Her yaştan insanın severek oynadığı bilgisayar oyunlarının geliştirme aşamasında kullanılan oyun motoru hakkında sizler için detaylı bir yazı hazırladık.
Bir oyunun tüm hazırlama ve yapıp aşamalarında kullanılan grafik ve oynanış tarzını belirleyen bilgisayar yazılımın tamamına verilen isimdir. Günümüzde 7 den 77 ye her yaştan insanın boş zamanlarını bilgisayar ya da mobil oyunlar ile geçirdiği bilinmektedir. Bu oyunların hazırlanması aşamasında daha keyifli ve daha hızlı bir oyun oynamak için bu bilgisayar programlarının katkısına ihtiyaç vardır. Oyunların video ve oynama şekillerinde doğrudan katkıda bulunurlar ve geliştirilmesini sağlarlar. Günümüzde geliştirilen tüm oyunlarda oyun motoru kullanıldığı ve daha kaliteli ve daha hızlı oyun oynama imkânı sağladıkları bilinen bir gerçektir.
Teknolojinin hızla gelişmesi ve adına dijital çağ denen şu günlerde tüm sektörlerde gelişim ve yenilikler yaşanmaktadır. Oyun sektörü de bu konuda üzerine düşen sorumluluğun farkında olup teknolojik gelişmelerden geriye kalmamışlardır. Özellikle son zamanlarda geliştirilen bilgisayar oyunlarında gerek video sahneleri olsun gerek oyun karakterleri olsun gerçeğe çok yakın bir halde tasarlanmaktadır. Oyun geliştiricilerin bu kadar gelişmesine doğrudan etki eden ise oyun motoru yazılımlarını kullanmalarıdır.
Bir oyunun kalbini oluşturan bir bilgisayar yazılımın tamamına verilen isim olarak bilinen bu sistemde oyunun hikâye ve karakterleri üzerinde tüm hareket kabiliyetlerini ön izleme yapabilmektesiniz. Ayrıca oyun içindeki sahnelerin ışık ve gölge ayarlarının yapılabildiği, oyun karakterlerinin tüm fiziki hareketlerinin izlenebilmesi, oyun içi ses efektlerinin ne durumda olduğunu kısacası oyun ile alakalı tüm adımların tek tek kontrol edilebildiği bir yapı olarak da bilinmektedir.
Oyun Motoru Ne İşe Yarar?
Oyun geliştirilmesi sürecini hızlandıran bir yapı olduğu bilinmektedir. Günümüzde geliştirilmiş birçok oyun motoru bulunmakta ve bunların bazıları ücretli bazıları ise ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Kısa sürede oyun hazırlanmasını sağlayan bu sistem ile oyunun tüm aşamaları izlenebilir ve hataların gözlemlenebildiği görülmektedir. Birçok oyun geliştirici firması çoğu ücretsiz olarak hizmet veren bu yazılımları kullanarak oyun yapıp aşamalarını tamamlamaktadırlar.
Genel anlamda günümüzde oyun yapıp aşamalarının her sürecinde kullanılan bu yapının içinde programlama dilleri ile tasarlanmış fonksiyonların bulunduğu kütüphaneler bulunmaktadır. Her bir kütüphane bölümü içinde oyun yapımında görevli olan sınıf ve bazı mekanik alanlar bulunmaktadır. Oyun geliştiricileri bu sınıflara göre oyun içi ayarlamaları yapabilmektedirler. En çok kullanılan ve gelişim sağlanan alan ise 3D oyun kalitesidir.
Neden Oyun Motoru Kullanılmalı?
Oyun meraklıların son zamanlarda merak ettiği konuların başında oyun yapıp süreçlerinin nasıl ilerlediği yönündedir. Bu kadar komplike bir yapının nasıl hazırlandığını merak etmektedirler. Ne kadar sürede tamamlandığı ve nasıl yapıldığı oyun meraklılarının her zaman öğrenmek istediği konuların başında geliyor.
Günümüzde video kalitelerinin çok fazla artması sebebiyle oyun severlerin oyun görselliğinde gerçekliğe yakın olması istendiği bilinmektedir. Bu kadar gerçekçi bir oyun yapmak ne kadar uğraş verici bir işlem olduğu tahmin edilmektedir. Ancak burada devreye oyun motoru girmektedir. Daha önce hazırlanmış ve kodlanmış bir program bütünü olması sebebiyle oyun geliştiriciler tarafından mutlaka kullanılmaktadır. Hem tekrar programa yapmak ile uğraşmazlar hem de çok aşırı zaman kazanmış olurlar.
Oyun Motoru Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
Oyun geliştirme sürecinde firmaların bu yazılımları kullandıkları artık bilinen bir gerçektir. Hem ücretli hem de ücretsiz olarak kullanım sağlanabilen yazılımlar bulunmaktadır. Çoğu oyun yazılım şirketleri ücretsiz olarak hizmet veren bu yazılımlardan faydalanmaktadır. Oyun geliştirme sürecinde neye ihtiyaç duyuyorsanız bu yazılım bütünü içinde var olduğunu bilmelisiniz. Böylelikle daha kısa sürede oyun yazılımının tamamlanmasını sağlayabilirsiniz.
Bu yazılım bütününü kullanmadan oyun yapmak mümkün mü diye soracak olursanız sorunuzun cevabı olarak bunun mümkün olduğunu söyleyebiliriz. Ancak oyun motoru kullanmadan geliştireceğiniz oyun süresi çok uzun zamanınızı alacak ve sizin için çok zahmetli bir süreç olacaktır. Her adımı en baştan yapmanız gerekecek her adımı teker teker kodlama zahmeti içine girilmiş olacaktır.
İşte oyun motoru kullanmanın en büyük avantajı budur. Oyun içinde kullanmanız gerekecek tüm alanları daha önce tasarlayarak size çok büyük bir zaman kazandıracaktır. En baştan kod yazmak yerine hazır yazılmış kodları kullanarak çok büyük bir vakit kaybından kurtulmuş olacaksınız. Bu yazılımı kullanmadan bir oyun geliştirmek için uğraşırken harcayacağınız zaman dilimi içinde en az 3 tane daha oyun geliştireceğinizi unutmayın.
Oyun geliştirmeyi bir bina yapımına benzetmek gerekirsek oyun motoru kullanmanız halinde binanın yapımında gerekli olan çimento, beton, demir, tuğla hepsinin hazır bir şekilde sizin kullanımınızı beklediğini bilmelisiniz. Aksi takdirde her bir malzeme için alım süreçlerinde ve nakliyat süreçleri ile ilgilenmeniz gerekecekti. Bu süreçlerin hepsi ile tek başına ilgilenemeyeceğiniz için her bir alan için uzman ekip kurmanız gerekecek ve oyun maliyetleriniz artacaktır. Fakat bu yazılım bütünü ile dilerseniz tek başınıza oyun geliştirebileceksiniz. Tüm malzemelerin hazır olduğu ve sizin birleştirip bir hikâye oluşturmanızı beklediğini bilmelisiniz.
Oyun motoru kullanmak sizi daha çok kod yazmaktan kurtaracak ve çok fazla kod karmaşıklığından da sizleri kurtaracaktır. Aynı zamanda size kazandırdığı vakti düşünebiliyor musunuz? Bu sebeple oyun geliştirmek istiyorsanız bu yazılım bütünlerinin yardımlarından yararlanmalısınız.
Ayrıca program yazmak kod yazmak dışında hazır çalışma alanları, oyun sahneleri, hazır karakter alanları ile oyun gelişim süreçlerinde oldukça avantajlı oldukları bilinmelidir.
Oyun Motoru Bileşenleri Nelerdir?
Fizik motoru ve grafik motoru olarak iki ana kategoriye ayrılan bileşenleri gelin hep birlikte inceleyelim. Oyun geliştirmek isteniyor ise bu iki bileşen olmazsa olmazdır. Oyunun tüm mekaniklerine ulaşabilmeyi sağlayan bileşenlerin detaylarına inceleyelim.
Fizik Motoru Nedir?
Tüm oyun motorları içinde yer alan bu bileşen ile fiziksel olayların gerçeğe en yakın haliyle gerçekleşmesini sağlayan bir araç olduğunu söyleyebiliriz. Bu bileşen sayesinde oyun içinde yer alan tüm fiziksel nesnelerin gerçek halleri tanımlanmış olacaktır. Konunun tam anlaşılabilmesi için bir örnek vermek gerekirsek oyun içinde bulunan bir arabanın hızlanmasından tutun da sağa ve sola dönüşlerine kadar tüm hareketlerinin fizik motoru ile tanımlandığı bir bileşendir. Fizik motoru ile gerçek hayatta aracın gazına bastığınızda nasıl hızlanıyor ise bu yazılım bileşeni ile de oyun içinde tuşa bastığınızda araç hızlanacaktır.
Grafik Motor Nedir?
Oyun içindeki yer alan tüm grafik alanlarının yapım aşamalarının tamamlandığı bileşene grafik motor denir. Grafik motor ile birlikte oyunda yer alan grafikler gerçeğe en yakın olması amaçlandığı gibi oyunun ruhuna ve hikâyesine en uygun grafiklerin oluşturulmasını sağlamaktadır.
En İyi Oyun Motorları Nelerdir?
Oyun içindeki tüm optimizasyonu sağlayan ve oyun karakterlerinin oyun içindeki sahnelerde gerçeğe en yakın halini oyuncuya hissettirmesini sağlayan yazılım bütünü olan oyun motoru piyasada ücretli ve ücretsiz seçenek olarak birçok modeli bulunmaktadır. Fakat en bilinen ve en çok kullanılan olanları ise Unity ve Unreal Engine’dir.
Epic Games tarafından geliştirilen Unreal Engine ve Unity Technologie geliştirilen Unity programlama dili olarak C# ve C++ kullanarak oyun geliştiricilere hizmet etmektedirler.