Son dönemde popülerliği giderek yükselen NFT alım satım pazarı Opensea hakkındaki detaylı bilgilere yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
Blockchain tabanlı NFT eserlerin kullanıcılar arasında yaygınlaşmaya başlamasıyla birlikte, 2018 yılında Devin Finzer ve Alex Atallah tarafından yeni bir online pazar yeri açıldı. Kullanıcılar bu pazar yerinde NFT eserlerin takasını gerçekleştirebilecekti. Opensea adını verdikleri bu platform kısa zamanda devasa ticaret hacimlerine ulaştı.
Snoop Dogg, Mark Cuban ve NBA yıldızlarının NFT sektörüne girmesi, NFT’lerin kullanıcılar arasında önlenemez bir şekilde yaygınlaşmasını hızlandırdı. Artık günümüzde her yaştan ve her statüden sanatçı, kendi dijital eserlerini satışa çıkarabiliyor. Üstelik bazı koleksiyonlardaki parçalar 70 ETH gibi çılgınca fiyatlara alıcı bulmaya başladı. Bu durum da kullanıcı iştahını artıran etkenlerden biridir.
Yazımızın devamında Opensea kullanımı hakkında bilgiler sunacağız. Ancak ilk önce “NFT nedir?” sorusuna cevap vermek gerekecektir.
NFT Nedir? Ne İşe Yarar?
“Karşılığı olmayan token” olarak açıklayabileceğimiz NFT (Non-Fungible Token), tek sahibinin siz olduğunuz, Bitcoin ve diğer kripto paralarda olduğu gibi takas edemeyeceğiniz, karşılığı olmayan, benzersiz bir dijital imzaya sahip, blok zinciri üstünde işlem gören bir teknolojidir.
Bir sanat eserinde sanatçının imzası yer alırken, NFT’ler ise ilgili dijital sanat eserinin imzasıdır. Bu imza blockhain üzerinde değiştirilemez. Doğruluğunun onayı yine blockhain üzerinden saptanabilir.
Non-Fungible Token kullanım alanları giderek genişlemektedir. En yaygın kullanımlar aşağıdaki kategorilerde yoğunlaşmaktadır:
- Dijital sanat
- Spor
- Koleksiyon
- Oyun
- Müzik
- Sinema
- Kitap
- Moda
Sanatçılar tarafından dijitalleştirilen eserler, Opensea NFT platformunda satışa sunulabilir. İllüstrasyon beceriniz bulunuyorsa, eserlerinizi PNG formatında kaydederek kolay bir şekilde satışa hazırlayabilirsiniz.
Opensea Üyelik İşlemleri
Bir web sitesine veya uygulamaya kayıt olurken “Facebook ile bağlan” veya “Google ile bağlan” gibi seçenekler karşımıza çıkar. Sıfırdan üyelik formu doldurmak yerine önerilen bağlanma yöntemlerinden birini seçer ve kayıt işlemimizi hızlı bir şekilde gerçekleştiririz.
Opensea kayıt olma işlemleri de verdiğimiz örneğe uygun bir yapıdadır. Aradaki tek fark, bu platforma bir sanal cüzdan ile bağlanabiliyor oluşumuzdur. Bu platforma başka bir yöntem ile bağlanmanız olası değildir.
Pazar yerine bağlanabilmek için MetaMask, WalletConnect, Coinbase Wallet, Trust Wallet gibi popüler kripto para cüzdanlarından en az birine sahip olmak gerekir. Platformla en uyumlu çalışan cüzdan ise Metamask’tır.
Web sitesine bağlanabilmek için sayfanın sağ üst köşesinde yer alan “Profile” simgesine tıklamanız, ardından açılacak sayfada ise kripto cüzdan seçiminizi gerçekleştirmeniz gerekir. Seçtiğiniz cüzdanın web tarayıcısındaki eklentisini yüklemezseniz, platforma bağlanmanız mümkün olmayacaktır.
Gerekli işlemleri yaptıktan sonra Opensea profil bilgilerinizi girebilir, “My Collections” bölümünden bir koleksiyon oluşturarak ilk NFT eserinizi yayınlayabilirsiniz.
Opensea Ücretli Mi?
İnsanların aklındaki ilk soru bu platformun ücretli mi yoksa ücretsiz mi olduğudur. Bu durum NFT’nizi satmak için kullanacağınız blockchain durumuna göre farklılık gösterir.
Ethereum ağında alım satım işlemleri yapmak istiyorsanız belirli ücretler ödemeniz gerekir. Bu ücretlere “Gas Fee” adı verilmektedir. Her bir gas fee sanal cüzdanınızdan tahsil edilir. Cüzdanınızda Ethereum bulundurmazsanız, NFT eserlerinizin ilk listelenmesi için talep edilen işlem ücretini ödeyememiş olursunuz.
Ethereum ağındaki yoğunluktan dolayı Gas Fee ücretleri ortalama 30 Doları bulabiliyor. Bazı durumlarda işlem ücretlerinin 100 doları aştığı bilinmektedir.
Piyasa ağırlıklı olarak ETH blok zinciri üzerinde döndüğü için kullanıcılar işlem ücretlerini ödeme kararı alıyor. Ancak herhangi bir ücret ödemeden NFT listelenmesi de mümkün.
Opensea Polygon ağını kullanarak hiçbir işlem ücreti ödemeden NFT alım satım işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Polygon blok zincirinin kripto para birimi Matic kullanarak, dijital eserlerinizi diğer kullanıcılara satabilirsiniz. Ancak Polygon işlem hacminin Ethereum’a göre daha düşük olduğunu unutmamak gerekir. Bu ağ üzerinde eserlerinizi yüksek fiyatlara satabilmeniz pek kolay olmayacaktır.
Satışlardan kazandığınız Maticleri Metamask cüzdanınıza aktarabilir, cüzdanınızdan da kullandığınız bir kripto borsasına taşıyabilirsiniz. Transfer ücreti oldukça düşüktür; fakat cüzdanınızda az da olsa Matic bulunmuyorsa transfer işlemi gerçekleştirilemez. Bu nedenle kripto cüzdanınızda her zaman bir miktar Matic bulundurmanız önemlidir. Çoğu kripto borsada Matic transfer alt limiti bir seferde 20 adettir.
Opensea Properties Nedir? Koleksiyon Oluşturma ve NFT Listeleme
Opensea koleksiyon oluşturmak gayet basittir. “My Collections” sekmesinden kolaylıkla yeni bir koleksiyon yaratabilir ve benzersiz bir isim tanımlayabilirsiniz. Bir NFT yüklemek istediğinizde ise kendi koleksiyonunuzu seçmeniz yeterli olacaktır.
Koleksiyonları değerli kılan nadir olmalarıdır. Online pazar yerindeki mantık farklı değildir. Koleksiyonunuzdaki parçaların nadirliğini ise onlara “Properties” tanımlayarak belirleyebilirsiniz.
PixelArt modellemesiyle 100 parçalık bir karakter koleksiyonu oluşturmayı düşündüğünüzü varsayalım. Her bir parçanın birbirinden ayrılabilmesi için onlara Properties eklemeniz gerekir. Bu sayede parçaların nadirlik oranları ortaya çıkar. Daha sıradan olanlar ortalama fiyatlara satılırken, daha nadir olanlar yüksek fiyatlara alıcı bulacaktır.
PixelArt karakterlerinizin Opensea properties başlıklarını aşağıdaki gibi belirleyebilirsiniz:
- Background (Arka plan)
- Face (Yüz)
- Hair (Saç)
- Hat (Şapka)
- Lipstick (Dudak rengi)
- Glasses (Gözlük)
- Eyes (Göz)
- Skin (Ten rengi)
- Shoes (Ayakkabı)
- Beard (Sakal)
100 karakterden yalnızca 1 tanesinde mavi şapka bulunuyorsa, o karakterleri tanımlayan parçanın Hat kategorisindeki nadirliği %1 olacaktır.
Karakterlerinize Levels ve Stats tanımlamaları da getirebilirsiniz. Hız, güç, kararlılık gibi tanımlamaları 5, 10 veya 100 puan üzerinden belirleyerek parçanızı özelleştirebilirsiniz.
Opensea Toplu NFT Yükleme Yapılıyor Mu?
Platformda toplu NFT yüklemek için site içi bir fonksiyon bulunmuyor. Durum en azından standart kullanıcılar için böyle. Ancak kodlama ve akıllı kontratlar hakkında bilginiz bulunuyorsa durum değişebilir.
5000 parçadan oluşan bir koleksiyonu teker teker yüklemek, ardından onlara Properties tanımlamak fazlasıyla zahmetli bir iştir. Yükleme işlemlerine kesintisiz devam edilse bile günlerce sürebilir. Bir süre öncesine kadar makro yazılımlar ile toplu yükleme yapılabilmekteydi. Ancak Opensea tarafından her yüklemeye Captcha zorunluluğu getirildi. Böylece makro yazılımlar tamamen etkisiz kaldılar.
Diğer seçenek olan Opensea smart contrat ile yükleme yapabilmek için kod bilgisi gereklidir. Kod ve yazılım ile ilgisi olmayan kişiler için bu seçeneğe yönelmek doğru olmayabilir. Piyasada bu işi sizin adınıza ücretli yapabilecek birilerini bulabilirsiniz.
Akıllı kontratların en büyük avantajı, devasa koleksiyonları birkaç seferde platforma yükleyebilmeleridir. Üstelik layer tanımlamaları sayesinde NFT properties de otomatik olarak koleksiyonunuza girilmiş olacaktır.
Opensea NFT Satın Alma
Yazımızda ağırlıklı olarak NFT yükleme ve satış işlemlerinin nasıl yapıldığından bahsettik. Ancak bu pazarda yalnızca satıcı olmak zorunda değilsiniz. Dilerseniz beğendiğiniz ve potansiyelli gördüğünüz projelerden parçaları toplayabilirsiniz.
Opensea NFT satın alma için iki ideal yöntem bulunmaktadır.
- Doğrudan satın alma
- Teklif verme
Satın almak istediğiniz eserin fiyatını karşılayabiliyorsanız, Metamask cüzdanınız aracılığıyla bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Eğer bir NFT açık artırmaya sunulduysa, esere birden fazla alıcı teklif verebilir. Yapacağınız teklif bir önceki teklifin en az yüzde 5 fazlası olmalıdır. Açık artırma zaman ayarlı olabilir. Süresi sona erdiğinde en yüksek teklifi yapan kullanıcıya satışı gerçekleştirilir.
Satın alma işlemlerinde platform sizden yüzde 2,5 oranında bir komisyon kesecektir. Aynı zamanda eserin ilk sahibine telif hakkı olarak bir komisyon daha ödemeniz gerekir. Bu komisyonlar yüzde 10’a kadar çıkabilmektedir.
Gelecek vaat eden bir projeye veya işlem hacmi yüksek bir koleksiyona yatırım yapmak mantıklı olabilir. Zamanında 0,10 ETH’ye satılan dijital eserlerin 60 ETH fiyatlanmaya ulaştığı görülebilmektedir.