Web Tasarım Sembolleri : Artıları ve Eksileri (2024)

Web Tasarım Sembolleri : Artıları ve Eksileri

E-postanda gezinirken ya da internette bir içeriği okurken biraz etrafına bak. Ne görüyorsun?

Tahminen birçok reklam, görsel ve semboller. Web Tasarım Sembolleri hatta!

Evet semboller. Bir tweet’i yeniden paylaşmak ya da doğru kelimesi ile retweet yaparken “Retweet” yazısına basmıyoruz. Hayır, onun yerine retweet anlamına gelen sembole basıyoruz.

Ancak insanlar web ve kullanıcı deneyimi (UX) tasarımının yükselişinden çok önce semboller bir iletişim aracı olarak kullanmaya başlamışlardı.

Ve nerede kullanılırlarsa kullanılsınlar, her zaman tek bir hedefleri vardı: Bir mesajı yaygın olarak anlaşılan bir görsel dil aracılığıyla etkili bir şekilde iletmek.

Bunu yapmak için, sembollerin iki şeye ihtiyacı vardır:

  • Yaygın tanıma
  • Yaygın olarak tanınan tek bir anlam

Semboller bu iki şeye ulaştığında, güçleri hakkında hiç şüphe yoktur.

Hatta dünyanın en büyük dinlerine bakalım. Hristiyanlık denildiğinde akla gelen haç (cross), Yahudiliği anlatan Davut’un yıldızı, İslamiyeti anımsatan hilal ve yıldız.

Dinlerin bile birer sembolü var.

Web Tasarım Sembolleri

Gerçekten açıklama gerektirmeyen 3 simge.

Ancak dijital dünyada, Web Tasarım Sembolleri bazı ciddi zorluklarla karşı karşıyadır. Tutarsız kullanımın bu sorunların en büyüğüdür.

Öyleyse bu konulara daha yakından bakalım ve onlarla nasıl en doğru şekilde çalışmamız gerektiğine daha detaylı bir şekilde bakalım.

Web Tasarım Sembolleri 101

Tasarım denilen şey başladığından beri semboller tasarımlarda yerlerini aldılar. Eski Mısır piramitlerindeki hiyerogliflerden, şimdi çok fazla web sitesini canlandıran turuncu RSS simgesine, simgeler hem basılı hem de web tasarımında aynı amaç için kullanıldı. O kadar önemli bir hale geldiler ki bir kelimenin yerine artık sembolünü direk olarak kullanmaya başladık.

Pratik Kullanım

Semboller çok sayıda bilgiyi hızlı bir şekilde toplar ve iletir. Bunları ziyaretçinin dikkatini çekmek, bir fikri hızlı bir şekilde iletmek veya sitenin bir bölümünü vurgulamak için sitende kullanabilirsin.

Bazı rastgele sitelere ve iletişim kurmak, gezinmeyi kolaylaştırmak veya sadece sayfanın güzel görünmesini sağlamak için simgeleri nasıl kullandıklarına bir göz atalım!

Simgelerin kullanımına bazı örnekler:

  1. Navigasyona görsel ilgi ekle.
  2. Sayfanın özel teklifler gibi belirli bölümlerine dikkat et.
  3. Sağladığın hizmetlere dikkat et.

Web Tasarım Sembollerinin Gelişimi

“Evi” temsil eden küçük bir ev ve “e-postayı” temsil eden bir zarfın taslağı gibi eski ikonların yerini artık minyatür sanat eserleri aldı.

Bir meydan okumayı seviyorsan, Photoshop veya Paint Shop Pro gibi bir resim düzenleyicide kendi simgelerini oluşturabilirsin. Aksi takdirde, Silk simge seti veya IconPot’ta mevcut olanlar gibi ücretsiz olarak indirilebilecek inanılmaz derecede güzel simgeler vardır. Tabi eski dostumuz flaticon.com‘u da unutmamak gerekir. Aynı zamanda Google’da hızlı bir arama, mevcut olanlarla seni şaşırtacaktır.

Dikkat Etmen Gereken Yeni Bir Sembol

Son zamanlarda tamamen web sitelerinde kullanılmak üzere geliştirilen yeni bir sembolden bahsetmenin önemli olduğunu düşünüyorum: favicon. Hiç şüphesiz daha önce duydun ya da dikkatini çekti. En sevdiğin siteye girdiğinde tarayıcının URL adres çubuğunda ve ayrıca bazı tarayıcıların sekmelerinde görünen küçük resimdir.

Favicon şimdi her web tasarımının bir parçası ve genel markasıdır. Genel markanın bir parçası olarak dahil edilmelidir.

 

Web Tasarım Sembolleri Hakkında Bilmen Gerekenler

Evrensel tanıma ve her zaman anlaşılması zor küresel tanım

Bir simgenin yaygın olarak benimsenmesi zordur ve hatta bir tür standardizasyon gerektirebilir, hatta kullanımı zorlamak için bir yönetim organı bile olabilir.

Mesele şu ki, insanlar her zaman bir simgenin anlamını istediğin gibi çıkarmayacaklardır. Kültürel ve hatta kişisel dernekler bir sembolün amaçlanan anlamını bazen felaketle değiştirebilirler.

Bir sembol tanıdık değilse, insanlar geçmiş deneyimlerinden ve bağlamsal ipuçlarından (yani kullanıcı arayüzündeki diğer sinyallerden) anlam çıkarırlar.

Bu senin için veya sana karşı işe yarayabilir.

Örneğin, yol levhaları genellikle coğrafi olarak spesifiktir ve bir Türkiye sürücüsünün aniden ve istemeden kendisini ABD yollarında sürdüğünü düşünmemek güvenlidir. Bu durumda, Türkiye tabelaları ABD’de yürürlükte olan standartlara uygun olarak tasarlanmalıdır.

Öte yandan, uluslararası karayolları ile çevrili küçük, kara ile çevrili bir ülke için tabela tasarlıyorsan, çok çeşitli sürücülerin standartlarını ve dillerini aklında tutman gerekir.

Kültürel sınırlamalar

Uluslararası bir kitle için tasarlıyorsan, simgelerin yazılı ve sözlü dilin yaşadığı çeviri sorunlarına tabi olabileceğini belirtmek gerekir. Bir simgenin çağrışımları kültürler arasında büyük farklılıklar göstererek UI ve UX tasarımında her zaman kaçınmaya çalışmamız gereken belirsizliği yaratır.

Web Tasarım Sembolleri göz

Gerçekten bağlam dışında biraz ürkütücü, değil mi?

Görüntülemelerin önemli olduğu kullanıcı arayüzlerinde sıklıkla kullanılan göz sembolünü düşün. Kuzey Amerika kültüründe önceden var olan ya da çok az anlamı olan göz simgesi, burada zarif bir çözümdür. Bununla birlikte, bizim kültürümüzde göz, Nazar, Kıskanç Göz veya Hastalık Gözü olarak olumsuz bir çağrışım da taşır.

Kullanıcı uyarlaması

Diğer iletişim araçları gibi, semboller de dinamiktir. Sabit bir anlamsal akı durumunda, kısmen kendi kullanımdan etkilenir.

Sembollerin anlamları geliştikçe, standart bir görsel dilin oluşturulabilmesi için önceki sürümlerin temizlenmesi gerekir.

Siteni veya dijital ürününü kullanan kişiler belirli bir simgeyle etkileşime girme sonuçlarını öğrendiyse, ilişkiyi sürdür! Bir arabirimdeki bir sembolün anlamını aniden değiştirmek zayıf bir UX’e yol açar.

Web Tasarım Sembolleri göz

Kelimelerini kullan

İnsanlar, özellikle de görsellerin anlamlarını zaten bildiklerinde, görselleri metinden daha hızlı işlerler.

Ancak aynı mesajı herkese iletmek için tek bir sembole güvenebilir misin?

 

Birçok durumda, kelimeler bir sembolün mesajını netleştirecek ve insanlara etkileşimlerinin sonuçlarına güven verecektir. Bu artan güven, önemli metrikleri önemli ölçüde artırabilir.

Bu yüzden semboller daha hızlı olabilirken, kelimeler daha güvenilirdir. Ve birlikte daha da iyi çalışıyorlar!

Kullanıcı arayüzü tasarımcıları giderek artan bir şekilde sembolleri ve kelimeleri birleştiriyor.

Bu küçük bir fedakarlıktır. Netlik eksikliği nedeniyle pratik olarak ünlü olan hamburger sembolleri, altındaki “Menü” kelimesiyle aniden keskin bir şekilde odaklanıyor.

Modadan kaçın

Vogue simgeleri, tanım gereği, burada kalmak için değildir. Kısa ömürlü projeler için kullanmak eğlencelidir, ancak uzun bir raf ömrü bekleyen uygulamalar için klasiklere bağlı kalmak istersin.

Tasarımcılar kullanılabilirlik feda edildiğinde moda olmaya dikkat etmelidir.

Simgelerin çok fazla duruma özgü görünüyorsa, tasarımların için daha iyi bir çözüm bulmak için kendini zorlamalısın.

Klasikler, zamansızlıkları ve tutarlı kullanımları nedeniyle klasik olur. Ve bu tutarlı kullanım, aradığımız aşinalık yarattı. Onları artık tanıyoruz. Onlarla etkileşime girdik. Beklenecek sonuçları biliyoruz.

Vogue simgeleri tanınabilir değildir ve bu, kullanıcının beklentilerini belirlemede kritik bir unsurdur.

Açıklama gerektirmeyen

10 üzerinden dokuz kez, bir sembolün açıklanması gerekiyorsa, zaten başarısız olmuş demektir. Aşinalık tekrardan kaynaklanır ve sapmalar karışıklığa veya kötü bir UX’e neden olabilir.

Anlamını netleştirmek için başka tasarım öğeleri kullanarak bir simgenin tüm ağırlığı çekmesine izin vermekten kaçın.

Örneğin, büyüteç sembolün yakınlaşma değil arama anlamına geldiğini güçlendirmek için metin girişi alanına yerleştir. Bu şekilde, insanlar arama aracını sembol ile tanımaya hazırlanır ve bu hazırlama, genişletilmiş veya daraltılmış arama çubuğunun varlığıyla güçlendirilir.

İşte, ince bir etkileşim tarafından desteklenen büyüteç kullanan genişleyen bir arama çubuğu tasarımı örneği. Arama çubuğunun önizlemesi, bu bağlamda, büyüteç anlamını arama simgesi olarak gösterir.

Web Tasarım Sembolleri Nasıl Gelişebilir?

Dikkatli ve düşünceli kullan

Verimliliklerine rağmen semboller her zaman senin çözümün olmamalı.

Bunun yerine, akıllı tasarım çözümleri sembollerinin mesajını güçlendirebilir ve kullanıcı katılımını artırabilir.

En iyi web sitelerindeki mevcut eğilimi örnek olarak al: üst düzey gezinmeyi temsil etmek ve bunun yerine bir sembol hiyerarşisini uygulamak için tek bir hamburger menü simgesinden uzaklaşıyorlar. Yeni mizanpaj, en popüler sayfaları simgeler olarak tanıtır, tanıdıklığı artırır ve belirsiz bir menü sembolüne olan güveni azaltır.

facebook navigasyon

Facebook 2013 navigasyon tasarım yenilemesi.

Facebook, 2013’te menü düzenlerini yeniden tasarladıklarında, kullanıcıların Facebook uygulamasını nasıl kullandıklarını daha iyi yansıtmak için bu sekmeyi gerçekten “sekme çubuğu” navigasyonuna destekledi.

Sözleşmeye sadık kal

Dikkatli davran ve her zaman bilinmeyen semboller kullanmanın etkilerinin farkında ol. Kabul edilen normlardan sapmalar kasıtlı olmalıdır, yani anormal anlam veya kullanımdan yararlanmak için tasarlanmalıdır.

Kuralları koruyan semboller, daha geniş bir kullanıcı tabanı tarafından daha kolay tanınır. Böylece kişilerin sembollerinle daha güvenli bir şekilde etkileşime girmesine yardımcı olur.

Anlamlı bir bağlam tasarla

Dil gibi, semboller de bağlamları boyunca anlam kazanır. Sembollerin parlatacak bir bağlam yaratan iyi tasarımla simgelerini güçlendir.

Örneğin, dijital bir kitabın sağ kenarındaki bir ok herhangi bir şey anlamına gelebilir, ancak yerleşimi göz önüne alındığında, insanlar muhtemelen okun bir sonraki sayfaya döneceğini görecektir.

Bu örneğin oldukça düşük riskli olduğuna dikkat et (bir kullanıcı henüz devam etmek istemiyorsa önceki sayfaya kolayca dönebilir) ve bu da denemek için iyi bir yer haline gelir.

Sosyal medyada durum güncellemesi yayınlama veya e-posta gönderme gibi daha yüksek riskli bir senaryo, yeni bir şey denemek için kötü bir yer olacaktır.

Sorumlu sembol

Sembollerinle kasıtlı ve kısıtlı ol, gerektiğinde kelimelerle destekle ve mümkün olduğunca kapsayıcı ol. Ayrıca, sembollerinin bağlamlarını, anlamlarını güçlendirmek için tasarla.

Başarılı bir sembolün yaygın tanıma ve somut, tutarlı bir mesaj üzerine kurulu olduğunu asla unutmamalısın. Bunu akılda tutarak yanlış gidemezsin.

Semboller ve görseller tamamen farklı nesnelerdir ve biri diğerinin yerini alamaz.

Daha önce .PNG resimlerini sosyal medya simgeleri olarak kullandık, ancak şimdi bunu yapmak zorunda değiliz. Web tasarımı sembolleri çok güçlüdür ve bunu mümkün olduğunda kullanman gerekir. Web sitesinin daha düzenli görünmesine ve performansın iyileştirilmesine yardımcı olur.

Günümüzde modern web sitelerinin çoğunun font simgelerini yaygın olarak kullandığı görülmektedir. Sosyal medya simgeleri için ve sattıkları belirli bir hizmeti veya ürünü temsil etmek için kullanılırlar. Ayrıca, belirli bir değeri veya fikri temsil etmek için başlıklar ile birlikte veya başlıklar yerine kullanılır. .PNG ve .JPEG görüntüleri yerine font simgelerini kullanmanın birçok faydası vardır.

Kaliteyi Kaybetmeden Yeniden Boyutlandır

Görüntülerden farklı olarak, yazı tipi sembolleri kaliteden ödün vermeden büyütülebilir ve küçültülebilir. Boyutlar arttıkça görüntüler piksellenir ve boyut azaldığında netlik azalır. Sembollerin boyutunu herhangi bir ölçüde artırabilir veya azaltabiliriz; keskin ve net olacaklar.,

Daha Az Görsel Ağırlık

Gerçek boyutun yanı sıra, simgelerin görsel boyutu da çok daha azdır. Bu, tasarımcının siteyi havadar ve daha az doldurulmuş görünmesine yardımcı olur. Bölümlerdeki görüntüler yerine web tasarım sembolleri kullanıldığında bölümleri daha düzenli hale getirir.

Sıkıcı Sembollerden Uzak Durmak

Görüntüler, daireler veya dikdörtgenler gibi ortak şekiller oluşturur, ancak semboller daha doğaldır.

Bu tasarıma görsel bir ilgi verir.

Web tasarımı sembolleri yazı tipleri, sıkıcı kutu düzenlerinden kaçınmanın harika bir yoludur. Orta büyüklükteki bir görüntü yerine bazı fikirleri temsil etmek için sembolleri kullanabiliriz. Genellikle, görüntüler web sitesini daha ilginç hale getirmek için kullanılır.

Daha iyi kullanıcı arayüzü

Web tasarımı sembolleri, kullanıcı arabirimi tasarımcılarının daha iyi kullanıcı arabirimleri oluşturmalarına yardımcı olur. Metinlerin semboller ile değiştirilmesi kullanıcı arayüzlerini daha çekici hale getirir.

Web sitesi ziyaretçileri, sembollerin çoğunun anlamını zaten biliyorlar ve bu yüzden metni kaldırsak bile endişelenmene gerek yok. Bir dişli çark simgesinin ayarlara bir bağlantı olacağını ve bir zarf simgesinin gelen kutusuna bir bağlantı olduğunu biliyoruz.

Kolay Renk Değiştirme

farklı renk

Web tasarım sembolleri renklerini her zaman değiştirebilir ve neyin işe yaradığını görebiliriz.

Bir görüntü düzenleyicisi kullanarak düzenlememiz ve ardından yeni görüntüyü sunucuya yüklememiz gerektiğinden, görüntülerin renklerini değiştirmek zor olacaktır. Bu sıkıcı ve zaman alıcı bir işlemdir.

Simge yazı tiplerinin renklerini CSS kullanarak değiştirebiliriz ve çok uygundur. Tarayıcılardaki geliştirici araçlarını kullanarak farklı renkler de deneyebiliriz.

Ayrıca fareyle üzerine gelme simgesi için farklı bir renk de atayabiliriz. Web Tasarım Sembolleri kullanmazsak aynı efekti elde etmek için birden fazla görüntü kullanmamız gerekecek.

Şeffaflığı Ayarlama

Semboller temelde metinlerin yerine geçmeleri için seçildiği için, bunların saydamlığını da değiştirebiliriz. Aynısını imgelerle yapabileceğimizi iddia edebilirsin.

CSS ile Stil

Bir sembolün metne stil uygulayabileceğimiz şekilde biçimlendirebiliriz.

Renkleri değiştirebilir, şeffaflığı değiştirebilir, boyutu herhangi bir ölçüde artırabilir ve azaltabilir. Aynı zamanda alt gölge gibi farklı efektler ekleyebiliriz.

Bu, simgeleri kolayca değiştirmeni sağlar. HTML değiştirme web tasarımı sembolleri dosya adlarını veya yolu değiştirmek zorunda değiliz.

Çok uygun olan basit ve kısa CSS sınıflarını kullanarak simgeler ekleyebilir ve değiştirebiliriz.

Web Sayfalarının Boyutunu Küçült

Tüm simge kümesinin dosya boyutu çoğu zaman tek bir orta boyutlu görüntünün dosya boyutundan daha azdır. Bir web sayfasındaki birçok görüntüyü değiştirmek ve web sayfasının toplam boyutunu önemli ölçüde azaltmak için simgeler kullanabiliriz.

HTTP İsteklerini Azalt

Görüntüleri kullandığımızda, her görüntü farklı bir dosyadır ve hepsi için HTTP istekleri olacaktır. Görüntüler yerine simgeler kullandığımızda, tüm simgeler için yalnızca bir HTTP isteği vardır. Bu nedenle, simgelerin kullanımının bir web sitesinin performansı üzerinde önemli bir etkisi olabilir.

Temel olarak, simge setleri, HTTP isteklerinin sayısını ve belge boyutunu azaltarak web sitelerinin daha hızlı yüklenmesini sağlamamıza yardımcı olur.

Sınırlı Sembol Sayısı

Bugün kullanılabilen herhangi bir simge seti dünyadaki tüm web tasarımı sembolleri içermez.

Sadece yaygın olarak kullanılan sembolleri içerirler ve ihtiyacımız olan her şey için sembollerde bulamayız. Mevcut sembollerde en uygun simgeleri kullanmalıyız. Bununla birlikte, ihtiyaçlarımıza göre şekillendirilmiş herhangi bir biçimde web tasarım sembolleri oluşturmanın yolları vardır, ancak bu çok ileri düzeydedir.

Web Tasarım Sembolleri Kullanmanın 3 Avantajı

1. Bilgi İletişim

Web tasarım sembolleri kullanmak, içeriği daha kolay anlaşılabilir ve akılda kalıcı hale getirebilir. Web sitendeki sembolleri kullanmak, metinleri güçlendirerek okuyuculara okuyamadan önce ne geleceğinin önizlemesini verir ve daha sonra kolay bir hatırlatma görevi görür.

2. Kişiliği Gösterir

Web sitende semboller kullanırken, seçtiğin simgenin stili markan hakkında çok şey söyleyebilir.

Sembollerin modern ve profesyonel mi? Renkli ve eğlenceli mi?

Sembollerin stilleri sonsuzdur; markanın temsil edilmesini istediğin şekilde eşleşen bir dizi simge bulunduğundan emin olabilirsin.

3. İşleri İlginç Tut

Web tasarım sembolleri, büyük miktarda metni parçalamak için harika bir yoldur.

Bir kullanıcı bir web sayfasına gelir ve bir metin duvarı görürse, hepsini okumak için çaba gösterme olasılığı düşüktür. Web sitendeki simgelerin sayfalarda stratejik olarak kullanılması metnin kütlesini kırabilir ve daha okunabilir hale getirebilir.

İyi bir websitesi için iyi bir web tasarım şart! uzman bir web tasarım ajansıyla çalışmak istiyorsan hizmet sayfamıza bakabilirsin.

Web Tasarım

Son Olarak

Düzgün yapılırsa, web sitendeki sembolleri kullanmak, bilgilerin iletişimine yardımcı olabilir.

Web sitenin kişiliğini verebilir ve okuyucularının içeriğinle ilgilenmesini sağlayabilir.

Son zamanlarda bir web sitesinde ilginç veya yaratıcı bir şekilde kullanılan web tasarımı sembolleri gördün mü? Yorumlarda bize bildir!

0 Yorum

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.