreci paylaşmazsam olmazdı.

Hadi tam anlamıyla bu adımlara başlayalım.

Websitesi Tasarım Süreci 101

Bu süreç içerisinde belirli başlıklar altında her bir adımı belirledim. Elbette projene göre bu adımlarda değişiklikler yapman gerekebilir ancak bu adımlar muhtemelen herkes için geçerli olacaktır.

Bilgi Toplama

araştırma : websitesi

Başarılı bir web sitesi tasarlamanın ilk adımı bilgi toplamaktır. Sitenin görünümü ve izlenimi yaratıldığında birçok şeyin dikkate alınması gerekir.

Bu ilk adım, aslında yaratıldığı şirketin sağlam bir anlayışını içerdiği için en önemlisidir.

Bu anlayış sayesinde aslında birçok adımda işinin çoğunu kolaylaştırırsın. Websitesi tasarım süreci için kesinlikle iyi bir başlangıç adımı olacaktır.

Bilgi toplamak için projene göre (kişi ya da marka) subjenin iş hedeflerini, hayallerini, hedef kitlesini, yapmak istediklerini, ürün veya hizmetleri varsa hepsini ve birçok noktasını onlardan bile daha iyi bilmek önemlidir.

Bu adım senin web tasarımcısı işini ve bir web sitesinde ihtiyaçlarını anlamlandırmana yardımcı olacaktır. Elbette bu adımda yapman gereken en önemli şey, birçok soru sormak ve kolları sıvayarak araştırmaya başlamaktır.

Bu adımda dikkate alman gereken noktalar:

  • Amaç : Sitenin amacı nedir? Bilgi vermek, hizmeti tanıtmak, ürün satmak mı istiyorsun?
  • Hedefler : Bu web sitesini oluşturarak neyi başarmayı umuyorsun? Daha yaygın hedeflerden ikisi para kazanmak veya bilgi paylaşmaktır.
  • Hedef Kitle : Hedeflerine ulaşmana yardımcı olacak belirli bir grup insan var mı? Web siteni ziyaret etmek istediğin “ideal” kişiyi resmetmek faydalı olacaktır. Yaşlarını, cinsiyetlerini veya ilgi alanlarını göz önünde bulundurmalısın. Bu daha sonra siten için en iyi tasarım stilini belirlemeye yardımcı olacaktır.
  • İçerik :  Hedef kitlen sitende ne tür bilgiler arayacak? Belirli bir bilgi mi, belirli bir ürün veya hizmet mi, çevrimiçi sipariş mi arıyorlar?

Planlama

planning

Planlama aşaması tartışmasız en önemlisidir, çünkü burada kararlaştırılan ve haritalananlar tüm proje için zemin hazırlar.

Bu aynı zamanda müşteri etkileşimi ve detaylara eşlik eden dikkat gerektiren aşamadır.

  • Gereksinim analizi : Bu, müşteri hedeflerini, hedef kitleyi, ayrıntılı özellik isteklerini ve toplayabildiğin kadar alakalı bilgileri içerir. Bir önceki bölüm ile eş değerdir. Bunu ister tek bir süreç olarak yapabilir istersen planlama içerisinde yer verebilirsin. Aynı zamanda müşteri web sitesini dikkatlice planlamış olsa bile, deneyiminden faydalı öneriler sunmaktan korkma.
  • Proje tüzüğü : Proje tüzüğü (veya eşdeğer bir belge), önceki noktada toplanan ve üzerinde anlaşılan bilgileri özetler. Bu belgeler genellikle özlüdür ve aşırı teknik değildir ve proje boyunca referans olarak kullanılırlar.
  • Site haritası : Site haritası, yapıda kaybolan veya bir parça bilgiyi hızlı bir şekilde bulması gereken son kullanıcılara rehberlik eder. Bağlantıları ve sayfa düzenleme hiyerarşisini içeren sayfaları listelemekten ziyade iyi bir uygulamadır.
  • Rolleri, telif hakkı ve mali noktaları tanımlayan sözleşmeler : Bu, dokümantasyonun önemli bir unsurudur ve ödeme koşullarını, proje kapatma şartlarını, fesih şartlarını, telif hakkı sahipliğini ve zaman çizelgelerini içermelidir. Bu belgeleri oluştururken oldukça dikkatli olmalısın. Kısa ama etkili bir sözleşmeye sahip olduğundan emin ol.
  • Sunuculara erişim kazan ve klasör yapısı oluştur: Alınması ve doğrulanması için tipik bilgiler FTP ana bilgisayarını, kullanıcı adını ve parolayı içerir; kontrol paneli giriş bilgileri; veritabanı yapılandırması; ve şu anda yüklü olan diller veya çerçeveler önemli detaylardır
  • Gerekli yazılımı ve kaynakları (stok fotoğrafçılığı, yazı tipleri gibi) belirle : Herhangi bir üçüncü taraf medya ihtiyacını belirlemenin ötesinde, taşeronları nereden kiralamanız gerekebileceğini ve kişisel olarak ihtiyaç duyabileceğin ek yazılımları belirle. Bunların tümünü projenin bütçesine ekle ve gerektiğinde müşteriyi ücretlendir.

Tasarlama

tasarım

Tasarım aşaması tipik olarak planlama aşamasında özetlenen bilgilerin gerçeğe taşınmasını içerir. Ana çıktılar belgelenmiş bir site yapısı ve daha da önemlisi görsel bir sunumdur. Tasarım aşamasının tamamlanmasının ardından, web sitesinin az çok şekillendirilmiş olması gerekir, ancak içerik ve özelliklerin olmaması içindir.

Tel kafes ve tasarım öğeleri planlaması: Web sitesinin görsel düzeni burada şekillenmeye başlar. Planlama aşamasında müşteriden toplanan bilgileri kullanarak, bir tel kafes kullanarak düzeni tasarlamaya başlamalısın. Kalem ve kağıt bu aşamada şaşırtıcı derecede yardımcı olur, ancak birçok araç da çevrimiçi olarak da yardımcı olacaktır.

İhtiyaç analizine dayalı taslaklar : Photoshop’ta taslaklar tasarlamak nispeten kolay modifikasyona izin verir, tasarım öğelerini katmanlar halinde organize eder ve daha sonra dilimlemeye ve kodlamaya hazırlar.

İnceleme ve onay döngüsü : Taslakların gözden geçirilmesi, ayarlanması ve onaylanması döngüsü genellikle (ideal olarak) hem müşteri hem de yüklenici tasarımdan memnun olana kadar gerçekleşir. Bu, tasarım kodlandıktan sonra değil, değişiklik yapmak için en kolay zamandır.

Dilim ve kod geçerli XHTML / CSS Kodlama zamanı : Son Photoshop modelini dilimle ve temel tasarım için HTML ve CSS kodunu yaz. Etkileşimli öğeler ve jQuery daha sonra gelir: şimdilik, görselleri ekranda bir araya getir ve devam etmeden önce tüm kodu doğruladığından emin ol.

Geliştirme

Geliştirme, programlama çalışmasının büyük kısmını ve içeriğin yüklenmesini (ekibiniz veya müşteriniz tarafından olsun) içerir. Kodu düzenli ve yorumlu tutun ve web sitesinin tamamı şekillendiği için planlama ayrıntılarına sürekli başvurun.

Stratejik bir yaklaşım benimseyin ve sürekli test ederek gelecekteki zorluklardan kaçının.

Geliştirme çerçevesi oluştur :  Bu, benzersiz gereksinimlerin sizi işlemden ayrılmaya zorlayabildiği zamandır. Bir ASP / PHP çerçevesi veya bir içerik yönetim sistemi olan Ruby on Rails kullanıyorsan, şimdi onu uygulayıp temel motoru çalıştırmanın tam zamanıdır. Bunu erken yapmak sunucunun kurulumu ve kurulumu sorunsuz bir şekilde yapabilmesini sağlar.

Her sayfa türü için kod şablonları : Bir web sitesinde genellikle şablonlara dayalı birkaç sayfa (ör. anasayfa, genel içerik, blog yazısı, form) bulunur. Bu amaçla kendi şablonlarını oluşturmak iyi bir uygulamadır.

Özel özellikler ve etkileşimler geliştir ve test et: İşte burada fantezi unsurlar devreye giriyor. Statik içeriği eklemeden önce bununla ilgilenmeyi seviyorum çünkü web sitesinde nispeten temiz ve düzenli bir çalışma alanı sunuyor. Bazı geliştiriciler de bu aşamada formları ve doğrulamayı çalıştırmayı sever.

İçeriği doldur: Sıkıcı bölüm için zaman, müşteri veya yazar tarafından sağlanan tüm içeriğin yüklenmesidir. Sıradan olmasına rağmen, burada yanlış adım atmamalısın, çünkü en basit sayfalar bile sıkı tipografi ve detaylara dikkat etmeyi gerektirir.

Bağlantıları ve işlevselliği test et ve doğrula: Tam bir web sitesi incelemesi için iyi bir zamandır. Dosya yöneticini kılavuz olarak kullanarak, oluşturduğun her sayfayı (ana sayfadan gönderim onay sayfasına kadar her şeyi) gözden geçir ve her şeyin çalışır durumda olduğundan ve hiçbir şeyi görsel veya işlevsel olarak kaçırmadığından emin ol.

Test ve Teslim Süreci

test süreci

Bu noktada, websitesi tasarım süreci olarak son ayrıntılara gelmişsin demektir ve bu noktadan sonra web siteni test etmen gerekir.

Web sitenin en son tarayıcı sürümlerinde düzgün görüntülenecek şekilde optimize edilmesini sağlamak için formların veya diğer komut dosyalarının eksiksiz işlevselliği gibi son dakika uyumluluk sorunları (farklı web tarayıcıları arasındaki farklılıkları görüntüleme) için son testler gibi şeyleri test etmelisin.

İyi bir web tasarımcısı iyi web sitesi tasarımı ve geliştirme için mevcut standartlarda usta olan biridir. Şu anda kullanılan temel teknolojiler : HTML ve CSS’dir (Basamaklı Stil Sayfaları).

Testin bir parçası olarak, web siteniz için yazılan tüm kodun doğrulandığından emin olmak için kontrol etmelidir. Geçerli kod, sitenizin mevcut web geliştirme standartlarını karşıladığı anlamına gelir.

Bu, yukarıda belirtildiği gibi tarayıcılar arası uyumluluk gibi sorunları kontrol ederken yardımcı olur.

Web tasarımcına nihai onay verdiğinde, siteyi teslim etme zamanı gelmiştir.

Web sitesi dosyalarını sunucuna yüklemek için bir FTP (Dosya Aktarım Protokolü) programı kullanılır. Bazı web tasarımcıları da etki alanı adı kaydı ve web barındırma hizmetleri sunar veya siteni nerede barındırabileceğin konusunda önerilerde bulunur.

Bu hesaplar kurulduktan ve web siten sunucuya yüklendikten sonra, sitenin son bir geçiş işleminden geçirilmesi gerekir. Bu, tüm dosyaların doğru şekilde yüklendiğini ve sitenin tam olarak işlevselliğini sürdürdüğünü doğrulamak için sadece önlemdir.

Diğer son ayrıntılar eklenti yüklemesini (WordPress veya diğer CMS güdümlü web siteleri ve SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) için içerir.

Web siteni arama motorları için optimize etmekle ilgili birçok ayrıntı vardır.

Bu konuda örneğin WordPress kullanıyorsan SEO plugin’lerini kullanabilirsin.

Bu durumda müşterin ile önceden konuştuğun ve bu sitenin nelere ihtiyacı olduğu konusunda belirlediğin çizgilere göre tercih edebilirsin.

Tarayıcılar arası son kontrol (Edge, Firefox, Chrome, Safari, Opera, iPhone, BlackBerry) . Web sitesini son bir kez birden fazla tarayıcıda kontrol etmeyi unutmayın.

Lansman

lansman

Lansman aşamasının amacı, web sitesini kamuoyu önünde izlemeye hazırlamaktır.

Bu, tasarım öğelerinin son olarak parlatılmasını, etkileşimin ve özelliklerin derinlemesine test edilmesini ve en önemlisi kullanıcı deneyiminin dikkate alınmasını gerektirir. Bu aşamadaki önemli bir erken adım, gerekirse web sitesini kalıcı web sunucusuna taşımaktır.

Üretim ortamında test etmek önemlidir, çünkü farklı sunucular farklı özelliklere ve beklenmedik davranışlara sahip olabilir (örneğin, farklı veritabanı ana bilgisayar adresleri).

Cilalamak: Özellikle son tarihi karşılamak için uğraşmıyorsan, temel olarak tamamlanmış bir tasarımı cilalamak büyük bir fark yaratabilir. Burada, web sitesinin küçük yollarla geliştirilebilecek kısımlarını tanımlayabilirsin. Sonuçta, bu web sitesinden müşteri kadar gurur duymak istiyorsun.

Canlı sunucuya aktarma: Bu, canlı bir web sunucusuna aktarım (umarım üretim ortamında test ediyor olsanız da), web sitesini “göstermek” veya “Yapım Aşamasında” sayfasını kaldırmak anlamına gelebilir.

Canlı web sitesine ilişkin son dakika incelemeniz şimdi gerçekleşiyor. Müşterinin bu aşamayı bildiğinden emin ol ve web sitesi zaten popülerse zamanlamaya duyarlı ol.

Lansman Sonrası

Projeyi kapatmakla ilgili tüm küçük işleri hallettiğin için iş bu noktada resme tekrar giriyor.

Kaynak dosyaları paketleme, kullanım talimatları ve gerekli eğitimleri şu anda gerçekleştirir. Müşteriyi daima olabildiğince özlü bir şekilde bilgilendir ve olabilecek tüm soruları tahmin etmeye çalış.

Projeyi kapalı bir kapıyla bırakma; gelecekteki bakım için hazır olduğunu ve sürekli desteğe bağlı olduğunu belirt. Bakım ücretleri henüz paylaşılmadıysan, bunu da sözleşmene ekle.

Müşteriye Teslim : Müşterinin üründen memnun olduğundan ve tüm sözleşme yükümlülüklerinin yerine getirildiğinden emin ol (proje tüzüğüne bak). Kapalı bir proje, yanmış köprüler olmadan hem seni hem de müşteriyi memnun bırakmalıdır.

Belgeleri ve kaynak dosyaları sağlamak: Elektronik kopya site haritası ve kullanılan çerçeve ve diller hakkında ayrıntılar gibi web sitesi için belgeler sağla. Bu, daha sonra müşteri için sürprizleri önleyecek ve başka bir Web geliştiricisiyle çalışacak olursa da yararlı olacaktır.

Projeyi kapatma, nihai dokümantasyonlar: Müşteriye son kontrollerden çıkış yapmasını sağla, destek için iletişim bilgilerini de müşterine ver ve resmi olarak projeyi kapat. Yine de müşteri ile bir ilişki sürdürmek; her şeyin yolunda gittiğinden emin olmak için yolda bir ay içinde kontrol etmek genellikle takdir edilir.

Bakım

Yine de web sitenin gelişimi bitmiş sayılmaz. Müşterilerinin tekrar gelen ziyaretçileri getirmenin bir yolu, düzenli olarak yeni içerik veya ürünler sunmaktır.

Çoğu web tasarımcısı olarak web sitendeki bilgileri güncellemek için müşteri ile birlikte çalışmaya devam etmekten mutluluk duyacaktır. Birçok tasarımcı, web sitesinde ne sıklıkta değişiklik veya ekleme yapmayı beklediğine bağlı olarak indirimli paketler sunar. Sende bunu kendine yol olarak al.

Websitesi Tasarım Süreci Belirlemede Önemli Noktalar

Bu noktada klasik bir websitesi tasarım süreci konusunda bilgilendiğimizi düşünüyorum.

Daha önce de dediğim gibi ana temelleri bu sürecin üzerine koyup devam edebilirsin. Çünkü herkesin kendi çalışma şeklinin farklı olduğunu çok iyi biliyorum.

Peki bundan sonra neye bakman gerekir?

Aslında bir websitesi tasarım süreci neden gerekli olduğunu kabul etsen de önemli bazı noktalarını gözden kaçırabilirsin. İşte dikkat etmen ve bilmen gereken noktaları senin için listeledim.

Websitesi Tasarım Süresi İçerisinde Dikkat Etmen Gerekenler

Websitesi Tasarım Süreci Belirlemede Önemli Noktalar

Web tasarım sürecinin iki sürümünü oluştur ve sakla

Biri senin veya ekibinin Front-end kısmında çalışırken kılavuz olarak kullanması ve diğeri müşterin ile paylaşman için.

İkisi arasındaki farklar özünde açık olmalıdır:

Seninkinde çok daha ayrıntılı olacak ve gelişime yardımcı olacak teknik kaynaklar içerecektir; müşterininkinde ise başından sonuna kadar sürecin kısa ve teknik olmayan bir haritası olacaktır.

İş sürecini belgelemek için yaygın araçlar basit bir Microsoft Word belgesi, Microsoft Visio ve Freemind gibi zihin haritalama yazılımıdır. Hırslıysan, kendi dahili Web tabanlı aracını bile geliştirebilirsin.

Websitesi Tasarım Süreci Doğru Kullanma

Şimdiye kadar, her aşamanın ayrıntıları da dahil olmak üzere bir sürecin neye benzediğini anlaman ve belirli Websitesi tasarım sürecini nasıl oluşturacağın hakkında bir fikrin olması gerekir.

Bu harika bir ilk adım, ama yine de sadece bir ilk adım!

Bir sonraki noktada süreci iyi bir şekilde kullanmaktadır. Bu da dikkat etmen gereken ikinci başlıktır.

Kaç kez bu ‘küçük’ projenin bu kadar büyük bir projeye dönüştüğünü ve tahmin ettiğin uzunluğun üç katını aldığını hatırlıyor musun?

Evet bunun aslında nedenleri farklı olabilir ama genellikle bu durum, süreci iyi kullanamamızdan ya da doğru hesaplalamamızdan kaynaklanmaktadır.

Birçoğumuz, web projeleri için tahmini sürenin bir oksimoron olduğunu söyleyebiliris, ancak birkaç etkili teknik uygulayarak, çoğu web projesi tahmininin doğruluğunu önemli ölçüde artırmak mümkündür.

Freelance olarak çalışanlar ve web ajansları arasında, web projelerinin neden bu kadar yaygın bir şekilde hafife alındığına dair serbestçe kabul edilmesinin birkaç nedeni vardır:

  • Projenin gerektirdiği teknolojiler daha önce hiç kullanılmamış
  • Tahmin sırasında gri alanlar veya tam bilinmeyenler var
  • Müşteri özel bir endüstride çalışır ve çözüm tedarikçiye aşina olmayan ısmarlama özelliklere ihtiyaç duyar
  • Projeyi ayrıntıya bölmek, ücretlendirilebilir gereksinimleri toplama aşaması kadar çalışma gerektirecektir.

Bununla birlikte, web projelerinin yaygın olarak hafife alınmasının bazı gizli nedenleri de vardır :

  • Müşteri yarın projesi için bir tahmine ihtiyaç duyar, yoksa başka bir yere gider
  • Nakit akışı için gelir ihtiyacı şimdi yeni işi kazanmamanın etkilerini ortadan kaldırıyor
  • Daha önceki herhangi bir proje ‘tahmini ve gerçek’ veri analizi yapılmamıştır.
  • Bir proje için zaman tahmin etmek eğlenceli değil
  • Gerçek olmasına rağmen, nadiren bu nedenleri başkalarına hatta kendimize kabul ediyoruz!
  • Gerçek şu ki, bir web uzmanı olarak, tek kişilik bir grup olarak veya küçük bir meşgul web ekibinin parçası olarak çalışırken, gizli nedenler, gizlenmemesi gereken günlük bir gerçekliktir.

Öncelikle, hafife almanın neden bu kadar yaygın olduğunu belirleyerek ve kabul ederek , tahmin sürecinde her nedenin yarattığı engelleri azaltacak ve doğruluğunu artıracak değişiklikler uygulamaya karar verebilirsin.

Sonucunda da doğru bir süreç kullanımı sağlayabilirsin.

Süreci hassaslaştırma

Süreç her tasarımcı ve her proje için farklı olacaktır. Kendin için bir süreç geliştir. En başından beri özellikle bahsettiğim konu bu.

Kişiselleştirilmiş bir süreç en doğru süreç olacaktır.

Senin veya ekibin için neyin yararlı olduğunu belirle. Ancak o zaman süreç gerçekten yararlı olacaktır. Sonuçta, freelancer olarak çalışanlar büyük ölçüde farklı hedef pazarlara hizmet edebilir.

Planlamalar

Planlama konusunda birçok kişi madde işaretleme sisteminde ilerleyebilir. Benimde en sevdiğim şeylerden biridir aslında.

Madde işaretli listeler iyi ve kullanışlıdır, ancak websitesi tasarım süreci bundan daha yararlı ve ayrıntılı olabilir.

Web tasarım bloglarında ve Twitter yayınlarında yayınlanan kaynakların, araçların ve bağlantıların çoğu, sürecin farklı bölümlerine uyar.

Süreci iyileştirmek için inanılmaz derecede kullanışlı bir yol, her aşamaya kaynak bağlantıları eklemek ve markalı belge şablonları gibi kendi kaynaklarını geliştirmektir.

Freelancer olarak çalışırken belgeler

Bir Freelancer olarak çalışıyorsan büyük ihtimalle ya bir sistem üzerinden çalışıyorsun ya da müşterilerinle kendi kurduğun bireysel firma üzerinden. Ya da üçüncü seçenek olarak müşterilerinle sadece aranda bir sözlü anlaşma oluyor.

İşte burada durmanı isteyeceğim.

Bir Freelancer olarak çalışıyorsan ve websitesi tasarım süreci içindeysen bazı şeyler yanlış gidebilir. Websitesi tasarlamak oldukça uzun ve aşamalı bir işlemdir. Sonuçta müşterilerini de doğduğun günden beri tanımıyorsun.

Tam projenin sonunda müşteri vazgeçerse ne olacak? Ya da sen ücreti almadan teslim edersen? İşte tüm bu noktalar yüzünden bir Freelancer olarak kullanman gereken belgeleri de websitesi tasarım süreci içerisinde hazırlamalısın:

  • Fatura
  • Proje Tüzüğü
  • Müşteriye Teslim için Belgeler
  • Kullanıcı Hesapları
  • Veritabanı Tablosu Çizelgeleri
  • Site haritası

Dosyalar Ve Dökümanlar

Dokümantasyon ve depolama, kavramak için önemlidir.

Bu görevler olabildiğince sıradan, vergi mevsimi geldiğinde veya küçük bir serbest girişim genişlemeye başladığında kesinlikle yardımcı olurlar.

İş ve zamanında verimlilik söz konusu olduğunda asla çok disiplinli olamazsın.

Tüm müşterilerin için standart bir belge biçimi ve klasör yapısı oluşturabilir veya önceki müşterilerin ve proje dosyalarının bir listesini veya arşivini koruyabilirsin.

Basit listelerden küçük işletme muhasebe uygulamalarına kadar her şeyi kullanabilirsin.

Websitesi Tasarım Süreci Faydaları

Birçok müşteri, yöntemleri geliştirmeye çalıştıktan sonra bile web geliştirmeyi bir kara kutu olarak görür. Onlar için gereksinimlerini, önerilerini ve içeriklerini sunarlar ve bir süre sonra bir web sitesi görünür veya şekillenmeye başlar.

Tasarım ve geliştirmenin ayrılması gibi sürecin önemli yönlerinden tamamen habersizdirler.

Düzenli ve özlü bir sürece sahip olmak, bir müşterinin düşüncelerini düzenlemeye ve zihnini rahatlatmaya yardımcı olabilir, paralarının nereye gittiğini anlamalarına yardımcı olmaktan bahsetmez.

Freelance olarak çalışan olarak temel sürecimi özetlemek, potansiyel veya yeni müşterilerle attığım en yaygın ilk adımdır.

Hızlı, yüksek seviyeli “Bu şekilde çalışır” tartışması tüm proje için bir çerçeve sağlar.

Bu tartışmayı yaptıktan sonra, müşteri onlardan özel olarak neye ihtiyaç duyulduğunu, zaman çizelgesinin belirli noktalarında ne sunacağını ve devam ederken ne tür bir işte çalışacağını daha iyi anlayacaktır.

En önemlisi, tartışma tomurcuktaki herhangi bir yanlış iletişimi veya karışıklığı hafifletebilir.

website

Tasarımcılar, çoğu insanın ne yaptığını bilmedikleri veya terminolojilerini anladıkları veya bitmiş bir ürün oluşturma adımlarını bildiklerini anlamak için Web tasarımına çok derin girerler.

Anlaşılır bir “fikri olmayan” müşteri ile yeni bir başlangıç ​​yapmak göz korkutucu olabilir.

Bu bir iş ve burada özetlenen adımlar temelde küçük işletme yönetimine giden yoldur.

Müşterilerinde, personelinde veya yüklenicilerinde büyüdükçe, kendini sürekli büyüyen bir yapılacaklar listesi ve takip edilecek her şeyden bir baş ağrısı ile bulacaksın.

Kendine bir mola ver ve işi verimli bir şekilde yapmana yardımcı olacak araçlar bulmak için biraz zaman ayır. Genişletilmiş bir işlem belgesi bu yolda atılacak harika bir ilk adımdır.

İpuçları

Teknik olmayan bir arkadaşından işlemini gözden geçirmesini iste. Eğer onlar için mantıklıysa, müşterin için mantıklı olacaktır.

Kendi tasarımını oluşturmak veya geliştirmek için diğer tasarımcıların süreçlerini bir başlangıç ​​noktası olarak kullan.

İlgili kaynaklar bağlantılarına bak. İşlemine belge şablonları ve web uygulamaları oluştur. Bu sana zaman kazandıracak ve seni daha profesyonel hale getirecektir.

Riskler

Her projeye bir süreç uygulanamaz. Bir müşteriyi planlama tartışmasına dahil ettiğinde sürecin yararlı olsa da, projeye uyduğundan emin olmak için tartışma gerçekleşmeden önce gözden geçirdiğinden emin ol.

İyi bir websitesi için iyi bir web tasarım şart! uzman bir web tasarım ajansıyla çalışmak istiyorsan hizmet sayfamıza bakabilirsin.

Web Tasarım

Son Olarak

Yazının başından beri belirtildiğim gibi, bu sadece örnek bir süreçtir.

Kendi websitesi tasarım süreci planlamanı, müşteri tabanına ve tasarım stiline göre değiştirme çok daha doğru olacaktır.

İşlemler ayrıca ürünün doğasına bağlı olarak da değişebilir; örneğin, e-ticaret web sitelerinin, Web uygulamalarının ve dijital pazarlamanın benzersiz gereksinimleri vardır.

İşte tüm bunlara dikkat ederek doğru bir süreci oluşturabilirsin.

Ve sona geldiğimize göre sıra sende. Bu yazıdan sonra kendine bir süreç oluşturdun mu yoksa daha önceden bir websitesi tasarım süreci sahibi miydin?

Yoruma bekliyorum.

2 Yorum
  • Leyla Lonata User Avatar Leyla Lonata

    Yeni başlayan bir web tasarımcıyım, bana çok güzel oldu bu makale. sağolun

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      İşine yaramasına sevindim Leyla, umarım kariyerinde en iyi yerlere gelirsin 🙂

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.