Webmail size ait e-posta adreslerini internet tarayıcısı kullanarak her yerden ulaşmanıza olanak sağlayan bir sistemdir.
Ücretsiz olarak sahip olduğunuz mail adreslerinize herhangi bir bilgisayar ya da akıllı cep telefonlarından internete bağlı olmanız halinde istediğiniz noktadan açmanızı sağlayan yapıya Webmail denir.
Birçok kullanıcı tarafından sorulan Webmail nedir sorusunun cevabı kısaca bilgisayarınıza Outlook ve benzeri programları kurmadan e-posta adreslerinizi internet var olan tüm noktalardan açmanızı sağlayan bir sistemdir. Webmail kullanmak size birçok avantaj sağlayacağını unutmamalısınız.
Kullanıcılara sağladığı ne büyük faydalardan birisi internete bağlantı kurabildiğiniz tüm cihazlardan maillerinize ulaşabilmenizdir. Herhangi bir özel yazılım yüklemeden web tarayıcıları yardımıyla e-postalarınızı açabilir, okuyabilir, yanıtlayabilir, toplu mail gönderimi sağlayabilirsiniz.
Webmail sistemine size ait kullanıcı adı ve şifre ile giriş yaparak maillerinizi kontrol edebilirsiniz. Siz kalıcı olarak e-postalarınızı silmediğiniz durumda Webmail de kalacağını unutmayın.
E-posta adresinizi Outlook, Thunderbird gibi mail programlarından herhangi birine kurduğunuz durumlarda maillerinize sadece kurulum gerçekleştirdiğiniz cihazlardan erişim sağlayabilirsiniz.
Fakat Webmail kullanmak sayesinde dilediğiniz tüm noktalardan cihaz ayrımı olmaksızın sadece internet bağlantısı olan her yerden maillerinizi yönetebilirsiniz.
Dünyada Webmail Kullanmak Nasıl Ortaya Çıktı?
Webmail dünya üzerinde ilk olarak 1994 yılında CERN’de görevli bir bilim adamı tarafından geliştirilmiştir. İlk web tabanlı e-posta sisteminin ortaya çıkmasının hemen ardından dünyada en çok kullanıcısı bulunan Hotmail piyasaya çıkarak 1996 yılında webmail sistemini oluşturmuştur.
Hotmail’in ortaya çıkmasıyla birçok kullanıcı ücretsiz olarak mail adresi sahibi olmaya başladı ve giderek webmail kullanmak yaygınlaşmaya başlamıştır. Hotmail sonrasında sırasıyla Yahoo ve Gmail ücretsiz mail hizmeti vermeye başladı.
Böylelikle dünya üzerinde birçok internet kullanıcısı ücretsiz olarak e-posta adresine sahip oldu ve diledikleri her noktadan maillerini yönetebilme şansına sahip oldular. Özellikle 2004 yılında piyasaya giren Gmail ile birlikte webmail bambaşka boyutlara ulaşmaya başladı.
Zamanla webmail kullanımı internet kullanıcısı çok fazla olan tüm kurum ve firmalarda kullanılmaya başlandı. Özellikle üniversiteler ve çok fazla çalışanı bulunan firmalar webmail kullanmak konusunda hızlı adımlar attılar.
Tüm öğrencilere ya da çalışanlarına tek bir noktadan mail yolu ile duyuru ve bilgi dağıtımı sağladılar. Böylelikle hem öğrenciler hem de çalışanlar daha kolay ve kısa sürede bilgilendirilmiş oldular.
Webmail Kullanmak Güvenli Mi?
Birçok internet kullanıcısın en çok merak ettiği konulardan biriside webmail kullanmak güvenli olup olmadığıdır. Tüm e-posta bilgilerini bilmediğiniz bir sunucuda saklanıyor olması kullanıcıları endişelendirmiyor değil.
Bilgi gizliliği ve bilgi mahremiyetinin sağlanması konusunda webmail sağlayıcıları kendilerini zamanla geliştirdiler ve kullanıcıların epostalarına kendileri dışında erişim sağlanmasının önüne geçmeyi hedeflediler.
Özellikle Gmail web tabanlı eposta istemcisinin piyasalara girmesi sonucu kullanım alanı genişlemesi ve kullanıcılara ayrılan e-posta alanlarının kapasitelerinin artırılması sonucu gizlilik çok önemli hale geldi.
Bu anlamda gizlilik ihlallerinin önüne geçebilmek için ilk adımı Yahoo 2013 yılında bir değişiklik yaparak maillere HTTPS yani Güvenli Hiper Metin Transferi Protokolü üzerinden bağlantı gerçekleştirilmesini sağladı.
Hotmail ve Gmail 2014 yılında HTTPS üzerinden webmail kullanmak zorunluluğu getirdi. HTTPS kullanımı ile webmail açmak bağlantıları şifreleyerek gizlilik ihlallerinin önüne geçmesini sağladı. Böylelikle webmail kullanımı daha güvenli hale geldi.
İşletmeler Neden Webmail Kullanmalıdırlar?
Günümüzde internet teknoloji hayli hızla gelişim göstermektedir. 7 den 70 e her insan özellikle akıllı cep telefonlarının da katkısı ile internet kullanımı sağlamaktadır. İşletmeler de bir nevi reklam çalışması olarak webmail kullanımına geçmişlerdir.
İşletmelerin web sitelerinde bulunan iletişim alanlarında Hotmail, Gmail, ya da bir başka web tabanlı mail istemcisinin adını yazmaları kurumsallık ve tanınırlık adına doğru bir yaklaşım olmayacaktır.
Bu sebeple kendi webmail adreslerini oluşturmaları ve tüm işletme çalışanlarına kendi webmail sistemi altında toplaması kurumsallık adına önemli bir hamledir.
İşletmelerin markalarının tanınırlığını ve kurumsallık sağlayabilmeleri için webmail kullanmak zorunda olduklarını bilmeleri gerekmektedir. Şuan neredeyse tüm kurumsal ve bilindik markalar kendi firmalarına ait webmail adreslerini kullanmaktadır.
Bir firmanın kendi webmail sistemini kullanıp kullanmadığını anlamak için iki yöntem kullanılır. Birinci yöntem firma çalışanlarının kullandıkları mail adresleri kontrol edilebilir bir diğer yöntem ise firma web sitesinde yer alan iletişim bölümünde yazan info@firmaadi şeklindeki mail adresinin aktif olup olmadığı kontrolü ile bu gerçekleşebilir.
Webmail Kullanmanın Faydaları Nelerdir?
Tüm dünyada hızlı kullanımı artan webmailin kullanıcılarına sağladığı faydalara aşağıda örnek verecek olursak;
- Webmail kullanmak kullanıcılara Outlook ya da benzeri mail programı kurulu olan cihazınızı yanınızda taşımak zorunluluğundan sizi kurtarır.
- İnternet bağlantısı olan her yerden e-postalarını yönetme imkânı sağlar
- Cihaz ayrımı yapmaksızın tüm bilgisayar, tablet ve akıllı cep telefonlarından maillerinize ulaşmanıza olanak tanır.
- Eposta kutunuzda yapmış olduğunuz tüm düzenlemeleri herhangi bir cihazdan açtığınızda da değişim yaşamadan kullanmanızı sağlar.
- Şahsi cihazlarınız dışındaki cihazlardan da erişim sağlayabilirsiniz.
- Siz silmediğiniz takdirde tüm e-postalarının webmail kutunuzda silinmeden kalabilir.
- Yüksek kullanım kapasitesi sayesinde mail temizleme ve silme zorunda kalmazsınız.
- E-posta kutunuza gelen reklamlar, sosyal sekmeler ve promosyonları otomatik olarak engellemek
Gibi webmail kullanmak faydaları arasında bu bilgiler yer almaktadır.
Ücretsiz En İyi Webmail Programları Nelerdir?
Web tabanlı mail sistemi olan webmail ücretsiz kullanım olanağı sunan programlar bulunmaktadır. Bu programları cihazlarınızı kurmanız halinde epostalarınıza sadece bu cihazlardaki programlardan ulaşabileceğinizi unutmamalısınız.
Bazı kullanıcılar maillerine sadece kendi kontrolü altındaki cihazlardan erişmek ve yönetmek istemektedir. Bu sebeple daha kullanışlı ve ücretsiz olan webmail programlarını tercih etmektedirler.
Özellikle her cihaz üzerinden ve internet tarayıcı Google Chrome, İnternet Explorer gibi uygulamalardan veri gizliliği ve ya mahremiyet sağlanamaması endişesi olan kullanıcılar webmail programlarını kullanmaktadırlar.
Webmail kullanmak için herhangi bir ücret ödemeden cihazlarınıza kuracağınız programlar ile maillerinizi gönül rahatlığı ile okuyabilir, yanıtlayabilir ve yönetebilirsiniz.
Şuan günümüzde ücretsiz olarak hizmet veren en hızlı ve en güvenilir webmail programlarına örnek verecek olursak Microsoft Outlook, Mozilla Thunderbird, Opera Mail, Mailbird, Foxmail, Dreammail, Howard, Sylpheed, Mulberry’dir.
Bu programların aralarında farklar tamamen kullanıcı tercihleri ile alakalıdır. Kullanıcılar tercihlerini oluştururken webmail program ara yüzüne, hızına, programın teknik özelliklerine, gizlilik ve güvenlik konusundaki çalışmalarına göre yapmaktadırlar.
Webmail Programlarının Ortak Özellikleri Nelerdir?
Web tabanlı mail sistemi olan webmail elektronik postalarınızı web tarayıcıları ile ulaşmanızı sağlayan bir sitemdir. Fakat dilerseniz web tarayıcıların güvenliğinden endişe ediyorsanız webmail kullanmak için ücretsiz programlardan da yararlanabilirsiniz.
Kolay kullanım ara yüzüne sahip olan bu programların hepsinin birbirine göre artıları ve eksileri olabilmektedir. Ancak hepsinin ortak özellikleri de bulunmaktadır.
Genel anlamda webmail kullanmak için kullanılan programların ortak özellikleri kullanıcıların beklentilerine karşılık verebilmektedir. Webmail programlarının ortak özellikleri arasında;
- E-posta göndermek
- E-posta okumak
- E-posta iletmek
- Önemsiz E-posta klasörü
- Adres defteri
- Çöp kutusu
- Klasörler
yer almaktadır. Ayrıca kendi klasörlerinizi oluşturarak geldi gelmedi okundu okunmadı şeklinde klasörlerinizi isimlendirebilirsiniz.