SEO Nedir? Nasıl Yapılır? A'dan Z'ye SEO (2024)

Yerel SEO Nedir? Kapsamlı Rehber (2021)

Bu SEO rehberi, web sitene nitelikli trafik oluşturabilecek terimleri ve anahtar kelimeleri bulmak, siteni arama motorları için optimize etmek yani uygun hale getirmek, tarama, indeksleme, anahtar kelime araştırma, site içi SEO (On-page SEO), teknik SEO, backlinkler, SEO performansını takip etme ve mevcut SEO terimlerini açıklayacak şekilde tasarlanmıştır.

SEO çalışmaları karmaşık ve daima trend’e uymalıdır, yani değişkendir ancak bu ücretsiz rehber ile temel bilgileri kolayca anlayabilir ve bu kadar SEO bilgisi bile işin için büyük bir fark yaratabilir.

Ücretsiz SEO eğitimleri veya benzer içerikler, web’de yaygın olarak bulunmaktadır.

Bu rehberdeki bilgileri uygulama ile birleştirirsen SEO konusunu iyi kavramış biri olma yolunda emin adımlarla yürürsün.

seo nedir ic kapak

SEO Rehberine Genel Bakış

Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisini duymuş muydun?

Bu hiyerarşi, hava, su ve fiziksel emniyet gibi en temel ihtiyaçlara, itibar ve sosyal aidiyet gibi daha modern ihtiyaçlara göre öncelik veren psikoloji teorisidir.

Bu teoriye göre en temel ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamadan, ihtiyaçlarını en üst düzeye çıkaramazsın.

En net örnek; karnını doyuramayan birine âşık olmaktan bahsetmek gibidir, temel ihtiyacını gideremeyen birine daha üst düzey bir ihtiyaçtan bahsedemeyiz.

Moz’un kurucusu Rand Fishkin, (aynı zamanda benim favori girişimcilerimdendir.😊 ) İnsanların SEO konusunda nasıl yol almaları gerektiğini açıklamak için benzer bir piramit yaptı ve “Moz’un SEO ihtiyaçları hiyerarşisi” adını verdi.

SEO piramidi şu şekilde:

 Moz Low'un SEO ihtiyaçları hiyerarşisi

Öğreneceğin başarılı bir SEO çalışması için 7 adım şunlar olmalıdır;

  1. Robotların web siteni tarayabildiğinden emin ol.
  2. Arama yapan kişilerin kafalarındaki soru işaretlerini gidermek için ilgi çekici içerikler oluştur.
  3. Anahtar kelimeleri, arama yapanlar ve robotlar için optimize et.
  4. Yüksek yükleme hızı ve ilgi uyandıran UX de dahil olmak üzere mükemmel kullanıcı deneyimi sun.
  5. Backlinkler, alıntılar ve yükselme kazandıran paylaşmaya değer içerikler oluştur.
  6. Sıralamada yüksek CTR değerleri elde etmek için başlık, URL ve açıklamalar üzerinde çalış.
  7. SERP’lerde öne çıkacak parçalar / şema işaretlemesi.

Bu rehber süresince bu alanların her biri için zaman harcayıp üzerinde duracağız.

Bir fincan kahve al ve Bölüm 1’e başlayalım.

BÖLÜM 1: SEO Nedir?

SEO nedir ve neden bu kadar önemlidir?

SEO rehberine hoş geldin.

Eğer zaten sağlam bir SEO bilgin ve SEO’nun neden önemli olduğuna dair bir fikrin varsa doğrudan 2. bölüme geçebilirsin.

Yine de bu bölümün sonunda bulunan Google ve Bing için en iyi SEO uygulamalarını gözden geçirmeni tavsiye ederim, bilgilerini tazelemeyi sağlar.

SEO Nedir?

SEO, Türkçe de “arama motoru optimizasyonu” anlamına gelir.

Ücret ödemediğin (aynı zamanda “organik” olarak da ifade ettiğimiz) arama motoru sonuçları üzerinden web site trafiğinin niteliğini ve niceliğini artırmanın yanı sıra markanı da ortaya çıkarmanı sağlar.

İsmine bakıp yanılmamak lazım.

Arama motoru optimizasyonu, arama motorlarıyla olduğu kadar insanlarla da ilgilidir.

İnsanların İnternet’te ne aradığını, ulaşmak istediği cevapları, kullandıkları kelimeleri ve ulaşmak istedikleri içeriğin ne olduğunu anlaması ile ilgilidir.

Bu soruların cevaplarını bilmek, sunduğun çözüm yolları için arama yapan kişilerle irtibat kurmana olanak sağlar.

SEO madalyonunun bir yüzü hedef kitlenin amacını bilmek ise diğer bir yüzü de arama motoru botlarının bu bilgiyi bulabileceği ve anlayabileceği hale getirmektir.

Arama Motoru Temelleri

Arama motorlarına hızlı cevap makinesi de diyebiliriz.

Hangi içeriğin aranılan konuya cevap verme olasılığının daha yüksek olduğunu belirlemek için milyarlarca içerik taraması yapar ve binlerce faktörü değerlendirir.

Arama motorları, internet’teki mevcut tüm içeriği (web sayfaları, PDFler, görüntüler, videolar vs.) “tarama ve indeksleme” olarak bilinen bir işlemle bulup kataloglar ve ardından “sıralama” olarak adlandırdığımız bir işlemle aramayla ne kadar iyi eşleştiğini sıralar.

Organik Arama Sonuçları Nedir?

Daha önce de söylediğim gibi organik arama sonuçları, ödeme yapılmadan (yani reklam verilmeden) etkili SEO vasıtasıyla kazanılan sonuçlardır.

Eskiden bunları anlamak oldukça kolaydı, reklamlar açıkça etiketlenirdi ve geri kalan sonuçlar tipik olarak reklamların altlarında listelenen “10 mavi bağlantı” şeklindeydi.

Fakat arama şekli değiştiği için bu günlerde organik sonuçları nasıl tespit edebiliriz?

Günümüzde arama motoru sonuç sayfaları genellikle “SERP’ler” olarak adlandırılır daha önce gördüğümüzden daha fazla reklam ve daha dinamik organik sonuç formatları ile (“SERP özellikleri” olarak adlandırılır) doldurulur.

SERP özelliklerinin bazı örnekleri, snippetlere (veya soru-cevap/yanıt kutularına), “People Also Ask(Kullanıcılar bunu da sordu)” kutularına ve görüntü karusellerine sahiptir.

Örnek olarak eğer “İstanbul hava durumu” için aratma yaparsan, İstanbul’a ait hava tahmininin yer aldığı bir siteye bağlantı almak yerine doğrudan SERP’de(Arama sonuçlarında) bir hava tahmini görürsün.

Eğer “istanbul pizza” için arama yaparsan, istanbul pizza yerlerinden oluşan bir “yerel hizmetler” sonucu göreceksin.

Gayet kullanışlı, değil mi?

Arama motorlarının reklamlardan para kazandığını unutmamak gerekir.

Amaçları, arama yapanların sorunlarını daha iyi çözmek, onların başka bir soru için geri gelmelerini sağlamak ve sorunu hızlıca çözmektir.

Google’daki bazı SERP özellikleri ise organiktir ve SEO’dan etkilenir.

Bunlar, özellikli snippetları (cevabı bir kutu içinde gösteren, tanıtılmış bir organik sonuç) ve ilgili soruları (namı değer “People Also Ask” kutuları) içerir.

Google reklamları dışında genellikle SEO’dan etkilenmeyen birçok arama özelliğinin bulunduğunu da belirtmem gerekir.

Bu özellikler genellikle Wikipedia, WebMD ve IMDb gibi tescilli ve güvenilir veri kaynaklarından elde edilen verileri içerir.

SEO Neden Önemlidir?

Google reklamları, sosyal medya pazarlaması ve diğer çevrimiçi platformlar da web sitelerine trafik yönlendirmesi yapabilirken internet trafiğinin büyük kısmı arama motorları tarafından yönlendirilmektedir.

Organik arama sonuçları daha fazla dijital ürünü kapsar, arama yapan meraklılar için daha güvenilir görünür(bu konuda bir sürü istatistiksel veri var) ve Google reklamlarından çok daha fazla tıklama alıyor.

Örneğin bu sitenin günlük aldığı organik 2000 organik trafik var, eğer bunu reklamlar aracılığı ile almak isteseydik günlük 10 binlerce TL para harcamamız gerekebilirdi.

Tüm ABD’deki aramalarda insanların yalnızca ~ % 2.8’i ücretli reklamlara tıklıyor.

Özet olarak: SEO, hem mobil hem de masaüstünde, PPC’den ~ 20 kat daha fazla trafik kazandırma fırsatına sahip.

SEO doğru şekilde ayarlandığında, zaman içinde fayda sağlamaya devam edebilen nadir dijital pazarlama stratejilerinden biridir.

Doğru anahtar kelimeler için sıralamaya girmeyi hak eden sağlam bir içerik oluşturursan trafiğin zaman içinde büyür.

Arama motorları gün geçtikçe daha akıllı hale geliyor ancak yine de bizim yardımımıza ihtiyaçları var.

Siteni optimize etmek, içeriğinin arama sonuçlarında doğru bir şekilde indekslenebilmesi ve görüntülenebilmesi için arama motorlarına daha iyi bilgi sunman için yardımcı olacaktır.

Bir SEO uzmanı ya da ajansı ile çalışmalı mıyım?

Öğrenmeye ne kadar istekli olduğuna ve web sitenin karışıklığına bağlı olarak, bazı temel SEO uygulamalarını tabi ki kendin de gerçekleştirebilirsin.

Tabi uzmanlığa adım atabilir ve bu işi meslek haline de getirebilirsin.

Ya da bir uzmanın yardımını tercih edebilirsin.

Her iki seçenek de makuldür.

Bu SEO rehberi de sana yardımcı olmak için hazırlandı.

Eğer uzman yardımı aramayı bitirdiysen birçok kurumun ve danışmanın “SEO hizmeti sunduğunu” ancak kalite bakımından büyük ölçüde değişkenlik gösterdiğini bilmen gerekir.

Bu makaleyi bitirdiğinde ve ne yapmak istediğine karar verdiğinde, eğer bir seo ajansı ile çalışmak istersen ben ve ekibim bunun için hazırız.

İletişim sayfasından iletişime geçebilir yada seo hizmeti sayfasından daha fazla bilgi alabilirsin.

Yanlış SEO teknikleri aslında sitene yarardan daha çok zarar verebileceğinden, nasıl iyi bir SEO ajansı seçeceğini bilmek zaman ve paradan tasarruf etmeni sağlar.

Beyaz şapka SEO (White Hat) ve siyah şapka SEO (Black Hat SEO)

Beyaz şapka SEO“, SEO teknikleri, en iyi uygulamaları ve arama motoru kurallarına uyan stratejileri ile insanlara daha fazla değer sağlamayı amaç edinen kavramı ifade eder.

Siyah Şapka SEO” ise arama motorlarını kandırmaya çalışan (spam yaparak) teknikler ve stratejiler anlamına gelir.

“Black Hat SEO” çalışmaları, web sitelerinin cezalandırılma ve / veya dizine eklememe (arama sonuçlarından çıkarılma) konusunda büyük risk altındadır ve etiğe aykırı sonuçlar doğurabilir.

Cezalı web siteleri ise online ortamda iflas etmiş işletmelerdir.

Bir SEO uzmanı veya ajansı seçerken çok dikkatli olman gerektiğinin başka bir nedeni işte budur.

Arama motorları, SEO endüstrisi ile benzer hedefleri paylaşır.

Arama motorları başarılı olmana yardımcı olmak ister, onlar kesinlikle düşmanın değildir.

Hatta bunun için Google’ın hazırladığı Arama Motoru Optimizasyonu Başlangıç Rehberi bile var.

Google’ın başlangıç seviyesi kullanıcılar için hazırladığı arama motoru optimizasyonu başlangıç rehberine buradan ulaşabilirsin.

Ayrıca SEO topluluğunun çabalarını oldukça destekliyorlar.

Unbounce, MNsearch, SearchLove ve MozCon’u gibi dijital pazarlama konferansları, düzenli olarak büyük arama motorlarından mühendisleri ve temsilcileri konferansta barındırıyor ve inan tüm dünyadan devleri de oralarda görebiliyorsun.

Google, Webmaster ve SEO’culara, Web Yöneticisi Merkezi Yardım Forumu üzerinden ve canlı olarak ev sahipliği yapar ve yardımcı olur.

(Bing, ne yazık ki 2014 yılında webmaster forumlarını kapattı.)

Ağ yöneticisi yönergeleri arama motorundan arama motoruna değişse de, temel prensipler hep aynı kalır: Arama motorlarını kandırmaya çalışmamak 🙂

Bunun yerine ziyaretçilerine harika bir internet deneyimi sunmalısın.

Örneğin İnstagram reklamları vermek isteyen kişinin karşısına instagram reklamları ile hiç alakalı olmayan bir sayfayı yaptığın çeşitli spam tekniklerle yükselterek kullanıcıların karşısına çıkardın, tamam Google’ı burada alt ettin ama sende hiç bir şey kazanamadın.

Emeğine yazık oldu…

Kullanıcılarına iyi bir deneyim sunmak için arama motoru yönergelerini izle ve kullanıcı isteklerini yerine getirmeye çalış.

Google Web Yöneticisi Yönergeleri

Google SEO için Temel prensipler:

  • Sayfaları öncelikle kullanıcılar için tasarla, arama motorları için değil.
  • Clickbait yapma ve ziyaretçilerini asla ama asla kandırma.
  • Arama motoru sıralamalarını iyileştirmeye yönelik numaralardan kaçın. Genel kabul görmüş kural, web sitenin ne yaptığını bir Google çalışanına açıklamaktan çekinmemektir. Bir başka yararlı test ise “Bu kullanıcılarım için yararlı olur mu? Arama motorları olmasaydı bunu yapar mıydım?” diye sormaktır.
  • Web siteni neyin benzersiz, değerli veya ilgi çekici hale getireceğini düşünün.

Google’ın Web Yöneticisi kurallarına aşina olman iyidir.

Bunları öğrenmek için zaman ayırmalısın.

Google Web Yöneticisi Yönergelerinin tamamını öğrenmek için buraya bakabilirsin.

Yapmaktan kaçınman gereken şeyler:

  • Otomatik olarak oluşturulan içerik.
  • Bağlantı şemalarına katılmak, yani sürekli ve yanlış backlink almak.
  • Orijinal içeriği az olan ya da hiç orijinal olmayan sayfalar oluşturma (yani başka bir yerden kopyalama).
  • Gizleme: Arama motoru tarayıcılarına ziyaretçilerin gördüğü içeriklerden farklı içerikler göstermeye çalışmak.
  • Gizli metin ve bağlantılar.
  • Giriş sayfaları: Belirli aramalarda, web sitene trafik sağlamak üzere iyi bir sıralama için oluşturulan sayfalar.

Bing Web Yöneticisi Yönergeleri

Bing SEO için Temel prensipler:

  • Sitene net, derin, ilgi çekici ve bulunması kolay içerik sağla.
  • Sayfa başlıklarının açık ve konu ile ilgili olmasını sağla.
  • Backlinkler popülerliğin bir işareti olarak kabul edilir ve Bing, organik olarak artan bağlantıları ödüllendirir.
  • Sosyal etkiler ve sosyal paylaşımlar olumlu sinyallerdir ve uzun vadede organik olarak sıralamana etki edebilir.
  • Yararlı bir kullanıcı deneyimi sunduğu için sayfa hızı önemlidir.
  • Resimleri tanımlamak için alt açıklama özelliklerini kullan, böylece Bing içeriği daha iyi anlayabilir.

Yapmaktan kaçınman gereken şeyler:

  • Boş içerik, çoğunlukla reklam ya da satış bağlantıları gösterir ve diğer yandan ziyaretçileri başka sitelere yönlendirir ki bu da iyi bir sıralama sağlamayacaktır.
  • Bağlantı satın alma ve bağlantı şemalarına katılma gibi, gelen bağlantıların sayısını ve niteliğini şişirmeyi amaçlayan kötü niyetli bağlantı sağlama taktikleri, indekslemenin kaldırılmasına neden olabilir.
  • Kusursuz, kısa, anahtar kelime içeren URL yapılarının var olduğundan emin ol. Dinamik parametreler URL’lerini kirletebilir ve yinelenen içerik sorunlarına neden olabilir.
  • URL’lerini açıklayıcı, kısa, anahtar kelime açısından mümkün olduğunca zengin hale getir. Harf olmayan karakterlerden kaçın.
  • Javascript / Flash / Silverlight’a bağlantıları gömme; içeriği bunlardan da olabildiğince uzak tut.
  • Yinelenen içerik olmamalı, tüm içeriğin orjinal ve sana özgü olmalı.
  • Anahtar kelime doldurma
  • Gizleme, arama motoru tarayıcılarına ziyaretçilerden farklı içerikler göstermeye çalışma.

Bing arama motorunda sıralamaya odaklanacak isen, kılavuzlarını da öğrenmelisin.

Bing Web Yöneticisi Yönergelerinin tamamını burada görebilirsin.

Yerel İşletmeni Google’da Sunmaya Yönelik Kurallar

SEO çalışması yaptığın bir işletme online satış yapsın ya da yapmasın, internetten yarar sağlamak istiyorsa bir Google Benim İşletmem hesabı açmalıdır ve bunu ücretsiz bir şekilde yapabilir.

Google’ın bu konuda seni yönlendirecek bir çok kuralı ve öğretici içeriği vardır.

Temel Prensipler:

  • Google İşletmem indeksine dâhil edilmeye uygun olduğundan emin ol; ev adresin olsa bile fiziksel bir adresin olmalı ve müşterilerine bulunduğun konumda (perakende satış mağazası gibi) ya da onların bulunduğu konumda (tesisatçı gibi) yüz yüze hizmet et.
  • Dürüst ve doğru bir şekilde ad, adres, telefon numarası, web site adresi, işletme kategorileri, çalışma saatleri ve diğer özellikler dâhil olmak üzere yerel işletme verilerinin tamamını göstermeye açık ol.

Yapmaktan kaçınman gereken şeyler:

  • Nitelikli olmayan şirketler için Google İşletmem hesabı oluşturulması (Kimseyi kandırmaya çalışmadığını bilmelerini sağla)
  • İşletme adını, coğrafi ya da hizmet anahtar kelimeleri ile “doldurma” ya da sahte adresler için listeleme oluşturma dâhil olmak üzere temel işletme bilgilerinden herhangi birinin yanlış beyanı.
  • Gerçek açık adresler yerine posta kutuları ya da sanal ofislerin kullanılması
  • İşletmenin sahte pozitif yorumları ya da rakiplerinin sahte negatif değerlendirmeleri aracılığıyla Google benim işletmem listeleme yorum bölümünün kötüye kullanılması

Google benim İşletmem Bölümünden, işletmeni Google’da sunmaya yönelik kuralların tamamını öğrenmek için buradan yardım alabilirsin.

Kullanıcı Amacını(Niyetini) Anlama ve Karşılama

Arama motorlarını seni daha üst sıralara yerleştirmesi için kandırmak ve kuralları ihlal etmek yerine kullanıcıların amacını anlama ve bunları yerine getirmeye odaklan.

Bir kişi bir şey aradığında, bir sonuca ulaşma isteği vardır.

Bir cevap, bir konser biletleri ya da bir kedi fotoğrafı olabilir ve buna ulaşmayı istedikleri içerik onların “kullanıcı niyeti” dır.

Bir kişi “gruplar” için bir arama yaparsa, müzik grupları, düğün grupları gibi bir şeyi arar. Testereler veya başka bir şey bulma niyetinde değildir.

Bir SEO uzmanı olarak işin, kullanıcılara istedikleri formatta arzu ettikleri içeriği hızlı bir şekilde sağlamaktır.

Yaygın kullanıcı amaç türleri:

  1. Bilgi (Informational): Bilgi edinmek için arama yapanlar.

Örnek: “Fotoğrafçılık için en iyi dizüstü bilgisayar nedir?”

  1. Navigasyonel (Gezinme): Belirli bir web sitesi arayanlar.

Örnek: “Apple”

  1. İşlemsel (Transaksiyonel): Bir şeyler satın almak için arama yapanlar.

Örnek: “En ucuz MacBook Pro”

İstediğin anahtar kelimeyi ya da kelimeleri Google’da aratarak ve mevcut SERP’i değerlendirerek kullanıcı amacını ögrenebilirsin.

Örnek verecek olursak Google sonucunda bir fotoğraf karuseli varsa, o anahtar kelimeyi arayan kişilerin fotoğraf araması yapmış olması kuvvetle muhtemeldir.

Ayrıca, üst sıradaki rakiplerinin şu anda websitelerinde olmayan iyi bir içeriği de bulmaya çalış ve bu fırsatı değerlendir.

Web sitendeki değeri 10 kat daha nasıl artırabilirsin?

Web sitende konuya uygun, yüksek kaliteli içerik sunmak, arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almana yardımcı olacak ve daha da önemlisi, kitlene güvenilirlik ve itimat sağlayacaktır.

Bunlardan herhangi birini yapmadan önce, stratejik bir SEO planı uygulamalısın.

Bunun için web sitenin hedeflerini belirlemen gerekir.

Web sitenin / müşterinin hedeflerini bilmek

Her web sitesi farklıdır, bu nedenle belirli bir sitenin işletme hedeflerini gerçekten anlamak için zaman ayırman gerekir.

Bu sadece SEO’nun hangi alanlarına odaklanman gerektiğini, dönüşümleri nerede takip edeceğini ve ölçütleri nasıl ayarlayacağını belirlemene değil aynı zamanda müşteriler, patronlar vb. kişiler ile SEO projelerini tartışmak için konuşulacak konuları oluşturmana yardımcı olur.

SEO yatırım getirini ölçmek için KPI’ların (Anahtar Performans Göstergeleri) ne olacak?

Organik arama çabalarının başarısını ölçmek için ölçütün nedir?

Bu kadar basit olsa bile belgelendirilmesini isteyeceksin:

____________ web sitesi için birincil SEO KPI’m ____________.

İşte başlamana yardımcı olacak birkaç genel KPI:

  • Satış
  • İndirmeler
  • E-posta üyelikleri
  • İletişim formu gönderimleri
  • Telefon görüşmeleri

İşletmenin yerel bir ofisi yada mağazası varsa, Google Benim İşletmem listen için de KPI tanımlamak gerekir.

Bunlar şunları içerebilir:

  • Çağrı için Tıklama
  • Web sitesine Tıklama
  • Harekete geçirme talimatına Tıklama

KPI listesinde “sıralama” ve “trafik” gibi şeylerin olmadığını ve bunun kasıtlı olduğunu fark etmiş olabilirsin.

“Ama bir dakika bekle.

Ben buraya SEO öğrenmek için geldim çünkü SEO’nun sıralamama ve trafik çekmeme yardımcı olabileceğini duydum ve bunların önemli hedefler olmadığını mı söylüyorsun?” diyorsun.

Evet, doğru duydun.

SEO, web sitenin arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olabilir ve sonuç olarak web sitene daha fazla trafik çekebilir.

Bu sadece sıralama ve trafik ile sona ermesi gereken bir durumdur denebilir.

Hiç kimse sitene tıklamaz ise, sıralama pek de fayda sağlamaz.

Trafik de daha büyük bir işletme hedefini başarı ile yerine getirmiyorsa, site trafiğini artırmanın da yararı oldukça azdır.

Örnek verecek olursak müşteri elde etmeye yönelik bir siten varsa hangisini tercih edersin:

  • Aylık 1.000 ziyaretçi geliyor ve 3 kişi bir iletişim formu dolduruyor.
  • Aylık 300 ziyaretçi geliyor ve 40 kişi iletişim formunu dolduruyor.

SEO’yu dönüşüm elde etmek amacıyla sitene trafik çekmek için kullanıyorsan, ikincisini seçeceğini umuyorum.

SEO’ya girişmeden önce işletme hedeflerini belirlediğinden emin ol.

Ardından SEO’yu kullanarak hedeflerinde başarı sağla ve sonuç al.

İyi bir SEO planı gerçek işletmelerin gerçekçi başarı hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olur.

Doğru hedefleri belirlemek ve onlara ulaşmak bir SEO uzmanı olarak yapabileceğin en önemli şeydir.

Bu SEO rehberi, çalışmalarında daha fazla veri odaklı olmana yardımcı olacaktır.

Her yere rastgele ok atmak ve arada bir şanslı olmak yerine daha az oku daha çok başarı sağlayacağın yere atman gerekir.

Bölüm 2: Arama Motorları Nasıl Çalışır? Tarama, İndeksleme ve Sıralama bölümüne geçelim.

Bölüm 2: Arama Motorları Nasıl Çalışır?

Tarama, İndeksleme ve Sıralama

İlk önce bu kavramlara bir açıklık getirelim.

Bölüm 1’de bahsettiğim üzere arama motorları cevap makineleridir.

Aratma yapanların sorduğu sorulara en yakın sonuçları vermek amacıyla internet içeriğini keşfetme, anlama ve düzenleme görevindedir.

Arama sonuçlarında yer alabilmesi için içeriğinin arama motorlarında görünür olması gerekiyor.

Tartışmaya açık şekilde SEO bulmacasının en önemli parçası: Eğer siten bulunamıyorsa, SERP’lerde (Arama Motoru Sonuçlar Sayfası) gösterilmenin hiçbir yolu yoktur.

Arama Motorları Nasıl Çalışır?

Arama motorlarının üç ana işlevi vardır:

  1. Tarama: İçerik bulmak için interneti köşe bucak tarar ve buldukları her URL kodunu ve içeriğini gözden geçirir.
  2. İndeks: Tarama işlemi sırasında bulunan içeriği bir güzel depolar ve düzenler. Bir sayfa indekslendiğinde onunla ilgili yapılan sorguların sonucu olarak gösterilmek üzere çalışır.
  3. Sıralama: Arama yapan kişinin sorgusuna en iyi cevap verecek olan içerik parçalarını sağlar. Bu da sonuçların en ilişkili sonuçlardan en az ilişkili sonuçlara doğru sıralandığı anlamına gelir.

Arama Motoru Taraması Nedir?

Tarama, arama motorlarının yeni veya güncellenmiş içeriği bulmak ve indexlemek için bir tarama örümceği gönderdiği keşif işlemidir.

İçerik değişebilir; bir web sayfası, bir görüntü, bir video, bir PDF vb. olabilir, ancak format ne olursa olsun, içerik web bağlantıları aracılığıyla keşfedilir.

arama motoru taraması

Googlebot birkaç önemli web sayfasını getirerek işe başlar ve ardından yeni URL’ler bulmak için bu web sayfalarındaki bağlantıları izler.

Tarayıcı, bu bağlantı yolunda ilerleyerek yeni içerikler bulabilir ve Caffeine, URL’leri devasa veri tabanına ekleyebililir.

Daha sonra arama yapan bir kişiye bu URL’deki içeriğin tam da ona uygun bir içerik olduğunu tespit eder ve önüne getirir.

Arama Motoru Dizini Nedir?

Arama motorları, bulduğu bilgileri bir indekste işler ve saklar.

Keşfedilen bütün içeriğin yer aldığı büyük bir veri tabanıdır ve sayfanın arama yapanlara sunulacak kadar iyi olup olmadığını kıyaslar.

Arama Motoru Sıralaması

Biri bir arama yaptığında, arama motorları yüksek oranda konu ile ilgili içerik bulmak için indekslerini araştırır ve daha sonra bu içeriği araştırma yapan kişinin soru işaretlerini giderme amacıyla sıralar.

Arama sonuçlarının ilişkili düzeyine göre dizilmesi, sıralama olarak bilinir.

Genel olarak, bir web site sıralamasının yüksek olmasının sebebi, arama motorunun o siteyi aranan konuyla alakalı bulmasındandır.

Arama motoru tarayıcılarını sitenin bir kısmından ya da tümünden engellemek, arama motorlarına bazı sayfaları indekslerinde saklamamaları talimatı vermek mümkündür.

Bunu yapmak için nedenler bulunsa da, içeriğinin arama yapanlar tarafından bulunmasını istiyorsan öncelikle tarayıcıların erişebildiğinden ve indekslenebilir olduğundan emin olmalısın.

Aksi takdirde, görünmez denecek kadar yok olursun.

Bu bölümün sonunda, arama motoruyla çalışmak için ihtiyacın olan içeriğe sahip olacaksın.

SEO’da tüm arama motorları aynı değildir.

Peki bu ne demek? Birçok yeni başlayan, belirli arama motorlarının göreceli önemini merak ediyor.

Çoğu kişi Google’ın en büyük pazar payına sahip olduğunu biliyor ancak Bing, Yahoo ve diğerleri için optimize edilmesinin ne kadar önemli olduğunu biliyor musun?

Gerçek şu ki 30’dan fazla büyük web arama motorunun varlığına rağmen SEO topluluğu ciddi anlamda sadece Google’a dikkat ediyor.

Sebebi nedir?

Kısaca cevap verecek olursak Google, insanların büyük çoğunluğunun internette arama yaptığı sitedir.

Google Görseller, Google Haritalar ve YouTube’u (evet bu da bir Google mülküdür) dâhil edersek, web aramalarının % 90’ından fazlası Google’da gerçekleşir.

Bu da Bing ve Yahoo’nun yaklaşık 20 katıdır.

Tarama

Arama Motorları Sayfalarınızı Bulabilir Mi?

Daha önce öğrenmiş olduğun gibi sitenin tarandığından ve dizine eklendiğinden emin olmak SERP’lerde görünmenin ön koşuludur.

Eğer zaten bir web siten varsa, kaç sayfanın dizinde olduğunu bulma işiyle yola koyulmak iyi bir fikir olabilir.

Bu, Google’ın tarama yapıp yapmadığını ve istediğin tüm sayfaları bulup istemediklerini de bulmadığına dair harika bilgiler verecektir.

İndekslenmiş sayfaları kontrol etmenin bir yolu, gelişmiş bir arama operatörü olan “site:ornek.com” dur.

Google’a gidip ve arama çubuğuna “site:ornek.com” yaz.

Bu, Google’ın belirtilen site için indeksinde var olan sonuçları getirir:

site: alanadın.com

Google’ın gösterdiği sonuçların sayısı (yukarıdaki “XX sonuçları hakkında” bölümüne bak) kesin değildir.

Ancak sitende hangi sayfaların dizine eklendiği ve şu anda arama sonuçlarında nasıl göründükleri konusunda sana sağlam bir fikir veriyor.

Daha doğru sonuçlar için Google Arama Konsolunda İndeks Kapsamı raporuna bak ve bunları kullan.

Şu anda bir hesabın yoksa ücretsiz bir Google Arama Konsolu hesabına kaydolabilirsin.

Bu araçla, siten için site haritaları gönderebilir ve diğer şeylerin yanı sıra Google’ın indeksine kaç tane sayfa eklendiğini izleyebilirsin.

Arama sonuçlarında hiçbir yerde görünmüyorsan, bunun birkaç olası nedeni olabilir:

  • Siten yepyeni ve henüz taranmadı.
  • Siten herhangi bir farklı web sitesi ile bağlı değil.
  • Sitenin navigasyonu, bir robotun etkili şekilde taramasını zorlaştırıyor.
  • Siten, arama motorlarını engelleyen tarayıcı yönergeleri adı verilen bazı temel kodlar içeriyor.
  • Siten, spam taktikleri kullanman nedeniyle Google tarafından cezalandırıldı.

Çoğu kişi, Google’ın önemli sayfalarını tespit edeceğinden emin olabileceğini sanıyor.

Ancak Googlebot tarafından bulunmasını istemediğin muhtemel sayfaların da olduğunu kolayca unutabilirsin.

Bunlar boş içeriği olan eski URL’ler, yinelenen URL’ler (e-ticaret için sıralama ve filtre parametreleri gibi), özel promosyon kodu sayfaları, ara ara gösterilen sayfalar ya da test sayfaları gibi sayfaları da içerebilir.

Googlebot’u sitenin belirli sayfalarından ve bölümlerinden uzağa yönlendirmek için robots.txt dosyasını kullan.

Robots.txt

Robots.txt dosyaları web sitelerinin kök dizininde bulunur (örn. alanadı.com/robots.txt) ve belirli robots.txt yönergeleri aracılığıyla sitenin hangi bölümlerinin arama motorlarının, gezinme hızlarının yanı sıra, taranması gerekip gerekmediğini de belirtir.

Googlebot robots.txt dosyalarını nasıl ele alır?

  • Googlebot bir site için bir robots.txt dosyası bulamazsa, siteyi taramaya devam eder.
  • Googlebot bir site için bir robots.txt dosyası bulursa, genellikle önerilere uyacak ve siteyi taramaya devam edecektir.
  • Googlebot, bir sitenin robots.txt dosyasına erişmeye çalışırken bir hatayla karşılaşırsa ve mevcut olup olmadığını belirleyemezse, siteyi taramayacaktır.

Tarama bütçesi için optimize etmek

Tarama bütçesi, Googlebot’un sitende tarayacağı ortalama URL sayısıdır.

Tarama bütçesi, on binlerce URL’ye sahip çok büyük sitelerde önemlidir.

Ancak tarayıcıların kesinlikle istemediğin içeriğe erişmesini engellemek de tabi kötü bir fikir değildir.

Yalnızca bir tarayıcının tanınmış ya da noindex etiketleri gibi başka yönergeler eklediğin sayfalara erişimini engellemediğinden emin ol.

Googlebot bir sayfadan engellenmişse, o sayfadaki talimatları göremez.

Tüm web robotları robots.txt dosyasını takip etmez.

Kötü niyetli insanlar (örneğin, e-posta adresi karalayanlar) bu protokolü izlemeyen botlar oluşturur.

Aslında, bazı kötü aktörler özel içeriğini nerede olduğunu bulmak için robots.txt dosyalarını kullanır.

Tarayıcıların giriş ve yönetim sayfaları gibi özel sayfaları indekste görünmemeleri için engellenmesi mantıklı gibi görünse de, bu URL’lerin yerlerini herkese açık bir robots.txt dosyasına yerleştirmek onları daha kolay bulunabilir yapar.

Bu sayfaları NoIndex’le doldurmak ve robots.txt dosyana yerleştirmek yerine bir giriş formunun arkasına yerleştirmek daha iyidir.

Bununla ilgili daha fazla ayrıntıyı Öğrenme Merkezimizin robots.txt bölümünde okuyabilirsin.

Google Search Console’da URL parametrelerini tanımlama

Bazı siteler (e-ticaret’te en yaygın olanı), URL’lere belirli parametreler ekleyerek aynı içeriği birden fazla URL’de kullanılabilir duruma getirir.

Daha önce çevrimiçi alışveriş yaptıysan, aramanı filtreler aracılığıyla daraltabilirsin.

Örneğin, Amazon’da “ayakkabılar” diye aratabilir ve aramanı boyut, renk ve stile göre daraltabilirsin.

Her değişiklik yaptığında, URL biraz değişir:

Peki Google URL’nin hangi versiyonunu arama yapanlara sunacağını nasıl biliyor?

Google, temsili URL’yi kendi kendine bulmakta oldukça iyi bir iş çıkarsa da, Google’a, sayfalarına nasıl davranmasını istediğini tam olarak söylemek için Google Arama Konsolundaki URL Parametreleri özelliğini kullanabilirsin.

Bu özelliği Googlebot’a “____ parametresi olan URL’lerin hiçbirinde tarama yapmamayı” söylemek için kullanırsan, o zaman bu sayfaların arama sonuçlarından kaldırılmasına neden olabilecek içeriği Googlebot’tan gizlemeyi istiyorsun demektir.

Bu parametreler yinelenen sayfalar oluşturursa istediğin şey budur.

Ancak bu sayfaların indekse alınmasını istiyorsan pek de ideal değildir.

Tarayıcılar tüm önemli içeriğini bulabilir mi?

Artık arama motoru tarayıcılarının boş içeriklerinden uzak durmalarını sağlamak için bazı taktikler öğrendiğine göre şimdi de Googlebot’un önemli sayfalarını bulmasına yardımcı olabilecek optimizasyonları öğrenelim.

Bazen bir arama motoru sitenin parçalarını tarayarak bulabilir ancak başka sayfalar ya da bölümler bir nedenden dolayı gizlenmiş olabilir.

Arama motorlarının yalnızca ana sayfanı değil, indekse almasını istediğin tüm içeriği bulabildiğinden emin olmak önemlidir.

Kendine şunu sor: Bot sadece web sitende tarama yapabilir mi?

İçeriğin giriş formlarının arkasına gizlenmiş mi?

Kullanıcıların belirli içeriğe erişmeden önce giriş yapmalarını, formları doldurmalarını ya da anketleri yanıtlamalarını istersen, arama motorları bu korumalı sayfaları görmez.

Bir tarayıcı kesinlikle giriş yapmayacaktır.

Arama formlarına güveniyor musun?

Robotlar arama formlarını kullanamazlar.

Bazı kişiler, sitelerine bir arama kutusu koyarlarsa, arama motorlarının ziyaretçilerinin aradığı her şeyi bulabileceğine inanır.

Metin, metin olmayan içeriğin içine gizlenmiş mi?

Metin olmayan medya formları (görüntüler, videolar, GIF’ler vb.), indekslenmesini istediğin metni görüntülemek için kullanılmamalıdır.

Arama motorları görüntüleri tanımakta daha iyi olurken henüz okuyabilecekleri ve anlayabilecekleri garanti edilemez.

Web sayfanın <HTML> işaretlemesine metin eklemek her zaman en iyisidir.

Arama motorları site navigasyonunu takip edebilir mi?

Bir tarayıcının siteni diğer sitelerden bağlantılar yoluyla keşfetmesi gerektiği gibi, siteni sayfadan sayfaya yönlendirmek için kendi sitendeki bir bağlantı yoluna da ihtiyacı vardır.

Arama motorlarının bulmasını istediğin bir sayfan varsa ancak diğer sayfalarla bağlantısı yoksa bu sayfa tamamen görünmez durumundadır.

Birçok site, navigasyonlarını arama motorlarına erişilemeyecek şekilde yapılandırmakta ve arama sonuçlarında görünmeni engellemektedir.

Arama motorları navigasyonu

Tarayıcıların tüm siteni görmesini engelleyebilecek genel navigasyon hataları:

  • Masaüstü navigasyonunuzdan farklı sonuçlar gösteren bir mobil navigasyona sahip olmak
  • JavaScript etkin navigasyonlar gibi menü öğelerinin HTML’de bulunmadığı her türlü navigasyon.
  • Google, Javascript’i tarama ve anlamada çok daha iyi bir hale geldi ancak hala mükemmel değil. Bir şeyin bulunmasını, anlaşılmasını ve Google tarafından indekslenmesini sağlamanın en kesin yolu, onu HTML içine almaktan geçer.
  • Kişiselleştirme ya da başkalarına karşı belirli bir ziyaretçi türüne benzersiz gezinme gösterme özelliği, bir arama motoru tarayıcısına gizleniyor gibi görünebilir
  • Web sitenizdeki bir birincil sayfaya yönlendirmeyi gezinti yoluyla yapacağını unutma. Bağlantılar, tarayıcıların yeni sayfalara izlediği yollardır.

Bu nedenle, web sitenin açık bir navigasyona ve faydalı URL klasör yapılarına sahip olması önemlidir.

Temiz bilgi mimarisine sahip misin?

Bilgi mimarisi, kullanıcıların verimliliğini ve güvenilirliğini artırmak için bir web sitesinde içerik düzenleme ve etiketleme pratiğidir.

En iyi bilgi mimarisi sezgiseldir yani kullanıcıların web sitende dolaşmak ya da bir şeyler bulmak için uzun uzun uğraşmalarına gerek duymamasıdır.

Site haritaları kullanıyor musun?

Bir site haritası tam olarak göründüğü gibidir: sitendeki tarayıcıların içeriğini keşfetmek ve indekse eklemek için kullanabileceği bir URL listesi.

Google’ın en fazla öncelik verdiğin sayfalarını bulmasını sağlamanın en kolay yollarından biri, Google standartlarını karşılayan bir dosya oluşturmak ve Google Arama Konsolu ile göndermektir.

Google’ın Site haritası oluşturma ve gönderme hakkındaki yazısı için bu yazıyı okuyabilirsin.

Bir site haritası göndermek, iyi bir site navigasyonuna duyulan ihtiyacın yerini almazken, tarayıcıların tüm önemli sayfalarına giden yolu izlemelerine kesinlikle yardımcı olabilir.

Yalnızca arama motorları tarafından indekse eklenmesini istediğin URL’leri eklediğinden ve tarayıcılara tutarlı yol tarifleri verdiğinden emin ol.

Örnek verecek olursak, söz konusu URL’yi robots.txt yoluyla engellediysen ya da site haritana tercih edilen kanonik sürüm yerine yinelenen URL’ler eklersen, site haritana bir URL dahil etmemelisin (5. Bölümde kanonikleştirme hakkında daha fazla bilgi sağlayacağım).

Sitene bağlantı veren başka siteler yoksa XML site haritanı Google Arama Konsolu’na göndererek indekse eklenmiş olabilirsin.

İndekslerine gönderilen bir URL’yi dâhil edeceklerinin garantisi yoktur, ancak denemeye değer.

Tarayıcıların URL’lerine erişmeye çalışırken hata mı alıyor?

Sitendeki URL’leri tarama sürecinde bir tarayıcı hatalarla karşılaşabilir.

Bunun olabileceği URL’leri tespit etmek için Google Arama Konsolu’nun “Tarama Hataları” raporuna göz atabilirsin.

Bu rapor sana sunucu hatalarını ve bulunamayan hataları gösterecektir.

Sunucu günlük dosyaları ayrıca bunu ve tarama sıklığı gibi diğer bilgilerin değerli hazinelerini de gösterebilir ancak sunucu günlük dosyalarına erişmek ve bunları incelemek daha gelişmiş bir taktik olduğundan, Başlangıç ​​Kılavuzu’nda uzun süre tartışmayacağız.

Bununla birlikte, burada daha fazla şey öğrenebilirsin.

Tarama hatası raporuna karşı bir şey yapmadan önce, sunucu hatalarını ve “bulunamayan” hataları anlamak önemlidir.

Özel 404 sayfa oluştur.

Sitendeki önemli sayfalara, site arama özelliğine ve hatta iletişim bilgilerine bağlantı ekleyerek 404 sayfanı özelleştir.

Bu, ziyaretçilerin bir 404 ile karşılaştığında siteni terk etme olasılığını en düşük hale getirir.

4xx Kodları: Arama motoru tarayıcıları, bir müşteri hatası nedeniyle içeriğine erişemediğinde

4xx hataları müşteri hatalarıdır yani istenen URL yanlış sözdizimi içeriyor ya da yerine getirilemiyordur.

En yaygın 4xx hatalarından biri “404 – bulunamadı” hatasıdır.

Bunlar, yalnızca birkaç örnek vermek için bir URL yazım hatası, silinmiş sayfa ya da bozuk yönlendirme nedeniyle oluşabilir.

Arama motorları bir 404 ile karşılaştıklarında URL’ye erişemezler.

Kullanıcılar 404 ile karşılaştığında sinirlenebilir ve gidebilirler.

5xx Kodları: Arama motoru tarayıcıları bir sunucu hatası nedeniyle içeriğine erişemediğinde

5xx hataları sunucu hatalarıdır yani web sayfasının bulunduğu sunucu, arama yapanın ya da arama motorunun sayfaya erişme isteğini yerine getiremez.

Google Arama Konsolu’nun “Tarama Hatası” raporunda bu hatalara ayrılmış bir sekme bulunuyor.

Bunlar genellikle, URL talebi zaman aşımına uğradığı için olur, bu nedenle Googlebot talebe son vermek durumunda kalır.

Sunucu bağlantı sorunlarını düzeltme konusunda daha fazla bilgi edinmek için Google’ın belgelerine bakabilirsin.

Neyse ki, hem arama yapanlara hem de arama motorlarına sayfanın taşındığını söylemenin bir yolu var – 301 (kalıcı) yönlendirme.

301 (kalıcı) yönlendirme

Bir sayfayı example.com/young-dogs/ adresinden example.com/puppies/ adresine taşıdığını var sayalım.

Arama motorları ve kullanıcıların eski URL’den yenisine geçecek bir köprüye ihtiyacı olur.

Bu köprü de 301 yönlendirmesidir.

301 uyguladığında:301 uygulamadığında:
Bağlantı EşitliğiBağlantı sermayesini sayfanın eski konumundan yeni URL’ye aktarır.301 olmadan, önceki URL’den gelen yetki, URL’nin yeni sürümüne geçmez.
İndekslemeGoogle’ın sayfanın yeni sürümünü bulmasına ve dizine eklemesine yardımcı olur.Yalnızca sitenizdeki 404 hataların bulunması arama performansına zarar vermez, ancak sıralama / trafik sayfalarının (404) sıralanmasına ve trafikte onlarla birlikte gitmesine neden olabilir – yikes!
Kullanıcı deneyimiKullanıcıların aradıkları sayfayı bulmalarını sağlar.Ziyaretçilerinizin ölü linklere tıklamasına izin vermek, onları hedefleyen sayfa yerine hata sayfalarına götürür ve bu durum sinir bozucu olabilir.

301 durum kodunun kendisi, sayfanın kalıcı olarak yeni bir yere taşındığı anlamına gelir.

Bu nedenle, URL’leri ilişkisiz sayfalara (eski URL’nin içeriğinin gerçekte yayınlanmayan URL’lere) yönlendirmekten kaçınman gerekir.

Bir sayfa bir arama için sıralanıyorsa ve farklı bir içerik için URL’ye 301 giriyorsan, onu belirli bir arama ile ilişkili kılan içerik artık orada olmadığı için sıralama pozisyonunda düşebilir.

301’ler güçlüdür, URL’leri dikkatli ve sorumlu bir şekilde taşıman gerekir.

Ayrıca, bir sayfayı 302 yönlendirmesi seçeneğin de vardır ancak bu geçici hamleler için ve bağlantı kaynağı hakkının önemli bir sorun olmadığı durumlarda saklanmalıdır.

302’ler dolambaçlı bir yol gibidir, geçici olarak belirli bir rotada trafiği çeviriyorsun ama sonsuza kadar bu şekilde kalmıyor.

Yönlendirme zincirlerine dikkat et

Birden çok yönlendirmeyi geçmesi gerekiyorsa Googlebot’un sayfana ulaşması zor olabilir.

Google bunlara “yönlendirme zincirlerini” der ve mümkün olduğunca sınırlandırılmasını önerir.

Example.com/1’i example.com/2’ye yeniden yönlendirirsen daha sonra bunu example.com/3’e yönlendirmeye karar verirsen, aracıyı ortadan kaldırmak ve example.com/1’i example.com/3’e yönlendirmek en iyisidir.

Sitenin tarama için optimize edildiğini belirledikten bir sonraki konu ise sıralı şekilde indekslenebildiğinden emin olmaktır.

İndeks Oluşturma: Arama motorları sayfalarını nasıl yorumlar ve saklar?

Sitenin tarandığından emin olduktan sonraki iş sıralı şekilde indekse eklenebilmesini sağlamaktır.

Bu doğru, sitenin bir arama motoru tarafından keşfedilip taranabilmesi, mutlaka dizinlerinde depolanacağı anlamına gelmez.

Tarama konusundaki önceki bölümde, arama motorlarının web sayfalarını nasıl keşfettiğini tartıştık.

Dizin, keşfedilen sayfalarının depolandığı yerdir.

Bir tarayıcı bir sayfa bulduktan sonra, arama motoru tıpkı bir tarayıcıda olduğu gibi işler.

Bunu yaparken, arama motoru bu sayfanın içeriğini analiz eder.

Bu bilgilerin tümü dizininde saklanır.

Dizin Oluşturma

İndekslemenin nasıl çalıştığını ve siteni bu çok önemli veri tabanına dönüştürdüğünden nasıl emin olabileceğini öğrenmek için okumaya devam et.

Bir Googlebot tarayıcısının sayfalarımı nasıl gördüğünü görebilir miyim?

Evet, sayfanın önbelleğe alınmış sürümü, Googlebot’un son taradığı zamanın görüntüsünü yansıtır.

Google, web sayfalarını farklı frekanslarda tarar ve önbelleğe alır.

Https://www.nytimes.com gibi sıkça paylaşım yapılan daha köklü, iyi bilinen siteler, çok daha az ünlü olan web sitesi Roger’a kıyasla daha sık taranacaktır.

Bir sayfanın önbelleğe alınmış sürümünü SERP’deki URL’nin yanındaki aşağı oka tıklayarak ve “önbellek” i seçerek nasıl göründüğünü görebilirsin:

Önbelleğe alınmış

SERP’lerde önbelleğe alınan sonuçları nerede göreceğinin ekran görüntüsü.

Ayrıca, önemli içeriğinin etkili bir şekilde tarandığını ve önbelleğe alındığını belirlemek için sitenin salt metin sürümünü görüntüleyebilirsin.

Sayfalar dizinden kaldırılır mı?

Evet, sayfalar dizinden kaldırılabilir. Bir URL’nin kaldırılmasının ana nedenlerinden bazıları şunlardır:

  • URL, “bulunamadı” hatası (4XX) ya da sunucu hatası (5XX) şeklinde dönüp duruyor. Bu yanlışlıkla (sayfa taşındı ve bir 301 yönlendirmesi kurulmadı) ya da kasıtlı olabilir (sayfa silindi ve dizinden kaldırılmasını sağlamak için 404 haline geldi)
  • URL’de noindeks meta etiketi bulunur. Bu etiket, arama motoruna sayfayı dizinden çıkarmasını bildirmek üzere site sahipleri tarafından eklenebilir.
  • URL, arama motorunun Web Yöneticisi Yönergelerini ihlal ettiği için manuel olarak cezalandırıldı ve sonuç olarak dizinden kaldırıldı.
  • URL, ziyaretçilerin sayfaya erişebilmesi için gereken bir parola eklemesi olması sebebiyle taranması engellendi.

Web sitende daha önce Google’ın indeksinde yer alan bir sayfanın artık görünmediğini düşünüyorsan, sayfanın durumunu öğrenmek için URL inceleme aracını kullanabilir ya da Google’da tek tek URL’leri indekse gönderen “İndeks Oluşturma İsteği” özelliğine sahip olan Getir özelliğini kullanabilirsin.

GSC’nin “Getir” aracı ayrıca Google’ın sayfanı nasıl yorumladığıyla ilgili herhangi bir sorun olup olmadığını görmene olanak tanıyan bir “işleyici” seçeneğine sahiptir.

Arama motorlarına siteni nasıl indeksleyeceğini söylemelisin

Meta direktifler indekslemeyi etkiler, sürünmeyi değil

Googlebot’un meta yönergelerini görmek için sayfanızı taraması gerekir; bu nedenle, tarayıcıların belirli sayfalara erişmesini engellemeye çalışıyorsanız, meta yönergeleri bunu yapmanın yolu değildir.

Robot etiketlerine saygı duyulması için taranması gerekir.

Robots meta yönergeleri

Meta direktifleri (ya da “meta etiketleri”), web sitene nasıl davranılmasını istediğinle ilgili arama motorlarına verebileceğin talimatlardır.

Arama motoru tarayıcılarına “bu sayfayı arama sonuçlarında indekse ekleme” ya da “sayfa içi bağlantılara herhangi bir bağlantı kaynağı atama” gibi şeyler söyleyebilirsin.

Bu talimatlar, HTML sayfalarının <head> bölümündeki Robots Meta Tags (en sık kullanılan) ya da HTTP başlığındaki X-Robots-Tag aracılığıyla uygulanır.

Google’ın bu konuyla ilgili developers.google.com’da yayınladığı Robots meta etiketi ve X-Robots-Tag spesifikasyonları adlı makaleyi okuyabilirsin.

Robots meta etiketi

Robots meta etiketi, web sayfanın HTML’inin <head> kısmında kullanılabilir.

Bütün ya da belirli arama motorlarını dışarıda tutabilir.

Aşağıdakiler, bunları hangi durumlarda uygulayabileceğinle birlikte en yaygın meta yönergeleridir.

İndex/ noindex, motorlara sayfanın taranması ve arama motorunun kullanması için bir dizinde tutulması gerektiğini belirtir.

“noindex” kullanmayı tercih edersen, sayfanın arama sonuçlarından dışlanmasını istediğin tarayıcılarla iletişim kurarsın.

Varsayılan olarak, arama motorları tüm sayfaları indeksleyebileceklerini varsaymaktadır.

Bu nedenle “İndex” değerini kullanmak gereksizdir.

  • Ne zaman kullanman gerekir: Sitendeki Google’ın indeksinde yer alan boş içerikli sayfaları çıkarmaya çalışıyorsan (örneğin: kullanıcı tarafından oluşturulan profil sayfaları) ancak ziyaretçilerin bu sayfaya erişebilmesini istiyorsan “noindex” olarak işaretlemeyi tercih edebilirsin.

Follow / nofollow, arama motorlarına sayfadaki bağlantıların izlenip izlenmemesi gerektiğini söyler.

“Follow”, sayfandaki bağlantıları takip eden ve bağlantı kaynağı üzerinden bu URL’lere geçen botlara yol açar.

Ya da “nofollow” kullanmayı seçersen, arama motorları sayfadaki bağlantıların, bağlantı kaynaklarına gitmez ya da takip etmez.

Varsayılan olarak, tüm sayfaların “follow” niteliğine sahip olduğu varsayılır.

  • Ne zaman kullanman gerekir: Nofollow genellikle bir sayfanın dizine eklenmesini önlemenin yanı sıra, tarayıcının sayfadaki bağlantıları izlemesini engellemeye çalışırken de noindex ile birlikte kullanılır.

Noarchive, arama motorlarının sayfanın önbelleğe alınmış bir kopyasını kaydetmesini engellemek için kullanılır.

Varsayılan olarak, motorlar, dizine aldıkları tüm sayfaların, kopyalanan arama sonuçlarında önbellek bağlantısı yoluyla arama yapanların erişebileceği kopyalarını saklar.

Ne zaman kullanman gerekir: Bir e-ticaret sitesi işletiyorsan ve fiyatların düzenli olarak değişiyorsa, arama yapanların eski fiyatları görmesini engellemek için noarchive etiketini kullanmayı düşünebilirsin.

İşte robots noindex, nofollow etiketindeki metaya bir örnek:

<! DOCTYPE html> <html> <head> <meta name = "robots" content = "noindex, nofollow" /> </head> <body> ... </body> </html>

Bu örnek, tüm arama motorlarının sayfayı indekslemesini ve sayfadaki bağlantıları takip etmesini engeller.

Örneğin Booglebot ve Bing gibi birden fazla tarayıcıyı hariç tutmak istiyorsan, birden fazla robot dışlama etiketi kullanmak uygundur.

X-Robots-Etiketi

X-robots etiketi, URL’nin HTTP üstbilgisi içinde kullanılır, normalde ifadeleri kullanabildiğin, HTML olmayan dosyaları engelleyebildiğin ve siteye yönelik noindex etiketleri uygulayabildiğin için arama motorlarını ölçeklendirmek istiyorsan meta etiketlerden daha fazla esneklik ve işlevsellik sağlar.

Buna örnek verecek olursak tüm klasörleri ya da dosya türlerini kolayca dışlayabilirsin:

<Files ~ “/?no-bake/.*”> Header set X-Robots-Tag “noindex, nofollow”</Files>

Ya da belirli dosya türleri (PDF gibi):

<Files ~ “.pdf$”> Header set X-Robots-Tag “noindex, nofollow”</Files>

Meta Robot Etiketleri hakkında daha fazla bilgi için Google’ın Robotlar Meta Etiketleri Teknik Özellikleri’ni inceleyebilirsin.

WordPress için ipucu: Kontrol Paneli> Ayarlar> Okuma bölümünde, “Arama Motoru Görünürlüğü” kutusunun işaretli olmadığından emin ol.

Bu robots.txt dosyan nedeniyle arama motorlarının sitene gelmesini engeller.

Tarama ve indekslemeyi etkilemenin farklı yollarını anlamak, önemli sayfalarının bulunmasını engelleyebilecek genel tuzaklardan kaçınmana yardımcı olacaktır.

Sıralama

Arama motorları URL’leri nasıl sıralar?

Arama motorları, birisi arama çubuğuna bir soru yazdığında, cevap olarak ilişkili sonuçlar almasını nasıl sağlar?

Bu işlem, sıralama ya da arama sonuçlarının, en az belirli bir sorguyla ilişkili olanlarla ilgili olarak sıralanması olarak bilinir.

Arama motorları URL’leri nasıl sıralar?

Arama motoru algoritmaları, ilişki düzeyini belirlemek için, depolanan bilgilerin anlamlı yollarla alındığı ve sıralandığı bir işlemi ya da formülü kullanır.

Arama sonuçlarının kalitesini artırmak için bu algoritmalar yıllar içinde birçok değişiklik geçirmiştir.

Örneğin Google, her gün algoritma ayarlaması yapar.

Bu güncellemelerden bazıları düşük kaliteli ayarlamalar olsa da, bazıları bağlantı spamları ile mücadele etmek için Penguin gibi belirli bir sorunu çözmek için konuşlandırılmış temel/geniş algoritma güncellemesidir.

Google Algoritmaları Neden Bu Kadar Sık ​​Değişiyor?

Google her zaman bizi dikkatli mi tutmaya çalışıyor?

Google her zaman yaptığı şeyleri neden yaptığıyla ilgili detay vermemesine rağmen, algoritma ayarlamaları yaparken Google’ın amacının genel arama kalitesini iyileştirmek olduğunu biliyoruz.

Bu nedenle, algoritma güncelleme sorularına yanıt olarak Google, yandaki satırlarla cevap verecektir: “Her zaman kaliteli güncellemeler yapıyoruz.”

Bu, sitenin algoritma ayarından sonra yaşadığı bir sorunda, onu ikisinin de arama motorlarının ne istediğini çok iyi ifade ettiğini gösteren Google’ın Kalite Yönergeleri ya da Arama Kalitesi Değerlendirme Yönergeleri ile karşılaşman gerektiğini gösterir.

Google web geliştiriciler için oluşturduğu Kalite Yönergelerine buradan ulaşabilirsin.

Arama Motorları Ne İstiyor?

Arama motorları her zaman aynı şeyi isterler: arama yapan kişinin sorularına en yararlı formatlarda faydalı cevaplar sağlamak.

Eğer bu doğruysa neden SEO geçmiş yıllara göre şimdi farklı görünüyor?

Yeni bir dil öğrenen biri gibi düşün.

Yeni bir dil öğrenenlerin il başta dil anlayışı pek gelişmemiştir.

Zamanla, dil anlayışı derinleşmeye başlar ve anlamayı, dilin arkasındaki anlamı ve kelimeler ile ifadeler arasındaki ilişkiyi öğrenirsin.

Sonunda, yeterli pratikle öğrenci, dili ince ayrıntılarını bile anlayabilecek kadar iyi tanır ve belirsiz ya da eksik sorulara bile cevap verebilir.

Arama motorları dilimizi yeni öğrenmeye başladıklarında, aslında kalite kurallarına aykırı püf noktalar ve taktikler kullanarak sistemi yönlendirmek çok daha kolaydı.

Örneğin, anahtar kelime doldurmak gibi…

“Komik şakalar” gibi belirli bir anahtar kelime için sıralama elde etmek isteyen biri, sayfaya birkaç kez “komik şakalar” kelimesini ekleyebilir ve bu terim için sıralamayı yükseltmek için koyu renkle yazmayı düşünmüş olabilir.

Komik şakalara hoş geldiniz! Dünyanın en komik şakalarını anlatıyoruz.

Komik şakalar eğlenceli ve çılgınca.

Komik şakan burada seni bekliyor.

Arkana yaslan ve komik şakaları oku; çünkü komik şakalar seni mutlu eder ve eğlendirir.

Bazı favori komik şakalar.

Berbat kullanıcı deneyimleri için yapılan bu taktik ve komik şakalara gülmek yerine insanları sinir bozucu, okunması zor bir metine boğar.

Geçmişte işe yaramış olabilir ancak bu asla arama motorlarının istediği şey değildir.

SEO’da Rol Alan Bağlantılar

Bağlantılar hakkında konuştuğumuz zaman iki şeyden bahsedebiliriz.

Geri bağlantılar ya da “gelen bağlantılar” web siteni işaret eden diğer web sitelerinden gelirken iç bağlantılar, kendi sitendeki diğer sayfalarını işaret eden bağlantılardır.

Backlinkler ve iç linkler

Bağlantılar, tarih boyunca SEO’da büyük bir rol oynamıştır.

Çok erken dönemlerde, arama motorlarının, arama sonuçlarının nasıl sıralanacağına karar vermekte hangi URL’nin diğerlerine göre daha güvenilir olduğunu bulmak açısından yardıma ihtiyacı vardı.

Herhangi bir siteyi işaret eden bağlantı sayısının hesaplanması, bunu yapmalarına yardımcı oldu.

Geri bağlantılar, gerçek hayattaki WoM (söylenti) yönlendirmelerine çok benzer şekilde çalışır.

Örnek olarak, Jenny’s Coffee diye bir kahve dükkânı olduğunu var sayalım:

Başkalarından yapılan yönlendirmeler = iyi yetkinlik işareti

  • Örnek: Birçok farklı kişi, Jenny’s Coffee‘ nin şehirdeki en iyi kahve dükkanı olduğunu söyledi.

Kendinden yaptığın yönlendirmeler = önyargılı karşılanır, bu nedenle iyi bir yetkinlik işareti değildir.

  • Örnek: Jenny, Jenny’s Coffee’nin şehirdeki en en iyi kahve dükkanı olduğunu iddia ediyor.

İlişkisiz ya da düşük kaliteli kaynaklardan gelen yönlendirmeler = iyi bir yetkinlik işareti değildir ve seni spam olarak işaretleyebilir.

  • Örnek: Jenny kahve dükkanını hiç ziyaret etmemiş insanlara, onun ne kadar iyi olduğunu söylemesi için para ödedi.

Yönlendirme yok = belirsiz yetkinlik

  • Örnek: Jenny’s Coffee iyi olabilir ancak emin olmak için fikir belirten birini bulamadın.

İşte bu nedenle PageRank oluşturuldu.

PageRank (Google’ın temel algoritmasının bir parçasıdır), adını Google’ın kurucularından biri olan Larry Page’den alan bir bağlantı analizi algoritmasıdır.

PageRank, bir web sayfasının önemini, kendisini işaret eden bağlantıların kalitesini ve miktarını ölçerek tahmin eder.

Varsayım şudur: bir web sayfası ne kadar ilişkili, önemli ve güvenilirse o kadar fazla link kazanacaktır.

Yüksek yetkinlikli (güvenilir) web sitelerinden daha doğal geri dönüşler alırsan, arama sonuçlarında daha yüksek sıralarda yer almak için şansın artar.

SEO’da içerik büyük rol oynar

Eğer arama yapanları bir şeye yönlendirmeselerdi, bağlantıların bir anlamı olmazdı.

İşte bu içerik denen şey! İçerik kelimelerden daha fazlasıdır; Arama yapanlar tarafından tüketilmesi gereken herhangi bir şey, video içeriği, görüntü içeriği ve tabii ki metindir.

Arama motorları cevap makineleri ise içerik, makinelerin topladığı cevaplar anlamına gelir.

Herhangi bir kimse arama yaptığında binlerce olası sonuçla karşılaşır.

Peki, arama motorları aramanın hangi sayfaları değerli bulacağına nasıl karar veriyor?

Sayfanın belirli bir sorgu için nerede sıralanacağını belirlemenin büyük bir kısmı, sayfada ki içeriğin sorgunun amacıyla ne kadar iyi uyuştuğudur.

Başka bir deyişle, bu sayfa aranan kelimelere uyuyor mu ve araştırmacının ulaşmaya çalıştığı konuyu bulmasına yardımcı oluyor mu?

Bu, kullanıcı memnuniyeti ve görev başarısına odaklanma nedeniyle, içeriğinin ne kadar uzun olması gerektiği, ne kadar anahtar kelime içermesi gerektiği ya da başlık etiketlerinize ne koyduğun konusunda kesin bir kriter yoktur.

Tüm bunlar, bir sayfanın aramada ne kadar iyi performans gösterdiğinde rol oynayabilir ancak içeriği okuyacak kullanıcılar üzerine odaklanması gerekir.

Bugün, yüzlerce hatta binlerce sıralama sinyaliyle ilk üç oldukça tutarlı kaldı: web sitene gelen bağlantılar (üçüncü taraf bir yetkinlik sinyali olarak hizmet verir), sayfa içeriği (bir araştırmacının aradığı şeyi ona sunan kaliteli içerik) ve RankBrain.

RankBrain Nedir?

RankBrain, Google’ın çekirdek algoritmasının makine öğrenme bileşenidir.

Makine öğrenimi, yeni gözlemler ve eğitim verileriyle zaman içinde tahminlerini iyileştirmeye devam eden bir bilgisayar programıdır.

Başka bir deyişle, her zaman öğreniyor ve her zaman öğrendiği için, arama sonuçlarının sürekli iyileştirilmesi sağlanıyor.

Örneğin, RankBrain, kullanıcılara daha yüksek sırada yer alan URL’lerden daha iyi bir sonuç sağlayan düşük bir sıralı URL’yi fark ederse, RankBrain’in bu sonuçları düzenleyip, işleyip daha ilişkili sonucu daha yükseğe taşıyarak ve daha az ilişkili sayfaları bir yan sayfa gibi indireceğini tahmin edebilirsin.

Arama motorundaki çoğu şey gibi, RankBrain’in neyi içerdiğini de tam olarak bilmiyoruz ancak görünüşe göre, Google’dakiler de bunu bilmiyor.

Bu SEO İçin Ne Anlama Geliyor?

Google, en ilişkili ve faydalı içeriği en üste çıkarmak için RankBrain’i kullanmaya devam edeceğinden, arama amacını her zamankinden daha fazla yerine getirmeye odaklanmamız gerekiyor.

Sayfanı ziyaret edecek kullanıcılar için mümkün olan en iyi bilgi ve deneyimi sağlamalısın.

Ve bu şekilde RankBrain dünyasında iyi performans gösterebilmek için ilk büyük adımı attın.

Etkileşim ölçütleri

Korelasyon mu, nedensellik mi, yoksa her ikisi de mi?

Google sıralamalarında, etkileşim ölçütleri büyük olasılıkla kısmen korelasyon ve kısmen nedenselliktir.

Etkileşim ölçütleri dediğimizde, kullanıcı etkileşimleri ve arama sonuçlarını temsil eden verileri kastediyoruz.

Şu gibi şeyleri içeriyorlar:

  • Tıklamalar (aramadan gelen ziyaretler)
  • Sayfada geçirilen süre (ziyaretçinin ayrılmadan önce bir sayfada harcadığı süre)
  • Hemen çıkma oranı (kullanıcıların yalnızca bir sayfaya baktığı tüm web site oturumlarının yüzdesi)
  • Pogo-stick (organik bir sonucu tıklayarak ve ardından hızlıca SERP’e geri dönerek başka bir sonuç seçmek)

Bazı kçklü seo araçlarının kendi sıralama faktörü araştırması da dahil olmak üzere birçok test, etkileşim ölçütlerinin daha yüksek sıralama ile ilişkilendirildiğini ancak nedenselliğin etkili bir şekilde tartışıldığını göstermiştir.

İyi etkileşim ölçütleri sadece yüksek dereceli sitelerin göstergesi midir?

Ya da iyi etkileşim ölçütlerine sahip olduğu için mi siteler yüksek sıralarda yer alıyor?

Google Ne Söylemişti?

Hiçbir zaman “doğrudan sıralama sinyali” terimini kullanmadığı halde Google, belirli aramalarda SERP’yi değiştirmek için kesinlikle tıklama verilerini kullandığını açıkça belirtti.

“Sıralamanın kendisi tıklama verilerinden etkilenir.

Belirli bir arama için, insanların % 80’inin 2. sıradaki bağlantıyı ve yalnızca % 10’unun 1. sıradaki bağlantıyı tıkladığını keşfedersek, bir süre sonra muhtemelen 2. sıradaki bağlantının istediği içerik olduğunu anlarız.

Bu yüzden sırayı değiştiririz. ”

Google’ın eski arama kalitesi şefi Udi Manber

Eski Google mühendisi Edmond Lau’dan bir başka yorum da bunu doğruladı:

“Herhangi bir düzgün çalışan arama motorunun, arama sonuçlarının kalitesini artırmak için sıralamaya geri döneceği kendi sonuçlarındaki tıklama verilerini kullanacağı açıktır.

Tıklama verilerinin nasıl kullanıldığının gerçek mekanizması genellikle tescillidir ancak Google, sıralama ayarlı içerik öğeleri gibi sistemlerdeki patentleriyle tıklama verilerini kullandığını açıkça gösterir. ”

Google’ın arama kalitesini devam ettirmesi ve iyileştirmesi gerektiğinden, katılım ölçütlerinin korelasyondan daha fazlası olduğu kaçınılmaz gibi görünüyor.

Ancak Google’ın arama ölçütlerini arama kalitesini artırmak için kullandığından, katılım ölçütlerine “sıralama sinyali” demekten kaçındığı anlaşılıyor.

Bireysel URL’lerin sıralaması sadece bunun bir yan ürünüdür.

Hangi Testler Onaylandı?

Çeşitli testler, Google’ın arama katılımına yanıt olarak SERP sırasını ayarlayacağını onaylamıştır:

  • Rand Fishkin’in 2014 testi, URL’sini SERP’den tıklayan yaklaşık 200 kişiye ulaştıktan sonra sıralaması 7.sıradan 1. sıraya yükselmesi ile sonuçlandı. İlginç bir şekilde, sıralamadaki iyileşme, bağlantıyı ziyaret eden kişilerin konumuna göre izole edilmiş gibi görünüyordu. Sıralama konumu, birçok katılımcının yer aldığı ABD’de yükselirken, Google Kanada, Google Avustralya vb. ülkelerde daha düşük kaldı.
  • Larry Kim’in en iyi sayfaları karşılaştırması ve RankBrain öncesi ve sonrası ortalama bekleme süresi, Google’ın algoritmasının makine öğrenme bileşeninin, insanların fazla zaman harcamadıkları sayfaların sıralamasını düşürdüğünü gösteriyor.
  • Darren Shaw’ın testi, kullanıcı davranışının yerel arama ve harita paketi sonuçları üzerindeki etkisini göstermiştir.

Kullanıcı etkileşim ölçütleri, SERP’leri kaliteye göre sıraladığını açık bir şekilde göstermesi ve sıralama pozisyonunun bir yan ürün olmasından dolayı, SEO’ların etkileşim için optimize edilmesi gerektiğini söylemek doğru olur.

Etkileşim, web sayfanın nesnel kalitesini değiştirmez daha ziyade, arama yapan kişiler için değerin, diğer sonuçlara bağlı olarak değişir.

Bu nedenle, sayfanda ya da geri bağlantılarında yapılan herhangi bir değişiklikten sonra, arama yapanlar kişiler, diğer sayfaları daha çok sevmiş gibi görünürse sıralamada düşebilirsin.

Web sayfalarını sıralama açısından, etkileşim ölçütleri bir kontrolcü gibi davranır.

Önce bağlantı ve içerik gibi nesnel etmenler sayfayı sıralar, ardından bu etmenlerle doğru sıralama yapılamadıysa etkileşim ölçütleri, Google’ın sıralamayı düzeltmesine yardımcı olur.

Arama Sonuçlarının Evrimi

Arama motorları bugün sahip oldukları çok yönlülükten yoksun olduğu zamanlarda, SERP’in düz yapısını tanımlamak için “10 mavi bağlantı” terimi kullanılmıştı.

Bir arama yapıldığında, Google, her biri aynı formatta olan 10 adet organik sonuç içeren bir sayfayı gösterecekti.

10 blue links example

Bu aramada, 1. sırada yerini almak SEO’nun büyük hedefi idi.

Ama sonra bir şey oldu.

Google, arama sonuçları sayfalarına SERP özellikleri adı verilen yeni biçimlerde sonuçlar eklemeye başladı.

Bu SERP özelliklerinden bazıları şunlardır:

  • Ücretli reklamlar
  • Öne çıkan snippetlar
  • “People Also Ask” kutuları
  • Yerel (harita) paket
  • Bilgi paneli
  • Site bağlantıları

Google her zaman yenilerini eklemeye devam ediyor.

SERP’te Bilgi Grafiğinden yalnızca bir sonuç ve “daha fazla sonuç görüntüleme” seçeneği dışında bir sonuç göstermediği bir olgu olan “sıfır sonuçlu SERP’ler”i bile denediler.

Bu özelliklerin eklenmesi, iki ana nedenden dolayı bazı ön paniklere neden oldu.

Birincisi, bu özelliklerin çoğu, organik sonuçların SERP’de daha da aşağıya itilmesine neden oldu.

İkincisi de, araştırmacılar tarafından, SERP’in içinde daha fazla soru cevaplandığı için, daha az sayıda organik sonuçlara tıklamasıydı.

Peki, Google bunu neden yapıyor? Bütün cevaplar arama deneyimini gösteriyor.

Kullanıcı davranışı, bazı aramaların farklı içerik formatlarından daha iyi karşılandığını gösterir.

Farklı SERP özelliklerinin, farklı arama amacı türleriyle nasıl eşleştiğine dikkat etmelisin.

Sorgu AmacıOlası SERP Özelliği Tetiklendi
BilgilendirmeÖne çıkan snippet
Tek cevapla bilgilendirmeBilgi Grafiği / anlık cevap
YerelHarita paketi
işlemAlışveriş yapmak

3.Bölümdeki amaç hakkında daha fazla konuşacağız, ancak şimdilik söyleyebiliriz ki, cevapların arama yapanlara geniş bir format halinde sunulması çok önemlidir ve içeriğini nasıl yapılandırdığın, aramada görünürlük biçimini etkileyebilir.

Yerelleştirilmiş Arama

Google gibi bir arama motoru, yerel arama sonuçlarını oluşturduğu kendi tescilli yerel işletme listeleri indeksine sahiptir.

Yerel SEO çalışması gerçekleştiriyorsan, müşterilerinin yerinde ziyaret edebileceği fiziksel konuma sahip bir işletme (örneğin: diş hekimi) ya da müşterilerini ziyaret etmek için seyahat eden bir işletme (örneğin: tesisatçı) için, ücretsiz Google İşletme Listem’e talepte bulunduğundan, doğruladığından ve optimize ettiğinden emin olmalısın.

Yerelleştirilmiş arama sonuçlarına gelince, Google sıralamayı belirlemek için üç ana faktör kullanır:

  1. İlişki
  2. Mesafe
  3. Öne çıkma

İlişki

İlişki düzeyi, yerel bir işletmenin, araştırmacının aradığı şeyle ne kadar iyi eşleştiğidir.

İşletmenin, arama yapanlarla ilgili olan her şeyi sağlamak için işletme bilgilerinin eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulduğundan emin olmalısın.

Uzaklık

Google sana yerel sonuçları daha iyi sunmak için coğrafi konumunu kullanır.

Yerel arama sonuçları uzaklığa karşı son derece hassastır.

Bu da araştırma yapan kişinin konumunu ve / veya soruda belirtilen yeri gösterir.

Organik arama sonuçları da yerel paket sonuçlarında olduğu gibi, nadiren de olsa, hassas olabilir.

Öne Çıkma

Google bir faktör olarak öne çıkan, gerçek dünyada iyi bilinen işletmeleri ödüllendirmek istiyor.

Google, yerel sıralamayı belirlemek için bir işletmenin çevrimdışı şekilde öne çıkmasına ek olarak bazı çevrimiçi faktörlere de bakar:

Yorumlar

Yerel bir işletmenin aldığı Google yorumlarının sayısı ve bu yorumların hassaslığı, yerel sonuçlarda sıralama alma becerileri üzerinde dikkate değer bir etkiye sahiptir.

Alıntı / Atıf

Bir “işletme atıfı” ya da “işletme listelemesi”, yerel bir platformda yer alan (Yelp, Acxiom, YP, Infogroup, Localeze vb.) yerel bir işletmenin “NAP” (isim, adres, telefon numarası) için web tabanlı bir referansıdır.

Yerel sıralama, yerel işletme atıflarının sayısından ve tutarlılığından etkilenir.

Google, yerel işletme indeksini oluştururken sürekli olarak çok çeşitli kaynaklardan veri toplar.

Google, bir işletmenin adı, yeri ve telefon numarasıyla ilgili birden fazla tutarlı referans bulduğunda, bu verilerin geçerliliğine olan güveni güçlenir.

Bu daha sonra Google’ın işletmeye daha yüksek bir güven derecesi ile yaklaşmasını sağlar.

Google ayrıca, bağlantılar ve makaleler gibi web’deki diğer kaynaklardan gelen bilgileri kullanır.

Organik sıralama

SEO’nun en iyi uygulamaları aynı zamanda yerel SEO için de geçerlidir çünkü Google ayrıca yerel sıralamayı belirlerken bir web sitesinin organik arama sonuçlarındaki konumunu da dikkate alır.

Bir sonraki bölümde, Google’a ve kullanıcıların içeriğini daha iyi anlamalarına yardımcı olacak site içindeki en iyi uygulamaları öğreneceksin.

[Bonus!] Yerel etkileşim

Google tarafından yerel bir sıralama faktörü olarak listelenmemiş olsa da, etkileşimin rolü zaman geçtikçe artacaktır.

Google, ziyaret edilecek popüler zamanlar ve ortalama ziyaret süresi gibi gerçek hayat verilerini dâhil ederek yerel sonuçları zenginleştirmeye devam etmekte…

Popüler saatler

Hatta arayanlara işletme ile ilgili sorular sorma özelliği de sunuyor!

sorular ve cevaplar

Hiç kuşkusuz yerel sonuçlar gerçek hayattaki verilerden her zamankinden daha fazla etkileniyor.

Bu etkileşim, arama yapanların, bağlantılar ve alıntılar gibi tamamen statik (ve müdahale edilebilen) bilgilerden ziyade, yerel işletmelerle etkileşime girip onları nasıl derecelendirdiği ile ilgilidir.

Google, arama yapanlara en iyi ve en yakın yerel işletmeleri sunmak istediğinden, kaliteyi ve ilişki düzeyini belirlemek için gerçek zamanlı etkileşim metrikleri kullanmak mükemmel bir fikirdir.

Google’ın algoritmasının içeriğini ve çıkışlarını bilmek zorunda değilsin (bu biraz gizemli kalıyor!), Ancak şimdiye kadar arama motorunun içeriği nasıl bulduğu, yorumladığı, sakladığı ve sıraladığı konusunda temel bir bilgilere sahip olmalısın.

Bu bilgiyle donanmış olarak, içeriğin için hedefleyeceğin anahtar kelimeleri 3. Bölüm’ de (Anahtar Kelime Araştırması) seçmeyi öğrenelim!

Bir robots meta etiketinde kullanılan şeyler ayrıca bir X-Robots-Tag içinde de kullanılabilir.

Bölüm 3: Anahtar Kelime Araştırma

Kitlenin bulmak istediği şeyi iyi anlaman gerekir.

Artık arama sonuçlarında nasıl görüneceğini öğrendiğine göre, web sitenin içeriğinde hangi stratejik anahtar kelimeleri hedefleyeceğini ve bu içeriği hem kullanıcıları hem de arama motorlarını memnun etmek için nasıl kullanacağını belirleyelim.

Anahtar kelime araştırmasının gücü; senin hedef pazarını ve içeriğini, hizmetlerini ya da ürünlerini nasıl aradıklarını daha iyi anlamanda yatmaktadır.

Anahtar kelime araştırması aşağıda gördüğün türden soruları cevaplamana yardımcı olabilecek özel arama verileri sunar:

  • İnsanlar ne arıyor?
  • Kaç kişi onu arıyor?
  • Bu bilgileri hangi formatta istiyorlar?

Bu bölümde, söz konusu bilgileri ortaya çıkarmak için araçlar ve stratejilerin yanı sıra anahtar kelime araştırma kusurlarından kaçınmaya ve güçlü içerik oluşturmaya yardımcı olacak taktikleri öğreneceksin.

Hedef kitlenin içeriğini nasıl aradığını açığa çıkardıktan sonra, yepyeni bir stratejik SEO dünyasını keşfetmeye başlayacaksın!

Anahtar kelime araştırmasından önce, sorular sorun

Bir işletmenin arama motoru optimizasyonu yoluyla büyümesine yardımcı olmadan önce, öncelikle kim olduklarını, müşterilerinin kim olduğunu ve hedeflerini anlaman gerekir.

Köşelerin sık sık kesiştiği yer burasıdır.

Çok fazla insan bu önemli planlama adımını atlıyor, çünkü anahtar kelime araştırması zaman alıyor.

Neden ne için sıralama yapmak istediğini bildiğin halde zaman harcıyorsun?

Cevap, sıralamak istediğin şeyler ve kitlenin gerçekte ne istediği genellikle çılgınca farklı iki konu olmasıdır.

Hedef kitlene odaklanmak ve daha sonra bu fikirleri geliştirmek için anahtar kelime verilerini kullanmak, rastgele anahtar kelimelere odaklanmaktan çok daha başarılı kampanyalar sağlayacaktır.

İşte bir örnek: Frankie & Jo’s (Seattle merkezli bir vegan, glütensiz dondurma dükkânı) SEO’yu duymuş ve organik arama sonuçlarında nasıl ve ne sıklıkta göründüklerini iyileştirmek istemişler.

Onlara yardım etmek için öncelikle müşterileri hakkında biraz daha fazla bilgi sahibi olmak gerekli.

Bunu yapmak için, aşağıdaki gibi sorular sorabilirsin:

  • İnsanlar ne tür dondurma, tatlı, atıştırmalık vs. arıyor?
  • Bu terimleri kim arıyor?
  • İnsanlar ne zaman dondurma, atıştırmalıklar, tatlılar vb. arıyor?
  • Yıl boyunca mevsimsellik eğilimleri var mı?
  • İnsanlar nasıl dondurma arıyor?
  • Hangi kelimeleri kullanıyorlar?
  • Hangi soruları soruyorlar?
  • Mobil cihazlarda daha fazla arama yapılıyor mu?
  • İnsanlar neden dondurma arıyor?

Sağlık bilincine sahip bireyler dondurmayı özel olarak mı arıyor ya da sadece tatlı bir şeylerle kendilerini tatmin etmek mi istiyorlar?

Potansiyel müşteriler nerede bulunur ? yerel, ulusal veya uluslararası?

Ve son olarak işte beklenmeyen durum.

Nasıl bir topluluk oluşturmak ve tüm bu insanların aradığı şeyleri yerine getirmek için dondurma ile ilgili en iyi içeriği sağlamaya yardımcı olabilirsin?

Bu soruları sormak, anahtar kelime araştırmana rehberlik edecek ve daha iyi içerik oluşturmana yardımcı olacak çok önemli bir planlama adımıdır.

Hangi Terimleri Arıyorlar?

Ne yaptığını kendine özgü bir yolla açıklamış olabilirsin ancak kitlen sağladığın ürün, hizmet ya da bilgileri nasıl aratıyor? Bu soruyu cevaplamak, anahtar kelime araştırma sürecinde önemli bir ilk adımdır.

Anahtar Kelimeleri Keşfetmek

Muhtemelen aklında sıralamak istediğin birkaç anahtar kelime var.

Bunlar ürünlerin, hizmetlerin ya da web sitenin ele aldığı diğer konular gibi şeyler olacaktır ve araştırman için mükemmel bir anahtar kelimelerdir.

O yüzden buradan başla! Ortalama aylık arama hacmini ve benzer anahtar kelimeleri bulmak için bu anahtar kelimeleri bir anahtar kelime araştırma aracına girebilirsin.

Bir sonraki bölümde arama hacmini daha derinlemesine işleyeceğiz ancak şu an keşif aşamasında, anahtar kelimelerinin hangi varyasyonlarının, araştırma yapan kişiler arasında en popüler olduğunu belirlemene yardımcı olabilir.

Sınıfladığın anahtar kelimeleri bir anahtar kelime araştırma aracına girdikten sonra, içeriğinle ilgili bir şekilde kaçırmış olabileceğin diğer anahtar kelimeleri, sık sorulan soruları ve konuları keşfetmeye başlayacaksın.

Şimdi düğün konusunda uzmanlaşmış bir çiçekçi örneğini kullanalım.

Bir anahtar kelime araştırma aracına “düğün” ve “çiçekçi” yazarak aşağıdakiler gibi ilişkili terimler için fazlaca araştırılmış son derece benzerleri keşfedebilirsin:

  • Düğün buketleri
  • Gelin çiçekleri
  • Düğün çiçeği dükkânı

İçeriğinle alakalı anahtar kelime bulma sürecinde, bu anahtar kelimelerin arama hacminin büyük ölçüde değiştiğini fark edeceksin.

Hedef kitlenin aradığı terimleri kesinlikle hedeflemek istemesen de, bazı durumlarda, daha az rekabetçi oldukları için terimleri daha düşük arama hacmi ile hedeflemen daha avantajlı olabilir.

Hem yüksek hem de düşük rekabetli anahtar kelimeler web siten için avantajlı olabileceğinden, arama hacmi hakkında daha fazla bilgi edinmek, anahtar kelimelerine öncelik vermene ve web sitene en büyük stratejik avantajı sağlayacak olanları seçmene yardımcı olabilir.

Çeşitlendirme

Web sitelerinin tamamının anahtar kelimeler için sıralanmadığını dikkate almak önemlidir, sayfalar anahtar kelimeler böyle sıralanır.

Büyük markalarda çoğu anahtar kelime için ana sayfa sıralamasını görüyoruz ancak çoğu web sitesi için bu genellikle böyle değildir.

Birçok web sitesi, ana sayfa dışındaki sayfalara daha fazla organik trafik alır.

Bu nedenle, her birini benzersiz değerli anahtar kelimelerle optimize ederek web sitenin sayfalarını çeşitlendirmenin önemli olmasının nedeni budur.

Birden fazla anahtar kelime için tek bir sayfayı optimize etme hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yüksek Arama hacimli Anahtar Kelimeler Nasıl Bulunur?

Belirli bir anahtar kelime ya da anahtar kelime öbeği için arama hacmi ne kadar yüksekse, daha yüksek sıralamaları elde etmek için o kadar fazla çalışmak gerekir.

Bu da genellikle anahtar kelime zorluğu olarak adlandırılır ve zaman zaman SERP özelliklerini içerir.

Örnek olarak, birçok SERP özelliği (özellikli snippetlar, bilgi grafiği, karuseller vb.) bir anahtar kelimenin sonuç sayfasını tıkıyorsa, zorluk artacaktır.

Büyük markalar genellikle yüksek hacimli anahtar kelimeler için en iyi 10 sonucu alır.

Bu nedenle, internette yeni başlıyorsan ve aynı anahtar kelimeleri tekrar edip duruyorsan sıralamada uzunca bir süre geri kalacaksın demektir.

Genelde, arama hacmi ne kadar yüksek olursa, organik sıralama başarısı elde etmek için gereken rekabet ve çaba da o kadar yüksek olur.

Yine de çok düşük olunca, sitene tıklanmama riski de vardır.

Çoğu durumda oldukça spesifik, düşük rekabetli arama terimlerini hedeflemek en avantajlı yöntem olabilir.

Biz buna SEO’da uzun kuyruklu anahtar kelimeler diyoruz.

Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeler

“Ayakkabı” anahtar kelimesi için 1. sırada olmak harika olur, değil mi?

Ayda 50.000 arama, hatta ayda 5.000 arama bile yapılan anahtar kelimeleri kullanmak harikadır.

Ancak gerçekte, bu popüler arama terimleri yalnızca webde yapılan tüm aramaların bir kısmını oluşturur.

Gerçekte çok yüksek arama hacmi olan anahtar kelimeler belirsiz bir amacı bile gösterebilir.

Bu terimleri hedefler isen, sayfanın sağladığı içerikle eşleşmeyecek ziyaretçiyi çekmek, siteni risk altına sokabilir.

Uzun kuyruklu anahtar kelimeleri anlamak

Arama yapan kişiler, pizzanın besin değerini mi bilmek istiyor?

Pizza mı sipariş etmek istiyor?

Ailelerini götürebilecekleri bir restoran mı bulmak istiyor?

Google bunları bilemez, bu yüzden anlamaya yardımcı olmak için bu özellikleri sunar.

“Pizza” yı hedeflemek, muhtemelen çok fazla tıklama alman anlamına gelir.

people also search for

“Pizza” için arama yapıyorsan Google “peynir” ile de ilgilenebileceğini düşünür.

Aslında pek de yanılmaz…

Niyetin öğle yemeğinde pizza yiyecek bir yer bulmak mı?

Daha fazla yer keşfet

“Daha fazla yer keşfet” SERP özelliği buna işte bunu kapsıyor.

Kalan % 75, aramanın orta uzunluktaki ve uzun kuyruklular da yer alır.

arama talebi eğrisi

Bu daha az popüler olan anahtar kelimeleri küçümsemeyin.

Daha düşük arama hacmine sahip uzun kuyruk anahtar kelimeler genellikle daha iyi dönüşüm sağlar çünkü arama yapanlar aramalarında daha spresifik ve kasıtlıdır.

Örnek olarak “ayakkabı” arayan bir kişi muhtemelen sadece göz atıyordur.

Öte yandan, “uygun fiyatlı kırmızı kadın 7 beden koşu ayakkabısı” için arama yapan bir kişi cüzdanını çoktan çıkardı bile!

Arama Hacmi Stratejisi

Artık siten için alakalı arama terimlerini ve bunlara karşılık gelen arama hacimlerini keşfettiğine göre, rakiplerine bakarak ve aramaların mevsime ya da konuma göre nasıl farklılık gösterebileceğini öğrenerek daha da stratejik hale gelebilirsin.

Rakiplere Göre Anahtar Kelimeler

Büyük olasılıkla birçok anahtar kelime bulacaksın.

Önce hangisini ele alacağını nasıl bileceksin?

Rakiplerinin şu anda sıralamadığı yüksek hacimli anahtar kelimelere öncelik vermek iyi bir fikir olabilir.

Diğer taraftan, listendeki rakiplerinin hangi anahtar kelimeleri sıraladığını ve bunlara öncelik verdiğini de görebilirsin.

Birincisi, rakiplerinin kaçırdığı fırsatlardan yararlanmak istediğinde harikadır; ikincisi, rakiplerinin zaten iyi bir şekilde performans gösterdiği anahtar kelimeler için rekabet etmeni sağlayan agresif bir stratejidir.

Şartlı Anahtar Kelimeler

Mevsimsel eğilimleri bilmek, bir içerik stratejisi belirlemede avantajlı olabilir.

Örneğin “yılbaşı hediyesi kutusunun” ekimden aralığa kadar Birleşik Krallık’ta artmaya başladığını biliyorsan, içerik aylarını önceden hazırlayabilir ve bu aylar için büyük bir çaba harcayabilirsin.

Bölgelere göre anahtar kelimeler

Anahtar kelime araştırmanı Google Anahtar Kelime Planlayıcı’daki belirli kasabalara, ilçelere ve eyaletlere göre daraltmak ya da Google Trenlerdeki “alt bölgelere göre ilgiyi” değerlendirmek suretiyle belirli bir yeri daha stratejik bir şekilde hedefleyebilirsin.

Coğrafyaya özgü araştırmalar, içeriğinin hedef kitlenle daha alakalı olmasına yardımcı olabilir.

Örnek verecek olursak Teksas’ta büyük kamyon için kullanılan edilen terimin “tır”, New York’ta “traktör römorku” olduğunu öğrenebilirsin.

Hangi format, araştırma yapan kişinin amacına en uygundur?

2.Bölümde SERP özelliklerini öğrendik.

Bu arka plan, arama yapanların belirli bir anahtar kelime için nasıl bilgi kullanmak istediğimizi anlamamıza yardımcı olacak.

Google’ın arama sonuçlarını görüntülemeyi seçtiği format amaca bağlıdır ve her sorgunun kendine özgü bir biçimi vardır.

Google, bu niyetleri Kalite Değerlendirme Kılavuzunda “bil” (bilgiyi bul), “yap” (bir hedefi gerçekleştir), “web sitesi” (belirli bir web sitesini bul) ya da “şahsen ziyaret et” (yerel bir yeri ziyaret edin) olarak tanımlar.

Binlerce olası arama türü varken, beş ana amaç kategorisine daha yakından bakalım:

1.Bilgi Aramalar: Araştırma yapan kişi, bir grubun adı ya da Empire State Binası’nın yüksekliği gibi bilgilere ihtiyaç duyar.

Bilgi sorguları

Gezinme Aramalar: Araştırma yapan kişi, Facebook ya da NFL’nin ana sayfası gibi internet üzerinde belirli bir yere gitmek ister.

Gezinme sorguları

İşlemsel Aramalar: Araştırma yapan kişi, uçak bileti satın almak ya da bir şarkı dinlemek gibi bir şey yapmak ister.

İşlemsel sorgulamalar

Ticari Aramalar: Araştırma yapan kişi, ürünleri karşılaştırmak ve kendi özel ihtiyaçları için en iyisini bulmak ister.

ticari sorgular

Yerel Aramalar: Araştırma yapan kişi, yakındaki bir kahve dükkanı, doktor ya da müzik mekanı gibi yerel bir şeyler bulmak ister.

yerel aramalar

Anahtar kelime araştırma sürecindeki önemli bir adım da daha iyi bir arama hedefine sahip olmak için hedeflemek istediğin anahtar kelimenin SERP ortamını araştırmaktır.

Hedef kitlenin ne tür içerik istediğini bilmek istiyorsan, SERP’lere bakın!

Google, her bir anahtar kelime araması için en çok istenen içeriği sağlama girişiminde trilyonlarca arama davranışını yakından değerlendirmiştir.

Örneğin, “elbiseler” aramasına bakalım:

elbiseler

Alışveriş karusellerine göre, Google’ın “elbiseler” için arama yapan birçok kişiyi çevrim içi elbise alışverişi yapmak için belirlediğini tahmin edebilirsin.

google haritalar

Bu anahtar kelime için, Google’ın yerel kıyafet satıcılarını arayan araştırmacılara yardım etme isteğini belirten bir de Yerel Paket özelliği bulunmaktadır.

Yerel Paket özelliği

Arama belirsiz ise Google bazen arama yapanların aradıkları şeyi daha fazla ayrıntılamalarına yardımcı olmak için “ayrıntılandırma” özelliğini de içerecektir.

Bununla birlikte, arama motoru, arama yapan kişinin işini kolaylaştırmasına daha çok yardım edecek sonuçlar sağlayabilir.

Google, aranan konuya bağlı olarak sunabileceği çok çeşitli sonuç türlerine sahiptir.

Bu nedenle, bir anahtar kelimeyi hedefleyeceksen, ne tür bir içerik oluşturman gerektiğini anlamak için SERP’ye bakmanı öneririz.

Anahtar Kelimenin Değerini Belirlemek İçin Araçlar

Bir anahtar kelime web sitene ne kadar değer katar? Bu araçlar, bu soruyu yanıtlamana yardımcı olabilir.

Bu nedenle anahtar kelime araştırma cephaneliğine de harika ilaveler ekler:

  • Moz Anahtar Kelime Gezgini: Anahtar Kelime Gezgini’ne bir anahtar kelime gir ve aylık arama hacmi ve söz konusu terim için sıralanan SERP özellikleri (yerel paketler ya da özellikli snippetlar) gibi bilgileri edin.

Araç, canlı tıklama verilerini kullanarak doğru arama hacmi verilerini çıkarır.

Anahtar kelime verilerimizi nasıl ürettiğimiz hakkında daha fazla bilgi için, Anahtar Kelime Gezgini Duyurusu bölümüne bakabilirsin.

  • Google Anahtar Kelime Planlayıcı: Google’ın AdWords Anahtar Kelime Planlayıcısı, tarihsel olarak SEO anahtar kelime araştırması için en yaygın başlangıç ​​noktası olmuştur.

Bununla birlikte, Anahtar Kelime Planlayıcı, anahtar kelimeleri büyük arama hacmi aralığı grupları altında toplayarak arama hacmi verilerini kısıtlar.

Daha fazla bilgi edinmek için Google Anahtar Kelime Planlayıcı’nın Kirli Sırları’nı inceleyin.

  • Google Trends: Google’ın anahtar kelime trend aracı, mevsimsel anahtar kelime araması dalgalanmalarını bulmak için mükemmeldir.

Örnek verelim: “komik cadılar bayramı kostümü fikirleri” Cadılar Bayramı’ ndan önceki haftalarda zirveye ulaşır.

  • AnswerThePublic: Bu ücretsiz araç genellikle belirli bir anahtar kelime etrafındaki soruları araştırır.

Bonus! ATP’nin önerilerini arama hacmine göre öncelik sırasına koymak için bu aracı başka bir ücretsiz araç olan keywordseverywhere ile birlikte kullanabilirsin.

  • SpyFu Anahtar Kelime Araştırma Aracı: Bazı gerçekten düzenli rekabetçi anahtar kelime verileri sağlar.
  • Google Correlate: Google’ın kendi deyimiyle, Google Correlate “Google Trend’lerin ters hali gibidir”.

Google Correlate, düşük kullanımın bir sonucu olarak 15 Aralık 2019’da kapanacak.

Bu ücretsiz araç, sıklığı anahtar kelimene benzer bir patern izleyen sorguları görmene olanak sağlar.

Ücretsiz anahtar kelime araştırma şablonumuzu indir!

Anahtar kelime araştırması tonlarca veri sağlayabilir.

Ücretsiz anahtar kelime araştırma şablonumuzu indirerek düzenli kalabilirsin.

Şablonu benzersiz gereksinimlerine uyacak şekilde özelleştirebilirsin.

Mutlu anahtar kelime araştırmaları.

Şablonu indir

Artık hedef kitlenin ne aradığını ve ne sıklıkta aradığını bildiğimize göre bir sonraki adıma geçmenin zamanı geldi: sayfaların kullanıcıların seveceği ve arama motorlarının anlayabileceği şekilde oluşturulması 4. Bölüme gidebilirsin.

 

Bölüm 4: Site İçi SEO (On-page SEO)

Metinlerini incelikle işlemek için araştırmalarını kullan.

Artık hedef pazarının nasıl arama yaptığını bildiğine göre, arama yapan kişinin sorularını yanıtlayan web sayfalarını hazırlama uygulaması olan site içi SEO konusunu derinlemesine incelemenin zamanı geldi.

Site içi SEO çok yönlüdür ve içeriğin ötesinde, teknik optimizasyonu ile ilgili bir sonraki bölümde daha fazla tartışacağımız şema ve meta etiketler gibi diğer konulara da uzanır.

Ve şimdi yazı ustası şapkanı tak, içerik oluşturma vakti.

İçerik oluşturma

Anahtar kelime araştırmasını uygulama

Son bölümde hedef kitlenin içeriğini nasıl aradığını keşfetmeye yönelik yöntemleri öğrendik.

Şimdi bu araştırmayı uygulamaya dökmenin zamanı geldi.

Anahtar kelime araştırmanı uygulamak için izleyebileceğin basit bir taslak şu şekilde:

  1. Anahtar kelimelerini araştır ve bunları benzer konular ve amaçlar için grupla. Her anahtar kelime varyasyonu için farklı farklı sayfa oluşturmak yerine, her grup için bir sayfan olacaktır.
  2. Henüz yapmadıysan, içeriğinin ne tür ve biçimde olacağını belirlemek için her bir anahtar kelime ya da anahtar kelime grubu için SERP’i değerlendir.
    Dikkat edilmesi gereken sıralama sayfalarının bazı özellikleri:

    1. Ağırlıklı olarak görüntü mü yoksa video mu var?
    2. İçerik uzun ya da kısa ve öz mü?
    3. İçerik liste, madde imi veya paragraf şeklinde mi biçimlendirilmiş?
  3. Kendine, “Sayfamı, anahtar kelimem için, şu anda sıralanan sayfalardan daha iyi hale getirmek için hangi benzersiz değeri sunabilirim?”

Site içi SEO, araştırmanı izleyicinin seveceği içeriğe dönüştürmene olanak tanır.

Tabi yardımdan daha fazla zararı dokunacak olan düşük değerli taktiklerin tuzağına düşmekten mutlaka kaçın!

Kaçınılması Gereken Düşük Değerli Taktikler

Web içeriğini, arama yapan kişilerin sorularını yanıtlamak, onları sitende yönlendirmek ve sitenin amacını anlamalarını sağlamak üzere oluşturmalısın.

İçerik, yalnızca aramalarda yüksek sıralar elde etmek amacıyla oluşturulmamalıdır.

Sıralama sonuca ulaşmak için bir yoldur ve bu yol da arama yapanlara yardımcı olmaya çıkar.

İşi sırasıyla yapmayıp tersten başlarsak, düşük değerli içerik taktikleri tuzağına düşme riskini alırız.

Bu taktiklerin bazılarını 2. Bölüm’de tanıttık ama göz atma maksadıyla, arama motorunun optimize ettiği içeriği oluştururken kaçınman gereken bazı düşük değerli taktiklere daha derinden bakalım.

Zayıf-Kalitesiz içerik

Bir web sitesinin farklı konularda teker teker sayfalara sahip olması yaygın olsa da, daha eski bir içerik stratejisi, anahtar kelimelerinin her bir tekrarında bu son derece spesifik aramalarda, 1. sayfada yer almak için birer sayfa oluşturmaktır.

Örnek verecek olursak, gelin elbiseleri satıyorsan, her bir sayfa aynı şeyi ifade etse bile, gelinlikler, gelin elbiseleri, düğün elbiseleri ve düğün töreni giysisi için ayrı sayfalar oluşturmuş olabilirsin.

Yerel işletmeler için benzer bir taktik de müşterileri istedikleri her şehir ya da bölge için birden fazla içerik sayfası oluşturmaktır.

Bu “coğrafi sayfalar” çoğu kez aynı veya çok benzer içeriğe sahip olsa da konum adı tek farklı faktördü.

Bunun gibi taktikler kullanıcılara açıkça yardımcı etmez, peki neden yazarlar bunu yapıyorlar?

Google, kelimeler ve cümleler (ya da anlamlar) arasındaki ilişkileri anlama konusunda bugün olduğu kadar iyi değildi.

Yani “gelin elbisesi” için 1.sayfada yer almak istiyorsan ancak “gelinlikler” için bir sayfan varsa, kesmemiş olabilirdi.

Bu uygulama internette çok sayıda boş ve düşük kaliteli içerik yarattı ki Google’ın Panda olarak bilinen 2011 güncellemesi ile bu konu özel olarak ele alındı.

Bu algoritma, düşük kaliteli sayfaları cezalandırdı ve böylece SERP’lerin en üst sıralarında daha kaliteli sayfaların yer almasını sağladı.

Google hala düşük kaliteli içeriği aşağılara indirme ve yüksek kaliteli içeriği destekleme sürecini yinelemeye devam ediyor.

Google, bir anahtar kelimenin her bir varyasyonu için birden fazla ve yetersiz içerikteki sayfalar yerine, bir konuda kapsamlı bir sayfan olması gerektiği konusunda oldukça açıktır.

zayıf içerik

Yinelenen içerik

Göründüğü gibi “Yinelenen içerik”, alan adları arasında ya da tek bir alan adının çoklu sayfaları arasında paylaşılan içeriği ifade eder.

“Kopyalama” içerikte de olay bir adım daha ileri gidiyor ve içeriğin diğer sitelerden bariz şekilde çalındığı ve izinsiz kullanıldığını gösteriyor.

Bunun anlamı hiçbir orijinal içerik ya da değer eklemeden, içeriği almak ve olduğu gibi yeniden yayınlamak ya da yeniden yayınlamadan önce ufak tefek değişiklikler yapmaktır.

Yinelenen içerik

İçe aktarılan ya da alan adları arası kopyalama yapılan içeriğin birçok meşru nedeni vardır, bu nedenle Google, web içeriğinin orijinal halini belirlemek için bir rel = canonical (kanonik) etiketin kullanılmasını teşvik eder.

Bu etiket hakkında henüz bir şey bilmene gerek yoktur.

Şimdilik dikkat edilmesi gereken en önemli şey içeriğinin kelime ve değer bakımından benzersiz olması gerektiğidir.

Kopyalanan içerik cezası” efsanesini küçümsemek

Kopyalanan içerikler için Google ceza vermez.

Örneğin, Associated Press‘ten bir makale alır ve bloğunda paylaşırsan, Google tarafından Manuel İşlem gibi bir şeyle cezalandırılmazsın.

Ancak Google, kopyalanan içeriğin farklı versiyonlarını arama sonuçlarından filtreler.

İki ya da daha fazla içerik büyük ölçüde birbirine benzerse, Google, arama sonuçlarında görüntülenecek ve kopya sürümleri gizleyecek kanonik (kaynak) bir URL seçecektir.

Bu bir ceza değildir.

Bu, Google’ın arama deneyimini geliştirmek için bir içerik parçasının sadece tek bir sürümünü göstermek için filtrelemesidir.

Gizleme

Temel bir arama motoru yönergeleri ilkesi, insan olan bir ziyaretçiye göstereceğin aynı içeriği motor tarayıcılarında da göstermektir.

Bu, normal bir ziyaretçinin göremediği web sitenin HTML kodunda asla metin gizlememen gerektiği anlamına gelir.

Bu yönerge ihlal edildiğinde, arama motorları bunu “gizleme” olarak adlandırır ve bu sayfaların arama sonuçlarında sıralanmasını önlemek için harekete geçer.

Gizleme, hem pozitif hem de negatif olarak, çeşitli şekillerde ve çeşitli nedenlerle gerçekleştirilebilir.

Aşağıda, Spotify’ın kullanıcılara Google’dan farklı bir içerik gösterdiği bir örnek verilmiştir.

Gizleme

Ulusal Filarmoni orkestrası arayan kullanıcılara Spotify’da bir giriş ekranı sunuldu.

Sayfanın Google’ın önbelleğe aldığı sürümünü görüntülemek arama motoruna, Spotify’ın sağladığı içeriği gösterir.

Bazı durumlarda, Google olumlu bir kullanıcı deneyimine katkıda sağlaması açısından teknik olarak gizleme uygulamalarının es geçilmesine izin verebilir.

Anahtar kelimelerle doldurma

“Bu sayfaya X kez {kritik anahtar kelime} eklemeniz gerekiyor” deniyorsa, anahtar kelime kullanımı konusundaki karmaşayı eylem halinde gördün.

Birçok kişi yanlış bir şekilde sayfanın X içeriğine X anahtar kelimesini dâhil edersen otomatik olarak sıralanacağını düşünür.

Gerçek şu ki Google, sitenin sayfalarında anahtar kelimeleri ve ilgili kavramları arasa da, sayfanın salt anahtar kelime kullanımının dışında da bir değere sahip olması gerekir.

Bir sayfa kullanıcılar için değerli olacaksa, bir robot tarafından yazılmış gibi görünmemelidir.

Bu nedenle anahtar kelimelerini ve ifadelerini doğal olarak okuyucuların için anlaşılabilir bir şekilde eklemelisin.

Farklı bir eski yöntemi de kullanan, anahtar kelime ile doldurulmuş bir içerik sayfası örneğini aşağıda görebilirsin:

Hedeflenen tüm anahtar kelimeleri kodlamak…

”Özel puro kutuları satıyoruz.

Özel puro kutularımız el yapımıdır.

Bir özel puro kutusu satın almayı düşünüyorsanız, lütfen özel puro kutusu uzmanlarımıza ozel.puro.kutulari@example.com adresinden ulaşın.”

Tüm hedef anahtar kelimeleri kodlayan anahtar kelime doldurulmuş bir paragraf örneği.

Otomatik olarak oluşturulan içerik

Muhtemelen, düşük kaliteli içeriğin en rahatsız edici biçimlerinden biridir.

Otomatik olarak oluşturulur ya da arama sıralamalarını değiştirmek amacıyla programlı olarak yaratılmıştır ve kullanıcıların hiç de işine yaramaz.

Otomatik oluşturulan içerikleri okuduğunda ne kadar az anlama sahip olduğunu anlayabilirsin, bir insan tarafından değil de bir program tarafından bir araya getirilmiş teknik kelimelerdir.

Makine öğrenimindeki ilerlemelerin, zamanla daha iyi ve daha gelişmiş halde otomatik olarak üretilen içeriğe katkıda bulunduğunu belirtmekte fayda var.

Bu, Google’ın otomatik olarak oluşturulan içerikle ilgili kalite yönergelerinde, Google’ın otomatik olarak oluşturulan herhangi bir içerikten ziyade, arama sıralamasını değiştirmeye çalışan otomatik içerik üretme ürününü özellikle duyurması nedeniyle ortaya çıkmaktadır.

Bunun yerine ne yapmalı:

10x İçerik

Arama sonuçlarında sıralanmak için “özel bir tarif” yoktur.

Google, sayfaları, yapılan aramaya en iyi cevap olduğunu belirlediği için üst sıralara taşır.

Bugünün arama motorlarına göre sayfanın kopya olmaması, spam olmaması ya da hatalı olmaması yeterli sayılmaz.

Sayfan, arama yapanlara değer sağlamak ve belirli bir aramanın yanıtı olarak sunmakta olduğu diğer Google sayfalarından daha iyi olmalıdır.

İşte içerik oluşturmak için basit bir formül:

  • Sayfanın sıralanmasını istediğin anahtar kelimeleri ara
  • Bu anahtar kelimeler için hangi sayfaların üst sıralarda yer aldığını belirle
  • Bu sayfaların hangi özelliklere sahip olduğunu belirle
  • Ve bu sayfadan daha iyi bir içerik oluştur

Biz buna 10x içeriği demeyi seviyoruz.

Bir anahtar kelimeyle, (o anahtar kelime için) arama sonuçlarında gösterilenden 10 kat daha iyi bir sayfa oluşturursan, Google seni bunun için ödüllendirir.

Daha da güzeli, doğal olarak bu sitelere tıklayan insanları da kendine çekmiş olursun! 10x içerik oluşturmak zor bir iştir ancak organik trafikte kâr elde edeceğine emin ol.

Unutma, sayfadaki kelimelere gelince büyülü bir sayı yoktur.

Hedeflememiz gereken şey, kullanıcının amacını yeterince tatmin eden şeydir.

Bazı sorular 300 kelimede ayrıntılı ve doğru bir şekilde cevaplandırılabilir, bazıları ise 1000 kelimeye ihtiyaç duyabilir!

Tekerleği yeniden icat etme!

Web sitende zaten içeriğin varsa, bu sayfalardan hangilerinin iyi miktarda organik trafik aldığını değerlendirerek ve iyi dönüşüm sağlayarak zaman kazan.

Sitende daha fazla görünürlük elde etmek için bu içerikleri farklı platformlarda yeniden paylaş.

Madalyonun diğer yüzü, en baştan yeni içerik üreteceğine mevcut içerikte neyin iyi performans göstermediğini değerlendir ve düzelt.

En iyi içeriğinizi yenileme hakkında daha fazla bilgi edinin.

NAP: Yerel işletmeler için bir not

Müşterilerinle birebir iletişim kuran bir işletmeysen, işletme adını, adresini ve telefon numaranı [(NAP: number, address, phone number)] sitenin içeriğinde belirgin, doğru ve tutarlı bir şekilde eklediğinden emin ol.

Bu bilgiler genellikle yerel işletme web sitelerinin sayfa alt bilgisinde ya da başlığında ve “iletişim” sayfalarında da görüntülenir.

Ayrıca, yerel işletme şeması kullanarak bu bilgileri işaretlemek isteyeceksin.

Şema ve yapılandırılmış veriler, bu bölümün “Diğer optimizasyonlar” bölümünde daha ayrıntılı olarak ele alınmıştır.

Çok konumlu bir işletmeysen, her konum için benzersiz, optimize edilmiş sayfalar oluşturmak en iyisidir.

Örneğin, Seattle, Tacoma ve Bellevue’da yerleri olan bir işletme, her biri için bir sayfa açmayı düşünmelidir:

ornek.com/seattle618media.com/seo-hizmeti.com/bellevue

Her sayfa bu konum için benzersiz şekilde optimize edilmelidir, bu nedenle Seattle sayfası, Seattle konumunu belirten benzersiz içeriğe sahip olacak, Seattle NAP’ı ve hatta özellikle Seattle müşterilerinden gelen referansları listeleyecektir.

Düzinelerce, yüzlerce, hatta binlerce yer varsa, ölçeklendirmene yardımcı olmak için bir mağaza bulucu widget kullanılabilir.

Yerel mi ulusal mi uluslararası mı?

Tüm işletmelerin yalnızca yerel düzeyde çalışmadığını ve “yerel SEO” dediğimiz şeyi yapmadığını unutmamalısın.

Bazı işletmeler ulusal düzeyde müşteri çekmek ister (örneğin: ABD’nin tamamı) ve diğerleri birden fazla ülkeden müşteri çekmek ister (“ uluslararası SEO ”).

Bir diğer örnek de Take Moz.

Ürünümüz (SEO yazılımı) belirli bir yere bağlı değildir, oysa bir kahve dükkânı söz konusu olduğunda müşteriler kafeinlerini ayarlamak için kahve dükkânını ziyaret etmelidir.

Bu senaryoda kahve dükkânı, web sitelerini fiziksel konumlarına göre optimize etmeli.

Oysaki Moz, “Seattle” gibi bir yere özgü niteleyici olmadan da “SEO yazılımını” mevkileyebilirdi.

Sitenizi nasıl optimize etmeyi seçtiğin, büyük ölçüde hedef kitlene bağlıdır.

Bu nedenle web sitenin içeriğini hazırlarken bunu aklında bulundurduğundan emin olun.

Rakiplerinin sayfalarından 10 kat daha iyi bir sayfa oluşturma görevi yerine getirdikten sonra hala biraz enerjin kaldığını umuyoruz, çünkü sayfan tamamlanmadan önce gereken birkaç şey daha var!

Sonraki bölümlerde, içeriğinin isimlendirilmesi ve düzenlenmesinin yanı sıra, sayfalarının ihtiyaç duyduğu diğer site içi optimizasyondan bahsedeceğiz.

İçeriğin Ötesinde

Sayfalarınızın ihtiyaç duyduğu diğer optimizasyon çalışmaları

Paragraf başlıkları oluşturmak için font boyutunu yükseltebilir miyim?

Arama sonuçlarında sayfam için hangi başlık ve tanımların gösterileceğini nasıl kontrol edebilirim?

Bu bölümü okuduktan sonra, arama motorlarının az önce oluşturduğun 10x içeriği anlamalarına yardımcı olan diğer önemli sayfa ögelerini de anlayacaksın.

Başlık etiketleri

Başlık etiketleri, sayfandaki başlıkları belirlemek için kullanılan bir HTML ögesidir.

H1 adı verilen ana başlık etiketi, genellikle sayfanın başlığı için ayrılmıştır.

Şöyle görünür:

<h1> Sayfa Başlığı </h1>

H2’den H6 etiketlerine kadar uzanan alt başlıklar da vardır, ancak bunların hepsini bir sayfada kullanmak gerekmez.

Başlık etiketleri hiyerarşisi, azalan önem sırasına göre H1’den H6’ya gider.

Her sayfa, sayfanın ana konusunu tanımlayan benzersiz bir H1’e sahip olmalıdır ve bu genellikle otomatik olarak sayfanın başlığını oluşturulur.

Sayfanın ana tanımlayıcı başlığı olan H1, o sayfanın birincil anahtar kelimesini ya da ifadesini içermelidir.

Navigasyon butonları ve telefon numaraları gibi başlık olmayan öğeleri işaretlemek için başlık etiketleri kullanmaktan kaçınmalısın.

Aşağıdaki içerikte neyin yer alacağını belirtmek için başlık etiketlerini kullanın.

Örneğin Kopenhag turu hakkında bu sayfayı ele alalım:

<h1> Kopenhag Seyahat Rehberi </h1> <h2> Mevsimine Göre Kopenhag </h2> <h3> Kışın Ziyaret </h3> <h3> İlkbaharda Ziyaret Etme </h3>

Sayfanın ana konusu ana <h1> başlığında tanıtılıp her bir ek başlık yeni bir alt başlığın tanıtılması için kullanılır.

Bu örnekte, <h2>, <h1> ‘den daha spesifiktir ve <h3> etiketleri <h2>’ den daha spesifiktir.

Bu sadece kullanabileceğiniz yapı örneğidir.

Üstbilgi etiketlerine koymayı seçtiğin şey arama motorları tarafından sayfanı değerlendirmek ve sıralamak için kullanılabilmesine rağmen önemini azaltmaktan kaçınmak önemlidir.

Başlık etiketleri, sayfadaki birçok SEO faktörü arasında yer alır ve genellikle kaliteli backlink’ler ve içerikler gibi kayda değer bir iş yapmaz.

Bu nedenle başlıklarını oluştururken site ziyaretçilerine odaklan.

İç bağlantılar

2.Bölümde taranabilir bir web sitesine sahip olmanın önemini tartıştık.

Bir web sitesinin taranabilirliğinin bir kısmı, iç bağlantı yapısındadır.

Web sitendeki diğer sayfalara bağlantı verdiğinde, arama motoru tarayıcılarının sitenin tüm sayfalarını bulabildiğinden emin olursun.

Sitede ki diğer sayfalara bağlantı eşitliği (sıralama gücü) iletirsin ve ziyaretçilerin sitende gezinmesine yardımcı olursun.

İç linklemenin önemi çok iyi yapılsa da, bunun pratikte nasıl göründüğü konusunda kafa karışıklığı olabilir.

Bağlantı erişilebilirliği

Tıklanma gerektiren bağlantılar (görüntülemek için bir navigasyon açılır penceresine tıklamak gibi) genellikle arama motoru tarayıcılarından gizlenir.

Bu nedenle, web sitendeki iç sayfalara yalnızca bu bağlantı türleri üzerinden bağlanıyorsa, bu sayfaların dizine alınmasında sorun yaşayabilirsin.

Bunun yerine doğrudan sayfadan erişilebilen bağlantılar için seçim yapmalısın.

Bağlantı metni

Bağlantı metni, sayfalara linklediğin metindir.

Aşağıda, HTML’de bağlantı metni olmayan bir köprü ve bağlantı metni içeren bir köprü gibi görünen bir örnek görebilirsin.

<a href=”https://www.example.com/”> </a> <a href=”https://www.example.com/” title=”Keyword Text”> Anahtar Kelime Metni </a>

Uygulamalı olarak şu şekilde görünür:

Bağlantı metni, arama motorlarına hedef sayfanın içeriğiyle ilgili sinyaller gönderir.

Örneğin, sitemdeki bir sayfaya “SEO öğren” bağlantı metnini kullanarak bağlantı sağlarsam, arama motorları hedeflenen sayfayı insanların SEO hakkında bir şeyler öğrenebileceği bir sayfa olarak işaretler.

Yine de abartmamak için dikkatli olmalısın.

Aynı anahtar kelime ile doldurulmuş bağlantı metnini kullanan çok fazla iç bağlantı, arama motorları tarafından bir sayfanın sıralamasını değiştirmek için manipüle ettiğin şeklinde görünebilir.

Bağlantı metnini kalıplaşmış kurmaktan ziyade doğal şekilde kurmak en iyisidir.

Bağlantı hacmi

Google’ın Genel Web Yöneticisi Yönergeleri’nde, “bir sayfadaki bağlantıların sayısını makul bir sayıyla (en fazla birkaç bin) sınırlandırıyoruz” diyorlar.

Bu, Google’ın kalite rehberi bölümünün değil, teknik rehber bölümünün bir parçasıdır.

Bu yüzden iç bağlantılar, tek başına, fazla sorun çıkmasına neden olacak bir konu değildir ancak Google’ın sayfalarını nasıl bulduğunu ve değerlendirdiğini etkiler.

Bir sayfadaki bağlantı ne kadar fazla olursa, her bir bağlantı o kadar az hedef kaynak sayfasına gider.

Bir sayfada sadece dolaşmak için bile çok fazla kaynak vardır.

Bu nedenle, yalnızca gerçekten önemli bağlantıları vermen gerektiğini söylemek daha iyi olur!

SEO Öğrenme Merkezimizden bağlantı kaynağı hakkında daha fazla bilgi edinebilirsin.

Bağlantılar, sayfalar arasında yetki geçirmenin yanı sıra kullanıcıların sitendeki diğer sayfalara gitmesine yardımcı olmanın bir yoludur.

Bu, arama motorları için en iyi olanıdır.

Aynı zamanda, arama yapanlar için de en iyi olanın yapıldığı bir durumdur.

Çok sayıda bağlantı yalnızca her bir bağlantının otoritesini sulandırmakla kalmaz, aynı zamanda yararsız ve ezici olabilir.

Bir araştırmacının şuna benzer bir sayfada aşağı doğru inerken nasıl hissettiğini bir düşün:

Bahçe işleri sitemize hoşgeldiniz! Bahçe işleri, bahçe işleri nasıl yapılır; otlarla, meyvelerle, sebzelerle, uzun ömürlü bitkiler ve tek yıllık bitkilerle ilgili yararlı ipuçlarımız var.

Bahçe işleri blogumuzdan bahçe işleri hakkında daha fazla bilgi edinin.”

Vay be!

Yalnızca sürece ilişkin pek çok bağlantı vermekle kalmıyor, aynı zamanda doğal olmayan bir şekilde de okunuyor ve çok fazla madde içermiyor (böylece de Google tarafından “boş içerik” olarak kabul edilebilir).

Kaliteye odaklan ve kullanıcılarının sitende gezinmesine yardımcı ol.

Bu şekilde de çok fazla bağlantı için endişelenmene gerek kalmaz.

Yönlendirme

Sayfaları kaldırmak ve yeniden adlandırmak yaygın bir uygulamadır.

Ancak bir sayfayı taşıdığında eski URL’ye giden bağlantıları güncellediğinden emin olmalısın!

En azından, URL’yi yeni konumuna yönlendirdiğinden emin olmalısın.

Ancak mümkünse, kaynaktaki o URL’ye giden tüm iç bağlantıları güncelle, böylece kullanıcılar ve tarayıcılar hedefe ulaşmak için yönlendirmeleri geçmek zorunda kalmazlar.

Yalnızca yeniden yönlendirmeyi seçersen, çok uzun olan yeniden yönlendirme zincirlerinden kaçınmaya dikkat et.

(Google yönlendirmeler hakkında şöyle diyor:

Yeniden yönlendirmeleri zincirlemekten kaçın…

Zincirdeki yönlendirmelerin sayısını düşük, ideali 3 olmak üzere 5’ten daha az tutun.

Google Yönlendirme Yönergeleri

Yönlendirme zinciri örneği:

(original location of content) example.com/location1 → example.com/location2 → (current location of content) example.com/location3Daha iyi olanı:
example.com/location1 → example.com/location3

301 Yönlendirmesi

Görüntü optimizasyonu

Görüntüler, yavaş web sayfalarının en büyük sorumlusudur!

Bu sorunu çözmenin en iyi yolu görüntüleri sıkıştırmaktır.

Görüntü sıkıştırma söz konusu olduğunda herkese uyan ortak bir araç olmasa da “web için kaydet”, resim boyutlandırma ve Mac için Optimizilla ya da ImageOptim gibi sıkıştırma araçları (veya Windows alternatifleri) vardır.

Bunlar gibi çeşitli seçenekleri test etmek ve en iyi yolun ne olduğunu değerlendirmek gerekir.

Resimlerini optimize etmenin (ve sayfa hızını artırmanın) başka bir yolu da doğru resim formatını seçmektir.

Hangi görüntü formatının kullanılacağı nasıl seçilir?

  • Resmin animasyon gerektiriyorsa, bir GIF kullanabilirsin.
  • Yüksek görüntü çözünürlüğünü koruman gerekmiyorsa JPEG kullanabilirsin (ve farklı sıkıştırma ayarlarını test etmeye devam edebilirsin).
  • Yüksek görüntü çözünürlüğünü koruman gerekiyorsa PNG kullanabilirsin.
    • Görüntüde çok fazla renk varsa, PNG-24 kullanabilirsin.
    • Görüntüde çok fazla renk yoksa, PNG-8’i kullanabilirsin.

Google’ın resim optimizasyonu rehberinde resim formatlarını seçme konusunda daha fazla bilgi edinebilirsin.

Ziyaretçileri, görüntüleri daha hızlı yükleniyormuş gibi hissetmelerini sağlamak için renkli bir kutu ya da çok bulanık / düşük çözünürlüklü bir sürüm kullanarak, yarı yavaş yükleme sayfasında tutmanın farklı yolları vardır.

Bu seçenekleri 5. Bölümde daha ayrıntılı olarak tartışacağız.

Küçük resimleri unutma!

Küçük resimler (özellikle e-ticaret siteleri için) büyük bir sayfa yavaşlatıcı etken olabilir.

Yavaş sayfalardan kaçınmak ve daha nitelikli ziyaretçilerin sitende dolaşmasını sağlamak için küçük resimleri uygun şekilde optimize etmeye çalışmalısın.

Alt metin

Görüntüler içindeki Alt metin (alternatif metin) web erişilebilirliği ilkesidir ve görüntüleri ekran okuyucuları tarafından görme engelli kişilere anlatmak için kullanılır.

Herhangi bir görme engelli kişinin web sitendeki resimlerin ne gösterdiğini anlayabilmesi için metin açıklamaları olması önemlidir.

Arama motoru botları, resimlerini daha iyi anlamak için alt metni de tarar, bu da sana arama motorlarına daha iyi resim bağlamı sağlama avantajını sağlar.

Alt açıklamalarının insanlar için doğal bir şekilde okunmasını sağla ve arama motorları için anahtar kelimeler doldurmaktan kaçın.

  • Kötü:

<img src = "grumpycat.gif" alt = "huysuz kedi, kedi huysuz, huysuz kedi gif">
  • İyi:

<img src = "grumpycat.gif" alt = "Büyük benekli bir köpeğe çok huysuz şekilde bakan siyah bir kedi">

Web erişilebilirliği ve SEO

Web erişilebilirliği ve SEO arasında çok fazla kesişim var.

Çalışmalarımızın çoğu, göremeyen internet kullanıcıları için çevrimiçi deneyimlere iyi şekilde yardımcı olabilir ya da zarar verebilir.

Bu önemli konuyla ilgili blog yazısı serimize göz attığından emin ol.

İnterneti herkes için daha iyi bir yer haline getirme olanağımız var!

Erişilebilirlik ve SEO hakkında daha fazla bilgi edinin

Resim site haritası gönder

Google’ın görüntülerini tarayabildiğinden ve indeksine ekleyebildiğinden emin olmak için, Google Arama Konsolu hesabına bir site haritası görüntüsü gönder.

Bu, Google’ın kaçırmış olabileceği görüntüleri keşfetmesine yardımcı olur.

Okunabilirlik ve özellikli snippet’leri biçimlendirme

Sayfan bir konuda şimdiye kadar yazılmış en iyi içeriğe sahip olabilir ancak yanlış şekilde biçimlendirilmişse ziyaretçilerin onu asla okumaz! Ziyaretçilerin içeriğimizi okuyacağını asla garanti edemesek de aşağıdakileri içeren okunabilirliği artırabilecek bazı ilkeler vardır:

  • Metin boyutu ve rengi: Çok küçük fontlardan kaçınman gerekir. Google, mobil cihazlarda “sıkıştırma ve yakınlaştırma” gereksinimini en aza indirmek için 16 punto ve üstü bir yazı önerir. Sayfanın arka plan rengiyle ilgili metin rengi de okunabilirliği artırmalıdır. Metinle ilgili ek bilgiler, web sitenin erişilebilirlik yönergelerinde ve Google’ın web erişilebilirliği esasları aracılığıyla bulunabilir.
  • Başlıklar: İçeriğini yararlı başlıklarla ayırmak, okuyucuların sayfada gezinmesine yardımcı olabilir. Bu özellikle okuyucunun sadece belirli bir bölüm için bilgi aradığı uzun sayfalarda faydalıdır.
  • Madde işaretleri: Listeler için harikadır. Madde işaretleri, okuyucuların ihtiyaç duymadığı maddeleri çabuk çabuk geçip ihtiyaç duydukları bilgileri daha çabuk bulmasına yardımcı olabilir.
  • Paragraf sonları: Metin duvarlarından kaçınmak, sayfa terk edilmesini önlemeye yardımcı olabilir ve site ziyaretçilerini sayfanın devamını okumaya teşvik edebilir.
  • Medya ile destekleme: Uygun olduğunda, içeriğini tamamlayacak görüntüler, videolar ve widgetlar ekle.
  • Vurgulamak için kalın ve italik yazma: Sözcükleri kalın ya da italik olarak vurgulamak onlara önem kazandırır. Bu nedenle her zaman değil özel durumlarda kullanılmalıdır. Bu biçimlendirme seçeneklerinin uygun kullanımı aktarmak istediğin önemli noktaları ortaya çıkarabilir.

Biçimlendirme ayrıca, sayfanın diğer organik sonuçların üstünde görünen “0.konum” sonuçlarında öne çıkan snippetlarda görünme yeteneğini de etkileyebilir.

snippet'lerde 0. konum

Bir SERP’nin üst kısmında “0. konum” görünen bir özellikli snippet örneği.

Öne çıkmak için sayfana ekleyebileceğin özel bir kod yoktur ve bu yerleşim için ödeme yapamazsın ancak sorgu amacını not almak, özellikli snippetler için içeriğini daha iyi yapılandırmana yardımcı olabilir.

Örnek olarak “pastaya karşı turta” için sıralama kazanmaya çalışıyorsan bir sütunda kekin faydaları ve diğerinde turtanın faydalarını içeren bir tabloyu içeriğine eklemek mantıklı gelebilir.

Ya da Google’ın bir liste istediği “İstanbul’da denenebilecek en iyi restoranlar” için sıralama kazanmaya çalışıyorsan, içeriğini maddeli şekilde biçimlendirmek yardımcı olabilir.

Başlık etiketleri

Bir sayfanın başlık etiketi, belirli bir web sayfasının başlığını belirten açıklayıcı bir HTML ögesidir.

Her sayfanın başlık etiketiyle iç içedir ve şu şekilde görünürler:

<head> <title> Örnek Başlık </title> </head>

Web sitendeki her sayfa benzersiz, betimleyici bir başlık etiketine sahip olmalıdır.

Başlık etiketi alanına girdiğin bilgiler burada arama sonuçlarında görünecektir ancak bazı durumlarda Google başlık etiketinin arama sonuçlarında nasıl görüneceğini ayarlayabilir.

Başlık etiketleri

Ayrıca web tarayıcılarında da gösterilebilir…

HTML başlık

Ya da sayfana giden bağlantıyı belirli web sitelerinde paylaştığında…

Başlık etiketin, insanlar web siteni ilk ziyaret ettiği zaman edindikleri izlenim üzerinde büyük bir rolü vardır ve SERP’deki herhangi bir sonuç için arama yapanları sayfana çekmek için inanılmaz derecede etkili bir araçtır.

Başlık etiketin ne kadar çekici olursa, arama sonuçlarında üst sıralarda yer alır ve web sitene o kadar fazla ziyaretçi çekersin.

Bu, SEO’nun yalnızca arama motorları ile değil kullanıcı deneyimiyle de ilgili olduğunun altını çizer.

Başlık etiketini önemli yapan unsur nedir?

Anahtar kelime kullanımı: Hedef anahtar kelimenin başlıkta olması, hem kullanıcıların hem de arama motorlarının sayfanın ne hakkında olduğunu anlamalarına yardımcı olabilir.

Ayrıca, anahtar kelimelerin başlık etiketinin önüne ne kadar yakınsa, bir kullanıcının bunları okuma olasılığı (ve umarım tıklaması) ve sıralama için o kadar yararlı olabilir.

Uzunluk: Ortalama olarak, arama motorları, arama sonuçlarında bir başlık etiketinin ilk 50–60 karakterini (~ 512 piksel) görüntüler.

Başlık etiketin SERP’de izin verilen karakterleri aşıyorsa, başlığın kesildiği yerde bir üç nokta “…” belirecektir. 50–60 karaktere odaklanmak güvenli olsa da kesinlikle bu katı karakter sayıları için kaliteden ödün vermemelisin.

Başlık etiketini, okunabilirliğine zarar vermeden 60 karaktere kadar kısaltamıyorsan uzun uzun yazabilirsin (tabi nedene göre).

Markalama:  Marka etiketlemesini, marka bilinirliğini teşvik ettiği ve aşina olan insanlar arasında daha yüksek bir tıklama oranı yarattığı için marka ismiyle bitirmeyi seviyoruz.

Bazen markanı ana sayfandaki gibi başlık etiketinin başına yerleştirmek anlamlı olabilir.

Ancak ne sıralamaya çalıştığına ve bu sözcükleri başlık etiketinin başlangıcına daha yakın yerleştirmeye dikkat et.

Meta açıklamaları

Başlık etiketleri gibi, meta açıklamaları da içinde bulundukları sayfanın içeriğini tanımlayan HTML ögeleridir.

Ayrıca head etiketinde yer alır ve şöyle görünürler:

<head> <meta name = ”açıklama” content = ”Buradaki sayfanın açıklaması.” /> </head>

Açıklama alanına girdiğin bilgiler, arama sonuçlarında burada gösterilecektir:

meta açıklamaları

Örneğin, “Growth Hacking Nedir?” ifadesini kullanırsan, Google bu meta açıklamasını, belirli bir aramayla daha alakalı olduğunu var saydığı şekilde sağlar:

meta description

Gerçek meta açıklaması şöyle olsa da:

Bu genellikle benzersiz aramalar için meta açıklamalarını geliştirmene yardımcı olur.

Ancak bunun seni varsayılan bir sayfa meta açıklaması yazmaktan alıkoymasına izin verme, bu hala çok değerlidir.

Meta açıklamasını etkili yapan şeyler nedir?

Etkili bir başlık etiketi oluşturan nitelikler aynı zamanda etkili meta açıklamalara da uygulanabilir.

Google, meta açıklamaların başlık etiketleri gibi bir sıralama faktörü olmadığını söylese de, tıklama oranı için inanılmaz derecede önemlidir.

Alaka Düzeyi: Meta açıklamaları sayfanın içeriğiyle büyük ölçüde ilişkili olmalıdır.

Bu nedenle ana konseptini bir biçimde özetlemelidir.

Arama yapan kişiye, web sayfana tıklama gereğini ortadan kaldıracak kadar fazla bilgi vermeden, sorularına cevap verecek kadar uygun bir sayfa bulduğunu bilecek kadar bilgi vermelisin.

Uzunluk: Arama motorları meta açıklamaları yaklaşık 155 karaktere kadar kısaltma eğilimindedir.

Uzunluğu 150-300 karakter arasında meta açıklamaları yazmak en iyisidir.

Bazı SERP’lerde, Google’ın bazı sayfaların açıklamalarına daha fazla yer verdiğini fark edeceksin.

Bu genellikle özellikli bir snippetın hemen altındaki web sayfalarında olur.

URL Yapısı

Sayfaları adlandırma ve düzenleme

URL, Tekşekilli Kaynak Bulucu anlamına gelir.

URL’ler, webdeki her bir içerik parçası için konumlar ya da adreslerdir.

Başlık etiketleri ve meta açıklamaları gibi, arama motorları da SERP’lerde URL’leri görüntüler, böylece URL adlandırma ve formatı tıklama oranlarını etkileyebilir.

Yalnızca hangi web sayfalarına tıklayacağı konusunda karar vermek için arama yapanlar değil aynı zamanda arama motorları da sayfaların değerlendirilmesinde ve sıralanmasında URL’leri de kullanır.

Sayfa ismini temizle

Arama motorları, web sitendeki her sayfa için benzersiz URL’ler ister, böylece sayfalarını arama sonuçlarında görüntüleyebilir.

Ancak URL yapısı ve adlandırması da belirli bir URL’nin ne hakkında olduğunu anlamaya çalışan insanlar için yararlıdır.

Örnek verelim, hangi URL daha açıktır?

example.com/desserts/chocolate-pie

ya da

example.com/asdf/453?=recipe-23432-1123

Arama yapanların, sayfada hangi bilgilerin bulunduğunu anlamasını güçlendiren ve netleştiren URL’lere tıklama olasılığı daha yüksektir ve karışık URL’lere tıklama olasılığı daha düşüktür.

URL küçük bir sıralama sinyalidir ancak yalnızca alan adındaki / sayfa adlarındaki kelimeler temel alınarak sıralanmayı bekleyemezsin (bkz. Google EMD güncellemesi).

Sayfalarını adlandırırken ya da bir alan adı seçerken, önce kitleni aklında bulundurmalısın.

Sayfa organizasyonu

Web sitende birden fazla konuyu tartışıyorsan, sayfaları alakasız klasörler altına yerleştirmekten kaçındığına da emin olmalısın.

Örneğin:

example.com/commercial-litigation/alimony

Bu kurgusal çoklu-pratik hukuk firması web sitesi, nafaka konusuna, sitesinin “/ ticari dava /” bölümünde yer vermek yerine “/ aile hukuku /” kapsamında yer vermesi daha iyi olurdu.

İçeriğini yerleştirdiğin klasörler, içeriğinin yalnızca konusu değil, türü hakkında sinyaller de gönderebilir.

Örneğin, tarihli URL’ler zamana duyarlı içeriği gösterebilir.

Haber tabanlı web siteleri için uygun olsa da, her zaman taze kalan içerik için tarihli URL’ler, bilgileri modası geçmiş göründüğü için kullanıcıları uzaklaştırabilir.

Örnek verelim:

example.com/2015/april/what-is-seo/

ve

example.com/what-is-seo/

“SEO Nedir?” konusu belirli bir tarihle sınırlı olmadığından, tarihi olmayan bir URL yapısını kullanmak ya da bilgilerinin eski görünmesi riskini almak en iyisidir.

Gördüğün gibi, sayfalarını nasıl adlandırdığını ve sayfalarını hangi klasörlerde düzenlemeyi seçtiğin, sayfanın konusunu kullanıcılar ve arama motorları için netleştirmekte önemli bir yoldur.

URL uzunluğu

Tamamen düz bir URL yapısına sahip olmak gerekli olmamakla birlikte birçok tıklama oranı çalışması, bir URL ile daha kısa bir URL arasında seçim yapıldığında, arama yapanların genellikle daha kısa URL’leri tercih ettiğini göstermektedir.

Başlık etiketleri ve çok uzun olan meta açıklamaları gibi çok uzun URL’ler de üç nokta ile kesilecektir.

Sadece açıklayıcı bir URL’ye sahip olmanın ne kadar önemli olduğunu unutmamalısın.

Bu nedenle, URL’nin tanımladığı şeyi feda etmek anlamına gelse bile URL uzunluğunu azaltma.

example.com/services/plumbing/plumbing-repair/toilets/leaks/

ya da

 example.com/plumbing-repair/toilets/

Hem sayfa adlarına daha az kelime ekleyerek hem de gereksiz alt klasörleri kaldırarak uzunluğu minimize etmek, URL’lerini kopyalamak,yapıştırmak ve daha fazla tıklanabilir hale getirmek için kolaylık sağlar.

URL’deki Anahtar Kelimeler

Sayfan belirli bir terimi ya da ifadeyi hedef alıyorsa bunu URL’ye eklediğinden emin ol.

Ancak, tamamen SEO amaçlı olarak birden fazla anahtar kelimeyle saçma şeyler yapmaya çalışarak aşırıya kaçmayı düşünme bile.

Farklı alt klasörlerdeki anahtar kelimeleri tekrarlamaya dikkat etmek de önemlidir.

Örneğin, bir anahtar kelimeyi bir sayfa adına doğal olarak eklemiş olabilirsin ancak söz konusu anahtar kelime en iyi duruma getirilmiş diğer klasörlerin içinde de bulunuyorsa, URL anahtar kelimeyle doldurulmuş olarak görünmeye başlayabilir.

Örneğin:

example.com/seattle-dentist/dental-services/dental-crowns/

URL’lerde aşırı anahtar kelime kullanımı spam ve manipülatif görünebilir.

Anahtar kelime kullanımının çok fazla olup olmadığından emin değilsen, URL’ni bir araştırmacının gözünden oku ve “Bu doğal görünüyor mu? Buna tıklar mıyım? ” diye düşün.

Statik URL’ler

En iyi URL’ler insanlar tarafından kolayca okunabilen URL’lerdir.

Bu nedenle parametrelerin, sayıların ve sembollerin fazla kullanılmasından kaçınmalısın.

Apache için mod_rewrite ve Microsoft için ISAPI_rewrite gibi teknolojileri kullanarak aşağıdaki gibi dinamik URL’leri kolayca dönüştürebilirsin:

Bunun gibi daha okunabilir bir statik versiyona dönüştürmesi:

https://example/how-to-example

Sözcük ayırma için kısa çizgiler

Tüm web uygulamaları alt çizgi (_), artı işaretleri (+) ya da boşluklar (% 20) gibi ayırıcıları doğru şekilde yorumlamaz.

Arama motorları ayrıca, URL’lerdeki kelimeleri bir ayırıcı olmadan birlikte çalıştıklarında nasıl ayırt edeceklerini anlamamaktadır (example.com/optimizefeaturedsnippets/).

Bunun yerine, bir URL’deki kelimeleri ayırmak için kısa çizgi karakterini (-) kullan.

Büyük küçük harf duyarlılığı

Siteler büyük / küçük harfe duyarlı URL’lerden kaçınmalıdır.

example.com/desserts/Chocolate-Pie-Recipe

yerine

example.com/desserts/chocolate-pie-recipe

kullanmak daha iyi olur.

Üzerinde çalıştığın site indekse eklenmiş birçok karışık URL adresi içeriyorsa, endişelenme, geliştiricilerin yardımcı olabilir.

Büyük harfli URL’leri otomatik olarak küçük harf yapmak için .htaccess dosyası olarak bilinen bir dosyaya yeniden yazma formülü eklemelerini isteyebilirsin.

URL’lerdeki coğrafi değiştiriciler

Bazı yerel işletme sahipleri, fiziksel konumlarını ya da hizmet alanlarını tanımlayan coğrafi terimleri URL’den çıkarırlar çünkü arama motorlarının bunu kendi başlarına çözebileceklerine inanırlar.

Bunun tam aksine, yerel işletme web sitelerinin içeriğinin, URL’lerinin ve diğer site unsurlarının şehir isimlerinden, mahalle isimlerinden ve diğer bölgesel tanımlayıcılardan açıkça bahsetmesi hayati öneme sahiptir.

Hem tüketicilerin hem de arama motorlarının yalnızca fiziksel konumuna güvenmek yerine tam olarak nerede olduğunu ve nerede hizmet verdiğini bilmesini sağlaman gerekir.

Protokoller: HTTP ve HTTPS

Alan adınızdan önce bir “http” veya “https” protokolü vardır.

Google, tüm web sitelerinin güvenli bir protokole sahip olmasını önerir (“https” deki “s” “güvenli” anlamına gelir).

URL’lerinin https:// yerine https:// protokolünü kullandığından emin olmak için bir SSL (Güvenli Yuva Katmanı) sertifikası alman gerekir.

SSL sertifikaları verileri şifrelemek için kullanılır.

Web sunucusu ile tarayıcı arasında iletilen verilerin gizli kalmasını sağlar.

Temmuz 2018’den itibaren, Google Chrome tüm HTTP siteleri için “güvenli değil” olarak görüntülenmektedir.

Bu da sitelerin ziyaretçilere güvenilmez görünmesine ve siteden ayrılmalarına neden olabilir.

Gelişmiş verimlilik için HTTP / 2’yi deneyin

HTTP / 2, geleneksel HTTP ağ protokolünde bir gelişmedir ve kaynaklarını sunucudan tarayıcına göndermeyi daha verimli hale getirir.

Bu güncelleme, kritik oluşturma yolunun “getirme ve yükleme” bölümünü iyileştirir (5. Bölümde daha ayrıntılı olarak ele alınacak), web sitenin güvenliğini artırmaya yardımcı olur ve performansın iyileştirilmesine yardımcı olabilir.

HTTP / 2’ye geçmek için HTTPS’de olman gerekir.

Buraya kadar hepsini yaptıysan, SEO’ya Giriş Rehberi’nin yarısını bitirdiğin için tebrik ederim! Şimdiye kadar arama motorlarının içeriği nasıl taradığını, indekslediğini ve sıraladığını, hedefleme için anahtar kelime fırsatlarını nasıl bulduğunu öğrendik ve şimdi sayfalarının bulunmasına yardımcı olabilecek sayfa SEO stratejilerini biliyorsun.

Ardından emniyet kemerini bağla çünkü 5.Bölümdeki heyecan verici SEO teknikleri dünyasına dalacağız!

SEO’da hiçbir kısayol olmasa da, SERP’lerde bir sayfa başlığının tıklanabilirliğini ve çekiciliğini artırabilecek birçok ipucu ve püf noktası vardır.

Bölüm 5: Teknik SEO

Temel teknik bilgiler, siteni arama motorları için optimize etmene ve geliştiricilere güvenilirlik sağlamana yardımcı olacaktır.

Artık sağlam anahtar kelime araştırmasının temeli üzerine değerli içerikler hazırladığına göre, yalnızca insanlar tarafından değil, arama motorları tarafından da okunabilmesini sağlamak önemlidir!

Bu kavramlar konusunda derin bir teknik bilgiye sahip olman gerekmez.

Ancak bu teknik varlıkların ne yaptığını kavraman önemlidir, böylece geliştiricilerle onlar hakkında profesyonelce konuşabilirsin.

Geliştiricilerinin dilini konuşmak önemlidir çünkü bazı optimizasyonları gerçekleştirmeleri için onlara ihtiyacın olacaktır.

İsteğini anlayamıyorlarsa ya da ne kadar önemli olduğunu göremiyorlarsa, soruna öncelik vermeleri pek mümkün değildir.

Geliştiricilerine itibar ve güven sağladığında çok önemli işlerin yapılmasını engelleyen bürokrasiyi hızlı bir şekilde geçebilirsin.

SEO çalışmalarının etkili olması için ekipler arası desteğe ihtiyacı vardır.

SEO zorluklarını her iki taraf için de başarıyla çözebilmen için geliştiricilerinle sağlıklı bir iletişim kurman oldukça önemlidir.

Teknik bir sorun oluştuğunda geliştiricileri, olumsuz SEO sonuçları ortaya çıkana kadar bekleme.

Bunun yerine, sorunları tamamen ortadan kaldırmak amacıyla planlama aşaması için güçlerinizi birleştirin.

Bunu yapmazsan, daha sonra senin için daha çok zamana ve paraya mal olabilir.

Ekipler arası desteğin ötesinde, web sayfalarının hem insanlar hem de tarayıcılar için yapılandırıldığından emin olmak istiyorsan SEO için teknik optimizasyondan anlamak önemlidir.

Bu amaçla, bu bölümü üç bölüme ayırdık:

  1. Web siteleri nasıl çalışır?
  2. Arama motorları web sitelerini nasıl anlar?
  3. Kullanıcılar web siteleriyle nasıl etkileşimde bulunur?

Bir sitenin teknik yapısı, performansı üzerinde büyük bir etkiye sahip olabileceğinden herkesin bu ilkeleri anlaması çok önemlidir.

Ayrıca, rehberin bu bölümünü programcılar, içerik yazarları ve tasarımcılar ile paylaşmak iyi bir fikir olabilir.

Böylece sitenin yapımında yer alan tüm taraflar aynı bilgiyi almış olacaktır.

Web siteleri nasıl çalışır?

Arama motoru optimizasyonu, bir web sitesini arama için optimize etme işlemi ise SEO’ların en azından optimize ettikleri şeyi temel olarak anlamaları gerekir!

Aşağıda, web sitesinin alan adı satın alma işleminden bir tarayıcıda tamamen işlenmiş duruma gelene kadarki yolculuğunu özetliyoruz.

Web sitesi yolculuğunun önemli bir bileşeni, tarayıcının web site kodunu görüntülenebilir bir sayfaya dönüştürmesi olan işleme yoludur.

Bu web siteleri hakkında bilgi sahibi olmak SEO’lar için birkaç sebepten dolayı önemlidir:

  • Bu web sayfası inşası işlemindeki adımlar, sayfa yükleme sürelerini etkileyebilir ve hız, sadece kullanıcıları sitende tutmak için değil, aynı zamanda Google’ın sıralama faktörleri açısından önemlidir.
  • Google, JavaScript gibi belirli kaynakları “ikinci seferde” sağlar.

Google, önce JavaScript olmadan sayfaya bakar, ardından birkaç gün ila birkaç hafta sonra JavaScript’i dönüştürür, bu da JavaScript kullanarak sayfaya eklenen SEO açısından kritik öğelerin indekse alınmayabileceği anlamına gelir.

Web sitesi yükleme işlemini işe gidip gelmek gibi hayal edebilirsin.

Evde hazırlanırsın, ofise götürmek için eşyalarını toplarsın ve ardından evinden işine en hızlı rotayı seçersin.

Ayakkabılarından sadece birini giymek, çalışmak için daha uzun bir rotada gitmek, eşyalarını ofise bırakmak, sonra hemen diğer ayakkabılarını almak için eve geri dönmek aptalca olur, değil mi?

Bu yetersiz web sitelerinin yaptığı bir şeydir.

Bu bölüm, web sitenin nerede yetersiz kaldığını, modernize etmek için neler yapabileceğini ve sıralamalarındaki olumlu sonuçları ve bu modernleştirmeden kaynaklanabilecek kullanıcı deneyimini öğretecektir.

Bir web sitesine erişilebilmesi için önce kurulması gerekmektedir!

  • Alan adı satın alındı. Alan adları, GoDaddy ya da HostGator gibi bir alan adı kayıt şirketinden satın alınır. Bu kayıt şirketleri, yalnızca alan adlarının rezervasyonlarını yöneten organizasyonlardır.
  • Alan adın IP adresine bağlıdır. İnternet, “618media.com” gibi isimleri, alan adı sunucuları (DNS) yardımı olmadan web sitesi adresleri olarak anlamamaktadır. İnternet, İnternet protokolü (IP) adresi adı verilen bir dizi numara kullanır (ör: 127.0.0.1), ancak 618media.com gibi adlar kullanmayı tercih ediyoruz çünkü insanların bunları hatırlamaları daha kolaydır. İnsanlar tarafından okunabilen bu adları makine tarafından okunabilen numaralarla ilişkilendirmek için bir DNS kullanmamızı gerektirir.

Bir web sitesi sunucudan tarayıcıya nasıl geçer?

  • Kullanıcı alan adı ister. Artık, DNS üzerinden bir IP adresine isim bağlandığından, kullanıcılar, alan adını doğrudan tarayıcılarına yazarak ya da web siten için bir bağlantıya tıklatarak ulaşmayı bekleyebilir.
  • Tarayıcı istekler oluşturur. Bir web sayfasının bu talebi, tarayıcıyı alan adı IP adresine dönüştürmek için bir DNS arama isteği yapmasını ister. Daha sonra tarayıcı, web sayfanın HTML, CSS ve JavaScript gibi oluşturduğu kod için sunucuya bir istek yapar.
  • Sunucu kaynakları gönderir. Sunucu web sitesi için bir istek aldığında, arama yapanın tarayıcısında birleştirilecek web sitesi dosyalarını gönderir.
  • Tarayıcı web sayfasını birleştirir. Tarayıcı kaynakları şu an sunucudan aldı ancak hepsini bir araya getirmesi ve web sayfasını kullanıcının tarayıcısında görebilmesi için birleştirmesi gerekir. Tarayıcı tüm web sayfasının kaynaklarını ayrıştırıp düzenlerken, bir Belge Nesne Modeli (DOM) oluşturur. DOM, Chrome tarayıcındaki bir web sayfasında sağ tıklayıp “öğeyi incele” dediğinde görebileceğin şeydir (diğer tarayıcılardaki öğelerin nasıl denetleneceğini öğrenebilirsin).
  • Tarayıcı son istekleri oluşturur. Tarayıcı bir web sayfasını sadece tüm sayfanın gerekli kodu indirildikten, ayrıştırıldıktan ve çalıştırıldıktan sonra gösterecektir. Bu noktada, web siteni görüntülemek için tarayıcının ek koda ihtiyacı olursa, sunucundan ek bir istek yapacaktır.
  • Web site tarayıcıda görüntülenir. Vay canına! Bütün bunlardan sonra, web siten artık kod versiyonundan tarayıcıda gördüğün hâle dönüştürüldü.

Geliştiricilerle eşzamansızlık hakkında konuş!

Geliştiricilerinle, web sayfanın daha hızlı yüklenmesini sağlayabilecek şekilde, ekranın üst kısmından içerik oluşturmaları gerekmediğinde komut dosyalarını “eşzamansız” olarak ayarlayarak kritik işleme yolunu kısaltmak konusunu konuşabilirsin.

Eşzamansızlık, DOM’a, tarayıcı web sayfanı görüntülemek için gereken komut dosyalarını getirirken birleştirilmeye devam edebileceğini söyler.

DOM, bir tarayıcı her komut dosyası getirdiğinde birleştirmeyi duraklatmak zorunda kalırsa (“işlenmeyi engelleyen komut dosyaları” olarak adlandırılır) sayfa yüklenmeni büyük ölçüde yavaşlatabilir.

Arkadaşlarınla bir şeyler yemek için dışarı çıktınız ve her biriniz sipariş vermek için kalktığında o kişi geri dönünce devam etmek üzere sohbeti durdurmak zorunda kalmanız gibi bir şey olurdu.

Eşzamansızlık ile sen ve arkadaşların içinizden biri sipariş verirken bile sohbet etmeye devam edebilirsin.

Ayrıca geliştiricilerin eski izleme komut dosyaları gibi gereksiz komut dosyalarını tamamen kaldırmak gibi kritik birleştirme yolunu kısaltmak için optimizasyon uygulayabilir.

Artık bir web sitesinin tarayıcıda nasıl görüntülendiğini öğrendiğimize göre, bir web sitesinin neyden oluştuğuna odaklanacağız.

Başka bir deyişle, bu web sayfalarını oluşturmak için kullanılan kodlardan (programlama dilleri) bahsedeceğiz.

En yaygın kullanılan üç kod:

  • HTML :Bir web sitenin söyledikleri (başlıklar, gövde içeriği vb.)
  • CSS :Bir web sitenin görünümü (renk, yazı tipi vb.)
  • JavaScript :Bir web sitenin davranışları (etkileşimli, dinamik vb.)

HTML - CSS - JavaScript

Bu görüntü Alexis Sanders’ın JavaScript ve SEO’daki harika örneğinden ilham almıştır: Bot Deneyimini Kullanıcı Deneyimin Kadar İyi Hale Getirmek

HTML:

Bir web sitenin söyledikleri

HTML, köprü metni biçimlendirme dili anlamına gelir ve bir web sitenin omurgasını oluşturur.

Başlıklar, paragraflar, listeler ve içerik gibi ögelerin tümü HTML’de tanımlanmıştır.

İşte bir web sayfası ve ona karşılık gelen HTML koduna bir örnek:

HTML: Bir web sitesi ne diyor

Bu, HTML, CSS ve JavaScript öğrenmek ve uygulamak için en sevdiğimiz yer olan W3schools.com’un bir ekran görüntüsü.

SEO’ların HTML bilmesi için önemlidir çünkü oluşturdukları ya da üzerinde çalıştıkları herhangi bir sayfanın altyapısı için gereken şeydir.

CMS muhtemelen sayfalarını HTML’de yazmanı gerektirmese de (örneğin: “köprüyü” seçmek, “a href =” yazmana gerek kalmadan bir bağlantı oluşturmana izin verir), içerik ekleme, dahili bağlantıların bağlantı metnini değiştirme vb. gibi bir web sayfasında yaptığın değişiklikle ilgilidir.

Google, belgenin belirli bir aramayla ne kadar ilişkili olduğunu belirlemek için bu HTML öğelerini tarar.

Başka bir deyişle, HTML’inin içinde var olan her şey web sayfanın Google organik arama sıralamasında büyük rol oynar!

CSS:

Bir web sitenin görünümü

CSS ” Basamaklı Biçim Sayfaları ” anlamına gelir ve web sayfalarının belirli yazı tiplerini, renkleri ve sayfa düzenini almasına neden olan şey budur.

HTML, içeriği biçimlendirmek yerine, içeriği tanımlamak için oluşturuldu.

Böylece de CSS sahneye konduğunda beklenmeyen değişimler ortaya çıktı.

CSS ile web sayfaları, stillerin her sayfanın HTML’ine elle kodlanmasına gerek kalmadan “güzelleştirilebilir” özellikle büyük siteler için zahmetli bir işlemdi.

Google’ın indeksleme sisteminin, web sayfalarını, salt metin tarayıcı yerine gerçek bir tarayıcı gibi göstermeye başlaması 2014 yılında başladı.

Google’ın eski indeksleme sisteminden yararlanmaya çalışan siyah şapkalı SEO uygulaması, arama motoru sıralamalarını değiştirmek amacıyla CSS yoluyla metin ve bağlantıları gizliyordu.

Bu “gizli metin ve bağlantılar” uygulaması Google’ın kalite kurallarına aykırıdır.

Özellikle SEO’ların dikkate alması gereken CSS Bileşenleri:

  • Stil yönergeleri, sayfanın HTML’i yerine harici stil sayfası dosyalarında (CSS dosyaları) bulunabileceğinden, sayfan daha az kod dolu halde olur, dosya aktarım boyutunu azaltır ve yükleme sürelerini daha hızlı hale getirir.
  • Tarayıcıların hala CSS dosyası gibi kaynakları indirmesi gerekir, bu nedenle bunları sıkıştırmak web sayfalarının daha hızlı yüklenmesini sağlayabilir ve sayfa hızı bir sıralama faktörüdür.
  • Sayfalarının bakımından değil içerik bakımından da ağır olması sitenin içeriğinin daha iyi indekslenmesine yol açabilir.
  • Bağlantıları ve içeriği gizlemek için CSS kullanmak, web siteni manuel olarak cezalandırıp Google’ın dizininden kaldırır.

JavaScript:

Bir web sitenin davranışları

İnternetin ilk kullanıldığı günlerde, web sayfaları HTML ile oluşturulmuştur.

CSS ortaya çıktığında, web sayfası içeriğinin bir tarz ele alma kabiliyeti vardı.

Programlama dili JavaScript sahneye çıktığında ise web siteleri artık yalnızca yapı ve stile değil dinamizme de sahip oldu.

JavaScript, statik olmayan web sayfası oluşturmak için birçok fırsat öne sürdü.

Birisi bu programlama dili ile geliştirilmiş bir sayfaya erişmeye çalıştığında, bu kullanıcının tarayıcısı, sunucunun döndürdüğü statik HTML’ye karşı JavaScript’i yürütür ve bu da bir tür etkileşimle ortaya çıkan bir web sayfasıyla sonuçlanır.

Bilmiyor olabilirsin ama JavaScript’i kesinlikle eylem halinde gördün! Bunun nedeni, JavaScript’in bir sayfada neredeyse her şeyi yapabileceğidir.

Örneğin, bir pop-up oluşturabilir ya da sayfanda reklamlar gibi üçüncü taraf kaynakları alabilir.

İstemci tarafı oluşturma ve sunucu tarafı oluşturma

JavaScript, SEO için bazı sorunlar yaratabilir çünkü arama motorları JavaScript’i insan ziyaretçilerin görüntülediğiyle aynı şekilde görüntüleyememektedir.

Bunun nedeni, kullanıcı tarafı karşısında sunucu tarafı oluşturmasıdır.

Çoğu JavaScript bir kullanıcının tarayıcısında yürütülür.

Aynı zamanda sunucu tarafı oluşturma ile dosyalar sunucuda yürütülür ve sunucu bunları tarayıcıya tam olarak işlenmiş durumda gönderir.

HTML’de temsil edilmek yerine, kullanıcı tarafında JavaScript ile yüklenen metin, bağlantı ve etiketler gibi SEO açısından kritik sayfa öğeleri, işlenene kadar sayfanın kodu gibi görünmez.

Bu da arama motoru tarayıcılarının JavaScript’inde ne olduğunu görmeyeceği anlamına gelir, en azından başlangıçta göremeyecekler.

Google, Googlebot’un JavaScript dosyalarını taramasını engellemediğin sürece, genellikle web sayfalarını bir tarayıcı kutusu gibi görüntüleyebildiğini ve anlayabildiğini, yani Googlebot’un bir kullanıcı tarafından görüntülenenlerle aynı şeyleri görmesi gerektiğini söyler.

Ancak, müşteri tarafı JavaScript için bu “ikinci indeks oluşturma dalgası” nedeniyle Google, sadece JavaScript çalıştırıldıktan sonra kullanılabilen bazı öğeleri kaçırabilir.

Ayrıca Googlebot’un web sayfalarını oluşturma sürecinde Google’ın JavaScript’te ne olduğunu anlamasını engelleyebilecek bazı sorunlar meydana gelebilir.

  • Googlebot’u JavaScript kaynaklarından engellemiş olabilirsin. (ör: 2. Bölümde öğrendiğimiz gibi, robots.txt ile)
  • Sunucun, içeriğini taramak için tüm istekleri yerine getiremiyor olabilir
  • JavaScript, Googlebot’un anlayamayacağı kadar karmaşık ya da eski olabilir
  • JavaScript, tarayıcının sayfadakilerle işini bitirip devam edene kadar sayfaya “lazy loading” yapmaz.

Fazla söze gerek yok, JavaScript web sayfası oluşturmak için birçok imkân sunarken, dikkatli olmazsan SEO için de bazı ciddi sonuçlar doğurabilir.

Neyse ki, Google’ın ziyaretçilerinle aynı şeyi görüp görmediğini kontrol etmenin bir yolu var.

Bir sayfanın, Googlebot’un sayfanı nasıl görüntülediğini öğrenmek için Google Arama Konsolunun “URL Denetimi” aracını kullan.

Sayfanın URL’sini GSC arama çubuğuna yapıştırman yeterlidir:

Google Search Console URL Denetimi

Buradan, ” URL’yi Test Et” i tıkla.

Googlebot URL’ni yeniden okuduktan sonra, sayfanın nasıl tarandığını ve oluşturulduğunu görmek için “Test Edilen Sayfayı Görüntüle” yi tıkla.

“HTML” nin yanındaki “Ekran” sekmesini tıklarsan, Googlebot akıllı telefonda sayfanı nasıl oluşturduğunu gösterir.

URL Denetimi Ekran görüntüsü

Buna karşılık, Googlebot’un sayfanı, bir ziyaretçinin (ya da senin) nasıl gördüğünü görebileceksin.

“Daha Fazla Bilgi” sekmesinde, Google sana girdiğin URL için getirilmemiş kaynakların bir listesini de gösterecektir.

Web sitelerinin çalışma şeklini anlamak, daha sonra konuşacaklarımız için harika bir temel oluşturur:

Google’ın web sitendeki sayfaları daha iyi anlamasına yardımcı olacak teknik optimizasyonlar.

Arama motorları web sitelerini nasıl anlar?

Bir pastanın nasıl pişirileceği hakkında 10.000 kelimelik makale tarayan bir arama motoru tarayıcısı olduğunu hayal et.

Pasta pişirmek için gerekli olan yazarı, tarifi, malzemeleri ya da adımları nasıl tanımlarsın? Şema işaretlemesinin devreye girdiği yer burasıdır.

Arama motorlarını, sayfanda ne tür bir bilgi olduğuna dair daha spesifik sınıflandırmalar ekleyerek şımartabilirsin.

Şema, içeriğini etiketlemenin ya da düzenlemenin bir yoludur.

Böylece arama motorları web sayfalarındaki belirli öğelerin ne olduğunu daha iyi anlayabilir.

Bu kod verilerini yapılandırmanı sağlar, bu nedenle şema genellikle “yapılandırılmış veri” olarak adlandırılır.

Verilerini yapılandırma işlemi genellikle “biçimlendirme” olarak adlandırılır çünkü içeriğini kurumsal kodla biçimlendirirsin.

JSON-LD, Bing’in de desteklediği Google’ın tercih edilen şema biçimlendirmesidir (16 Mayıs’ta duyuruldu).

Kullanılabilir binlerce şema biçimlendiricilerin tam listesini görmek için, Schema.org adresini ziyaret edebilir ya da yapılandırılmış verilerin nasıl uygulanacağı hakkında ek bilgi için Google Geliştiriciler İçin Yapısal Verilere Giriş bölümüne göz atabilirsin.

Web sayfalarına en uygun yapılandırılmış verileri uyguladıktan sonra, işaretlemeni Google’ın Yapılandırılmış Veri Test Aracı ile test edebilirsin.

Şema biçimlendirmesi Google gibi robotların belirli bir içerik parçasının ne anlama geldiğini anlamalarına yardımcı olmasının yanı sıra, SERP’lerdeki sayfalarına eşlik etmek için olağanüstü özelliklere de olanak sağlayabilir.

Bu olağanüstü özellikler “zengin snippetlar” olarak adlandırılır ve muhtemelen bunları da eylem halinde gördün.

Aşağıdaki gibi şeyler:

  • En çok okunan haberlerin karuselleri
  • Değerlendirme yıldızları
  • Arama kutularındaki site bağlantıları
  • Tarifler

Yapısal verileri kullanmak, rich snippet’in bulunmasını sağlamaya yardımcı olabilir, ancak bunu garanti etmediğini unutma.

Şema biçimlendirmesinin kullanımı arttıkça gelecekte diğer zengin snippet türleri de eklenecektir.

Şema başarısı için unutmaman gereken sözler:

  • Bir sayfada birden fazla şema biçimlendirme türü kullanabilirsin. Ancak, örneğin ürün gibi bir ögeyi biçimlendirirsen ve sayfada listelenen başka ürünler de varsa, bu ürünleri de biçimlendirmelisin.
  • Ziyaretçiler tarafından görülemeyen içeriği biçimlendirme ve Google’ın Kalite Yönergelerini takip et. Örneğin, bir sayfa için inceleme ile yapılandırılmış biçimlendirmeler eklersen, bu incelemelerin o sayfada gerçekten göründüğünden emin ol.
  • Yinelenen sayfaların varsa, Google her yinelenen sayfayı yalnızca kanonik sürümle değil yapılandırılmış biçimlendirme ile de işaretlemeni ister.
  • Yapılandırılmış veri sayfalarında (varsa) orijinal ve güncellenmiş içerik sağla.
  • Yapılandırılmış işaretleme, sayfanın doğru bir yansıması olmalıdır.
  • İçeriğin için en spesifik şema biçimlendirme türünü kullanmaya çalış.
  • İşaretli incelemeler işletme tarafından yazılmamalıdır. Gerçek müşterilerden gelen orijinal ücretsiz işletme yorumları olmalıdır.

Arama motorlarına kanonikleştirme ile tercih ettiğin sayfalardan bahset

Google aynı içeriği farklı web sayfalarında taradığında, bazen arama sonuçlarında hangi sayfayı dizine ekleyeceğini bilemez.

Bu yüzden rel = “canonical” etiketi icat edildi: arama motorlarının, tüm kopyalarını değil, içeriğin tercih edilen versiyonunu daha iyi indekslemesine yardımcı olmak için…

Rel = “canonical” etiketi, arama motorlarına bir içerik parçasının orijinal, ana sürümünün nerede olduğunu ifade etmeni sağlar.

Esasen, “Hey arama motoru! Onu indeksleme; onun yerine bu kaynak sayfayı indeksle” diyorsun.

Bu nedenle, tam ya da biraz değiştirilmiş olsun, ancak yinelenen içerik oluşturma riskini almak istemiyorsan, bir içerik parçasını yeniden yayınlamak istiyorsan kanonik etiketi günü kurtarmak için burada.

Doru kanonikleştirme, web sitendeki her bir içerik parçasının yalnızca bir URL’ye sahip olmasını sağlar.

Arama motorlarının tek bir sayfanın birden fazla sürümünü indekslemesini önlemek için Google, sitendeki her sayfanın kendi kendine referans içeren bir kanonik etiketine sahip olmasını önerir.

Kanonik bir etiket olmadan Google’a web sayfanın hangi sürümünün tercih edilen sürüm olduğunu söyleyemediğiniçin, https://www.example.com, https://example.com adresinden ayrı olarak indeksliyor ve kopya oluşturuyor.

“Yinelenen içerikten kaçınman gerekir” internette herkes tarafından bilinen ve iyi bir nedeni olan tabirdir! Google, siteleri başka kaynaklardan alınan ve birden fazla sayfada tekrarlanan içerikler yerine benzersiz, değerli içerikleri ödüllendirmek istiyor.

Motorlar en iyi arama deneyimini sağlamak istedikleri için aynı içeriğin farklı sürümlerini göstermeyi nadiren seçerler ya da kanonik bir etiket yoksa, orijinal olduğunu düşündüğü sürümü seçmeyi tercih ederler.

İçerik filtrelemeleri ve içerik cezaları arasındaki ayrımı yapmak

Yinelenen içerik cezası diye bir şey yoktur. Ancak mümkünse rel = “canonical” etiketini kullanarak yinelenen içeriğin dizin oluşturma sorunlarına yol açmasını engellemelisin.

Bir sayfanın kopyası mevcut olduğunda, Google kanonik olanı seçecek ve diğerlerini arama sonuçlarından filtreleyecektir.

Bu, cezalandırıldığın anlamına gelmez. Bu, Google’ın içeriğinin yalnızca bir sürümünü göstermek istediği anlamına gelir.

Kanonikleştirme hakkında daha fazla bilgi edin

Sıralama ve filtre seçenekleri nedeniyle web sitelerinin birden fazla yinelenen sayfaya sahip olması da çok yaygındır.

Örneğin, bir e-ticaret sitesinde, ziyaretçilerin, ürün kategorisi sayfasındaki sonuçları en düşük fiyattan en düşük fiyata yeniden sıralayan bir “sıralama” özelliği gibi, ürünleri tam olarak aradıklarını bulmalarını sağlayacak şekilde daraltmalarına olanak tanıyan, yönlü gezinme adı verilen sayfan olabilir.

Bu, şuna benzeyen bir URL oluşturabilir: example.com/mens-shirts?sort=price_ascending.

Renk, beden, malzeme, marka vb. gibi daha fazla sıralama / filtre seçeneği eklersen ana ürün kategorisi sayfandaki tüm dolu URL çeşitlerini düşün.

Kullanıcılar web siteleriyle nasıl etkileşimde bulunur?

1.Bölüm’de, SEO’nun arama motoru optimizasyonuna dayandığını söylememize rağmen, SEO’nun arama motorlarının kendileri kadar insanlarla da ilgilidir.

Çünkü arama motorları arama yapanlar insanlara hizmet veriyor.

Bu amaç, Google’ın algoritmasının neden arama yapanlar için mümkün olan en iyi deneyimleri sağlayan web sitelerini ödüllendirdiğini ve bazı web sitelerinin neden sağlam geri bağlantı profilleri gibi özelliklere sahip olmalarına rağmen aramada iyi performans göstermediğini açıklamaya yardımcı olur.

Web tarama deneyimini neyin optimum hale getirdiğini anlayınca, bu deneyimleri maksimum arama performansı için kullanabiliriz.

Mobil ziyaretçilerin için olumlu bir deneyim sağlamak

Bugün tüm web trafiğinin yarısından fazlasının mobil cihazlardan gelmesi nedeniyle web sitenin mobil ziyaretçiler için kolayca erişilebilir ve gezinmesi kolay olması gerektiği belirtmek istiyoruz.

Nisan 2015’te, Google mobil dostu olan sayfaları mobil dostu olmayan sayfalara göre tanıtan algoritmasında bir güncelleme yaptı.

Peki, web sitenin mobil dostu olmasını nasıl sağlayabilirsin?

Web siteni mobil için yapılandırmanın üç ana yolu olmasına rağmen, Google uyumlu web tasarımını önerir.

Responsive tasarım

Responsive web siteleri, ziyaretçilerinin kullandığı her türlü cihazın ekranına uyacak şekilde tasarlanmıştır.

Web sayfasının cihaz boyutuna “yanıt vermesini” sağlamak için CSS’yi kullanabilirsin.

Bu nu kullanmak idealdir, çünkü ziyaretçilerin sayfalarındaki içeriği görüntülemek için iki kez dokunmalarını ya da yakınlaştırmaları önler.

Web sayfalarının mobil uyumlu olup olmadığından emin değil misin?

Kontrol etmek için Google’ın mobil dostu testini kullanabilirsin!

AMP

AMP, Hızlandırılmış Mobil Sayfalar anlamına gelir ve içeriği, AMP olmayan dağıtımdan çok daha yüksek hızlarda mobil ziyaretçilere içerik sunmak için kullanılır.

AMP içeriği çok hızlı bir şekilde sunabiliyor çünkü içeriği (orijinal siteden değil) önbellek sunucularından alıyor ve ayrıca HTML ve JavaScript’in özel bir AMP sürümünü kullanıyor.

Mobile First Indexing (Mobil Öncelikli İndeksleme)

2018’den itibaren Google, web sitelerini mobil öncelikli indekslemeye geçirmeye başladı.

Bu değişim, mobil uyumlu ile mobil öncelikli arasında bir miktar kafa karışıklığına neden oldu, bu yüzden de altını çizmek yararlı olacaktır.

Mobil öncelikli indekse alma özelliği ile Google, web sayfalarının mobil sürümünü tarar ve indekse ekler.

Web siteni mobil uyumlu hale getirmek, kullanıcılar ve aramadaki performansın için iyidir ancak mobil öncelikli indeksleme, mobil uyumludan bağımsız olarak gerçekleşir.

Bu, mobil görünümlerinde farklı içerik, gezinme, bağlantı vb. gösterme gibi mobil ve masaüstü sürümleri arasında eşliği olmayan web siteleri için bazı endişelere yol açtı.

Örneğin, farklı bağlantıları olan bir mobil site, Googlebot’un (mobil) siteni tarama biçimini ve diğer sayfalarına bağlantı kaynağını gönderme biçimini değiştirir.

Ziyaretçilerin hayal kırıklığını azaltmak için sayfa hızını iyileştirme

Google, arama yapanlar için çok hızlı yüklenen içerikler sunmak istiyor.

Hızlı yükleme sonuçları bekleme konusuna geri döndük ve bunları anladığımız zaman, daha iyi ve daha hızlı bir sayfa bulmak için SERP’e hızla geri döneceğiz.

Bu nedenle sayfa hızı, site SEO’sunun çok önemli bir parçasıdır.

Web sayfalarımızın hızını, aşağıda belirtilenler araçlardan gibi araçlardan yararlanarak artırabiliriz.

Her biri hakkında daha fazla bilgi edinmek için linklere tıklayabilirsin.

  • Google’ın PageSpeed ​​Insights aracı ve en iyi uygulama belgeleri
  • Hız Araçları Hakkında Nasıl Düşünmeliyiz
  • GTMetrix
  • Google’ın Mobil Web Sitesi Hız ve Performans Test Cihazı
  • Google Lighthouse
  • Chrome DevTools & Dersleri

Yavaş sayfanın suçlularından biri görüntülerdir

4.Bölüm’de tartışıldığı gibi, yavaş yüklenen web sayfalarının bir numaralı sorumlusu görüntülerdir! Görüntü sıkıştırmaya ek olarak, görüntü alt metnini optimize etmenin, doğru görüntü formatını seçmenin ve görüntülü site haritaları yüklemenin yanı sıra, resimlerin kullanıcılarına gösterilme hızını ve yolunu optimize etmenin başka teknik yolları da vardır.

Görüntü iletimini iyileştirmenin bazı temel yolları şunlardır:

  1. SRCSET: Her cihaz için en iyi görüntü boyutu nasıl ayarlanır?

SRCSET özelliği, görüntünün birden fazla sürümüne sahip olmana ve farklı durumlarda hangi sürümün kullanılması gerektiğini belirlemene olanak tanır.

Bu kod parçası, belirli boyuttaki cihazlar için benzersiz görüntüler sağlamak üzere <img> etiketine (görüntünün HTML’de bulunduğu yere) eklenir.

Bu, resimler dışında, daha önce tartıştığımız uyumlu tasarım konsepti gibi.

Bu yalnızca görüntü yükleme sürecini hızlandırmaz, aynı zamanda farklı cihaz türlerine farklı ve en iyi görüntüleri sağlayarak site içi kullanıcı deneyimini geliştirmenin benzersiz bir yoludur.

  1. Ziyaretçilerin lazy loading ile görüntü yükleme işleminin devam ettiğini göster

Bir web sayfasına girdiğinde lazy loading gerçekleşir ve görüntünün olacağı yerde beyaz boşluk görmek yerine, çevreleyen metin yüklenirken görüntünün bulanık hafif bir sürümü ya da bunun yerine renkli bir kutu görünür.

Birkaç saniye sonra görüntü net bir şekilde tam çözünürlükte yüklenir.

Popüler blog platformu Medium bunu gerçekten iyi yapıyor.

Başlangıçta düşük çözünürlüklü sürüm ve ardından yüksek çözünürlüklü sürüm yüklenir.

Bu aynı zamanda kritik işleme yolunu optimize etmene de yardımcı olur!

Bu nedenle, diğer tüm sayfa kaynakların indirilirken, kullanıcılara bir şeylerin olduğunu / yüklendiğini söylemeye yardımcı olan düşük çözünürlüklü bir teaser görüntü göstermiş oluyorsun.

Görüntülerinin nasıl lazy loading haline getireceğin hakkında daha fazla bilgi için Google’ın Lazy Loading Guidance sayfasına göz at.

Dosyalarını yoğunlaştırarak ve gruplayarak hızı artırın

Sayfa hızı denetimleri genellikle “kaynağı ufaltma” gibi önerilerde bulunur ancak bu gerçekte ne anlama geliyor?

Ufaltma, satır sonu ve boşluk gibi şeyleri kaldırarak, kod değişkeni adlarını mümkün olan her yerde kısaltarak kod dosyasını yoğunlaştırır.

“Gruplama”, sayfa hızını artırmak için duyduğun bir başka yaygın terimdir.

Gruplama işlemi, aynı kodlama dili dosyalarının bir demetini tek bir dosyada birleştirir.

Örneğin, bir tarayıcı için JavaScript dosya miktarını azaltmak için bir sürü JavaScript dosyasını daha büyük bir dosyaya yerleştirilebilir.

Web sayfanı oluşturmak için gereken dosyaları küçültüp gruplayarak, web siteni hızlandırıp gerekli HTTP (dosya) sayısını azaltabilirsin.

Uluslararası kitle için deneyimin geliştirilmesi

Birden fazla ülkeden kitle elde etmeyi hedefleyen web siteleri, en ilişkili deneyimleri sunmak için uluslararası SEO’nun en iyi uygulamaları hakkında bilgi elde etmelidir.

Bu optimizasyonlar olmadan, uluslararası ziyaretçiler sitenin kendilerine hitap eden versiyonunu bulmakta zorlanabilir.

Bir web sitesini uluslararası hale getirmenin iki ana yolu vardır:

  • Dil

Birden çok dil konuşabilen kitleleri hedefleyen siteler, çok dilli web siteleri olarak kabul edilir.

Bu siteler Google’a sayfanın başka bir dil için kopyaladığını göstermek için hreflang etiketi adı verilen bir etiket eklemelidir.

  • Ülke

Birden fazla ülkede kitle hedefleyen sitelere çok bölgeli web siteleri adı verilir.

Bu sitelerin, alan adlarını ya da sayfalarını belirli ülkelere hedeflemeyi kolaylaştıran bir URL yapısı seçmeleri gerekir.

Kanada için “.ca” gibi bir ülke kodu üst düzey alan adı (ccTLD) ya da “example.com/ca” gibi ülkeye özgü alt klasöre sahip genel bir üst düzey alan adı (gTLD) kullanımını içerebilir. Kanada. Yerel ayarlara özgü URL’ler hakkında daha fazla bilgi edinebilirsin.

Araştırma yaptın, yazdın ve web siteni arama motorları ve kullanıcı deneyimi için optimize ettin.

SEO bulmacasının bir sonraki parçası en büyük olanı: sayfalarının arama sonuçlarında üst sıralarda yer alması için yetkinlik oluşturmak.

6. Bölüm’e (Link Oluşturma ve Kurma Otoritesi) doğru ilerleyelim.

Şimdi sesi aç.

İnsanların aradığı, sorularına cevap veren ve arama motorlarının anlayabileceği bir içerik oluşturdun.

Ancak bu nitelikler maalesef ki tek başına sıralama alacağı anlamına gelmiyor.

Bu özelliklere sahip sitelerin geri kalanını saf dışı etmek için yetkinlik sağlamalısın.

Bu, yetkin web sitelerinden bağlantı kazanmak, kendi markanı oluşturmak ve içeriğini büyütmeye yardımcı olacak bir kitleyi büyütmek ile başarılabilir.

Google, bağlantıların ve kaliteli içeriğin (4. Bölüm ’de ele aldığımız) SEO için en önemli üç sıralama faktöründen ikisi olduğunu onaylamıştır.

Güvenilir siteler, diğer güvenilir sitelere bağlanma eğilimindedir ve aynı şekilde spam amaçlı siteler, diğer spam sitelerine bağlanma eğilimindedir.

Fakat bağlantı tam olarak nedir? Bağlantıları diğer web sitelerinden kazanma konusunda nasıl bir yol izliyorsun? Hadi temel bilgilerle başlayalım.

Backlink Nedir?

Backlink ya da dış bağlantılar olarak da bilinen gelen bağlantılar, bir web sitesinden diğerine doğru giden HTML köprüleridir.

İnternetin para birimi de diyebiliriz çünkü gerçek hayattaki gibi bir intiba uyandırırlar.

Örnek verelim tatile çıktığında (birbirinden habersiz olan) üç kişiye şehirdeki en iyi kahve dükkânının neresi olduğunu sorduğunda “Main Street’teki Cuppa Joe” deseler Cuppa Joe’nun gerçekten de şehirdeki en iyi kahve dükkânı olduğuna emin olabilirsin.

Arama motorları da bağlantılar için tıpkı bu şekilde düşünür.

1990’ların sonlarından bu yana bağlantılar, arama motorları tarafından webdeki önem ve popülerlik oyu sıralaması açısından değerlendirildi.

İç bağlantılar ya da aynı alan adının iç sayfalarını bağlayan bağlantılar, web siten için çok benzer şekilde çalışır.

Sitendeki belirli bir sayfayı işaret eden çok sayıda iç bağlantı, tabii ki olmaması gereken şekilde yapılmadığı sürece, Google’a bu sayfanın önemli olduğu yönünde bir sinyal verecektir.

Motorların kendileri, bağlantıları görme biçimini geliştirdi ve şimdilerde de siteleri ve sayfaları, buldukları bağlantılara göre değerlendirmek için algoritmalar kullanıyorlar.

Ama bu algoritmalarda neler var?

Motorlar bütün bu bağlantıları nasıl değerlendiriyor?

Her şey E-A-T konsepti ile başladı.

Uzmanlık, Yetkinlik, Güvenilirlik (E-A-T)

Google’ın Arama Kalitesi Değerlendirme Kuralları, E-A-T kavramına büyük önem vermiştir.

Uzmanlık, yetki ve güvenilirlik anlamında bir kısaltmadır.

Bu özellikleri sergilemeyen siteler, motorların gözünde düşük kaliteli olarak görülme eğilimindedir ve bunu sağladıklarında daha sonra ödüllendirilirler.

E-A-T, arama yayıldıkça ve kullanıcı amacını çözmenin önemini artırdıkça giderek daha önemli hale gelir.

Uzman, yetkili ve güvenilir olarak kabul edilen bir site oluşturmak SEO uygulamalarında yol gösterici ışığın olmalıdır.

Böylece sadece daha iyi bir site olmakla kalmayacak aynı zamanda geleceğe dönük olacaktır.

Sonuçta, arama yapanlara büyük değer sağlamak, Google’ın yapmaya çalıştığı şeydir.

E-A-T ve Site Backlinkleri

Bir site ne kadar popüler ve önemli olursa, o siteye gelen bağlantılar o kadar fazladır.

Örneğin Wikipedia gibi bir site, kendisine bağlantı veren binlerce farklı siteye sahiptir.

Bu, çok fazla uzmanlık sağladığını, yetkin bir yetkiye sahip olduğunu ve diğer siteler arasında güvenildiğini gösterir.

Arama motorlarıyla güven ve otorite kazanmak için, E-A-T’in özelliklerini gösteren web sitelerinden bağlantılara ihtiyacın olacak.

Bunların Wikipedia düzeyindeki siteler olması gerekmez ancak arama yapanlara inandırıcı ve güvenilir içerik sağlamalıdır.

Do Follow ve No Follow bağlantılar

Bağlantıların nasıl oy gibi hareket ettiğini hatırlıyor musun?

Rel = nofollow niteliği (iki kelime olarak telaffuz edilir, “takip edilmeyen”), arama motorları için “oy” unuzu kullanırken bir kaynağa bağlanmanıza izin verir.

Tıpkı göründüğü gibi, “nofollow”, arama motorlarına bağlantıyı izlememesini söyler.

Bazı motorlar yeni sayfalar keşfetmek için hala onları takip etseler de bu bağlantılar, bağlantı kaynağına gitmez (yukarıda bahsettiğimiz “popülerlik oyları”).

Bu nedenle bir sayfanın güvenilmez bir kaynağa bağlandığı durumlarda yararlı olabilir ya da (onu doğal olmayan bir bağlantı yapan) hedef sayfanın sahibi tarafından satın alınmış ya da oluşturulmuştur.

Örneğin, bağlantı kurma uygulamaları hakkında bir yazı yazmak ve zayıf, spam içerikli bağlantı oluşturma örneklerinden bahsetmek istediğini varsayalım.

Google’a güvendiğinin sinyalini vermeden, sorunlu siteye link verebilirsin.

Standart bağlantılar (daha önce eklenmemiş olanlar) şöyle görünür:

<a href=""> 618media Blog</a>

Nofollow bağlantı işaretlemesi de şuna benzer:

<a href="" rel="nofollow"> 618media Blog </a>

Eğer takip eden bağlantılar bütün bağlantı kaynaklarını geçerse, bu sadece bağlantıları takip etmek istediğin anlamına gelmez mi?

Aslında hayır. Kendi web sitene gelen bir bağlantı oluşturabileceğin tüm uygun yerleri düşün: bir Facebook profili, bir Yelp sayfası, Twitter hesabı vb. Bunlar web site bağlantılarını eklemek için doğal yerlerdir, ancak oy olarak sayılmaması gerekir.

(Sitene gelen bir bağlantı içeren Twitter profili oluşturmak, Twitter’ın siteni beğendiklerine dair bir oy değildir.)

Sitenin, bağlantı profilinde takip edilmeyen ve takip edilen bağlantılar arasında bir denge kurması doğaldır (aşağıdaki bağlantı profillerinde daha fazlasını okuyabilirsin).

Nofollow bağlantısı yetkinlik konusunda geçemeyebilir ancak sitene değerli trafikler sağlayabilir ve hatta gelecekteki takip bağlantılarına neden olabilir.

Bağlantı Profilin

Bağlantı profilin, sitenin kazandığı tüm gelen bağlantıların genel bir değerlendirmesidir.

Bunlar, toplam bağlantı sayısı, kalitesi (ya da spamlılığı), çeşitliliği (sana yüzlerce kez bağlantı veren bir sitedir ya da sana bir kez bağlantı veren yüzlerce sitedir) ve daha fazlasıdır.

Bağlantı profilinin durumu, arama motorlarının, sitenin internetteki diğer sitelerle olan ilişkisini anlamalarına yardımcı olur.

Bağlantı profilini analiz etmeni ve genel yapısını anlamaya başlamanı sağlayan çeşitli SEO araçları vardır.

Hangi link’in web siteme geldiğini nasıl görebilirim? Ahrefs, moz, semrush gibi araçlarla link denetimi yapabilirsin.

Hatasız bir bağlantı profilinin özellikleri nelerdir?

İnsanlar bağlantıların gücünü öğrendikleri zaman, yarar sağlamak için onları manipüle etmeye başladılar.

Sadece arama motoru sıralamalarını artırmak için yapay bağlantılar kazanmanın yollarını buldular.

Bu tehlikeli taktikler bazen işe yarayabilir ancak Google’ın hizmet şartlarına aykırıdır ve web sitelerinin deindekslenmesine neden olabilir (web sayfalarının ya da tüm alanların arama sonuçlarından kaldırılması).

Unutma ki her zaman hatasız bağlantı profilini korumaya çalışmalısın.

Hatasız bir bağlantı profili, arama motorlarına bağlantılarını ve yetkini adil bir şekilde kazandığını gösteren bir profildir.

Yalan söylememen, hile yapmaman ya da çalmaman gibi bağlantı profilinin dürüst, iyi ve eski moda olan zorlu çalışmalarla kazanılmasını sağlamak için çaba göstermelisin.

Kazanılmış ya da editoryal olarak satın alınmış backlinkler

Editoryal backlinkler, sitene, bağlantı vermek isteyen siteler ve sayfalar tarafından doğal olarak eklenen bağlantılardır.

Kazanılmış bağlantılar edinmenin temeli, hemen hemen her zaman insanların gerçekten başvuru kaynağı olarak görmek istedikleri yüksek kaliteli içerikler oluşturmaktır.

Bu, 10X içeriği (son derece yüksek kaliteli içeriği tanımlamanın bir yolu) oluşturmanın zorunlu olduğu yerdir! Web üzerinde en iyi ve en ilginç kaynağı sağlayabiliyorsan, insanlar doğal olarak bağlantı verecektir.

Doğal olarak kazanılmış bağlantılar, değerli içerik oluşturma ve bu konuda farkındalık yaratma yeteneği dışında, senden belirli bir işlem gerektirmez.

Kazanılan atıflar genellikle linksiz paylaşılır.

Web siteleri markana ya da yayınladığın belirli bir içerik parçasına atıfta bulunurken, ondan genellikle bağlantı vermeden bahsederler.

Bu kazanılan atıfları bulmak için Moz’un Taze Web Gezgini’ni kullan. Daha sonra söz konusu bağlantıları bağlantılarla güncelleyip güncellemeyeceklerini görmek için bu yayıncılara ulaşabilirsin.

İlişkili ve konu açısından benzer web sitelerinden bağlantılar

Bir konuya özel topluluktaki web sitelerinden gelen bağlantılar genellikle sitenle alakalı olmayan web sitelerinden gelen bağlantılardan daha iyidir.

Web siten köpek evleri satıyorsa, Köpek Yetiştiricileri Derneği’nden bir link Paten Birliği’nden çok daha fazla anlam ifade eder.

Ek olarak, güncel olmayan kaynaklardan gelen bağlantılar, sayfanın ne hakkında olduğuna ilişkin arama motorlarına kafa karıştırıcı sinyaller gönderebilir.

Spam yapmayan, açıklayıcı ve ilişkili bağlantı metinleri

Bağlantı metni, Google’a sayfanın konusunun ne hakkında olduğunu söylemeye yardımcı olur.

Düzinelerce bağlantı, bir kelimenin ya da ifadenin çeşitliliği olan bir sayfaya işaret ediyorsa, sayfanın bu tür ifadeler için iyi bir sıralama elde etme olasılığı vardır.

Ancak dikkatli ilerlemelisin! Aynı bağlantı metnine sahip çok fazla geri bağlantı, sitenin arama sonuçlarındaki sıralamasını değiştirmeye çalıştığını arama motorlarına bildirebilir.

Şöyle düşün. On ayrı arkadaşına, günlerinin nasıl geçtiğini ayrı zamanlarda soruyorsun ve her biri aynı ifadeyle cevap veriyor:

Harika! Güne köpeğim Peanut’ı gezdirerek başladım ve öğle yemeğinde de Top Ramen’in bir picante bifteği vardı.

Bu çok gariptir ve arkadaşlarından şüphelenmeye başlarsın.

Aynısı Google için de geçerlidir.

Hedef sayfanın içeriğini bağlantı metni ile tanımlamak, sayfanın ne hakkında olduğunu anlamalarına yardımcı olur.

Ancak birden fazla kaynaktan gelen aynı açıklama şüpheli görünmeye başlar.

İlişki düzeyini hedefle; spamları önle.

Backlinkler sitene nitelikli trafik gönderir

Bağlantı oluşturma hiçbir zaman yalnızca arama motoru sıralamalarıyla ilgili olmamalıdır.

Değerli SEO ve bağlantı sağlanma düşüncesi lideri Eric Ward “bağlantılarınızı Google’ın yarın ortadan kaybolacağını düşünerek kurmanız gerekiyor” derdi.

Temel olarak, web sitene nitelikli trafik getirecek bağlantılar edinmeye odaklanman gerekir.

Bu nedenle, sitende de değer bulacak kitleleri getiren ilişkili web sitelerinden bağlantılar edinmek önemlidir.

Bağlantı oluşturma konusunda yapılmaması gereken ve kaçınılması gereken konular

Spam içeren bağlantı profilleri tam da böyledir: doğal olmayan, sinsice ya da düşük kaliteli yollarla yapılmış bağlantılarla doludur.

Bağlantı satın alma ya da bir bağlantı alışverişinde bulunmak gibi uygulamalar kolay bir çıkış yolu gibi görünebilir ancak bunu yapmak tehlikelidir ve tüm çalışmanı tehlikeye sokabilir.

Google, spam bağlantı profillerine sahip siteleri cezalandırır.

Bağlantı oluşturma çabaların için yol gösterici bir ilke, bir sitenin arama sonuçlarındaki sıralamasını değiştirmeyi asla denememektir.

Ama SEO’nun tüm amacı bu değil miydi?

Bir sitenin arama sonuçlarındaki sıralamasını artırmak? Ve bu noktada karışıklık başlıyor.

Google, bağlantı oluşturmanı değil, bağlantı kazanmanı istiyor, ancak ikisi arasındaki çizgi genellikle bulanık kalıyor.

Google doğal olmayan bağlantılara (“spam bağlantılar” olarak bilinir), ceza vermekten kaçınmak için neyin önlenmesi gerektiğini açıkça belirtir.

Backlink Satın Almak

Hem Google hem de Bing, ücretli bağlantıların organik arama sonuçlarındaki etkisini azaltmaya çalışıyor.

Bir arama motorunun, hangi bağlantıların kazanıldığını hangi bağlantıların görüntülemesi için ücret ödendiğini bilmese de, kurallara aykırı oynandığını gösteren paternleri tespit etmek için kullandığı ipuçları vardır.

Satın alma ya da satma işlemi yapılırken yakalanan web siteleri, bundan sonra bağlantı sıralamalarını ciddi şekilde düşürecek cezalar alma riskini taşır.

(Bu arada, bir bağlantı için mal ya da hizmet alışverişi de bir ödeme şeklidir ve satın alma bağlantıları olarak nitelendirilir.)

Bağlantı değiş tokuşu / karşılıklı bağlantı

Daha önce hiçbir iletişimin olmayan birinden bir “bana bağlantı ver ve ben de sana bağlantı vereyim” e-postası aldıysan, bağlantı değiş tokuşu için hedef olmuşsun demektir.

Google’ın kalite kuralları, yalnızca çapraz bağlantı sağlamak amacıyla yürütülen “aşırı” bağlantı değiş tokuşu ve benzer ortaklı programlara karşı dikkatlidir ancak sonuç olarak bu tür bir değiş tokuşun daha küçük ölçekte herhangi bir bağlantı spamı alarmını tetiklemeyebileceğine dair bazı belirtiler vardır.

Çalıştığın, ortak olduğun ya da başka bir ilişkin olan kişilerle bağlantı kurman ve onların seninle bağlantı kurması kabul edilebilir ve hatta değerlidir.

Hiçbir alakan olmayan sitelerle yaptığın büyük ölçüdeki değiş tokuşlar ceza almanı garanti edebilir.

Düşük kaliteli backlinkler

Bunlar eskiden çok popüler bir manipülasyon kaynağıydı.

Çok sayıda bağlantı yerleştirme için ödeme yapan web dizini, bu pazara hizmet etmek ve çeşitli derecelerde başarı ile kendilerini yasal kılmak için vardı.

Bu tür siteler, geniş web sitesi listeleri ve açıklamaları ile birbirlerine çok benzer görünmektedir (genellikle sitenin kritik anahtar kelimesi, gönderenin sitesine geri bağlantı için bağlantı metni olarak kullanılır).

Arama motorlarının tanımladığı daha birçok manipülatif bağlantı oluşturma taktiği var.

Çoğu durumun etkilerini azaltmak için algoritmik yöntemler buldular.

Yeni spam sistemleri ortaya çıktıkça, mühendisler hedeflenen algoritmalar, insan incelemeleri, web yöneticileri ve SEO’lardan gelen spam raporlarının toplanması ile onlarla savaşmaya devam edecek.

Genel anlamda, bu civarlarda dolaşmaya değmez.

Siteniz manuel bir ceza alıyorsa, kaldırılması için atabileceğiniz adımlar vardır.

  • Backlinkler her zaman şu standartlarda olmalı:

  • Kazanılmış / editoryal olmalı,
  • Yetkili sayfalardan gelmeli,
  • Zamanla artmalı,
  • Konu olarak olarak ilişkili kaynaklardan gelmeli,
  • İlişkili, doğal bağlantı metni kullanılmalı,
  • Sitene nitelikli trafik getirmeli,
  • Sağlıklı bir takip ve nofollow karışımı olmalı,
  • Stratejik olarak hedeflenmiş ya da doğal olarak kazanılmış olmalı…

Yüksek kaliteli backlink nasıl oluşturulur?

Bağlantı oluşturma birçok şekil ve boyutta olur ancak her zaman doğru olan bir şey vardır: bağlantı kampanyaları her zaman benzersiz hedeflerinle eşleşmelidir.

Bununla birlikte, çoğu kampanya için iyi çalışma eğiliminde olan bazı popüler yöntemler vardır.

Müşteri ve iş ortağı bağlantıları bulun

Düzenli olarak çalıştığın ortakların ya da markanı seven sadık müşterilerin varsa, onlardan kolayca bağlantı kazanmanın yolları vardır.

Ortaklık rozetleri (karşılıklı saygıyı belirten grafik simgeler) gönderebilir ya da ürünlerinin referanslarını yazmayı önerebilirsin.

Her ikisi de kendi web sitelerinde gösterebilecekleri şeylerdir ve sana geri dönüş bağlantıları sunar.

Blog yayınla

Bu içerik ve bağlantı kurma stratejisi o kadar popüler ve değerli ki, Google’daki mühendisler tarafından kişisel olarak tavsiye edilen bir yoldur.

Bloglar, yeni çıkan ürünlere tutarlı bir şekilde katkıda bulunma, web üzerinden sohbetler oluşturma ve diğer bloglardan listeler ve bağlantılar kazanma konusunda benzersiz bir yeteneğe sahiptir.

Yine de dikkatli ol…

Yalnızca bağlantı kazanma uğruna düşük kaliteli konuk gönderilerinden kaçınman gerekli.

Google buna da karşı olduğunu söyledi.

Enerjini başka bir yere harcasan daha iyi edersin.

Benzersiz kaynaklar oluşturun

Eşsiz, yüksek kaliteli kaynaklar oluşturmak kolay bir iş değildir ancak bu iş harcadığın çabaya değer.

Doğru şekilde tanıtılan yüksek kaliteli içerikler geniş ölçüde paylaşılabilir.

Aşağıdaki özelliklere sahip parçalar oluşturmana yardımcı olabilir:

  • Güçlü duygular uyandıran (sevinç, üzüntü, vb.)
  • Yeni ya da en azından yeni bir şekilde sunulan
  • Görsel olarak çekici
  • Güncel olarak ihtiyaç duyulan ya da ilgiyi ele alan
  • Bir yere özgü (örnek: bölge tarafından en çok aranan cadılar bayramı kostümleri).
  • Bunun gibi bir kaynak oluşturmak, bir sayfayla birçok bağlantıyı çekmenin harika bir yoludur.

Ayrıca, bir avuç web sitesini hedefleyen, geniş şekilde ilgi çekmeyen, çok spesifik bir kaynak oluşturabilirsin.

Daha yüksek bir başarı oranı görebilirsin ancak bu yaklaşım ölçeklenebilir değildir.

Bu tür benzersiz içerik gören kullanıcılar genellikle bu bağlantıya sık sık dönüp bakacak olan bloggerlar / teknoloji meraklısı yönetici arkadaşları ile paylaşmak ister.

Bu yüksek kaliteli, editoryal olarak kazanılmış oylar, güven, yetkinlik ve sıralama potansiyeli oluşturmak için paha biçilmezdir.

Kaynak sayfaları oluşturun

Kaynak sayfaları, bağlantılar oluşturmak için harika bir yoldur.

Bununla beraber onları bulmak için keşfetmeyi biraz kolaylaştıran bazı gelişmiş Google operatörlerini bilmek isteyeceksin.

Örneğin, tencere tava yapan bir şirket için bağlantı oluşturuyorsan, aşağıdakileri arayabilirsin:

pişirme amaçlı: “kaynaklar”

…ve hangi sayfaların iyi bağlantı hedefleri olabileceğini gör.

Bu aynı zamanda sana içerik oluşturma konusunda harika fikirler verebilir.

Bu sayfaların hepsine referans vermek ve bağlantı almak istediğin türden kaynakları oluşturabileceğini bir düşün.

Yerel topluluğa katıl

(Müşterilerini şahsen karşılayan) Yerel bir işletme için topluluk erişimi, en değerli ve etkili bağlantıların bazılarını sağlayabilir.

Sponsorluk ve burs ver

  • Topluluk etkinliklerine, seminerlere, atölyelere ve organizasyonlara ev sahipliği yap ya da bunlara katıl
  • Yerel sorunlar için bağış yap ve yerel iş birliklerine katıl
  • İş ilanı verin ve staj teklifi ver
  • Sadakat programları düzenle
  • Yerel bir yarışma düzenle
  • Yerel ekonominin durumunu iyileştirmek için nasıl bir araya gelebileceğinizi keşfetmek için ilgili yerel işletmelerle gerçek dünyayla ilişkiler kur.

Tüm bu akıllı ve otantik stratejiler iyi yerel bağlantı olanakları sunar.

Yerel SEO için Backlink Oluşturma

Bağlantısı yapılandırılmamış alıntılar oluşturmak (bir işletmenin, blog ya da haber sitesi gibi dizin dışı bir platformdaki iletişim bilgilerine atıfta bulunma), yerel SEO için sıralamada kayda değer başar elde etmek açısından önemlidir.

Ayrıca, yerel bir işletmeyi pazarlarken değerli bağlantılar oluşturmanın harika bir yoludur.

Rehberimde daha fazla bilgi edinebilirsin:

En iyi içeriği yenile

Sitenin içeriğinden hangisinin en fazla trafik kazandığını, en fazla müşteri dönüştürdüğünü ya da ziyaretçileri en uzun süre meşgul ettiğini muhtemelen biliyorsundur.

Satın alma dönüşümünü Google’ın ötesine geçirmek için bu içeriği al ve diğer platformlarda (Slideshare, YouTube, Instagram, Quora, vb.) yenile.

Aynı zamanda eski içerikleri de aynı platform üzerinde kullanılabilir hale getirebilir, güncelleyebilir ve yeniden yayınlayabilirsin.

Birkaç güvenilir sektörün web sitesinde tamamen eskimiş bir kaynağı kullanıp bağlantıladığını keşfedersen, içeriğini güncelle ve bu endüstri web sitelerinin bilmesini sağla, bu yolla gerçekten çok iyi bir bağlantı kazanabilirsin.

Bunu görüntülerle de yapabilirsin.

Görüntülerini kullanan ve senden hiç bahsetmeyen ya da sana geri bağlantı vermeyen web siteleriyle iletişime geçebilir ve bir bağlantı eklemenin sakıncası olup olmadığını sorabilirsin.

Haber yapılmaya değer ol

Basının, blog yazarlarının ve haber medyasının dikkatini çekmek, bağlantılar kazanmanın etkili, eski ve geçerli bir yoludur.

Bazen bu, ücretsiz bir şeyler vermek, harika bir yeni ürün çıkarmak ya da çok tartışılan bir şey söylemek kadar basittir.

SEO’ların çoğu, gerçek dünyada markanın dijital bir temsilini oluşturmakla ilgili olduğundan, SEO’da başarılı olmak için harika bir marka olmalısın.

Kişisel ve özgün ol

Yeni SEO’ların bağlantı oluşturmaya çalışırken yaptıkları en yaygın hata, özel, kişisel ve değerli bir ilk sosyal yardım e-postası oluşturmak için zaman harcamamaktır.

Spam e-postaların ne kadar sinir bozucu olabileceğini herkesin bildiğini biliyorsun, bu yüzden insanların senin postalarına gözlerini devirmelerini sağlamamalısın.

İlk sosyal yardım e-postasında hedefin yalnızca bir yanıt almaktır.

Bu ipuçları yardımcı olabilir:

  • Ne üzerine çalıştığı, okula nereye gittiği, köpeği vb. şeyleri söyleyerek kişiselleştir.
  • Değer sağla. Web sitelerinde kopuk bir bağlantı ya da mobilde çalışmayan bir sayfaları hakkında onlara bilgi verin.
  • Kısa tut.
  • Basit bir soru sor (genellikle bir bağlantı için değil çünkü ilk önce bir ilişki kurmak isteyeceksin).

Backlink çalışmalarını ölçme ve geliştirme

Şimdiye kadar, zaman içinde sitene kaliteli bağlantılar kazandırmanın önemini ve bunun için bazı ortak taktikleri gözden geçirdik.

Şimdi, bağlantı oluşturma yatırımındaki getirileri ve zaman içinde kaliteli geri bağlantı büyümesini sürdürmeye yönelik stratejileri ölçmenin yollarını ele alacağız.

Toplam backlink sayısı

Bağlantı kurma çabalarını ölçmenin en direkt yolu, sitene ya da sayfana gelen toplam bağlantıların büyümesini izlemektir.

Bazı Seo araçları ile bunu yapabilirsin.

Mesela Moz’un Link Gezgini, bunu yapmak için harika bir araçtır.

Örnek verecek olursak, kısa süre önce çok fazla ilgi çeken bir blog yazısı yayınladığını ve kaynağın kazandığı toplam bağlantıları izlemek istediğini varsayalım.

URL’yi Bağlantı Gezgini’ne yaz…

Ardından, ay bazında bağlantı büyümesini görmek için “zaman içindeki ölçümler” bölümündeki “alan adlarını” seç.

Bunu ayrıca bir kök etki alanı, alt etki alanı ya da belirli bir sayfa ile de yapabilirsin.

Bağlantı temizleme hakkında bir not Bazı SEO’ların sadece iyi bağlantılar kurması gerekmez aynı zamanda kötü olanlardan da kurtulması gerekir.

Eş zamanlı olarak iyi bağlantılar oluştururken bağlantı temizleme işlemi yapıyorsan, durgunlaşan ya da azalan “zaman içinde alan adları bağlantıları” grafiğinin tamamen normal olduğunu unutma.

Ayrıca tam olarak hangi bağlantıları kazandığını ve kaybettiğini takip etmek için Link Explorer’ın “Kazanç ve Kayıp” aracını da kontrol etmek isteyebilirsin.

Kazanılan ve kaybedilen bağlantılarınızı gör

Amaçladığın geri bağlantı sayılarını görmediysen, ümidini kaybetme! Her bağlantı oluşturma kampanyası, öğrenebileceğin bir fırsattır.

Bir sonraki kampanyan için kazanacağın toplam bağlantıları geliştirmek istiyorsan, şu soruları göz önünde bulundur:

Diğerlerinden 10 kat daha iyi bir içerik oluşturdun mu?

Bağlantı oluşturma çabalarının sonuçsuz kalmasının sebebi, içeriğinin ona benzeyen herhangi bir içerikten çok daha değerli olmaması olabilir.

Hedeflediğin terimin sıralamasına göre sayfaları dolaş ve geliştirmek için yapabileceğin başka bir şey olup olmadığına bak.

İçeriğini tanıttın mı nasıl?

Teşvik etme, bağlantı oluşturmanın belki de en zor yönlerinden biridir ancak insanları içeriğin hakkında bilgilendirmek ve onları seninle bağlantı kurmaya ikna etmek, gerçekten de kayda değer bir başarıdır.

İçerik tanıtımıyla ilgili harika ipuçları için, Yeni Başlayanlar için İçerik Pazarlama Rehberi’ nin 7. Bölümüne bir göz at.

Aslında kaç backlinke ihtiyacın var?

Hedeflediğin anahtar kelime için gerçekte kaç geri bağlantı yapman gerekebileceğini düşün.

Anahtar Kelime Gezgini’nin “SERP Analizi” raporunda, hedeflediğin terim için sıralamada bulunan sayfaları ve bu URL’lerin kaç tane geri bağlantısı olduğunu görebilirsin.

Bu, rekabet edebilmek için gerçekte kaç linke ihtiyacın olduğunu ve hangi web sitelerinin iyi bir link hedefi olabileceğini belirlemek için sana iyi bir kriter sağlayacaktır.

Aldığın bağlantıların kalitesi nedir?

Çok güvenilir bir kaynaktan gelen bir bağlantı, düşük kaliteli sitelerden gelmesine göre daha değerlidir.

Bu nedenle niceliğin her şey olmadığını unutma.

Siteleri geri bağlantılar için hedeflerken, Alan Adı Yetkisi ve Sayfa Yetkisi metriklerini ne kadar yetkili kullandıklarına göre öncelik atayabilirsin.

Bağlantıların ötesinde: Farkındalık, güçlendirme ve duygu yetkiyi nasıl etkiler?

Bağlantı oluşturmak için kullanacağın yöntemlerin çoğu da markanı dolaylı olarak oluşturacaktır.

Aslında, bağlantı kurmayı markan, yetkili olduğun konular ve sunduğun ürünler ya da hizmetler hakkında farkındalığı artırmak için harika bir yol olarak görebilirsin.

Hedef kitlen sana aşina olduğunda ve paylaşacak değerli içeriğin olduğunda, kitlene bunu bildir!

İçeriğini sosyal platformlarda paylaşmak, kitleni yalnızca içeriğinden haberdar etmekle kalmaz, aynı zamanda bu farkındalığı kendi ağlarına taşımalarını ve böylece senin kendi erişimini genişletmelerini teşvik eder.

Sosyal paylaşımlar bağlantılarla aynı mıdır?

Hayır.

Ancak doğru kişilere yapılan paylaşımlar bağlantılar sağlayabilir.

Sosyal paylaşımlar, web sitene trafikte ve yeni ziyaretçilerde, marka bilinirliğini artırabilen ve marka bilinirliğinde bir büyüme ile birlikte güven ve bağlantılarda bir büyüme sağlayabilir.

Sosyal sinyaller ve sıralama arasındaki bağlantı dolaylı görünmektedir, ancak dolaylı korelasyonlar bile stratejiyi bilgilendirme için yardımcı olabilir.

Güvenilirlik geniş bir alanı kapsar

Arama motorları için güven, alan adının kazandığı bağlantıların niteliği ve niceliğine göre belirlenir, ancak bu, sitenin yetkisini etkileyebilecek diğer faktörlerin olmadığı anlamına gelmez. Bir markaya güvenmenin tüm farklı yollarını düşün:

  • Farkındalık (var olduklarını biliyorsun)
  • Yardımseverlik (sorularının cevaplarını verir)
  • Bütünlük (söyleyeceklerini yaparlar)
  • Kalite (ürün ya da hizmetleri, muhtemelen denediğin diğer ürün ya da hizmetlerden daha fazla değer sağlar)
  • Devam eden değer (ihtiyaç duyduğun şeyleri aldıktan sonra bile değer sağlamaya devam ederler)
  • Ses (benzersiz, unutulmaz şekillerde iletişim kurarlar)
  • Duygu (başkalarının marka konusundaki deneyimleri hakkında söyleyecek güzel şeyleri vardır)

Bu son nokta, burada odaklanmamız gereken şeydir.

Markanın, ürünlerinin ya da hizmetlerinin incelemeleri bir işi yapabilir ya da yıkabilir.

İncelemelerden yetkinlik oluşturma çabanızda, aşağıdaki gözden geçirme kurallarına uyun:

  • İşin için sahte bir pozitif inceleme ya da bir rakibin sahte bir olumsuz değerlendirmesi için asla bir şahıs ya da kuruluşa ödeme yapmamalısın.
  • Kendi işletmen ya da rakiplerinin işletmeleri için yorum yazma. Personelinin de bunu yapmamasını sağla.
  • Asla yorum karşılığında teşvik sunmamalısın.
  • Tüm yorumlar doğrudan müşteriler tarafından kendi hesaplarından yapılmalıdır. Asla bir müşteri adına yorum yayınlama ya da bunu yapmak için bir ajans kullanma.
  • İşyerinde bir yorum istasyonu / bilgi noktası kurma; aynı IP’den kaynaklanan birçok yorum spam olarak görüntülenebilir.
  • Değerlendirme almayı umduğun her yorum platformunun kurallarını oku.

İstenmeyen postaları gözden geçirmenin küresel oranlarda alınan bir sorun olduğunu ve hükümet içi reklamcılık gerçeği kurallarının ihlal edilmesinin yasal kovuşturmaya ve ağır para cezalarına yol açtığını unutma.

Göze alınmayacak kadar tehlikelidir.

Kurallara göre oynamak ve olağanüstü müşteri deneyimleri sunmak, zaman içinde hem güven hem de yetkinlik oluşturmak için etkileyici bir kombinasyondur.

Markalar gerçek dünyada harika şeyler yaparken, müşterileri mutlu ederken, harika içerik oluştururken, paylaşırken ve saygın kaynaklardan bağlantılar kazanırken, yetkinlik kurar.

Bir sonraki ve son bölümde, tüm çabalarının başarısını ölçmenin yanı sıra, onları tekrarlama ve iyileştirme taktiklerini de öğreneceksin.

Web sitenizin Google gibi arama motorlarında üst sıralarda çıkmasını mı istiyorsunuz? Bu işi profesyonel SEO ajansına bırakın!

SEO Hizmeti

Bölüm 7: Ölçme, Önceliklendirme ve Performansı Takip Etme

Başarı için kendini hazırla.

Bir şeyi ölçebilirsen, iyileştirebileceğini söylüyorlar.

Bu durum SEO için de aynı şekilde işler.

Profesyonel SEO’lar, SEO’nun değerini kanıtlamaya yardımcı olmak için sıralama ve dönüşümlerden kaybolan bağlantılara ve daha fazlasına kadar her şeyi takip eder.

Çalışmalarının ve devam eden geliştirmelerinin etkisinin ölçülmesi, SEO başarın, müşteriyi elde tutma ve algılanan değer açısından oldukça önemlidir.

Ayrıca, bir şeyler düzgün işlemediğinde önceliklerini belirlemene yardımcı olur.

Sonunu düşünerek başlamalısın.

Hem makro hem de mikro birden fazla hedefe sahip olmak yaygın olmakla birlikte, belirli bir birincil hedefin oluşturulması esastır.

Bir web sitenin birincil hedefinin ne olması gerektiğini bilmenin tek yolu, web sitenin hedeflerini ve / veya müşteri ihtiyaçlarını iyi bir şekilde anlamaktır.

İyi müşteri soruları çabanı sadece stratejik olarak yönlendirmeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda önemsediğini gösterir.

Müşteri soru örnekleri:

  1. Bize şirketinizin kısa bir tarihini anlatabilir misin?
  2. Yeni nitelikli bir rehberin parasal değeri nedir?
  3. En kârlı hizmetleriniz / ürünleriniz (sırayla) nelerdir?

Bir web sitesinin birincil hedefi, ek hedefleri ve karşılaştırma ölçütlerini oluştururken aşağıdaki ipuçlarını göz önünde bulundur:

Hedef belirleme ipuçları

  • Ölçülebilirlik: İzleyemiyorsan, iyileştiremezsin.
  • Açık olma: Belirsiz endüstri pazarlama jargonunun hedeflerin sulandırmasına izin vermemelisin.
  • Hedeflerini paylaş: Çalışmalar, hedeflerini yazmanın ve başkalarıyla paylaşmanın onlara ulaşma şansını artırdığını göstermiştir.

Ölçme

Artık birincil hedefini belirlediğine göre, hangi ek ölçütlerin siteni hedefine ulaşmada destekleyebileceğini değerlendirebilirsin.

Ek (uygulanabilir) kıyaslamaları ölçmek, mevcut site durumu ve ilerlemesinde daha iyi bir nabız tutmana yardımcı olabilir.

Katılım ölçütleri

İnsanlar sitene ulaştıklarında nasıl davranıyorlar? İşte katılım ölçütlerinin yanıtlamaya çalıştığı soru budur.

İnsanların içeriğinle nasıl etkileşimde bulunduğunu ölçmeye yönelik en popüler ölçütlerden bazıları şunlardır:

Dönüşüm oranı

Dönüşümlerin (istenen tek bir işlem / hedef) bir ziyaret sayısına bölünmesiyle elde edilen değerdir.

Bir e-posta kayıt işlemi ve bir satın alma işleminden hesap oluşturmaya kadar her şey için bir dönüşüm oranı uygulanabilir.

Dönüşüm oranını bilmek, web sitenin trafiğinin sağlayabileceği yatırım getirisini (YG) ölçmene yardımcı olabilir.

Sayfada geçirilen zaman

İnsanlar sayfanda ne kadar zaman geçirdi? Ziyaretçilerinin ortalama olarak yalnızca 10 dakika harcadıkları 2.000 kelimelik bir blog yazın varsa, bu içeriğin tüketilme olasılığı çok düşüktür (mega hızlı bir okuyucu olmadıkça).

Bununla birlikte, bir URL için sayfada geçen süre düşükse, bu da mutlaka kötü değildir.

Sayfanın amacını düşün.

Örnek olarak “Bize Ulaşın” sayfasında kısa zaman geçirilmesi normaldir.

Ziyaret başına sayfa görüntüleme sayısı

Sayfanın amacı, okuyucuları meşgul etmek ve bir sonraki adıma götürmek mi? Öyleyse, ziyaret başına sayfa görüntüleme sayısı değerli bir katılım ölçütü olabilir.

Sayfanın hedefi, sitendeki diğer sayfalardan bağımsız ise (örneğin ziyaretçi geldi, ihtiyaç duyduklarını aldı ve sonra gitti), ziyaret başına düşük sayfa görüntülemesi alman muhtemeldir.

Hemen çıkma oranı

“Hemen çıkılan” oturumlar, araştırma yapan bir kişinin sayfanı ziyaret ettiğini ve daha fazla göz atmadan hemen ayrıldığını gösterir.

Birçok kişi bu ölçütü düşürmeye çalışır çünkü web sitesinin kalitesine bağlı olduğuna inanırlar.

Aslında bu ölçüt bize kullanıcı deneyimi hakkında çok az şey söyler.

Her zamankinden daha iyi performans gösteren yeniden tasarlanmış restoran web siteleri için de hemen çıkma oranlarının yükseldiğini gördük.

Daha ileri araştırmalar, insanların çalışma saatlerini, menüleri ya da adresleri bulmaya geldiklerini ve ardından restoranı şahsen ziyaret etme niyetiyle hemen çıktıklarını keşfetti.

Sayfa / site kalitesini ölçmek için daha iyi bir ölçüm kaydırma derinliğidir.

Kaydırma derinliği

Bu, ziyaretçilerin her bir web sayfasını ne kadar aşağı kaydırdığını ölçer.

Ziyaretçiler önemli olan içeriğine ulaşıyor mu?

Ulaşmıyorsa en önemli içeriğini multimedya, iletişim formları vb. gibi şeylerle sayfanda daha yükseğe çıkarmanın farklı yollarını test et.

Ayrıca içeriğinin kalitesini de göz önünde bulundur.

Gereksiz kelimeleri hesaba katmıyor musun?

Ziyaretçinin sayfayı kaydırması da mı cazip geliyor?

Kaydırma derinliği takibi Google Analytics’te ayarlanabilir.

Arama trafiği

Sıralama değerli bir SEO ölçütüdür ancak sitenin organik performansını ölçmek burada kalamaz.

Aramada görünmenin amacı, arama yapan kişiler tarafından sorgularına cevap olarak seçilmeleridir.

Sıralamada isen ancak trafik almıyorsan bir sorunla karşı karşıyasın.

Ancak, sitenin aratılmadan ne kadar trafik aldığını nasıl bilebilirsin?

Bunu yapmanın en kesin yollarından biri Google Analytics’tir.

Trafik bilgilerini ortaya çıkarmak için Google Analytics’i kullanmak

Google Analytics (GA) verilerle hıncahınç doludur.

O kadar ki nereye bakacağını bilmiyorsan bunaltıcı olabilir.

Bu ayrıntılı bir liste değildir, bu ücretsiz bir araçtan toplayabileceğin trafik verilerinin bir kısmı için genel bir rehberdir.

Organik trafiği izole et

GA, sitene gelen trafiği kanal bazında görüntülemeni sağlar.

Bu, başka bir kanaldaki değişikliklerin neden olduğu herhangi bir korkuyu azaltacaktır (örneğin: ücretli bir kampanya durdurulduğundan toplam trafik kesilir ancak organik trafik sabit kalır).

Sitene gelen fazla trafik

GA, sitene belirli bir tarih aralığında toplam oturumlar / kullanıcılar / sayfa görüntülemeleri incelemelene izin verir ve iki ayrı aralığı karşılaştırmanı sağlar.

Belirli bir sayfanın kaç ziyaretçi aldığı

GA’daki Site İçeriği raporları, belirli bir sayfanın performansını değerlendirmek için mükemmeldir.

Örnek verecek olursak belirli bir tarih aralığında aynı anda ya da farklı zamanlarda kaç tane giriş yapan web-sitesi ziyaretçisi aldığın.

Belirli bir kampanyadan gelen trafik

Daha iyi nitelikler için UTM (urchin tracking module) kodlarını kullanabilirsin.

Kaynağı, aracıyı ve kampanyayı belirt, sonra kodları URL’lerin sonuna ekle.

İnsanlar UTM kod bağlantılarını tıklamaya başladığında, bu veriler GA’nın “kampanyalar” raporunda toplanmaya başlar.

Tıklama oranı (CTR)

CTR arama sonuçlarından belirli bir sayfaya (sayfanızı arama sonuçlarından tıklayanların yüzdesi), sayfa başlığını ve meta tanımını ne kadar iyi optimize ettiğine ilişkin bilgiler sağlayabilir.

Bu verileri ücretsiz bir Google aracı olan Google Arama Konsolu’nda bulabilirsin.

Ayrıca, Google Etiket Yöneticisi, kodu değiştirmek zorunda kalmadan izleme piksellerini web sitene yerleştirmeni ve dağıtmanı sağlayan ücretsiz bir araçtır.

Bu, bir web sitesindeki belirli tetikleyicileri ya da etkinlikleri izlemeyi çok daha kolaylaştırır.

Ek ortak SEO metrikleri

Alan Adı Yetkinliği ve Sayfa Yetkinliği (DA / PA)

Moz’un tescilli yetkinlik metrikleri tek bakışta güçlü bilgi sağlar ve rakiplerinin alan adı yetkinliği ve sayfa yetkinliğine göre kıyaslama ölçütleri olarak en iyi şekilde kullanılır.

Anahtar kelime sıralamaları

Bir web sitesinin istenen anahtar kelimeler için sıralama konumu.

Bu ayrıca, özellikli snippetlar ve sıraladığın “People Also Ask” kutularını içeren SERP özellik verilerini de içermelidir.

İstenen ancak genellikle çok belirsiz olan ve daha uzun kuyruklu anahtar kelimeleri dönüştürmeyen rekabetçi anahtar kelimeler için sıralama gibi makyaj ölçütlerinden kaçınmaya çalış.

Backlink sayısı

Web sitene işaret eden toplam bağlantı sayısı ya da tek bağlantı kök alan adlarının sayısı (web siteleri genellikle diğer web sitelerine defalarca bağlandığından, her web sitesi için bir tane anlamına gelir).

Bunların her ikisi de ortak bağlantı metrikleri olsa da sitenin sahip olduğu kök etki alanlarını ve geri bağlantıların kalitesini daha yakından incelemeni öneririz.

Bu metrikler nasıl izlenir?

Sitenin SERP’lerdeki konumunu, site tarama sağlığını, SERP özelliklerini ve Moz Pro ve STAT gibi bağlantı ölçümlerini takip etmek için kullanabileceğin birçok farklı araç vardır.

Moz ve STAT API’leri (diğer araçların yanı sıra), müşteriler ve bir bakışta hızlı SEO girişleri için Google Sayfalarına ya da diğer özelleştirilebilir pano platformlarına da dâhil edilebilir.

Bu aynı zamanda önemsediğin metriklerin daha ayrıntılı görünümlerini sunmana olanak sağlar.

Data Studio, tableau ve PowerBI gibi pano araçları da etkileşimli veri görselleştirmeleri oluşturmaya yardımcı olabilir.

Bir sitenin durumunu bir SEO web sitesi denetimi ile değerlendirme

Web sitenin belirli yönlerini anlayarak aramadaki şu anki konumunu, arama yapanların sitenle nasıl etkileşimde bulunduğunu, nasıl performans gösterdiğini, içeriğinin kalitesini, genel yapısını vb. SEO fırsatları daha iyi ortaya çıkarabileceksin.

Arama motorlarının kendi araçlarını kullanmak, olası sorunların yanı sıra bu fırsatları ortaya çıkarmaya yardımcı olabilir:

  • Google Arama Konsolu :Henüz yapmadıysan, ücretsiz bir Google Arama Konsolu (GSC) hesabı için kaydol ve web siteni doğrula. GSC, web sitesi hatalarını, fırsatları ve kullanıcı katılımını tespit etmek için kullanabileceğin işlem yapılabilir raporlarla doludur.
  • Bing Web Yöneticisi Araçları :Bing Web Yöneticisi Araçları, GSC ile benzer işlevselliğe sahiptir. Diğer şeylerin yanı sıra, siteniz Bing’de nasıl performans gösterdiğini ve iyileştirme fırsatlarını da gösterir.
  • Lighthouse Audit :Google’ın bir web sitesinin performansını, erişilebilirliğini, aşamalı web uygulamalarını ve daha fazlasını ölçmek için otomatik bir araç. Bu veriler bir web sitesinin nasıl performans gösterdiğini anlamanı sağlar. Buradaki bir web sitesi için belirli hız ve erişilebilirlik bilgilerini edin.
  • PageSpeed Insights :Lighthouse ve Chrome Kullanıcı Deneyimi Raporunu kullanarak mevcut olduğunda gerçek kullanıcı ölçümünden (RUM) elde edilen verileri kullanarak web sitesi performans bilgisi sağlar.
  • Structured Data Test Tool : Bir web sitesinin şema işaretlemesini (yapılandırılmış veri) doğru kullanıp kullanmadığı doğrular.
  • Mobil Dostu Test :Bir kullanıcının web siteni bir mobil cihazda ne kadar kolay gezebileceğini değerlendirir.
  • Web.dev :Lighthouse kullanarak web sitesi geliştirme fikirlerini araştırır ve zaman içindeki ilerlemenin izlenmesini sağlar.
  • Web geliştiricileri ve SEO’lar için araçlar: Google, genellikle web geliştiricileri ve SEO’lar için de yeni araçlar sunar, bu nedenle buradaki tüm yeni sürümlere göz atmanı öneririm.

Bu rehberde yapman gereken her SEO denetim kontrolünü kapsayacak yerimiz olmamasına rağmen, daha fazla bilgi için ayrıntılı bir Teknik SEO Site Denetimi kursu sunuyoruz.

Siteni yetkilendirirken aşağıdakileri de aklında bulundur:

Taranabilirlik

Birincil web sayfalarınız arama motorları tarafından taranabilir mi, yoksa Googlebot ya da Bingbot’u yanlışlıkla robots.txt dosyanla engelliyor musun? Web sitenin tarayıcılarını birincil sayfalarına yönlendirmeye yardımcı olmak için yerinde doğru bir sitemap.xml dosyası var mı?

İndekslenmiş Sayfalar

Ana sayfaların Google’ı kullanarak bulunabilir mi? site: siteniz.com YA DA siten: siten.com/specific page yazarak Google’da kontrol etmek, bu soruyu cevaplamana yardımcı olabilir.

Bazılarının eksik olduğunu fark edersen, bir meta robotun = noindex etiketinin dizine alınması ve arama sonuçlarında bulunması gereken sayfaları iptal etmediğinden emin ol.

Sayfa başlıkları ve meta açıklamaları

Başlıkların ve meta açıklamaların her sayfanın içeriğini özetlemek konusunda iyi bir iş çıkarıyor mu?

Google Arama Konsolu’na göre CTR’ler arama sonuçlarında nasıl geliyor?

Sonucun diğer sıralama URL’lerine göre arama yapan kişileri senin URL’ne tıklamaya teşvik edecek şekilde yazıyor mu?

Hangi sayfalar geliştirilebilir?

Site genelinde taramalar, site içi ve teknik SEO fırsatlarını keşfetmek için çok önemlidir.

Sayfa Hızı

Web siten mobil cihazlarda ve Lighthouse’ta nasıl performans gösteriyor? Yükleme süresini iyileştirmek için hangi görüntüler sıkıştırılabilir?

İçerik Kalitesi

Web sitenin mevcut içeriği hedef pazarın ihtiyaçlarını ne kadar iyi karşılıyor? İçeriğin diğer web sitelerinin içeriğinden 10 kat daha iyi mi? Değilse, daha iyi ne yapabilirsin? Daha zengin içerik, multimedya, PDF’ler, rehberler, ses içeriği ve daha fazlasını düşün.

Web site budaması genel kaliteyi daha çok artırabilir

Sitenden boş, eski, düşük kaliteli ya da nadiren ziyaret edilen sayfaları kaldırmak, web sitenin algılanan kalitesini yükseltmeye yardımcı olabilir.

Bir içerik denetimi yapmak bu budama fırsatlarını keşfetmene yardımcı olacaktır.

Web sitesi budaması hakkında daha fazla bilgi edin.

Anahtar kelime araştırması ve rekabetçi web sitesi analizi (rakiplerinin web sitelerinde denetimler) yapmak ayrıca kendi web siten için fırsatlar hakkında zengin bilgiler sağlayabilir.

Örnek verelim:

  • Hangi anahtar kelimeler rakipler için 1. sayfada sıralanıp senin web siten için sıralanmıyor?
  • Web siten özellikli snippet da içerdiği için 1. sayfada hangi anahtar kelimelere göre sıralanıyor? Daha iyi içerik sunabilir ve bu snippetı öne çıkarabilirsin.
  • Hangi web siteleri birden daha fazla rakibinin sitesine bağlanıp senin web sitene bağlanmıyor?

Web sitesi içeriğini ve performans fırsatlarını keşfetmek, daha fazla veriye dayalı bir SEO hücum planı geliştirmene yardımcı olacaktır!

Görevlerini etkin bir şekilde öncelik sırasına koymak için devam eden bir liste tutmanı öneririz.

SEO düzeltmelerine öncelik vermek

SEO düzeltmelerini etkin bir şekilde öncelik sırasına koymak için öncelikle müşterinle aranda belirlenmiş bazı hedefler olması gerekmekte.

SEO’ya öncelik verebileceğin milyonlarca farklı yol varken, onları önem ve aciliyet açısından sıralamanı öneriyoruz.

Hangi düzeltmeler bir web sitesi için en fazla yatırım getirisini sağlayabilir ve kararlaştırılan hedeflerini desteklemeye yardımcı olabilir?

Çok Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı‘nın yazarı Stephen Covey, önceliklendirme yükünü hafifletebilecek kullanışlı bir zaman yönetimi rehberi geliştirdi:

Küçük, acil SEO sorunlarını gidermenin etkisi kısa vadede hissedebilir ancak bu genellikle acil olmayan önemli düzeltmeleri ihmal etmene neden olur.

Acil Değil ve Önemli öğeler sonuçta, bir web sitesinin SEO’su için kayda değer özellikte bir durumdur, bunları erteleme.

SEO planlama ve yürütme

Başarının büyük kısmı, SEO görevlerini etkin bir şekilde planlamana ve zamanlamana bağlıdır.

Google Sayfaları gibi ücretsiz araçlar, SEO uygulamanı planlamana yardımcı olabilir (burada ücretsiz bir şablonumuz var) ancak senin için en uygun yöntemi kullanabilirsin.

Bazı insanlar SEO görevlerini Google Takvim’de, bir kanban ya da scrum panosunda veya günlük bir planlayıcıda programlamayı tercih ederler.

Senin için neyin işe yaradığını bul ve buna bağlı kal.

Yukarıda belirtilen metriklerle ilerlemeni ölçmek, etkinliğini izlemene ve bir şeyler hata verdiğinde SEO’nu yeniden düzenlemene yardımcı olacaktır.

Örnek olarak, birincil sayfanın başlığını ve meta açıklamasını yalnızca o sayfanın CTR’sini azaldığını fark ettiğin için değiştirdin.

Belki de sayfa başındaki konudan daha karışık ya da farklı bir şeye geçtin farklı bir yaklaşım denemek iyi olabilir.

Sıralamalardaki, CTR’lerdeki, organik trafikteki ve dönüşümlerdeki düşüşlere göz kulak olmak, bu tür geçici durumları daha büyük bir sorun haline gelmeden önce yönetmene yardımcı olabilir.

SEO müşterilerinle uzun ömürlü için çalışabilmen için iletişim çok önemlidir

Birçok SEO düzeltmesi, bir müşterinin (ya da kullanıcının) dikkatini çekmeden uygulanır.

Bu nedenle SEO planın, çalıştığın zaman dilimi ve referans ölçütlerinin yanı sıra sık sık check-in ve raporların için iyi iletişim becerileri kullanman çok önemlidir.

Tüm SEO’ya Başlangıç Rehberi’ni tamamladığın için tebrikler! Şimdi eğlenceli kısım geldi: uygulama.

Bir sonraki adım olarak, kendi SEO projeni başlatmak için inisiyatif almanı tavsiye ederiz.

Önerilerimiz için okumaya devam et!

Pratik yap, pratik yap, pratik yap

Güven, beceri ve yeteneklerini geliştirmek için yapabileceğin en iyi şey dört elle sarılmak ve ellerini kirletmektir.

SEO konusunda ciddiysen ve bir gün müşterilere hizmet vermeyi umuyorsan, blog yazmak istediğin bir hobi olup olmadığını ya da kişisel bir serbest çalışma sayfası oluşturman gerekip gerekmediğini kendi web sitenden başlatacak daha iyi bir yer yoktur.

Geniş ve harika SEO dünyasında sıradaki adımlarını yönlendirmek için kullanabileceğin hızlı bir yapılacaklar listesi hazırladık:

Yeni bir projeye başlamadan önce sitenin bilgi mimarisi, tasarımı, UX,UI ve diğer gerekli meseleleri öğren.

İlerledikçe SEO Başlangıç ​​Kılavuzu’ndaki adımları izle:

Hedeflerini ve SEO’nun temel kurallarını iyi anla

Sitenin taranabilir ve arama sırasında indekse eklenebilir olduğundan emin ol

Kapsamlı anahtar kelime araştırması yap

Site içi optimizasyonlarının en üst düzeyde olduğundan emin ol

Gerekli teknik SEO optimizasyonlarını ya da denetimlerini yap

Bağlantılar kazan ve sitenin yetkin olmasını sağla

Etkin bir şekilde önceliklendir ve doğru ölçütlerle ölç

Test et, yinele ve tekrar test et! Birçok SEO, SEO normlarına meydan okudukları ya da yeni optimizasyon taktikleri türlerini denedikleri test sitelerine sahiptir.

Bugün bir web sitesi kurarak ve saçma bir kelime oluştur (muhtemelen sıfır arama hacmine sahip ve rekabeti olmayan) bunu uygula, ardından arama sonuçlarında ne kadar hızlı sıralanabileceğini gör.

Oradan her türlü SEO testini deneyebilirsin.

Daha zor görevler al, diğer platformlar için yenileme içeriğini test et, esnek hedefler belirle ve daha güçlü rakiplerle rekabet et.

Elinden gelenin fazlasını yap ve teknik SEO öğrenmek için kendini zorla

Güvenle öğrenebileceğin, tartışabileceğin, deneyimlerini paylaşabileceğin ve yardım isteyebileceğin bir topluluk bul.

618Media bloğu ve yorumlar kısmı SEO hakkında hızlıca cevap alman ve sorular sormana çok büyük yardımcı olacaktır.

Neyin işe yarayıp neyin yaramadığını değerlendirmek için zaman ayır.

Gelecekte performansını artırmak için işleri nasıl biraz daha farklı hale getirebilirsin?

SEO ilerlemeni takip etmeye gelince, veriler en iyi arkadaşındır.

Bunun için Ahrefs, Moz, Oncrawl gibi araçları kullanabilirsin.

Bu dev makalenin sonuna geldik, eğer aklına takılan bir şey olursa yorum bırakmaktan çekinme. 🙂

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

19 Yorum
  • Detaylı bir içerik olmuş. Üstelik de akıcı. Teşekkürler

  • memur User Avatar memur

    detaylı bir makale olmuş epey faydasını göreceğimi düşünüyorum teşekkürler

  • detaylı bir bilgilendirme olmuş fayda gördüm teşekkür ederim

  • epeyce faydalı bir makale oldu benim için karşılaştığıma sevindim

  • Verdiğiniz detaylı bilgilerden ötürü çok teşekkür ederim

  • Çiko SEO User Avatar Çiko SEO

    SEOyu seocudan ögrenelim, güzel makale biraz uzun sadece 🙂

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Çok daha iyisini sunacağız Çiko 🙂 Teşekkürler

  • Demir User Avatar Demir

    SEO hakkında güzel bir makaleydi, daha açıklamak lazım ama bölüm bölüm olursa iyi olur.

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Teşekkürler Demir, bu makaleyi hem böleceğiz hemde güncelleyeceğiz, 2021 de olacak değişikliklere hazır ol 🙂

  • Yunus Hoşgörü User Avatar Yunus Hoşgörü

    SEO hakkında mükemmel, lakin çok uzun bir makale, kısa kısa bölümler halinde yayınlansa çok daha süper olur. çok teşekkür ederim.

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Ben teşekkür ederim Yunus, makaleyi güzel bir şekilde toparlayacağız. Önerilerini dikkate aldığımızı bilmeni isterim. kolay gelsin 🙂

  • veysel görkem User Avatar veysel görkem

    Benim çalışma şeklim mesela televizyon tamir servisi ben bu anahtar kelimeye anadomaini yazıyordum sadece Ve anadomain ve içerisindeki tüm linklerin güçleneceğini düşünüyordum fakat aklıma böyle geldi yani tam bi bilgim yok ama sadece bu anahtar kelimede sadece ana domaine etki ettiğini düşünüyorum benim amacımı anladığınızı düşünüyorum anadomaine yorum backlink vs aldığımda içerisindeki linklere diğerlerine göre en iyi etkili olacak yöntemi arıyorum kısaca aynı zamandada DA değerini arttırmak bana bu konu hakkında destek vereceğinizi düşünüyotum. Şimdiden çok teşekkür derim.

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Backlink stratejinizi sadece root domain yani ana sayfanız üzerine kurmamalısınız.

      Örneğin televizyon tamir servisi verdiğiniz ve bu konuda hizmetinizi açıkladığınız sayfaya “televizyon tamir servisi” şeklinde link aldığınızda alakalı içerikten dolayı kendi on-page optimizationun da etkisi ile o sayfada bir otorite artımı olur, ayrıca o sayfaya gelen linkler de Moz DA değerini arttırabilir, DA değeri artması için sadece ana sayfaya çalışma yapmaya gerek kalmaz.

      Sitede içeriğe önem gösterin ve backlinkleri sitenizdeki içerik ile alakalı şekilde alın, her zaman ana kelimeye backlink almak yerine bazen domain isminize ve diğer jenerik kelimelere backlink almalı ve o sayfaya yönlendirmelisiniz. ayrıca SEO da otorite kazanmak zordur, ilk başta televizyon tamir servisi yerine bulunduğunuz ili de içine koyarak “adana televizyon tamir servisi” “ankara televizyon tamir servisi” şeklinde yapabilirsiniz, bu da SEO performansınıza etki edecek ve size otorite kazandıracaktır. Ayrıca daha hızlı sonuç alırsınız.

      Umarım sorunuzu cevaplayabilmişimdir, kolay gelsin.

    • veysel görkem User Avatar veysel görkem

      Teşekkür ederim yanıtınız için. Şimdi o zaman bi mesaj metininde aynı url uzantısına 2 anahtar kelime üzerinde mi yüriyim mesela ankara televizyon tamiri yerine “ankara televizyon tamiri servisi” gibi mi yada mesela url uzantısı olan “sdf.co/ank” aynı linke 2 anahtar kelime mi alayımm hem tamiri olarak hemde servisi olarak bide bu alınan backlinleri hızlı indexlenmesi için nasıl çalışma yapmamız gerekiyor.

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      1 Anahtar kelimeye 1 link girin, birde eğer uygunsa konum, ana sayfanızı domain ismiyle linkleyebilirsiniz.

      Örneğin : ankara televizyon tamiri servisi ve sdf.co/ şeklinde, 1 ana sayfanıza jenerik link, birde hizmet sayfanıza anahtar kelime ile link.

      Bu şekilde oluşan linkleme hem daha güçlü olacaktır, hemde daha fazla link juice gerçekleştirecektir.

      İndexleme için acele etmeyiniz, doğal bir şekilde indexlenmeye bırakın, Google zaten bir çok linki anında görüyor, sadece size Search console ‘da anında göstermiyor. 🙂

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.