Intel nedir? Bu konuda siz değerli okurlarımız için Intel hakkında bilgiler sunmak istiyoruz. Umarız bu konu sizler için faydalı bir içerik olur.
Intel, günümüzün en popüler işlemci şirketlerinden birisi olarak bilinse de aslında bu firma daha pek çok alanda yer alıyor. Özellikle işlemcileriyle öne çıkan firmanın ağ sistemleri ve depolama birimleri gibi ürünler de ürettiği bilinir. Intel, son zamanlarda AMD ile birlikte kıyasıya bir rekabet içerisine girmiş durumda. Her iki firmanın pazar payları da birbirine oldukça yakın. Bazen Intel, bazen AMD daha iyi seviyelere ulaşabiliyor.
Intel Nedir?
Intel Corporation, çok uluslu bir teknoloji şirketi olarak yer alıyor. İlk olarak 1968 yılında elektronik sektörüne ağırlık vermek için kurulan Intel, günümüzde teknolojiye ağırlık veriyor. Genel merkezi Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Santa Clara’da yer alıyor. Intel’in kurucu ortakları Gordon Moore ve Robert Noyce olarak karşımıza çıkıyor. Dünya genelinde hizmet sunan şirketin kilit isimleri arasında Omar Ishrak, Pat Gelsinger ve David Zisner bulunmakta.
Intel’in 2021 yılı geliri 79 milyar dolar olurken net gelir 19 milyar dolar olarak duyuruldu. 2021 yılı verilerine göre firmanın mal varlığı 168 milyar dolar olarak açıklanırken değeri 95 milyar dolar olarak yer aldı. Çalışan sayısı ise 121.100 olarak belirtiliyor.
Intel Ürün Yelpazesi
“Intel nedir?” sorusu ile birlikte Intel’in ürettiği bileşenleri de bilmek lazım. Bunlardan en popüleri olarak karşımıza CPU yani merkezî işlem birimi çıkıyor. CPU, bir bilgisayarın en önemli parçalarından birisi. Bilgisayara hayat veren bu donanım, Intel tarafından büyük bir pazar payına sahip. Bir diğer parça entegra grafik kartı yani dahili ekran kartı olarak açıklanabilir. Intel, işlemci geliştirirken bazı işlemci modellerine dahili grafik kartı da yerleştiriyor. Bu da kullanıcıların harici ekran kartı almadan ekran bağlamasına olanak tanıyor. Son zamanlarda Intel’in harici ekran kartı piyasasına da girdiğini açıklayalım.
Bir diğer parça olarak çiplerden söz edilebilir. Anakart veya diğer sistemler üzerine eklenen çipler, pek çok amaç için kullanılabilir. Elektronik ortamda çiplerin görevi, makinenin çalışmasına yardımcı olmak. Bundan dolayı bu bileşenlerin önemi büyük. CPU dışında farklı çipler de mevcut. Intel markası adı altında modemler de geliştiriliyor. Modem, internete bağlı kalmayı sağlayan bir aygıt. Bu aygıt sayesinde insanlar internete modem aracılığı ile bağlanabiliyor.
Intel, daha pek çok alanda müşterilerine ürün satıyor. “Intel nedir?” sorusunun yanı sıra bunları bilmek lazım. Bu ürünlerden birisi anakart çipi olarak açıklanabilir. Anakart çipi, anakart üzerinde önemli olan bilgilerin yer aldığı bir bileşen. Bu çipin görevi donanımlar arasındaki ilişkinin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak. Firmanın üretmiş olduğu donanımlar arasında katı hal sürücüsü yani SSD de bulunuyor. SSD, HDD’ye göre daha hızlı olan ve manyetik olmayan bir yapıya sahip. SATA SSD’lerin yanı sıra günümüzde daha hızlı olan M2 SSD teknolojisi mevcut. Intel, Intel Optane teknolojisiyle verimliliği daha da arttırmış durumda.
Intel markasının geliştirmiş olduğu daha pek çok ürün müşterilerle buluşuyor. Bu ürünler arasında aşağıdakiler de yer alıyor:
- Mikro işlemci
- Çeşitli ağ bileşenleri
- Akıllı telefon
- Wi-Fi çipi
- Bluetooth çipi
- Flash bellek
- Araç otomasyon sensörleri
Intel Teknolojileri
Intel teknolojileri deyince akla gelen ürünler arasında işlemciler geliyor. Intel, bu zamana kadar işlemciler için birçok teknoloji geliştirmiş durumda. “Intel nedir?” konusunun yanı sıra bu teknolojiler hakkında da bilgi sahibi olmak gerekiyor. İşlemcilere geçmeden önce Intel Optane’den bahsetmek isteriz. Intel Optane, bellek ile SSD’nin bir arada bulunduğu verimliliği arttıran bir teknoloji olarak açıklanabilir. Kullanıcılar, hem depolama birimine hızlıca erişebiliyor hem de depolama birimiyle birleşik bellek yönetiminden faydalanabiliyor. Bu da hız artışı sağlıyor.
Intel işlemcilerin sunmuş olduğu teknolojilerden birisi turbo frekans olarak tüketicileri karşılamakta. Turbo frekans, otomatik overclock yani hız aşırtma olarak açıklanabilir. İşlemci, gerektiğinde hız miktarını yükselterek daha iyi performans sunmaya çalışır. Bu da sıcaklık ve güç dengesini korur. Bir diğer teknoloji Hyper-Threading olarak açıklanabilir. Bu teknoloji, tek çekirdeğin birden fazla işlem yapabilmesini sağlarken bu durum az tüketim yapan birden çok uygulamaların daha hızlı çalışmasını sağlar. Yani örneğin tek çekirdekte aynı anda 2 işlem yapılır. Bu da 2 kat hız artışı demek.
Diğer bazı Intel teknolojileri şu şekilde bulunuyor:
- Intel Thread Director
- Intel 64
- Yönerge Seti
- Intel Optane Bellek
- Intel Speed Shift
- Intel Thermal Velocity Boost
- Intel vPro
- Secure Key
- Intel OS Guard
- Intel Boot Guard
- Intel Trusted Execution Teknolojisi
- Intel Total Memory Encryption
Intel’in Pazar Payı
Intel’in pazar payı bilgisayar kullanıcılarının yapmış olduğu araştırmalar arasına eklenebilir. “Intel nedir?” konusunun yanı sıra bu konuda da bir bilgi sağlayalım. Intel ile AMD, birbirine rakip iki büyük CPU üreticisi. Bu iki büyük şirketin son dönemlerdeki performansını incelediğimizde Intel’in büyük bir düşüşe geçip AMD’nin yükselişe girdiği görülüyor. Intel, %82,5 seviyesinden %60’lara gerilerken AMD %17,5’tan %40’lara doğru ilerledi.
Intel’in Kuruluşu
“Intel nedir?” konusu dışında biraz da Intel’in kuruluş tarihine değinmek lazım. Intel, Moore Yasası ile bilinen Gordon E. Moore, kimyacı Robert Noyce ve bileşen uzmanı Arthur Rock ortaklığında 1968 yılında kuruldu. Rock, bir çalışan olmaktan yana yatırımcılık konusunda firmaya yardım eden bir isimdi. Bundan dolayı ortaklar arasında gösterilmese de markanın kuruluşunda destek sağlamış oldu. Aslına bakarsak Intel, ilk olarak NM Electronics ismiyle kuruldu. Sonrasında Intel halini aldı.
Intel’in İvme Kazanması
Intel, kurulduğu dönemde işlemci üretimine girerek büyüme yolunda adımlar atmaya başlamıştı. Intel ile birlikte AMD markası da bu dönemlerde kurulup işlemci üretme yolunda ilerliyordu. AMD, Intel’in yapmış olduğu işlemcileri kopyalayıp daha yüksek bir hızda piyasaya sunarak ayakta kalıyordu. Bu da Intel’i etkileyen bir durumdu.
Bir süre sonra Intel, IBM ile bir anlaşma yaptı. Bu anlaşmaya göre firma, kişisel bir bilgisayar ürettiği için işlemci konusunda Intel ile anlaşmıştı. Anlaşma detaylarında Intel’in işlemci haklarının kopyasını AMD’ye verme kısmı dikkat çekiyordu. Bu şekilde Intel ve AMD, ortak anakart soketi yapısı kullanarak beraber büyümeye başladı.
Günümüze Kadar Intel ve AMD Arasındaki Rekabet
“Intel nedir?” konusunu araştırırken Intel ve AMD arasındaki rekabet de dikkat çeker. 90’lı yılların ilerleyen dönemlerine kadar Intel ve AMD’nin işlemcileri benzer yapıda olduğu için bu işlemciler aynı anakartta çalışabiliyordu. AMD, bir süre sonra kendi işlemcilerini üretme kararı alır ve araştırma çalışmaları yapar. 2000’li yıllara gelindiğinde AMD ilk 64 bit işlemciyi üreterek kendi soket yapısına da kavuşmuş olur.
Bu dönem Intel için çöküşlerin yaşandığı bir dönem olsa da firma, aldığı bir karar ile birlikte anakart üreticilerinin AMD’yi kullanmasını yasaklar. Kullananlara destek vermeyeceğini söyler. AMD, durumu yargıya taşır ve sorun bu şekilde çözümlenir. AMD, 2000’li yıllarda altın çağını yaşasa da Intel, 2010’lu yıllara doğru tekrardan eski gücüne kavuşur ve yeni teknolojilerle büyüme yolunda ilerleme gayreti gösterir. Günümüzde ise Intel ve AMD rekabeti daha da artmış durumda.