Teknolojik gelişmeler ile her gün karşılaştığımız yeniliklerden bir yenisi olan sanal gerçeklik hakkında merak edilen tüm bilgileri sizler için hazırladık.
Teknolojinin hızla ilerlemesi sonrası insanların hayallerinde bile olmayan birçok işlem yapılabilir hale geldi.
Dijital çağ olarak adlandırılan 2000’li yıllarda teknoloji internetin de katkısıyla inanılmaz hızda ilerlemekte.
İnsanlar bu hıza yetişebilmek adına yaşanan gelişmeleri internet üzerinden takip etmeye çalışıyorlar.
Artık birçok insan gerçek hayattan koparak sanal âlem denilen internet dünyasında yaşamlarını sürdürür oldular.
İnsanlara gerçek dünyadan alıp dijital bir dünya oluşturan ve bu dünyada inanılmaz keyifli zamanlar geçirmenizi sağlayan teknolojinin adına verilen isim olarak da değerlendirebilirsiniz.
İngilizce adı daha çok bilinen ülkemizde ise sanal gerçeklik olarak bilinen kullanıcılarına sanal bir ortam oluşturan teknolojiye virtual reality adı da verilmekte.
Sanal Gerçeklik (Virtual Reality) Nasıl Çalışır?
Bu teknoloji sayesinde kendinizi bambaşka bir dünyada yaşıyormuş gibi hissedebilirsiniz.
İlgili teknolojiyi kullanabilmek için üretilmiş özel gözlükler bulunmaktadır.
Bu gözlükleri taktığınızda gözünüzün önüne seçtiğiniz sanal dünya ile ilgili görsel gelecek ve gerçek dünyadan sizi alıp sanal dünyaya taşıyacaktır.
Özellikle eğlence ve oyun alanında tercih edilen bu uygulamayı kullanabilmek için VR gözlükleri haricinde özel olarak geliştirilmiş ekranlı kasklara da ihtiyacınız olacaktır.
VR gözlükleri ve ya ekranlı kaskları taktığınız anda siz fiziksel olarak yerinizde sabit kalacaksınız fakat görsel olarak 3 boyutlu bambaşka bir dijital alanda kendinizi bulacaksınız.
Bilgisayarlar tarafından oluşturulan bu 3 boyutlu dünya da simülasyon ortamındaymış gibi kendinizi bulacaksınız.
Özel olarak hazırlanan bu ortamlarda kullanıcıların kendilerini tamamen bu dünyada hissetmelerini sağlayacak efektler de kullanılmakta.
VR kulaklığınıza verilen gerçek sesler yanında örneğin su sıçrayan bir alandan geçiyorsanız size gerçek su sıçratarak olayı tamamen birebir yaşamanız sağlanmaktadır.
Sanal gerçeklik deneyimleri yapabilmek için özel oluşturulan alanlar bulunmaktadır. Bu teknolojinin çalışabilmesi için 3D grafikler, görüntüler ve 360 derecelik videoları çalıştıran bilgisayarlara ihtiyaç duyulur.
Ayrıca kişilerin gerçekten tüm olayı yaşayabilmesi için görüş alanınız olduğu her alana ekranlar entegre edilir, sesler ve simülasyonu tam yaşayabilmek için buhar, sis, su oluşturan aparatlar da kullanılmaktadır.
Bilgisayarlarda kullanılan üst düzey grafik yazılımları ile oluşturulan bu sanal dünyada sizde oradaymışsınız hissini veren özel ses düzenekleri ve görüntü düzenekleri oluşturulmuştur.
Sanal Gerçeklik (Virtual Reality) Uygulamaları Nelerdir?
Sanal gerçeklik kullanımı gün geçtikçe artmakta ve insanlar bu yeni teknolojiye ayak uydurmakta hiç de zorlanmadılar.
Aslında bu teknolojinin kullanım alanı bilimsel ve endüstriyel çalışmalar olsa da insanlar daha çok eğlence ve oyun alanlarında kullanılmak adına geliştirildiğini düşünmektedirler.
Virtual reality kullanım alanları oldukça geniş bir yelpazeye sahip olduğunu maalesef insanlar tarafından çok bilinmiyor. Daha çok üretim sektörlerinde kullanılan teknoloji hakkında merak ettiğiniz tüm bilgileri detaylı olarak sizlere aktaracağız.
- Alışveriş ve E-Ticaret: Teknolojinin geldiği noktaya bakar mısınız? Oturduğunuz yerden alışveriş mağazalarını görsel olarak ziyaret edebileceksiniz. Gerçek hayattaki alışveriş tutkusunun neredeyse birebir aynısını yaşamanızı sağlayacak bir teknolojiden bahsediyoruz. Kulağa inanılmaz geliyor değil mi. Mağazalar tarafından oluşturulan sanal turlar sayesinde E-ticaret sitelerinde gerçek alışveriş yapıyor hissini yaşayacaksınız. Klasik metin ve resim görüntüleri ile alışveriş sitelerinde gezmek yerine 3 boyutlu sanal mağazalara arkadaşlarınızı da davet ederek birlikte alışveriş yapma zevkini yaşayabilirsiniz.
- Otomotiv İmalatı: Sanal gerçeklik teknolojisinden en çok faydalanan sektörlerin başında otomotiv üretim alanı gelmektedir. Otomotiv imalatında çok uzun yıllardır kullanılan bu teknoloji sayesinde markalar ürettikleri araçları birçok testten geçirebilmektedirler. Otomotiv sektöründe firmalar inanılmaz paralar harcamakta. Araştırma ve geliştirme süreçlerinde harcanılan paralar düşünüldüğünde bu teknolojiden faydalanmamak büyük hata olacaktır. Firmalar tasarım öncesinde ve prototip oluşturma öncesinde birçok senaryo oluştururlar ve yapmış oldukları testlerin sonuçlarına göre üretimi şekillendirmektedirler. Ayrıca üretim sonucunda sürücü simülasyonları da yapabilme imkânı elde edilmektedir.
- Sağlık Hizmeti: Sağlık sektörü de teknolojik gelişmeleri sürekli takip etmekte ve yeniliklere anında uyum sağlamaktadırlar. Sanal gerçeklik teknolojini birçok alanda kullanmakta ve hastalara hiçbir zararı dokunmamaktadır. Bu teknolojiyi en erken kullanmaya başlayan ve her türlü yenilik gelişmesinde hemen benimseyebilmekteler. Özellikle cerrahi simülasyonda, robotik cerrahide, tıp öğrencilerinin eğitim planlamalarında cerrahi işlem kurgularında, mikro cerrahi işlemlerinde ve daha birçok sağlık uygulamalarında kullanılmaktadır.
- Canlı Etkinlikler: LiveLike ve NextVR şirketleri spor tutkunlarının alışkanlıklarını değiştirme amacıyla müşterileri kendi etrafında toplama çalışmaları yapmaktadır. Sanal stadyumlar geliştirerek maç günlerinde evinizi, odanızı stadyum ortamına çevirmenizi sağlamaktadırlar. Sanal gerçeklik teknolojisini en etkin ve en eğlenceli kullanım alanı olmaktadır. NextVR şirketi ayrıca sektörün Nexflix’i olma hedefleri doğrultusunda müşterilerini sanal şov ve TV şovlarını canlı yerinde izliyormuş izlenimi kazanmak için çalışmalar yapmakta ve bu anlamda hayli ilerleme kaydettiği bilinmektedir.
- Oyun Dünyası: VR kulaklıklarının ve VR gözlüklerinin fiyatlarında alınabilirlik düzeylerine inmesiyle birlikte oyun sektöründe bu teknoloji kullanımı hayli artış göstermektedir. Birçok oyun firması müşterilerini bu dünyanın içine girmeleri konusunda teşvik edici birçok enteresan hikâyeler üretmektedirler. Örneğin Gaijins War Thunder gibi aynı anda birçok oyuncunun bu dünyada bir arada vakit geçirmesini sağlayan oyunlarda birçok oyun ekipmanlarını kullanabilme imkânı sağlamaktadır.
Ayrıca Lithodomos tarzında 3D mobil uygulamalar sayesinde kullanıcılar dünyanın birçok önemli müze ve etkinlik salonlarında sanal tur yapabilirler.
Akıllı cep telefonunuza kuracağınız bu uygulama yardımıyla dilerseniz Kudüs’te bulunan Ağlama Duvarını ziyaret edebilir dilerseniz Atina’daki Akropolis antik kentini ziyaret edebilirsiniz.
Dünyada giderek ziyaret etme imkânınız olmayan daha birçok antik kent ve önemli müzeleri ziyaret etme şansınız da bulunmaktadır.
Sanal gerçeklik teknikleri arasında yer alan 360 derece dönen videolar ve özellikli 3D grafik modelleri yardımıyla birçok deniz altında bulunan batık gemilerin detaylı su altı incelemesini yapma keyfini yaşayabilirsiniz.
Sanal Gerçeklik Oyunları Hangileridir?
Günümüzde teknoloji firmalarının hedef kitlesi öncelikle çocuk ve gençlerdir.
Çocuk ve genç nüfusun dünyada fazla olması ve teknolojiye düşkün olmaları oyun geliştiren ve üreten firmaların gözünden kaçmıyor.
Firmalar daha çok müşteri potansiyeli oluşturmak ve rekabette öne çıkabilmek için son teknoloji ürünler ortaya çıkarmakta ve geliştirdikleri senaryo ve hikâyeler ile oyun tutkunlarını saatlerce kendilerine bağlamaktadırlar.
Birçok oyun firması sanal gerçeklik cihazlarıyla tam uyum sağlayan oyunlar geliştirmektedir.
İşte bu teknoloji kullanılan oyunlardan bazıları şunlardır;
- Beat Saber
- Star Wars: Squadrons
- VR Shoot Around
- Half-Life: Alyx
- Void Racer: Extreme
- Rez Infinite
- Real VR Fishing
- Dreams
en bilinen örnekler arasında sayabiliriz.
Sanal Gerçeklik İçeren Filmler Hangileridir?
Sanal gerçeklik içeren filmleri sizler için araştırıp derledik. Bu filmler arasında izlemediğiniz var ise en kısa sürede izlemenizi tavsiye ediyoruz.
İşte sizler için hazırladığımız filmlerin listesi şu şekildedir.