Kripto Para Madenciliği Nedir?

Oğuzhan KARAHAN Avatar Oğuzhan KARAHAN 26 Nisan 2023

Günümüzde kripto paralara yatırım yapan çok sayıda insan bulunuyor. Kripto varlıkların takas edilebilmesini sağlayan, sayesinde birçok sorunun çözümünü oluşturan akıllı kontratları üretilebilen blok zinciri teknolojisi hakkında yatırımcıların bilgisi yok denecek kadar az. Bunun nedeni kripto varlıkların spekülatif değerler olması ve borsalarda yüksek volatilite göstererek yatırımcılara büyük kârlar bırakması olarak düşünülebilir. Ancak kripto paralardan kazanç sağlayan tek grup yatırımcılar değil. Kripto para madenciliği yöntemiyle gelir elde eden madenciler bulunuyor.

En doğru tanımıyla; bir blok zinciri üzerindeki kripto para üretimi ve takası için gerçekleştirilen matematiksel doğrulama işlemlerine kripto madencilik adı verilmektedir. Doğrulama işlemini gerçekleştiren ise bilgisayarlar ve sahip oldukları donanımlardır. Madencilerin onayından geçmeyen bir işlem kesinlikle gerçekleştirilemez. Buna nedenle madencilik yapısını kripto ekosisteminin ana damarı olarak tanımlayabiliriz.

Yazımızın devamında kripto para madenciliği ile ilgili merak edilen konulara odaklanacağız.

Kripto Para Madenciliği Nasıl Yapılır?

Kripto kazımı yapılabilmesi için madencilik özelliklerini içinde barındıran bir bilgisayara sahip olmanız gerekir. Herhangi bir bilgisayar ile de kazım yapmak mümkündür; ancak kazımdan elde edilen verim düşük, enerji maliyeti ise yüksek olacaktır. Gideriniz gelirinizden fazla olacağından sürdürülebilir bir iş modeli oluşturulamaz.

Bilinen en eski kripto para madenciliği yöntemi CPU madenciliğidir. Yukarıda belirttiğimiz üzere masaüstü bilgisayarlar aracılığıyla yapılabilir. Bilgisayar güçlü bir işlemciye sahipse CPU mining için bir engel bulunmaz. Yine de bu yöntem artık yavaş yavaş terk ediliyor. Enerji tüketiminin fazla olması en büyük dezavantajlardan biridir. Cihaz fazla ısındığı için arıza meydana gelebilir. Makine ömrü de bundan olumsuz etkilenir. CPU madenciliğinde “risk ve getiri” düşünüldüğünde, terazinin ağır basan tarafında risk faktörünün olduğu bir gerçektir.

Kripto Para Madenciliği

GPU madenciliği ise günümüzde en fazla tercih edilen mining yöntemidir. Diğer kazım seçeneklerine kıyasla verimliliği yüksektir. Hızlı kazım yapılırken, cihaz ve donanımın zarar görme riski CPU mininge göre azdır.

Evinizdeki bir odada kendi madencilik yapınızı inşa etmek sanıldığı kadar zor değildir. Kazım için işlemci, ekran kartı, ana kart, soğutma fanları, teçhizat çerçevesi gibi ekipmanlara ihtiyaç olacaktır. Yaptığınız yatırım belirli bir süre sonra maliyetini kurtaracaktır.

GPU mining söz konusu olduğunda en önemli donanım ekran kartlarıdır. Çünkü diğer donanımlardan birer adet kullanırken, ekran kartını sekiz adete kadar kullanabilirsiniz. Ne kadar çok ekran kartınız var ise hash gücünüz o kadar fazla olur.

Bulut Madenciliği Ne İşe Yarar?

Cloud mining olarak ifade edilen bulut madenciliği günümüzde popülerliği giderek artan bir mining türüdür. Bulut teknolojisi ile birçok alanda başarılı işler ortaya çıkarılırken, bu başarı madencilik alanında devam ediyor.

En kısa tanımıyla; bulut madenciliği, GPU ile kripto para madenciliği yapan şirketlerin kendi mining ekipmanlarını müşterilerine kiralamasıdır. Devasa tesislerde binlerce cihaz tarafından kesintisiz kazım yapılır.

Bulut madenciliğinde şirket size belirli vadelerden oluşan bir kontrat sunar. Yapacağınız yatırım ve vadesi hesaplandıktan sonra kontrat süresince size ödeme yapılacaktır. Kontratlar 6, 12 veya 24 aylık düzenlenebilir. Bazı şirketler ile ömür boyu anlaşabiliyorsunuz.

Yatırımınızın kendini kurtarma süresi genellikle 12-18 aydan başlıyor. Bu süre kazımı yapılan coine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Kripto kazımı için gerekli teçhizatları toplama, sistemi oluşturma gibi süreçleri es geçerek zamandan ve diğer maliyetlerden kazanmak isteyenler için bulut madencilik mantıklı olabilir.

Hangi Mining Yöntemini Tercih Etmeli?

Coin madenciliğinde 3 temel mining seçeneğinin bulunduğundan bahsetmiştik. CPU madenciliğinin kripto para madenciliği için artık elverişli olmaması, bu seçeneğin elenmesine yol açabilir; ancak yatırım yapacak maddi gücü bulunmayanlar için CPU yönteminin masrafı sadece enerji tüketimi olacaktır. Bu durumda yeni cihazlar alınmasına gerek kalmaz.

Eğer kendi maden havuzunuzu kurmayı düşünüyorsanız sizin için en doğru seçim GPU ile kazım olacaktır. İşlemci, ana kart, soğutma fanları ve ekran kartları toplayarak kendi madenci havuzunuzu oluşturabilirsiniz. Piyasada bu donanımların eskisi kadar bol bulunmadığı, fiyatlarının ise hem yoğun talep hem de yüksek döviz kuru nedeniyle bir hayli cep yaktığını unutmamak gerekir. Kazacağınız kripto varlığın değerinin düşmesi gibi bir durumda, yüksek maliyetlere kurduğunuz cihazınızdan kâr elde etmeniz uzun bir süre alabilir. Potansiyel risklerin doğru bir şekilde analiz edilmesi oldukça önemlidir.

Bulut ile madencilikte herhangi bir teçhizat kullanmazsınız. Dolasıyla teçhizat toplama gibi bir sürecin içine dâhil olmanız gerekmez. Referansları güçlü, piyasada sağlam temeli bulunan bir bulut kripto para madenciliği şirketiyle anlaşarak daha az risk taşıyan bu yatırımı tercih edebilirsiniz.

Kripto Madenciler Ne Kadar Kazanıyor?

Coin kazımı eskisi kadar kârlı olmayabilir. Bunun nedenleri arasında teçhizat ve enerji maliyetlerinin fazlasıyla yüksek olması olarak açıklanabilir. Kazanç hesaplamasında Ethereum madenciliğini referans alalım.

2022 yılında GeForce GTX 1660 Super ekran kartından 8 adet alarak Ethereum madenciliğine başladınız. İşlemci ve diğer donanımlarla birlikte toplam maliyetiniz en uygun koşullarda dahi 80 bin TL’yi bulacaktır. Ekran kartlarınızdan 256 MH değerinde kazım elde edersiniz. Bu değerdeki kazımın enerji tüketimi ise 600 W kadar olacaktır. Ethereum’un güncel fiyatının sabit kalacağı varsayılarak, sizin bir aylık kazım geliriniz yaklaşık 260 doları bulacaktır. Maliyetinizi amorti etmenizdeki süre ise 21 ay kadardır. 21 ay uzun bir süre olarak düşünülebilir; fakat Ethereum ve Dolar değerlerindeki muhtemel artışlarla bu süre çok daha aza inebilecektir. Tam tersi bir durumda amorti süresi uzayacaktır.

Kripto para madenciliği, hash gücü yüksek cihazlarla yapıldığında verim alınabilecek bir sistemdir.

Her Kripto Para Kazılabilir Mi?

Bütün kripto paralar kazılamıyor. Bazıları kazılabilirken bazıları stake edilebiliyor. Staking ise bir kripto varlığı cüzdanınızda kilitli tutarak ona değer katılmasına fayda sağlamanızdır. Kilitli tuttuğunuz kripto varlığı belirli bir süre satamazsınız. Kilitli tutulan kripto miktarına ve vadesine göre aynı varlıktan bir miktar ödül kazanmış olursunuz. Özellikle ön satışlarda stake edilen coinler, stake süresi bittikten sonra ciddi kârlar kazandırabilmektedir.

Kripto Para Madenciliği

En fazla kripto para madenciliği yapılan coinler aşağıdaki gibidir:

  • Bitcoin
  • Ethereum
  • Monero
  • Raven Coin
  • LiteCoin
  • Ethereum Classic
  • Zcash
  • Bitcoin Gold
  • DASH
  • DOGE
  • DigiByte
  • VeChain
  • Cardano

Akıllı Telefon İle Kripto Para Madenciliği Yapılabilir Mi?

Akıllı telefonlar ile kripto para madenciliği yapılabildiği yanlış bir önerme değildir. Bulut teknolojisini kullanan StormGain gibi bazı firmalar akıllı cihazlardan madenciliğe olanak tanıyor.

Bu konu hakkında sıkça sorulan sorulardan biri, bulut madenciliği yaparken cihazınıza bir zarar gelip gelmeyeceğidir. Bu tür uygulamalar cihazın işlemci gücünden faydalanmaz. Dolayısıyla batarya ve diğer donanımların madencilik nedeniyle zarar görmesi olası değildir. Kazım ekipmanları firmalara aittir; siz sadece uygulama içindeki kazım butonuna basarak işlemi başlatırsınız.

Cloud mining ile coin kazabileceğiniz bir diğer seçenek ise oyunlardır. Oyun içi alımlar gerçekleştirerek seviyenizi yükseltebilir, kazım gücünüzü artırarak daha fazla gelir elde edebilirsiniz. Bu tür oyunlara örnek olarak Axie İnfinity söylenebilir. MBOX oyunu da benzer bir yapıya sahiptir.

Akıllı telefonunuzun işlemcisini kullanarak kripto para madenciliği yapabilen uygulamalar da bulunuyor. Bu fonksiyonu temel alan uygulamalardan uzak durulması gerekir. Kullanım sonrasında cihaz ömrünüzün azalması uzak bir ihtimal değildir.

Sonraki yazı: Pop Up Nedir?

0 Yorum

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.