Telefon İşlemcisi Nedir?

Oğuzhan KARAHAN Avatar Oğuzhan KARAHAN 26 Nisan 2023

Akıllı telefon alırken en önemli etmenlerden bir tanesi olan telefon işlemcisi hakkında merak edilen tüm soruları en basit haliyle yanıtlıyoruz.

Akıllı telefonlarımızı uyku saatlerimizin dışında sürekli olarak kullanıyoruz. Uyku anında dahi telefonlarımız bizim verdiğimiz komutlara göre işlemler yapmaya devam edebiliyor.

Maalesef hayatımızın en önemli parçalarından bir tanesi haline gelen akıllı telefonlarda takılma, yavaşlama, donma ya da kapanma gibi sorunlarla karşılaşmamız mümkün.

Yepyeni bir telefon satın aldığımızda dahi bu sorunları gözlemleyebiliriz. Yaşanan bu sorunlar tamamen telefon işlemcisi ile ilgili.

Telefon alırken işlemci özelliklerine bakacak olan kişilerin ilk olarak telefon işlemcisi nedir sorusunun yanıtını alması gerekli.

Telefonlarda yer alan birimlerin tamamının çalışmasını denetleyen, birimler arasında veri aktarımını sağlayan, verileri değerlendirip yenilerinin üretimini sağlayan parça kısaca işlemci olarak isimlendirilmektedir.

Akıllı telefonların beyni olarak da lanse edilebilir.

Telefon İşlemcisi Ne İşe Yarar?


Telefon işlemcisinin tanımında da belirttiğimiz gibi verilerin akıllı telefon içerisinde işlenmesi tamamen işlemcinin görevidir.

Telefon kullanıcısı olarak sizler telefondan herhangi bir işlemi gerçekleştirmesini talep ettiğiniz anda işlemci gelen emri gerekli birimlere aktaracaktır.

İşlemciniz ne kadar güçlü olursa verilerin aktarımı o kadar hızlı olur ve talebiniz en kısa sürede gerçekleşir.

Telefonunuzun işlemcisi arızalandığında telefonun açılması dahi mümkün olmamaktadır. Performans düşüklüğü yaşanıyorsa telefonun açılması çok uzun sürer.

Açıldıktan sonra ilk işlemi yapacağınız ana kadar uzun süre beklemeniz gerekir. Sonrasında verilen emirlerde donmalar ya da takılmalar medyana gelecektir. Bütün bunlar telefon işlemcisi sebebiyle karşınıza çıkan sorunlardır.

Telefonunuzun taleplerinize en iyi şekilde cevap vermesini istiyorsanız doğru bir işlemciye yönelmeniz şart.

Bunun için de işlemci çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor.

Telefon İşlemcisi Çeşitleri Nelerdir?


Telefon işlemcileri birbirinden bambaşka yapıda olan ürünler değillerdir. Genel olarak benzer bir yapıya sahip olurlar ve teknik açıdan birbirlerine karşı çeşitli üstünlükleri bulunur.

Telefon işlemcisi çeşitleri söz konusu olduğunda ilk dikkati çeken durum işlemcinin çekirdek sayısıdır. İşlemciler çekirdek sayılarına göre çift çekirdekli, dört çekirdekli ya da sekiz çekirdekli olarak birbirlerinden ayrılırlar.

Çekirdek sayısı basitçe işlemcinin aynı anda gerçekleştirebildiği işlem sayısını ortaya koymaktadır.

İşlemci çeşitliliğinde ikinci önemli etmen işlemcinin mimari yapısıdır. İşlemciler 32-bit ya da 64-bit olarak nitelendirilirler. Bunlar farklı mimari yapılar olarak açıklanır.

Bu sayılar işlemcilerin saniyede yapabildikleri hesaplama sayısı olarak tanımlanmaktadır. Doğal olarak 64-bit işlemciler 32-bit işlemcilere göre çok daha başarılı ürünlerdir.

Hali hazırda tercih edilen yeni işlemcilerin büyük bir kısmı 64-bit olarak üretiliyor.

Telefon İşlemcisi

Telefon İşlemcisi Seçilirken Nelere Dikkat Edilmeli?


Telefonunuzun sürekli olarak yavaşlamasından ve takılmasından sıkıldıysanız artık yeni bir telefon almaya karar verebilirsiniz.

Telefon alırken performans sizin için ön plandaysa bakmanız gereken kısım telefon işlemcisi olacaktır. Telefonunuzu tamamen işlemciye göre seçmeniz mümkün.

Genellikle telefonun diğer kısımları da işlemci kalitesine göre paralellik gösteriyor.

İşlemcilerde bakılması gereken ilk kısım hiç kuşkusuz çekirdek sayısı. Çekirdek sayısı arttıkça işlemcinizin sayısının da arttığını düşünebilirsiniz.

8 çekirdekli bir işlemci bulunduran telefonu satın aldığınız 1 adet ana işlemci ve 7 adet yardımcı işlemci bulunacaktır. Tabi ki yardımcı işlemcilerin performansı ana işlemci seviyesinde değil.

Ancak çok da düşük olduğunu söylemek zor.

İkinci bakılması gereken kısım ise işlemcinizin frekansıdır. Frekans değeri geçmiş dönemlerde MHz birimiyle ölçülmekteydi.

Ancak işlemcilerin kalitesi arttıkça GHz birimine geçildi ve artık bu birim üzerinden telefon işlemcisi değerlendiriliyor.

İşlemcinizin frekans değeri ne kadar yüksek olursa işlemcinin o kadar kaliteli olduğunu söyleyebiliriz.

2022’nin En İyi Telefon İşlemcisi Hangisi?


Akıllı telefon teknolojisi her sene gelişerek ve yenilenerek karşımıza çıkıyor. Gerçekleşen gelişimde telefon işlemcisi çok büyük bir rol oynamakta.

İşlemcilerin hızlı bir biçimde gelişmesi akıllı telefonlarda birçok farklı işlemin yapılabilmesini mümkün kılıyor.

Akıllı telefon sektöründe olduğu gibi işlemci sektöründe de çeşitli üretici markalar bulunmakta.

Bazı akıllı telefon markaları kendi üretimlerini yaparken bazıları telefon işlemcisi üretiminde kendisini kanıtlamış olan markaların ürünlerine yer veriyor.

2022 senesinde satışa sunulan telefonlardaki işlemciler analiz edildiğinde en iyi 5 telefon işlemcisi aşağıdaki şekilde sıralanacaktır:

Telefonunuzu alırken bu işlemcilerden bir tanesine sahip olduğunu görürseniz hiç endişe etmeden telefonu satın alabilirsiniz.

Ancak yıllar sonra bu işlemcilerin de yetersiz kalacağını bilmeniz gerekli.

Telefon İşlemcisi Performansı Nasıl Arttırılır?


Telefonunuzun performansından çok memnun olmayabilirsiniz. Ancak artan döviz kurları sebebiyle yeni bir telefon alacak birikimi yapmak da zor olabilir.

Böyle bir durumda mevcut telefonunuzda bulunan işlemcinin performansını arttırmayı tercih edebilirsiniz.

Yapacağınız işlemler ile birlikte işlemci performansını katlayamayacağınızı bilmelisiniz. Ancak biraz olsun telefonunuzu rahatlatmanız mümkün olacak.

Ana Ekranınızı Olabildiğince Temiz Tutun

Telefonların ana ekranları işlemciler için çok büyük önem taşır. Ana ekranınız ne kadar kalabalık ise telefon işlemcisi o seviyede zorlanacaktır.

Burada yer alan uygulamalar sizin sürekli olarak kullandığınız ve kısa sürede ulaşmak istediğiniz uygulamalar olduğundan işlemciler bu uygulamaları olabildiğince hızlı açmak adına hazırlık yapar.

Bu da işlemciyi zorlayacaktır. Ana ekranı temizlemeniz işlemci performansını direkt olarak yükseltir.

Telefon İşlemcisi

Başlangıç Yöneticisi Değişimi

Telefonunuzun sorunsuz bir şekilde başlatılması için varsayılan bir başlangıç yönetici bulunur. Başlangıç yöneticisi kısaca “Launcher” olarak isimlendirilmektedir.

Daha kullanıcı dostu bir formatta üretilen ve daha az kaynak kullanan başlangıç yöneticileri bulunur. Bunları indirip yüklediğinizde telefon işlemcisi daha iyi performans gösterebilir.

Google Chrome Tek Tarayıcı Seçeneği Değil

Web sitelerine ulaşım için sürekli olarak internet tarayıcılarını kullanıyoruz. Google Chrome bunlar arasında en çok tercih edileni konumunda. Sizin için muhteşem bir tarayıcı olduğunu ve birçok imkân sunduğunuz biliyoruz.

Ancak Chrome aynı zamanda işlemci için büyük bir yük olan uygulamalardan bir tanesi. Tarayıcı kullanmamanız tabi ki mümkün değil.

Ancak alternatif tarayıcıları deneyerek daha hızlı bir şekilde web sitelerine ulaşım sağlayabilirsiniz.

Gereksiz Uygulamaları Kaldırın

Telefonumuzu daha kullanışlı bir hale getirmek için birçok farklı uygulama indiriyoruz. İndirdiğimiz uygulamalardan bazılarını sürekli olarak kullanırken bazıları unutulup gidiyor.

Birçok kez kullanmadığımız uygulamaları silmeyi unutuyoruz. Telefonumuzda kalan uygulamalar da işlemci için bir yük oluşturuyor.

Aylık olarak telefonumuzda yer alan gereksiz uygulamaları temizlerken işlemci performansı daha üst seviyelerde seyredebilir.

Güncellemelerin Takip Edilmesi Şart

Telefonlara sürekli olarak güncellemeler geliyor. Android ya da iOS işletim sistemleri her yıl yeni güncellemeler ile karşımıza çıkmakta.

Gelen güncellemeler telefon işlemcisi üzerinde de önemli katkılara sahip. Ancak bazı telefon modelleri artık eskidiğinden gelen güncellemeler bu telefonları kapsamayabiliyor.

Böyle bir durum söz konusu olduğunda yapacak bir hamleniz yok. Ancak aksi takdirde güncellemelerin geldiği anda yüklenmesi en doğru seçim olacak.

Belirli Zaman Aralıklarıyla Telefonunuzu Yeniden Başlatın

Son olarak telefonunuzun devamlı olarak açık kaldığında zorlandığını unutmamalısınız. Her ne kadar aktif olan uygulamaları kapatsanız da bu uygulamalar telefonunuzda bazı iler bırakır.

Çok uzun süre açık kalan telefonlarda izler birikir ve işlemci zorlanmaya başlar.

Belirli aralıklarla telefonunuzu yeniden başlatmayı tercih edebilirsiniz.

Sonraki yazı: Komut İstemi (CMD) Nedir?

0 Yorum

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.