Microsoft Teams Nedir? Neden Microsoft Teams Kullanılmalı?

Oğuzhan KARAHAN Avatar Oğuzhan KARAHAN 5 Mayıs 2023

Son dönemde adından sıkça söz ettiren görüntülü görüşme ile toplantı ve sohbet ortamı sağlayan Microsoft Teams hakkında sizlere detaylı bilgi sunacağım.

Dünyayı yerinden oynatan covid 19 pandemi hastalığı ile birlikte günlerce evlerimizden çıkamadığımız işimize ve okullarımıza gidemediğimiz zamanlar oldu.

Tam da bu dönemde bir araya gelmemizi sağlayacak görüntülü görüşme ile birlikte toplantılar düzenleyebileceğimiz, sohbet edeceğimiz bir uygulama ortaya çıktı.

Microsoft Teams özellikle okulların ve şirketlerin ihtiyacı olan bir uygulama olarak biliniyor.

Kullanıcılarını görüntülü ve sesli görüşme ortamı sağlamanın yanında birbirlerine dosya paylaşma imkânı da sunmaktadır.

Uzun süre iş ve okullarına gidemeyenler için internet sayesinde tam da ihtiyacımız olan ofis ve derslik platformu oluşturan uygulamalar ortaya çıktı. Fakat her biri bu konuda başarılı sonuçlar alamadılar.

Yazılım konusunda sektörde lider konumlarda yer alan Microsoft firması görüntülü konuşma ve ofis ortamı hazırlama konusunda sektörün sorunsuz ve kesintisiz çalışan bir uygulamaya ihtiyacı olduğunu fark etti ve ilgili uygulamayı geliştirmeye karar verdiler.

Microsoft tarafından geliştirilen ve ofis 365 programları ile tam uyumlu halde çalışması sebebiyle kısa sürede inanılmaz kullanım sayısına ulaştılar.

Microsoft Teams Özellikleri Nelerdir?


Hem şirketlerin hem de eğitim birimlerinin pandemiden dolayı ofis ve ders gruplarını bir araya getirmesi uzun bir süre mümkün olmadı.

Birçok ülkede artan vakalardan ve alınan önlemlerden dolayı insanlar evlerinden çıkamadılar ya da esnek çalışma saatleri ile çalışmak zorunda kaldılar.

Uzaktan çalışma ya da uzaktan eğitim imkânı olanlar ise internet altyapısı mevcut olan yerlerden video konferans uygulamaları ile bu eksikliği gidermeye çalıştılar.

Fakat bu konuda piyasada yer alan birçok uygulama ya da programlarda bağlantı hataları, grup oluşturama, oluşturulan gruplara girmemesi gereken kişilerin girmesi, uygulama sırasında ses ve görüntüde yaşanan aksaklıklar, sürekli kesinti yaşama gibi durumlar ile karşılaşıldı.

Ancak sektörün öncü firmalarından Microsoft bu konudaki eksikliği gidermek için geliştirdiği Microsoft Teams uygulaması ile global dünyada adından çokça söz ettirdi.

Microsoft Teams

Bu kadar çok kullanılmasının ve tercih edilmesinin sebeplerinden birisi oluşturulan gruplar için güçlü bir güvenlik ilkesi bulundurmasıdır.

Görüntülü video konferans grubuna katılımcılar dışında herhangi birisi giriş yapamıyor.

Birkaç tane güvenlik adımını geçmeden bağlanma imkânınız bulunmuyor.

Bu durum bazen gruplara katılacaklar için can sıkıcı gibi görünse de toplantının ya da eğitim anının istenmeyen kişiler tarafından girmesi de engellenmiş olacaktır.

Bir diğer özelliği ise daha yalın ve kullanışı kolay bir ara yüze sahip olmasıdır. Sürekli olarak kendini geliştiren bir uygulama olması sebebiyle güncellemeler sıkça yapılmaktadır.

Böylelikle internet ve güvenlik konusunda gerçekleşen yenilikler hemen uygulanabilir duruma gelmektedir.

Şirket çalışanların evlerinden bağlanarak kendilerini resmen ofiste toplantı halinde olmalarını hissettiren ses ve görüntü kalitesi üst seviyede yansıtılmasını sağlaması sebebiyle Microsoft Teams sektördeki rakiplerine uzun süre liderliği bırakmayacak gibi duruyor.

Pandemi sürecinin atlatılması konusunda destek olmak amaçlı ücretsiz olarak geliştirilen bu uygulamanın kısaca özelliklerini özetlemek gerekirsek:

  • Tüm cihazlardan erişim sağlayabilme
  • Üst düzey siber güvenlik önlemleri
  • Office 365 ile tam uyum
  • Kaliteli görüntülü görüşme görüntüsü
  • Dosya ve ekran paylaşımı sağlayabilme
  • Video konferans görüşme sırasında arka planı bulanıklaştırma ve dikkat dağınıklığının önüne geçebilme
  • In-line transkripsiyon ile müthiş ses kalitesi
  • Bilgi bulmayı kolaylaştıran sekmeler
  • Birebir ve gruplar halinde anlık mesajlaşma
  • Aranabilir konuşma kanalları

Microsoft Teams Nasıl İndirilir? Nasıl Kurulur?


Microsoft Teams Nedir? Neden Microsoft Teams Nasıl İndirilir

Tüm dünyada şirketler tarafından çokça kullanılan Microsoft Teams uygulaması hem bilgisayarlarınıza hem de mobil cihazlarınıza kurulabilen bir uygulamadır.

İlgili uygulamayı kurmak için mutlaka resmi site ve resmi mağazalar kullanılmalıdır.

Bilinmedik download sitelerinden indirmeniz halinde sisteminize kötü amaçlı yazılımlarda bulaşabilir.

Bu sebeple indirme işlemi için Microsoft resmi sitesini kullanılması gerekiyor.

Bilindiği bu uygulamanın masaüstü, web sitesi uygulaması ve mobil cihazlar için çalıştırabilme desteği bulunmaktadır.

Mobil cihazlar için Google Play Store ve Apple Store uygulama mağazalarından tamamen ücretsiz olarak yükleme yapabilirsiniz.

Microsoft Teams Ücretli Mi?


Microsoft Teams Ücretleri

Pandeminin en yoğun yaşandığı zirve yaptığı dönemde ortaya çıkan Microsoft Teams ilk 6 ay tamamen ücretsiz olarak kullanıma izin verdi.

Uygulamanın ilerleyen zamanlarda 3 farklı çalışma programları geliştirildi.

Halen ücretsiz olarak kullanımı sağlanan bir paket mevcut ve bu ücretsiz paket ile tüm işlemlerinizi yapabilirsiniz.

Daha sonra geliştirilen Microsoft 365 iş temel ve Microsoft 365 iş standart paketleri ücretli olarak kullanım sağlanabilir.

Ücretsiz olan paketi zaten tüm görüntülü video konferanslarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Ücretsiz uygulama paketinde herhangi bir taahhüt bulunmazken iş temel ve iş standart paketlerinde en az 6 ay ve bir yıllık taahhüt vermeniz gerekmektedir.

Ücretli paketlerde ekstra özellik olarak gelişmiş veri depolama kapasitesi ve diğer uygulamalar ile entegre olma özelliği bulunmaktadır.

Microsoft Teams Nasıl Kullanılır?


Microsoft Teams kullanım gerçekleştirebilmek için geçmeniz gereken 5 önemli adım bulunmaktadır.

Dünyada kullanımı en fazla uygulama olan ve tamamen ücretsiz kullanım imkânı sağlayan bu uygulama için atlamanız gereken adımlar sırasıyla şöyledir.

Microsoft Teams

Hesap oluşturma: Microsoft tarafından geliştirilen tüm uygulamaları kullanabilmek için öncelikle Microsoft hesabına sahip olmanız gerekiyor.

Mevcut bir Microsoft hesabınız bulunmuyor ise resmi sayfaya giriş yaparak Microsoft Teams sekmesine geçiş yaparak sağ üst tarafta profil butonunu tıklayarak Microsoft hesabı oluşturabilirsiniz.

Microsoft Teams uygulamasını indirin: Microsoft resmi sayfası ya da mobil cihazlar için Store mağazalarından hem masaüstü hem de mobil cihazınız için uygulamayı ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

Daha sonra uygulamayı çalıştırdığınızda oluşturduğunuz hesap bilgileri ile giriş yapabilirsiniz

Ekip ve kanallar oluşturun: Microsoft Teams uygulaması içinde tüm şirket çalışanlarını ya da eğitime katılacak öğrenciler için bir ekip oluşturmanız gerekiyor.

Kanallar ise çalışanların ya da öğrencilerin farklı gruplar halinde görüşme odaları oluşturma işlemidir.

Uygulamayı çalıştırdığınızda ekranın sol tarafında yer alan ekip oluştur butonu tıklanarak isterseniz sıfırdan bir ekip oluşturabilirsiniz isterseniz de varolan bir Office 365 ekibi oluşturabilirsiniz.

Takım oluşturma: Ekleyeceğiniz kişileri seçebileceğin takım oluşturma alanına geldiğinizde karşınıza 3 tane seçenek gelecek ve size en uygun seçeneği seçerek ilerleyebilirsiniz.

  • Özel: Oluşturduğunuz ekibin belli bir üyesi olması isteniyor ise bu seçenek işaretlenebilir.
  • Genel: Ekip içinde sürekli üyelerin değişeceği bir takım oluşturmak istiyorsanız genel seçeneği seçilmelidir.
  • Org-Wide: Şirket ya da okuldaki tüm üyelerden bir takım oluşturmak istiyorsanız ve içinde kanallar oluşturmak istiyorsanız bu seçenek tam da size göre seçilmesi gerekiyor.

Ekip arkadaşlarınızı ekleyin: Microsoft Teams uygulama içinde en önemli adımlardan biri ekip arkadaşlarınızı takımlar içine eklemektir. Oluşturduğunuz takımlara isim vermeniz gerekiyor.

Bir şirket çalışanları için takım oluşturduğunuzda çalışan gruplarını ayırarak isimlendirmek işleri kolaylaştıracaktır.

Örneğin pazarlama, insan kaynakları, muhasebe, reklamcılık gibi takımlar oluşturdunuz.

Bu takımlara artık ekip arkadaşlarınızı eklemeniz gerekiyor.

Ekip arkadaşlarınızı eklemek için ekranda bulunan üç nokta butonu tıklanarak üyelerin isimlerini yazarak ekleme yapabilirsiniz.

Sonraki yazı: Sanal Gerçeklik (Virtual Reality) Nedir?

0 Yorum

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.