NVIDIA GauGAN hakkında bilgi sahibi olmak isteyen pek çok teknoloji meraklısı bulunabilir. Gelin sizlere bu teknolojiden detaylıca bahsetmiş olalım.
Günümüzde pek çok yazılım bulunuyor. İlk çıkan yazılımlar genellikle oldukça basitti, bazı komutları yerine getiriyordu. Örneğin bu işin temeline gittiğimizde sayısal fonksiyonların ağırlıklı olduğu uygulamalar daha ön planda iken artık sayısal işlemleri hızlı yapmak yerine farklı işleri halletmek için de bilgisayar kullanılıyor.
Yapay zekanın gelişimi ile ilgili önemli bir yer edinen GauGAN hakkında bilinmesi gereken birçok şey mevcut.
Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi
GauGAN hakkında bilgi almadan önce yapay zekanın ve makine öğreniminin ne olduğunu bilmek gerekiyor. Yapay zeka, doğal zeka gibi kendine özgü bir zekayla geliştirilen yapı. Bilgisayar ortamında çalışan yani dijital bir zeka olan bu sistem, makine öğrenimi sayesinde kendi kendine öğrenerek kendini geliştirebiliyor.
Ayrıca yapay zekalar hakkında şu önemli bilgiyi de sunalım ki bu ürünler, verileri alarak farklı şekillerde işler ve ortaya yeni bir sonuç koyar. Birazdan belirtmiş olacağımız NVIDIA GauGAN uygulamasında da buna benzer bir durum oluşuyor.
Kısaca yapay zeka, bir insan beyni gibi çalışıyor. İnsan beyni, nöronların sinir sisteminde dolaşıp beyne veri taşıması ve beynin sinir sistemi üzerinden veri göndermesi ile işlem yapıyor.
Reseptörler, çevreden aldığı verileri beyne ileterek beynin bu konuda gelişimine katkı sağlıyor. Dijital ortamda da sensörler ve diğer donanımlar sayesinde yapay zeka, makine öğrenimi adı altında kendini geliştiriyor. Beyin aldığı verileri işleyerek farklı sonuçlar ortaya koyar. Yapay zeka da çevreden aldığı verileri işler.
Yapay Zekanın Görsel İşlemedeki Önemi
Yapay zekanın yazıları işleme veya diğer verileri işleme dışında görsel verileri işleme konusunda da geliştiğini ifade edelim. Görsel veri işleme dışında bir örnek vermek gerekirse satranç oynayan yapay zekadan bahsedebiliriz.
Bunun yanı sıra birçok kitabı okuyup kendi özgün kitabını yazan uygulama da bulunuyor. Bu gibi pek çok yapay zeka örnekleri bizleri karşılıyor olmakta.
Buna ek olarak görsel işlemede tercih edilen yapay zeka yazılımlarının da bulunduğunu sizlere açıklayalım. Bu sistem aslında az önce anlattığımız şekilde çalışıyor. Görsel verileri depolayan yapay zeka, bu verileri işleyerek ortaya yeni sonuçlar koyuyor.
Yani farklı görseller oluşturuyor. NVIDIA GauGAN yazılımı da bu konuda başarılı uygulamalardan birisi olarak yer almakta. Yaptığı çalışmalar ile bu zamana kadar pek çok kişinin ilgisini çeken GauGAN hakkında birazdan bilgi veriyor olacağız.

NVIDIA GauGAN Nedir? Nasıl Kullanılır?
Bilgisayar teknolojilerinde görsel işlemenin önemi, daha hızlı işlem yapmayı mümkün kılması. Örneğin bir kişinin gerçek olmayan fotoğraf ihtiyacı bulunabilir.
Bunun için hemen uygulamaya girer ve istediği şeyleri anlatır. Bu şekilde o fotoğraf gerçekçi bir şekilde oluşturulur. Bununla ilgili aktif bir proje de bulunuyor. DALL-E olarak yer alan bu proje sayesinde kullanıcılar, gerçekçi fotoğraflar üretebiliyor.
NVIDIA GauGAN Yazılımı
GauGAN, yapay zeka ile beraber fotoğraf üretmeye imkan tanıyan bir uygulama. Kullanıcılar, bu yazılımı kullanarak kendi özgün fotoğraflarını üretebiliyor.
Uygulamanın sol tarafında giriş, sağ tarafında çıkış kısmı yer alıyor. Giriş kısmı, kullanıcının çizim yapacağı kısım olurken çıkış kısmı, giriş kısmındaki verilere göre fotoğrafın oluşturulmasının sağlanacağı bir alan sunuyor. Bu şekilde fotoğraf ortaya çıkıyor.
Kullanıcıların aklına şöyle bir soru gelmiş olabilir: Eğer fotoğraf otomatik oluşuyor ise neden çiziyoruz? Bunun sebebi bazı yapay zekanın isteneni anlaması için veri alması gerektiği.
Zaten kağıda çizgi çekmek gibi basit çizimler yaparak uygulamanın istediğiniz fotoğrafı oluşturmasını sağlıyorsunuz. Örnek vermek gerekirse çimen çizmek için bir araç oluyor. Bu araç ile fotoğrafın hangi alanlarında çimen olacağı belirtiliyor. Bunun yanı sıra su birikintisi, ağaç ve ev gibi araçlar da yer alıyor.
NVIDIA GauGAN’ın Çalışma Mantığı
Kullanıcıların aklında kalan sorulardan birisi NVIDIA GauGAN uygulamasının nasıl bir çalışma şeklinin olduğu. Bu uygulama, aslına bakarsak oldukça basit bir çalışma şekline sahip.
Uygulamanın yapmış olduğu şey gelen verileri işleyip kendi kütüphanesindeki verilere göre yeni bir fotoğraf oluşturmak. Yani uygulama, büyük bir kütüphaneye sahip. Makine öğrenimi ile aldığı pek çok veriyi depolayan GauGAN, bunların yapay zeka yazılımı ile birlikte işlenmesine olanak tanıyan bir sistem sunuyor.
Bir kullanıcı, GauGAN uygulamasında giriş kısmına çizim yaptığında bu çizim bittikten sonra makineye gönderiliyor. Çizim yaparken araç seçimi ile neyin ne olduğu anlaşılıyor. Yapay zeka, bunları ayırıyor ve çizime göre uygun bir sonuç ortaya koymaya çalışıyor. Görüntü oluştuktan sonra çıkış kısmına yansıyarak bu şekilde kullanıcı ile buluşuyor.
NVIDIA GauGAN Kullanımı
NVIDIA GauGAN uygulamasının kullanımı aslında oldukça basit. Öncelikle bu bağlantıya girmek gerekiyor. Uygulamanın arayüzünü incelediğimizde pek çok seçenek karşımıza çıkıyor. Öncelikli olarak uygulamayı kullanmak için alt kısımda yer alan sözleşmeyi onaylamak gerekir.
İnşaat kısmında tuğla, çit, ev, platform, çatı, duvar tuğla, duvar taş ve duvar odun yer alıyor. Zemin kısmında toprak, çakıl, çamur, yol ve kum gibi çeşitli nesneler bulunuyor.
Alan kısmında gökyüzü, bulutlar, sis, tepe, dağ, deniz ve kar gibi pek çok tercih yapılabiliyor. Son olarak karşımıza çıkan bitki örtüsü kısmında çimen, ağaç ve çiçek gibi çeşitli seçenekler kullanıcıların karşısına çıkıyor.
Çizim yapmak için bu araçlardan istenilen seçilmeli ve sol kısımdaki alana yapılmalı. Gerçekçilik adına çizimin gerçekçiliği de önemli bir yer kaplıyor.
Çizim bittikten sonra üst kısımda kutu içerisinde sağa bakan ok yer alacak. Bu butona basarak sağ kısımda fotoğraf oluşuyor. Bu bir süre alabilir.
Uygulamanın Özellikleri
NVIDIA GauGAN uygulamasının pek çok özelliği bulunuyor. Bu uygulamanın özellikleri arasında atmosfer değiştirme özelliği bulunmakta. Bu özellik sağ kısmın üzerinde görünüyor. Buradan istenilen atmosfer seçilerek o atmosferin de ortama katılması sağlanabiliyor.
Bir diğer özellik boyut ve çizim şeklini güncelleme olarak açıklanabilir. Üst kısımda yer alan “Brush size” ile beraber çizim boyutu değişebilirken “Brush shape” ile birlikte çizim şekli güncellenebiliyor.
Karşımıza çıkan bir diğer özellik aracı seçme damlalığı. Bu damlalık ile birlikte çizimde yer alan bir nesnenin aracına hızlıca ulaşılabiliyor. Yapılması gereken şey NVIDIA GauGAN uygulamasındayken bu araç ile beraber çizimdeki nesneye tıklamak. Bir diğer özellik kaplama aracı. Damlalığın yanında yer alan bu araç ise çizim ekranında bir yerin tamamen belirlenen nesne ile kaplanmasını sağlıyor.
Benzer Yazılımlar
Buna benzer bir diğer yazılım NVIDIA Canvas olarak bizlerin karşısına çıkıyor. Kullanıcılar, NVIDIA GauGAN uygulamasında olduğu gibi Canvas yazılımında da çizim yaparak fotoğraf üretebiliyor.
Bir masaüstü uygulaması olan Canvas, NVIDIA ekran kartlarının gücünden faydalanıyor. Ayrıca bu uygulama, GauGAN’a göre daha gelişmiş şekilde yayınlanmış durumda. Sistem gereksinimlerini şu şekilde açıklayabiliriz:
- DeepArt.io: Yapay zeka kullanarak resimlere sanatsal filtreler uygulayan bir web hizmeti.
- PaintsChainer: Boyama sayfası görüntülerini renklendiren ve resim oluşturan bir hizmet sağlayan bir araç.
- Ostagram.ru: Görselleri algoritmalar ve sinir ağları kullanarak görsel olarak birleştiren bir web hizmeti.
- Pikazo: Yapay zeka kullanarak, resimler ve çizimler arasında benzersiz dönüşümler gerçekleştiren bir uygulama.
- Dreamscope: Gerçek zamanlı olarak filtrelenmiş ve yeniden oluşturulmuş resimler oluşturan bir web hizmeti.
- NeuralStyler: Sinir ağları kullanarak otomatik olarak fotoğraflara sanatsal efektler ekleyen bir yazılım.
- Artisto: Sanatsal filtreler kullanarak fotoğraf ve video dönüştürme sağlayan bir mobil uygulama.
- DeepArt Turbo: Gerçek zamanlı olarak fotoğraf ve video dönüşümleri gerçekleştiren bir web hizmeti.
- StyleMyPic: Fotoğraf düzenleme ve renklendirme için güçlü yapay zeka tabanlı bir eklenti.
- Prisma: Fotoğraflara sanatsal filtreler uygulamaya yarayan bir mobil uygulama.
Bu araçlar ve hizmetler, NVIDIA GauGAN’ın sunduğu özelliklerin bazılarına sahiptir, görsel düzenleme ve dönüşümler için sinir ağları ve yapay zeka kullanarak etkileşimli olarak çalışabilirler.