Mac OS Nedir?

Oğuzhan KARAHAN Avatar Oğuzhan KARAHAN 5 Mayıs 2023

Mac OS nedir? Nasıl bu günlere geldi. Bu konuda siz değerli okurlarımıza Apple’ın geliştirmiş olduğu işletim sisteminden söz edelim.

Günümüzde pek çok işletim sistemi bulunuyor. Linux, Android, iOS veya Windows gibi işletim sistemlerinin yanı sıra bir de Mac OS mevcut. Her işletim sisteminin kendine has özellikleri, yetenekleri ve arayüzleri bulunuyor. Mac OS, Windows’a rakip olan ve günümüzde de büyük bir paya sahip işletim sistemlerinden birisi. İşletim sistemi pazar payını incelediğimizde Mac OS işletim sisteminin %15 civarında bir paya sahip olduğu görülüyor. Windows kadar olmasa da Windows’tan sonra en çok kullanılan işletim sistemleri arasında ikinci sırada yer alıyor.

Mac OS Nedir?

Mac OS, Apple tarafından geliştirilen bir işletim sistemi. Macintosh olarak da bilinen bu sistem, ilk olarak 1984 yılında yayınlandı. En büyük rakibi Windows olan Mac OS, Apple’ın kendi cihazlarında çalışan bir yazılım. Bununla birlikte bazı yöntemlerle insanlar farklı cihazlara Mac OS kurmayı başarmış durumda. Aslına bakarsak Mac OS, klasik ve günümüz olmak üzere farklı türlere sahip. Klasik Mac OS, 1984 yılından 2002 yılına kadar geçerliliğini korurken klasik sürümün ardından Mac OS X ve diğer sürümler kullanıcılarla buluşuyor.

Kapalı kaynak koda sahip olan bu yazılım, geliştirildiği dönemden bu yana kendisine özel bir donanıma sahip oldu. Bu donanımlar genellikle Mac olarak isimlendirildi. Grafiksel arayüz ile beraber ortaya çıkarılan bu cihazlar, işletim sistemi ile beraber daha işlevsel bir hale büründü.

Mac OS Özellikleri

Kullanıcılar “Mac OS nedir?” sorusu dışında bu işletim sisteminin özelliklerini de araştırabiliyor. Bu konuda da bilinmesi gereken çeşitli şeyler mevcut. İşletim sisteminin özelliklerinden birisi FaceTime olarak yer alıyor. FaceTime sayesinde Apple kullanıcıları birlikte görüşme gerçekleştirebiliyor. Bu özelliğin sunduğu avantajlardan birisi birlikte görüşmenin yanı sıra birlikte video izlemenin ve müzik dinlemenin mümkün olması. FaceTime ile birlikte ekran paylaşımı da yapılabiliyor. Bunun yanı sıra uzamsal ses desteği, farklı mikrofon modları, ızgara modu, portre modu ve Mac OS kullanmayan insanları davet etme gibi çeşitli özellikler de FaceTime’da yer alıyor.

Mac OS Nedir

Apple’ın geliştirmiş olduğu Mac OS ile birlikte odak özelliği de bulunuyor. Odak özelliği, bir şeye odaklanmayı kolaylaştırmak için geliştirilmiş bir sistem sunuyor. Odak özelliği ile beraber oyun, kişisel, çalışma, uyku ve kod yazma gibi odak modları tercih edilebilir. Buna ek olarak odak modu belirli bir süreye kadar açık bırakılabilir. Bu da odağın otomatik olarak kapatılmasına yardımcı olur. Odak modunun sunduğu özelliklerden birisi odak modu aktif iken insanlara otomatik mesaj gönderebilme özelliği oluyor. Eğer bir kişi mesaj atarsa otomatik mesaj gönderilebiliyor.

Apple’ın kullanıcılara sunmuş olduğu özellikler arasında dosya sistemi özellikleri bulunuyor. Dosya sistemi, kullanıcıların dosyalara erişmesine olanak tanıyor. Bu özelliklerden birisi dizinleri birleştirme özelliği. Birden fazla dizini birleştirmek için Mac OS işletim sisteminde bir özellik bulunuyor. Bu özellik ile beraber dizinleri açıp taşıma işlemi yapmadan dosyaları hızlıca toparlamak mümkün oluyor. Bir diğer özellik olarak dosya yolunu görüntüleme özelliği sunabiliriz. Bu özellik sayesinde bir Mac kullanıcısı dosya veya dizinin yolunu hızlıca görebiliyor.

Mac OS’un açıklanması gereken bir diğer yapısı oyunlarla ilgili. Oyun oynamayı sevenler için firmanın pek çok desteği bulunuyor. Bu cihazlar, her ne kadar oyun sistemi olarak bilinmese de Mac’in güçlü yapısı günümüzde oyunları da rahatlıkla kaldırabiliyor. Oyun sisteminde yer alan özelliklerden birisi arkadaşlık özelliğinin bulunması. Mac oyuncuları birleşerek beraber oyun oynayabiliyor. Bununla beraber arkadaşlar birbirlerini oyuna davet edebiliyor. Bir diğer oyun özelliği oyundaki önemli anları kaydetmek için yer alıyor. Kullanıcılar oyunun son 15 saniyesini video klip olarak kaydederek paylaşabiliyor.

Apple, güvenlik ve gizlilik konusunda da pek çok özellik sunuyor. Mac OS’un bu konuda sunduğu özelliklerden birisi hesap kurtarma üyesinin seçmek. Eğer bir kullanıcının hesabı tehlikeye girerse bu durumda hesap kurtarma kullanıcısı yardım edebilir. Bunun için bu kişinin belirlenmesi ve güvenilir bir kişi olması gerekir. Bir diğer özellik dijital miras programı olarak açıklanabilir. Bu özelliğin amacı, vefat eden bir kişinin hesabının yok olmaması için bir kişiyi varis olarak atamasını sağlamak.

Mac OS Sürümleri

Mac OS nedir?” konusu dışında bu işletim sisteminin sürümlerinin de bilinmesi gerekiyor. Mac OS sürümlerinden tarih kısmında detaylıca bahsediyor olacağız. Mac OS işletim sistemi, ilk olarak 1984 yılında müşterilerin karşısına çıktı. Mac OS 1 sürümünün yanı sıra Finder ve Lisa da bu dönemde yayınlandı. 2000 yılına kadar pek çok sürüm ile kullanıcıları karşılayan Apple, 2000’li yılların başında Mac OS X’e geçiş yaparak artık yeni bir döneme başlangıç yapmış oldu. Günümüzde ise son olarak Mac OS Monterey sürümü çıkmış durumda.

Mac OS Nedir

Mac OS Destekli Cihazlar

Birçok kullanıcı “Mac OS nedir?” sorusunun yanı sıra bu işletim sisteminin desteğine sahip olan cihazları araştırabilir. Aslına bakarsak Apple’ın politikası, kendi cihazlarını kullanarak Mac OS işletim sistemi konusunda destek vermek. Günümüz dönemine göre değerlendirdiğimizde Mac OS işletim sistemi kullanmanın yolu bir Mac cihazına sahip olmak. Bunun için MacBook Air, MacBook Pro, Mac Studio ve Mac Mini gibi pek çok cihaz Apple’ın resmî web sitesinde yer alıyor.

Mac OS Tarihi

Mac OS işletim sistemi, grafiksel arayüze sahip bir işletim sistemi olarak yer alıyor. “Mac OS nedir?” konusunun yanı sıra bu konu başlığında sizlere Mac OS’un tarihine değiniyor olacağız. Apple, 70’li yıllarda DOS işletim sistemi geliştirerek bu işe girişti. 70’li yılların sonuna doğru Xerox PARC adlı bir şirketi ziyaret eden firma, brada geliştirilen grafiksel arayüz ile karşılaşır. Apple’ın kurucu ortağı Steve Jobs, grafiksel arayüzden etkilenir ve Mac OS işletim sistemini bu şekilde geliştirme kararı alır.

1984 yılı geldiğinde Apple, Macintosh ailesinin ilk işletim sistemini yayınlar. İlk sürüm, siyah ve beyaz renk ağırlıklı olmakla birlikte bu şekilde öne çıkıyordu. Adeta bir uygulama penceresi görünümünde olan ilk sürümün üst kısmında menu, arka planında nesnelerin yer aldığı masaüstü bulunuyordu. Pencereler ise oldukça sade bir görünümdeydi. İlerleyen dönemlerde kendini geliştiren Apple, bir süre sonra renkli bir hale geldi ve günümüze kadar yeniliklerle birlikte daha güvenli ve daha güçlü bir işletim sistemi olma yolunda ilerledi.

Hackintosh Hakkında Bilgi

İnsanların aklındaki soru “Mac OS nedir?” dışında bir de Hackintosh oluyor. Hackintosh, Mac OS işletim sisteminin Mac cihazları dışında yüklenebilmesi olayı olarak açıklanabilir. Apple, 2005 yılında Intel tabanlı işlemcilere geçiş yapar. Bu geçiş ile birlikte yazılımcılar da Hackintosh macerasına başlamış olur. Bir süre sonra diğer bilgisayarlarda çalışan Mac OS işletim sistemi geliştirilir.

Bildiğiniz üzere Apple, son yazılım sürümlerinde artık kendi işlemcisini kullanıyor. Bu durum Hackintosh meraklılarını da etkileyen bir olay. Buna rağmen yazılım geliştiricileri elinden geleni yaparak özel bir dağıtım çıkarmaya gayret ediyor. Hackintosh olayının Apple tarafından izin verilmeyen bir olay olduğunu açıklamak istiyoruz.

Sonraki yazı: Windows Nedir?

0 Yorum

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.