Günümüzün önemli şirketleri arasında bulunan NVIDIA nedir? NVIDIA ne için tercih ediliyor? Bu konuda NVIDIA’dan söz ediyor olacağız. Hazırsanız başlayalım.
Ekran kartı dendiğinde akla gelen firmalardan birisi NVIDIA olurken diğeri AMD olarak açıklanabilir. Intel ise daha çok dahili ekran kartlarında yani CPU ile birleşik olan GPU pazarında önemli bir rol oynasa da son zamanlarda kendisi de harici GPU işine girmeye başladı. Ekran kartları, bilgisayarların ekrana görüntü vermesi için kullanılan bir donanım. Özellikle 90’lı yıllarda altın çağını yaşayan ekran kartı piyasası için günümüzde 3 etkili firma mevcut. Bu firmalar Intel, AMD ve NVIDIA olarak açıklanabilir. Peki NVIDIA nasıl bu kadar başarılı oldu? Hazırsanız çayınızı ve kahvenizi yanınıza alın, konuya giriş yapıyoruz.
NVIDIA Nedir?
NVIDIA Corporation, Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulmuş olan ve dünya genelinde hizmet sunan bir teknoloji şirketi. Özellikle ekran kartlarıyla öne çıkan ve yapay zeka konusunda çalışmalar yapan firmanın genel merkezi Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinde yer alan Santa Clara’da bulunuyor. Şirketin yer aldığı endüstriler bilgisayar yazılımı, bulut bilişim, elektronik parça, ekran kartı, ekran kartı işlemcisi, video oyun, yapay zeka ve bilgisayar donanımı olarak açıklanabilir. Şirketin ürettiği ürünler ise şu şekilde belirtiliyor:
- Ekran kartı
- Çipset
- Sürücü
- TV kartı
- Dizüstü bilgisayar
- Veri işleme birimi
- Tablet bilgisayar
90’lı yıllarda kurulan ve 2000’li yıllarda popülerliğe kavuşan NVIDIA, 2022 yılı verilerine göre şu ana kadar 27 milyar dolar gelir elde ederken net gelir 10 milyar dolar olmuş durumda. Şirketin mal varlığı 44 milyar dolar, değeri 26.6 milyar dolar olarak ifade ediliyor. Ayrıca firmanın 2022 yılındaki çalışan sayısı 22.400’ün üzerinde bulunuyor. 29 yıllık bir tarihi bulunan NVIDIA’nın CEO’su Jensen Huang olarak yer alıyor.
NVIDIA Ürünleri
“NVIDIA nedir?” konusuna değinirken şirketin geliştirdiği ürünleri de bilmek gerekiyor. Firmanın en popüler ürünleri arasında ekran kartı serileri yer alıyor. GeForce RTX serisi ise tüketicilere yönelik ekran kartları olarak açıklanabilir. Son olarak karşımıza RTX 3000 serisi ile çıkan NVIDIA, uzun süredir bu ekran kartları üzerinde geliştirmeler yapıp yeni modeller sunuyor. Bunların yanı sıra kurumsal ekran kartları da kullanıcılarla buluşmuş durumda. Bu ekran kartları arasında NVS ve Tesla ekran kartları belirtilebilir. Tesla, aslına bakarsak hem kurumsal hem de bireysel olarak tercih edilebiliyor. Bunun yanı sıra mobil cihazlar için geliştirilmiş olan Tegra kartları mevcut.
NVIDIA, yalnızca ekran kartı değil DPU yani veri işleme birimi de üretiyor. Özel bir birim olan DPU, BlueField ismiyle şirket tarafından pazarlanıyor. Bunun yanı sıra şirketin geliştirmiş olduğu bir diğer ürün CPU olarak yer alıyor. Çok güçlü CPU modellerine sahip olması planlanan NVIDIA’nın yeni işlemcileri 2023 yılında çıkaracağı açıklanıyor. 144 çekirdeğe sahip olması beklenen bu modellerin güçlü işlemler için kullanılması hedefleniyor.
NVIDIA Teknolojileri
Kullanıcılar için “NVIDIA nedir?” konusuna değinirken firmanın bu zamana kadar geliştirmiş olduğu teknolojilerden de söz etmek lazım. NVIDIA’nın geliştirmiş olduğu teknolojilerden birisi GeForce Experience olarak açıklanabilir. Bu, aslında ekran kartının gücünü kullanarak çalışan bir uygulama. İçerisinde kullanıcıların video almasını sağlayan, canlı yayın yapmasına imkan tanıyan ve ekran görüntüsü çekmesine olanak tanıyan bunun gibi bazı araçlar var. Kullanıcılar ek uygulama olmadan birden fazla işlemi oyun oynarken bu uygulama ile yapabiliyor.
NVIDIA ekran kartına sahip kullanıcıların şikayet ettiği konulardan birisi ekran yırtılması olabiliyor. Bu sorunun çözümünü merak eden kullanıcılar için firmanın G-SYNC adında bir teknolojisi bulunuyor. Normal şartlarda bir oyuncu, ekranın yenileme hızına göre FPS’i sabitlediğinde bu sorunun üstesinden gelebiliyor. G-SYNC ise daha fazlasını sunuyor. Örneğin bu özellik ile birlikte monitör ve ekran kartı arasında bir uyumluluk sağlanırken aynı zamanda HDR moduyla görüntü daha kaliteli hale geliyor.
“NVIDIA nedir?” konusunda bilinmesi gereken bir diğer teknoloji NVLink olarak belirtilebilir. Bazı oyuncular RTX 3090 Ti gibi güçlü bir ekran kartına sahip olsa da daha yüksek performans alıp oyunları daha yüksek grafik ayarlarıyla oynamak için birden fazla modele ihtiyaç duyabilir. NVLink sayesinde birden fazla ekran kartı bağlanabilir ve oyunlar daha kaliteli bir şekilde akıcı bir deneyim sunabilir. Bunun yanı sıra sanal gerçeklik, yeniden boyutlandırılabilir bar, NVIDIA Ansel ve DirectX 12 Ultimate gibi daha pek çok teknoloji NVIDIA’nın ürünleri arasında yer alıyor.
NVIDIA Pazar Payı
Pek çok kişinin merak ettiği konulardan birisi “NVIDIA nedir?” sorusu dışında NVIDIA’nın pazardaki payı oluyor. Özellikle AMD ile büyük bir rekabet içerisinde olan şirketin payına bir göz atalım. 2021 yılının üçüncü çeyreği incelendiğinde Intel’in bir miktar düşüş yaşadığı fakat NVIDIA ve AMD’nin yükselişe geçtiği görülüyor. En çok yükseliş yaşayan ekran kartı ise NVIDIA olarak yer alıyor. NVIDIA ve AMD’nin pazar paylarının birbirine yakın olduğu görülüyor. Üçüncü çeyrek verilerine göre Intel %62, NVIDIA %20, AMD %18 paya sahip.
NVIDIA vs. AMD
Oyuncuların ve kullanıcıların “NVIDIA nedir?” konusunda bilmesi gerektiği bir diğer başlık NVIDIA ve AMD arasındaki rekabet ve ikisi arasındaki fark. İki büyük firmayı incelerken şunu bilmek gerekiyor ki bu firmalar birbirine rakip olarak ekran kartları üretiyor ve öne geçmeye çalışıyor. AMD ve NVIDIA arasındaki farkları incelerken iki şirketin en güçlü ekran kartları arasındaki özellikleri anlamak gerekiyor. NVIDIA için RTX 3090 Ti, AMD için RX 6900 XT ekran kartı günümüzde en güçlü modeller arasında bulunuyor.
RTX 3090 Ti özellikleri:
- 10.752 çekirdek
- 1,86 GHz hız
- 24 GB GDDR6X bellek
- DirectX 12 Ultimate, DLSS, Reflex, Broadcast, Ansel, ışın izleme ve G-SYNC gibi teknolojiler
- 7680×4320 piksel çözünürlük
- 4 monitöre kadar destek
- HDMI ve DisplayPort bağlantısı
- 92 derece sıcaklığa kadar dayanıklılık
- 450 watt seviyesine kadar güç tüketimi
RX 6900 XT özellikleri:
- 5.120 çekirdek, 80 işleme çekirdeği, 80 ışın izleme çekirdeği
- 2,25 GHz hız
- 16 GB GDDR6 bellek
- DirectX 12 Ultimate, FidelityFX, Image Sharpening, FreeSync, Anti-lag ve Radeon Boost gibi teknoloijler
- 4K çözünürlük desteği
- 46,08 TFLOPs güç
- HDMI ve DisplayPort bağlantısı
- 300 watt seviyesine kadar güç tüketimi
- 26.8 milyar transistör
NVIDIA Tarihi
Değerli okurlarımız için “NVIDIA nedir?” konusunda NVIDIA’nın tarihinden de söz etmek lazım. NVIDIA, 1993 yılında kurulan ve 90’lı yıllarda pek öne çıkmayan bir şirket. Kurulduğu dönemde yani 1990’lı yıllarda pek çok ekran kartı işlemcisi üreticisi vardı. Bunlardan birisi de 3dfx şirketiydi. 3dfx, kendi GPU’sunu üretip ekran kartı üreticilerine dağıtıyordu. 3D grafik hızlandırıcıları konusunda önemli katkısı bulunan bu firma, bir süre sonra kendi ekran kartlarını yalnızca kendi firmasıyla yayınlama kararı aldı.
Ekran kartı üreticileri, bu karar sonrasında ortada kalınca son dönemlerde yükselişe geçen NVIDIA şirketiyle anlaşma kararı aldı. NVIDIA, bu şekilde 2000’li yılların yükselen yıldızı haline geldi. Kısa sürede pazar payını genişleten NVIDIA, 3dfx’i de satın alarak 3dfx tarafından geliştirilen pek çok teknolojinin ilerlemesine vesile oldu. Örneğin SLI yani çoklu ekran kartı teknolojisinin atası 3dfx olarak yer alıyor.