Java nedir? Bu konuda pek çok kişinin merak ettiği bu soru hakkında sizlere bilgi sunmak istiyoruz. Umarız sizler için faydalı olur.
Elektronik bilgisayar teknolojisi, 1940’lı yıllardan beri hızlı bir şekilde gelişme gösteriyor. İlk olarak İkinci Dünya Savaşı döneminde ortaya atılan bilgisayarlar, savaş bittikten sonra bir süre kenarda dursa da sonrasında tekrardan gündeme geldi ve bu teknoloji gelişme göstermeye devam etti. Bilgisayarlar geliştikçe insanlar bu alanda büyük bir potansiyel olduğunu anladı ve bu sektöre daha çok yatırım yaptı. Günümüze kadar gelişen bilgisayarlar Fortran, Assembly, Python ve PHP gibi pek çok programlama dili gördü. Bu dillerden birisi de Java olarak bizlerin karşısına çıkıyor.
Java Nedir? Ne İşe Yarar?
Öncelikle “Java nedir?” sorusunu cevaplamak isteriz. Java, nesne yönelimli bir programlama dili. 1995 yılında yazılım geliştiricileri ile buluşan bu dil, masaüstü uygulama, oyun geliştirme ve web uygulaması yapma konusunda kullanılıyor. Ada 83, C++, Delphi Object, Pascal ve Objective-C gibi pek çok yazılım geliştirme dilinden etkilenen Java Ada 2005, Groovy, D, ECMAScript ve JavaScript gibi pek çok dilin kendisinden ilham almasını sağladı. Çapraz platform desteği ile kullanıcılarla buluşan Java’nın dosya uzantıları arasında “.java, .class ve .jar” bulunuyor. Oracle Corporation tarafından geliştirilen bu dil, OpenJDK ve HotSpot gibi uygulamalarla birlikte çalışabiliyor.
“Java nedir?” sorusu dışında Java programlama dilinin son zamanlarda ciddi bir popülerlik ile karşılaştığını açıklayabiliriz. Güncel Google arama motoru verilerine göre Python bir miktar gerileme yaşarken Java programlama dilinde bir yükselme hakim. Python her ne kadar en çok kullanılan diller arasında çıksa da Java’daki ciddi artış kendisinin başarısını da olumlu yönde etkileyen bir durum.
Java Nasıl Kullanılır?
“Java nedir?” konusunun yanı sıra insanların merak ettiği sorulardan birisi Java programlama dilinin nasıl kullanılacağı. Bunun için derleyiciler mevcut. Bir kullanıcı ister kendi derleyicisini geliştirerek ister hazır derleyiciler ile bu işi yapabilir. Java kodlamak için Eclipse gibi bir yazılım gerekmiyor. Burada önemli olan nokta Java’nın sistemde kurulu olması. Derleyicilerin de yaptığı Java dosyalarıyla derleme yapmak. Eğer derleyici olmadan Java geliştirme yapılmak isteniyor ise yapılması gereken şey komut satırına “’javac Main.java” yazmak. “Main.java” Java dosyasının ismi olacak. Java kurulu olması gerektiğini bir kez daha hatırlatalım.
Derleyici kullanarak da Java kullanılabilir. Derleyicilerin avantajı, kendi özelliklerinin bulunması. Örneğin Eclipse veya Intellij IDEA gibi hazır yazılımlar kullanmak, derleme öncesinde hataların görünmesini ve gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlar. Bu da kullanıcıya zaman kazandırır. Kısacası Java kodlarken hazır bir derleyici desteğine sahip uygulama ile yazılım geliştirilebilir.
Java Tarihi
Java, ilk olarak 1991 yılında ortaya atılan bir dil oldu. Bu dönemde geliştirilmeye başlanan Java, ofisin yanında bulunan meşe ağacı sebebiyle Oak olarak adlandırıldı. Java’nın amacı aslına bakarsak etkileşimli televizyon sistemleri geliştirmekti fakat televizyon endüstrisi bunun için biraz gerideydi. Java’nın ilk ismi Oak olsa da bir süre sonra bu isim Green olarak güncellendi. Tekrar güncelleme alan isim Endonezya’da bulunan bir kahve türü olan Java ismini aldı. Java’nın kahve logosu da buradan geliyor.
C ve C++ ile tasarlanan Java, yapısal olarak da bu dillere benziyordu. 1996 yılına gelindiğinde Java’nın 1.0 sürümü yazılım geliştiricileri ile buluştu. Java piyasaya sürüldükten bir süre sonra web tarayıcıları da Java’yı kendi içine entegre ederek Java uygulamalarını çalıştırmaya başladı. Geçmişte internette oyun oynayanlar bazı sayfalarda Java logosu ile karşılaşmış olmalı. NPAPI desteği ile beraber çalışan bu sistem artık bazı tarayıcılarda desteklenmemeye başladı. Bunun sebebi tarayıcıların artık HTML5 ve JavaScript gibi daha yeni teknolojiler kullanıyor oluşu. Örneğin artık oyunlar için Canvas tercih ediliyor.
Java’nın sürüm geçmişine baktığımızda beta sürümün 1995 yılında çıktığı ve ilk resmî sürümün 1996 yılında piyasaya sürüldüğü görülüyor. Java 5 2004 yılında karşımıza çıkarken Java 8 2014 yılında aramızda yer almaya başladı ve en popüler sürümlerden birisi oldu. Bu kadar popüler olması sebebiyle halen destekleniyor. Java 8’in yanı sıra Java 11 de uzun süreli desteğe sahip 2018’de çıkmış bir sürüm. Son olarak 2022 yılının Mart ayında çıkan Java 18 yer alıyor.
Java Kullanım Alanları
Java, pek çok yazılım geliştiricisinin kullandığı dünyanın en popüler dillerinden birisi olarak yer alıyor. Bu dil pek çok alanda kullanılabiliyor. Bunlardan birisi web uygulaması geliştirmek olarak açıklanabilse de aslına bakarsak günümüzde Canvas tabanlı uygulamalara ağırlık veriliyor. Yani yazılım geliştiricileri Java ve Flash altyapısı ile artık pek uygulama geliştirmiyor.
“Java nedir?” sorusu dışında Java’nın bir diğer kullanım alanı olarak karşımıza masaüstü uygulaması çıkıyor. Java ile birlikte bu zamana kadar pek çok yazılım geliştirildi. Bu uygulama ile birlikte kullanıcılar, aklına gelebilecek pek çok şeyi rahatlıkla yapabilir. Bu durum yazılımcının hayal gücüne ve insanların ihtiyacına yönelik olarak değişebilir. Örneğin bir yedekleme uygulaması, profesyonel bir hesap makinesi veya bir çizim uygulaması yapılabilir.
Java ile birlikte oyun da yapılabiliyor. Java, uygulama geliştirmede olduğu gibi oyun geliştirmede de sıklıkla tercih edilen bir programlama dili. Kullanıcılar oyun geliştirerek farklı deneyimler yaşamak isteyebilir. Oyun geliştirmenin yanı sıra oyun eklentisi geliştirme konusunda da Java kullanan büyük bir kitle bulunuyor. Örneğin Minecraft, Java ile kodlanan bir oyun. Bu doğrultuda bazı geliştiriciler eklenti geliştirmek için Java kullanıyor. Java’nın popülerliğini korumasında Minecraft’ın büyük bir önemi var. Çünkü Minecraft oyunu için bu zamana kadar 200.000’den fazla eklenti geliştirildi.
Java Sözdizimi
Kullanıcıların merak ettiği bir diğer konu “Java nedir?” sorusunun yanı sıra sözdizimi olmaktadır. Bu konuda da sizler için bir bilgi sağlamak istiyoruz. Java dilini incelediğimizde yapısının gayet anlaşılabilir ve kolay kodlanabilir şekilde olduğu görülüyor. Örneğin konsola yazı yazdırmak için “System.out.println(“Merhaba İnternet Kullanıcıları!”); yazılmalı. Kullanıcılar uzun yazımlardan kaçınmak için kendi fonksiyonlarını da üreterek daha anlaşılır bir sistem geliştirebiliyor. Bundan dolayı Java, güzel bir dil olarak bizleri karşılıyor.
Java için Eğitim Kaynakları
“Java nedir?” sorusunun yanı sıra bazı eğitim kaynaklarından söz etmek gerekiyor. Java ile birlikte kullanıcılar YouTube, Udemy ve bu gibi platformlardan yararlanabilirken bunların dışında W3Schools, Tutorialspoint ve BTK Akademi gibi kaynakları da değerlendirebilir. Kısacası Java eğitimi almak için pek çok ücretsiz kaynak bulunuyor. Bunların yanı sıra kullanıcılar her konudan sonra örnek yaparak bu alanda daha başarılı olabiliyor.
Java ile Geliştirilmiş Bazı Yazılımlar
Java ile geliştirilmiş pek çok yazılım mevcut. Bunlardan birisi dünyanın en popüler oyunlarından birisi olan Minecraft olarak paylaşılabilir. Minecraft, Java ile kodlanmasıyla beraber eklenti geliştiricilerinin de Java dilini kullanması, Java için büyük bir popülerlik sağlamış durumda. Bunun dışında Netflix, Tinder, Google Earth, Uber, Amazon, Spotify ve bazı Android uygulamaları gibi pek çok yazılım Java dilini kullanıyor. Bu konuda sizlere “Java nedir?” ve Java hakkında bilinmesi gerekenlerle ilgili bilgi verdik. Faydalı bir konu olduğunu düşünüyoruz.