Nesnelerin İnterneti (IOT) Nedir?

Oğuzhan KARAHAN Avatar Oğuzhan KARAHAN 23 Nisan 2023

Teknolojinin son yeniliklerinden biri olan nesnelerin interneti hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Teknoloji özellikle son yirmi yılda inanılmaz hızda gelişim göstermektedir.

Birçok sektörde akla hayale gelmeyen yenilikler ortaya çıkmakta ve insanların hayatlarında büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

Özellikle internetin kullanımı ve sağladığı faydalar ile insanlar hayat standartlarında birçok yenilikler kazanmışlardır.

Ekonomi, üretim ve iletişim sektöründe teknolojik gelişmelere insanlar çok çabuk uyum sağlamakta ve yenilikleri hemen kabullenmektedirler.

Kablosuz ağ teknolojisinin keşfi ve geniş bant kullanım özelliği gelişmesi ile birlikte birçok elektronik cihazda ağ yapısına dâhil olarak çalışmaya başladı.

Nesnelerin İnterneti İle İlgili Detaylı Bilgiler


Dijital çağ döneminde yaşıyor olmanın getirdiği yeniliklerden biri olan nesnelerin interneti birçok elektronik cihazın insan müdahalesi olmadan çalışmasını sağlayan bir teknolojidir.

Basit bir örnek ile anlatmak gerekirse kablosuz otomatik süpürgeler, ekmek kızartma makineleri, akıllı ampuller bu teknoloji ile donatılmış ve insan müdahalesi olmadan görevlerini yapmaktadırlar.

IOT teknolojisinin bu kadar hızlı gelişmesi ve kullanım alanının gelişmesi sonucu oluşturduğu duruma dördüncü sanayi devrimi adı da verilmiştir.

Kullanılan cihazların birbirleriyle haberleşebildiği, veri toplayabildiği, veri raporlama hazırlayabildiği ve dilerseniz bu verileri veri depolama sunucularına taşıyabildiği bir üst düzey teknoloji gelişiminden bahsettiğimizi unutmayın.

Wİ-Fi, Bluetooh, Zigbee gibi cihazlar üzerinde entegre olarak bulunan bu bağlantı seçenekleri ile nesneleriniz veri taşıyabilir ve veri işleyebilir hale gelmektedirler.

Bu cihazların veri toplama özelliklerine insan beyni yetişemez.

Nesnelerin İnterneti

Nesnelerin interneti kullanan cihazların topladığı verilerin büyüklüğü düşünüldüğü bu işlemin insanların yapması pek mümkün görünmüyor.

Konu hakkında örnek vermek gerekirsek bir boru hattında meydana gelen yüksek basınç akıllı sensörler yardımı ile hesap yapılarak tehdit unsuru taşıyacak duruma gelmesi durumunda hiçbir insan müdahalesi ve yönlendirmesi olmadan vanaların kapatılır.

İşte nesnelerin interneti teknolojisinin kullanımı ile ilgili sizlere basit bir örnek sunduk.

Yapılan araştırmalar sonucunda 2020 yılı itibariyle IOT sağlayan cihazların sayısı dünya genelinde 50 milyondan fazla olduğu yönündedir ve bu cihazların üreteceği veri miktarının 1 trilyon gigabayt olduğu düşünülmektedir.

Nesnelerin İnterneti Nasıl Çalışır?


İnternetin ilk kullanım zamanlarında böyle bir teknolojik ilerleme olacağı herhalde insanların akıllarına gelmemiştir.

Düşünsenize boş bir kavanozu akıllı bir cihaza dönüştürebildiğinizi ve kavanozun içinde yer alan ürünün ne kadar kaldığını öğrenebildiğinizi.

Birçok kullanım alanı olan nesnelerin interneti insanların hayatlarında inanılmaz kolaylıklar getirdiği kesinleşmiş bir bilgidir.

Çok zor ve uzun zaman işler bile bu teknoloji yardımıyla çok basite indirebilir duruma gelmiştir.

Yazımız devamında kullanım alanları hakkında birçok örnek ile açıklayacağım.

Kendi içinde bir ekosistemi barındıran İngilizce kelime anlamı Internet of Things kısaca IOT olan bu teknolojinin çalışma mantığını oluşturan 7 temel öğe bulunmaktadır.

Bu öğeleri kısaca özetlersek;

  • Bağlantı
  • Veri
  • Aksiyon
  • İletişim
  • Bağlı cihazlar
  • Kavrama
  • Ekosistem olarak tanımlayabiliriz.

 

Temel olarak internet bağlantı özelliği olan akıllı cihazlar bu ekosistemin ana karakteridir.

Cihazlar üzerinde entegre olan sensörler, işlemciler ve iletişim kurmayı sağlayan Wi-Fi, Bluetooh ağ yolları bağlantı kurmayı sağlayan unsurlardır.

Cihazlar topladıkları verileri yerel bir ağ ortamına ya da bulut sistemine aktarabilir ve burada değerlendirme yapabilirler.

Hiçbir insan müdahalesi olmadan cihazlara yüklenen görevler eksiksiz yerine getirilir.

İstenildiği durumlarda insanlar cihazlara erişim sağlayabilir, ayarlarını değiştirebilir ve yönlendirme yapabilirler.

Bu teknolojiyi kullanan bağlı cihazlar içerisinde belirlenen protokoller farklılık gösterebilir.

Her birinin ayrı bir görevi ve özelliği bulunur.

Nesnelerin interneti teknolojisini kullanan bağlı cihazlar verileri toplamak ,değerlendirmek ve işlemek için yapay zekâ ve makine öğrenimlerinden de faydalanmaktadırlar.

Nesnelerin İnterneti Nasıl Ortaya Çıktı?


Birçok bilim adamı çok eski zamanlardan beri teknolojik çalışmalar içinde bulunmuş ve birçok hayat kolaylaştıran ürün ortaya çıkarmışlardır.

Bilgisayarların ve elektronik cihazların insan hayatının baş kahramanları olacağını ilk dile getiren 1926 yılında verdiği bir röportaj sırasında Nikola Tesla olmuştur.

1966 yılında bir Alman bilimcisi çok yakın zamanda bilgisayarların tüm endüstri üretim sahalarında kullanılacağını belirtmiştir.

Fakat bu teknolojinin o dönemlerde bile hayal edilemeyen bir hale geldiği bilinen bir gerçektir.

Bilgisayarların ve cihazların birbirleri ile iletişime girmeye başladığı ve insanların hayatlarında nesnelerin interneti ile ilk karşılaştıkları an 1990 yılında internet üzerinden açılıp kapatılabilen ekmek kızartma makinesinin üretilmesi ile gerçekleşmiştir.

Daha sonra LG firması 2000 yılından internet bağlantılı buzdolabı üreteceğini açıklamıştır.

2004 yılı itibariyle kullanım sayısı gittikçe artış göstermekte ve 2021 yılına gelindiğinde 5G’ nin kullanıma sunulması ile birlikte tamamen insan hayatında vazgeçilmez bir unsur haline gelmişlerdir.

Tüketici ve üreticilerin artan ilgisi ile birlikte insan nüfusundan daha fazla cihazın internete bağlı olacağı düşünülmektedir.

Nesnelerin İnterneti

Nesnelerin İnterneti Kullanım Alanları Nelerdir?


Hayatımızın birçok alanında kullanılan nesnelerin interneti teknolojisi bazen farkında varmadığımız sayısız faydaları bulunmaktadır.

Kullanım alanları oldukça geniş olan ve faydaları düşünüldüğünde tüketicilerin yoğun talebi olması gayet normal olduğu düşünülmektedir.

En popüler kullanım alanlarına kısaca örnekler vererek açıklamak istiyorum.

  1. Giyilebilir Cihazlar: En popüler kullanım alanı olan bu uygulamada vücudunuza taktığınız cihazlar ile kalp atış hızınız, gün içinde attığınız adım sayısı, tansiyon bilginiz ve harcadığınız kalori miktarı bilgilerine ulaşmanızı sağlar.

    Dilerseniz bu verileri sosyal medya da paylaşım yapabilir dilerseniz de belirli aralıklar ile istatistik alabilirsiniz.

  2. Akıllı Evler: Nesnelerin interneti kullanım alanlarından en yoğun olduğu bölüm akıllı ev teknolojileridir.

    Uzaktan kumanda edebileceğiniz cihazlar ile donatılan evlerde ışıkları açmak, ısınma sistemini açıp kapatmak, hırsız sisteminin aktif edilmesi, su baskını ve yangın durumlarında acil durum merkezlerine bilgi verilmesi, yağmur yağdığında pencerelerin kapatılması gibi daha birçok uygulamanın çalışmasını sağlamaktadır.

    Akıllı cep telefonlarınızdan evinizi sürekli kontrol edebilir ve evde bulunan akıllı cihazlarınızı yönlendirebilirsiniz.

    Robot süpürgeniz ile ev temizliğinizi yapabilir, çamaşır makinesi ve bulaşık makinelerinizi çalıştırabilir, buz dolabı ve derin dondurucunuzun ısılarını azaltıp artırabilirisiniz.

    Ev otomasyonu özelliği sayesinden tüm akıllı cihazlarınızı tek bir arayüzden görebilir ve yönlendirme yapabilirsiniz.

  3. Akıllı Şehirler: Büyükşehir belediyeleri artık teknolojik nimetlerden faydalanarak daha az insan gücü kullanımı sağlamakta ve işleri otomasyon sistemi ile daha hızlı ve kısa sürede tamamlamaktadırlar.

    Örneğin sokak lambalarını kapatıp açmak, belli sokak ve caddelere girilmesi yasak saatlerde hareketli dubalar koymak, trafik kilitlenmesi durumlarına göre trafik ışıklarını yönlendirmek, hava kirliliğini azaltmak için kullanılan filtrelerin otomatik açılıp kapatılmasını sağlamak için bu teknolojiden faydalanmaktırlar.

  4. Tarım: Tarım sektörü teknolojik gelişmelerden en çok faydalan alanlar arasında yer almaktadır.

    Çiftçiler ürünlerini yetiştirme konusunda akıllı cihazlardan oldukça çok faydalanıyorlar.

    Toprağın nem seviyesini, ortamın sıcaklığını, tarım alanına zarar verecek su ve hayvansal faktörlerin bildirimlerini alarak kaliteli tarım yapmanızı sağlamaktadır.

Nesnelerin İnternetinin Avantajları Nelerdir?


Nesnelerin interneti insan hayatını kolaylaştıran ve insan müdahalesi olmadan tüm işlemlerin yapılmasını sağlayan bir teknolojidir. Sağladığı avantajları kısaca özetlemek gerekirsek:

  • Verimlilik ve üretkenlik
  • Maliyet azaltma
  • Geliştirilmiş müşteri deneyimi
  • Yeni iş fırsatları
  • Hareketlilik ve çeviklik
  • Zaman tasarrufu ve esnek kesintisiz çalışma

Sonraki yazı: Sanal Gerçeklik (Virtual Reality) Nedir?

0 Yorum

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.