Stok Kodu Nedir? E- ticaret Firmaları İçin Önemi Nedir?

Oğuzhan KARAHAN Avatar Oğuzhan KARAHAN 1 Mayıs 2023

E-ticaret firmaları için son derece önemli olan ve ürünlerin takibini yapmayı kolaylaştıran stok kodu hakkında tüm detayları yazımızda sizler için derledik.

Birçok E-ticaret işi yapmayı isteyen kişilerin en çok öğrenmek istedikleri konulardan birisi sattıkları ürünlerin birbirine karışmasını nasıl önleyeceği ve ürünlerin takiplerini nasıl yapacağı hakkındadır. Elinde bulunan ürünlerin depoda kaç tane kaldığını ne kadar âdetini nereye ne zaman sattığını firmalar bilmek isterler. Stokların takibini yapabilmek için kesinlikle stok kodu ihtiyacı bulunmaktadır.

E-ticaret yapan işletmeler satış yapmak istedikleri ürünlerin stoklara girişinden müşterilere teslim edilmesi anına kadar geçen her adımı takip etmek isterler. Aslına bakarsanız en doğru yöntem de budur. Böylelikle işler daha düzenli ve planlı bir şekilde ilerler.

Stok Kodu Nasıl Belirlenir?

Bir ürün hakkında istatistik yapmak veri analizi yapmak istenildiğinde bunu manüel yapmak uzun zaman alır. Bu konuda teknolojinin faydalarından sonuna kadar yararlanmak gerekiyor. Bilgisayar çağında yaşanıldığı için işlerin takibi konusunda bilgisayarlardan yararlanmak hem işleri hızlandırır hem de analiz ve raporlama konusunda doğru bir veri elde etmenizi sağlar.

Peki, herkes tarafından merak edilen stok konu nedir sorusunun tam anlamıyla cevabını vermeye. İşletmeler e-ticaret yöntemi ile sattıkları ürünlerin her birine ayrı ayrı numaralar verirler ve bu numaralar ile ürünleri kodlarlar. Artık o ürün için verilen numaralar ürünle özdeşleşmiş duruma gelir. Ürün takibi yapmayı son derece kolaylaştıran bu kodlama işlemine kısaca SKU denir. SKU İngilizce Stock Keeping Unit kelimelerinin baş harflerinden alınmıştır. Türkçe olarak tam anlamı stok tutma birimi olarak bilinmektedir.

Gelelim stok kodu nasıl belirlenmesi gerektiğine. Eminim herkes bu konuda yardım bekliyor durumda ve sorunun cevaplarını merakla bekliyorsunuz. Evet, SKU belirlemek için özel bir kriter yoktur. Ürün tanımlama anlamına da gelen bu kodlama sisteminde istediğiniz SKU numarasını belirleyebilirsiniz. Bu konuda sonuna kadar özgür olduğunuz bilmelisiniz. Kendi işletmenizde ürünlerinizi hangi numaralar ile kodlamak istiyorsanız buna karar vermelisiniz.

Stok Kodu

Stok Kodu Belirlenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Satmak istediğiniz ürünlerin her biri için ayrı bir numaralandırma çalışması yapmanız gerekmektedir. Oluşturacağınız numaraları kesinlikle ardışık olarak belirlememelisiniz. Ürün farklıklarına göre kodlar geliştirerek ürünlerin takibini yapma konusunda zorluklar ile karşılaşmaktan kaçınmış olursunuz. Satılan ürünlerin kodlamasını mutlaka manüel oluşturmanız size kolaylık sağlayacaktır. Bu konuda geliştirilmiş yazılım programları mümkün fakat ürünlerinizin her birinin takibini siz yapacağınız için stok kodu belirleme aşamasını manüel yapmanız önerilmektedir.

Numaralar oluşturulurken 8 ile 12 karakter arasında olmasına dikkat edin ve numaraları bir harf ile başlatıp daha sonra sayıyla tamamlayın. Örnek verecek olursak E-ticaret sitesinde bilgisayar ürünleri sattığınızı düşünelim. Stoklarınızda bulunan ekran kartları için GC ile başlayan ve sonrasında numaralar ile devam eden bir stok kodu belirleyebilirsiniz.

Aynı şekilde yine E-ticaret sitenizde işlemci satıyorsanız bunları da CPU ile başlatıp daha sonra numaralar belirleyerek SKU oluşturabilirsiniz. Böylelikle GC ile başlayan bir barkot numarası gördüğünüzde bunun ekran kartlarına ait olduğunu CPU ile başlayan bir barkot numarası gördüğünüzde de bunun işlemcilere ait olduğunu rahatlıkla anlamış olursunuz. Gördüğünüz gibi stok kodu belirleme konusunda kendi kriterlerinizi belirlemeniz ürünlerin takibi ve hangi ürüne ait olduğunu öğrenmenizde son derece önemlidir.

SKU belirlerken unutmamanız gereken en önemli durumlardan birisi de numaralandırmaya 0 ile kesinlikle başlamamanızdır. Bazı sistemlerin 0 ile başlayan numaraları tanımadığı ve stoklarınızda karışıklıklara yol açabileceği uzmanlar tarafından belirtilmektedir.

Ayrıca SKU belirleme aşamasında dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur ise rakamlara benzeyen harflerin kullanılmasıdır. Bunlara örnek verecek olursak O harfi ile 0 rakamı çok karıştırılmakta, I harfi ile 1 rakamı çok kez karıştırılmaktadır.

Stok Kodu Kullanmanın Önemi Nedir?

Günümüzde teknolojinin ilerlemesi ve internet iletişiminin son derece artması ile birlikte insanların yaşamlarında birçok değişiklikler yaşanmaya başlanmıştır. Değişikliklere birçok yenilikler de katılmakta ve insanlar buna çok çabuk uyum sağlamışlardır.

İnternet iletişimi ile birlikte dünyanın her noktasına ulaşılabilir bir hale gelindi. Ayrıca akıllı cep telefonlarının insan hayatına girmesi ile birlikte neredeyse dünya nüfusunun yüzde 75 i her an internet erişimine ulaşabilir duruma gelmiştir. Hal böyle olunca ortaya internet üzerinde bulunan müthiş bir müşteri potansiyeli çıkmıştır. İşletmeler bu potansiyelden yararlanmak için hemen hemen hepsi E-ticaret siteleri kurmaya başladı ve ürünlerinin satışını buradan da yapmaya başladılar.

İnternet ve bilgisayar ağının gelişmesi ile birlikte işletmeler artık sattıkları ürünlerin takibini daha rahatlıkla yapar hale geldiler. Satışa hazırladıkları ürünlerin işletme envanterine girişinden tüm mağazalara dağıtıma çıkmasına ve mağazalarda satışı yapılıp müşteriye teslim noktasına kadar her aşamayı takip edebilir hale gelindi. Bu sistemin sorunsuz işleyebilmesi için her bir ürünün ayrı numaralandırma yapılmasına ihtiyaç vardır ve bu ihtiyacı SKU kodu ortadan kaldırdı.

Stok kodu kullanmak işletmeler için son derece önemli bir durumdur. Ürünün rafta yer almasından tutun da kaç adet satıldığı ve fiyat değişiklik süreçlerine kadar her türlü istatistik bilgisini alabileceğiniz bir sistemdir. Sisteminizi en başta düzgün ve planlı bir şekilde oturtmanız halinde ürün takibinin de hiçbir zorlukla karşılaşmaz ve ürünlerinizin karışmasını direk önlemiş olursunuz.

Stok Kodu

Müşterilerin hangi ürünlere hangi zaman ve fiyat aralıklarında rağbet gösterdiğine hangi ürünler ile ilgilenip ilgilenmediğine stok kodu yardımı ile rahatlıkla öğrenebilirsiniz. E-ticaret firmanızda düzenli ve planlı bir depolama, satış süreci, teslimat süreci yaşamak istiyorsanız mutlaka bu sistemi kullanmanız gerekmektedir.

Stok kodu kullanmanın öneminden bahsederken işletmelere kazandırdığı diğer artıları ise maliyet hesaplama ve pazarlama taktikleri geliştirmedir. Ayrıca ürün tedarik konusunda da son derece önemli bir konuma sahiptir.

Deponuzda bulunan ürünler hakkında tam ve eksiksiz bilgiye sahip olmanızı sağlar. Satılmayan ürünleri çok kolaylıkla tespit edebilir duruma gelirsiniz ve bu ürünler için satış kampanyaları belirleyebilirsiniz. Satışını yaptığınız ürünler için kritik, maksimum ve minimum stok seviyelerini belirleyebilir stok sayısı kritik ve ya minimuma yaklaşan ürünler için yeni ürün tedarik edebilirsiniz. Böylelikle yoğun talep gören ürünleri her zaman deponuzda bulundurarak stok bitti deme durumlarından kurtulursunuz.

Stok Kodunun B2B İçin Önemi Nedir?

Öncelikle E-ticaret yapmak istiyorsanız B2B ne demek olduğunu öğrenmelisiniz. Business to Business kelimelerinden gelen B2B Türkçe kelime anlamı tam olarak şirketten şirkete ticaret demektir. B2B satış yöntemi ile şirketler kendi aralarında pazarlama ve geliştirme stratejileri belirlemektedirler. Günümüzde birçok E-ticaret firması B2B modelini çalışmalarında kullanmaktadır.

Stok kodu kullanımında B2B modeli son derece önemlidir. Şirketlerden şirketlere ticaret yapma anlamına gelen bu modelde ürünleri toplu olarak satış yapabilir ve çok daha kısa sürede işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. Şirketlerin sizden talep ettikleri toplu ürünlerde stok kodu üzerinden hızlıca deponuzdaki durumu öğrenebilir ve gelen sipariş talebini çok kısa sürede cevap verebilirsiniz. Böylelikle sizden ürün almak isteyen ya da toplu satış yaptığınız şirketlere çok hızlı yanıt vererek işletmenizin piyasadaki tanınırlığını artırır, olumlu yorumlar almanızı sağlayabilirsiniz.

Sonraki yazı: Gizli Sekme Nedir?

0 Yorum

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.