Sanayi Devrimi nedir? Sonraki dönemlerde neler oldu? Endüstri 5.0 ile birlikte hayatımızda neler değişecek? Bu gibi konularda bilgi vermek gerekiyor.
Teknoloji gelişiyor, insanlık daha ileriye gidiyor. Endüstri için önemli olan sanayi devrimi sonrasında üretim tesisleri ve ticaret hızlı bir gelişme ile karşılaşmış durumda. Endüstri 1.0 ile başlayan bu yolculuk, ilerleyen dönemlerde 2, 3, 4 ve 5 ile bizleri karşıladı. Endüstri, büyük bir öneme sahip. Günümüz endüstrisinde artık teknolojinin de büyük bir rolü bulunuyor.
Sanayi Devrimi Nedir?
Sanayi Devrimi, arz talep dengesinin düzeltilmesi ve üretim teknolojisinin geliştirilmesi amacıyla ortaya çıkmış bir dönem. Bu dönem ile birlikte teknoloji gelişirken üretim tesisleri daha ileri seviyelere gitti ve makinelerin üretimde önemli bir rolü oldu. Başlangıçta buharlı makinelerin kullanıldığı ve ticareti canlandıran bu hareket sonraki dönemlerde elektrik enerjisinin işin içine girmesi ve bilgisayarlı teknolojilerin yayılmasıyla daha da gelişti. Günümüzde ise insansız üretim tesisleri olan Endüstri 5.0 veya bir diğer ismiyle Toplum 5.0 konuşuluyor.
Sanayi Devrimi, 1700’lü yılların ilerleyen dönemlerinde başlayıp sonraki dönemlerde kendini daha da geliştirmiş bir ortama ev sahipliği yaptı. Sanayi Devrimi sonrasında fabrikalar yaygınlaştı, nüfus arttı ve daha pek çok şey meydana geldi. Özellikle Batı Avrupa ve Kuzey Amerika’da yaygın bir şekilde yapılan Endüstri Devrimi, bir süre sonra diğer ülkelere de sıçrayarak daha da yayıldı. Bu devrimin ardından ikinci, üçüncü ve dördüncü devrim ile karşılaşıldı. Ayrıca henüz tam olarak gerçekleşmeyen Endüstri 5.0 da mevcut. Birinci Sanayi Devrimi hakkında şunu da belirtmek gerekiyor ki bu dönemin en önemli olayları arasında buhar motoru ve fabrika mekanikleri bulunuyordu.
Sanayi Devrimi Nasıl Başladı? Geliştirilen Bazı Makineler
“Sanayi Devrimi nedir?” sorusunun yanı sıra bu devrimin neden başladığı, nasıl geliştiği ve nasıl sonuçlandığını da bilmek gerekiyor. 1700’lü yılların ilerleyen zamanlarında artık nüfusun da artması sebebiyle arz, talebe yetişemiyordu. Yani arz talep dengesizliği oluşmaya başlamıştı. Böyle bir ortamda üretim yapmak hem stresli hem de zorlu bir işti. Nüfus artışı sebebiyle talebin karşılanamadığı bu dönemi aşmak amacıyla uzmanlar yeni şeyler geliştirme arayışına girdi. Endüstriyel atılım bu şekilde gelişti.
Bu dönemden önce insanlar tarım ve hayvancılık için insan ve hayvan gücünü kullanıyordu. Sanayi Devrimi ile birlikte yavaş yavaş yeni makineler ortaya çıkmaya başladı ve üretim tesisleri bu yönde gelişmelerle karşılaştı. Yani artık insan gücünün yanı sıra makinenin gücünden de faydalanılmaya başlandı.
“Sanayi Devrimi nedir?” konusunun yanı sıra bu dönemde üretilen makineleri de bilmek lazım. Bu dönemin etkili makineleri arasında buharlı makineler yer alıyor. Buhar motorları, pek çok makinenin çalışması için önemli bir rol oynadı. Buharlı makineler için yakıt gerekiyordu. Ateş ile birlikte ortaya çıkan buhar, enerji sağlıyordu ve makineler bu şekilde çalışabiliyordu. Bunun yanı sıra demir üreten makineler, dokuma fabrikaları ve buharlı trenler de bu dönem ile birlikte ve sonrasında karşımıza çıkıyor.
Birinci Sanayi Devrimi ile beraber işçi gereksinimi sebebiyle nüfusta büyük bir artış yaşandı, fabrikaların yaygınlaşmasıyla beraber toplu yaşam alanları yani şehirler oluşmaya başladı, insanlar ürünlere daha uygun fiyattan ulaşabildi. Örneğin şeker ve kahve gibi ürünler daha öncesinde lükstü fakat artık herkesin erişebileceği ürünler arasına girdi.
Endüstri 2.0 Nedir?
Endüstri 1.0 ile birlikte artık üretim tesisleri yaygınlaşmaya başlamıştı. Endüstri 2.0 ise özellikle 20. yüzyılın başlarında ortaya çıktı. “Sanayi Devrimi nedir?” konusunda buna da değinmek gerekir. Bu dönem genel olarak 19. yüzyılın sonuna doğru görülmeye başlasa da etkin zamanları 20. yüzyılda yaşanıyor. İkinci Sanayi Devrimi olarak da adlandırılan bu dönem ile beraber gerçekleşen yenilikler arasında gelişmiş ray sistemleri, petrol kaynakları, elektrik, otomobiller, plastik kullanımı, bisikletler ve telekomünikasyon gibi pek çok şey yer alıyor. Bu dönemin dikkat çeken yenilikleri arasında telgraflar ve buharlı gemiler de bulunmakta.
Endüstri 2.0 döneminin en önemli yeniliklerinden birisi seri üretim oldu. Önceleri üretim yapmak eskisine göre daha kolay olsa da bazı üretimler uzun sürüyordu. Örneğin otomobil üretmek birkaç günü bulabiliyordu. Ford’un kurucusu Henry Ford, otomobil üretiminin birkaç saate kadar düşürülmesi için seri üretime uygun bir sistem geliştirdi. Bir bant üzerinde ilerleyen araçlar, birleştirme işlemleriyle birlikte kısa sürede hazır hale geliyordu. Bu şekilde arabalar kısa sürede üretilmeye başlandı. Bu durum otomobil fiyatlarını da düşürdü.
Endüstri 3.0 Nedir?
“Sanayi Devrimi nedir?” konusuna değinirken Endüstri 3.0 hakkında da bilgi vermek gerekiyor. Üçüncü Sanayi Devrimi olarak da adlandırılan bu devrimin bir diğer ismi dijital devrim olarak da biliniyor. 20. yüzyılın ortalarında başlayan Endüstri 3.0 ile beraber bilgisayar teknolojileri artık üretim tesislerinde yer almaya başladı. 1960’lı yıllardan sonra internet konusunda geliştirmeler yapılırken 70’li yıllarda çeşitli teknoloji şirketleri ortaya çıktı ve pek çok yenilik ile beraber teknolojiye önemli katkılar sağladı. 80’li yıllardan sonra işletim sistemleri daha da ilerledi. Bununla beraber endüstriyel ortamda da kullanılabilen işletim sistemleri daha başarılı performans sunmaya başladı.
2000’li yıllara doğru bilgisayar ve internet teknolojisinde atılan adımlar sayesinde endüstri de hızlı bir şekilde gelişme kaydetmeye başladı. Örneğin kurumsal firmalar için özel işletim sistemleri geliştirildi. Sunucu hizmetleri sunanlar için sunucu işletim sistemleri ortaya çıktı. Fabrikalar için özel entegre işletim sistemleri yayınlandı.
4. Endüstri Devrimi ile Ne Olacak?
Birçok kullanıcı “Sanayi Devrimi nedir?” konusunda Endüstri 4.0 hakkında da bilgi sahibi olmaya çalışabilir. Endüstri 4.0, günümüz dönemini de içine alan bir dönem olarak yer alıyor. 21. yüzyıl ile beraber yaygınlaşmaya başlayan bu dönemde dikkat çeken detaylar arasında yapay zekanın yaygınlaşması bulunuyor. Artık robotlar ve yapay zeka daha çok kullanılıyor. Bazı üretim tesislerinde bu teknolojilere yer verilmiş durumda. Otonom araçların kullanılması, nesnelerin interneti, mobil aygıtların yaygınlaşması ve akıllı cihazlar gibi pek çok olay bu döneme giriyor.
Özetle artık yapay zeka ve akıllı donanımlar, pek çok alanda kullanılmaya başlandı. Aynı zamanda robotlar da birçok alanda kendine yer veriyor. Bu dönemin en büyük avantajlarından birisi ekonomik açıdan ciddi tasarruflar sağlaması. Yapay zekayı kullanan bir sistem, daha hızlı çalışır ve daha hızlı analiz yapar.
Endüstri 5.0 ile Bizleri Neler Bekliyor?
Kullanıcılar için “Sanayi Devrimi nedir?” konumuzda Endüstri 5.0 hakkında da bilgi vermek isteriz. Bu devrim henüz tam olarak gerçekleşmese de gelecekte yaygınlaşması bekleniyor. Japonya’nın ortaya attığı Toplum 5.0 olarak da isimlendirilen bu dönem ile birlikte insanlar artık üretim tesislerinde yer almayacak, tesisler robotlarla ve yapay zekanın önderliğinde otomatik bir şekilde yönetiliyor olacak. Japonya, genç nüfusun çok çalışmaması sebebiyle şimdiden bu konuda çalışmalar yapıyor. Örneğin PlayStation üretim tesisi robotlarla birlikte üretim yapıyor. Her bir PlayStation birkaç dakikada üretilebiliyor.
Endüstri 5.0 ile beraber israfın da önüne geçilecek. Çünkü yapay zekanın analizi sayesinde hangi bölgeye ne kadar ürün gerekiyor bu da hesaplanıyor olacak. Bu konuda şu örneği de verebiliriz. Otonom araçların artık stabil hale gelmesiyle birlikte robotlar otonom kargo araçlarına yerleştirme yapacak ve bu araçlar ürünleri kendi kendine hedef noktaya taşıyacak.