Push Notification, hemen hemen her yerde karşımıza çıkıyor ama muhtemelen isminin bu olduğunu bile bilmiyordun.
Çok mantıklı çünkü eğer bu işin içinde değilsen muhtemelen bu terimi hiç ama hiç duymadın.
Peki ama bu işin içindeysen ve duyman gerekiyorsa?
İşte bu nedenle bu rehberde yazılım alanında bilmen gereken en önemli noktalardan biri olan Push Notification nedir, avantajları nelerdir ve daha da önemlisi nelere dikkat ederek oluşturman gerekir diye bakacağız.
Hazırsan başlayalım!
Push notification, daha önce web sitelerinde defalarca görmüş olduğumuz açılır pencerelerden başka bir şey değildir. Bu anlık bildirimler mobil cihazlarda, tabletlerde ya da bilgisayarlarda açılabiliyor.
Başarısız kullanımları web sitesi ziyaretçilerini soğutsa da faydalı kullanarak ciddi oranda ticari başarı elde etmek mümkün.
Ele alacağım push notification, web sitesini takip eden kişiler online oldukları süre boyunca aktif halde çalışan bir özelliktir. Yani anlık bildirim almak için o web sitesinin açık olması şart değil. İnternet tarayıcının açık olması bu bildirimleri alman için yeterlidir.
Kullandığın tarayıcı push notification ile uygulama içi anlık bildirimleri birbirine karıştırmamak gerekiyor. Bu ikisinin farklı özellikleri vardır.
Uygulama içi push notification, yalnızca mobil cihazındaki bir uygulama tarafından tetiklendiğinde bildirim gönderebiliyor.
Tarayıcı push notification ise kullanıcı bildirim almak istediği sürece hem mobil cihazlardan hem de tarayıcıdan tetiklenen bildirimleri gönderebiliyor.
Yani anlık bildirimler sayesinde tarayıcılar üzerinden hem web kullanıcılarına hem de mobil cihaz kullanıcılarına bildirim gönderebiliyorsun.
Mobil kullanıcılara ulaşmak için ayrıca bir uygulama geliştirmene gerek kalmıyor.
Bahsettiğim push notification, bir web sitesi ile kullanıcı arasındaki anlık ilişimi otomatik olarak sağlayan özelliğe sahiptir.
Senin web sitenden anlık bildirim almayı kabul eden kullanıcılar, gönderdiğin bildirimleri anlık olarak görüntüleyebilir.
Dolayısıyla kullanıcılarla direkt olarak etkileşime girebilme şansına sahip olursun.
Son birkaç yılda aşırı derecede rağbet görmeye başlasa da push notification’ın diğer yöntemlerle senkronize şekilde kullanımı henüz yaygınlaşmadı.
Pazarlamacılar hala bu push notification özelliğinin kullanım şeklini inceliyor.
Push notification, tekrar eden ziyaretçi sayılarını, kullanıcı bağlılığını ve yeniden etkileşimi oranlarını arttırdığı istatistiklerle sabittir.
Bu rehberde var olan tüm bilgi ve istatistiklerden faydalanarak anlık bildirimler özelliğinin kullanımını detaylıca inceleyeceğim.
Push Notification, birkaç farklı bileşenden oluşurlar.
Bu bileşenler genelde başlık, mesaj, görsel ve URL olur. Anlamlı bir görsel seçilir, ilgi çekici bir metin girilir ve birkaç emoji kullanarak web sitesi ziyaretçisini cezbetmeye çalışılır.
Bu anlık bildirim mantığının örnek bir şablonu şöyledir:
İzin verilen karakter limitini geçmeyecek şekilde bir metin yaz, başlık belirle, görsel ya da konuyu açıklayan emojiler ekle, doğru bağlantı URL’sini belirt ve gönder! Aslında ilk anlık bildirimini müşterilerine göstermen bu kadar basit.
Yani en azından teorik olarak süreç böyle işliyor. Pratikte ise dikkat edilmesi gereken çokça detay var.
İçeriğin devamında anlık bildirim oluştururken dikkat edilmesi gereken hususların tamamından detaylıca bahsedeceğim.
Aslında Push Notification mesajı göndermeye başlayacaksan kullanacağın ilk mesaj, opt-in denilen bu izinli pazarlama mesajı olacaktır.
Bu mesajın temel fonksiyonu web siteni ziyaret eden bir kullanıcıyı, gerçek bir takipçiye dönüştürmektir.
Bir web sitesini ziyaret ettiğinde karşına çıkan ‘Firmamızın size özel kampanyalarından haberdar olmak istiyor musunuz?’ sorusu ya da buna benzer metinlerle hazırlanan alternatif sorular, bahsettiğim bu izinli pazarlama mesajları oluyor.
Evet cevabını verirsen firmanın e-mail bültenlerine ya da tüm reklam kanallarına kendi rızanla dahil olmuş oluyorsun.
Elbette burada ziyaretçi kazanmanı sağlayacak şey, onlara bir değer sunuyor olman.
Hadi bunu detaylı inceleyelim.
Web sitende Push Notification özelliğini aktif ettiğinde, web siteni ziyaret eden kişiler tarayıcılarında minik bildirim kutucukları görecekler.
Bu kutucukta onlara, senin web sitenden bildirim almak isteyip istemedikleri sorulacak. Eğer senden bildirim almak isterlerse takipçilerine eklenecekler ve onlara anlık bildirim göndermeye başlayabilecek, farklı zamanlarda onları yeniden web sitene çekmeye çalışabileceksin.
Web siteni ziyaret eden kullanıcılardan Push Notification izni istediğin metin de en az web siten kadar ilgi çekici olmalı.
Eğer kullanıcı senden Push Notification mesajları almayı kabul ederse devam eden süreçte o kullanıcıya birbirinden farklı kampanya ve promosyonları, anlık olarak iletebileceksin.
Kullanıcıları kendine çekebilmek için anlık bildirim mesajlarının içeriğini doldurmalısın. Bulunduğun sektöre ve hedef kitlenin davranışlarına göre, Push Notification mesajlarının zamanına karar vermelisin.
Siteni ziyaret eden kullanıcılara bu anlık bildirim izin mesajını ne zaman göstereceğin de sana kalmış.
Web siteni ilk defa ziyaret eden kişilere bu soruyu sorabileceğin gibi belirli bir sayıda ziyaretten sonra bu soruyu sormaya da karar verebilirsin.
Bulunduğun sektöre ya da web sitene göre Push Notification iznini ne zaman istemenin daha iyi olacağına karar verebilirsin.
Push Notification izinlerini test etmen ve hangi aşamada izin istersen daha yüksek geri dönüş aldığını görmen de bu kararı almak için fikir verebilir.
Burada önemli olan bir diğer konu da abonelikten çıkma kolaylığıdır (opt-out). Eğer kullanıcı anlık bildirim aboneliğinden kolayca çıkabileceğini bilirse markana duyduğu güven de artar.
Push Notification özelliğinin 3 tipi vardır: Web Push Notification, Masaüstü Push Notification ve Mobil Uygulama Push Notification.
Web Push Notification sayesinde hem mobil cihazlara hem de masaüstü cihazlara, kullanıcılar o an web sitesinde olmasa bile, anlık bildirim iletebilirsin. Ziyaretçiler hiçbir şey indirmeden ve ekstra bir zahmete girmeden, yalnızca bir tıkla bu bildirimleri almaya başlayabilir.
Web Push Notification direkt olarak tarayıcılara iletildiğinden dolayı bu bildirimi göndermek için uygulama yazmana falan gerek yok. Bir web sitenin olması Push Notification gönderebilmen için yeterlidir.
Elbette hazırlayacağın anlık bildirimler web siteni ziyaret eden kullanıcılara gösterilebileceği için web sitesi trafiğin büyük önem arz ediyor. Web sitenin tıklanma oranı ne kadar yüksekse anlık bildirim gönderebileceğin kitle de o kadar büyük olacak.
Pazarlamacılar bu yöntemi genellikle web sitesine olan bağlılığı arttırmak ve siteyi ziyaret eden kişilerin geri gelmesini sağlayarak satış rakamlarını yükseltmek için kullanıyor.
Web sitesinden kolayca gönderilebilen bu Push Notification ayarlamak için teknik bir alt yapıya sahip olmana pek gerek yok.
İşlem oldukça kolaydır. Aslında pazarlamacıların bu Push Notification olayını sevmesinin diğer bir sebebi de bu’dur.
Web Push Notification özelliğinin aksine Masaüstü Push Notification yalnızca kullanıcının bilgisayarında çalışıyor.
Bu bildirimler genellikle masaüstüne indirdiğin ürünler sayesinde çalışıyor ve müşteri bağlılığı sağlıyor.
Bu bildirimlerin hazırlanması web anlık bildirimlerine göre biraz daha karmaşıktır o yüzden yazılımcıdan ya da yazılım konusunda uzman birinden destek almak isteyebilirsin.
İndirdiğin bir ürün sayesinde tetiklenen Masaüstü Push Notification türüne benzer şekilde Mobil Uygulama Push Notification da cihazına indirilmiş bir ürün tarafından tetiklenerek çalışıyor. Tıpkı diğerleri gibi bu anlık bildirimlerin amacı da müşteri bağlılığını arttırmak. Mobil Uygulama Push Notification özelliğini hazırlamak da biraz karmaşık bir sürece sahiptir.
Herkes kendisi için hazırlanmış sürprizli minik notları sever. Web siteni ziyaret eden bir kullanıcının buzdolabına tatlı bir not bırakman mümkün olmasa da bunu dijital alanda yapabilirsin. Aslında Push Notification özelliğinin en doğru tarifi de sanırım bu’dur. Ziyaretçilerine gösterebileceğin mini notlar ve hatırlatmalardır.
Müşteriler bu notları samimi bulursa tıklarlar ve pazarlama ağına dahil olmuş olurlar. Bu bildirimler müşterilerinin ürünlerinle olan bağını korumasını, eğlenmesini hatta sevildiğini hissetmesini sağlar. Daha önce aldığın Push Notification mesajlarını düşünürsen eminim seni mutlu eden birkaç Push Notification mesajı aldığını hatırlayacaksındır. Gülücüklerle dolu ‘güle güle harca, hesabına para transferi gerçekleşti’ mesajı mesela.
Push Notification mesajlarını ne kadar etkileyici hazırlarsan alacağın dönüşüm oranı da o derece yüksek olur. Bu noktada görsel seçimi, metin tercihi ve tabii ki sunduğun fırsatın detayları oldukça önemlidir.
Push Notification tiplerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:
Her şey para değil tabii ki ancak bu Push Notification yöntemi bir nevi premium Push Notification diyebilirim. Bu bildirim metodunda mesajına görseller ve emojiler ekleyip bildirimine 2 eylem çağrısı (CTA) ekleyebilirsin.
Çoğu zaman müşteriler bazı ürünleri sepete ekliyor ancak yüksek kargo ücretleri, uzun teslim süresi, ödeme güçlükleri gibi nedenlerle siparişi almadan siteyi terk ediyor. Elbette burada müşterinin o an başka bir işinin çıkması, şarjının bitmesi gibi alakasız sorunlar da oluyor. Sonuç olarak kart yarım kalıyor ve müşteri ürünü satın almadan çıkıyor.
Sepetini yarım bırakan bu müşterilerin ürün satın almaları için yeniden hedefleme yöntemini kullanarak anlık bildirim gönderebilirsin. Bunun yöntemleri şöyledir:
Müşterileri sepete ekledikleri ürünü satın almaları için dürtmek mi istiyorsun? Maalesef Facebook’tan dürtme, MSN’den daha fazla titreşim gönderme dönemleri geride kaldı.
Müşterilere ‘Sepetinde 1 ürün kaldı. Stoklar bitmeden hemen işlemi tamamla!’ gibi eylem çağrısına sahip Push Notificationlar gönderebilirsin. Bu sayede müşteriyi bu işlemi acilen tamamlaması için de teşvik edebilirsin.
İş hayatında sıkça kullanılan bu tabir, ‘ben sadece hatırlatıyorum, karar senin kararın’ cümlesinin kurumsal üsluptaki karşılığıdır. Mesela müşterilerine güncel tatil trendleriyle ilgili bilgi mi vermek istiyorsun? Onlara yurt dışında tatil kampanyalarına dair bir Push Notification gönder! Aslında işlem bu kadar basit.
Web siteni ziyaret eden kullanıcılara göndereceğin bilgi verici Push Notification, potansiyel müşterilerin markanla bağ kurmasını sağlayacaktır.
Müşterilerine hava durumunu, yaklaşan etkinlikleri, yeni yıl kampanyalarını, ilgi alanlarına dair gelişmeleri ve çok daha fazlasını anlık bildirim olarak gösterebilirsin. Eğer bu bildirimler senin iş modelinle uyuşursa zaman kaybetmeden anlık bildirimler göndermeye başlayabilirsin.
Müşteri yolculuğunu teşvik edici anlık bildirim kampanyalarıyla daha keyifli hale getirebilirsin. Tetiklenmiş kampanyalar, anlık bildirimleri müşteri yolculuğunu iyileştirmekte kullanabileceğin en proaktif yöntemlerden biridir. Bu metotla; satış hunine girmiş müşterilere, onlar için hazırladığın şablonlarda, istediğin zamanlarda istediğin kampanyalara dair otomatik anlık bildirim mesajları gönderebilirsin.
Push Notification mesaj stratejine uygun şekilde, açık uçlu ya da kapalı uçlu kampanyalar hazırla ve müşterilerine göndermeye başla. Açık uçlu kampanyalar, herhangi bir eylem sonrasında sona ermeyecek, genel geçer teşvik mesajları içeren kampanyalardır. Bunları düzenli olarak kullanabilirsin.
Kapalı uçlu diye tabir ettiğim kampanyalar ise müşteriyi belli bir aksiyon almasına teşvik eden kampanyalardır. Müşteri o aksiyonu aldıktan sonra kampanya sona erer ve bu anlık bildirim durur. Yani sepetteki ürünü yarım kalmış bir müşteri, geri dönüp o ürünü satın aldıktan sonra anlık bildirim gösterimi durdurulur.
Kurduğun iş platformu sitesindeki bir kullanıcı profilini tamamlamadı mı? E-ticaret sitendeki bir müşteri ürünleri sepete ekleyip satın almadan mı çıktı mı? Önceki alışverişinden kazandığı puanı henüz kullanmamış bir müşterin mi var?
Onlara bir Push Notification göndererek kaçırmak üzere oldukları fırsatlara dönüp bir daha bakmalarını söyleyebilirsin. Bu kampanya müşterileri hem memnun eder hem de markaya sağdık kalmalarını sağlar.
Online alışveriş yapan kullanıcılar, ilgilendikleri ürünü ya da hizmeti satın almadan web sitesinden çıkış yapabiliyor. İş yoğunluğu, kararsızlık, web sitesindeki ya da ödeme sekmesindeki problemler gibi birçok neden, müşterinin sepete eklediği ürünü satın almadan çıkmasına ya da doldurmaya başladığı formu yarım bırakmasına sebep olabiliyor. Eğer bu müşterileri takip edip anlık bildirimler vasıtasıyla onlara ürünü ya da hizmeti yeniden hatırlatırsan yarım bıraktıkları işlemi tamamlamalarına da yardımcı olursun. Dolayısıyla dönüşüm oranların ve satış rakamların artar.
Bu yöntem; spor merkezleri, iş platformları, eğitim platformları, gıda siteleri, e-ticaret firmaları ve daha birçok iş formu için idealdir.
İlgili Haber
Bu kampanya modeli, online tanışma siteleri, yakındaki mağaza /atm bulma uygulamaları gibi birçok işletme için idealdir. Örneğin, müşterilerine bulundukları konuma ve ilgi alanlarına göre en ideal restoranları gösteren bildirimler gönderebilirsin. Böylelikle hem müşterilerinle bağ kurmuş hem de ürün ve hizmetlerinin tanıtımını yapmış olursun.
Tinder gibi tanışma uygulamaları ve sosyal temalı uygulamalar, ilgi alanlarına dayalı coğrafi bildirimlerin en çok ekmeğini yiyen firmalar arasındadır.
Tinder, eğer premium üye değilsen bulunduğun lokasyonun çevresindeki kişilerle konuşmanı sağladığı için bu Push Notification özelliğini kullanması oldukça anlaşılır bir durumdur.
Müşterilerinin çoğu web siteni mobil cihazlardan mı ziyaret ediyor?
O zaman anlık bildirimlerinin de mobil cihazlara uyumlu olması şart. Bu bildirimleri göndermek için dünya kadar para harcayarak uygulama geliştirmene gerek yok. Bu işlemi mobil cihazlardaki tarayıcılar üzerinden kolaylıkla yapabilir, müşterilerinin mobil cihazlardan rahatlıkla Push Notification almasını sağlayabilirsin.
İlgili Haber
Müşterilere aciliyeti olan teklifler göndermek için zamana bağlı anlık bildirimleri kullanabilirsin. Müşterilere sınırlı süreyle geçerli bir kampanyanın bildirimini mi göndermek istiyorsun? Bunun için belirli aralıklarla müşteriye hatırlatıcı bildirimler gönderebilir, kampanya süresinin bitimine ne kadar kaldığını hatırlatabilirsin. Kampanyanın cazibesine göre müşterilerin harekete geçtiğini göreceksin.
Zamana dayalı anlık bildirimlerde kampanya bitiş tarihini önceden belirler, müşterilere ona göre belirli aralıklarda hatırlatma bildirimleri gönderirsin. Süre dolmadan önce web sitesini ziyaret eden kullanıcılar, ilgili kampanyayı kolayca bulmalı ve hemen satın alma işlemini gerçekleştirebilmelidir.
Araştırmacılar Push Notification özelliklerinin dönüşüm oranının klasik e-mail pazarlamasına göre 4-8 kat daha yüksek olduğunu tahmin ediyor. Bunu sağlayan en önemli ölçüt, Push Notification özelliğinin kullanıcı iznine tabii olmasıdır. Web siteni ziyaret eden kullanıcıdan direkt olarak Push Notification izni istiyorsun ve ancak izin verirse ona mesaj gönderebiliyorsun.
E-mail pazarlaması için de benzer izinler alınabiliyor ancak firmalar genelde izin alma yöntemine başvurmuyor. Bir şekilde e-mail adreslerine ulaşıp seni reklam ağlarına ekliyorlar ve mail bombardımanına başlıyorlar. Son dönemde getirilen zorunluluklardan dolayı genelde bu e-maillerin altına abonelikten çıkma seçeneği eklendi.
Görece kolay bir şekilde bu e-mail aboneliğinden çıkabilmeye başladık. Yine de şahsen reklam ağlarına nasıl dahil olduğumu bilmediğim birçok platformdan tanıtım bültenleri ve e-mail iletileri alıyorum. İstenmeyen bu e-mailler firmalara olan güvenimi kırıyor ve bağ kurmamı engelliyor.
Push Notification da ise izin isteme gibi bir zorunluluk vardır. İzin vermeyen kullanıcıya anlık bildirim göndermek mümkün değil. Dolayısıyla müşterilerin tamamı, zaten ürünlere ilgi duyan kişilerden oluşuyor. Bu sayede müşterilerin güvenini kazanabiliyor, onlarla direkt olarak bağ kurabiliyorsun.
Push Notification sayesinde markanın hedef kitlen üzerindeki bilinirliğini yalnızca tek bir ‘izin ver’ tıklamasıyla arttırabilirsin. Müşterilere, Push Notification alıp almama seçeneği sunarsın ve kabul ederseler senin onlara özel olarak hazırladığın satış odaklı anlık bildirimleri görmeye başlarlar.
Elbette burada önemli olan şey müşterilerin ilgisini çekecek anlık bildirim şablonları hazırlamak ve onları ürün satın almaya teşvik edecek sayfalara yönlendirmen olacak. Bu kurguyu başarılı şekilde yapman satış rakamlarını da optimize edecek. Eğer bu işlemi başarılı şekilde organize edemezsen müşteriler web siteni ya da ilgili sayfalarını tekrar ziyaret etse bile ürün satın almadan terk edebilirler. Ancak başarılı bir anlık bildirim stratejisi yürütürsen müşterilerin sadakatini kazanabilirsin.
Birçok firma düşük potansiyel müşteri oluşturma rakamlarından ve düşük kaliteli hedef kitlesinden şikayet eder. Yani firmanın web sitesini inceleyen çok sayıda kişi vardır ama bunların büyük bir yüzdesi ürün satın alma ihtimali olmayan kişilerdir. Dolayısıyla kitle geniş olmasına rağmen satış rakamları oldukça düşüktür.
Push Notification sayesinde bu kalitesiz potansiyel müşteri ipuçlarıyla uğraşmak zorunda kalmazsın. Ürünlerinle ilgilenen ve almayı düşünen kişiler yalnızca tek bir tıklamayla senden anlık bildirim almaya başlar. Bu işlem için onlardan kişisel bilgilerini, cep telefonu numaralarını ya da mail adreslerini istemezsin. Yalnızca bildirim almayı kabul etmeleri yeterlidir. Dolayısıyla dönüşüm oranı yüksek olacak kişileri, en kolay yöntemle satış hunine dahil etmiş olursun.
Ek olarak, anlık bildirimler kullanıcıdan izin alınarak yapılan işlemlerdir ve gönderdiğin anlık bildirimin kullanıcının tarayıcısında (Crome, safari gibi) gösterileceğinden emin olabilirsin. Crome, Safari, Firefox gibi tarayıcılar birçok internet kullanıcısı tarafından aktif olarak kullanıldığı için hedef kitlene rahatlıkla ulaşabileceğinden emin olursun.
Müşterileri bir kez sitene çekmeyi başarmış olabilirsin ancak onları devamlı ziyaretçiler haline nasıl getireceksin? Kaliteli mesajlar müşterilerinin ilgisini çekip onlarla yeniden bağ kurmanı sağlayabilir.
Push Notificationlar ile ziyaretçilerine tıklanabilir mesajlar gönder ve onları tekrar web sitene çekmeye çalış. Bu sayede geri dönen kullanıcı sayısını arttırabilir, onlar için hazırladığın özel mesajları bildirim olarak gönderebilirsin. Bu Push Notification mesajlar çeşitli promosyonlardan, makalelerden ya da müşterilerin web siteni ziyaret etmesini sağlayacak ilgi çekici içeriklerden oluşuyor olmalıdır.
Eğer pazarlama sektöründe deneyimliysen bir bülten ya da e-mail hazırlamanın ne kadar zaman alabildiğini biliyorsundur.
İddialı bir metin hazırlamak, makale yazmak, görselleri bulmak ve modifiye etmek oldukça zahmetli süreçler. Push Notification mesajlarını hazırlamak ise çok daha kolaydır.
Push Notification mesajlarının metin kısımları daha kısa, şablonları daha rahat hazırlayabileceğin türde. Dolayısıyla ciddi oranda zaman tasarrufu sağlıyor. Push Notification için önemli olan tek şey müşterileri etkileyecek tasarımlar yapmak ve onları kancaya takmaktır.
Push Notification sayesinde var olan müşterilerine doğru zamanda ulaşma ve fırsatları somut hale getirme şansına sahipsin. Gerçek zamanlı bildirimler göndererek müşterilerinden anlık geri dönüşler alman mümkündür.
Push Notification mesajlarını programla, bitiş koşullarını ve sürelerini belirle, her bölgeye ve zaman dilimine göre mesajlarını düzenle ve bildirim göndermeye başlayabilirsin.
Push Notification, SMS’lerden ve tanıtım e-maillerinden çok daha iyi performans gösteriyor.
İnsanlar mesajlarını kontrol etmeyebilir ya da e-mailleri spam olarak işaretleyebilir. Bu bildirimler ise direkt olarak kullanıcıların bilgisayarlarındaki ya da mobil cihazındaki tarayıcıda görüntülenir ve dikkat çeker.
İlgili Haber
Mobil uygulama oluşturmaya tonlarca para harcamadan da mobil cihaz kullanan kişilere ulaşabilirsin. Bu müşteriler aynı uygulamalarda olduğu gibi tarayıcıları sayesinde android cihazlarında senin anlık bildirim mesajlarını alabilecekler. Müşterilerinin bu anlık bildirimleri alabilmesi için sahip olması gereken tek özellik, mobil cihazlarının Crome, Firefox ya da Opera gibi tarayıcılarla uyumlu olmasıdır.
Push Notification özelliğinin çekirdeğinde Google’ın Firebase Cloud Messaging (FCM), Apple’ın APNS gibi teknolojileri mevcuttur. Bu teknolojiler Safari ve Microsoft Edge gibi platformlarda anlık bildirimlerin iletimini sağlıyor.
Bu servislerin nasıl çalıştığını anlatmak için Firebase bulut mesajlaşmasını örnek alalım.
Bu mesajlaşma çözümü hem mobil uygulamaların hem de web sitelerinin kullanıcılarına Push Notification mesajı göndermesini sağlıyor. Uygulama sunucuları bildirimde gösterilecek içeriği ve kullanıcı iletişim bilgilerini Firebase (FCM)’ye gönderiyor. FCM de bu bilgileri doğruluyor ve bildirimleri son kullanıcılara iletiyor. Bu anlık bildirimler gönderildikten sonra ise sistem bildirimlerin gösterim verilerini ve kullanıcıların tıklamalarını verilerini geri bildiriyor. Bu veriler web sitelerinin ve uygulamaların anlık bildirim performansını takip etmesini sağlıyor.
FCM dediğimiz Firabase, Google’In şemsiyesi altında bulunsa da Mozilla Firefox, Opera gibi API destekleyen tarayıcılarda da çalışabiliyor. Bu özellik anlık bildirimlerin web uygulamasına iletilmesini sağlıyor. Bu aynı zamanda web uygulamalarının sunucu tarafından gönderilen bildirimleri almasını da sağlıyor.
Push Notification, kullanıcıların verdiği izin dahilinde internet tarayıcıları üzerinden iletiliyor. Bu bildirimler Google Chrome, Firefox, Opera ve Safari tarayıcılarında kullanılabiliyor. Aynı zamanda kullanıcıların mobil cihazlarında da kullanılabiliyor. Yani Android ya da iPhone kullanıcıları, mobil cihazlarında bu tarayıcılardan birine sahipse gönderilen bildirimleri mobil cihazlarından da alabiliyorlar.
Bu sayede mobil cihazlara Push Notification gönderebilmek için uygulama sahibi olma zorunluluğu ortadan kalkıyor.
Push Notification mesajlarını hazırlayıp yayına aldıktan sonra kampanyanın doğru şekilde çalışıp çalışmadığını kontrol etmek isteyeceksin.
Bunu doğru şekilde ölçmen ve verileri satış hunini geliştirmede kullanman için birden fazla metriğe bakman gerekecek.
Aşağıda paylaşacaklarım, kampanyanın performansını incelerken göz ardı etmemen gereken metriklerden oluşuyor:
Başarılı bir Push Notification oluşturmak için ilk adım, izinli anlık bildirim sürecini doğru oluşturman gerekir.
Eğer hedef kitlen Push Notificationlara izin vermezse sağlıklı bir takipçi grubu oluşturamazsın.
Kullanıcılarının bu tarzda bildirimlere izin verme oranını takip et ve mesajına nasıl reaksiyon verildiğini incele. Buradan elde edeceğin verilere göre, Push Notification için izin isteme metodunu optimize edebilir, kullanıcılara anlık bildirim alarak ne çeşit fayda sağlayacaklarını gösterebilirsin.
Burada asıl amaç kullanıcıları bu Push Notification almaya ikna edecek, dikkat çekici ve başarılı anlık bildirim izin mesajı oluşturmaktır.
Hedef kitlenin bildirimleri masaüstünden mi yoksa android cihazlardan mı aldığını öğren. Aslında bununla da kalmayıp hangi tarayıcının anlık bildirim kampanyan için en iyi performansı gösterdiği ölçmeye çalış.
Bu işlemdeki amacının müşterilere yalnızca Push Notification göndermek olmadığını, nihai hedefinin daha geniş kitleye ulaşmak olduğunu unutma.
Son gönderdiğin bildirimin gösterim verilerini ve tıklanma oranını inceleyerek yaptığın işlemin performansını gözlemle. Bu istatistiki veriler sana bildiriminin kaç kişiye başarılı şekilde iletildiğini gösterecektir.
Bu sayede içerik kaliteni de ölçme ve değerlendirme şansı bulacaksın. Spesifik kullanıcı portföyüne, onlar için hazırladığın özel Push Notificationları gösterirsen kampanyanın performansının nasıl arttığını da göreceksin. Bu şekilde kaç kullanıcının mesajını incelediğini ve kaç kullanıcının karşılama sayfanı ziyaret ettiğini görebilirsin.
Bu istatistikleri doğru şekilde toplamak ve incelemek, ileride yapılacak tüm reklam ve pazarlama çalışmalarında fayda sağlayacaktır. Elbette Push Notification mesajlarını da bu veriler ışığında optimize etme şansı bulacaksın.
Dönüşüm oranı demek bir anlamda web sitenle etkileşime geçmiş ve istediğin aksiyonları almış kişilerin oranı demektir. Burada kastettiğim aksiyon bir ürün satın almaya karar vermek, siteye üye olması için bir arkadaş önermek ya da bir blog postunu okumak olabilir. Dönüşüm oranı, yayınladığın Push Notification kampanyasının nasıl performans gösterdiğine dair detaylı bir resme sahip olmanı sağlar.
Dönüşüm oranını takip ederken hangi kaynağın web sitene en çok trafik sağladığını, hangi yöntemle elde ettiğin trafiğin en çok dönüşüm sağladığını görebilirsin. Bunu yapmak için anlık bildirim kampanyalarına UTM parametreleri eklemen yeterlidir. Bu sayede hangi kaynağın daha iyi performans gösterdiğini inceleyebilirsin. Bu sayede iyi performans gösteren kaynaklara ağırlık verebilir ya da zayıf performans gösteren kaynakları iyileştirmeye gidebilirsin.
İlgili Haber
Evet, Push Notification var olan birçok dijital pazarlama kanalına göre henüz çok yeni bir özelliktir.
Evet, birkaç yıl gibi kısa bir sürede büyük bir sıçrama yaptı ve e-maillerden 4 kat daha fazla dönüşüm oranına ulaştı. Ancak bu durum, Push Notification özelliği fayda sağlayarak ana iş metriklerini kolayca büyütebileceğin anlamına gelmiyor. Bu Push Notificationların işe yaraması için müşteri yolculuğunun, mesajları hazırlamaktan kullanıcıya göstermeye kadar, tüm süreçlerinin planlanmış olması gerekiyor. Bir anlık bildirim stratejisini iyi yapan önemli bileşiklere bir bakalım:
Hazırladığın içeriklerin hedef kitlene hitap ettiğinden emin olmalısın.
İdeal hedef kitlende bulunan müşterilerin hangi soruları sorduğunu iyi anlamalı ve bu sorulara cevap veren içerikler hazırlamalısın. Aynı zamanda hazırladığın içeriklere görseller ekleyerek bu içeriklerin anlaşılabilir olmasını sağlamalısın. Eğer içerik iyi değilse ne kadar reklam yaparsan yap istediğin verimi alamazsın. Bu yüzden anlık bildirimlerindeki reklam metinlerinin ikna edici olmasına özen göstermelisin. Bu metinleri hazırlarken aklında tutman gereken birkaç nokta şöyledir:
Kullanıcıları Push Notification tıklamak için acele ettirecek ve belirli aksiyonları hızlıca almasını sağlayacak mesajlar hazırlamalısın. Kullanıcılar anlık bildirimini gördüğünde bahsettiğin indirimden yararlanmak ya da paylaştığın makaleyi siteden kaldırılmadan indirebilmek için acele etmeliler. Aksiyon odaklı metinler müşterileri harekete geçirir. Dolayısıyla bu gibi metinlerin dönüşümleri ve yarattığı etkileşimler sıradan metinlere göre çok daha yüksektir.
Web siteni ziyaret eden müşteriler özel olduğunu hissetmek ve sınırlı süreli özel kampanyalardan yararlanmak isterler. Eğer müşteriye zaten ilgi duyduğu bir ürünü X gününe kadar %20 indirimle sunuyorsan müşteri X gününden önce bu fırsatı değerlendirmek isteyecektir. Dolayısıyla anlık bildiriminin dönüşüm oranı da yüksek olacaktır.
Eğer yeterince geniş bir e-mail takipçi portföyün varsa seni takip eden bu kullanıcıları etkileyici bir e-mail ile web sayfana yönlendirebilir, buradan da anlık bildirim almayı kabul etmelerini sağlayabilirsin. Eğer müşteriler anlık bildirimlere onay verirse satış kanallarına dahil olmuş olur ve kolaylıkla onlarla etkileşime girebilir, kendilerine kampanya ve promosyonlarını sunabilirsin.
Web sitenin trafiğini arttırman, anlık bildirim gönderebileceğin kitleyi genişletmeni sağlar. Ne kadar geniş bir hedef kitlesine sahipsen o kadar fazla kişiye anlık bildirim gönderme şansına sahip olursun. Push Notification mesajlarına izin veren kullanıcılar, belki de web sitenden ürün ya da hizmet almaya en yatkın kişilerden oluşur.
Markanı birden fazla sosyal medya platformunda tanıt ve hedef kitlenle aktif olarak iletişime geçecek bir sistem inşa et.
Bunu başardıktan sonra kullanıcıların web siteni ziyaret etmesini sağlayarak anlık bildirim onayı vermelerini kolaylaştırabilir, bundan sonra yapacağın kampanyaların hedefi haline gelmelerini sağlayabilirsin. Uygulayabileceğin bir diğer etkili yöntem de halihazırdaki müşterilerinden referans vererek ürün ve hizmetlerinin ne kadar iyi performans gösterdiğini paylaşmak olacaktır.
İnsanlar başkalarının deneyimlerine saygı duyarlar ve bir firmanın güvenilir olup olmadığına buna göre karar verirler. Yapılan araştırmalar, insanların web sitelerindeki ve sosyal medyadaki yorumlara güvendiğini ve bu yorumları arkadaşlarından gelen yorumlar kadar önemsediğini gösteriyor. Dolayısıyla bu deneyimleri potansiyel müşterilerle paylaşmak dönüşüm oranlarını ve satış rakamlarını arttıracaktır.
Bilgi verici içeriğe sahip olan ve potansiyel müşterilerine ürün ve hizmetlerini hatırlatacak içerikler hazırlamalısın.
A/B testi ile hangi Push Notification şirket hedeflerine ve müşterilerin tercihlerine daha başarılı şekilde hitap ettiğini ölçebilirsin. Bu oldukça önemli bir konu çünkü anlık bildirim mesajlarının müşterilere hitap etmesi gerekir. Bu yüzden verdiğin mesajlarını doğru hissiyatlar uyandırdığından emin olmalısın. Push Notification içeriğin doğasına uygun şekilde genişletebilirsin.
Bu arada e-posta bültenimize üye olmadıysan üye olabilirsin, en yeni makaleler geldikçe seni haberdar ediyor olacağım.
[newsletter_signup_form id=4]Müşteri beklentilerini doğru anlaman ve daha önceki anlık bildirimlerine gelen etkileşim verilerini doğru okuman, bundan sonra göndereceğin anlık bildirimleri optimize etmen için oldukça önemli. İyi performans gösteren anlık bildirimlerini kötü performans gösteren anlık bildirimlerinle kıyaslayarak önemli değişkenlerin neler olduğunu bulabilirsin.
Tüm takipçilere gösterilen standart mesajların dönüşüm oranlarının düşük olduğu biliniyor. Pazarlama planına kişisel bir dokunuş yapmak ve bu mesajları optimize etmek sanılanın üzerinde pozitif bir etki yaratıyor. Müşterileri gruplandırmanı sağlayacak parametreleri tanımla ve buna uygun şekilde her müşteri grubuna, onlara özel hazırladığın bildirimleri gönder. Böylelikle müşteri etkileşimlerini arttıracağından emin olabilirsin.
Web siteni ziyaret eden kullanıcıların farklı beklentilere ve farklı özelliklere sahip olduğunu unutma. Anlık bildirim kampanyaların için birden fazla hedef kitle oluşturarak her kitlenin özelliklerini belirlemelisin. Bu kitlelerin nelere ilgi duyduğunu kavradıkça dönüşüm oranı daha yüksek olan anlık bildirimler paylaşmaya başlayacaksın.
Push Notification, kesin olarak izne bağlı araçlardır ve web sitesini ziyaret eden yeni kullanıcıların ilk temas ettiği noktadır. Benzer şekilde bu anlık bildirimleri almayı bırakmak da kolay olmalıdır. Bu sayede müşteriler kolayca anlık bildirim almayı bırakabileceklerinden emin olur ve dolayısıyla yalnızca ürün ve hizmetlerinle ilgilenen kişilerle etkileşime girmiş olursun.
Push Notification’larda zamanlama çok önemlidir. Web siteni ilk kez ziyaret eden kişilerden anlık bildirim için izin isteyeceğin ideal zaman, web sitene girdiklerinden 10 saniye sonrası olabilir. Sitenin karşılama sayfasını ziyaret eden kullanıcılardan anında izin istemeyi de tercih edebilirsin. Hangi sürenin daha iyi olduğunu anlamak için A/B testi yaparak hedef kitlenin davranışlarını test edebilirsin.
Push Notification için izin alma mesajı göndereceğin tüm bildirimlerin en önemlisidir. Web siteni ilk kez ziyaret eden bir kullanıcının takipçin haline gelip gelmeyeceği bu noktada belli olur. Dolayısıyla burada vereceğin mesaj da ve kullanıcılarla iletişime geçeceğin dil, anlık bildirimlerinin geleceği için oldukça önemlidir.
Web sitendeki Push Notification mesajlarını ayarladıktan sonra kullanıcılar tarayıcılarında küçük bir anlık bildirim kutucuğu görecek. Bu kutuda onlara web sitenden anlık bildirim almak isteyip istemedikleri sorulacak. Kullanıcı bir defa izin verdiğinde takipçilerine eklenecek ve onlara Push Notification göstermeye başlayabileceksin. Bu sayede de ürün ve hizmetlerinin aktif olarak reklamını yapabileceksin.
Mesajını daha etkileyici hale getirmek için anlık bildirim iznini editleyebilirsin. Sektörünün ne olduğuna göre ve hedef kitlenin kimlerden oluştuğuna göre anlık bildirim mesajı hazırlayabilirsin. Karar verebileceğin bir diğer süreç ise ziyaretçilerine göstereceğin bu izin mesajının zamanlamasıdır. Web siteni ziyaret eden kullanıcıların sitene girer girmez bu izin mesajını görebileceği gibi belirli bir sayfanı ziyaret ettikten sonra ya da belirli bir defa siteni ziyaret ettikten sonra da görebilirler. Kullanıcıların markaya güvenini sağlamak için bu izni kolaylıkla geri alabileceklerini de göstermelisin.
Push Notification özelliği genellikle hedef kitleni gerçek zamanlı olarak şirketinle etkileşime geçirebileceğin kullanışlı ve oldukça kişiselleştirilmiş araçlardır. Bu Push Notificationlarla yapacağın ufak dokunuşlar da kampanyanın başarılı olmasına ve tekrar eden kullanıcı ziyaretlerini arttırarak web sitene trafik çekmene yardımcı olur.
Kulağa hoş geliyor, değil mi? Ancak birçok firma bu anlık bildirimleri kullanmasına rağmen bazı basit hataları yaparak Push Notification’lardan istediği geri dönüşleri alamıyor. Başarılı bir şekilde uygulanmayan anlık bildirimler yarardan çok zarar getirebiliyor.
Push Notification özelliğini kullanırken sıklıkla yapılan bazı hataları inceleyecek olursak:
Push Notification özelliğine dair sıklıkla yapılan hatalardan biri, çok fazla Push Notification göndererek müşterileri bunaltmak ve takipten çıkmalarına neden olmaktır. Aslında bu hata, kampanyalara en çok zarar veren hatalardan biridir.
Çok fazla Push Notification mesajı göndermek kısa vadede etkili bir çözüm sayılabilir zira müşterilere sürekli kendini hatırlatarak daha hızlı satış yapabilirsin. Ancak bunu sürekli yaparsan başta kararsız müşteriler olmak üzere birçok kullanıcıyı bunaltıp anlık bildirimlerden çıkmasına neden olabilirsin. Dolayısıyla uzun vadedeki satış rakamların bu işlemden zarar görecektir.
Push Notification, hedef kitlenle anlık ve direkt olarak iletişim kurmana olanak tanırlar. Bunun dezavantajı ise müşterilerle fazla iletişim kurarak bildirimlerine duyarsızlaşmalarına ve eninde sonunda bildirim takibinden çıkmalarına neden olmaktır. Bu yüzden Push Notificationlerin sıklığı doğru ayarlamalısın.
Bu işlemin tam zıttı da çok az anlık bildirim mesajı göndermektir. Aksi gibi bu işlem de müşterilerin markanla olan bağına zarar verir. Hatta müşteriler bir süre sonra senden bildirim almak için izin verdiklerini bile unutabilir, firmanla olan bağı tamamen kaybedebilirler. Bir şirket olarak yapman gereken şey, hedef kitleni anlamak, yaşam tarzlarına dair fikir sahibi olmak ve onların ne sıklıkla Push Notification mesajı almaktan memnun olacaklarını kavramaktır. Bunun için hedef kitlenin demografik özelliklerini iyi bilmeli, çeşitli testlerle müşteri verilerini ve dönüşüm oranlarını ölçmelisin. Hedef kitlenin yaş gurubu, yaşadığı bölge, satın alma alışkanlıkları gibi birçok şey bu sıklığı belirlemene yardımcı olacaktır.
Müşterilere göndereceğin anlık bildirimlerin sıklığı duruma göre değişkenlik gösterebilir. Bu yüzden hangi anlık bildirimi hangi hedef kitlesine hangi sıklıkla gösterdiğine dikkat etmelisin.
Eğer Push Notificationlar doğru şekilde planlamaz ve otomatik hale getirmezsen takipçilerine dengesiz saatlerde anlık bildirim göndererek kullanıcılarla olan bağına zarar verebilirsin. Kampanyanın başarı oranı da dolaylı olarak düşer.
Hedef kitlenin özelliklerine ve bu kişilerin yaşadığı bölgenin zaman dilimine göre anlık bildirimlerini programlamalısın. Anlık bildirimleri müşterilere rahatsızlık vermeyecek saatlerde gönderilecek şekilde planla ve yayınlamaya başla. Bunun için testler yaparak hangi saatlerde aldığın etkileşimin daha iyi olduğunu ölçebilirsin. Burada önemli olan bir diğer konu da uygulayacağın stratejinin sunduğun kampanya ve tekliflere göre değişiyor olması. Yani stratejinin kampanyalarınla uyumlu olması lazım. Eğer anlık bildirimlerin zamanını kötü bir şekilde planlarsan müşterilerini bunaltarak daha az tıklama almaya başlarsın. Müşterilerin siteyi terk etme oranları da artar.
İyi planlanmış bir anlık bildirim kampanyası ise müşterileri memnun edecektir. Mesela gönderdiğin anlık bildirim konusunun ‘Güne başlarken dinlenecek 10 muhteşem şarkı’ olduğunu ve kullanıcının bunu sabah 7’de gördüğünü düşünelim. Muhtemelen böyle bir anlık bildirimin aldığı tıklamalar ve dönüşüm çok yüksek olacaktır çünkü doğru zamanda doğru içerikle müşteriye ulaşıyorsun. Anlık bildirim takvimindeki bu küçük dokunuşlar anlık bildirim stratejini derinden etkiler ve başarı oranını arttırır.
Planlanmış Push Notification mesajları elbette ciddi bir zaman tasarrufu sağlar. Planlı anlık bildirimlerin diğer faydaları da şöyle:
Yeni takipçilerinle ve müşterilerinle bağ kurmaya çalış. Onlara iyi planlanmış anlık bildirim serileriyle ulaş ve web sitenin ilgili sayfalarına erişmeleri için teşviklerde bulun. Müşterilerin seninle irtibatta kalmasını sağlamak için katılımlı, aktif bir satış hunisi hazırla ve hedefine ulaşmak için müşteri yolculuğunu optimize et.
Eğer Push Notificationlar ile paylaştığın mesajlar müşterileri pozitif yönde etkilemezse kullanıcıların anlık bildirimlere duyarsızlaşmasına ya da takibi bırakmasına neden olursun. Bu sebeple hazırladığın Push Notification mesajlarının müşteri etkileşimini arttıracak nitelikte olması gerekiyor.
Her müşteri farklıdır ve özgündür. Hedef kitlesinin homojen bir şekilde dağıldığını düşünmek pazarlamacıların zaman zaman suçluluk duyduğu bir düşünce tarzıdır. Hedef kitle gözetmeden reklam çıkmak da farklı özelliklerdeki müşterilere ulaşmak için pek başarılı bir yöntem sayılmaz. Kullanıcıların genelde kişiselleştirilmiş mesajlar görmek istediğini unutmamak lazım elbette. Eğer kullanıcıların ne görmek istediğine özen göstermezsen bildirim körlüğü diye tabir edilen duyarsızlaşmaya da maruz kalabilirsin.
Müşterilerini farklı ilgi alanlarına ve eylem çağrılarına göre bölümlere ayır ve her segmentteki kitlenin müşteri karakterini tanımla. Kullanıcılara kendi özelliklerine uyumlu ve onların ilgisini çekecek anlık bildirimler gönder. Onlara değer katacak, bildirimine tıklamalarını ve web siteni ziyaret etmelerini sağlayacak içerikler göster. Eğer müşteri segmentlerinin bir kısmı gösterdiğin mesajları yeterince ilgi çekici bulmazsa bu durum anlık bildirim stratejinin tüm yol haritasını etkileyecektir. Bu yüzden müşteri segmentlerine kişiselleştirilmiş ve onların ilgisini çeken mesajlar göstermen oldukça önemli.
Hedefsiz kitlesel iletişim olarak tabir ettiğim yöntem, müşterileri herhangi bir gruba ayırmadan yapılan pazarlama modelidir. Bu modelde farklı özelliklere ve farklı beklentilere sahip müşteri gruplarının tamamına aynı reklamı gösterirsin. Dolayısıyla bu reklamların dönüşüm oranı oldukça düşüktür. Harcanan bütçe ve emek de kısmen boşa gitmiş sayılır. Hedef kitlesini spesifik özelliklere ve müşteri davranışlarına göre gruplara ayırmak, her müşteri kitlesine birbirinden farklı mesajlar vermeni sağlar. Örneğin, belirli bir yaş grubunun üzerindeki kişilere farklı, altındakilere farklı bildirimler gönderebilirsin. Bulunduğun sektöre göre kadın ve erkek kullanıcılara da farklı bildirimler göndermek isteyebilirsin. Hedef kitlesini ne kadar bölümlendirebilirsen bildirimlerini de o kadar kişiselleştirebilirsin. Bu sayede mesajlarının doğru kişileri hedeflemesini sağlayabilirsin.
Eğer yalnızca tıklama oranlarını takip ediyorsan Push Notification kampanyalarının yarattığı değeri ve gerçek dönüşüm oranlarını kaçırıyor olabilirsin. Pazarlamacılar olarak biz, genellikle rakamlara ve rakamları arttırmaya odaklanmaya meyilliyiz. Ancak işimize yaramayacak metriklere önem vermenin karar alma süreçlerimizde faydalı olmadığını görmemiz gerekiyor. Önemli olan doğru verileri analiz etmek ve doğru verileri arttırmaya odaklanmaktır. Yalnızca tıklama oranını arttırmaya ya da takipçi oranını arttırmaya çalışmak bize ticari fayda kazandırmaz.
Hangi web sitesi eyleminin daha önemli olduğuna karar vermelisin. (satın alma, ücretsiz deneme, form doldurma, reklam tıklaması vb.) Daha sonra anlık bildirimler üzerinden web siteni ziyaret eden kullanıcıların bu eylemleri hangi oranda gerçekleştirdiğini, Google Analytics verilerinden yararlanarak, detaylıca incelemelisin.
Yaptığın kampanyaları bu bağlamda incelemek ve değerlendirmek, anlık bildirim mesajlarının gerçekten işe yarayıp yaramadığını anlamak için uygulayabileceğin tek yöntem. Aksi halde rakamlara aldanıp aslında işini geliştirmeyecek eylemler için gereğinden fazla zaman ve bütçe harcıyor olabilirsin.
Eğer bir mobil uygulaman varsa mobil anlık bildirimlerini web sitesi ya da tarayıcı bildirimleriyle genişlet. Eğer bir mobil uygulaman yoksa sırf anlık bildirim mesajları gönderebilmek için mobil uygulama geliştirme. Yalnızca kullanıcıların tarayıcıları üzerinden anlık bildirimler gönder. Aslında küçük ve orta işletmelerin mobil cihazların tarayıcılarından aldığı trafik uygulamaların aldıklarından daha fazla. Dolayısıyla uygulaman yoksa böyle bir uğraşa girmene hiç gerek yok. Kullanıcıların mobil cihazlarında push notification bildirimlerini görmesi için tarayıcıları yeterli.
1. Push Notification gösterim zamanlamasını bulunduğun coğrafyaya ve sektöre göre programla.
2. Çeşitli Push Notification tiplerini ve mesaj gönderim sıklığını test et.
3.Hedef kitleni segmentlere ayır ve her kitleye onların ilgi alanlarına uygun Push Notification gönder.
4.Kullanıcıların web sitesi davranışlarını incele ve onların ilgi alanlarını öğren.
5. Mesajını birkaç cümleyle verecek, etkileyici anlık bildirim metinleri hazırla.
6.İçeriğine anlam katmak ve müşterilerle iletişimini geliştirmek için zengin anlık bildirimleri kullan.
[/one_half][one_half_last]1. Çok fazla anlık bildirim mesajı göndererek müşterilerini bunalt.
2.Dengesiz saatlerde anlık bildirim mesajları göndererek müşterilerini rahatsız et.
3.Click-bate denilen tık avcılığı yaparak müşterileri kandır ve trafik elde et.
4.Takipçilerine hiçbir anlam ifade etmeyen ve onlara değer katmayacak anlık bildirimler gönder.
5.Aynı hedef kitleye tekrar eden Push Notification mesajları gönder.
6. Müşterilerini bir yere yönlendirmeyen ya da hedefi olmayan Push Notification mesajları paylaş.
[/one_half_last]Hedef kitleni segmentlere ayırarak onları bölümlendirmen, pazarlama stratejisi için oldukça önemli bir adım. Takipçilerini kendi özelliklerine göre kategorize ederek onlara alakalı mesajlar gösterebilir, ilgilerini çekmeyi başarabilirsin. Push Notification kampanyandan maksimum şekilde verim alabilmek için müşteri segmentleri oluşturmakta kullanabileceğin araçlar şöyledir:
Müşterilerin ilgi alanlarını ve niyetini anlamanın en kolay yolu, onların web sitendeki davranışlarını incelemektir. Müşterileri tanımak için onların web sitende hangi aksiyonları aldığını incele ve ona göre müşterilerini bölümlendir. Bu sayede onlara daha kişisel ve daha alakalı anlık bildirimler gönderebilirsin. Bu kategorize işlemi için müşterilerin ziyaret ettiği URL’leri inceleyebilir, arama verilerine bakabilir, sorgu tiplerini değerlendirebilir, filtreleme seçeneklerini inceleyebilirsin.
Müşterilerin web siten üzerinde yaptığı tüm tıklamalar, tüm aramalar ve tüm filtrelemeler, onların ilgi alanları hakkında fikir verecektir. Eğer bu verileri doğru bir şekilde okuyabilirsen müşteri özelliklerini daha iyi kavrayabilir, onları daha başarılı şekilde kategorize edebilirsin. Web sitene ve sektörüne göre farklı birçok metot geliştirmen mümkün. Burası biraz da yaratıcılığına ve detaycılığına kalmış.
Karşılama sayfanın müşterilerle iletişim kurmada ne kadar başarılı olduğunu görmek mi istiyorsun? Bunu öğrenmek için kullanıcıları tıkladıkları bağlantıya göre kategorize etmen yeterli. Bu sayede müşterileri tıkladıkları etkinliğe göre gruplandırabilirsin. Bu yöntem özellikle sepeti yarım bırakan ya da spesifik eylem butonlarına tıklayan müşterileri takip etmek için idealdir.
Müşterileri sahip oldukları araçlara göre segmentlere ayırman mümkün. Müşterilerin web siteni hangi işletim sisteminden, hangi platformdan, tarayıcıdan ya da hangi kanaldan ziyaret ettiğini görebilirsin. Bu sayede iş amacına uygun şekilde müşterilerini kategorilere ayırabilirsin.
Kullanıcıların coğrafi konumuna göre özel bir kampanya mı hazırlamak istiyorsun?
O zaman kullanıcıları bulundukları ülkeye, şehre, semte ya da bölgeye göre kategorilere ayırmalısın. Bu işlemi yaparken bölgeleri filtrelemek, istediğin bölgeyi kitleye ekleyip istediğin bölgeyi hedef kitleden çıkartmak oldukça kolaydır. Hedef kitleni bölgeye ve zaman dilimine göre kategorize ederek istediğin bildirimi istediğin hedef kitlesine gönderebilirsin.
İyi bir Push Notification aracı müşteri segmentasyonu yapmana da yardımcı olacaktır. Eğer bir web geliştiriciysen kullanıcılarını JS/API değişkenlerine göre kategorize edebilirsin. Bununla da kalmayıp, çerezler sayesinde web sitende bulunan kullanıcı tarayıcı verilerini inceleyebilirsin.
Push Notification özelliği genellikle yeniden etkileşim ve yeniden ziyarete odaklı promosyonlar için kullanılırlar. Yani web sitesini ziyaret eden ancak istenilen aksiyonu almayan kullanıcıları geri getirme odaklı bir kullanım şekli vardır. Bu da anlık bildirim pazarlama yöntemini; medya kuruluşları, bloggerlar ve e-ticaret şirketi sahiplerinin birinci odağı haline getirir. Bu gibi platformların oldukça yüksek trafiği olabilir ancak web sitesini ziyaret eden tekil kullanıcıları sadık müşterilere dönüştürmek için geleneksel pazarlama yöntemlerinden fazlası gerekiyor. Push Notification da burada devreye giriyor.
Elbette Push Notification yöntemini sıklıkla kullanan sektörler bunlarla sınırlı kalmıyor. Push Notification’ların sağladığı dönüşüm oranları yüzünden birçok sektörde bu metoda gösterilen ilgi her geçen gün artmaya devam ediyor. Zaman içerisinde Push Notification stratejilerini kullanan işletmelerin ne kadar geniş sektörlere yayıldığını göreceksin.
Tüm endüstrilerin Push Notification kampanyası hazırlarken kullanabileceği sade ve başarılı bir anlık bildirim kampanyasıdır:
Push Notification özelliğini uygulayan reklamcıların %22’si e-ticaret sektöründe hizmet veriyor.
Push Notification, genellikle satış promosyonlarını, zaman odaklı indirim kampanyalarını, yeni çıkan ürünleri ve kişiselleştirilmiş kampanyaları müşterilere duyurmak için kullanılıyor. Aynı zamanda bu bildirimler sayesinde müşterilere yarım kalan sepetleri hatırlatılıyor ve üst segment ürün satışı ya da çapraz satış gibi yöntemler uygulanıyor.
N11, hepsiburada, Trendyol gibi e-ticaret devleri, web sitelerini ziyaret eden kullanıcıları geri çağırmak ve onları ilgilendikleri ürün sayfalarına yönlendirmek için anlık bildirimlerden yararlanıyor.
Bu gibi e-ticaret firmalarının uyguladığı Push Notification mesajları genellikle promosyonlardan ya da indirim bilgilendirmelerinden oluşuyor. Bu anlık bildirimlerde genellikle ‘x tarihine kadar %x indirim’ gibi metinlerden ya da sepette unutulan ürün hatırlatmalarından oluşuyor. Push Notification başarılı şekilde kullanan N11, bu işlem sayesinde geri dönüşleri ikiye katladığını da açıklamıştı.
Yani Push Notification kampanyalarının sağladığı dönüşüm oranlarının ne kadar başarılı olduğunu onlarca farklı kaynaktan doğrulamak mümkün. Elbette doğru şekilde uygulandığı taktirde.
İnternet kullanıcılarının çok büyük bir yüzdesi mobile cihazlarından, telefonlarından ve laptoplarından düzenli olarak oyun oynuyor. Online oyunlar gitgide daha kaliteli hale geldiğini ve daha fazla kullanıcıya sahip olduğunu söylemeye gerek bile yok. Peki, online oyunlara gösterilen ilgi bu kadar yüksekken bu trendi yakalayıp oyun web sitene daha fazla trafiği nasıl çekebilirsin? Belki 3-5 yıl öncesinde bu sorunun cevabı e-mail pazarlaması yapmak olabilirdi ancak artık değil.
Artık e-mail pazarlama mesajlarından çok daha etkili bir yöntemimiz var: Push Notification.
Diyelim ki istediğin ‘cool’ online oyun siteni kurdun ve web sitene çektiğin trafiği arttırmak istiyorsun. Ne kadar promosyon hazırlasan ve hediye paketleri göndersen de bir türlü istediğin tıklama sayılarına ulaşamıyorsun. Eğer web sitenin trafiğini arttıramazsan istediğin yatırımı alamayacaksın ya da daha fazla reklam yapacak bütçen ve vaktin kalmayacak. İşte bu gibi durumlarda kalmamak için yapman gereken şey, siteni daha önce ziyaret eden kullanıcıları teşvik ederek devamlı kullanıcı haline getirmektir.
Çevrimiçi içerikleri ile dünya çapında bilinen Netflix firması, dijital pazarlama stratejileri arasına anlık bildirimleri de ekledi. Netflix ekibi kullanıcılarına yeni eklenen dizi, film ve belgesellerine dair gelişmeleri bildirmek için birbirinden yaratıcı metotlar deneyerek Push Notification göndermeye başladı. Bu çalışmanın birincil amacı Netflix’in sunduğu yeni dizilerin, filmlerin ve belgesellerin izlenme rakamlarını arttırmaktır.
Netflix kullanıcılardan anlık bildirim için izin istediği sayfa ise şöyle;
Push Notification mesajlarını kullanmaya başladıktan sonra Netflix yeni eklenmiş içeriklerinin anında izlenmelerinde ortalama olarak yükseliş gördü.
Eğitim ve öğretim sektöründe hizmet veren firmaların kullanıcılarla etkileşime geçmek, var olan öğrencileri anlık olarak gelişmelerden haberdar etmek ya da potansiyel kullanıcıları web sitelerine çekmek için anlık bildirimleri kullandığını biliyoruz.
Push Notification sayesinde online eğitim platformları:
Bu yöntemi başarılı şekilde uygulamak için karakter limitini aşmadan etkileyici bir Push Notification mesajı hazırlamayı öğrenmek gerekiyor. Bu Push Notification mesajlarını hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli anahtar ise kişiselleştirmedir.
Evet, müşterilerin web siteni yeniden ziyaret etmesini sağlamak için onlara soru bile sorabilirsin. Yaratıcılıkta sınır yok. Önemli olan kişisel mesajlar göstererek onlarla etkileşime geçebilmek. Bunu başardığında hem web sitenin trafiğini arttırmış hem de müşterileri istediğin aksiyonu almaya teşvik etmiş oluyorsun.
Udemy gibi online eğitim temalı platformlar, gelişmiş sitemleri ve eğitici portföyü sayesinde birçok farklı alanda eğitici kurslar satıyor. Push Notification mesajları ise hem yeni kurslara dair bilgiler veriyor hem de kurs fiyatlarında yapılan indirim kampanyalarını kullanıcılara iletiyor. Bu sayede müşterilerin web sitesiyle olan etkileşimi artıyor ve dolaylı olarak satış rakamları artıyor.
Özellikle süreli indirim kampanyalarına dair yapılan anlık bildirimlerin kullanıcı etkileşimini arttırdığını ve dönüşüm oranlarını yükselttiğini belirtmekte fayda var.
Sağlıklı yaşam, güzellik ve makyaj gibi alanlardaki trend her geçen gün yükselmeye devam ediyor. Dolayısıyla şirketler arasındaki rekabet artıyor ve pazarlama stratejilerine verilen önem artıyor. Kozmetik sektöründe hizmet veren firmaların reklam stratejileri ise genellikle indirim kampanyası düzenlemekten ve e-mail bülteni göndermekten oluşuyor. Bu e-mailleri alan kişilerin yüzde kaçının bu mailleri okuduğunu düşününce dönüşüm oranını tahmin etmek zor olmuyor. Aslında anlık bildirimleri en etkili iletişim kanalı yapan şey de bu: müşterilerle anlık olarak etkileşime geçebilme gücü.
Push Notification sayesinde kozmetik firmaları müşterileriyle direkt olarak etkileşime geçebiliyor, onlara yeni ürünlerini ya da indirim kampanyalarını gösterebiliyor.
Kozmetik firmalarının anlık bildirimleri kullanabileceği bir diğer amaç ise ürünlerinin ne kadar sağlıklı ve işlevsel olduğunu göstererek ilgi çekmek ve güven oluşturmak. Kişiselleştirilmiş bir dil kullanarak müşterilere ürünlerin neden sağlıklı olduğunu, neden farklı olduğunu anlatan mesajlar elbette dönüşüm oranlarını yükseltiyor ve kullanıcıların firmayla etkileşime girmesini sağlıyor.
Seyahat ve sağlık sektörlerinde anlık bildirimlerin kullanılma oranı da sürekli artıyor. Push Notification hem mobil cihazlarda hem de bilgisayarlarda müşterilerle direkt olarak etkileşime geçmeyi sağlıyor ve bu sayede firmalar müşterilerine kritik bilgileri anlık olarak iletebiliyor. Tetiklenmiş kampanyalar ise müşterilere sahip oldukları indirim kuponlarını hatırlatıyor ya da onları konaklama fırsatlarından haberdar ediyor.
Müşterilerin ucuz bilet, indirimli konaklama ya da ücretsiz check-up gibi fırsatlara ne kadar ilgi duyabileceğinden bahsetmeye gerek dahi yok. Bu gibi etkileyici anlık bildirimlerle web sitesinin trafiğini arttırmak, siteyi terk eden kullanıcıları yeniden düzenli ziyaretçi haline getirmek mümkün. Önemli olan doğru kampanyayı, doğru hedef kitleye, doğru zamanda göstermek ve kişiselleştirilmiş bir mesajla müşterinin gönlünü kazanabilmek.
Amerika’da hizmet veren ve Los Angeles’ın destinasyon pazarlamasını yürüten AL Tourism, bölgenin toplantılar için, eğlence turizmi için ve iş seyahatleri için tercih edilmesini hedefliyor. Web sitesi trafiğini arttırarak dönüşüm oranlarını ve müşteri etkileşimini optimize etmeyi amaçlayan firma, anlık bildirimlerle müşterilere ulaşmaya başladıktan sonra başarı sağlıyor. Hedef kitle segmentasyonunu başarılı şekilde uygulayan firma, anlık bildirimler sayesinde tıklanma oranını %8 oranında arttırdı ve site terk etme oranını %43 oranında düşürdü.
Başka bir örnek vermek gerekirse; eğer bir kullanıcı Prag’a ucuz uçak bileti bulmaya çalışıyorsa o kullanıcıyı farklı bir hedef kitlesine dahil etmek ve ona Prag’da kalabileceği en uygun 10 hosteli göstermek mantıklı bir yaklaşım olacaktır. Müşterinin seyahat etmeyi planladığı rotayı ve bunun için nasıl bir bütçeye sahip olduğunu bilmek, ona uygun teklifler hazırlayabilmeni sağlar. Bu sayede ona uygun kampanyaları kişiselleştirilmiş bir dille sunabilir, ürün ya da hizmet satın almasını sağlayabilirsin.
Eğer o müşteriyle doğru kampanyayı, doğru bir dille sunabilirsen, müşteri hem onu anladığını bilecek hem de cazip teklifinden yararlanmak isteyecektir. Eğer hava yoluyla seyahat eden biriysen en sık seyahat ettiğin rotalara dair onlarca kampanya bildirimi almışsındır.
Bir web sitesi inşa ederken doğru pazarı bulmak pek kolay olmayabilir. Ama yaratıcı zekası yüksek girişimciler, yükselen iş arama trendini görerek bunu online platformlara taşıdı ve milyonlarca dolarlık dev iş platformları ortaya çıktı. Ülkemizde Kariyer.net, Eleman.net, Yenibiris.com gibi birçok platform, bu sektörde hizmet vererek iş arayan kişiler ile iş verenleri buluşturuyor. Elbette bu kadar büyük firmaların hizmet verdiği sektörlerde rekabet artıyor ve pazarlama stratejilerinin önemi artıyor. Platformları kullanan kişilerin sadakatini kazanmak ve onları düzenli kullanıcılar haline getirmek, artan rekabet sayesinde her geçen gün daha da zorlaşıyor.
Bu arada e-posta bültenimize üye olmadıysan üye olabilirsin, en yeni makaleler geldikçe seni haberdar ediyor olacağım.
[newsletter_signup_form id=4]Basitçe söylemek gerekirse anlık bildirimleri kullanmak online iş platformlarının web sitesi trafiğini ikiye katlama potansiyeline sahip. Elbette bunu başarmak için uygulaman gereken yöntem hedef kitlesiz pazarlama reklamları gibi yetersiz metotlar değil. Trafiği ikiye katlamak için sistemli bir pazarlama stratejisi yönetmek gerekiyor.
Başarılı bir pazarlama stratejisi oluştururken öncelikle kullanıcıları doğru şekilde gruplamalı ve istediğin aksiyonu almaları için doğru teşvik içeriğine sahip bildirimler göndermelisin. Örneğin, iş arayan kullanıcılara bir iş fırsatını bildiriyorsan hazırladığın anlık bildirime iş verenin web sitesindeki iş başvurusu sayfasının linkini koyabilirsin. Böylelikle hem müşterinin kolaylıkla iş başvurusu yapmasını sağlarsın hem de müşterinin güvenini kazanırsın. Web sitesiyle etkileşime geçmiş kullanıcıları düzenli müşteriler haline getirmek için anlık bildirim mesajları en etkili araçtır.
Elbette bu stratejileri uygularken ‘Ahmet, senin için pazarlama sektöründe muhteşem bir iş buldum’ gibi kişiselleştirilmiş mesajlar kullanmak ve bu mesajları etkileyici görsellerle müşteriye sunmak oldukça önemlidir.
Sağlık ve spor sektörü dünya çapında yıllık 80 milyar dolarlık bir hacme ulaştı ve büyümeye devam ediyor. Sağlıklı beslenme, düzenli spor yapma gibi aktivitelerle gelişen sağlıklı yaşam mottosu, her geçen gün daha fazla kişiyi etkiliyor ve sektörün büyümesini sağlıyor. Devasa bir endüstri haline gelen sağlıklı yaşam alanındaki rekabet de her geçen gün artıyor.
Eğer sağlık, fitness, vücut geliştirme gibi alanlarda hizmet veren bir web siten varsa ve müşteri kitleni genişletmek istiyorsan bu rekabete ayak uydurmalı, ürün ve hizmetlerinin pazarlamasına gereken önemi vermelisin. Geleneksel pazarlama anlayışıyla yapılan reklamlar, rekabetin bu derece yüksek olduğu sektörler için asla yeterli olmayacaktır.
Başarılı bir pazarlama için öncelikle web siteni ziyaret eden kullanıcılarla sağlam bir bağ kurman gerekiyor. İçinde bulunduğumuz teknoloji çağında kimsenin e-mail okuyacak kadar uzun zamanı yok. Müşterinin ilgisini çekebilmek için minimum sürede maksimum mesajı verebiliyor olmalısın. Bunun için kullanabileceğin en iyi araç ise anlık bildirimler. Mesela yüzme teknikleriyle ve yüzmenin vücut geliştirmedeki etkileriyle ilgili bir paylaşım mı yaptın? Bunu hemen anlık bildirim olarak kullanıcılarına iletmeli, onlarla etkileşime geçmelisin.
Bu Push Notification gönderirken kullanıcılar üzerinde heyecan yaratmayı amaçlamalı ve ilgi çekici görseller kullanmalısın. Bence bu konuda yapılan en iyi pazarlama modeli şöyledir:
‘’Spora başlamak için üretsiz giriş kartı!
3 günlük ücretsiz giriş kartıyla spor salonumuzdan faydalanabilirsin.
Promosyon kodu: HOŞGELDİN’’
Buna benzer bir mesajla web siteni ziyaret eden kullanıcıyı spor salonuna davet edebilir, anlık bildirimler sayesinde bir kullanıcıyı müşteriye dönüştürebilirsin. Basit ama etkilidir.
Push Notification birçok nedenden dolayı kullanılır. Genellikle dönüş trafiğini artırmak, kaliteli olası satışları yakalamak ve sosyal yardım kampanyalarını iyileştirmek için kullanılırlar.
Evet! Push Notification çok etkili bir iletişim kanalı olabilir. Push Notification doğrudan kullanıcıların tarayıcısında teslim edilir. Doğru yapılırsa, e-postalardan 4 kat daha yüksek bir TO’ya sahip olabilirler.
Push Notification etkinleştirmek, kampanyaların bir parçası olmayı seçen müşterilerin ve işletme sahiplerinin push bildirimleri yoluyla bu müşterilere ulaşabilecekleri anlamına gelir.
Push Notification, ekranınızda bir açılır pencere şeklinde görünen içerik gönderme örneğidir.
Push Notification mesajlarının nasıl kullanıldığını, hangi sorunlara çözüm getirdiğini, ne gibi özelliklere sahip olduğunu detaylıca inceledik. Hem anlık bildirim çeşitlerinden hem de başarılı örneklerden bahsettik. Push Notification mesajlarının neden en etkili pazarlama stratejilerinden biri olduğunu ve tam olarak nasıl uygulanması gerektiğini özetlemek gerekirse:
Eğer bu adımları başarılı şekilde uyguladıysan anlık bildirimler sayesinde web siteni trafiğini, dönüşüm oranlarını ve dolayısıyla satış rakamlarını arttırabilirsin.
Ve rehberin sonuna geldik. Bu hazırladığım bu rehberi faydalı bulduysan arkadaşlarınla paylaşarak daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayabilir, onların da dijital pazarlamanın en faydalı araçlarından biri olan Push Notification mesajlarını kullanmaya başlamasını sağlayabilirsin.