Sesli Kitap Nedir? En İyi Sesli Kitap Uygulamaları Hangileridir?

Oğuzhan KARAHAN Avatar Oğuzhan KARAHAN 26 Nisan 2023

Teknoloji dünyası kitap okumayı sevenleri unutmadı ve onlar için de bir yenilik getirerek sesli kitap uygulamasını geliştirdi. Gelin hep birlikte inceleyelim.

Teknoloji akıl almaz bir hızla gelişmeye devam ediyor ve bundan birçok sektör etkilenerek yenilikler ortaya çıkmasını sağlıyorlar. Dijital bir çağda yaşadığımız bilinen bir gerçek. Evlerde, okullarda, iş yerlerine, parklarda, bahçelerde, kafelerde kısacası insanların tüm yaşam alanlarında sayısız teknolojik cihazlar görebilirsiniz. Her birinin amacı insanların işlerini kolaylaştırmak ve kısa sürede birçok işlem yapabilmelerine olanak sağlamaktır.

İnternet iletişiminin gelişmesi ile birlikte birçok gelişmiş ya da gelişim içindeki ülkelerde internet erişim ağı hayli genişlemiş durumdadır. Böylelikle internet kullanımı ve internet ağı ile çalışan cihaz sayısı da doğru orantılı olarak artış göstermiştir. Bu da teknolojinin gelişmesi için bir yol açılmasına sebep olmuştur. Teknoloji ve internetin hızlı gelişim gösterdiği sektörlerden biri de kitap sektörüdür. Kitap okumayı çok seven ve her ortamda kitap okumak isteyen insanlar için geliştirilen sesli kitap uygulaması çok fazla kullanımı olan ve sevilen bir sistem olarak bilinmektedir.

Bu sistem sayesinde sadece sessiz ortamlarda değil her türlü alanda her işi yaparken de kitap okunabilmektedir. Gündelik zamanı daha verimli kullanmak isteyen insanların yolculuk sırasında, ev işlerini yaparken, işe gidip gelirken, toplu taşıma araçlarında, araç kullanırken kısacası bir iş yaparken de kitap okuma işlemini gerçekleştirebilmenize yardımcı olan bir uygulama olarak bilinmektedir. Okuma alışkanlığı yeni başlayan insanların en çok dert ettikleri şey kitap okumaya vakit ayıramadıkları yönündedir. Fakat bu teknolojik uygulama sayesinde her ortamda kitap okuyabileceksiniz.

Açıkçası bu uygulamada kitap okumak yerine kitap dinlemekten bahsetmek gerekiyor. Okumak istediğiniz kitabı dilerseniz kitabın kendi yazarından dilerseniz çok sevdiğiniz bir insanın sesinden dinleyerek farklı bir deneyim elde edebilirsiniz. Teknolojinin geldiği noktayı bir düşünsenize. Çok sevdiğiniz bir yazarın kitabını kendi sesinden dinleyerek bir nevi okuma işlemi yapıyorsunuz. Gözlerinizi kapatın kulaklığınızı takın ve karşınızda size kitabı kendi yazarından seslendirildiğini düşünün. Ne kadar muazzam bir deneyim olsa gerek.

Sesli Kitap Hayatımıza Nasıl Girdi?

Sesli kitap aslına bakarsanız insanların hayatına yeni giren bir uygulama değildir. Dünyada ilk kullanıldığı dönem 1930 yıllarında görme engelli insanlara okuyucular tarafından kitapların yüksek sesle okunması ile başlamıştır. Sosyal devlet olma hedefinde olan hükümetler görme engelli kişilerinde kitap okuma duygusundan eksik kalmamaları için böyle bir uygulamaya gittikleri biliniyor.

Daha sonraki yıllarda bazı yayınevleri kitabın yazarı ya da tanınmış kişilerin kaset ve CD’lere kitabı yüksek ses ile seslendirerek kayıt altına aldılar ve satışa sundular. Kitap okuma imkânı olmayan kişiler için geliştirilmiştir. Günümüzde akıllı cep telefonlarının herkes tarafından kullanılır hale gelmesi ile birlikte internet erişimi olan her yerden istediğiniz kitabı dinleme imkânına sahip olmaktasınız.

Sesli Kitap

Çocuklarını uyutmak isteyen anne ve babaların çokça tercih ettiği kitap okuma yönteminden esinlenerek ortaya çıktığı düşünülmektedir.

En Çok Kullanılan Sesli Kitap Uygulamaları Hangileridir?

Akıllı cep telefonlarının gelişmesi, mobil internet ağının genişlemesi ile birlikte insanlar internet dünyasına her an girebilecek durumdadır. Cebinizde çantanızda taşıdığınız bu akıllı cihazlar sayesinde yapabileceğiniz birçok işlem bulunmaktadır. Kitap okumak isteyip fakat vakti olmayan insanlar için geliştirilen sesli kitap uygulamalarının ücretli ve ücretsiz olarak seçenekleri bulunmaktadır. Kullanıcılar tarafından en fazla tercih edilen uygulamaların hangileri olduğu ve özellikleri neler olduğunu gelin hep birlikte inceleyelim.

  • Storytel: Zengin bir kitap kütüphanesi bulunan bu uygulamayı yüklemeniz halinde 14 gün boyunca ücretsiz deneme imkânına sahip olursunuz. Ayrıca internetiniz olmadığı durumlarda da çevrimdışı özelliği sayesinde kullanabilirsiniz. Uygulama üniversite ve lise öğrencilerine yüzde 50 indirim uygulamaktadır. Dinlediğiniz kitabı dilerseniz ayraç kullanarak kaldığınız yeri belirleyebilir dilerseniz de önemli gördüğünüz bölümlerin altını çizebilirsiniz. E kitaplara erişim, çocuk modu özelliği ve taahhütsüz kullanım özellikleri de mevcuttur.
  • Audible (Amazon): Amazon tarafından geliştirilen bu uygulamayı yüklemeniz halinde 30 günlük ücretsiz deneme imkânına elde edebilirsiniz. Ayrıca uygulamaya üyelik oluşturduğunuz size kitap satın alabilmeniz için bir miktar kredi hediye edilmektedir. Uygulama aboneliklerinde tercihe göre altın ve platin üyelik seçimleri bulunmaktadır. Bu aboneliklerde daha fazla sesli kitap dinleme şansına sahip olursunuz. Uygulamanın not ekleme, memnun kalmadığınız kitabı iade etme, uyku modu, dinleme hızını değiştirebilme gibi özellikleri de mevcuttur.
  • Google Play Kitaplar: Google firması tarafından geliştirilen bu uygulamada uyku modu, okuma hızını değiştirme, ileri ve geri sarma, belirli bir yeri işaretleme özellikleri bulunmaktadır.
  • Apple Books: Sadece Apple kullanıcılarının kullanabileceği bir uygulama olarak bilinmektedir. Dilerseniz satın alma işlemi öncesinde ön dinleme yapabilir, dinleme sırasında pdf üzerinden kitabı takip edebilme, dinleme hızı ayarlama, uyku modu ve ileri geri sarma özellikleri mevcuttur.
  • Scribd: Bilinen ilk sesli kitap uygulamasıdır. Hakkında sürekli tartışmalar olan bu uygulama içinde barındırdığı birçok özelliği ile halen kullanıcılar tarafından çokça tercih edilmektedir.
  • Türk Telekom Telefon Kütüphanesi: Türk Telekom ve Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuarı ortaklaşa çalışması sonucu geliştirilen bu uygulama ile görme engellilerinde kitap dinleme hobisinden mahrum kalmalarının önüne geçiliyor. Uygulama sadece sesli kitap içermiyor, haberler, dergiler, makaleler, deneme sınavları ve önemli tabloların betimlemelerini de bulunduruyor. Uygulamanın bir diğer özelliği de para tanıma sistemi ile görme engellilerin kâğıt paraların değerini öğrenmelerini de sağlıyor.

Sesli Kitapların Faydaları Nelerdir?

Kitap okumayı çok seviyor fakat vakit mi bulamıyorsunuz. Kalabalık ortamlarda çokça bulunmak zorunda kalıyor sürekli gürültülü bir alanda mı yaşıyorsunuz ya da sıkça uzun yolculuklar mı yapıyorsunuz ve kitap okuyacak vaktiniz mi olmuyor. İşte tam da bu ihtiyacınızı giderecek olan sesli kitap uygulaması size kitapları istediğiniz seslerden dinlemenizi sağlayacak bir teknoloji olarak ortaya çıktı. Son yılların en merak edilen ve çokça kullanılan bu teknoloji hakkında bilmeniz gereken bazı önemli bilgiler bulunuyor. Sizlere sesli kitap dinlemenin faydalarından biraz bahsetmek istiyoruz.

Sesli Kitap

  • Kelime haznenizin gelişmesine yardımcı olur.
  • Binlerce kitabı cebinizde, çantanızda taşıyor olabilirsiniz. Kitap taşıma yükünden kurtulursunuz.
  • Spor yaparken, araç kullanırken, yemek yaparken, yolculuk yaparken kitap okumaktan geri kalmazsınız.
  • Farklı seslerden kitabı dinlemek hayal gücünüzü geliştirmenizi sağlayabilir.
  • Kelime telaffuzunu geliştirirken bir yandan da akıcı konuşmanızı sağlar.
  • Odaklanma ve dinleme yeteneklerinizi geliştirir. Böylelikle dikkatinizi verme sürenizde artar.
  • Okuma zorluğu olan disleksi hastalığı olanlara ve görme engelli kişilere kitap sevgisinden mahrum kalmalarını engeller.
  • Sevdiklerinizle birlikte aynı anda aynı kelimeleri duyar ve birlikte keyifli bir vakit geçirmenizi sağlar.
  • Görme bozuklukları, boyun fıtığı ve duruş bozukluğu gibi fazla kitap okumanın oluşturduğu sağlık sorunlarının önüne geçer.
  • Okuma seviyenizin üzerindeki kitapları dinleyebilme
  • Farklı dillerde yazılan kitapları dinleyerek yabancı dil gelişiminize katkı sağlayabilirsiniz.

Daha birçok faydaları olan bu teknolojiyi kullanabilmeniz için ihtiyacınız olan bir akıllı cep telefonu, kulaklık ve sesli kitap uygulamasıdır.

Sonraki yazı: Sanal Sunucu Nedir?

2 Yorum
  1. Merhaba, güzel bir paylaşım olmuş. Teşekkür ederim.

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.