Twitter Marketing, Reklamlar ve Markaların Yolu (2024)

Twitter Marketing, Reklamlar ve Markaların Yolu

İster pop-kültür, ister yerel veya global haberler, iş veya kullandığın, giydiğim markalar olsun, Twitter neredeyse her konuda en son bilgileri bulabileceğim çok güçlü bir sosyal ağ aracı ve arama motorudur.

Bu, önem verdiğim şirketler ve işletmelerden gelen veya gelecek yeni haberleri, yeni ürünleri de içerir.

618Media gibi işletmeler, kullanıcılarla ve takipçilerle etkileşim kurmak, marka bilinirliğini artırmak, etkileşimleri artırmak ve daha fazlası için Twitter marketing stratejileri oluşturmaya başlarlar.

Tüm bu stratejiler markanın hedeflerine ve kitlesine göre farklılık gösterebilir. Doğru marketing stratejisini belirlemek için sana kalmıştır.

Twitter, algoritması ve düzeni gereği içerik dağıtımını oldukça kolay ve hızlı hale getirmiştir. Ayrıca, paylaştığın içeriği görebilecek dünyanın dört bir yanında yaklaşık olarak 326 milyondan fazla Twitter kullanıcısını sana ulaştırır.

Elbette bu kullanıcıların hepsi postunu görecek anlamına gelmiyor, hedef kitleni 326 milyon insan arasından bulacaksın.

Ücretsiz bir sosyal medya platformu aracılığıyla yüz milyonlarca müşteri adayına ulaşma düşüncesi ilginç geliyor, hatta harika geliyor, değil mi?

Ancak bu kişilerin etkileşimde bulunmak isteyecekleri harika içerikler oluşturma işini nasıl çözeceksin? Bu kişilerin seni ya da markanı takip etmesini istiyorsan bir şekilde ilgilerini çekmen gerekecek.

Peki bunu nasıl başarabilirsin ki?

Bu kılavuzda, bir Twitter marketing stratejisinin ne olduğu, nasıl yapılması gerektiği sorularını, Twitter’ı işletmen için nasıl kullanman gerektiğine dair soruları ve platformdaki pazarlama uğraşlarını geliştirmene yardımcı olacak ipuçları ve püf noktaları verme de dahil olmak üzere hepsini cevaplayacağız.

Hadi başlayalım.

Twitter Marketing (Pazarlama) Nedir?

Twitter marketing stratejisi kapsamında incelediğimiz birçok noktadan hemen önce Twitter’ı yakından tanımamız ve hatta Twitter Marketing’in sınırlarının nereye kadar gittiğini görmemiz gerekir.

Twitter marketing stratejisi temelde, sosyal medya platformu aracılığıyla alıcı kişilerin, izleyicilerin ve takipçilerin için içerik oluşturma, yayınlama ve dağıtma merkezli bir pazarlamadır. Bu tür bir stratejinin amacı, yeni takipçileri ve potansiyel müşterileri çekmek, dönüşümleri artırmak, marka bilinirliğini bir miktar daha arttırmak artırmak ve satışları artırmaktır.

Twitter Marketing, Reklamlar ve Markaların Yolu 2

Twitter marketing stratejisi oluşturmak için, başka bir sosyal medya pazarlama stratejisi oluştururken hangi adımları izliyorsanız, burada da aynı adımları izlemenizi gerektirir.

  • Potansiyel Alıcı kişileri ve hedef kitleni araştır.
  • Benzersiz ve ilgi çekici olacak içerikler oluştur.
  • Yayınlama zamanlarını ayarla, düzenle, programla.
  • İnsanlarla olan etkileşimlerini ve bu etkileşim sonuçlarını analiz et.

Tüm bu maddeler aslında senin yol haritan olması gereken noktalar. Bu noktaları çok detaylı ve düzenli bir şekilde oluşturduğunda Twitter senin ve markan için oldukça faydalı bir sosyal çekim noktası olup çıkacaktır.

Tabi bu noktada aklına birçok sorunun geldiğine eminim. Onlardan biri de Twitter’ı bu kadar özel kılan şeyin ne olduğudur. Neden platformda kendini gösterebilmek için bir profil ve içerik oluşturmaya zaman ayırmak gerekiyor ki? Bunun sana ne katkısı olacak?

Tüm bu sorularının olduğuna eminim. Sonuçta bir marka olduğunda, eğer büyük bir marka değil de ufak bir işletmeysen ya da markaysan Twitter çok da önemli görünmeyebilir.

Twitter’ı Benzersiz Yapan Nedir?

Twitter, birçok nedenden dolayı harika bir pazarlama aracıdır. Platform diğer platformlara benzemekle birlikte kendisine özgü birçok özelliği barındırır.

  • Kullanımı tamamen ücretsizdir.
  • Markalı içeriği saniyeler içinde paylaşmana ve tanıtmana olanak tanır.
  • Erişebildiğin insan sayısını fazlasıyla arttırır.
  • Hızlı müşteri hizmeti ve desteği sunmana olanak tanır.
  • Hangi taktikleri kullandıklarını görmek için rakiplerini araştırmanı ve bu rakiplerin pazarlama içeriklerini görebilmen için bir arama motoru görevi görür.
  • Potansiyel müşterilerin şirketini bulması ve öğrenmesi için bu potansiyel müşterilerin şirketini bulmaları için arama motoru olarak kullanılabilir.
  • Takipçilerinle sohbet etmene, şirketinle ilgili en son yenilikleri, güncellemeleri paylaşmana ve takipçilerine, hedef kitlene direk olarak hitap etmene olanak tanır.

Artık bir Twitter’ın neden bu kadar dikkat çekici bir sosyal medya mecrası olduğunu keşfettiğimize ve özellikle Twitter Marketing stratejisinin ne olduğunu ve platformu benzersiz kılan şeylerin de neler olduğunu biliyorsun.

Şimdi Twitter’ı işletmen için nasıl kullanabileceğin konusuna bakalım.

Twitter’ı şirketin için nasıl kullanman gerektiği konusunu ele alalım. Verdiğimiz bu ipuçları dönüşümleri artırmana, takipçi kitlenle kalıcı ilişkiler kurmana ve marka bilinirliğini artırmana yardımcı olacaktır.

Twitter Marketing İle Neler Yapman Gerekir?

Twitter’ı markan için kullanmaya karar verdiysen artık kolları sıyırmanın ve işe girişmenin vakti gelmiş demektir. Normal bir Twitter kullanıcı olmak Twitter Marketing konusunda sana bazı özellikler kazandırmış olsa da dikkat etmen gereken çok daha farklı noktalar olduğunu da bilmen gerekir.

İzlemen Gereken Adımlar Nelerdir?

Artık Twitter Marketing’in ince detaylarına girmeye başlıyoruz. Aşağıda senin için hazırladığım rehberde göreceğin başlıkları maddeler halinde bir kez görebilmen için buraya bırakıyorum.

Profilini özelleştir ve profilini markanın kimliğine göre düzenle

  • Twitter Listeleri oluştur.
  • Bir Twitter Sohbetine Ev sahipliği Yap
  • Twitter’da reklam ver
  • Web sitene Twitter profilinden trafik çek
  • Twitter Anları’nı kullan
  • Twitter’da hesabını doğrula (mavi tik al)
  • Düzgün bir takipçi sayısı elde etmeye odaklan

Twitter’ı işletmen için kullanmaya başladığında, hedef kitlene ulaşmanı sağlamak için atman gereken bazı adımları yukarıda da sıraladığımız gibi aşağıda detayları ile inceledik.

Hedeflerine, şirket büyüklüğüne ve sektörüne bağlı olacak şekilde, aşağıdaki adımları teker teker her birini yapmayı tercih edebilir veya etmeyebilirsin (veya bazılarını hali hazırda tamamlamış veya yapıyor olabilirsin), bu yüzden bunları ihtiyaçlarına veya amaçlarına göre özelleştirmen oldukça önemlidir.

Ama ben şu anda sıfırdan başlamışsın olarak kabul ediyor ve rehbere başlıyorum. 🙂

1. Profilini Özelleştir ve Markanı Ortaya Koy

Birisi şirketinin Twitter profiline baktığında, otomatik olarak sana ait olduğunu bilmesini istersin. Yani Twitter profilini logon, renklerin ve birleştirmek istediğin diğer tanınabilir ve akılda kalıcı ayrıntılarla özelleştirmelisin. Bunun ardından profilini markalamalısın. Yani profilini özelleştirmelisin.

Profilini özelleştirebileceğin, farklılaştırmayı sağlayabilmen için değiştirebileceğin birkaç şey:

Twitter Marketing, Reklamlar ve Markaların Yolu 3

  • Kullanıcı Adı: Twitter’da belki de en çok önem vermen gereken kullanıcı adındır. Yani @ sonrasında gelecek olan isim.  @618Media ya da @Tesla gibi. Bu kullancı adı, şirketinin adını içermelidir, böylece takipçilerin, potansiyel müşterilerin ve hayranların seni platformda kolayca arayabilir ve bulabilir. Bir hesap için kayıt yaparken Twitter kullanıcı adını oluşturursun, sonrasında da değiştirebilirsin tabii ki. O yüzden kullanıcı adını seçerken o kadar gerilmene gerek yok 🙂 .
  • Header (Kapak Görseli): Twitter profilindeki bir diğer önemli nokta ise Header bölümü yani Kapak Görseli’dir. Kapak görselin için benzersiz bir resim oluşturmayı, logonu veya başka bir markalanmış resmi kullanmayı seçebilirsin. Bu görsele açıkçası Facebook’tan alışkın olmalısın. Burada dikkat etmen gereken nokta ise Facebook ile farklı boyutlarının olduğudur. Mobil cihaz responsive’de farklı. Bunun için daha önceden yazmış olduğum “Sosyal Medya Görsel Boyutları (Güncel Liste 2020)” rehberine göz atabilirsin.
  • Profil Resmi: Twitter profil resmin, şirketinin platformdaki her hareketini, etkileşimini, yayınını ve tweet’ini temsil edecektir. Bu yüzden yüksek çözünürlükte ve markanı anlatan bir görselin tercih edilmesi gerekir. Biyografinin üzerinde yer alan görüntü, logonun resmini, şirketin baş harflerini veya CEO’sunu içerebilir.
  • Bio (Hakkında Bölümü): Bir Twitter biyografisi (yani profil açıklaması), profilini ziyaret eden herkese 160 veya daha az karakterle, görmek üzere oldukları şeylerin kısa bir özet sunar ya da en azından sunmalıdır. Şirketinin ne gibi işler yaptığını, şirketinizin yaptığı şeyle ilgili bir farklılığı veya esprili ve ilgi çekici bir şeyi içerebilir. Bu kısım aramalarda da anahtar kelimelerin yardımıyla bulunmanızı sağlayan bölümdür.
  • Web Sitesi URL’si: Profil resminin ve biyografinin altında, trafiği doğrudan web sitene yönlendirmek için URL’ni ekleyebileceğin bir yer vardır. Web sitenin adresini kesinlikle eklemeyi ihmal etmemelisin. Eğer eklemezsen bu Twitter’dan internet sitene çekebileceğin trafiği tamamen hiç edebilir!
  • Doğum Günü: Web site URL bölümü ile aynı konuma, şirketinin doğum gününü veya şirketin kurulduğu günü ekleyebilirsin; böylece kitlen işletmeni daha kişisel bir düzeyde tanıyabilir, daha samimi bir iletişim kurmana yardımcı olabilir. Ya da bulunduğun sektörde yeni misin yoksa eski mi, bunun gibi bilgileri de elde ederler. Daha çok merak ederlerse zaten senin eklediğin URL’ye tıklayacaklardır.

2. Twitter Listeleri Oluştur

Herhangi bir kullanıcının oluşturma ve görüntüleme yeteneğine sahip olduğu bir Twitter Listesi oluşturmak, seçtiğin ve belirli kategorilerde bir araya getirdiğin organize bir Twitter hesabı grubu demektir.

Örneğin, 618Media’nın Twitter’ındaki listeler; Liderlik Uzmanları, En İyi Pazarlama Uzmanları, En İyi İşletme Podcast’leri ve daha fazlasını içerir. Bir Twitter Listesi açtığında, yalnızca listedeki hesaplar tarafından gönderilen tweetleri görürsün.

Twitter Listeleri, yalnızca belirli konularda paylaşımlar yapan hesapları takip etmek istiyorsan harika bir araç olabilir. Listelerini işin hakkında ilham verebilecek şeyler, rekabet içinde bulunduğun rakipler ve ulaşmak istediğin kitle gibi gruplara ayırabilirsin; böylece paylaşılan gönderileri, elde edilen etkileşimleri ve listelerdeki hesapların paylaştığı içerikleri kolayca inceleyebilirsin.

3. Bir Twitter Sohbetine Ev Sahipliği Yap

Takipçilerinle etkileşime geçerek, bir konu üstüne tartışmak için olsun, bir topluluk duygusu oluşturmak ve kitlenden fikirlerini veya üzerinde çalıştığın bir konu hakkında farklı bilgiler almak için olsun, bir Twitter sohbeti planlayabilir ve düzenleyebilirsin.

Bu sohbeti planlama takipçilerin gözünde seni daha samimi bir hale getirecektir.

Bir Twitter Sohbeti (veya TweetChat) oluşturmak için bir konu seçmen, sohbetin gerçekleşmesi için belli bir saat ve tarih ayarlaman ve sohbet için bir hashtag oluşturman gerekir.

Bu bilgileri takipçilerine paylaştığın bir tweet’te, web sitende, Twitter biyografinde ve başka bir yerde (başka bir sosyal platformu olabilir mesela) paylaşabilirsin. Aslında paylaşmalısın da. Takipçilerinin haberi olmadan bir Twitter sohbeti açman saçma olabilir ama değil mi? 🙂

Twitter Marketing, Reklamlar ve Markaların Yolu 4

Twitter Sohbete katılmak isteyen herkes, benzersiz hashtag’ini arayarak ve hashtag’lerini tweet’lerine ekleyerek kendi yorum ve düşüncelerini paylaşabilmeli ve seçtiğin konuyla ilgili tüm yanıtları, soruları ve yorumları görüntüleyebilme yetkisine sahip olmalıdır.

Twitter Sohbetleri profiline ulaşacak insan sayısını ve bu insanlarla etkileşim kurmaya teşvik eder, insanların markan hakkında konuşmasını, düşüncelerini söylemelerini sağlar.

Ayrıca, kitle üyelerin ve işletmen arasında daha kişisel bir deneyim yaratır. Twitter Chat’inde paylaşılan her bir yorum için, o yorumu paylaşan kişiyi takip eden insanların tamamı senin Hashtag’ini gördükten sonra merak edip profilini görüntüleme şansı bulacaktır.

4. Twitter’da Reklam Ver

Twitter üzerinden reklam vermek kitlene ulaşmak için harika bir yoldur. Bu, tweet’lerini binlerce kişi tarafından kolayca keşfedilebilir hale getirerek, etkini ve takipçi sayını artırmana yardımcı olacaktır.

Bunu tanıtılan Tweetler ile veya Twitter Marketing Reklamları aracılığıyla yapabilirsin.

  • Tanıtılan Tweetler

Tanıtılan tweetler, tweet’lerinin belirli kullanıcıların Twitter akışlarında veya Twitter arama sonuçlarında görünmesini sağlar. Bu, belirli bir web sayfasında daha fazla takipçi elde etmek isteyen her bir kişi için harika bir seçenektir. İşletmen, bir tweet’i tanıttığın sürece aylık bir ücret ödeyecektir.

promoted tweet

Twitter, tanıtılan tweet’lerini ayarlarında daha önce belirtildiği gibi ulaşmak istediğin izleyici kitlesini hedefleyen günlük bir kampanyaya yerleştirir.

Tüm Twitter kullanıcıları, organik içeriklerindeki gibi Twitter marketing Reklamlarıyla etkileşimde bulunma ve etkileşime girme olanağına sahiptir.

  • Twitter Marketing Reklamları

İşletmen için bir hedefe ulaşmak için farklı tweet türleri kullanmak istiyorsan Twitter Marketing Ads harika bir seçenektir. Platform üzerinden takipçi tabanını ve marka bilinirliğini önemli ölçüde artırmak istiyorsan ideal bir seçenektir.

İşletmen, uygulama yüklemeleri, video görüntüleme sayısı ve web sitesi dönüşümleri ile kampanyaların için kitle hedefleme de dahil olmak üzere Twitter marketing reklamların söz konusu olduğunda farklı hedefler arasında karar verebilir.

Bu karar, reklamını yayınlamak için ödemen gereken fiyatı etkiler.

5. Web Sitene Trafik Çek

Twitter, web sitene trafik yönlendirmene yardımcı olabilir. Web sitenin URL’sini profiline ekleyebilirsin, aslında eklemelisin. Bunun yanı sıra tweet’lerine görüntüleyen kişileri web sitene ve bloglarına çekmeyi sağlayacak bağlantılar eklemenin birkaç yolu daha vardır.

Dönüşümleri ve satışlarını artırmana yardımcı olmak için platformu web sitene yönlendirmek için platformu kullanabileceğiniz bazı yollar neler mi?

  • Twitter profiline web sitenin URL’sini biyografinin altına ekle!
  • Tweet’lerine web sitenin bağlantılarını ekle (internet sitende paylaştığın şey ile alakalı bir yazı bulunuyorsa, bunu ekleyebilirsin mesela).
  • Web sitene ve / veya diğer kişilerin paylaştığı doğrudan bağlantılar içeren blogların bulunduğu içeriği retweetle.
  • Bir Twitter Zaman Çizelgesi ile web sitene bir tweet’ini göm
  • Kullanıcıları sitendeki belirli bir açılış sayfasına yönlendirmek için Twitter Marketing Reklamları oluştur.

6. Twitter Anları’nı Kullan

Twitter Anları ya da Twitter Moments, belirli bir konu veya etkinlikle ilgili tweet’lerin toplanmış halidir, koleksiyon yapılmış halidir. Seçtiğin başlığa göre sana gösterilen “en iyi” bölümündeki tweet koleksiyonu, tweetler topluluğu gibi şeyleri bir arada toplayabilirsin.

Örneğin, Twitter’ın Moments bölümü “Bugün”, “Haberler”, “Keyifli vakit geçirme” ve “Eğlence” başlıklarını içerir.

Twitter Marketing, Reklamlar ve Markaların Yolu 5

Takipçilerinin profilinde görüntülemesi için kendi Moments bölümünü de oluşturabilirsin.

İşini pazarlamak için yaptığın, yapacağın kampanyaları ve etkinlikleri olsun veya içinde bulunduğun, bağlı olduğun endüstri ile ilgili haberleri alabilmek için Twitter Moments özelliğini kullanarak, bu anları gruplamak isteyebilirsin. 

Twitter Moments aynı zamanda işine belli başlı konuların tartışılması ve / veya şirketin için marka resmini kitle üyeleri ile paylaşmanı sağlayacağı için önem arz eden etkinlikleri sana göstererek Twitter marketing taktiklerini geliştirmene olanak verebilir.

7. Twitter’da Hesabını Doğrula

Şirketinin ve sektörünün boyutuna bağlı olarak Twitter profilinin doğrulanmasını sağlamak için başvurmayı seçebilirsin.

Twitter, genellikle yalnızca “müzik, oyunculuk, moda, hükümet, politika, din, gazetecilik, medya, spor, iş ve diğer önemli ilgi alanları” içerisinde bulunuyorsan hesap doğrulama isteklerini kabul ettiklerini belirtti.

Twitter başvurunu kabul ederse ve doğrularsa profilinde, içinde mavi bir onay işareti bulunan bir rozet, kullanıcı adının yanında görünür. Bu, otantik ya da “Gerçek” bir hesabı sembolize eder.

Twitter doğrunlanmış hesap

Twitter hesabının doğrulanması, kitle üyelerinin şirketin adına açılmış veya açılacak olan taklit-sahte hesapları veya benzer içeriğe, kullanıcı adlarına ve işlemcilere sahip hesapları takip etmelerini ve bu hesaplar ile senin orijinal hesabını karıştırılmasını engeller.

Doğrulanmış bir hesap, işletmenin daha meşru ve güvenilir görünmesini sağlar.

8. Takipçi Sayını Oluşturmaya Odaklan

Söylemeye gerek yok, ne kadar çok Twitter takipçin varsa, içeriğine o kadar çok kişi bakıyor ve bir o kadar da çok kişi gönderilerin ile etkileşime giriyor demektir.

Twitter’da takipçi sayını oluştururken ve hedef kitleye ulaşmaya çalışırken, marka bilinirliğini artırmak ve web sitene daha fazla trafik yönlendirmek için daha iyi bir şans elde edeceksin.

Twitter’daki takipçi sayını artırmanın birkaç yolu vardır. Bu işe girişmene fazlasıyla yardımcı olacak bazı yöntemleri aşağıda verdim:

  • İçeriğinin paylaşılabilir türde olduğundan emin ol.
  • Benzersiz, farklı olan hashtag’ler kullan.
  • İlgi çekici içerikler oluştur (hediyeler, yarışmalar, sorular, anketler).
  • Twitter’da yer alan Influencerlar ile çalış, onlardan gelecek olan trafiği kullanmayı ihmal etme.
  • Twitter profiline, web sitene trafik çekmek için bağlantılar ekle.
  • Mevcut takipçilerin ile ilişkili ol ve oluşturdukları içerikleri retweet’le ki onlar da senin oluşturduğun içerikleri retweetlesin. Bu konuda ne ekerseniz onu biçeceksin. Üstelik etkileşim yapan bir markayı Twitter kullanıcılarında daha fazla seven bir kitle bulmayacağını söyleyebilirim.

Evet, böylece Twitter Marketing’de yapman gereken adımlara baktık. Elbette bu konuda markanın hangi sektörde olduğuna ve hedef kitlenin yapısına göre de birçok değişiklikler olacaktır.

Ancak bu yukarıda verdiğim 8 ana adım, her marka için olması gereken Marketing adımlarıdır.

Twitter’ın iş için nasıl kullanılacağını inceledik, gelin şimdi Twitter marketing çalışmalarınızı geliştirmek için profilinize uygulayabileceğiniz bazı ipuçlarını ve püf noktalarını ele alalım.

Kullanabileceğin 13 Farklı Twitter Marketing Tüyosu

Marketing stratejini oluştururken temel olarak neler yapman gerektiğini bir önceki bölümde sıralamıştık. Tabi bunun bir adım daha ilerisini görmek isteyebileceğini adım gibi bildiğim için evrensel sayılabilecek 13 tane Twitter Marketing tüyosunu senin için bu rehbere eklemeye karar verdim.

Bu bölümde göreceğin birçok tüyo, markanın Twitter’da rakiplerinin önüne geçerken kullanman gereken şeyleri içermektedir. İnan bana bunların neredeyse hepsini rakiplerinin neredeyse hepsi kullanıyor.

1. Twitter Reklamlarında Anahtar Kelimeleri Hedefle

Twitter’da anahtar kelime hedefleme, Twitter Marketing Reklamlarının ana bileşenlerinden biridir. Anahtar kelime hedefleme, Twitter kullanıcılarını içeriğine eklediğin ve platformda aradıkları farklı kelimeler ve kelime öbekleri ile etkileşime girmeni sağlar.

İçerik ve hizmetlerinin kendileriyle en alakalı olduğu zamanda hedef kitlenin seni bulmalarını sağlar. Yani hedef kitlenin sana ulaşabileceği anlamına gelir.

Twitter’da, arama ve zaman çizelgesi dahil olmak üzere kullanabileceğin iki tür anahtar kelime hedefleme çeşidi vardır.

Arama Anahtar Sözcükleri Hedefleme

Arama anahtar kelimesi hedeflemesi, tweet’lerinin işletmenle ilgili olduğunu belirlediğin konuları arayan kullanıcılara, senin gönderilerinin gösterilmesini sağlar. Örneğin, glutensiz çerezler satıyorsan, pişirme, çerezler, gluten toleransı veya Çölyak Hastalığı gibi hastalıklara sahip insanlar için, bu gibi konular hakkında tweet arayan kullanıcıları hedefleyebilirsin.

Zaman Çizelgesi Anahtar Kelime Hedefleme

Zaman çizelgesi anahtar kelime hedefleme, kullanıcıların tweetledikleri belirli duygulara, düşüncelere, eylemlere ve hislere göre hareket etmene olanak tanır.

Örneğin, bir koşu malzemesi markasının sahibi isen, kullanıcıların “bir yarışa katılmak”, “yarış günü yapılabilecek şeyler hakkında ipuçları” veya “bir maraton için ne gibi eğitim almalı, yapmalı” gibi tweet’leri anahtar kelimeleri ve kelime öbeklerini hedefleyebilirsin.

2. Hashtagleri Kullan

Tweet’lerine hashtag eklemek, Twitter üzerindeki etkini artırmanın harika bir yoludur. Ancak, hashtag’leri kullanırken mümkün olan en fazla sayıda kişiye ulaşmanı sağlamak için uymak isteyeceğin bazı yönergeler vardır.

Bu yönergelere uymadığın takdirde tweetlerini daha fazla görüntülenme alacağına, potansiyelinden daha az görüntülenme alırsın.

hashtag

Takipçilerinin ve hedef kitlenin seni ve paylaştığın içeriğini kolayca bulabilmesi için işletmene özgü bir hashtag oluşturman gerekir. İşte bu yüzden yayınladığın belirli bir kampanyayla ilişkili olan tweetler gibi diğer tweet grupları için de alakalı ve akılda kalıcı hashtag’ler oluştur.

Gelecekteki tweet’lerde kullanımlarını sağlayabilmen için en başarılı olmuş olan hashtag’lerini incelemek için Twitter Analytics’i kullanabilirsin. Sonrasında ise bu hashtagler üzerinden bir kampanya oluşturabilirsin. 

hashtag kullanımı

Hashtag’leri aşırı derecede fazla sayıda kullanma. Bu, kitlenizi rahatsız etmekle beraber ve spam gibi görünebilir (estetik açıdan hoş olmadığını da belirtmemiz gerekiyor). Ayrıca, ikiden fazla hashtag içeren tweetler bir veya iki hashtag içeren tweetlere göre % 17 daha az görüntülenme alır, daha az etkileşim yapar.

3. İçerik Paylaşım Programı Kullanabilirsin

Takipçi tabanını büyütürken, takipçilerin işletmenle ve içeriğinle etkileşimde kaldıklarından emin olmak için düzenli olarak yayın göndermen, aktif kalman gerekir.

paylaşım aracı

Sadece düzenli olarak tweet atmakla kalmamalı, aynı zamanda günün doğru saatlerinde, görüntülenmenin maksimum olduğu vakitlerde tweet atman gerekir.

  • İşletmelerin Twitter içeriklerini paylaşmak için en iyi zamanlar ile ilgili (ortalama olarak) bazı ayrıntılarını aşağıda bulabilirsin:
  • Hafta içi öğleden önce 8–10  ve öğleden sonra 6–9  arasında (banliyö programları ile ilişkili olacak şekilde)
  • Öğlen civarı veya haftanın herhangi bir gününde akşam 5-6 arası
  • B2C şirketleri için tweet atmanın en iyi, en uygun olduğu günler hafta sonlarıdır
  • B2B şirketleri için tweet atmanın en iyi, en uygun olduğu günler hafta içidir

Daha detaylı bilgi için sosyal medya paylaşım saatlerini derlediğimiz yazımızı okuyabilirsin:

Aslında içeriğini Twitter’da ne sıklıkta paylaşım yapman gerektiği ile ilgili ortada gerçek bir kural yoktur. Bu sadece paylaştığın içeriğin daha da fazla amacı ve anlamı olmasını sağlamakla ilgilidir, yani yaptığın paylaşımın buna değmesi ile ilgilidir.

Ayrıca, belirli olan kitlen için neyin işe yaradığını belirlemek üzere daha fazla veya daha az içerik yayınladığın günlerde katılımının neye benzediğini derinlemesine incelemek için Twitter Analytics‘i de inceleyebilirsin.

Bunları deneme yanılma yoluyla kendi şirketin için en iyisini bulup Twitter Analytics‘ten teyit ederek, kendine göre özelleştirip uygulaman gerekir.

Twitter analytics

İçeriğini ne zaman ve ne sıklıkta yayınlayacağını yaptığın deneme yanılmalar ile belirledikten sonra, bir sosyal medya yönetim aracının yardımına başvurabilirsin.

Bu, hem tweet’lerini oluşturmana hem de bu tweetleri önceden planlamana olanak tanır, böylece tamamlaman gereken diğer görevlere vakit ayırabilir, odaklanabilirsin.

Aşağıda Twitter pazarlama stratejin için kullanabileceğin popüler sosyal medya planlama araçlarına birkaç örnek verdim:

  • Sprout Social, Twitter  üzerinden platform analizi, katılım araçları, planlama yetenekleri gibi hedef kitlene ve alıcı kişilere ulaşmana yardımcı olacak bir dizi özellik, araç sunar ve kitlenin istediği içerik türüyle ilgili ayrıntıları da öğrenmene olanak tanır.
  • Twitter Analytics, tweet’lerini analiz etmene, hangi içeriğin işletmenizin büyümesine yardımcı olduğunu anlamana ve takipçilerin hakkında bilgi edinmene olanak tanır.
  • HubSpot, yayınları önceden planlamana, doğrudan kitlenle bağlantı kurmana ve Twitter etkileşimlerinin işletmenin kârlılığına nasıl yardımcı olduğunu anlamana olanak tanıyan bir sürü sosyal platform aracına sahiptir.

Tabi tüm bu araçlardan hiçbirini satın almayıp ya da kullanmayıp bir uzmanla da çalışabilirsin.

Bu konuda bize ulaşmak istersen seni buraya alalım. Daha fazla bilgi almak için de buraya tıklayabilirsin.

4. Bir Twitter Marketing Kampanyası Oluştur

Her türlü sosyal medya pazarlama kampanyaları, kitlene ulaşmak, satışları artırmak ve web sitenin trafiğini artırmak için harika bir yoldur.

Platform üzerinden marka bilinirliğini artırırken kullanıcıları hedeflemek ve takipçilerini artırmak için özel olarak Twitter Marketing Kampayaların kapsamında ilgi çekici bir kampanya, çekiliş ya da yarışma oluşturabilirsin.

Twitter Marketing, Reklamlar ve Markaların Yolu 6

Örnek olarak English Home burada insanların son 2 tweetlerinde ne yaplaştıklarını görmelerini sağlamakla beraber, kullanıcıların bu tweet’i retweetlemesi sayesinde her bir kullanıcının çevresinin de bu paylaşımı görmelerini sağlıyorlar. Bu hedef kitleye ulaşmayı ve daha da fazla insan ile etkileşime girmeyi kesinlikle kolaylaştırıyor.

Her bir RT için RT’leyen kullanıcının başka bir arkadaşı da bu çekilişe katılırsa ne olur? Dallanıp budaklanır değil mi? İşte bu şekilde hedef kitlene daha rahat ulaşabilirsin.

Bir Twitter marketing kampanyası oluşturmak için, her tür sosyal medya pazarlama kampanyasıyla aynı adımları uygulamak istersin, uygulamalısın.

  • Rekabet edeceğin piyasayı araştır
  • Hedef kitlene nasıl hitap edeceğini belirle
  • Yaratacağın içerik türünü seç. İçeriğini paylaş ve tanıt
  • Sonuçlarını analiz et

5. Güçlü Ve Dikkat Çekici Bir Profil Biyografi Metni Oluştur

Twitter profilin için güçlü olacak ve akılda kalıcı olacak şekilde bir biyografi yazmak gerçekten çok önem arz eder.

Bunun nedeni, Twitter biyografinin bir ziyaretçinin şirketin hakkında okuyacağı ilk şey olmasıdır. Bu yer, yeni ziyaretçiler tarafından ilk göze çarpacak olan tanıtımındır ve ziyaretçilerin sayfandan ve içeriğinden neler bekleyebileceğini kısaca açıklamalıdır.

Bunu yapmak için sadece 160 karakterin var. Bu yüzden biyografinin markanı başarıyla temsil etmesini ve şirket olarak kim olduğunu yansıtmasını sağlamak için kelimelerini akıllıca seçmen gerekir.

Gerekirse bu konuda uzman bir Metin Yazarı’ndan ya da Sosyal Medya Uzmanı’ndan yardım alarak oluştur.

6. Görüntüleri Ve Videoları Kullan

Mümkün olduğunda, tweet’lerine kaliteli videolar ve fotoğraflar eklemeyi dene.

Görsele sahip tweet’lerin kesinlikle sadece metinden oluşan tweetlere nazaran daha iyi performans gösterdiği kanıtlanmıştır. Fotoğraflar, Twitter kullanıcıları keşfet sayfalarındaki onca gönderinin arasında gezinirken içeriğinin onların dikkatini çekmesini, yani içeriğinin ilgi çekici bir öğe olmasını sağlar.

twitter görsel kullanımı

Videoların görüntü eklenmiş olan tweet’lerden de daha iyi performans gösterdiği kanıtlanmış bir şeydir. Aslında, videolu tweetler, videosuz tweet’lere nazaran ortalama altı kat daha fazla görüntülenme alır.

Videolar ve resimler, kitlene ürün grubunu veya sattığın bir öğeyi nasıl kullanacağını ve içeriğini daha kişisel, daha samimi bir şekilde hissettirmesi için harika bir yoldur. Ayrıca, tweetlerdeki görüntülerin ve videoların katılımını artırmana yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.

Böyle bir şeyi kim istemez ki?

7. Takipçilerinle Etkileşime Gir

İşletmen büyüdükçe ve Twitter takipçisi sayısı arttıkça takipçilerinle etkileşime geçmeyi unutmamak, yani takipçilerini ihmal etmemek gerçekten çok önemlidir.

Bu, takipçilerin ve sahip olduğun kitle üyelerin için kişisel hissettirebilecek olan deneyimleri oluşturmana ve marka sadakati duygusunu geliştirirken profiline geri dönmelerine yardımcı olur.

Bu etkileşim profilini görüntülemelerini sağlayacaktır. Ayrıca onlar için samimi bir kişiliğe bürünmüş olursun.

Örneğin, bir kişi yayınını yeniden tweetlediğinde veya o kişinin tweet’ine attığı yorumlarında söz konusu kişinin etkileşimini “Beğeni” atabilir, hatta ona direk özel bir tweet atarak, onu etiketleyerek yanıt verebilirsin.

8. Medya Mention’larından Bahset

İşletmen yazılı, görsel ya da dijital medyada yer alıyorsa fırsat bu fırsattır. Hakkında yazılan makaleyi, videoyu, URL’yi veya görüntüyü Twitter’da paylaş.

Profilini kontrol eden herkes için işini daha meşru hissettirecek ve olası takipçilere şirketini o kişi bilmeden önce zaten kaç kişinin bildiğini görecek ve ürün, hizmetlerinin tadını kaç kişinin çıkardığının farkına varacaktır.

twitter mention

Bu, başarını kitlene yayınlamanın heyecan verici bir yoludur. Ayrıca, tıklandığında kitle üyelerini söz konusu orijinal kaynağa götüren tweet’lerine geri bağlantıları dahil etmenin bir yolunu sunar.

Yani, bu aynı zamanda senden bahsetmiş olan medya kuruluşunun web sitesine de trafik çekmeni sağlayacak, bu da onların takipçi sayısını ve / veya marka bilinirliğini artırır.

Bu, onların gelecekte tekrar içeriklerinden birinde senden ve şirketinden bahsetmesine, bunun sayesinde paylaşılmana veya öne çıkmana yardımcı olabilir.

Yani sen farklı şirketlerin internet sitelerine trafik çekerken onlar da senin internet sitene trafik çeker, burada karşılıklı çıkar sağlanan bir ilişki oluşur. Bu ilişkiyi kullan!

9. Rakiplerinin Twitter Hesaplarını Takip Et

Twitter marketing, rakiplerinin pazarlama çabalarının nasıl gittiğini takip etmenin harika bir yoludur.

Onları takip edebilir veya basit bir şekilde ne yayınladıklarını görmek için rakibinin gönderileri için arama yapabilirsin. Etkileşimleriyle ilgili atılan retweet, yorum ve yanıt sayısı gibi temel ayrıntıları da görüntüleyebilmen de mümkündür.

Bu, rakiplerinin uyguladığı Twitter marketing stratejilerinden bazılarını görmeni sağlayacak ve bu stratejilerin işe yarayıp yaramadığını da ölçmene yardımcı olacaktır.

10. İçerik Oluştururken Takipçilerinin ve Hedef Kitlenin İstediklerine Odaklan

İzleyici kitle üyelerine ulaşmak ve içeriğinin onlarla yankılandığından emin olmak istiyorsan, içeriği paylaşma şeklin, paylaştıkların veya içeriği nasıl sunduğunla ilgili olarak, kişilerin ilgi alanlarına ve ihtiyaçlarına odaklanman gerekir.

Hedef kitlenin ve potansiyel alıcı kişilerin ihtiyaçlarını karşılamaya başladığında, o kişiler şirketini daha yakından takip etmeye başlayacak ve etkileşimde bulunmaya devam etme olasılıkları daha yüksek olacaktır.

Alıcı kişilerini ve hedef kitleni incelerken, paylaşmanı isteyecekleri içeriğin türünü belirleyebilirsin. Ayrıca, kitlenin işletmen ve Twitter profilinden aradığı içerik türü hakkında daha fazla fikir edinmek için her zaman soruları tweetleyebilir, anket gönderebilir, geri bildirim isteyebilir veya hatta bir Twitter Sohbeti oluşturabilirsin.

11. Etkinliklerini Tanıt

Twitter, işletmenin etkinliklerini tanıtmanın harika bir yoludur.

Bir Twitter marketing kampanyası yapabileceğin gibi, çeşitli etkinlikler (açılış partileri, eşantiyonlar ve yarışmalar gibi) için benzersiz bir hashtag oluşturabilir veya herhangi bir tanıtımı yapmak için çeşitli tweet’leri sosyal medya yönetim araçlarından birini kullanarak planlayabilirsin.

Şirketinin ev sahipliği yaptığı özel etkinlikleri Twitter gibi hızlı bir sosyal medya mecrasında duyurmak ihtiyacın olan ilgiyi çekmeni sağlayabilir.

Bu şekilde, izleyicilerin takipçilerin olsun ya da olmasın etkinliğin hakkında bilgi edinme ve kaydolmak, katılımda bulunmak ya da katılmak için ihtiyaç duydukları tüm ayrıntıları elde etme şansına sahip olacaklardır.

12. Gelen Mesajları Düzenli Olarak Kontrol Et

mesajlar

Diğer sosyal medya platformları gibi Twitter da kullanıcılara, soruları, endişeleri veya yorumlarıyla ilgili özel bir mesajla seninle iletişim kurabilecekleri bir Doğrudan Mesaj gelen kutusu sağlar.

Bu nedenle, gelen kutunuzu düzenli olarak kontrol ettiğinden emin ol, çünkü bu, müşteri hizmetlerinin türüne ve işletmenin bildiği desteğe, ayrıca takipçilerine ve müşterilerine sağladığın bakım türüne katkıda bulunabilir.

Bununla birlikte sana gelen mesajlar markandan şikayetçi olan bir kullanıcının sorununu anında çözmene ve sonrasında olumlu bir etkileşim almana yardımcı olacaktır.

Kısacası özel mesajlarını unutma.

13. İstatistiklerini Takip Et

İşletmen için Twitter marketing stratejin varsa ve bunun için adımlar atıyorsan bu başlık senin için çok ama çok önemli olmalı. Yaptığın tüm çalışmalarla, web sitene daha fazla trafik yönlendirmek, dönüşümleri artırmak veya marka bilinirliğini artırmakla ilgili olacağın için hedeflerine ulaşma çabalarınızın başarılı olmasını sağlamak isteyeceksin.

istatikler

Eğer daha önce yazdığım bir rehberi okuduysan her zaman en önem verdiğim şeyin incelemek, istatistikler ve veriler olduğunu biliyor olmalısın. Twitter’da bundan farklı değil

Çalışmanı analiz ederek bu alanlarda (ve daha pek çok alanda) Twitter Marketing başarını belirleyebilirsin. Bunu yapmak için, hangi metriklerin önemli olduğunu düşünmek ve ardından bunları nasıl izleyeceğini belirlemen gerekir.

Twitter’da İzlemen Gereken Metrikler

Her işletmenin benzersiz olması ve farklı hedefleri olması nedeniyle, aşağıdaki Twitter metriklerinin tümünü izlemekle ilgilenmeyebilirsin veya ek metrikleri izlemek isteyebilirsin.

Ek metrikleri kendi şirket sayfanda neyi daha çok istediğine göre kişiselleştirip eklemeyi deneyebilirsin. Bununla birlikte, başlaman için göz önünde bulundurman gereken aşağıdaki olası metrikleri de göz ardı etmemen lazım.

  • Etkileşim: Tweetlerinin aldığı retweet, takip, yanıt, favoriler ve tıklama sayılarına bak (içerdikleri tüm hashtag’ler ve bağlantılar dahil).
  • Gösterimler: Tweet’lerinin, kitle üyelerinin zaman çizelgelerinden birinde kaç kez görüntülendiğini incele (seni gerçekten takip ediyor olsun ya da olmasın).
  • Hashtag’ler: Hangi hashtag’lerinin kitlen ve takipçilerin tarafından en sık kullanıldığına bak.
  • En İyi Tweetler: Tweetlerinin arasında en çok etkileşime girenler hangileri? Ortak noktaları var mı diye bak.
  • Katkıda Bulunanlar: Katkıda bulunan her birinin – hesabına yönetici erişimi verdiğin kişilerin – başarılarını takip et, böylece bazı taktiklerini daha düzenli olarak uygulayabilir veya tamamen kaldırabilirsin.

Makaleyi beğendin mi? bu makalenin yazarına sosyal medya reklamlarını emanet edebilirsin, seni hizmet sayfamıza bekliyoruz.

Sosyal Medya Reklamları

Twitter Marketing’e Hazır Mısın?

Twitter herhangi bir işletmenin yararlanabileceği çok güçlü bir pazarlama aracı ve sosyal medya platformudur. Web sitene daha fazla trafik yönlendirmene, marka bilinirliğini artırmana, kitlenle etkileşime girmene, takipçilerin ve müşterilerinle kişisel ilişkiler kurmana, dönüşümleri artırmana ve satışlarını artırmana yardımcı olabilir.

İşte tüm bu nedenle, markan için Twitter’ı ve yukarıda belirtilen marketing ipuçlarını ve püf noktalarını kullanman oldukça önemli bir hal alıyor. Tüm bu adımları atarak ve markan için en doğru stratejiyi oluşturarak markanı günümüzün en önemli sosyal medya platformlarından biri olan Twitter üzerinde büyütebilir ve potansiyel müşterilerine ulaşabilirsin.

0 Yorum

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.