Yeni bir web sitesine sahip olmak ya da mevcut web sitesini geliştirmek isteyen kişilerin karşısına çıkan sanal sunucu tabirini sizler içi ele alıyoruz.
Markanız için özel olarak hazırlanmış ya da kişisel paylaşımlarınız için oluşturulmuş bir web siteniz varsa site trafiğinizin artması için sürekli olarak çaba sarf edersiniz. Her zaman insanların daha fazla ziyaret ettiği bir siteye sahip olmak için çabalarsınız. Ancak sitenizin aynı anda çok fazla kişiyi ağırlamak için yeterli olduğundan emin olmanız gerekir. Tam bu aşamada “hosting” ya da diğer adıyla sunucu hizmetleri devreye girer.
Web sitesinin devamlı olarak aktif olması için hosting hizmeti alması şarttır. Alınan hosting hizmetleri belirli paketler dâhilinde satılır. Web sitelerinin ilk kurulduğu anda yüksek düzeyde imkânlar sunan bir sunucuya ihtiyacı olmaz. Yüksek imkânlar sunan sunucular boşa harcama anlamına gelecektir. Sanal sunucular bu sorunun üzerine giden ve çözüm üreten bir yapı.
İngilizcede “Virtual Server” olarak isimlendirilen sanal sunucu fiziksel sunucuların kaynaklarının bölümlere ayrılmasını sağlayan ve bu sayede kullanıcılara sunucu üzerinde daha fazla kontrol imkânı sunan teknolojinin adıdır.
Sunucunun toplamda sahip olduğu CPU, RAM ve disk alanı farklı kullanıcılara, yani sitelere bölünerek kullanılır. Böylece herkes ihtiyacı olduğu kadar donanıma sahip olacak ve bu donanım için para ödeyecektir. Eğer sitenin trafiği artarsa ve donanımlar yetersiz kalırsa sanal sunucu teknolojisi sayesinde sunucudan siteye biraz daha pay ayrılmaya başlar ve trafik problemi çözüme kavuşturulur.
Sanal Sunucu Çeşitleri Neler?
Web sitesi teknolojisinde önemli bir yapı ortaya çıkaran sanal sunucular karşımıza farklı çeşitlerde çıkarlar. Küçük ayrıntılar ele alındığında sanal sunucu çeşitleri arttırılabilse de temelde iki farklı sanal sunucudan bahsedilebilir. Bunlar;
- VPS (Virtual Private Server)
- VDS (Virtual Dedicated Server), olarak isimlendirilmektedir.
1- VPS (Virtual Private Server)
Dilimize Sanal Özel Sunucu olarak çevrilen ve kısaca VPS olarak isimlendirilen sanal sunucu çeşidi, tek bir fiziksel sunucuya bir dizi sanal sunucunun sığdırıldığı teknolojiye verilen isimdir.
VPS sisteminde yer alan web sitelerinden her biri, kendileri için ayrılmış olan kaynaklar yetersiz kaldığında, aynı sistemde bulunan diğer web sitelerinin kullanmadığı kaynaklardan faydalanabilirler. Bu imkânın ortaya çıkması için her bir kullanıcıya root erişimi verilmesi gerekmektedir.
VPS teknolojisinde her bir web sitesi için ayrılmış olan belirli bir RAM ve disk alanı bulunmaktadır. Fakat paylaşımlı hosting hizmetinde olduğu gibi ortak bir CPU kullanımı söz konusudur. Sitenizin performansı paylaşılan bir işlemciye bağlı olacaktır. İşlemcinin dağıtım payları da kullanıcıdan kullanıcıya değişiklik gösterecektir.
Bunlara ek olarak verilerin tamamı tek bir fiziksel sürücü üzerinde tutulduğundan bu fiziksel sürücünün zarar görmesi durumunda sorunlar ortaya çıkabilir. Fakat son dönemde gelişen teknolojiler ile VPS sisteminin olumsuzları belirli oranda azaltılmıştır.
2- VDS (Virtual Dedicated Server)
VDS olarak kısaltılan tabir dilimize Sanal Atanmış Sunucu olarak çevrilmektedir. Bu sistemde her bir kullanıcı kendisi için ayrılmış olan kaynakları kullanır. Diğer sitelerin kaynaklarından faydalanması mümkün olmaz. Kısaca paylaşımsız sanal sunucu olarak isimlendirilmektedir.
VDS üzerinde yer alan web sitelerinin performansları birbiri ile bağlantılı değildir. Herhangi bir sitede trafiğin aşırı seviyede artması diğer sitenin performansında herhangi bir olumsuz ortaya koymamaktadır. Trafik sebebiyle geç bağlanma sorunları oluşmaz.
Root erişimi sayesinde VDS, sunucunuzu web sitenizin ihtiyaçlarına göre yapılandırmanıza imkân tanır. Özellikle hosting hizmetinde değişikliklere imza atarak sunucusunu özelleştirmek isteyen kullanıcılar ve web geliştirici kişiler için root erişimi, dedicated sunucu kiralamak durumunda kalmadan çok daha ucuza alabilecekleri bir hizmet olacaktır.
VPS ile VDS Arasındaki Farklar Nelerdir?
Her iki sanal sunucu çeşidini basit olarak sizlere açıklamaya çalıştık. Bu iki sanal sunucunun bir tanesini iyi bir tanesini kötü ya da yetersiz olarak tanımlamak mümkün değil. İki sunucu çeşidinin de kendisine göre avantaj ve dezavantajları bulunuyor. Web sitesi sahibi olmaya hazırlanan kişiler kendi site yapısını ve bu avantajları analiz ederek en doğru kararları verebilecektir.
Web sitesi geliştirici kişiler sanal sunucu çeşidine karar verirken ikisi arasındaki farkları göz önünde bulundururlar. Bu sebeple de farkların net bir şekilde açıklanması gerekmektedir.
- VPS sisteminde yer alan sitelerin bir tanesinde yaşanan trafik sorunları diğer web sitelerini etkilerken VDS sisteminde böyle bir olumsuz etki söz konusu olmaz.
- VPS hizmetinde kaynaklar sabit değildir. Web siteleri hangi seviyede kaynak satın aldığından emin olamaz. Ancak VDS içerisinde satın alınan kaynaklar net bir şekilde bilinir.
- VPS sistemi çok daha ekonomik bir sistemdir. Küçük ve yeni açılan sitelere son derece uygundur. Ancak VDS büyük ölçekli sitelerde çok daha iyi performans gösteren bir sistemdir. VPS sistemine göre biraz daha pahalıdır.
- VPS sisteminde tüm kaynaklar birbirinden yazılım aşamasında ayrılır. Ancak VDS sisteminde kaynaklar donanımsal olarak birbirinden ayrı tutulur.
- Ana sunucuda herhangi bir sorun yaşanırsa tüm VPS kullanıcıları bundan etkilenir. VDS sunucusunda bu durum söz konusu olmaz.
- VDS sunucunda herhangi bir web sitesine gelen siber saldırı diğer web sitelerini tehdit etmez. VPS sunucusunda saldırı diğer sitelere de bulaşabilmektedir.
Sanal Sunucu Kullanmanın Avantajları Neler?
Sanal sunucuların binlerce web sitesi tarafından kullanılıyor oluşu ortaya çıkardığı avantajlardan kaynaklanmaktadır. Ancak tüm sitelerin bu yolu seçmiyor oluşu bazı dezavantajları olduğunu da gösterir.
İlk olarak sanal sunucu son derece ekonomik bir seçenektir. Tek bir sunucu bölünerek kullanıldığından maliyet minimum düzeyde olur. Özellikle birden çok web sitesine sahip olan kişiler tek bir sanal sunucu üzerinden tüm sitelerine ayrı kaynaklar ayırarak sitelerindeki trafiği yönetebilir.
Yüksek performans gerektiren gelişmiş web sitelerinde sanal sunucu kullanımı önerilir. Olası bir trafik artışında ulaşım sorunlarının yaşanmaya başlamaması için sanal sunucuların kullanımı gerekli olur. Trafik artışı ile ekstra kaynaklar kolayca temin edilir ve site aynı kalitede hizmet vermeye devam eder.
Güvenlik, web siteleri için en önemli etmenler arasında yer almaktadır. Özellikle e-ticaret sitelerinde güvenlik hayati önem taşır. Siteye kaydedilen verilerin dışarıya sızması durumunda web sitesi sahipleri ciddi yüklerin altına girmek zorunda kalacaktır. Eğer sanal sunucular tercih edilirse birçok güvenlik tehdidi otomatik olarak ortadan kalkacaktır. Bunun yanı sıra kullanıcılar kendi güvenlik yazılımlarını da sunucuya dâhil edebilirler. Böylece güvenlik en üst safhada olacaktır.
Web siteleri için yüklenme hızı son derece önem arz eder. Sitenin kullanıcı dostu olması ve arama motorlarında üst sırada yer alması için yüklenme hızının olabildiğince yüksek olması gerekir. Tercih edilen sanal sunucular web sitelerine bu fırsatı sunacaktır.
Kimler Sanal Sunucu Kullanabilir?
Sanal sunucular küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerin tamamı için uygun teknolojilerdir. Bilgisayar kullanma trafiği üst düzeyde olan işletmeler bu sunucu tipini tercih edebilirler. Tekstil, sanayi, üretim ve medya gibi sektörlerde hizmet veren işletme ve kurumların tamamında bu teknolojiden faydalanmak doğru bir adım olacaktır. Bu alanların tamamında sanal sunucu kullanılarak kaynaklardan en verimli şekilde fayda sağlanacak ve yüksek ağ özelliklerinden yararlanılabilecektir.