Mikrofon nedir? Mikrofon nasıl kullanılır? Nasıl günümüze kadar geldi? En çok kullanılan mikrofon ne? Bu konuda mikrofonları anlatıyor olacağız.
Teknoloji geliştikçe pek çok yenilik ortaya çıktı. Bu yeniliklerden birisi görüntü teknolojisi olarak açıklanabilir. Görüntü teknolojisi sayesinde kamera ile çekilen bir görüntü internet ortamına aktarılarak uzaktaki bir insanın bu görüntüyü görmesi sağlanabiliyor. Bir diğer teknoloji ses teknolojisi olarak yer alıyor. Bir bilgisayar, ses teknolojisini koda dökerek bu kodun farklı bir yere taşınmasını sağlayabiliyor. Ses teknolojisinde kullanılan aygıtlardan birisi olan mikrofonlar, ses kaydı konusunda önemli bir yere sahip.
Mikrofon Nedir?
Mikrofon, ses kaydetmek için kullanılan bir donanım. Hem bilgisayar hem de farklı cihazlarda kullanılmak üzere farklı mikrofon türleri bulunur. Hatta bazı araçlarla birleşik mikrofonlar dahi mevcut. Mikrofonun yaptığı işlem, ses dalgalarının elektriksel titreşime çevrilip yayılmasını veya kayıt edilmesini sağlamak. Bilindiği üzere ses, frekans dalgalarının yayılmasıyla oluşuyor. Frekans dalgası, dijital ortama aktarılabilen ve bu şekilde taşınabilen bir yapı sunuyor. Örneğin koku, tat ve dokunma duyusu moleküler bir işlem olduğu için dijital ortamdan aktarılamıyor fakat frekans dalgaları geliştirilen teknolojiler sayesinde yakalanarak dijital ortamda yer edinebiliyor.
Aslına bakarsak geçmişten günümüze kadar seslerin yayılması konusunda insanlar farklı yollar geliştirdi. Bu yollardan birisi de oldukça ilkel bir yöntem olan sesin kutu gibi bir yerden yayılmasını sağlamak. Kutunun bir kısmı dar, diğer kısmı geniş tutulur. Kutunun dar kısmından konuşunca ses geniş kısma doğru yayılarak yankılamayı arttırır. Bu durum sesin daha yüksek duyulmasını sağlar. Tabii artık teknolojinin de gelişmesiyle elektronik mikrofonlar mevcut. Bu konu başlığında sizlere “mikrofon nedir?” sorusunu detaylı bir şekilde cevaplamış olduk.
Mikrofon Nasıl Kullanılır?
Mikrofonun kullanımı oldukça basit. “mikrofon nedir?” konusunda bu konuda da cevap sunmak istiyoruz. Mikrofonun genel olarak bir tuşu bulunuyor. Bu tuş, mikrofonun açılıp kapanmasını sağlıyor. Mikrofon açıldığında ses gider, kapatıldığında ses dijital ortama aktarılmaz. Mikrofon açık iken üzerindeki ses aktarma kısmına doğru konuşulur. Bu şekilde mikrofon ile dijital ortama ses aktarımı yapılır.
Bazı mikrofonlarda ses seviyesini ayarlama tuşu da bulunur. Mikrofonu kullanırken sesin ne düzeyde gideceği bu tuş sayesinde ayarlanabilir. Tuş genel olarak sürüklenebilir şekilde olur. Sürüklemeye göre ses seviyesi artar veya azalır. Bu, bazı kişilerin işine yarayabilir. Eğer böyle bir tuş bulunmuyor ise mikrofonun ses seviyesi dijital ortamdan düzenlenebilir.
Mikrofonların Çalışma Mantığı
Siz değerli okurlarımız için “mikrofon nedir?” konusunda sizlere bir mikrofonun genel olarak çalışma mantığından söz etmek istiyoruz. Özellikle bilgisayar ortamında çalışan bir mikrofonun nasıl bir yol izlediğini anlatıyor olacağız. Bir mikrofon düşünün. Bilgisayarda mikrofondan yansıyan ses aktif olsun. Mikrofona doğru konuştuğunuzda ses hoparlörden duyulur. Bunun nasıl gerçekleştiğini merak ettiniz mi?
Mikrofonun çalışma prensibini size anlaşılır şekilde sade olarak anlatıyor olacağız. Mikrofona doğru konuşulduğunda mikrofon, ses dalgalarını yakalayarak sesi sinyale dönüştürür. Ses sinyalden koda dökülür ve kablo içerisinden geçer. Kodlar bilgisayara ulaştıktan sonra bu kod işlemcide işlenir ve ses hoparlöre gönderilir. Hoparlör, kodu frekans dalgalarına dönüştürerek sesi yansıtır. Sistem basit bir şekilde bu prensip ile çalışıyor.
Mikrofon Türleri
“Mikrofon nedir?” konusuyla birlikte mikrofon türleri hakkında da bilgi almak gerekir. Mikrofon türlerinden birisi bilgisayar mikrofonları olarak adlandırılabilir. Bu mikrofonlar farklı modelleri ile birbirinden farklı görülebilir fakat genel olarak benzer amaçlarla görev yapar. Genellikle pembe uçlu veya siyah uçlu olarak geliştirilir. Anakart üzerinde pembe uçlu kısma bağlanan mikrofon, bu şekilde görev yapar.
Bir diğer mikrofon türü kulaklık veya kamera ile birlikte çalışan mikrofon olarak açıklanabilir. Mantık olarak aynı şekilde işlem gerçekleştiren bu mikrofonlar, kulaklığa ek olarak birlikte hizmet sunar. Aynı zamanda bazı kameralarda da mikrofon bulunur. Kısacası kamera ile kulaklığın içerisine entegre olan mikrofonlar bu gruba girer.
Sizler için “mikrofon nedir?” konusuna değinirken bir diğer mikrofon türü olan megafondan da bahsetmek gerekiyor. Megafon, özellikle toplu alanlarda ve dış mekanlarda kullanılan bir aygıt. İnsanlar, megafon sayesinde daha yüksek sesle büyük topluluklara konuşma düzenleyebiliyor. Bundan dolayı megafonun büyük bir önemi bulunuyor.
Bir diğer mikrofon türü olarak sizlere sahnelerde kullanılan kalın uçlu mikrofonu gösterebiliriz. Bu mikrofonlar genellikle siyah renkli olup ucunda gri renkli bir kısım bulunur. Bazı mikrofonlarda sünger de yer alır. Sünger, sesin daha yumuşak ve daha kaliteli gelmesini sağlayabiliyor. Eğer çeşitli TV programlarını izlediyseniz bu mikrofona denk gelmiş olmalısınız. Bu tür mikrofon, sadeliğiyle de dikkatleri üzerine çekiyor.
Bir diğer mikrofon türü olarak kablosuz mikrofonu örnek gösterebiliriz. Kablolu mikrofonlarla aynı mantıkla çalışan kablosuz mikrofonlarda kablo bulunmaz. Ses, hava yoluyla kablosuz bir şekilde dijital ortama aktarılır. Kablosuz mikrofonların amacı, kablo olmadan rahatlıkla bir yerden bir yere gidebilmek. Bu mikrofonları kullanırken kablosuz mesafenin önemi büyük. Uzaklık arttıkça bağlantı sorunları yaşanabilir ve ses kesik kesik gelebilir. Buna göre kullanmak gerekiyor.
Daha pek çok mikrofon türü bulunuyor. Hepsini sayarsak bu konuya sığmaz. Son olarak ahizeden bahsedelim. Telefon mikrofonları veya bir diğer ismiyle ahize, telefonların içerisine entegre olan mikrofon varyantı olarak yer alıyor. Bu mikrofonlar, telefonla konuşma sağlamak adına geliştirilmiş durumda. Mikrofona doğru konuşulduğunda ses dalgaları mikrofonun içerisinden geçip elektrik dalgalarına dönüşür ve ardından kablonun içine aktarılır. Kablo, diğer kullanıcıya ulaşarak elektrik sinyallerini ses dalgalarına dönüştürür. İki telefon arasında görüşme bu şekilde gerçekleşmiş olur.
Mikrofonların Pazar Payı
Mikrofon olarak pek çok marka kullanıcılarla buluşuyor. Özellikle bilgisayar mikrofonlarına ağırlık vermek istiyoruz. Son dönemlerde öne çıkan markalar arasında HyperX, JBL, Rampage, Razer ve Snopy bulunuyor. Dijital ve analog mikrofonlar arasında en çok tercih edilen mikrofonlar dijital mikrofonlar olarak yer alıyor. Marka olarak internet üzerinde ciddi bir kaynağa rastlayamadığımız için bu konuda bilgi veremeyeceğiz.
Mikrofonların Tarihi
Mikrofonlar, 1600’lü yılların ortalarından sonra geliştirilmeye başlanan bir ürün. Geçmişte insanlar topluluğa hitap etmek için tiyatro ve salon gibi alanların tasarımını buna göre yapıyordu. Örneğin bir tiyatro alanında sahnedeki sesin izleyicilere yayılması için yuvarlak bir tasarım tercih ediliyordu. Tabii burada daha fazla detay mevcut. Nüfus arttıkça ve daha büyük projeler yapıldıkça seslerin daha farklı yöntemlerle yayılması için ihtiyaç oluşmaya başladı.
1600’lü yılların ortalarında yapılan bir çalışmada aşıkların telefonu olarak adlandırılan bir düzenek kuruldu. Bu düzeneği belki daha önce siz de yapmış olabilirsiniz. Sisteme göre iki kutu yer alıyor ve kutular ip ile bağlı oluyor. Bir kişi konuşurken diğeri kutuyu kulağına yaklaştırıyor. Ses bu şekilde yayılıyor.
1800’lü yıllarda Johann Philipp Reis tarafından sesi aktaran bir cihaz üretildi. Alexander Graham Bell ise 1800’lü yılların ilerleyen dönemlerinde telefonu üreterek bu konuda önemli bir gelişme kaydetti. Düzgün bir şekilde görüşme yapmayı sağlayan ilk mikrofon karbon mikrofon olarak yer aldı.
1900’lü yıllarda yeni mikrofonlar ortaya çıktı ve bu alanda yapılan gelişmeler seslerin daha iyi yayılmasını sağladı. 20. yüzyılın ardından 21. yüzyılda mikrofonlar artık yapay zekaya da sahip olmaya başladı. Örneğin arka plandaki gürültüleri engelleyen mikrofonlar üretildi. Bu konuda sizler için “mikrofon nedir?” sorusunu cevaplayıp birçok bilgi vermiş olduk.