UI Tasarım 101: Arayüz Tasarım Kılavuzu (2024)

UI Tasarım 101: Arayüz Tasarım Kılavuzu

UI tasarım hakkında eminim ki çok şey duymuşsundur, çünkü ajanslar ve büyük şirketler için önemli bir tasarım alanı haline geldi.

Belki de UI tasarımının ne olduğunu, UX tasarım veya grafik tasarımdan nasıl farkları olduğunu merak ediyorsun.

Son on yılda, girişimciler, tasarımcılar ve geliştiricilerle birçok büyük uygulama ve ürün üzerinde çalışma fırsatım oldu. Ajansımda yaptığım işin çeşitliliği her gün yeni bir şey öğrenmeme neden oldu.

Tecrübelerim mobil oyunlar tasarlamaktan sosyal ağlara ve iletişim araçlarına kadar uzanıyor ve bunun gerçekten güzel bir deneyim olduğunu söyleyebilirim.

Her ne kadar kullanıcı arayüzü tasarımının hızla büyüyen, oldukça popüler bir alan olduğunun farkında olsan da, nereden başlayacağını bilmek zor olabilir.

Bu yazımda, kullanıcı arayüzü tasarımında bir kariyer yapmak hakkında öğrendiğim şeylerden bazılarını seninle paylaşmak istiyorum, böylece bunun senin için iyi bir kariyer olduğuna karar verdiğinde aklında daha az soru işareti olacak. O zaman öğrenmeye başlayalım.

UI Tasarım Nedir?

UI Tasarım Nedir

UI tasarım, kullanıcı ile ürün arasındaki etkileşimde sağlanan kullanılabilirliği, erişilebilirliği ve deneyimi geliştirerek kullanıcı memnuniyetini sağlama ve artırma çalışmasıdır.

En son kullandığın uygulamayı veya web sitesini düşün. Kullanması kolay mıydı?

Hiç aradığın şeyi bulamadığın veya kafanın karıştığını hissettin mi? Gitmen gereken sayfaya ulaşmak için nereye tıklamak gerektiğini nasıl anladın? İşte tüm bunları olabildiğince iyi tasarlamak kullanıcı arayüzü tasarımının görevidir.

UI tasarımın amacı, kullanıcının hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmaktır.

UI tasarımı, sadece güzel tasarım oluşturmak değil; kullanıcının zihniyetini anlamak, ne istediğini tahmin etmek ve tasarımı mümkün olduğunca kullanıcı dostu yapmaktır.

UI Tasarımın Faaliyet Alanları Nelerdir?

Bugünün dünyasında rekabet edebilmek istiyorsan, web sitenin ya da mobil uygulamanın basit, sezgisel ve eğlenceli olması gerekir. Kullanışlı bir uygulamaya sahip olsan bile kullanımı zor olur ise uygulamanın iyi yanları kaybolur.

Bir uygulamanın görünümünden ve kullanımından sorumludur. UI tasarımın ilgilendiği alanlar;

  • Renkler ve uyum
  • Tipografi ve anlam hiyerarşisi
  • Uygulama tasarımı ve kullanıcı arayüzü

UI Tasarımcısı Ne İş Yapar?

Kullanıcı arayüzü tasarımcısı, yoğun kullanıcı araştırması, potansiyel kullanıcı testi, tasarımların hangi kullanıcıyı nihai hedefine en iyi şekilde ulaşmada etkili olduğunu anlamak için performans ve kullanılabilirlik testi yapar.

Kullanıcı arayüzü tasarımcısı bir sitenin navigasyonunu, kullanıcı arayüzü türünü veya ürünün tipini tamamen sezgisel tasarlar, böylece kullanıcının kafasını karıştırmadan hedeflerine ulaştırmaya çalışır.

Arayüz ve tipografi, renk şeması ve desen gibi ögelerin tümüyle kullanıcı arayüzü tasarımcısı ilgilenir.

UI tasarımcıları, şema ve pano oluşturmak için Sketch, Figma ve Photoshop gibi araçları kullanarak arayüz tasarlamak için çok zaman harcarlar.

Ayrıca, ürünün özellikleri karşıladığından emin olmak için kullanıcı arayüzü testi yaparlar. İyi bir UI tasarımcısının en önemli özelliği, müşteriyi anlamaktır.

Sürekli araştırma faaliyetlerinde bulunup, müşteriyi neyin mutlu ettiğini, hangi sorunları çözmeye çalıştığını ve hangi çözümlerin en önemli olduğunu öğrenir.

Bu, bazen güzel görünen tasarımlardan vazgeçmeye zorlayabilir, çünkü UI tasarımı kesinlikle estetikten ibaret, müşteriyi memnun etmekle ilgilidir.

UI Tasarımcısı Olmak İçin Hangi Beceriler Gerekli?

UI Tasarımcısı Olmak İçin Hangi Beceriler Gerekli?

UI tasarımcısı olmayı öğrenmek kolay değil. Bu kariyerde sana yardımcı olacak özel beceriler ve özellikler var, aşağıda senin için birkaçını listeledim:

  • Tutkulu Olun

Bir UI tasarımcısının başarılı olması için en önemli şey tutkudur. arayüz tasarımcılığı konusunda tutkulu değilsen, bu alan büyük ihtimalle senin için uygun değil.

  • Öğrenmeye Açık Olun

Öğrenmek ve gelişmek için istekli değilsen, o zaman kariyerinde ilerlemen gerçekten zor. Bir UI tasarımcısı öğrenmekten zevk almalı, sektördeki en son tasarım trendlerden ve değişikliklerden haberdar olmalıdır.

İşler hızlı değişiyor ve buna yetişememek, geri kalmaya neden olur.

  • Ekip Çalışmasına Yatkın Olun

UI tasarımcıları genellikle bir ekibin parçası olarak çalışır. Bu takım tasarımcılardan, programcılardan, pazarlamacılardan, satış görevlilerinden oluşabilir.

Bu nedenle başkalarıyla rahatça çalışmak ve her seviyeden iş arkadaşlarıyla iletişim kurmak önemlidir. Yapıcı eleştiri almayı zor bulursan, bu alanda sorun yaşayabilirsin.

  • Kullanıcı Odaklı Olun

Kullanıcı arayüzü tasarımı tamamen insanlarla ilgilidir. Sonuçta, onlar senin tasarladığın arayüzleri kullanacak olanlardır. İhtiyaçları ve istekleri umursamıyorsan, bu sektörde fazla ileri gidemezsin. Kullanıcı odaklı olmanın ne demek olduğundan emin değilsen, bunu iyi anlamalısın.

  • Açık Fikirli Olun

Ürünü kullanabilecek insanlarla konuşabilmen son derece önemlidir, yalnızca ürün için eleştiri almak için değil, bir ürün geliştirmeden önce bunu yapmalısın. Açık fikirli olmalısın ve o anki davranışları, bu davranışı yönlendiren sebepleri öğrenmelisin.

UI Tasarımcısı Maaşları Ne Kadar?

UI Tasarımını Öğrenmenin Yolları

Türkiye için net bişey söylemek gerçekten çok zor ama iyi bir UI tasarımcısının maaşının iyi seviyede olduğunu söyleyebilirim.

Örneğin Amerika’da ortalama arayüz tasarımcılarının maaşı aylık 8.000 ABD dolara kadar çıkıyor, yaptığın işte iyi olduğunda çok kazançlı bir meslek olabilir. Mobil uygulamaların yaygınlaşması, donanımın metalaştırılması, mobil UI tasarımına ilgi ve yenilikçi masaüstü uygulamalarına sürekli ihtiyaç duyulmasıyla, UI tasarımcılarına talebin her zaman en yüksek seviyede olmasına neden oldu.

Gerçek şu ki, eğer şirketler bugünün pazarında rekabet edecekse, ister büyük ister küçük olsun, sezgisel, iyi tasarlanmış arayüzlere ihtiyaç duyuyorlar.

UI Tasarımını Öğrenmenin Yolları

  • YouTube: Milyarlarca video ve izleyiciyle YouTube iyi bir içerik platformudur. YouTube’da “UI tasarım” araması yaparsan yüzlerce video bulabilirsin.
  • Bloglar: Bloglar özellikle bir tasarım blogu ise, UI tasarım öğrenmek için iyi bir yer olabilir. İnternette küçük bir araştırma yaparak, bu tarz blogları bulabilirsin. Ayrıca ister deneyimli bir UI tasarımcısı ol, ister yeni başlayan biri, her zaman diğer tasarımcıların içeriğini okumak sektördeki en iyi UI tasarım tekniklerini öğrenmek için sana yardımcı olur.
  • Online Kurs Platformları: Udemy gibi platformlardan bir kurs satın almak seni tamamen usta bir UI tasarımcısı yapmasa da bir başlangıç için ​​iyi bir yoludur.
  • Kitaplar: Bugünlerde kitaplardan birşeyler öğrenmek eski moda görünebilir, ancak özellikle son yıllarda UI tasarımı üzerine yazılmış ve yayınlanmış çok kitap var.

Bu yollarda başarılı olmak ve hangi yolun senin için doğru olduğuna karar vermek sana bağlıdır.

Öğrenme ve Karar Süreci

Hangi yolun senin için uygun olduğunu karar verme sürecinde sana aşağıdaki sorular yardımcı olabilir:

  • Bir hobi için mi yoksa bir iş bulmak içim mı öğrenmek istiyorum?
  • Beni motive eden ve yardım eden birine ihtiyacım var mı, yoksa yalnız başına bir şekilde öğrenebilir miyim?
  • Öğrenme bütçem nedir?
  • Eğitim süreci bittiğinde hangi becerilere sahip olmak isterim?

Tecrübe Olmadan UI Alanında İş Bulmanın Yolları

UI Tasarım 101: Arayüz Tasarım Kılavuzu 2

Peki, bir kez UI tasarımı öğrenimin tamamladığında, iş deneyimi olmayan bir iş nasıl bulabilirsin?

  • Bir Portföy Oluşturun

Tecrüben ve referansların olsa bile, ancak çalışma örnekleri gösteremiyorsan, kimse UI tasarımındaki potansiyel iş fırsatları hakkında senin konuşmak istemeyecektir. Bir portföy geliştirme fırsatın olmadıysa, işe başlama zamanı. Bir uygulama veya web sitesi için bir fikriniz mi var? Gerçek bir proje olup olmadığının önemi yok, potansiyel işverenlere tasarım yeteneklerini göstermek için bu yeterli.

  • İş Tecrübesi Edin

İşverenler tarafından ciddiye alınacak bir deneyime ihtiyacın varsa, portföy oluşturmak ve UI tasarım alanında tecrübe edinmek için elinin altında oDesk, Freelancer, PeoplePerHour ve ya Guru gibi platformlar var. Bu aşamada, parayı ilk plana koymayıp, tecrübe kazanmaya bakmalısın. Yani alabildiğin her işi al. Bu alıştırmanın amacı iyi iş deneyimi ve olumlu referanslar elde etmektir. Potansiyel işverenlerin ilgisini çekmek için sadece bir ya da iki ay içinde iyi bir portföy oluşturabilirsin. Böylece işinde daha fazla tecrübe kazandığından ve müşterilerle iş yaptığından kendine güvenin kesinlikle artacaktır.

  • İş Ağı Oluştur

Bu bölüm kesinlikle çok önemli, çünkü bir sonraki işini ararken kişisel ağının çok faydası olacaktır. UI tasarımcısı olarak ilk işi bulmanın yolu bir ağ kurmaktır. İşin için kısa süreli düşünce ya da sadece fazladan para arayışın yoksa, ağını çok kısa sürede kurabilirsin. Cidden, kişisel bir ağın gücünü çok büyüktür.

İş Ağı Oluşturmak İçin Dört İpucu:

  • Arkadaş Canlısı Ol

İlk işine başladığında arkadaş canlısı ol ve iş arkadaşlarınızı tanımaya çalış. Onları Facebook, Twitter, vb. Takip et çünkü bu dostluğun ne zaman işe yarayacağını asla bilemezsin.

  • LinkedIn İş Profili Oluştur

LinkedIn profilini oluştur, iş deneyiminin her detayını doldurun ve iyi çekilmiş bir fotoğrafını yükleyin.

  • Sektörde Uzmanlarla İletişim Kur

Sektördeki uzmanlardan iletişim ve tavsiye almaktan korkma. Bu, çok verimli bir çalışma ilişkisinin başlangıcı olabilir. Sadece her zaman teşekkür ettiğinden ve senin de fayda sağladığından emin ol.

  • Etkinliklere Katıl

Şehrindeki etkinliklere katıl, sektördeki diğer uzmanları tanı, adlarını öğren ve kartvizitini ver. İnsanlarla yüz yüze görüşmek, en iyi ağ oluşturma aracıdır ve dijital dostluktan her zaman daha iyidir.

Bu arada UX da UI söz konusu olduğunda vazgeçilemez bir konu, okumak istersen UX Tasarım Nedir? Kullanıcı Deneyimi Tasarımı Kılavuzu adresine gidebilirsin.

Makaleyi beğendin mi? bu makalenin yazarına sosyal medya reklamlarını emanet edebilirsin, seni hizmet sayfamıza bekliyoruz.

Sosyal Medya Reklamları

ÖZET

UI tasarımın ne olduğunu ve arayüz tasarımcısı olmayı nasıl öğrenebileceğini anlattığım bu yazıdan memnun kaldığını umuyorum.

Seninle elimden geldiğince bir çok bilgi paylaştım, ancak bunları uygulayıp başarılı olmak sana bağlı. Morpheus’un The Matrix’te söylediği gibi, “Sana sadece kapıyı gösterebilirim, içinden geçmek sana kalmış”.

Bu yazımı beğendiysen bir arkadaşın ile paylaşarak onlarında faydalanmasını sağlayabilirsin. Ayrıca karşılaştığın sorunlarda sana yardımcı olmak için hazırım, yorum bölüme yazarsan sana cevap vereceğim.

4 Yorum
  • Bir UI Tasarımcısı olarak bu makale benim ne kadar işime yaradı tahmin edemezsiniz.
    Takipteyim makalelerin devamını bekliyorum, iyi çalışmalar.

    • Makalelerimizin devamı gelecektir takipte kalın Teşekkür Ederiz iyi günler dileriz.

  • Hasan Cevher User Avatar Hasan Cevher

    En çok dikkatimi çeken konu UI Tasarımcısı Maaşları Ne Kadar? bu konu oldu 🙂
    Eğlenceli bir okumaydı benim için.

    • Bahsettiğiniz konu ziyaretçilerimizin çoğunun dikkatini çekiyor 🙂
      Değerli yorumunuz için teşekkürler.

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.