Unreal Engine Nedir?

Oğuzhan Bilişik Avatar Oğuzhan Bilişik 20 Ağustos 2022

Unreal Engine nedir? Bu konuda siz değerli kullanıcılar için Unreal Engine oyun motoru hakkında detaylı bilgi veriyor olacağız.

Unreal Engine dendiğinde akla gelen şeylerden birisi gerçekçi grafikler oluyor. İnsanlar, oyun motoru ile yapılan oyunları gördüğünde bu oyun motorunun kaliteli olduğunu düşünüyor. Doğrusunu söylemek gerekirse hem ücretsiz hem de birçok özelliği bulunan oyun motoru Unreal Engine, kaliteli teknolojilere sahip fakat şunu bilmek gerekiyor ki marifet geliştiricinin elinde. Oyun motoru, yalnızca geliştiricinin emirlerini uyguluyor. Geliştirici, isterse kaliteli bir oyun yapabilir. Unreal Engine’ın kaliteli oyun motoru olduğu algısı geliştirilen projeler sebebiyle oluştu. Unity ve Game Maker gibi oyun motorlarıyla da gerçekçi oyunlar yapmak mümkün fakat önemli olan nasıl geliştirildiği.

Unreal Engine Nedir?

Unreal Engine, Epic Games tarafından geliştirilen ve ilk sürümü 90’lı yıllarda çıkmış bir oyun motoru. Oyuncuların oyun geliştirmesini sağlayan bu uygulama, C++ ile kodlandı. Yazılım geliştiricileri, C++ veya Blueprint kullanarak oyun geliştirebiliyor. Ücretsiz bir şekilde kullanılabilen oyun motoru üzerinde şu ana kadar pek çok popüler oyun yapıldı. Bunlardan birisi de Epic Games tarafından geliştirilen Fortnite olarak belirtilebilir. Son olarak Nisan ayında Unreal Engine 5 sürümünü yayınlayan firma, optimizasyon ve gerçekçilik konusunda muazzam adımlar attı.

Aslına bakarsak Unreal Engine’ın bu kadar popüler olmasının ve gerçekçilik algısı oluşmasının nedenleri arasında yaptığı etkili çalışmalar yer alıyor. Şirket, Unreal Engine için bu zamana kadar pek çok demo içerik ve örnek yayınladı. Örnekler ve demolar o kadar kaliteli ki insanlar da bu oyun motoruna yönelerek güzel işler ortaya koydu. Kısacası reklam çalışmaları ve geliştirilen oyunlar sayesinde oyun motorunun öne çıkması sağlandı. Unreal Engine’ın sahibi olduğu Epic Games, Epic Games Store mağazasına da sahip bir firma. Her hafta dağıttığı ücretsiz oyunlarla bilinen Epic Games, etkili şekilde büyümeye devam ediyor.

Unreal Engine Nasıl Kullanılır?

Kullanıcılar “Unreal Engine nedir?” sorusunun dışında bu oyun motorunun nasıl kullanıldığını da araştırabiliyor. Bu konuda da sizlere bilgi vermemiz lazım. Unreal Engine, bir oyun geliştiricisi tarafından bedava kullanılabilir. Firma, geliştiricileri bu konuda kısıtlamıyor. Standart lisans alan bir geliştirici tüm özelliklere erişebiliyor, kütüphaneden yararlanabiliyor, öğrenme materyallerini kullanabiliyor ve topluluk bazlı desteği kullanabiliyor.

Kurumsal lisans almak isteyen bir geliştirici yıllık 1.500 dolar ödeme yaparak standart lisansın yanı sıra premium destekten yararlanabiliyor ve bazı ek avantajlara sahip oluyor. Bunun dışında firma, bu iki lisansa ek olarak bir de özel lisans vaat ediyor. Bu lisans için şirket ile görüşmek yeterli oluyor. Özel lisansın amacı, şirketin gereksinimlerine göre lisans paketi belirlemek.

Unreal Engine Nedir

Standart lisans, günümüzde en çok tercih edilen lisans türü olarak açıklanabilir. Bir geliştirici, Unreal Engine kullanmak için Epic Games Store kurmalı ve ardından Unreal Engine sekmesi üzerinden güncel sürümü indirmeli. Unreal Engine indirilip kurulduktan sonra yazılım geliştiricisi, yazılımdan faydalanmaya başlayabilir. “Unreal Engine nedir?” konumuzda sizlere bu konuda da bilgi sunmuş olduk.

Unreal Engine Özellikleri

Unreal Engine, her ne kadar oyun geliştirme motoru olarak biliniyor olsa da aslında oyundan ötesini yapma konusunda kullanılabiliyor. Oyun geliştirme dışında bu motor ile beraber yapılabilecek şeylerden birisi animasyon geliştirmek. Gerçekçilik konusunda muhteşem grafiklere sahip olan Unreal Engine oyunları, animasyon konusunda da harika bir gerçekçilik sunuyor. Kullanıcılar, bu motor ile gerçekçi animasyonlar yapabilir.

Unreal Engine nedir?” konusunda motorun özelliklerine hakim olmak gerekiyor. Oyun motoruna başlamadan önce özellikleri bilmek, kaliteli işler yapmayı sağlar. Uygulamanın sunduğu özellikler arasında dünya oluşturma sistemi yer alıyor. Harita geliştirmek, bazıları için uzun sürebilir. Unreal Engine, kendine has özellikleri sayesinde bu işi daha hızlı hale getirebiliyor. Kullanıcıların yapabileceği şeylerden birisi araçları kullanarak istediği gibi bir arazi düzenlemek. Bir diğer yöntem haritayı kullanarak açık dünya oluşturmak. Bu da hızlı harita üretmek için oldukça faydalı bir araç olabiliyor. Gökyüzü ve su sistemine de sahip olan Unreal Engine, bu konuda da araçlar içeriyor.

Unreal Engine nedir?” konumuzda bu motorun gücünden bahsederken animasyon özelliklerine de değinmek gerekiyor. Animasyon sistemindeki özelliklerden birisi Blueprint desteğine sahip olması. Kullanıcılar sürükle bırak yöntemiyle animasyon geliştirme yapabiliyor. Bir diğer özellik animasyonlar için hareket sistemi olmakta. Bu özellik, animasyondaki nesnelerin daha gerçekçi hareket etmesine yardımcı oluyor. Çeşitli animasyon araçlarına sahip olan Unreal Engine, video düzenleme uygulaması da içeriyor. Uygulamanın diğer özelliklerinden kısaca bahsetmek gerekirse şunları sıralayabiliriz:

  • C++ ve Blueprint ile oyun geliştirme
  • Işıklandırma ve gölgelendirme sistemi
  • Hızlı model ekleme yapısı
  • Lumen dinamik ışıklandırma sistemi
  • Işın izleme özelliği
  • Daha çok nesne, daha iyi optimizasyon için çeşitli araçlar
  • Görsel efektler
  • Yazılım geliştiricileri için kütüphane

Unreal Engine için Geliştirilen Mağaza

Unreal Engine nedir?” konumuzda sizlere bu motor için geliştirilen mağazadan da bahsetmek istiyoruz. Unreal Engine, kendi mağazası sayesinde geliştiricilerin daha fazla içeriğe ücretsiz veya ücretli olarak sahip olmasına olanak tanıyor. Bir geliştirici, ister ücretsiz içeriklerden yararlanarak oyun geliştirebilir ister ücretli içerikleri satın alarak güzel bir oyun ortaya koyabilir.

Mağazanın avantajları arasında her ay beş adet ücretsiz içeriğin yayınlanması yer alıyor. Kullanıcılar, ücretli olan beş içeriği bedava olarak kütüphanesine ekleyebiliyor ve istediği zaman kullanabiliyor. Bu içerikler bazen binlerce lira değerinde olabiliyor. Bundan dolayı bu siteden faydalanmak bazıları için yararlı olabilir.

Unreal Engine Nedir

Unreal Engine ile Geliştirilen Oyunlar

Unreal Engine nedir?” konumuzda sizler için Unreal Engine ile geliştirilen birçok oyundan da söz etmek istiyoruz. Bu oyunlardan birisi olarak bizlerin karşısına Fortnite çıkıyor. Fortnite, Unreal Engine’ın geliştiricisi olan Epic Games tarafından piyasaya ücretsiz olarak sunuldu. 100 kişilik bir arenada oynanan ve savaş oyunu olan Fortnite, fantastik grafiklere ev sahipliği yapıyor. Hayatta kalma ve savaşın bir arada oynandığı Fortnite oyunu dışında bu motor ile birlikte geliştirilen diğer oyunlar şu şekilde bulunuyor:

  • PlayerUnknown’s Battlegrounds
  • Final Fantasy VII Remake
  • Valorant
  • Yoshi’s Crafted World
  • Unreal
  • Unreal Tournament
  • Spider-Man 2
  • Surf’s Up
  • Batman: Arkham City
  • Borderlands 2
  • Contrast
  • Crimecraft
  • Game of Thrones
  • Mass Effect 3
  • Mortal Kombat 11
  • Outlast 2
  • Revolution 60
  • WWE 2K Battlegrounds
  • Worms Rumble
  • Ark II
  • Gears 6
  • Kingdom Hearts IV

Unreal Engine Tarihi

Unreal Engine nedir?” konusu ile birlikte Unreal Engine’ın tarihini de bilmek gerekiyor. Epic Games, 1991 tarihinde kuruldu. Unreal Engine ise bu dönemde piyasaya sürüldü. Bir süre sonra ilk Unreal Engine 1 oyunları pazarda yer edinmeye başladı. İlk oyun motorunun en önemli özelliklerinden birisi 3 boyutlu grafikleri destekliyor olmasıydı. 90’lı yıllara göre ise grafik kalitesi oldukça iyiydi. Oyun motoru, o kadar popülerdi ki 2000’li yılların başında da bazı firmalar tarafından kullanıldı.

Unreal Engine 2, 1998 yılında piyasaya sürüldü. Unreal Engine 1’in ardından 2. sürümün piyasaya çıkmasıyla en önemli yeniliklerden birisi grafik kalitesinin muazzam düzeyde artmasıydı. Unreal Engine 3 ile birlikte daha gerçekçi hale gelen grafikler ve daha iyi özellikler, Unreal Engine 4’te daha da iyileştirildi. Hatta Unreal Engine ile hazırlanan gerçekçi pek çok çalışmaya internet üzerinden ulaşılabilir. Yakın zamanda piyasaya sunulan Unreal Engine 5 ise sunduğu optimizasyon ve gerçekçilik ile daha da öne çıkıyor.

Sonraki yazı: Facebook Nedir?

0 Yorum

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.