Python nedir? Bu konuda günümüzün en popüler programlama dili olan Python’dan detaylı bir şekilde bahsetmek ve sizleri bilgilendirmek istiyoruz.
Günümüzde karşımıza pek çok yazılım dili çıkıyor. Bunlardan birisi olan Python, yüksek kullanım oranı sebebiyle liderliği elinde bulunduruyor. Son zamanlarda Java programlama dilinde bir miktar yükseliş olup Python’da gerileme yaşanmış olsa bile Python halen lider konumunda. Python’un bu kadar popüler olmasının pek çok nedeni mevcut. Bunlardan birisi de Python’un makine öğrenimi ve yapay zeka konusunda geleceğin dilleri arasında yer alıyor oluşu. Aslına bakarsak marifet dilde değil, dilin kolay yapısının olması ve yapay zeka kütüphaneleri ile dolu olmasında.
Python Nedir?
Çok paradigmalı bir programlama dili olan Python, aynı zamanda nesne yönelimli olarak da yazılım geliştiricileri karşılıyor. İlk olarak 20 Şubat 1991 tarihinde kullanıcılarla buluşan bu dil, eski bir dil olmasına rağmen günümüzde büyük bir popülerliğe sahip. Python’un etkilendiği diller arasında ABC, Perl, Modula-3, Java ve Haskell bulunurken Boo, Cobra, D, Falcon, Groovy, Ruby ve JavaScript Python’un etkilediği diller arasında yer alıyor. “.py, .pyi, .pyc, .pyd, .pyo, .pyw ve .pyz” uzantılarına sahip olan Python, kolay derleme özelliği sayesinde herhangi bir yazılım olmadan kod yazma imkanı sağlayabiliyor.
Python Nasıl Kullanılır?
Siz değerli kullanıcılar için “Python nedir?” sorusuna cevap verdiğimize göre artık Python’un nasıl kullanıldığına değinmeye başlayabiliriz. Python programlama dili için derleme işlemi yapmak adına yapılması gereken işlem Python kurmak. Python kurduktan sonra kullanıcılar bir Python dosyası oluşturup hemen kod yazabilir ve yazdığı kodu derleyici uygulama ile konsol üzerinden derleyerek çalıştırabilir. İşlem bu kadar basit olsa da şunu belirtmek istiyoruz ki artık daha profesyonel yazılımlar da mevcut. Kullanıcılar derleyicilere sahip yazılımlar ile beraber Python kod geliştirme işlemini daha iyi hale getirebilir. Örneğin bazı yazılımlar sayesinde kodda bir hata olduğunda hemen bilgi verilir.
Python Tarihi
Python, ilk olarak 80’li yılların sonuna doğru fikir olarak ortaya çıktı. Ardından geliştirilmeye başlanan programlama dili, bir süre sonra ilk sürümü ile yazılım geliştiricilerinin önüne çıktı. Python ismi aslına bakarsak piton yılanından gelmiyor. Her ne kadar piton yılanı bir sembol olarak kullanılsa da Python programlama dilinin ismi Monty Python isimli altı kişilik bir komedi grubundan geliyor. Bu grubun bir gösterisi olan “Monty Python’s Flying Circus”, geliştirici ekibi etkileyen bir deneyim oldu. Bu sayede Python ismi ortaya çıktı.
Python, 1.0 sürümüne 1994 yılında ulaştıktan sonra 2.0 sürümü için geliştirme çalışmalarına başladı. Python programlama dilinin 2. sürümü ise 2000 yılında kullanıcılarla buluştu. 2008 yılında ise 3. sürüm yayınlandı. Şöyle bir bilgi verelim ki 2. sürüm ile 3. sürüm arasında uyumluluk sorunları yaşanabiliyor. Yani 2. sürümde çalışan bir yazılım 3. sürümde hata verebiliyor. Çünkü kod yapısında ciddi değişiklikler yapıldı. Bu durum bazı geliştiricileri etkilediği için bazı uygulamalar 2. sürümü kullanmaya devam etti. Bazıları ise 3. sürüme uyumlu hale geldi.
Python Kullanım Alanları
Kullanıcılar için “Python nedir?” sorusu dışında Python dilinin kullanım alanlarından da detaylıca bahsetmek gerekiyor. Python’un yararlanıldığı alanlardan birisi masaüstü uygulaması geliştirmek olarak belirtilebilir. Masaüstü uygulama kodlama konusunda başarılı bir kodlama dili olan Python ile beraber kullanıcının yapabilecekleri şey hayal gücü ile kısıtlıdır. Bir geliştirici, Python’dan yararlanarak hesap makinesi, çizim uygulaması, internetten video indirme yazılımı veya bu gibi pek çok şeyi gerçekleştirebilir.
Python ile beraber kullanıcılar web uygulaması da geliştirebiliyor. Web ile bir bütün halinde çalışabilen Python, sunduğu bu destek sayesinde bazı yazılım geliştiricileri için harika bir olanak haline geldi. Python kullanılarak PHP veya ASP.NET sisteminde olduğu gibi arka planda sunucu çalışacak şekilde bir web sayfası oluşturulabiliyor. Bunun için çeşitli yardımcı kütüphaneler de mevcut. Kısacası Python, PHP gibi arka planda çalışan kodlar sağlıyor ve ön planda HTML, CSS ve JavaScript kodlarını gösteriyor.
Python ile birlikte oyun geliştirmek de mümkün oluyor. Python ile yapılan bu zamana kadar pek çok oyun mevcut. Bunlardan bazılarını yazımızın ilerleyen kısımlarında söz edeceğiz. Genellikle 2 boyutlu bir oyun geliştirmek için kullanılan Python, pek çok oyun kütüphanesi ile beraber kullanıcıların rahatlıkla oyun geliştirebilmesine imkan tanıyor. Yazılım geliştiricileri ister kütüphaneden yararlanarak ister bir oyun motoru ile Python desteğini kullanarak oyun geliştirebiliyor.
“Python nedir?” sorusu dışında sizlere verebileceğimiz bir diğer bilgi Python’un yapay zeka alanında da kullanıldığı. Makine öğrenimi ve yapay zeka alanında kendini geliştiren bir dil olan Python, pek çok yapay zeka kütüphanesine sahip. Bu doğrultuda yazılım geliştiricileri, bu kütüphanelerden faydalanarak Python ile birlikte yapay zeka destekli uygulamalar geliştirebiliyor ve kendini bu alanda ilerletebiliyor.
Python, kötü amaçlı yazılım geliştirme konusunda da popüler bir programlama dili. Örneğin DDoS atakları yapmak için bu yazılım ile geliştirilmiş pek çok uygulama mevcut. Bunun yanı sıra hack yazılımları konusunda da Python ile kodlanmış birçok uygulama bulunuyor. Bu yazılımların bazılarının içerisinde kötü amaçlı kod olabileceğini belirtelim. Ayrıca kullanıcıların kötü amaçlı yazılım kullanmasını tavsiye etmiyoruz.
Python için Eğitim Kaynakları
“Python nedir?” ile birlikte eğitim kaynakları da öğrenilmeli. Python öğrenmek için yazılım geliştiricilerinin karşısına birçok eğitim kaynağı çıkıyor. Bunlar arasında W3Schools, TutorialsPoint ve Udemy gibi çeşitli kaynaklar yer alıyor. Bir kullanıcının bu alanda uzman bir tecrübeye sahip olması için kod yapısını öğrenmek yeterli değil. Bununla beraber popüler bazı kütüphanelerde profesyonel olmak ve buna ek olarak örnekler yapmak gerekiyor. Algoritma becerisi ve mantıklı düşünme kod yazarken kodun verimliliğini de arttıran bir durum.
Python ve Yapay Zeka İlişkisi
Python, yapay zeka konusunda ilişkilendirilmiş bir yazılım geliştirme dili olduğu için insanlar da yapay zeka ile Python’un neden bağlantılı olduğunu merak edebiliyor. Aslına bakarsak Python’un bu şekilde ilişkilendirilmesinin nedeni Python üzerinde pek çok yapay zeka kütüphanesinin bulunması. Python, hem kolay kullanımı hem de makine öğrenimi ile yapay zeka arasında ortaya koymuş olduğu kütüphaneleri sayesinde yapay zeka alanında üstün dillerden biri haline gelmiş durumda. Kısacası yapay zeka kütüphaneleri ve topluluğun burada yoğunlaşması sebebiyle Python bu alanda tercih ediliyor.
Python ile Geliştirilmiş Bazı Yazılımlar
“Python nedir?” konusunun yanı sıra Python ile beraber geliştirilen pek çok yazılımın da bilinmesi gerekiyor. Bu yazılımlardan birisi Reddit olarak bizlerin karşısına çıkıyor. Reddit, geçtiğimiz günlerde r/place etkinliği ile öne çıkmıştı. Büyük bir platform olan Reddit, Python ile geliştirildi. Bir diğer popüler yazılım Blender olarak bizleri karşılıyor. Blender, 3 boyutlu modelleme yapmak için kullanılsa da bunun yanı sıra video düzenleme ve oyun yapımı konusunda da kullanılan bir yazılım olarak geliştiricileri memnun ediyor. Bunun dışında Inkscape, Maya, Google, Facebook, Instagram, Quora ve Dropbox gibi daha pek çok yazılım Python kullanmış durumda.