Termal Macun Nedir?

Oğuzhan KARAHAN Avatar Oğuzhan KARAHAN 27 Nisan 2023

Bilgisayarların görünmez kahramanları arasında yer alan termal macun hakkında merak edilen tüm soruların yanıtlarını sizler için yazımızda bir araya getirdik.

Bildiğiniz üzere bilgisayarların sorunsuz bir şekilde performans gösterebilmesi için farklı bileşenler kullanılıyor. Bu bileşenlerin herhangi bir tanesinin bozulması durumunda bilgisayarlar çalışmıyor ya da çok düşük performansta çalışmaya devam edebiliyor. Bileşenlerin maddi yönden değerleri de üst seviyede olduğundan bozulmamaları için gerekli olan tüm işlemlerin yapılması şart olmakta.

İşlemciler hiç kuşkusuz bilgisayarların en önemli bileşenlerinden bir tanesi. Kaliteli ve yüksek performans gösteren bir bilgisayar satın almak isteyen kişiler ilk olarak işlemci ve ekran kartını inceliyorlar. Hem maddi açıdan hem de performans açısından çok değerli olan bu parçanın kusursuz bir şekilde korunması gerekiyor.

İşlemciler çalışma şekilleri sebebiyle belirli miktarda ısınırlar. Bilgisayarın çalışmaya devam ettiği her an işlemcilerin daha fazla ısınması söz konusu olur. Eğer işlemcinin soğutulması adına bir adım atılmazsa işlemciler yanacak ve kullanılamaz hale gelecektir. Bu yüzden de işlemcilerin hemen üzerinde özel soğutucular yer almaktadır. Bu soğutucular sayesinde işlemcinin ısısı sürekli olarak dengelenir.

İşlemci soğutucuları ile işlemcinin arasında belirli bir aralık bulunur. Soğutucular işlemciye temas ederek çalışmazlar. İki parça arasında yer alan küçük aralık ısı geçişinin sağlanmasını olumsuz yönde etkiler. Soğutucular işlemciyi soğutmakta zorluk çekmeye başlarlar. Parçalar arasındaki bu boşluğu kapatmak için kullanılan özel kimyasal karışım termal macun olarak isimlendirilmektedir.

Termal Macun Ne İşe Yarar?

İşlemci ile işlemci soğutucusunun arasına sürülen termal macun oldukça basit bir göreve sahiptir. Soğutucunun sahip olduğu ısıyı işlemciye iletmek macunun görevi olarak tanımlanabilir. İşlemci ve soğutucunun birbirine temas etmesi çalışmalarını engellerken aralarında mesafe olması soğutma işlemini zorlaştırır. Tam bu aşamada özel olarak imal edilen ve ısı iletkenliği en üst düzeyde olan macunlar devreye girecektir.

İşlemcinin üzerine sürülen termal macun ile birlikte soğutucuda elde edilen düşük ısı direkt olarak işlemciye aktarılır. Soğuk bir yapı işlemciye direkt olarak temas ettiğinden ısısını çok daha kolay bir şekilde düşürür. Bunun yanı sıra sahip olduğu yapı sayesinde işlemcinin çalışmasını olumsuz bir şekilde etkilemez. Her yönden faydalı bir ürün olarak karşımıza çıkar.

Termal Macun

Termal Macun Nasıl Sürülür?

Yeni bir bilgisayar satın aldığınızda işlemci ve işlemci soğutucunun arasına termal macun sürülmüş olur. Yeni alınan bilgisayarlarda bu işlemleri gerçekleştirmeniz gerekmez. Ancak belirli bir süre geçtikten sonra artık macun kaybolmaya başlayacaktır. Yapısı gereği sürekli ısı geçişlerine maruz kalarak erir. Bu da yenilenmesi anlamına gelir. Yeniden macun sürülürken uygulanabilecek olan 4 farklı yöntem yer almaktadır.

Fırça İle Termal Macun Sürme

İşlemci üzerinde termal macun sürülürken kullanılacak olan ilk yöntem fırça ile sürme yöntemidir. Ancak burada ufak bir sorun karşınıza çıkar. Normal şartlarda macunun viskozitesi yüksektir. Yani yoğun bir maddedir. Böyle bir formdayken fırçayla sürülmesi mümkün olmaz. Ancak bazı ürünler daha akışkan ve düşük viskoziteye sahip olur. Böyle macunlar satın alınmışsa oje fırçası ya da sulu boya fırçası ile işlemciye macunlar sürülebilir.

Kartla Termal Macun Sürme

Kredi kartları ya da benzer sertlikteki kartlar termal macun uygulamalarında karşımıza çıkan ikinci seçenektir. Macunun akışkan bir yapıda olmaması durumunda katlar sayesinde ince bir tabakada uygulanması mümkün olabilir. Ancak bu yöntemde insanlar işlemciye ne seviyede baskı yaptıklarını anlayamayabilirler. Bu sebeple de tecrübeli olmayan kişilerin kaçınması gereken bir yöntem olarak gösterilebilir.

Şerit Yöntemi ile Termal Macun Sürme

İşlemci üzerine termal macun uygulamalarının en yaygın kullanılan iki yönteminden bir tanesi şerit yöntemidir. Bu yöntemde macun düz bir şerit halinde işlemcinin üzerine bırakılır. Sonrasında soğutucu olarak isimlendirilen parçalar yerine monte edilir. Bu montaj sonrasında soğutucu macuna temas ederek onu kısmen ezmeye ve onun yayılmasına sebep olmaya başlar. Doğru miktarda uygulandığında macun eşit olarak işlemciye yayılacak ve görevini yerine getirecektir.

Damla Yöntemi ile Termal Macun Sürme

İşlemcilere termal macun uygulanma aşamasında en yaygın kullanılan iki yöntemden diğeri ise damla yöntemidir. Bu yöntemde şerit yerine damla şeklinde tek bir macun işlemcinin ortasına bırakılır. Ardından soğutucu montaj yapılarak soğutucunun otomatik olarak macunu yayması beklenir. Damlanın miktarı bu aşamada çok önemlidir. Az olursa istenen seviyede yayılmaz. Çok olursa işlemcinin kenarlarından taşarak çalışma aşamasında ona zarar verir.

Evde Termal Macun Sürmek Riskli mi?

Sizlere termal macun uygulamasının nasıl yapılacağı konusunda birden fazla teknikten bahsettik. Tekniklerin tamamı çok zor olmayan ve insanların kolayca uygulayabileceği taktirler. Ancak işlemcinin yüksek fiyatlı olması insanlarda hata yapma korkusunu ortaya çıkarıyor. Birçok kişi bu işlemlerin evde yapılıp yapılamayacağını merak etmekte.

İşlemlerin evlerde uygulanabileceği net bir şekilde söylenebilir. Ancak burada birkaç küçük ayrıntı bulunuyor. İlk olarak doğru ürünleri temin ettiğinizden emin olmanız gerekli. Bunun yanı sıra işlemci soğutucusunu söküp takmayı bilmeniz ya da öğrenmeniz gerekiyor. Soğutucuyu takarken kilit mandallarından bir tanesini dahi kırarsanız size büyük maliyetler ortaya çıkarabilir. Bu sebeple de belirli bir bilgi birikimi olmadan yapılmaması gereken işlemlerdir.

Termal Macun

Sürekli Olarak Termal Macun Sürülmeli mi?

İşlemcinin istenen performansı uzun bir süre gösterebilmesinde çok önemli olan termal macun hakkında araştırmalar yapan kişiler bu basit ürünün ne kadar önemli olduğunu gördükleri anda yenilemek için çalışmalara başlarlar. Kendileri için uygun olan tekniğe karar veren kişiler başarılı bir uygulama sonrasında bilgisayarlarını sorunsuz bir biçimde kullanmaya devam ederler.

Belirli bir süre bilgisayarlar kullanıldıktan sonra macun artık erir ve ortadan kaybolur. Kullanıcıların bu işlemi tekrarlaması gerekecektir. Bu işlemin tekrarlanma sıklığı en çok merak edilen konulardan bir tanesidir.

Bilgisayarınızda kullanacağınız termal macun 1 yıl boyunca herhangi bir sorun yaratmayacaktır. 1 yıllık süreç içerisinde anormal bir durum olmazsa macunu yenilemenize gerek olmaz. 1 yılın arından soğutucuyu çıkararak tekrar macun uygulamasını gerçekleştirebilirsiniz. Buna karşın herhangi bir sebepten dolayı işlemci soğutucusunu yerinden çıkarırsanız tekrar takmadan önce macunu yenilemeniz gerekir. Yalnızca birkaç saat önce sürmüş olsanız dahi macunu yenilemeniz gerekli olacaktır.

Termal Macun Alınırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bilgisayar kullanıcıları termal macun satın alırken kaliteden ödün vermemelidir. Hali hazırda çok yüksek fiyatlarla satılan ürünler olmadığından en kalitelilerine yönelmek doğru bir tercih olacaktır. Bu aşamada piyasada bulunan macun üreticileri arasından;

  • Thermal Grizzly,
  • Cooler Master,
  • Arctic, gibi markalar tercih edilebilmektedir.

Bu markalardan her biri yüksek performans gösteren ürünlerin üretimini gerçekleştirirler. Yeni dönemde bu markalara eklentilerin yapılması da mümkün olmaktadır.

Termal Macun Sürülmezse Hangi Sorunlar Ortaya Çıkar?

İşlemcilerin üzerinde düzenli olarak macunlar uygulanmazsa işlemciler aşırı ısınmaya başlar. İlk olarak bilgisayarın performansında ısınmanın etkisi net bir şekilde görülmeye başlanacaktır. İnsanlar bilgisayarlarını ilk aldıkları günkü performansı bulamadıklarından şikâyet ederler.

İşlemciler bir süre düşük performans ile hizmet verdikten sonra çalışmamaya başlarlar. Bu aşırı ısınmadan dolayı işlemcinin içerisinde yer alan parçalardan bazılarının erimesi sebebiyle oluşmaktadır. Parçalar eriyince işlemci hizmet veremez bir hale gelir. Yeni bir işlemci satın alınması şart olacaktır.

Sonraki yazı: Apple Watch Nedir?

0 Yorum

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.