Bazı kullanıcıların aklındaki sorulardan birisi React ile ilgili olabiliyor. Bu konuda bu kütüphane ile ilgili çeşitli bilgileri sizlerle paylaşıyor olacağız.
Günümüzü incelediğimizde bazı geliştiricilerin kendi kütüphanelerini oluşturmak yerine hazır kütüphanelerden faydalandığı görülüyor.
Bazıları kendine özgü bir yapı kodlarken bazıları çeşitli kütüphanelerden yararlanıp hızlı bir şekilde uygulama geliştirmeye çalışıyor. Web programlamada da bu durum geçerliliğini koruyor.
Yazılım ile uğraşan bir birey, web sitesi geliştirirken geliştirdiği siteye ekstradan hazır kütüphane desteği sunabilir. Bu şekilde web sitesini geliştirir ve sitenin daha kaliteli olmasını sağlayabilir.
Pek çok yazılım kütüphanesi mevcut. Bunlardan birisiyle sizleri tanıştırmadan önce JS hakkında bilgi vermemiz gerekiyor.
JavaScript Hakkında Bilgi
JavaScript, 1995 yılından beri varlığını koruyan bir programlama dili. Hem web hem masaüstü tabanlı uygulama geliştirmeyi mümkün kılan bu dil, pek çok platformda da kullanımı mümkün bir yapıya sahip.
Günümüzde ECMAScript olarak isimlendirilen JS, son olarak ECMAScript 2022 olarak bizlerle buluştu.
Dinamikliği sayesinde web sayfalarına ve uygulamalara hareketlilik katan JavaScript, pek çok alanda kullanılabilen bir dil. React geliştirme sürecine de katkı sağlayan bu dil, istatistikleri incelediğimizde yoğun bir kullanım oranına ev sahipliği yapıyor.
React Nedir?
Bu kütüphane, kullanıcı arayüzü oluşturmak için kullanılabilen açık kaynaklı bir JavaScript kütüphanesi.
Çapraz platform desteği ile birlikte gelen React, yazılım geliştiricilerinin farklı platformlarda uygulama çalıştırabilmesine olanak tanıyor.
Bu kütüphaneden faydalanan bazı uygulamalar şu şekilde ifade edilebilir:
- Airbnb
- Uber
- Skype
- Shopify
Bu yapı ile beraber karşımıza çıkan bir diğer sistem React Native olarak yer alıyor. Bu sistem, pratik bir şekilde pek çok platformda yazılım geliştirmeyi mümkün kılıyor.
Android, Windows, web, iOS, Android TV ve UWP gibi çeşitli platformlarda yazılım kodlamanın mümkün hale geldiği bu yapı, geliştiricilerin geniş bir kitleye ulaşmasını mümkün kılan bir durum sergiliyor.
Üretim boyutu 128 KB olan, geliştirme boyutu 559 KB olan ReactJS, düşük boyutu sayesinde kullanıcıların hızlı bir şekilde uygulama geliştirmesini mümkün kılarken aynı zamanda JS’nin daha kolay ve daha kısa bir şekilde kullanılmasına da olanak tanıyor.
Facebook geliştiricileri tarafından 2013 yılından bu yana geliştirme süreci devam eden ve her yeni sürümde daha iyi bir hale bürünen ReactJS, dönem ilerledikçe yaygınlaşmaya deva ediyor.
React.JS Özellikleri
ReactJS, pek çok özelliğe sahip bir kütüphane. Facebook’un 2013 yılından beri geliştirmiş olduğu ve 2021 yılında güncel sürüm çıkardığı bu yapının sunduğu özelliklerden birisi pratik bir şekilde kodlamayı mümkün kılıyor oluşu.
Bir yazılımcı, kodlamanın kolay ve hızlı olmasına önem gösterebilir. Birçok JS kodunu daha kısa kodlamaya imkan tanıyan React, bu performansı ile geliştiricilerin gözdesi haline gelmiş durumda.
ReactJS’nin bir diğer özelliği kendine özgü pek çok bileşene sahip olması. Kendi fonksiyonları sayesinde birçok geliştiricinin daha hızlı bir şekilde kod yazmasını sağlayan bu yapı, sunduğu bu özellik ile de takdirle karşılanıyor.
Bunun yanı sıra yapının en büyük özelliklerinden birisi çapraz platform desteği olarak açıklanabilir. Aynı uygulama hem web, hem mobil, hem de masaüstünde çalışabiliyor. Bu, hedef kitleyi güçlü tutmak isteyen yazılım geliştiricilerine önemli bir pay sağlıyor.
Bu yapının en büyük avantajlarından birisi de zaten çapraz platform desteğiyle kodlama yapmayı mümkün kılması olarak ifade edilebilir. Bildiğiniz üzere JavaScript, birçok platformda desteklenen bir yapı.
Örneğin mobil tarayıcıda JS kullanımı mevcut olurken masaüstü tarayıcısında da mevcut. Bu özelliği sayesinde çapraz platform dilleri arasında yer alıyor. React da bu şekilde en büyük ayrıcalığı geliştiricilere sunmuş durumda.
Kütüphanenin Tarihi
Bu yapı ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer konu tarih bilgisi oluyor. Aslına bakarsak React, Facebook’ta görev alan bir mühendis tarafından FaxJS ismiyle sunuldu.
Prototip halinde sunulan bu kütüphane, ilk olarak 2011 yılında Facebook’un haber kaynağında kullanıma açıldı. 2012’de ise Instagram’da yer edinmeye başladı.
2015 yılının Şubat ayında React Native isminde uygulamayı duyuran Facebook, 2015 yılının Mart ayında kütüphaneyi açık kaynaklı hale getirmiş oldu. 2017 yılında React Fiber algoritmasını devreye alan ekip, daha iyi performans sunan bu yapı ile insanlara hizmet vermeye başladı.
React ile Başlangıç Yapmak
ReactJS, birden fazla noktada kullanılabilir. Bunlardan birisi web sayfasına eklemek olurken diğeri uygulamaya eklemek olarak ifade edilebilir. Öncelikle web sayfasına bu kütüphaneyi eklemeyi açıklayalım.
Bunun için yapılması gereken şey “script” etiketi ile beraber kütüphanenin bulunduğu kaynağa bağlantı vermek. Bu şekilde projeye React bağlamak mümkün hale geliyor. Bu işlem sonrasında kütüphanedeki özelliklerden yararlanılabiliyor. Detaylı bilgi almak için bu bağlantıya girebilirsiniz.
Eğer ReactJS ile birlikte uygulama geliştirilmek isteniyor ise bu aslına bakarsak zor değil. JS ve ReactJS kütüphanesi kullanılarak web sayfası kodlar gibi uygulama geliştirmek mümkün oluyor.
Gerekli uygulamanın Node.js olduğunu ifade edelim. Node ile beraber kullanıcılar, bir uygulama geliştirerek bu şekilde React.JS kütüphanesinden faydalanmaya başlayabilir.
Eğer bazı ayarları kendiniz yapmak istemiyor iseniz ayarları otomatik hazırlayan ve güvenilir uygulamalardan birine başvurabilirsiniz. Detaylı bilgi için bu bağlantıdaki yönergeleri inceleyebilirsiniz.
ReactJS ile Geliştirilen Uygulamalar
Kullanıcılar React ile geliştirilmiş olan pek çok uygulamayı merak edebiliyor. Bu uygulamalardan birisi olarak Discord’u gösterebiliriz. Discord, bu kütüphane ile geliştirilmiş olup kullanıcılara hizmet sağlıyor.
Yani aslına bakarsak Discord uygulamasının temelinde JavaScript dili de bulunmuş oluyor fakat şunu ifade edelim ki bu uygulama C++, Rust, Python ve Elixir dillerini de kullanmış oldu.
Bu yapıdan faydalanan bir diğer uygulama Netflix olarak ifade edilebilir. Netflix, kullanıcı arayüzünde daha iyi bir hizmet sunmak adına izleyicilerin keyfini arttıracak bu sistemden faydalanıyor.
Kullanıcıların yüksek performans almasını ve uygulamadan daha iyi yararlanmasını sağlayan ReactJS sayesinde başarılı bir performans gösteriyor.
React.JS kullanan bir diğer uygulama olarak New York Times web sitesinden söz edebiliriz. Kullanıcı arayüzü konusunda başarılı bir gidişata ev sahipliği yapan NY Times, görünüm konusunda etkili olurken etkileşimler konusunda da ziyaretçilerine elinden geleni yapmaya çalışıyor.
Benzer Yapılar
Bu konuda karşımıza çıkan yapılardan birisi Node.js olarak ifade edilebilir. Node.js, 2009 yılından bu yana geliştirilen ve pek çok konuda faydalı olan bir yapı.
GoDaddy, LinkedIn, Walmart ve Amazon Web Services gibi çeşitli alanlarda kullanımı bulunan Node ile birlikte oyun sunucusu kurulabilir, dinamik web sayfası üretilebilir veya uygulama geliştirme yapılabilir. Discord bot geliştirmenin de bu sistem ile yapıldığını ifade edelim.
Bu yapıya benzer bir diğer yapı Angular olarak ifade edilebilir.
Angular, 2016 yılından beri geliştirilen bir web framework. Ücretsiz ve açık kaynaklı bulunan ve web uygulaması geliştirmeyi mümkün kılan bu kütüphane, kendine özgü özellikler sayesinde kullanıcıların hızlı bir şekilde kodlama yapabilmesini mümkün kılıyor. Bunun yanı sıra şu kütüphaneleri de sizlere açıklayabiliriz:
- Backbone.js
- Next.js
- Vue.js
- Ember.js
- Svette
- Gatsby
- Deno
Özet
React, açık kaynaklı bir JavaScript kütüphanesi olup, kullanıcı arayüzü oluşturmak için kullanılır. Facebook, Instagram gibi uygulamalar bu yapıyı kullanır.
ReactJS, çapraz platform desteği sunar ve farklı platformlarda uygulama çalıştırabilir. Ayrıca kendi bileşenleri ve fonksiyonları sayesinde geliştiricilere kolay ve hızlı kodlama imkanı sağlar.
React’in tarihi, 2011’de Facebook’ta prototip olarak ortaya çıkması ve 2015’te React Native ile açık kaynak hale getirilmesi şeklindedir. ReactJS kullanarak başlamak için web sayfasına veya uygulamaya eklenebilir.
Örnek olarak, Discord ve Netflix uygulamaları bu yapıyı kullanmaktadır. Node.js ve Angular gibi diğer benzer yapılar da bulunmaktadır.