Bilgisayarlarında windows işletim sistemi tercih edenlerin kullanabileceği komut istemi hakkında sizler için çok kapsamlı bir yazı hazırladık.
Windows işletim sistemi içinde kullanabileceğiniz komutlar ile bilgisayarınızda daha hızlı işlem yapmanızı sağlayan bir yapıdır.
CMD olarak da bilinen komut istemi kelime anlamı olarak komut anlamında olan İngilizce command kelimesinin kısaltılarak kullanılmasını sağlayan sistemdir.
Windows ekranında iken bir anda kendinizi komut yazma ekranı olan MS Dos ekranına geçiş yapabilirsiniz.
Windows işletim sisteminde yaptığınız bütün işlemleri komut yazarak bu MS Dos ekranından da yapabilirsiniz.
Windows işletim sisteminizde kurulu olan tüm programlara daha kısa ve daha hızlı bir şekilde erişim sağlayabilirsiniz.
Eğer komutların kullanımını biliyorsanız işlemlerinizi birkaç kod yazarak da halledebilirsiniz.
Ayrıca eğer bilişim sektöründe iş yapmak ve ileride yazılım ile uğraşmak istiyorsanız komut istemi hakkında bilgi sahibi olmalı ve kullanılan kodların ne işlem yaptığını bilmelisiniz.
Yazılım dillerinin temeli olarak bilinen CMD kodlarını başlangıç seviyesinde bilgisayar kullanıcılarının öğrenmesi gerekmektedir.
İlerleyen zamanlarda bu kodlar ile yazılım geliştirilebilindiği de bilinmektedir.
CMD komut ekranı sadece Windows işletim sistemlerinde kullanabileceğiniz bir uygulamadır.
Yazdığınız komutlar MS Dos işletim sistemi olan ve sadece komut ile işlem yapmanıza imkân sağlayan görsellik olmayan bir alandır.
Görsel anlamda Windows işletim sistemi kullanırken aynı zamanda komutlar yazarak işlemlerinizi birlikte yapmanızı sağlamaktadır.
Kısacası MS Dos işletim sisteminde bulunan kodların Windows işletim sisteminde kullanılmasını sağlayan bir program olarak bilinmektedir.
Komut İstemi (CMD) Nasıl Çalışır?
Windows işletim sisteminde komut yazarak işlem yapmanızı sağlayan komut satırı ekranı olarak bilinen CMD bölümünü kullanabilmek için birkaç yöntem bulunmaktadır.
Komut istemi ekranını açabilmek için yapmanız gereken işlemlerden bir tanesi başlat menüsünden tüm programlar sekmesi tıklanır.
Açılan ekrandan donatılar sekmesi altında ilgili programı çalıştırmanız mümkündür.
Ayrıca isterseniz başlat menüsüne direk cmd yazarak enter yaptığınızda komut satırı ekranı direk ekranınızda açılmış durumda olacaktır.
Bir başka komut satırına ulaşma yöntemi ise başlat menüsünde bulunan çalıştır alanına cmd yazarak enter butonuna basmanız halinde karşınıza CMD ekranı açılacaktır.
Komut istemi Windows klasörleri arasında nerede bulunduğunu merak ediyorsanız C:\Windows\system32\ içinde cmd. exe olarak yer almaktadır.
Windows işletim sisteminde komut yazmanızı sağlayan bir kod konsolu olan CMD komut satırı ekranı Win32 işletim sistemi olarak çalışmaktadır.
Komut İstemi (CMD) Komutları Ne İşe Yararlar?
Bilgisayar programlama dili üzerine çalışma içinde bulunan kişilerin bu işe başlarken ilk öğrenmesi gereken MS Dos komutlarının ne işe yaradığıdır.
Bilgisayar kurslarında ya da okullarda bilgisayar derslerinde öğrencilere ilk olarak MS Dos komutları hakkında bilgi verilerek dersler başlar.
Öğrencilerin bu kodların görevlerini öğrenmeleri bilgisayar yazılım dillerinde başlangıç seviyesinde öğrenilmesi mutlaka gereken bir durumdur.
CMD komutlarının her birinin ayrı görevleri bulunmakta ve sizin işlemler yapmanızda hayli kolaylıklar sağlamaktadır.
Kullanılan komutların doğru yazılması halinde çalışacağı unutulmamalıdır. Komut yazılımı sırasında en ufak bir karakter yazım yanlışı olması halinde yazdığınız komutun çalışmayacağını göreceksiniz.
Windows işletim sistemi içinde bu kodların daha önceden her birinin görevleri kurulum dosyalarının içine yazılmakta ve kullanıcılar bu komutları kullanmaları halinde çalışmaktadır.
Komutlar sistem içerisine Microsoft yazılımcıları tarafından tanımlanmakta ve görevleri dışında çalışmaları engellenmektedir.
Dilerseniz bu komutlar sayesinde ağ sorunlarınızı giderebilirsiniz, sunucu yedeklerinizi alabilirsiniz, gereksiz dosyalarınızı silebilirsiniz.
Gizli ve virüs bulaştığınızı düşündüğünüz belgeleri herhangi bir kopya oluşmasına izin vermeden direk silerek daha fazla yayılmalarını engelleyebilirsiniz.
Komut istemi komutlarını kısaca Windows işletim sistemlerinin kısayolları olarak tanımlamakta mümkündür.
İşlemlerinizi cmd konsolu ile komut yazarak yapmak sizlere kendinizi bilgisayar yazılımcısı hissi de vereceğini unutmayın.
Bu komutlar ile işlem yapmak bilgisayar yazılımı sektörüne karşı sempati duymanızı sağlayabilir böylelikle kendinize yeni bir hobi de elde etmiş olabilirsiniz.
Bilgisayar yazılımı yapmak için cmd komutları kullanmak hem zihin pratiği yapmanızı hem de eğlenerek ortaya basitte olsa bir yazılım çıkardığınızı görmek sizi hayli mutlu edecektir.
En Çok Kullanılan Komut İstemi (CMD) Kodları Nelerdir?
DIR: Bulunduğu alan içindeki bulunan klasörlerin listelenmesini sağlar. Örnek verecek olursak komut satırında c: yazarak enter yaptığınızda diskinizin C bölümünü açarsınız.
Komut satırı ekranında iken C bölümünde bulunan klasörleri görmek istiyorsanız DIR yazıp enter yaptığınızda bulunan tüm klasörler ekrana liste halinde gelecektir.
DEL: Kullanılması en riskli ve tehlikeli olan kod olan DEL’ in görevi belirlediğiniz dosya ya da belgelerin silinmesini sağlamaktır.
Belirlediğiniz bozuk ya da kullanmak istemediğiniz dosyayı bilgisayarınızdan silmek istiyorsanız ve bunun için komut istemi ekranını kullanmak istiyorsanız yapmanız gereken DEL boşluk silmek istediğiniz dosya adını yazarak entere basmaktır.
COPY: Komut satırı ekranında dosya ya da belge kopyalamak için kullanılan komuttur.
REN: Dosya ya da belgelerinizin adını tekrar belirlemenizi sağlayan komuttur.
CHKDSK: bilgisayarınızda bulunan hard disk bölümlerinin tarama ve denetleme yaparak hataların düzeltilmesini sağlayan komuttur.
PING: Belirlediğiniz ip adresi ya da web site adresine sisteminiz ile ağ bağlantısı kurulup kurulamadığını gösteren komuttur.
IPCONFIG: Bilgisayarınızın bağlı olduğu ağ ortamında almış olduğu ip ve dns bilgilerini görüntülemenizi sağlayan komuttur.
PRINT: Belirlediğiniz dosya ya da belgenizin yazdırılmasını sağlayan komuttur.
FORMAT: Bilgisayarınızda bulunan hard disk ya da flash disk gibi belleklerin tamamen biçimlendirilmesini sağlayan komuttur.
ERASE: Birden fazla dosya ya da belgeyi birlikte silmenizi sağlayan komuttur. Bu komut ile yapılan silme işlemini geri alma şansınız yoktur.
FIND: Belirlediğiniz dosya adı ya da belge adını sistem içinde aramanızı sağlar.
Bu komutların daha birçokları bulunmakta ve her birinin ayrı ayrı görevleri bulunmaktadır.
Dilerseniz cmd ekranına girdiğinizde help yazarak Windows tarafından tanımlı olan birçok kodun nasıl yazıldığı ve ne işe yaradığını açıklama ekranında görebilirsiniz.
Komut İstemi Ekranı Kullanarak Windows Programları Nasıl Çalıştırılır?
MS Dos ekranının bir benzeri olan ve görsel olarak sadece kodların listelendiği bir ekran olan komut istemi ekranından bazı kodları yazarak Windows programlarını çalıştırmak mümkün olduğunu unutmayın.
Örnek verecek olursak not defteri uygulamasını açmak için komut satırı ekranını açıp notepad. exe yazarak enter basılması halinde ekrana direk olarak not defteri uygulaması açılacaktır.
Bir başka örnek vermek gerekirse Windows işletim sistemi uygulaması olan hesap makinesi çalıştırmak için yine komut satırı ekranı açılır ve ekrana call yazıp entere basılması halinde ekranınıza direk olarak hesap makinesi uygulaması açılacaktır.
Komut istemi ekranında Windows programlarını çalıştırmanızı sağlayan komutların bazılarını sizler için liste yaptık.
- taskmgr.exe Görev yöneticisi
- regedit.exe Windows Kayıt Düzenleyicisi programı
- powercfg.cpl Güç seçenekleri
- mspaint.exe Paint programı
- cleanmgr.exe Disk temizleyici
- timedate.cpl Tarih ayarlama penceresi
- osk.exe Ekran klavyesi
- sysedit.exe Sistem yöneticisi
- msconfig.exe Sistem ayarları
- ntbackup.exe Yedekleme sihirbazı
- wupdmgr.exe Windows güncelleştirme penceresi
- appwiz.cpl Program ekle kaldır
- mplay32.exe Windows Media Player basit versiyonu
Yukarıdaki komutlar en çok kullanılan komut istemi kodlarıdır.