Microsoft Nedir?

Oğuzhan KARAHAN Avatar Oğuzhan KARAHAN 29 Nisan 2023

Microsoft nedir? Bu konuda siz değerli internet kullanıcıları için teknoloji şirketi Microsoft hakkında detaylı bilgiler veriyor olacağız.

Birçok büyük teknoloji şirketi bulunuyor. 100 yıl öncesini incelediğimizde teknoloji şirketlerinin sayısı bu kadar fazla değildi. Teknolojik gelişmeler yapıldıkça özellikle bilgisayar alanında hizmet veren firmaların sayısında büyük bir artış meydana geldi. 90’lı yıllardan sonra daha ciddi bir artış ile karşılaşan bu sektör, günümüz döneminde de büyüme gösteriyor. Apple, AMD, Intel ve NVIDIA gibi birçok şirket mevcut. Bu şirketlerden birisi olan Microsoft hakkında insanların bilmesi gerektiği pek çok şey var.

Microsoft Nedir?

Microsoft, Bill Gates ve Paul Allen ortaklığında kurulan ve ilk olarak bir garajda çalışmaya başlayan şirket. İlk kurulduğu dönemde küçücük bir firma olan bu şirket, günümüzde devasa bir boyuta ulaşmış durumda. Şirketin bulunduğu alanlar toplandığında bir ilçeden dahi daha büyük olabiliyor.  Şu anda Satya Nadella, Brad Smith ve Bill Gates’in kilit isim olduğu bu şirketin çalışan sayısı 182.000’in üzerinde bulunuyor. Şirketin geliri 161 milyar dolar olurken net gelir 60 milyar dolar olarak açıklandı. Şirketin 2021 yılındaki değeri ise 141 milyar dolar olarak belirtildi. Şirketin mal varlığı ise 333 milyar dolar olarak ifade ediliyor.

Microsoft şirketi, her geçen gün büyümeye devam eden ve son zamanlarda oyuna ağırlık veren bir firma olmakla birlikte yakın zamanda Windows 11 işletim sistemini çıkardı. Borsada yer alan şirketin bulunduğu sektörler arasında şunlar yer alıyor:

  • Yazılım
  • Bilgisayar donanımları
  • Elektronik parça
  • Bulut bilişim
  • Sosyal ağ servisi
  • Video oyunları
  • İnternet

Şirket hakkında diğer bilgileri incelediğimizde Microsoft’un genel merkezinin Amerika Birleşik Devletleri’nin Washington eyaletinde yer aldığı görülüyor. Dünya çapında hizmet veren şirketin en çok kullanıldığı ürünlerden birisi Windows olarak yer alsa da firmanın Xbox gibi daha pek çok ürünü mevcut.

Microsoft Tarihi

Microsoft nedir?” sorusunun yanı sıra Microsoft’un tarihine de değinmek gerekiyor. Bill Gates ve Paul Allen, 1975 yılında resmî olarak Microsoft’u kurdu. Microsoft şirketi ilk kurulduğunda henüz Windows işletim sistemi yoktu, MS-DOS bulunmuyordu, hatta Microsoft’un işletim sistemi yapmak gibi bir fikri henüz gelişmemişti. İlk kurulduğu dönemde yazılım geliştirme konusunda ilerleme kaydeden firma, bir süre bu şekilde devam etti. Yazılım geliştirme sırasında Microsoft’un yaşadığı ilginç bir olaydan bahsetmek isteriz. Bill Gates, geliştirdiği yazılımların korsan yazılım olarak yayınlandığını tespit edince hemen bir duyuru yayınlar. Evet, 70’li yıllarda da korsan yazılım mevcuttu. Gates, paylaştığı duyuruda kullanıcıların korsan yazılıma destek vermemesini ister.

Microsoft Nedir

Microsoft, ilerleyen dönemlerde IBM ile anlaşmak için masaya oturur. Konu, IBM’in kişisel bilgisayarları için işletim sistemi geliştirmek. IBM, o dönemde gizli bir proje olarak kişisel bilgisayar geliştirmeye çalışıyordu. Bu projenin gizli olmasının nedeni tüketicilerin bu duruma vereceği tepkiydi. O dönemde kullanıcılar, bilgisayarların iş için kullanıldığını düşünüyordu. Microsoft firması, IBM ile anlaşma sağlayarak IBM’in çıkaracağı bilgisayara işletim sistemi geliştirme kararı aldı. Aynı şekilde IBM, bu sistem için Intel ile de anlaşarak işlemciler konusunda da bir karar aldı.

Microsoft nedir?” konusunda IBM olayına da değinmek gerekiyor, çünkü bu olay Microsoft’un büyümesinde önemli bir rol oynadı. Microsoft, IBM ile anlaştı fakat sorun şu ki firmanın hazır bir işletim sistemi yoktu ve bu yazılımın kısa sürede hazırlanması gerekiyordu. Hemen farklı bir işletim sistemi bulmak için bir karar alan şirket, satın aldığı işletim sistemini düzenleyerek MS-DOS işletim sistemini ortaya koydu. Yani aslında Microsoft, MS-DOS işletim sisteminin ilk halini başka bir firmadan alarak bu şekilde piyasaya sürmüştü. MS-DOS işletim sisteminin geliştirilmesiyle birlikte Microsoft, IBM’in kişisel bilgisayarlarında yer edinmiş oldu.

80’li yıllarda firma, MS-DOS sonrasında grafiksel arayüze sahip bir işletim sistemi geliştirmek için kolları sıvar. İlk olarak Windows 1.0 ile kullanıcıları karşılayan firma, yeterince popülerlik elde etmez. Bunun nedenleri arasında farenin o dönemde pahalı olması yer alıyor. Windows 2.0 da büyük bir başarı elde etmez fakat Windows 3.0 sürümü ile beraber Microsoft, sunduğu olanaklar sayesinde ve ofis kullanıcılarını da düşünmesiyle beraber pazarda etkili bir pay alır. Windows serüveni bu şekilde ilerler ve 90’lı yıllarda da etkili bir şekilde öne çıkar.

Microsoft nedir?” konusunda Windows işletim sisteminin yanı sıra firmanın oyun sektörüne de ağırlık vermek gerekiyor. Şirket, aslına bakarsak kurulduğu dönemden sonra pek çok oyun geliştirdi. Örneğin Microsoft Flight Simulator örneğini verebiliriz. Age of Empires serisi de farklı bir örnek. 90’lı yıllarda oyun konsollarının artışa geçmesiyle birlikte ve bu dönemde Sony’nin PlayStation konsolunu piyasaya sürmesinden sonra Microsoft da bu konuda bir çalışma yapmaya başladı. Xbox oyun konsolu, 2001 yılında resmî olarak duyuruldu. Günümüzde halen geliştiriliyor. Firmanın en büyük rakipleri Sony ve Nintendo olarak yer alıyor.

Microsoft, son yıllarda Minecraft gibi pek çok oyunu ve oyun firmasını satın alarak eğlence sektörüne büyük önem göstermeye başladı. Bunun yanı sıra Windows işletim sistemine ve bulut bilişime ağırlık veren şirket, bu konuda da önemli adımlar atmaya gayret ediyor.

Microsoft Ürünleri

Microsoft’un ürünlerinden birisi Windows olarak bahsedilebilir. “Microsoft nedir?” konusunda buna da değinmek gerekiyor. Windows, Microsoft’un geliştirdiği grafiksel bir işletim sistemi. İlk sürümü 1985 yılında Windows 1.0 olarak çıkarılan işletim sistemi, son olarak 2021 yılında Windows 11 olarak piyasaya sürüldü. 110 dil desteğine sahip olan Windows işletim sisteminin en popüler işletim sistemleri arasında Windows XP, Windows 7 ve Windows 10 yer alıyor.

Microsoft Nedir

Bir diğer ürün olarak Microsoft Office’den bahsedebiliriz. Ofis uygulamaları, hem ofis kullanıcıları hem öğrenciler hem de ev kullanıcıları için pek çok faydaya sahip olabiliyor. Bu doğrultuda bu uygulamaların büyük bir önemi bulunuyor. Kullanıcılar için önemli ayrıcalıklara sahip ofis uygulamalarının en popülerleri arasında Word, Excel ve Powerpoint bulunuyor. Bu uygulamaların yanı sıra şunları sıralayabiliriz:

  • LinkedIn
  • GitHub
  • Pay
  • Azure
  • Bing
  • MSDN
  • Windows Update
  • Surface Mobile
  • Xbox
  • Dynamics
  • Microsoft Store
  • Xbox Game Pass
  • Xbox Network
  • Outlook
  • OneDrive
  • Microsoft 365
  • TechNet
  • Yammer
  • Servers
  • Skype

Microsoft Pazar Payı

Microsoft nedir?” konusunda firmanın pazar payına da değinmek gerekiyor. Bu konuda pek çok donanım ve yazılım incelenebilir. Öncelikle Windows işletim sisteminden bahsetmek isteriz. 2021 yılının Aralık ayına göre Windows %73 kullanım oranına sahip iken ardından %15 ile Mac OS ve sonrasında %2 ile Linux geliyor. Devamında Chrome OS ve diğer işletim sistemleri bulunuyor.

Xbox oyun konsolunun başarısından da bahsetmek istiyoruz. Paylaşılan verilere göre Sony şirketine ait olan PlayStation liderliği elinde bulundururken Xbox, ikinci sırada yer alıyor. Nintendo’ya ait konsollar ise listenin devamında yer alıyor.

Microsoft nedir?” konusunda bir de mobil işletim sistemi pazarına göz gezdirmek gerekiyor. Mobil işletim sistemi piyasasında Microsoft’un çıkarmış olduğu birçok yazılım mevcut olsa da firmanın bu alanda yeterli başarıya ulaşamadığı görülüyor. Mobil işletim sistemi pazarında en çok payı Android, sonrasında iOS alıyor. Windows ise çok düşük bir seviyede.

Sonraki yazı: Li-Fi Kablosuz İnternet Nedir? Wi-Fi ile Arasındaki Farklar Nelerdir?

0 Yorum

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.