Sistem Geri Yükleme Nedir? Nasıl Yapılır?

Oğuzhan KARAHAN Avatar Oğuzhan KARAHAN 26 Nisan 2023

Windows işletim sistemi kullanan tüm kullanıcıların bilgi sahibi olmak istediği sistem geri yükleme hakkında sizlere çok kapsamlı bir yazı hazırladık.

Bilgisayarlarında işletim sistemi olarak Windows kullanmayı tercih eden tüm bilgisayar kullanıcıları işletim sistemlerinde sorun yaşadıkları durumlarda mutlaka bu yönteme başvurmaktadırlar. Birçok bilgisayar kullanıcısı ise işletim sistemlerinde sık sık karşılaştıkları hataları çözmek için sürekli format atmayı tercih ediyorlar.

Fakat format atma işlemi ile birlikte bilgisayarınızda bulunan tüm programları tekrar en baştan kurmanız gerekecek. Bu nedenle format atmadan önce Windows işletim sistemi kullanıyorsanız karşılaştığınız hatalarda sistem geri yükleme işlemini denemelisiniz. İlgili işlem tamamlandığında sorununuz halen devam ediyor ise bu durumda format atma yoluna gidebilirsiniz.

Sistem Geri Yükleme Nasıl Kullanılır?

Bilgisayarınızda bazen istenmeyen durumlar ile karşılaşabilirsiniz. Sistem hatası ya da bir program eklentisi sonrasında Windows işletim sisteminizde bazı hatalar oluşabilir. Her hata ile karşılaştığınızda işletim sisteminizi formatlayıp tekrar yeniden baştan kurma yoluna gitmek hem uzun bir süreç hem de tüm programlarınızın ve tüm ayarlarınız kaybolmasına neden olacaktır.

Windows işletim sistemi kurucusu Microsoft kullanıcıların bu durumlarda kullanması için oluşturduğu bir özellik olan sistem kurtarma olarak da bilinen geri yükleme işlemi herkes tarafından çok basit bir şekilde yapılabilir.

İşletim sisteminizi en son çalışan ayarlarınızın bulunduğu noktaya geri alma işlemi olarak da bilinen bu işlemin yapılabilmesi için öncelikle Windows kurulum ve sonrasında ayarlarını yapmanız gerekmektedir. Birçok Windows kullanıcısının kurtarıcı olarak kullandığı bu özellik sistem ayarlarınızı bozmadan, belgelerinize zarar vermeden sisteminizi çalıştırmanızı sağlayacaktır.

Sistem Geri Yükleme Nedir? Nasıl Yapılır? Resim

Sistem Geri Yükleme Kişisel Dosyalarınıza Zarar Verir Mi?

Windows işletim sistemi kullanan kullanıcıların sistem geri yükleme yapmak istediklerinde en çok tedirgin oldukları konu ise kişisel belgeler olan fotoğraf, ofis dosyaları, müzik gibi dosyaların kaybolma ya da zarar görme durumu ile karşılaşacakları endişesidir. Fakat bilinmesi gereken şudur ki bu işlemin yapılması ile birlikte kişisel dosyalarınız kaybolmaz, silinmez ve zarar görmez. Yapacağınız bu sistem kurtarma işlemi olacağı için sadece Windows dosyalarınızla alakalı bir geri alma işlemi sağlayacaktır.

Birçok kullanıcının merak ettiği diğer bir konu ise sistem geri yükleme yapmak ile silinen belgeler geri gelip gelmeyeceği durumudur. Maalesef silinen dosyaları geri getirmek ya da kurtarmak için bu işlem başarılı değildir. Tamamen sistem ile düzeltmeler yapar ne belgelerin geri gelmesini sağlar ne de belgelerin silinmesine yol açar. Eğer belgeleriniz silinmesini ya da kaybolmasını istemiyorsanız mutlaka yedekleme işlemi yapmanız gerekecektir. Yedekleme işlemi için harici bellek ya da günümüzde kullanılan bulut teknolojisi tercih edilebilir.

Sistem Geri Yükleme Nasıl Yapılır?

Eğer bilgisayarınızda Windows işletim sistemi kullanmayı tercih ediyorsanız bazı sistem hatalarından format atmadan kısa bir işlem ile kurtulmanız mümkün olduğunu bilmelisiniz. Tüm Windows işletim sistemlerinde ekstra kurulum gerekmeden default olarak gelen sistem geri yükleme özelliği sayesinde sistemiz sorunlarınızda en son çalışan ayarlarınıza geri dönebilirsiniz sorunsuz çalışmaya devam edebilirsiniz.

Normal şartlarda Windows işletim sisteminde sistem kendisi otomatik olarak geri yükleme noktası oluşturmadır. Ayrıca sizde dilerseniz düzenli aralıklar ile geri yükleme noktası oluşturabilirsiniz. İşletim sisteminize yeni bir program kurduğunuzda, yeni bir aygıt yüklediğinizde ya da sisteminize zarar verecek bir virüs bulaştığında format atmadan önce mutlaka geri yükleme noktalarına dönüş yapmayı denemelisiniz.

Windows server işletim sistemlerinde bu işlemi yapamayacağınızı bilmenizi isteriz. Bu özellik sadece Windows Me, Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 10 ve Windows 11 işletim sistemlerinde mevcuttur.

Sistem Geri Yükleme Nasıl Başlatılır?

İşletim sistemini kurtarma olarak da bilinen bu Windows özelliğini nasıl yapılacağı konusunda bilgi vermek gerekirsek öncelikle sisteminiz normal açılıp açılmadığı kontrol edilmelidir. Genellikle bu işlemin yapılması için güvenli mod ile sistemi başlatmanız uzmanlar tarafından önerilmektedir. Güvenli mod ile sistem başlatmanız işlemin hem daha hızlı olmasını hem de daha güvenli bir şekilde yapılmasını sağlayacaktır.

Güvenli mod ile işletim sisteminizi açtıktan sonra denetim masasına girerek sistem araçlarına girmeniz gerekiyor. Bu alanda sistem geri yükleme sekmesini bularak tıklamanız gerekmektedir. Açılan ekranda karşınıza iki seçenek gelecektir. Bunlar geri yükleme noktası oluştur ve geri yüklemeyi başlat olacaktır.

Geri yükleme başlat tıkladığınızda karşınıza daha önce oluşturulan geri yükleme noktaları tarihleri ile birlikte karşınıza gelecek. İstediğiniz bir geri yükleme noktasını seçmeniz halinde ileri butonu tıklamanız gerekecektir. Daha sonrasında bitti seçeneği tıklayacaksınız ve sistem kurtarma işlemi başlamış olacaktır. İşlemi bitiminde bilgisayarınız yeniden başlayacak ve normal mod ile açılacaktır.

Eğer sisteminizde büyük bir sorun oluşmadı ise kurtarma işlemi başarılı ile sona erer ve sisteminizi belirlediğiniz tarihteki çalışan haline alabilirsiniz. Fakat sistem ciddi bir bozulma ile karşı karşıya ise kurtarma işlemi sorununuzu tamamen çözmeyecektir. Böyle bir durum ile karşılaşır iseniz sisteminizi format atarak yeniden kurmanız gerekecektir. Sistem geri yükleme işlemi normal şartlarda maksimum 15 dakika sürecek bir işlemdir. Bu sürenin çok üstünde sürüyor ise işleminiz devam etmiyor ve başarısız olacaktır.

Sistem Geri Yükleme Nedir? Nasıl Yapılır? Resim

Sistem Geri Yükleme Özelliği Nasıl Aktif Edilir?

Genellikle Windows işletim sistemi kurulum aşamasında herhangi bir ayar yapmadan sistem geri yükleme özelliği aktif olarak gelir. Ancak bazı Windows işletim sistemlerinde aktif olarak gelmediği durumlar oluyor. Bunun neden pasif olarak geldiği konusunda henüz net bir açıklama yapılmamış durumda. Fakat pasif seçenek olarak gelen bu alanı isterseniz aktif olarak düzeltebilirsiniz. Nasıl aktif edileceği konusunda bilgi vermemiz gerekirsek kayıt defteri düzenleyicisi olarak bilinen regedit alanından bu işlemi yapabilirsiniz.

Yapmanız gereken çalıştır butonuna regedit yazıp entere bastığınızda kayıt defteri düzenleyicisi ekranı karşınıza gelecektir. Daha sonrasında Bilgisayarım\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows NT\SystemRestore konumuna gelmeniz gerekecek. Dilerseniz kayıt defteri düzenleyicisi ekranında arama kısmına SystemRestore yazarak bu alana ulaşabilirsiniz. Ekranınızda DisableConfig ve DisableSR kayıtları var ise bunları delete tuşu ile silerek bilgisayarınızı yeniden başlatınız. Bilgisayarınız yeniden başladığı anda artık sistem geri yükleme özelliğini aktif etmiş olursunuz.

Geri Yükleme Noktası Nasıl Oluşturulur?

Normal şartlarda herhangi bir değişiklik yapmaz iseniz standart Windows kurulum sonrasında geri yükleme noktası haftalık olarak kendisi otomatik olarak oluşmaktadır. Ayrıca bilgisayarınıza büyük boyutta bir program kurmanız ya da bir uygulama yüklemeniz ya da yeni bir aygıt yüklemeniz durumunda sistem otomatik olarak geri yükleme noktası oluşturur.

Dilerseniz sizde kendiniz istediğiniz zaman geri yükleme noktası oluşturabilirsiniz. Geri yükleme noktası oluşturmak için başlat menüsüne geri yükleme noktası oluştur yazdığınızda direk karşınıza ilgili ekran gelecektir. Dilerseniz bilgisayarı sağ tık yapıp özellikler ekranına girerek de aynı ekrana girebilirsiniz. Bir başka yöntem ise denetim masası içine girdiğinde sistem butonunu tıklamanız gerekecektir. Ekrandan sistem kurulu olan hard diskinizi seçmeniz ve sonrasında alt tarafta bulunan oluştur butonuna basmanız halinde sistem geri yükleme yapabilmeniz geri yükleme noktası oluşturabilirsiniz.

Masaüstü, laptop ve dizüstü bilgisayarlarda işletim sistemi tercihi olarak Windows kullanan tüm kullanıcılar sistem geri yükleme işlemini rahatlıkla yapabilirler.

Sonraki yazı: Monitör Nedir?

0 Yorum

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.