Dijital asistan, sesli asistan ya da mobil asistan olarak da isimlendirilen sanal asistan hakkında merak edilen soruların yanıtları sizlerle.
İnternet artık hayatımızın her alanına dokunmuş durumda. Merak ettiğimiz konularda bilgi almak için hemen arama motorlarına başvuruyoruz. Benzer bir şekilde gün içerisinde ihtiyaç duyduğumuz işlemler için de internet her zaman önemli bir yardımcımız oluyor.
İnternet üzerinden işlemlerimizi gerçekleştirebilmek adına çeşitli adımlar atmamız gerekli. Bazen internet tarayıcıları bazen de mobil uygulamalar ile ihtiyacımız olan işlemleri gerçekleştiriyoruz.
Ancak her zaman gerekli tuşlara basacak ya da eylemleri gerçekleştirecek uygunluğumuz olmuyor. Yemek yaparken ya da araç kullanırken bir ihtiyaç hissedebiliyoruz.
Uygun olmadığımız anlarda interneti ve mobil cihazları çok kolay bir biçimde kullanabilmemiz için üretilen çeşitli sistemler bulunmakta. Sanal asistan olarak isimlendirilen yapılar ile birlikte cihazlarımıza dokunmadan istediğimiz işlemleri yapabilmekteyiz.
Sanal Asistan Nedir?
Her geçen gün daha fazla kullanılmaya başlanan sanal asistan sesli komut sistemi ile çalışan, yöneltilen soruları yanıtlayan ya da verilen görevleri gerçekleştiren bir yazılım olarak tanımlanabilir. Farklı isimlerle anılan bu yazılım sesli komutla verilen elektronik komutları algıladıktan sonra en doğru şekilde bu komutları yerine getirmek için çaba sarf ediyor.
Akıllı telefonlarımızda çok sayıda farklı uygulama yer alıyor. Bu uygulamaları birçok farklı sebepten dolayı açmak isteyebiliriz. Hepimiz telefondaki bu uygulamaları nasıl açacağımızı biliyoruz.
Ancak bazen acelemizin olması, bazen de telefona dokunacak uygunlukta olmamamız bizi engelliyor. Sanal asistan teknolojisi ile birlikte bu durum sorun olmaktan çıktı. Verilecek olan sesli konutlar ile birlikte dilediğiniz uygulamayı kolay bir biçimde çalıştırabileceksiniz.
Asistanlar genellikle mobil cihazlarda tercih ediliyor.
Akıllı telefonlar ve tabletler sesli asistanın en çok kullanıldığı cihazlar olarak gösterilmekte. Asistanı kullanmak için önce indirmek ve sonrasında yüklemek gerekli değil. Neredeyse cihazların tamamında bir asistan yazılımı yüklü olarak geliyor. Cihaz üzerinden asistanı aktif etmeniz kullanmaya başlamanız için yeterli olacak.
Cihazlarda tercih edilen sanal asistan yazılımları sürekli olarak öğrenme ve sizi tanıma eğilimindedirler. Sizin yönelteceğiniz sorulara farklı seçeneklerle cevap verirler.
Eğer birkaç defa aynı seçeneği tercih ederseniz asistan artık ilk olarak o seçeneği size sunacak, reddetmeniz durumunda diğer seçenekleri devreye sokacaktır. Bu da yapay zekâ ile ortaya çıkan asistan teknolojisinin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyar.

Sanal Asistan Nedir, Nasıl Çalışır?
Sanal Asistan Nasıl Çalışıyor?
Mobil cihaz kullanımını çok daha kolay bir hale getiren sanal asistan yazılımlarını tanımladıktan sonra nasıl bir çalışma sistemi olduğundan bahsetmeye başlayabiliriz.
İlk olarak tüm asistanların aynı çalışma yapısına sahip olmadığını bilmeniz gerekli. Bir cihazda sorularınıza kusursuz cevaplar veren asistanla karşılaşabilirken diğer bir cihazda verdiğiniz komutu anlamayan bir asistan karşınıza çıkabilir.
Asistan yazılımları “doğal dil işleme” olarak isimlendirilen yapının yardımıyla hizmet vermektedir. İngilizcede “natural language processing” kelimelerinin kısaltılması ile ortaya çıkan NLP asistan yazılımlarına gelen komutları işleme yeteneği kazandırmaktadır.
Gelişmiş doğal dil anlama ya da kısa ismiyle NLU ise yazılım sizin söylemleriniz ayrıştırması için var olmaktadır. NLU ise asistanlar sizleri anlar, NLP ile de anladıklarını eyleme dökerler.
NLU sistemi her geçen gün gelişmeye devam ederken günümüzde karmaşık cümleleri ya da çoklu soruları anlama yeteneğine sahip hale geldi. Artık basit sorular ile yetinmenize gerek olmuyor.
Biraz daha karmaşık sorular sorabilir ya da daha zorlu görevler için asistanlardan yardım alabilirsiniz.
Asistanların kendilerine has bir tavsiye sistemi de bulunur. Sizin yapacağınız tercihler ile birlikte asistanın sunacağı tavsiyeler değişir.
Asistanınıza “Bugün hangi filmi izlemeliyim?” sorusunu yönelttiğinizde asistanınız size farklı kategorilerden filmler önerir. Eğer birkaç defa tercihinizi aksiyon filminden yana kullanırsanız artık size sunulan seçeneklerde aksiyon filmleri ağırlıklı olmaya başlayacaktır.
Sanal Asistan Ne İşe Yarıyor?
Akıllı cihazların çok büyük bir kısmının sanal asistan teknolojisini kullanmaya başlamasının sebebi bu teknolojinin kullanıcılara birçok farklı fayda sunuyor olmasıdır.
İlk olarak asistanınızdan kusursuz yol tarifleri almaya başlayabilirsiniz. Araç kullanırken asistanınızdan alternatif bir güzergâh bulmasını talep edebilirsiniz. Gideceğiniz yer değişmişse cihaza dokunmadan yeni yerin konumunu belirlemesini ve yol tarifinde gidilecek yeni yere göre devam edilmesini sağlayabilirsiniz.
Asistanların ikinci popüler kullanım amaçlarından bir tanesi de hava durumu bilgisidir. Günlük ya da haftalık hava durumu bilgilerini sanal asistan yardımıyla kolayca öğrenebilirsiniz.
Araç kullanırken hafta sonu için bir kaçamak düşünüyorsanız gideceğiniz yerlerdeki hava durumunu öğrenebilir ve sevdiklerinizde hazırlıklara başlayabilirsiniz.
Telefonunuzda yer alan uygulamaları açmak ya da kapamak için de asistan kullanımı son derece doğru bir seçenek olacaktır. Özellikle alarm ya da hatırlatıcı gibi kısımlar asistanlar için kusursuz bir alandır.
Bunun yanı sıra telefonunuzdaki müzik çalar uygulamalarının açılmasını talep ederek telefonunuza dokunmadan müzik yayınını başlatabilirsiniz.
Son olarak sanal asistan yazılımına vereceğiniz komutlardan bahsedebiliriz. Tek bir cümle halinde asistana taleplerinizi kolayca iletebilirsiniz. Asistana;
- Başım ağrıyor,
- Bana fıkra anlat,
- Canım sıkıldı,
- Kardeşimin doğum gününü kutla,
- Alışveriş listesine domates ekle,
- Galatasaray maçını kim kazandı,
- Sinemada hangi filmler var, gibi komutları yöneltmeniz ve tatmin edici cevaplar almanız mümkün olacaktır.
Popüler Sanal Asistan Yazılımları Hangileri?
Yazımızın başında sizlere farklı sanal asistan yazılımları olduğundan bahsetmiştik. Asistanların işleyişleri benzer olsa da hizmet kapasitelerinde ya da kalitelerinde bazı farklar ortaya çıkabiliyor.
Dünya üzerinde milyonlarca kullanıcısı bulunan asistanlar;
- Siri,
- Google Asistan,
- Alexa,
- Cortana, olarak sıralanmaktadır.
Apple’ın Gözbebeği Siri
Apple sanal asistan teknolojisinin öncü firması olarak gösterilebilir. İnsanlar ilk olarak Siri olarak isimlendirilen asistan sayesinde bu teknoloji ile çalışmıştı.
Her ne kadar ilk dönemlerinde yalnızca çok basit komutları uygulayabiliyor olsa da artık çok daha karmaşık işleri de başarıyor. Varsayılan modunda bir kadın sesinin bulunduğu asistan erkek sesine dönüş imkânı sunduğu gibi onlarca dil desteği de sunmakta.
Android Cihazlar İçin Google Asistan
Android işletim sistemine sahip olan cihazlar için en iyi seçenek olarak Google Asistan gösterilebilir. Birçok Apple kullanıcısı dahi bu asistanı tercih eder.
Her geçen gün kendisini geliştirmeye devam eden Google Asistan diğer sanal asistan yazılımları ile benzer işleri gerçekleştiriyor.
Ancak çok sayıda cihazın varsayılan asistanı olması çok önemli bir avantaj. Son dönemde JBL markası, kulaklık modellerinde Google Asistan ile çalışmaya başladığını ve kulaklıkların komutlar ile kolayca yönetilebileceğini açıkladı.
Alexa
Listemizin son iki sırasında nispeten daha az bilinen asistanlar var. Alexa olarak isimlendirilen asistan Amazon firması tarafından üretildi.
Amazon Echo, Sonos ve Ultimate Ears gibi markalar asistan olarak Alexa seçeneğini değerlendiriyorlar. Henüz Türkçe dil desteği bulunmaması sebebiyle ülkemizde tercih edilmiyor olsa da yurtdışında oldukça popüler bir yazılım.
Cortana
Listemizin son üyesi olan Cortana ise Microsoft tarafından üretilen bir sanal asistan yazılımı.
Hem iOS hem de Android işletim sisteminde kendisine yer bulan Cortana Bing arama motorunu kullanması sebebiyle diğer asistanlardan ayrılıyor. Ancak bu yazılım henüz Türkiye’de kullanıma sunulmadı.
Yabancı dilde dahi kullanmanız mümkün olmuyor.