Instagram Pazarlama 101: Açık ve Anlaşılır Kılavuz

Instagram Pazarlama 101: Açık ve Anlaşılır Kılavuz

Instagram büyümeye ve bir pazarlama platformu olarak gelişmeye devam ettikçe, işletmelerin etkili Instagram pazarlama stratejilerini geliştirmeleri her zamankinden daha önemli hale gelecektir.

Bu, Instagram pazarlama alanını tam olarak anlama ve neyin işe yarayıp neyin yaramadığına dair ölçülebilir içgörülere sahip olmak demektir.

Günün sonunda firmaların her tipte olan Instagram gönderilerinde varlıklarını sürdürmeleri için ve Instagram’ın büyüyen ve etkileşim içinde olan bir topluluk olduğunu bildiklerinden ötürü yeni insanlara ulaşmak ve hatta yeni e-ticaret satışları yapmayı hedefliyorlardır.

Bunları yapman için sadece azıcık bir uğraş yeterli!

Bölüm 1 Instagram Üstünden Pazarlama: Kılavuz Önsözü

2010 yılında Instagramın sahneye yeni atıldığı sıralarda Instagram’ın diğer sosyal medya platformlarından pek bir farkı yoktu: diğer sosyal medayalarda olduğu gibi özçekimlerle(selfilerle), hayvan ve yemek resimleri ile doluydu.

Instagram’ı o zamandan 2019 yılına doğru hızlı bir şekilde saralım, şuna bir bakın!

Eskiden sadece fotoğraf paylaşma platformu olan Instagram şu anda tamamen online bir pazarlama kanalı halini neredeyse almış durumda.

Sadece bazı platformların eklenmiş olan veya eklenmeye devam eden yeniliklerine de bir bakın! Sadece geçen yıla bakacak olursak Instagram ticaret işleri için sürdüğü ileri analitikler, satın alınabilir Instagram postları , Instagram trafiği çekmeye yarayabilecek Instagram hikayeleri ve yeni çıkardıkları bağımsız video platformu olan IGTV gibi onca yeni araç çıkardı.

E-ticarette, eğitim öğretimde, yada medya ve paylaşım işlerinde çalışıyor olsanız dahi Instagram’da varlığınızı göstermeniz kesinlikle size olumlu bir geri dönüt verir.

Fakat gerçekten bulunduğunuz konumda öne geçmek istiyorsanız öncelikle kullandığınız bir platformu(ve ulaşmak istediğiniz kitleyi) içten ve dıştan biliyor olmanız gerekir.

Bunlara paylaşılan hangi içerik türleri en çok yankıyı üretir, Instagram hikayeleri paylaşma stratejileri nasıl kurulur, ve sizin metriğinizi ve KPI’nızı(bir tür performans ölçeği) nasıl takip edebileceğin gibi bilgileri bilmen gerekir.

İşte tam burada okuduğun bu kılavuz yani bizler devreye giriyoruz. Okuyacağın 16 bölümde:

  • Çok yönlü Instagram pazarlama stratejilerinin temelleri
  • Efektif bir Instagram profili yaratmanın yolları
  • İlk Instagram pazarlama kampanyanı nasıl etkili hale getireceğini ve nasıl yürüteceğini
  • Instagram analitiklerinin girdilerini ve çıktılarını
  • Instagram hikayelerini ticari amaçlı nasıl kullanman gerektiği hakkında tavsiye

Ama öncelikle gel Instagram pazarlamanın e-ticarette neden bu kadar önemli ve ayrı bir yeri olduğuna bir göz atalım.

Eğer sosyal medya üstünden işinize katkı sağlamak istiyorsanız Sosyal Medya Pazarlama Nedir? Adım-Adım Kılavuz yazımızı okumayı ihmal etmeyin! Veya genel olarak sosyal medyaları iş için kullanacaksanız Sosyal Medya Nedir? İş İçin Sosyal Medya Rehberi (2024) yazımızı okumanızı tavsiye ederim!

Bölüm 2 Neden Instagram Pazarlama E-ticarette Başarı İçin Gereklidir?

Instagramın ailemiz ve arkadaşlarımızla çektiğimiz fotoğraflarımızı ve videolarımızı paylaşmak için gerçekten iyi bir platform olduğunu biliyoruz.

Fakat aynı zamanda e-ticaret için, pazarlama içinde fazlasıyla önem arz eden bir platform olduğunu bilmeliyiz.

Bu neden böyle?

Aslında bunın açık nedeni Instagram’ın kullandığı fortmattır. Bu görsel tabiatının bir parçası, Instagram elinde e-ticaret firmalarının ürettiği yada ellerindeki ürünlerin vitrini olmak gibi ok büyük bir fırsat barındırıyor.

Paylaşılan normal fotoğraflar, videolar yada Instagram hikayeleri ile birlikte milyonlarca firma Instagram üstünden görsel bir varlık göstermenin e-ticaret pazarlamalarına çok büyük bir katkı sağlayacağının farkında.

Instagram Pazarlama 101: Açık ve Anlaşılır Kılavuz 2

Şöyle bir gerçek var, Instagram kullanıcıları diğer sosyal medya araçlarını kullanan insanların ortalamasına göre daha bağımlı olan kullanıcılara sahiptir.

Trendler bize Instagram bağımlılığının azladığını gösterse de (bu konu ile ilgili gelecek bölümde konuşacağız), bu platformun kullanıcıları hala Twitter ve Facebook platformlarının kullanıcılarına nazaran daha bağlanmış bir ticaret akışı gerçekleştirmekteler.

Fakat şöyle bir şey var ki Instagram kullanıcıları basit bir bağımlılıktan daha fazlasına sahipler— kullanıcılar çoğunlukla online satın alım da yapmakta.

Yakın zamanda yapılmış bir araştırmaya göre Instagram kullanıcılarının %72’si internet üzerinden satın alım işlemlerini yapma sebepleri olarak alacakları ürünü önceden Instagramda görmüş olmaları olduğunu söylüyorlar.

Bu gördükleri ürünler genellikle çokça popüler kategoriler olan giyim, makyaj, ayakkabı ve mücevher gibi şeyler oluyor.

Bu alışveriş zihniyeti Instagram kullanıcılarını mükemmel izleyici haline getiriyor çünkü bu izleticilerin satın alma niyetleri çok fazla ve değişken.

Instagram pazarlamanın e-ticaret için çok iyi bir araç olmasının diğer bir sebebi ise kendi reklamlarını dahi kendi platformlarında veriyor olmalarıdır.

Önceki bölümde söylediğim gibi, Instagram bu sıralarda tonlarca yeni ticaret odaklı araç tanıttı ve bu tarz araçlardan daha gelmeye devam edeceği çok açık.

Instagram hikayeleri veya satın alınabilir insagram bağlantıları aracılığıyla yakında çevrimiçi alışveriş deneyimlerimizin birçoğu Instagramda başlayacak ve bitecek gibi görünüyor.

Instagram Pazarlama 101: Açık ve Anlaşılır Kılavuz 3

Bunca şey söyledim fakat e-ticaret ürünlerini satmadığın için Instagrama işin düşmeyeceğini düşünmeniz kesinlikle yanlış olacaktı.

Bu bahsettiğim Instagramın ürünlerini tanıtman ve satman için sahip olduğu sıradışı yeteneği dışında, Instagram günümüzde farkındalık yaratmak ve yeni izleyicilere, takipçilere(ve potansiyel müşterilere) ulaşmak için de çok iyi bir platform halini aldı.

Tabii ki hedef kitlenize gerçekten hitap eden bir Instagram pazarlama stratejisi oluşturmak istiyorsanız, önce Instagram algoritmasının nasıl çalıştığını anlamanız gerekir. Bir sonraki bölümde bunun ile ilgili konuşacağız nasılsa.

E-ticaret hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz A’dan Z’ye E-ticaret Sitesine Trafik Çekmek yazımızı okumayı unutmayın!

Bölüm 3 Instagramın Algoritması

Ah, her zaman gizemli Instagram algoritması.

Instagram 2016’da ilk kez kronolojik beslemeyi algoritma ile değiştirdiklerini açıkladığında, çoğu insan çoğu insan bu durumu pek de olumlu karşılamadı …

O zamandan beri pek bir şey değişmedi.

Peki Instagram neden kronolojik sistemden bir anda algoritmaya döndü?

Bu tamamen kitle ile alakalıydı tabii ki. Instagramı kullanan kitle arttıkça Instagramın sistemi fotoğrafları ve videoları paylaşırken zorlanmaya başladı. Ve Instagramın açıkladığına göre kullanıcılarının %70 gibi bir çoğunluğu kronolojik sistem yüzünden paylaşımlarını veya bilgilerini kaybetti.

Bu durumun ışığında, sonucunda Instagram kullanıcılarının bilgilerini yeniden organize etmek amacıyla bir algoritma geliştirdi ve kullanmaya başladı. Bu teorikte kullanıcıların kendileri ile ilişkili daha çok içerik görebilmelerini amaçlayan bir algoritma idi.

Ama maalesef bu yapılan değişikliğin istenmeyen sonuçları, etkileri de vardı.

Kronolojik sistemde veriler kullanıcının sevebileceği içerikleri gösterecek biçimde yani tahmini bir şekilde kullanılmasına gerek yoktu(Bu konuda kesinlikle evham etmeye başlaman gerekir.

Çünkü ilziyicilerine yada gelecekte müşterin olacak kişilere ulaşamayacaktın), Algoritma tabanlı veriler tonlarca farklı faktörden etkilenme gibi kötü bir özelliği bulunmaktaydı, örnek olarak paylaştığınız gönderinin ulaştığı insan sayısına veya gönderinize bakılarak geçirilen süreye göre bu tahminler değişebiliyordu.

Instagram bu gibi durumlardan ötürü, o zamandan bu zamana hala kullanıcı tecrübelerini geliştirmek ve belli başlı içerik tiplerini özelleştirmek için algoritmalarını günceliyorlar, bu yüzden attığınız postların daha fazla kullanıcı ile etkileşime girmesi için, ulaşması için optimize etmenizi bilmeniz giderek zor bir hal alıyor.

Fakat bu imkansız değil tabii ki.

Geçen yıl Instagram, algoritmalarının nasıl çalıştığına dair sonunda kayıtlar sunmaya başladı, bu verilen kayıtlara paylaşacağınız bir gönderinin hangi faktörlere göre performans sağlayacağını gösteren Instagram algoritması da dahil(ve aynı zamanda ortalama kaç insanın göreceği bilgisi de mevcut). İşte bunları aşağıda sıraladık, algoritmaya önemli gözükmeye çalışılırken rekabet edilen alanlar:

Instagram Pazarlama 101: Açık ve Anlaşılır Kılavuz 4

1. İlgi Çekmek

İşte Instagram’ın algoritmasına göre paylaşılan bir gönderiye ne kadar dikkat edeceğin.

Instagram algoritması baktığın gönderiyi beğendiğini düşünmeye başlarsa o tarz gönderileri veya benzer gönderileri sayfanda daha çok görmeye başlayacaksın. Bu Instagram’a göre, “Benzer içeriğe ilişkin geçmiş davranışlar ve gönderinin asıl içeriğini analiz eden potansiyel makine vizyonu” ismi ile temel alınmıştır.

Bunu Instagramın keşif sayfası gibi düşünebilirsin: eğer seni güldürecek bir video beğendiysen, bütün keşfet sayfan tamamen seni güldürecek veya tebessüm ettirecek gönderiler ile dolacak. Instagram bu şekilde senin bu tarz gönderileri sevip sevmediğini tahmin edebilmeye başlayacak.

2. Zaman Çizelgeleri Kullanmak

Bir fotoğraf veya bir video ne kadar zaman önce paylaşıldı? Yeni Instagram algoritması yakın zamanlı gönderileri özelleştirecek, bunun sayesinde bir hafta öncesinde veya daha eski olan gönderileri görmemeni veya çok az sayıda görmeni umut edecekler.

Gönderi herhangi bir yolla kronolojik olarak geri dönmese de, Instagram, gönderi gönderirken yalnızca içerik veya etkileşim yerine, ne zaman gönderdiğiniz ile ilgili çok daha fazla uğraşmaya başlıyor.

Bu 2017’nin son zamanlarına doğru Instagram tarafından doğrulandı. Instagram eski gönderilerin insanların keşfet sayfalarında görünmelerini engellemeye çalışacaklarını bildirdi.

3. İlişki-Alaka Kurmak

Sonuç olarak firmalar izleyicilerinin en çok Instagram’da aktif olduğunun farkında olmaları gerekir ki paylaşılan gönderilerin o izleyici kitlesinin keşfet sayfalarında çıkması için optimize etmleri gerekir.

Sizce sizin keşfedinize çıkan hesaplar bunu nasıl başarıyor olabilir? Eğer ara sıra siz başka bir tanıdığınızın yada başka bir hesabın bir fotoğrafına yorum atar veya o insanların olduğu başka bir fotoğrafa etiketlenirseniz bu insanlar Instagramın algoritması sayesinde sizin ‘Aile ve Arkadaşlar’ sınıfınıza girdiğini düşünür. Sonuç olarak bunun gibi daha çok gönderi veya içerik görmeye başlarsın.

Bu firmalar ve ticari amaçlı olarak çok güzel yenilikler çünkü bu sayede gönderilerini öne çıkararak insanların akıllarında kalmaları için, kendilerini unutturmamaları içindir. Sadece takipçilerinize gönderilerinde sizi etiketlemelerini söyleyin ve hesabınızı, gönderilerinizi ve hikayelerinizi Instagram için optimize etmeyi unutmayın, her gönderinizde olabildiğince yorum almanız da çok önemlidir, bunu unutmayın.

4. Frekans-Tekrarlama Zamanını Oluşturmak

Instagram uygulamasını ne sıklıkla açıyorsun, kullanıyorsun? Eğer devamlı kullanıcılardansan sizin verileriniz, sayfanız daha “kronolojik” gözükmeye başlayacaktır. Bunun sebebi ise Instagramın sizlere “geçen giriş yaptığın andan bu yana çıkan en iyi gönderiler”i göstermeye çalışmasıdır.

Instagram Pazarlama 101: Açık ve Anlaşılır Kılavuz 5

5. Takipçi

Eğer Instagram uygulamasına daha az sıklıkla girmeye başlarsanız artık keşfet sayfanız kronolojik sıradan ziyade Instagram’ın senin sevdiğini düşündüğü içerikleri daha çok görmeye başlarsın.

Instagramda takip ettiğin insan, hesap sayısı ne kadar? Eğer takip ettiğiniz çok fazla sayfa var ise Instagram’ın size sunabileceği çok daha fazla seçeneği var demektir, yani muhtemelen sen takip ettiğin her bir sayfanın her bir gönderisini muhtemelen göremeyeceksin(arada kayıplar olacak demek).

6. Kullanım

Eğer Instagram’da daha çok vakit geçirmeye başlarsan, sen muhtemelen Instagramın “kendi kataloğunun derinlerine doğru inmesi” durumundan mütevellit daha fazla gönderi görmeye başlarsın.

Eğer Instagramı gündelik birkaç dakikadan daha fazla kullanmıyorsan algoritma sana sadece en iyi olduğunu düşündüğü gönderileri göstermeye başlayacaktır.

Bölüm 4 Amaçlarını Ve Hedeflerini Belirle

Instagram Pazarlama 101: Açık ve Anlaşılır Kılavuz 6

Eveet, artık Instagram’ın algoritmasının aşağı yukarı nasıl işlediğini bildiğine göre artık Instagram’da pazarlama yapmaya başlamadan önce hedeflerini ve amaçlarını neye göre belirlemen gerektiğini konuşmaya başlayabiliriz.

Tabii ki Instagramda pazarlamaya başlamadan amaçlarını ve hedeflerini belirleme kriteri biraz da senin “başarı” hakkında ne düşündüğüne bağlı, senin için ne anlama geldiğine bağlı.

Instagram’ı marka bilinirliği oluşturmak ve ideal müşterilerinize daha fazla ulaşmak için mi kullanıyorsun? Yoksa ürün ve hizmetlerinizi tanıtmak için mi? Bağımlı, bağlanmış bir topluluk büyütmek için? Markana sadık olan kitlenin sayısını artırmak için?

Instagram’ı müşterilerine düzgün bir hizmet vermek için bir araç olarak kullanır mısın? Takipçilerinizi işiniz veya endüstriniz hakkında bilgilendirmek için bunu kullanıp buna güvenecek misin?

Instagram’ı iş hedeflerinize ulaşmak için kullanmaya gelince ve bunu nasıl kullandığınıza bağlı olarak pek çok imkan var. Belirlediğiniz hedeflerin Instagram’daki başarınızı izlemek için kullandığınız ölçümleri büyük ölçüde etkileyeceğini unutmayın ( daha sonraki bir bölümde tartışacağımız bir şey ).

Örneğin, büyük ve ilgi çekici bir kitle oluşturmak için Instagram kullanıyorsan, beğeniler, yorumlar ve paylaşımlar gibi etkileşim ölçümlerine odaklanman daha önemli hale gelir.

Kullanacağın hesabının hedeflerine karar vermekte sorun yaşıyorsan, aşağıdaki sorular neyi daha çok dikkate alman gerektiğini anlamana yardımcı olabilir:

  • Neden Instagram kullanıyorsun?
  • Instagram, genel pazarlama hedeflerinize ulaşmada sana nasıl veya ne gibi destek olabilir?
  • Instagram’a ne kadar zaman veya ne kadar bütçe ayırabilirsin?
  • Sence Instagram diğer platformlara nazaran farklı nasıl bir şey sunar?

BÖLÜM 4-1
Instagramda Ulaşmayı Hedeflediğiniz Kitleyi Bulmak

Instagram’ı neden kullandığınızı belirledikten sonra Instagramı kimlere ulaşmak için kullanacağını, hedefinin ne olduğunu düşünmeye başlaman gerekiyor.

İdeal müşterinizin kim olduğu hakkında zaten iyi bir fikriniz varsa, iyi bir strateji bu müşteri profillerinin (veya “persona”) ilgisini çekmek ve bu ilgiden elde edilen verileri Instagram’da hesaplamaktır(buna örnek olarak profilinizde sizin kaç kişiyi takip ettiğiniz ve kaç kişi tarafından takip edildiğiniz yazılıdır).

Kullanıcılar ne tür içeriklerle ilgileniyorlar? Hangi hashtag’leri kullanıyorlar? Bu kullanıcılar hangi toplulukların parçası? Bu soruları cevaplamak, Instagram’da hedef kitlenize ulaştığından veya ulaşacağından emin olmanın harika b20ir yoludur.

Hala sorun yaşıyorsan, sıkıntı çekiyorsan başka bir seçenek 2iide yarıştığın rakiplerini araştırmaktır. Rakiplerinizin profillerine gidin ve “Takipçiler”e tıklayın. Onları takip eden kullanıcıların listesini görebileceksiniz. (Not: bu listeyi gözden geçirmenizi ve her birini takip etmeni önermiyorum. Bunun yerine, dikkatlerini doğal olarak yakalamak için bir strateji oluşturmak için bu bilgiyi kullanmalısın).

Bu stratejiyi, rakiplerinizin hangi hastag etiketlerini kullanarak bu kitleleri topladığını görmek için de kullanabilirsin. Instagram hashtag’leri hala Instagram’daki izleyicilere, takipçilere ulaşmanın en iyi yollarından biri olarak görülür, özellikle de şimdi diğer kullanıcıları takip edebildiğin gibi Instagram hashtag’lerini takip edebiliyorsun .

İlgili hashtagleri araştırırken, olabildiğince mikro yol almayı deneyin. Hedef kitlenizin aktivitesi ile iç içe olan bazı ultra niş hashtag’leri bulma şansınız yüksek.

BÖLÜM 4-2 Kendi Instagram Denetiminizi Uygulayın

Hedeflerini ve izleyicilerini göz önünde bulundurarak, bir sonraki adımın Instagram veri denetimi yaparak Instagram profilinize yapıcı, eleştirel bir bakış atmaktır.

Bunu yaparak, şu ana kadar platformda yaptığınız her şeye eleştirel bir göz atıp analiz ediyor ve daha sonra hala firmanın ihtiyaçlarına uygun olup olmadığına karar veriyorsun. (Instagram pazarlamacılığına yeni başlamış olsan dahi, veri denetimi yapmak doğru yolda olduğundan emin olmak için harika bir fırsattır.)

Instagram profilinizin her bir öğesi, profil fotoğrafınız olsun, profil açıklamanız olsun, yayınlarınız olsun, altyazıların olsun, hashtag’lerin ve daha fazlası dahil olmak üzere kasıtlı yapılmış hissettirmelidir.

Şu anda takip ettiğiniz hesaplar bile Instagram’daki markanızın bir parçası haline geliyor. Peki takip ettiğiniz o sayfaları ilham verici buluyor musun? İşletmen ile uyumlu mu? Yoksa tamamen rastgele ve bağlantısız sayfalar mı?

Bu hedefleri aklında bulundurmayı ihmal etme, unutma ki Instagram hesabının denetimini sen yapıyorsun ve yaptığın her bir şey, aldığın her bir karar seni bu hedefine daha edim adımlar atmanı sağlamalı.

Instagramda yapacağın hesap denetimini bitirdikten sonra:

  • Instagram ile ticari maksatlı görevlerini ve hedeflerini belirlemiş
  • Kendi markanı ve markan için duyuracağın sesin tonunu anlamış
  • Hazıladığın veya hazırlattığın içerik estetiğini belirlemiş
  • Bulunduğun durumdaki müşteri çekme stratejini değerlendirmiş
  • Kullanacağın Hashtag stratejini işlemiş olman gerekiyor.

Bölüm 5 Instagram’da Kullanacağın Firma Hesabının Profilini Oluşturmak

“Instagram’da acaba profilimi bir iş profiline çevirmeli miyim?” sorusu herkesin aklına ara sıra gelen bir sorudur.

Aslında bunun cevabı 2017 yılında net idi, Instagram bu yılda firmalara kendi profillerini iş profiline yani ticari profile çevirmeleri için birkaç tane önemli neden verdi, şu anda Instagram hikayelerini isimlendirip, bu hikayelerde link paylaşımı yapabiliyoruz veya direk hikayeye link ekleyebiliyoruz, aynı zamanda alışveriş yapılabilir Instagram gönderileri ve otomatik paylaşım gibi özellikler de gelmiş durumda.

Bu günlerdeki asıl şey Instagram’da bulunan ve açık bir pazarlama hedefine sahip olan firmalar için profillerini iş profillerine çevirmek tartışmasız çok daha fazla yarar sağlıyor.

Peki sen profilini iş profiline çevirmeye hazır mısın? İşte burada bunu nasıl yapabileceğini gösterdik:

  1. Firman Veya İşin İçin Bir Facebook Sayfası Oluşturun

Instagramda bir firma, bir iş profili açmadan önce aktif olan bir facebook sayfasına sahip olman gerekir. Şanslısın ki bir facebook sayfasını bir iş sayfasına çevirmek sandığından daha basit ve bir dakikadan daha kısa sürüyor! Eğer zaten bir facebook sayfan var ise bu adımı geçeçip direk diğer bölümü okumaya başlayabilirsin.

Facebook hesabınıza giriş yapmakla başlayalım. Yardım butonunun yanında aşağı doğru bakan ok işaretine tıklayın, aşağı doğru bir menü açılacaktır. Oradan “bir sayfa oluştur” seçeneğine basın.

Sonrasında yürüteceğiniz iş kategoriniz seçin ve yaratacağınız bu sayfaya bir isim verin. Seçeceğiniz isim sizin firmanızın yada işinizin direk ismi olabilir yada insanların senin firmanı yada işini nasıl arayacağını tahmin ederek buna göre bir isim de verebilirsin.

Oluşturduğun sayfaya sizi en iyi şekilde tanıtacak, sunacak olan bir profil fotoğrafı ve arka plan ekleyin.

Ve işte bu kadar! Artık Facebook sayfan hazır ve online!

Instagram İşletme profilinizi bağlamadan önce Facebook İşletme Sayfanızı çekiştirmenin iyi bir fikir olduğunu unutmayın. En azından sayfanıza bir açıklama yerleştimeli veya takipçileriniz için eyleme çağrı uygulamasını yaparak sizin sayfanıza bu kişileri yönlendirmelisiniz, internet sitenizi ziyaret etmelerini söylemek veya sizin firmanızı aramalarını söylemek gibi örneklendirilebilir.

2. Facebook Sayfanızı Instagram Profiliniz İle Bağlayın

Instagramdaki profiliniz ticari profile, iş profiline çevirmek için ilk olarak Instagram hesabınıza giriş yapın ve profilinize girin.

Sonrasında profilinizin sağ üst köşesinde bir dişli simgesi göreceksiniz, ona tıklayın.

Açılan menüde “işletme profiline geçiş yap” seçeneğine basın ve devam seçeneğine basarak facebook sayfanızı Instagram sayfanızla bağlayın.

Instagram Pazarlama 101: Açık ve Anlaşılır Kılavuz 7

Profilinizin herkes tarafından görülebilir olarak ayarlandığını kesinlikle kontorl edin! Eğer Instagram profiliniz gizli profil modunda ise bu profili ticari profil olarak değiştirmenize Instagram izin vermeyecektir.

“… ile devam et” seçeneğine tılayarak facbook sayfanızı Instagram profiliniz ile bağlayın. Eğer işletmenizin facebook sayfasını bir seçenek olarak göremiyorsan ayarlar menüsüne tekrar girerek facebook sayfanı yönetici olarak listelediğinden emin olman gerekiyor demektir.

Facebook işini hallettikten sonrasında “… ile devam et” seçeneğinde facebook’u seçin ve “devam” tuşuna basın.

3. Instagramdaki Ticari Profilinizi Ayarlayın

Bundan sonra müşterilerin sizin ile iletişim kurabilmeleri için bir telefon numarası, bir fiziksel adres veya e-posta adresi de dahil olmak üzere iletişim bilgilerinizi eklemeniz istenecektir.

Herşeyin düzgün gözüktüğünü düşündüğünde “tamamla” düğmesine basmalısın.

İşte bu! Artık sen Instagramda ticari bir profile sahipsin, artık Instagramda Instagram profilinizin içgörüsünü görebilme yeteneği ve paylaştığınız gönderiler arasında öncelikli gösterilmesini istediğiniz şeyleri seçebilmek gibi bir çok yeniliğe erişebilirliğin olacak, ve bunu sadece tek bir uygulamadan yapabileceksin.

Bölüm 6 Instagram Profilini Optimize Et

Instagram profilini ayarladığına göre artık bu ayarlamasını yaptığın profilin nasıl gözükmesini istediğine karar verme zamanın gelmiş demektir.

Öncesinde de defalarca dediğimiz gibi Instagram profilin uğruna uğraştığın markanın bir yansıması olduğunu bilmelisin, ki bu şu sıralarda iş yerlerinin planlama yerine neden profillerinin görsel olarak nasıl durduğuna daha çok zaman harcadıklarının nedenidir.

Ne zaman birisi sizin profilinize bakmaya başlarsa, onların sizin takipçiniz olmasını sağlamanız içinsadece birkaç saniyelik bir zaman dilimine sahipsiniz demektir, ve bu bazen sadece hızlı bir göz atma veya hızlıca sayfayı aşağı-yukarı kaydırma ile olmalıdır.

İşte bu yüzden Instagram profilinizin görünüşünü ve dokunuşunu iyileştirmek fazlasıyla önem arz eden bir şey! Görsellere odaklı ve insanı  anlık olarak cezbedebilecek bir görüntü daha fazla takipçi edinmenin en iyi yollarından biri.

Bununla ilgili iyi bir haber de geldi Instagramdan: Instagram gönderilerinizi zamanlama özelliği getirildi, sen gönderini paylaşmadan öncesinde aktif olarak gönderi ilei ilgili plan ve gönderinin görünümü ile ilgili dizayn yapabilirsin artık.

İşte harika bir ilk izlenim yaratmak için odaklanman gereken yerler:

Bölüm 6-1 Düzgün-Tutarlı Bir Instagram Estetiği, Görünümü Oluşturun

Instagram paylaşımlarının muhteşem görünebilmesini sağlamak için yapılması gereken en zor bölümlerinden biri her paylaştığınız fotoğradın birbirinin yanında, birbirinden ayrı yani bireysel ve fark edilebilir şekilde göstermeyi çözmektir.

Hadi bu durumdan biraz öncesine gidelim ve bir fotoğraf paylaştığını düşünelim, bu paylaştığın fotoğraf ardından Instagram safanı tamamen gözden geçirelim: paylaştığın onca fotoğraf birbirine ve durdukları yere nasıl oldu? İşte bunun için beş tavsiye hazırladım.

1.  Bir renk şeması seç

Bir Instagram profili için belirli bir renk şeması seçip profili ona göre düzenlemek çok önemlidir. Bunun anlamı sayfanızdaki tüm renklşerin sorunsuz bir şekilde bir araya gelip birbirlerini domine etmemeleri demektir. Bu sıcak ve samimi bir sayfa olabilir ya da karanlık ve soğuk bir sayfa veya aydınlık ve rengarenk bir sayfa da olabilir.

Bu işe ne tarafından bakarsan bak tutarlı bir renk paletine sahip olmak markanızı Instagram sayfanıza eklemenin harika bir yoludur.

2. Aydınlatmaya, kontrasta odaklanın

Işık merakın ve estetiğin temel yapı taşlarından biri olarak görülür bu gibi durumlarda. Okumayı çok sevdiğiniz lüks bir dergiyi düşünün. İçeriğine önem vermeden öncesinde renklerin, temaların ve ışıklandırmanın birbirine bağlanmalarının sebebi sizce ne olabilir? İşte bu etkenler arasındaki tutarlılık sizin Instagram sayfanızın estetiği için asıl malzemeleri oluşturu.

3. İçeriğinizi boşaltın

Muhtemelen harika bir Instagram estetiği elde etmenin en zor kısmı budur. Her bir fotoğrafınızı nereye koyacağınızı ve yayınlarınızı nasıl harmanlayacağınızı, planlayacağınızı bilmeniz gerekir bunu yapabilmek içim.

Amaç fotoğrafçılıkta yaptığınız gibi bir alan derinliği oluşturmaktır. Temel olarak yoğun bir fotoğrafla daha iyi veya daha az fotoğraf karışımı elde etmek ve daha iyi bir denge elde etmek istersiniz.

4. Her şeyin birbiri ile tutarlı olmasına özen gösterin

Yayınınızın doğal olarak ilerlemesiniz isterseniz öncelikle fotoğraflarınızı kurgularken tutarlı olmanız gerekir. Bu demek değildir ki sadece tek bir filtre kullanmanız gerekiyor, burada denmek istenen şey kendinizi filtre konusunda biraz sınırlayacak olursanız, bu sınırlama sizin seçtiğiniz estetiğe uygun şekilde ilerlemenizi sağlayacaktır.

Daha sıcak hissettiren tonları mı tercih edersin? Yada daha soğuk renklere sahip olan resimleri mi? Kurgulama tarzın ne olursa olsun sadece sayfanda bulunan diğer gönderiler ile tutarlı olmasına özen göstermen yeterli olacaktır. Hatta her bir fotoğrafına aynı dokunuşları yapar, her fotoğrafta aynı filtreleri kullanacak olursan bu senin markanı diğer markalara nazaran daha çok ‘alınabilir’ gibi gösterecektir. Çünkü yaptığın tüm işler, yayınladığın bütün gönderiler birbiri arasında tutarlı gözüküyor.

5. Kullanıcı Tarafından Üretilen İçerikle Küratör (UGC)

Her zamankinden daha fazla işletme, orijinal içeriğe yatırım yaparken  kullanıcı tarafından oluşturulan içeriği (UGC) Instagram stratejinize eklemenin size kazandıracak hala çok şeyi var .

Hesabınıza gönderilecek fotoğrafları seçerken, temanızla ve estetikle uyum içinde olmasının önemli olduğunu unutmayın. Doğal bir uyum ve kendi sayfanızla benzer bir renk şeması ve düzenleme stiline sahip fotoğrafları seçmek isteyeceksiniz. Birisi Instagram yayınınıza bakarken, hangi yayınların sizin olduğu ve hangi fotoğrafların sizin küratörlüğünüzün(küratörlük: sanatçı ve izleyici arasındaki köprü anlamına gelir) UGC olduğu açık değildir.

Instagram Pazarlama 101: Açık ve Anlaşılır Kılavuz 8

Markanı Vurgulanmış Instagram Hikayelerini Kullanarak İnsanlara Tanıt

Instagram hikayeleri ile ilgili bir sonraki bölümde konuşacağız, ama vurgulanmış Instagram hikayelerinin profiline potansiyel takipçileri çekmek için ne kadar harika bir şey olduğunu bilmezsek sıkıntı çekebiliriz.

Vurgulu Instagram hikayeleri hakkında, örnek olarak sizin sayfanıza düşen bir film fragmanı gibisinden düşünebilirsin. Instagram hikayeleri senin kendini yaratıcı bir şekilde göstermenin açık yollarından biridir, ürünlerin tanıtımı olsun, kullanıcı trafiği için olsun, işinizi pazarlamak olsun hepsi için iyi bir yöntemdir.

Paylaştığınız bütün hikayeler arasında vurgulamak istediklerinizi bir arada ‘highlights’ kısmına koymanız iyi bir strateji olacaktır, aynı şekilde bunu kategoriler, etkinlikler veya başlıklar içinde yapın ki takipçi kitleniz istedikleri spesifik içeriği hemen bulabilsinler. Bu  avantajı onlara verin.

Buna örnek olarak @anthropologie sayfasını bunun için örnek olarak verebiliriz. Bu moda ve yaşam tarzı markası, sayfalarını düzenli olarak güncelleyip, güncel tutup Instagram hikayelerini vurgulaması ile(Yani hikayeleri highlights kısmına ekliyorlar) çıkardıkları son ürünleri ve teklifleri gösteriyorlar, örnek olarak yaptıkları sezon koleksiyonları ve yeni gelen ürünleri, veya satışlar ile ilgili paylaşımları veya promosyonları da gösteriyorlar.

Neticede Instagram hikayelerini vurgulamak(Highlight bölümüne almak), yeni takipçileri çekebilmeniz için mükemmel bir yoldur. Vurgulamalar ile kendi işinizde ne yaptığınızın tanıtımını yapabilir, ne teklifleriniz olduğunu gösterebilir ve insanlara sizi takip etmeleri için güzel nedenler verebilirsiniz.

Ayırca Instagram hikayelerinizi vurgulama konusundaki yapacağınız optimizasyon ile satışlarınızı direk olarak Instagram profilinizden yapmaya başlayabilir ve sizi takip bile etmeyen kullanıcılara bile ürününüzü satabilmeye başlayabilirsiniz!

Instagramdan satış yapma ile ilgili olan yazımıza buradan göz atabilirsiniz.

Bölüm 6-3 Instagram’da Profil Açıklamanızı Dikkat Çekici Bir Hale Getirin

Instagram’daki profil açıklamanız Instagramdaki en kullanılmayan yenliklkerden biridir, biri olmalıdır her halde. Fakat aslında bu fazlasıyla önemli! İnsanların sizi neden takip etmeleri ve ne için sizinle alışveriş yapmaları gerektiğini bir açıklama ile insanlara duyurmaya çalışmak oldukça zordur.

Instagram Pazarlama 101: Açık ve Anlaşılır Kılavuz 9

İşte bunu kolaylaştırmak ve profilinizi buna göre optimize etmek için 6 tavsiye:

1. İsminizi kullanın

İyi bir profil açıklaması yaratmanın en iyi yollarından biri kendi isminizi kullanmanız olacaktır, ama demek istediğim cidden isminizi!(burada demek istediğim profilinizdeki isim yerinde yazan isim! Instagram kullanıcı isminiz değil!).

Instagramda sizi arayacak olan insanların arayacakları şey sizin isminiz olacaktır, kullanıcı adınız değil! Bundan ötürü Firmanızın adını açıklamada kullanmanız iyi olacaktır ki profilinizi ziyaret eden insanlar profilinize girdikten sonra profil açıklamanızda sizin firma isminizi görsünler ki yanlış bir hesaba giriş yapmadıklarını anlayabilsinler. Çünkü biliyorsunuz ki çok sayıda sahtekar mevcut bu günlerde…

Bu dediğimiz biraz açık fakat dememizin ardında çok daha büyük bir neden yatıyor: Instagram algoritmasına göre aramalarda sizin sayfanızın ismi ve kullanıcı adı dışında başka bir şeye bakmıyor.

Yani aslında bu Instagramda profil açılamanızda isminizi kullanmanızın önemini çok daha önemli kılıyor. Profili ziyaret eden kullanıcılar sizin aradıkları sayfa yada marka olduğunuzu bilmeli!

Instagram Pazarlama 101: Açık ve Anlaşılır Kılavuz 10

2. Kullanıcı İsmin ve Hashtag Linklerin

2018’in başlarında gelen güncelleme sayesinde, profilinizin kullanıcı adını ve hashtag’lerini profil açıklamaları yardımı ile tıklanabilir hiper linkler haline getirebilirsiniz. İnsanlar istedikleri zaman pek de uğraş vermeden linklere tıklayabilir!

Ne zaman profil açıklamanızda “#” ya da “@” simgelerini kullanırsanız, bu simgelerden sonra gelen sözcükler otomatik olarak tıklanabilir linkler olarak çalışmaya başlayacak ve gelen takipçilere hashtaglerinize veya başka bir profile gitmeleri için yol gösterecektir.

Instagram profilinize Hashtag eklemeniz ile profil takipçileriniz tek bir tıklama ile çoğu içeriğinizi tek tek görebilme olanağı olacaktır. Kendi merakınıza, ilginize göre ekleyeceğiniz markalı Hashtag veya hashtagler kullanmak profil açıklamanızı daha fonksiyonel bir hale getirir ve size markalı içeriği vurgulamanıza ve paylaşmanıza izin verip profil ziyaretçilerinize sizin ilginiz ile ilgili daha çok şey gösterecektir.

NOT: Biyoya(profil açıklamasına) hashtag eklemek, profilinizi bu hashtag içinde aranabilir hale getirmez, bu nedenle kendi profilinizde kendi markanızı kullanmak en iyisidir. Bu şekilde, gerçekte size trafik çekmeyecek hashtagleri listeleyerek biyografinizde değerli karakter alanını boşa harcamazsınız!

3. Yeteneklerini belirt

İyi bir Instagram profili açıklaması yapılan işi düzgün bir biçimde açıklayan profillerdir. Yani eğer farklı bir yeteneğin ile, uzmanlığın ile, hobin veya ilgi duyduğun şeyler ile ilgi çekmek istersen bunların hepsini profil açıklamanda da söylemelisin!

Rekabet ettiğiniz kişilerle, firmalar ile aranızdaki farkı açacak şeyleri bir düşün. Acaba sen takipçilerinin ilgilerini çekebilecek benzersiz yeteneklere sahip misin ? Veya onların ilgisini çekerek onlara farklı bir tecrübe yaşatabilir misin?

Bunları Instagram biyografinize dahil etmekle kalmayacak, yeni izleyicilere bit giriş niteliğinde olacak, aynı zamanda sizi takip edip etmeyeceklerini belirleyebilir.

Instagram Pazarlama 101: Açık ve Anlaşılır Kılavuz 11

4. Anahtar Kelimler

Anahtar kelimeleri kullanmak sizin Instagramda aranıp bulunabilirliğinizi iyileştirmez(Tabii ki buna öncesinde de bahsettiğim, profil açıklamasında ‘ismini’ kullanma konusu dahil değildir) fakat bu sizin hesabınıza daha çok odak sağlar ve hesabını seni takip eden ve paylaşımlarını, içeriklerini daha çok görmek isteyen hesap sahiplerine ulaşmanı sağlar.

Instagram profilinde hangi anahtar kelimeleri kullanacağını seçerken, hem kendi ana değerlerini hem de hedef kitlenin ana değerlerini düşünerek bunu yapmalısın.

Eğer Instagramı ticari amaçlı kullanıyorsa, öncelikle ideal takipçin olacak kişinin profilini kendi kafanda oluşturmak için biraz zaman harcamalısın. Onların canlarını sıkan veya ilgilerini çeken noktalar neler? Ve buna göre seçeceğin hangi anahtar kelimeler hedef kitlede daha çok yankı uyandıracak?

Hedef kitlenizi ve nişinizi hedefleyen anahtar kelimeler kullanmak, kullanıcıların kim olduğunuzu, ne sunmanız gerektiğini ve hesabınızın kendileriyle alakalı olup olmadığını daha iyi anlamalarına yardımcı olacaktır!

5. Web Sitenizin Linki

Diğer sosyal medya platformlarına nazaran Instagram linklerinizi nerelere koyacağınız, koymanız gerektiği konusunda fazlasıyla sıkı bir platform. Şimdilik Instagram kullanıcılarına sadece profil açıklamalarında link koymalarına izin veriyor, bu bunca zamandır bahsettiğimiz yer, senin bion.

Instagram’daki çoğu firma takipçilerini kendi internet sitelerine veya bloglarına yönlendirmek için linkleri kullanıyor, ki bu harika bir yöntem! Fakat e-ticaret işi sahipleri takipçilerini spesifik ürün sitelerine yönlendirmeyi, kampanyalara veya web seminerlerine yönlendirmeyi amaçlıyor, düzgün internet sitelerinin eksiliği biraz sıkıntılı bir şey.

Bu kısıtlamayı aşmak için bazı firmalar Instagram profillerindeki açıklamalarını sürekli olarak güncelleyerek oraya yeni çıkardıkları bir ürünü veya yeni yaptıkları bir promosyonun linkini yerleştiriyor, ve bunu Instagram profil açıklamalarına başvurarak yapıyorlar. Bunu yapmalarının asıl sebebi Instagram’ın fotoğraf gösterme şeklinin artık kronolojik biçimde olmamasıdır. Sonuç olarak firmalar gönderilerinde her zaman ‘link profil açıklamamızda’ veya ‘link bio da’ gibisinden şeyler yazıyorlar, ki firmaların profil açıklamalarında yaptıkları sürekli değişiklik nedeniyle gönderisinde gördüğünüz ve gitmek istediğiniz link, her seferinde profil açıklamalarına koydukları link olmayabiliyor.

Instagram size profil açıklamanızda sadece 1 tane tıklanabilir link yazma şansı verdiğinden sonrasında yeni bir alışveriş yapılabilir bir besleme türü olan Linkin.bio adında, hedeflediğiniz kitlenizi online mağazanıza yönlendirmeyi fazlasıyla kolay hale getiren aracını sundu.

Linkin.bio ile birlikte, artık Instagram kitlenizi sitenizdeki doğru içeriğe veya ürünlere yönlendirmeye yardımcı olan Daha sonra yayınladığınız Instagram yayınlarından herhangi birine bağlantılar ekleyebilir hale getirdi. Ayrıca birden fazla link ve internet sitesini profil açıklamanızda bulundan link’i değiştirmeden koyabilme imkanı sunuyor.

Profil açıklamanızda bulunan linke bir takipçiniz ne zaman tıklarsa, bu link onları mobil optimizasyonu yapılmış bir ana sayfaya yönlendiriyor ve bu ana sayfa sizin Instagram profilinizde olduğu gibi resimlerden oluşuyor ve yine aynı Instagramda olduğu gibi bu resimler tıklanabilir oluyor!

6. Senin İçerik Bilgin

Önceki bölümde belirttiğimiz gibi, Instagram iş profiline geçtiş yaptığınızda, yönlendirme, telefon numarası ve / veya bir e-posta adresi ekleme seçeneğiyle profilinizin üst kısmına bir “İletişim” düğmesi oluşturabilirsiniz.

Bu özellik işletmeler için oldukça faydalı bir özelliktir. Bu takipçilerinize Instagram dışında bir yerden size ulaşabilme fırsatı verecektir veya firmanızın bir ofisi yani fiziksel bir lokasyonu varsa, ofisinizdeki satışınızı arttırmanın muhteşem bir yolu olarak da görebilirsiniz bunu.

Instagramdan satış yapmayı daha ayrıntılı öğrenmek isterseniz Instagramdan Satış Yapmanın 10 Püf Noktası yazımıza bakabilirsiniz!

Instagram Hesabınızda Bir Denetim Yapın

Öncesinde bahsettiğim adımları tamamen yaptıysanız, bundan sonra yapmanız gereken şey Instagram profilinize yapıcı bir bakış atarak, profiliniz üstünde bir denetim gerçekleştirmek olacaktır.

Bunu yaparak Profilinde başından beri yaptığın her şeye eleştirel bir göz gezdirecek, bunları analiz edece ve bunların hala senin işinin istediği şeyleri karşılayıp karşılamadığına karar vereceksin. (Instagram pazarlamacılığına yeni başlamış olsanız bile, denetim yapmak doğru yolda olduğunuzdan emin olmak için harika bir fırsattır).

Instagram profilinde bulunan her bir öğe kasıtlı olarak konulmuş gibi hissettirmelidir, bunlara profil fotoğrafın, profil açıklaman, kullandığın başlıkların ve daha bir çok şey de dahil olacaktır.

Bölüm 7 Instagram’da İçerik Paylaşma Stratejisi Geliştirmek

Bu günlerde çok iyi gözüken bir Instagram profiline, sayfasına sahip olmak çok kritik bir şeydir, sadece bireysel paylaştığınız gönderilerinizi gözden geçirmek pek de iyi bir fikir değildir! Şu sıralarda Instagram dört tip gönderi koymanıza izin veriyor. Bu tipler: fotoğraf, video, alışveriş gönderileri ve kullanıcıların keşfet sayfalarında çıkan sponsorlu reklamlar olan ‘carousel gönderiler’( Türkçesi atlıkarınca gönderileridir. insanların paylaştığı ve beğendiği şeylere göre düzenli olarak kendini tekrar edebildikleri için bu isim konulmuş). İşte burada bunların her birini teker teker işledik.

Fotoğraf Gönderileri

Instagram’ın fotoğraf gönderileri hala daha bu platformun en popüler içerik formu olmaya devam ediyor, e haliyle öyle oluyor çünkü fotoğraflar değişiklik yapılması ve yaratılması en basit olan, çok yönlü bir araç.

Şu anda, fotoğraflarınızı yalnızca yatay, dikey veya kare biçiminde paylaşabilirsiniz. Bu farklı biçimler farklı en boy oranları ve boyutları gerektirir; örneğin, kare fotoğraf gönderileri en boy oranında 1: 1 (veya mümkün olduğunca yakın!) Ve 1080 piksel x 1080 piksel boyutlarında olmalıdır.

İşte koyabileceğiniz her çeşit fotoğraf için uygun boyutların gösterildiği bir doküman:

Video Gönderileri

Instagram’ın video gönderileri 2013 yılında tanıtıldığından beri bir miktar daha gelişti.

Artık videolar 15 saniye ile sınırlı değil ve bu günün firmaları daha uzun süreli ve yüksek maliyetli videolarını 1 dakikaya kadar yaratıp Instagram kullanıcılarına tonlarca sayıda etkileşim yapabiliyorlar!

Ve en güzel yanı, bunu yapmak için bir DSLR fotoğraf makinesine veya pahalı video yapım ekipmanına ihtiyacınız olmamasıdır. Artık muhteşem markalanmış videoları sadece telefonunuzun içine gömülü olan o küçücük kameralarla ve sadece birkaç tane uygulama kullanarak yapabilirsin!

Videolar fotoğraflar kadar popüler değiller, Instagram’daki video gönderileri bir sürü etkileşim yaratmak amacı ile paylaşılır, sonuç olarak videoları pazarlama karışımınızda kullanmak mantıklı bir hal alıyor.

Bunun üstüne videolar satış yapma konusundaki en iyi format olma eğilimindedir, bunu karmaşık hikayelerin birbirleri ile ilişkilendirme yetenekleri ile yapıyorlar. İşte bir çok firmanın yükselebilir, popüler olabilir reklamlar yapma konusunda araştırma yapmalarının asıl nedeni budur.

Başka bir iyi haber ise artık videolarda da Instagramın otomatik zamanlama ve paylaşma sistemini kullanabilirsin, bu senin göndermek istediğin videoyu paylaşmak istediğin zaman geldiğinde kendisi otomatik olarak paylaşma işlemini yapıyor! Sadece videonu Instagrama yüke, videonun paylaşılmasını istediğin günü ve zamanı belirle ardından bekle, Instagram senin videonu ayarladığın tarih ve saatte otomatik olarak paylaşacaktır! Çok kullanışlı bir yenilik değil mi? Bu özelliği yukarıda verdiğimiz ‘Dünya çapında Instagramda en çok online kullanıcıların bulunduğu saatler’ tablosuna göre yaptığınızı bir düşünün.

Alışveriş Postları

Markaların (özellikle e-ticaret markalarının) satış fırsatlarını Instagram pazarlama stratejilerine katmak için pek çok farklı yolu olsa da, sayfamızın Instagram alışveriş noktalarına sahip olmak kesinlikle faydalanmak istediğiniz bir özellik!

Özetleyecek olursak, Instagram alışveriş gönderileri Instagram kullanıcılarının Instagramda buldukları ürünleri satın almasını gönderilere etiketlenmiş ürünler sayesinde daha kolay bir hale getiriyor.

Takipçilerinizin sayfalarında sizin satın alınabilir gönderileriniz ne zaman çıkarsa onarın bu ürünleri almak veya ürün ile ilgili daha fazla bilgi almak için sadece alışveriş çantasına tıklamaları yeterli olacaktır.

Eğer bir kullanıcı açıklama kutusuna basarsa, bu kullanıcılar direk olarak  baktıkları ürün ile ilgili bilgi alabilecekleri ve / veya bu ürünü satın alabilecekleri bir URL’ye yönlendirilirler.

Markalar ve firmalar için Instagram alışveriş gönderilerini kullanmak ürünlerini tanıtmak ve Instagram profillerini, hesaplarını daha fazla ürün satmak amacı ile kullanmak için fazlasıyla iyi bir yoldur.
Instagram Pazarlama 101: Açık ve Anlaşılır Kılavuz 12

Caraousel Gönderileri(Atlıkarınca Gönderileri)

Atlıkarınca gönderileri 2017 yılının ortalarında tanıtıldı, ve bu reklam çeşidi firmaların yeni ürünlerini tanıtmak veya satışlarını arttırmak ve hatta etkinliklerinin fotoğraf ve videolarını paylaşmak gibi şeylerde favorileri haline geldi

Atlıkarınca gönderilerinin bu hale gelmesinin asıl sebebi aynı Instagram videolarında olduğu gibi, bu tip postların tek bir fotoğrafa göre daha çok yönlü bir halde oluşudur. Ve ayrıca hem fotoğraflarınızı hem de videolarınızı atlıkarınca reklamlarında dahil edebilirsin, bu nedenle yaratıcı olabileceğin harika bir yer. Atlıkarınca gönderileri bir manzara olarak, portre olarak yada kare biçimli olarak gönderebilme seçeneklerin de bulunuyor. Bu gönderiler iki ila on tane arasında fotoğraf veya video koymana izin veriyor.

Instagram reklamları ile ilgili daha fazla bilgi almak istersen Instagram Reklam Fiyatları ve Fiyat Faktörleri yazımızı okumayı ihmal etme!

Instagram reklamlarının nasıl verildiğini öğrenmek istersen buraya tıklayabilirsin.

Bölüm 8 Instagramın Atlıkarınca Gönderilerinin Sonuçlarını Nasıl Görürsün

Geçen yıldan bu yana, atlıkarınca gönderileri yayınlandığından beri,  her büyüklükteki işletme atlıkarınca eğilimine girmiş ve bunları Instagram pazarlama stratejilerine dahil etmenin yeni ve yaratıcı yollarını keşfetmiştir.

İşte burada atlıkarınca gönderilerini işiniz için harika bir şekilde k ullanabilmenizi sağlayacak üç ipucu:

1. Yeni bir ürün hattı başlatmak

Ne zaman yeni bir ürüne, örnek olarak yeni bir kot imalına veya yeni bir cilt bakım ürünü imalına başlarsan, birkaç ürününü tek bir gönderide paylaşma özelliği, ürünlerine dikkat çekmek ve asıl amacınız olan satışını gerçekleştirmek için mükemmel bir yoldur.

Hem fotoğrafların hem de videoların atlıkarınca gönderine dahil etmen bunun için harika bir strateji olacaktır. Örnek olarak ürününüzün aksiyonda olduğunu, yani yürürlükte olduğunu gösteren bir video yaparak bu ürüne yol gösterebilirsin, ve bu video ile aynı gönderide bahsedilen ürünün içeriğine bu ürünün iki-üç fotoğrafını koyarak bu ürünü daha iyi tanıtabilirsin.

2. Yaptığın etkinliklerden fotoğraflar ve videolar paylaş

Instagram Pazarlama 101: Açık ve Anlaşılır Kılavuz 13

Normal Instagram kullanıcıları bunu her zaman yapar, fakat atlıkarınca gönderilerini kullanarak yaptığın etkinliklerden fotoğraflar ve videollarını paylaşarak gösteriş yapmak da Instagramda ticari bakımdan çok iyi bir strateji olacaktır.

Hakikatten öyle. Yaptığın etkinliklerden, bu etkinliğin enerjisini ve atmosferini gösteren bir çok fotoğraf ve videoyu tek bir gönderi ile paylaşabilme yeteneği, bu tarz fotoğrafları takipçilerine spamlayarak yani zorlayarak göstermenin aksine(yani can sıkmak) çok daha avantajlı olacaktır.

Yaptığınız etkinliğe katılan kişileri bir fotoğrafa etiketleyerek teşekkür etmek ve etkinlik hakkındaki düşüncelerini hatırlatmak buna çok iyi bir yol olarak gösterilebilir, ve tabii ki etkinliğinizi kaçıran insanlar için de iyi bir yöntemdir. Bu bir sonraki düzenleyeceğiniz etkinlikte bir FOMO oluşturmanız için mükemmeldir.

3. Tanıtımın önce ve sonra dizileri

Instagramın atlıkarınca gönderileri için yapılmış bu konsept biraz daha belirgin bir konsepttir. Fakat Önce ve sonra dizileri ile ilgili çok fazla uygulama görürsünüz! Örnek olarak, ürününüzün gerçek hayattaki önce ve sonra dizilerini paylaşmak gibi.

Instagram atlıkarınca gönderileri kullanarak önce ve sonra dizileri yaratmak için sadece paylaşacağınız fotoğraf ve videoları belli bir sıra ile seçmeniz, insanları bağlayacak bir Instagram başlığı yazmanız ve gönderiyi paylaşmanız yeterli olacaktır. Ve hatta tek bir atlıkarınca gönderisinde birden fazla önce ve sonra dizisi paylaşabilme şansınız bile bulunur!

Bölüm7-2 Instagram Videolarını Ticari Amaçlı Nasıl Kullanırsın

Instagram Pazarlama 101: Açık ve Anlaşılır Kılavuz 14

Aslında gerçekten Instagram video gönderileri ile yapabileceğin şeylerin limiti yoktur, işte tam da bu yüzden videolar keşfet sayfamızın yaygın içeriklerinden biri haline geldi!

Bununla birlikte, marka mesajınızı iletmek, ürünlerinizi tanıtmak veya şirket kültürünüzü tanıtmak gibi belirli bir hedefi göz önünde bulundurmak iyi bir fikirdir. Başarılı video yayınlarından birkaç örnek:

Ürünlerinizi Destekleyin

Videoların çok kısa bir zaman içerisinde tonlarca bilgi iletmek gibi bir özelliği olduğu için videolar, firmaların ürünlerini satmaları için çok değerli bir servistir.

Sadece düşünün, ürününüzü bir fotoğraf koyarak tanıtmaya çalışmak ile bir dakikalık bir video koyarak ürününüzü tanıtmak arasında ne kadar büyük bir fark olur değil mi?

Bu noktaya ek olarak, Hubspot’a göre tüketicilerin %64’ü satın alma işlemini ürün ile ilgili online video izledikten sonra yapmaya eğilimli oluyorlar. Yani Instagram’da gönderi olarak video paylaşmak ve bu video ile ğürününüzü yürürlükte olduğunu kullanıcılara göstermek ROI(Return of investment: yani yapılan yatırımın size geri dönüşü) oranını arttırmak için gerçekten çok iyi bir yoldur!

Markanıza güvenilirlik inşa edin

Marka mesajınızı ileten veya şirket kültürünüzü tanıtan Instagram videolarını paylaşmak, takipçileriniz ve müşterilerinizle güven oluşturmanın harika bir yoldur.

Buna güzel bir örnek @foodora_ca’dan geliyor . Yemek dağıtım servisi genellikle hedef pazarlarıyla alakalı ve videolarına değer katan sevimli video içeriğini paylaşır.

İzleyici kitlenizi eğitin

İzleyici kitlenizi eğitebileceğiniz bir başlık var mı elinizde? Bunlar bir makyaj videosu yada çok lezzetli bir yemek tarifi olabilir mi? Neye odaklanırsanız odaklanın, Instagram video gönderilerini kullanarak kısa kısa video içerikleri üretmek ve paylaşmak çok iyi bir stratejidir.

Bunların hepsinin asıl noktası eğer elinizde izleyici kitlenizin öğrenirken eğlenebileceği havalı bir başlık var ise Instagramda video gönderileri ile bunu uygulamanız sizin için harika bir strateji olur.

Videolarınızı Instagramda zamanlayarak paylaşmaya başlamak için hazır mısınız? Bundan sonraki başlık ile Instagram video gönderilerinizi zamanlamaya başlayabilir, videolarınızın başarı oranlarını analitikler ile optimize edebilir ve daha fazla ve farklı şeyler yapabilirsiniz!

Artık Instagramda videolarınızı nasıl paylaşacağınızı öğrendiğinize göre, paylaşacağınız bu video gönderilerinin daha çok ilgi çekmesi için optimize etmek ile ilgili konuşmaya başlayabiliriz.

Göz alıcı bir kapak fotoğrafı seçin

İlgi ve alakanın giderek daha kıtlaştığı bu dünyada takipçileriniz ile paylaştığınızı video gönderileri yardımıyla(özellikle uzun olanlar) etkileşime girmek çok zor olabilir. Fakat ilgiyi arttırma şansınızın bir yolu yıldız gibi parlayacak bir kapak fotoğrafı seçmek olacaktır.

Keşfet sayfanızda harika görünen fotoğrafları bulmak için zaman harcadığınız gibi, videonuz için harika bir kapak fotoğrafı bulmak için iyi bir zaman harcamanız gerekir. Aksi halde, videonuzu oluştururken harcadığınız tüm o sıkı çalışma boşa gider!

Bir kapak fotoğrafı seçerken videonuzun en canalıcı mesajını içeren yerindeki asıl mesajı içeren ve özellikle insanlar sayfayı aşağı doğru kaydırırken durmaları ve paylaştığınız içeriğe bakmaları için bir neden verin.

Ses’e çok da güvenmeyin

Instagram videoları keşfet sayfasında otomatik olarak oynuyor olabilir, fakat bu videoların sesleri videolar oynamaya başladığı gibi açılmıyor, kullanıcıların videoya dokunmaları gerekiyor ki videonun sesini duymaya başlasınlar.

İnsanları sadece birkaç saniye içinde ilgilerini çekebilmek için videonuzun sesi olmadan açık bir biçimde anlaşılır ve akılda kalıcı olması gerekir!

Instagram Pazarlama 101: Açık ve Anlaşılır Kılavuz 15

Bunun yüzünden videolarınız takipçilerinizin profilinizde gördüğü güzel fotoğraflar kadar güzel olmaları gerekir. İzleyici efekti tam hissedemese bile onlara Instagram videonuzun hikayesini, yani videoda bahsedilen şeyi ses olmadan bile verebiliyor olmalısınız.

Videonuzun ilk birkaç saniyesine odaklanın

Instagram’da görülecek onca ilgi çekici şey var, bunlar arasında insanların dikkatlerini üç ila beş saniye kadar çekebilmek için yarattığınız videonun içeriği çok önemlidir.

Videonuzun ilk üç ila beş saniyesine odaklanıp bu üç beş saniyeyi gerçekten çok iyi bir hale getirirseniz videonuzda daha iyi bir biçimde tamamlar ve katılım oranlarını arttırırsınız.

Kitlenize uygun olacak bir video uzunluğu bulmalısın

Instagram videolarını 60 saniyeye kadar paylaşabilmeniz demek bütün videoları tam 60 saniye yapmalısınız, sürenin tamamını kullanmalısınız demek değildir. Sosyal medyadaki her şey gibi kitlenizi bir içerikte uzun süreli tutmak çok zordur.

Farklı uzunluktaki videoları koyup bunların izlenme, ne kadar zaman izlenme gibi analitiklerine bakarak kitlenizi için en uygun süreyi araştırmalısınız. Eğer 30 saniyenin altındaki videolarda daha iyi ger dönütler almışsanız video içeriğinizi kısa tutmaya çalışmalısınız demektir. Eğer uzun videolar kısalara nazaran daha fazla izlenme almışsa uzunlara abanın.

Instagram videolarınızı düzenlemek için üçüncü parti yazılımları kullanmayı ihmal etmeyin

Sadece videolarınızın kalitesini artırmak için değil, aynı zamanda logo, yazı tipi veya başka bir tasarım öğesi de olsa onlara marka eklemek için kullanabileceğiniz tonlarca uygulama ve yazılım vardır.

Bölüm 9 Firmalar İçin Instagram Hikayeleri

İşte burası işlerin biraz daha yaratıcı olmaya başladığı yer.

Sahneye atladıkları yıl olan 2017 yılından beri Instagram hikayeleri sizin yapacağınız Instagram pazarlama streatejilerinde kullanılması gerekli bir şey haline geldi. Bu arada ‘The State of Instagram Marketing 2018’ kaynağına göre, Instagramda pazarlama yapan firmaların %64’ü 2018 yılında çok daha fazla Instagram hikayesi yaratacaklarını planladıklarını dile getirdi.

Pekii Instagram hikayelerinin muhteşem başarısı nasıl açıklanabilir? Aslında bu sadece kısa ömürlü videoların artması sonucunda olmuş bir şey. Arttılar, arttılar ve firmalar bu yüzden kısa ömürlü videoların değerini anlayıp kısa ömürlü video içerikleri üretmeye başladılar, ki bu videoları yapmak eğlenceli, tasasız ve biraz daha ticari odaklı bir şeydi.

İşte burada Instagram hikayelerinin nasıl kullanıldığını göreceğiz.

Bölüm 9-1 Instagram Hikayelerini Hangi Sıklıkla Paylaşmalı

Instagramın normal gönderilerinin durumları aksine, Instagram sizi çok fazla hikaye paylaştığınız için cezalandırmayacaktır, bunların hepsi Instagram hikayelerinin geçici doğası ile ilgilidir.

Çünkü Instagram hikayeleri sadece 24 saat yaşar(yada onları vurgulanmışlar bölümüne yani ‘highlights’ bölümüne koyarsanız sonsuza dek yaşayacaklardır), Instagramın üstünde bazı profillerin hikayelerini başka profillerin hikayelerine göre öncelik vermek gibi bir baskı yoktur. Tabii ki bu demek değildir ki Instagram hikayelerinin Instagramın yeni algoritmasından etkilenmedi, tabii ki bundan hikayeler de etkilendi!

Bunun video veya fotoğraflardaki algoritmaya nazaran tek farkı Sadece gönderdiğiniz sıklığın Instagram Hikayelerinizi kaç kişinin göreceği üzerinde çok fazla etkisi olmamasıdır.

Söylendiği gibi, her gün tonlarca hikayeler yayınlarsanız takipçilerinizin bazılarını sizin profilinizi susturması için iyi bir şans yakalarsınız ki bu pek istediğimiz bir şey değil.

Bununla Instagram hikayelerini çokça paylaşmanın kötü bir şey olduğunu söylemeye çalışmıyorum. Bu tamamen sizin ürettiğiniz içerik ve sizi takip edenlerin sizden ne beklediklerine bağlı unutmayın!

Bazı hesaplar günlük olarak 10’un üstünde gönderi paylaşabilir, bazıları için ise haftalık birkaç tane paylaşmak daha iyi olacaktır.

Günlük olarak çoklu hikaye paylaşmanız bir ihtimalle sizin profiliniz için iyi olmayabilir.

10’un üstünde Instagram hikayesi paylaşmak sizin zamanınızın çoğunu çalabilir ve idarenizi o sürelik zayıflatabilir. bu nedenle zamanınızın başka yerlerde en iyi şekilde kullanabileceğinizi düşünüyorsanız, haftada sadece birkaç hikayeye paylaşmanız muhtemelen en iyisidir ve yeterli olacaktır!

Buna artı olarak eğer sürekli olarak tonlarca hikaye yayınlıyorsanız, bundan sonrasında sizin takipçileriniz bu şekilde davranmaya devam etmenizi bekleyecektir sizden.

Günün sonunda, hikayeler için gerçekten “uygun” bir sıklık yok, ancak hafta boyunca insanların içeriğinizden bıkmadan sizi görmeyi dört gözle bekleyen izleyicilerinizin olması yeterli.

Bölüm 9-2 Instagram Hikayeleri Ne Zaman Yayınlanır

Normal Instagram hikayeleri için düşünecek olursak, takipçilerin en aktif olduğu zamanlar belirlenip hikayelerin bu zaman aralıklarında paylaşılması sağlanır. Fakat bu durum Instagram hikayelerini ticari amaçlı kullanma konusunda böyle olmaz.

Çünkü Instagram hikayeleri profilinizde maksimum olarak 24 saat kalacaktır(yeniden söylüyorum, hikaye Highlights kısmına konulmamışsa, aksi takdirde hikayeler sonsuza kadar kalacaktır), ne zaman bir hikaye paylaşırsanız takipçileriniz bu hikayeleri kendi sayfalarındaki pencerelerinde görmeleri için 24 saati vardır demektir.

Yani takipçilerinizin çoğunun uyuduğu bir zamanda bir hikaye yayınlasanız bile, uyandıklarında hikayenizi yayınlarının en üstünde bulabilirler.

Başka bir deyişle, Instagram Hikayelerinizi en uygun saatlerde yayınlama konusunda çok fazla strese girmenizin bir anlamı yoktur… tabii ki hızlı bir etkileşim aramıyorsanız, ki bu durumda sizi takip eden kullanıcıların en aktif olduğu saatlerde hikayenizi yayınlamanız size kesinlikle yardımcı olacaktır.

Instagram Pazarlama 101: Açık ve Anlaşılır Kılavuz 16

Bölüm 9-3 Instagram Hikayelerinde Ne Paylaşmalı

Aynı normal gönderiler gibi, eğer ticari amaçlı Instagram hikayesi kullanacaksanız ilgi çekici, bilgi verici ve eğlencelinin karışımı olacak bir hikaye atmanız sizin için iyi olacaktır.

Instagram hikayeleri genel olarak fazlasıyla rahat bir şey, ve diğer normal gönderilere nazaran kalite standardı fazlasıyla düşük bile kalıyor. Yani sizin bir miktar saçma kısmınızı göstermeyi ihmal etmeyin bence!

Instagram hikayeleri hakkındaki bir diğer güzel şey onlar ile birlikte çok güzel araçlar da eklendi Instagrama. İstediğin kadar yaratıcı olabilirsin! Aynısı, Instagram Hikayeleri’ndeki promosyon içeriğin için de geçerlidir. Hem eğlenceli hem de açık sözlü promosyon içeriğini paylaşmak daha kolaydır.

Durum her ne olursa olsun Instagram hikayelerinizin analitiklerini görmek ve hangi tür içeriğe en iyi geri dönütü aldığınızı görmek ve takibi bırakmamak sizler için en önemli şeydir. Öncesinde de bahsettiğimiz gibi Instagram hikayeleriniz çokça izlenme aldıysa ve etkileşime girdiyse, bu Instagram algoritmasına sizin iyi ve kaliteli bir içerik ürettiğiniz sinyalini gönderecektir.

Yani takipçilerinizin sevebileceği harika bir Instagram hikayesi içeriği yaratmak ile ileride paylaşacağınız hikayeler için daha çok insan tarafından görülme şansı daha yüksek olacaktır.

Bölüm 9-4 Ticari Amaçlı Kullanım İçin Mükemmel Instagram Hikayesi Yenilikleri

İş ne zaman Instagram hikayelerini ticari amaçlı kullanmaya ve Instagram üzerinden pazarlama yapmaya gelirse, cebinize birkaç tl daha atmanız için kullanabileceğiniz birkaç tane yenilik var. Bunlar:

1. lokasyon ve hasttag çıkartmaları

2017 yılında Instagramın çıkartmaları yeni tanıttığı zamanlarda, bu çıkartmalar kullanışlı olmasından çok, gerçekten çok eğlencelilerdi.

O zamandan beri, Instagram bu çıkartmalarına tonlarca yeni kullanım fonksiyonu ekledi, bunlara konum tabanlı hikayeleri keşfet sayfasında görebilme, ve çoğunluklu olarak hikayeleri konuma ve hastag’lere göre arayabilme özellikleri örnek verilebilir.

Bu yenilikler firmalar için çok büyük farklar yarattı diyebiliriz. İlk zamanlarda paylaşımlarını ve Instagram hikayelerini sadece takipçilerin ile paylaşabilirken bu yenilikler ile hikayeleri herkese görünebilir hale geldi!

Örnek olarak, eğer sen bir gönderiyi atlantadan bir restoranda paylaşacak olursan, bulunduğun konumu bir çıkartma yardımıyla hikayene ekleyebiliyorsun ve bu paylaştığın hikaye bir ihtimalle içinde paylaşımı yaptığın restoranın Instagram hikayesinde de paylaşılmış olabiliyor!

Aynı şey hastag çıkarmaları için de geçerli. Bir kullanıcı Instagram hikayesinde hastag etiketlemesi durumunda, bu hikaye etiketlenen hashtag’e uyan sayfalarda da ortaya çıkacaktır.

2. Tıklanabilir Linkler

Instagram kısa süre önce Instagram Hikayelerine bağlantı ekleme özelliğini ortaya koydu. Ve bu oldukça büyük bir etkileşim demektir. Aslında bunun ile kullanıcılar ilk defa Instagramdaki profil açıklamalarına koydukları linkler dışında başka linkleri Instagrama ekleme fıtsatı buldu.

Takipçilerinizi, hikayelerinizden belirli açılış sayfalarına gönderme özelliğinin Instagram pazarlaması için son derece yararlı olduğunu söylemeye gerek yok. İster ürün sayfası, ister yeni bir blog yazısı olsun, bu özelliği kullanarak Instagram trafiğini her türlü alakalı açılış sayfasına yönlendirebilirsiniz!

İPUCU: Tıklanabilir bağlantılara sahip hikayelerde görünen “Daha Fazla Gör” adlı harekete geçirme ifadesi oldukça küçüktür ve kolayca fark edilmeyebilir, bu nedenle metni metin, oklar veya başka bir tasarım özelliği kullanarak çağırmak iyi bir fikirdir.

3. Diğer sahip olduğun hesaplarını etiketle

Instagram yarışmalarının insanlar ile etkileşime geçmek ve yeni takipçiler kazanmak için ne kadar efektif olduğunu hepimiz iyi biliyoruz, ve başka hesapları Instagram hikayelerine etiketleme özelliği ile birlikte yarışmalarınıza trafik çekmenin başka bir yolunun daha oluştuğunu gördük.

Instagram Pazarlama 101: Açık ve Anlaşılır Kılavuz 17

Farklı bir hesabı Instagram hikayelerinize etiketlemeniz ayrıca devralma veya etkileyici kampanyalar sürdürebilmeniz için fazlasıyla kullanışlıdır.

4. Sponsorlu Instagram hikayelerinize firmaları etiketleyin

İnfluencerlar hakkında konuşurken, Instagram’ın yeni ücretli ortaklık özelliği, sponsorlu Instagram Hikayelerinizdeki işletmeleri etiketlemenizi çok kolaylaştırıyor!

Şu zamana kadar sadece bir avuç ünlüye, influencerlara ve birkaç firmaya bu özellik verildi, fakat gelecek aylarda bu sayı daha büyük ölçekli sayılara evrilecektir diye düşünüyorum.

5. Anketler ve emoji sürgüleri

Instagram kitlenizi ilgi alanları, beğenileri, hoşlanmadıkları şeyleri ve daha fazlası hakkında araştırmak istediniz mi? Eh, şimdi yapabilirsiniz!

Instagram geçtiğimiz günlerde Instagram Stories’te soru sorabilmenizi ve takipçilerinizin oylarını hangi cevap adına kullandıklarını görmenizi sağlayan etkileşimli anket çıkartmaları yeniliğini getirdi.

Anket etiketleri ile ilgili en iyi şey muhtemelen ticari amaçlı olarak çok fazla kullanım alanlarının çok olmasıdır!

Ürünleriniz ile ilgili geri dönüşler elde etmek, topluluk kaynaklı fikirleri öğrenmek ya da basit bir şekilde takipçilerinizi eğlendirmek istediğiniz zaman anket çıkartmalarını kullanarak Instagramda sahip olduğunuz kitle ile etkileşime geçmenizin tamamen yeni bir yolunu bize sundular.

6. Soru çıkartmaları

Anket çıkartmalarına ve emoji çıkartmalarının aksine, ki ikisi de, kullanıcıların gönderdiğiniz sorular için “oy kullanmalarına” izin veriyor, Instagram hikayene ne zaman bir soru çıkartması koyarsan diğer kullanıcılar senin sorduğun sorunun cevabını direk olarak sana gönderiyor

Ürünleriniz hakkında bilgi edinmek veya kitle kaynaklı fikirler hakkında bir bilgi edinmek istiyorsanız, soru çıkartmaları Instagram kitlenizle iletişim kurmanız için tamamen yeni bir yol sunar!

7. Geri sayım çıkartması

Şimdi yaklaşan bir şey hakkında bir hikaye paylaştığınızda (mağaza içi satış, ürün lansmanı veya etkinlik gibi), ayarladığınız tarih ve saate kadar sayan bir etiket ekleyebilirsiniz.

Takipçileriniz daha sonra geri sayım etkinliğinize katılabilir; bu süre dolduğunda ve geri sayımınız tamamlandığında Instagram onlara bir hatırlatma, bir bildirim gönderir!

Bir satışta, etkinliği ya da tamamen başka bir şeyi tanıtmak isteyip istemediğinize göre, takipçilerinizin hatırlatmaları alabileceği hikayelerinizde geri sayım paylaşma yeteneği, daha iyi sonuçlar elde etmek için harika bir yoldur.

8. Gif çıkartmaları

2017 yılında Instagram, Instagram hikayelerinde kullanılabilecek büyük ve kaliteli bir bir gif kütüphanesi kurdu. Artık hikayelerinizde paylaştığınız fotoğraf ve videolara eğenceli veya etkileyici gifler koyabilmeye başlayacaksınız!

Instagram Hikayelerine GIF eklemek kolaydır – hikayelerdeki bir fotoğraf veya videoya etiket eklemek için öğeye dokunduğunuzda, artık yeni bir GIF seçeneğini göreceksiniz. Bu gif seçeneğine dokunduğunuzda, GIPHY tarafından desteklenen, yüzbinlerce hareketli etiket içeren bir kitaplık bulacaksınız.

Bu özelliği tutarlı bir şekilde kullanmak, Instagram Hikayelerinize bir ton yeni kullanıcı katabilir ve sadık bir takipçi kitlesi oluşturmanıza yardımcı olabilir.

9. Instagram canlı video tekrarları

En son güncellemeden önce Instagram Live videoları, yayın sonrasında tekrar oynatılamaz veya paylaşılamaz idi. Bu ‘sınırlı izleme’ şeyi insanlarda programa girmek için gereksiz bir aciliyet duygusu oluşturdu, hissiyatı verdi. Canlı yayın sonrasında bu yayınınızı insanlarla paylaşabilmek çok değerli bir şey haline geldi. Bu arada bu yeni gelen güncelleme ile birlikte Instagram canlı yayını Facebook’un canlı yayını kadar büyük bir hal alabilir!

Instagram canlı yayınınız sona erdiğinde, tekrarını paylaşabilirsiniz. Ancak aynı Instagram Hikayeleri’nde paylaştığınız diğer fotoğraf ve videolar gibi, canlı video tekrarları 24 saat sonra kaybolacaktır.

10. Instagram hikayeleri Highlight’ları

Önceki bölümde tartıştığımız gibi Instagram hikayeleri Highlight’ları, Instagramın ticari profiline son derece değerli bir artıdır; çünkü markaların kullanıcıların ilk önce görmesini istedikleri içeriği kolayca küratörlüğüne almasını ve sergilemesini sağlar.

24 saat sonra kaybolan normal Instagram Stories’in aksine, Instagram Stories Highlights tema veya konuya göre gruplandırılabilen ve silinceye kadar profilinde kalıcı olarak yaşayabilecek küratör klipleri, yani insanlara ulaşabilen kısa videolar veya fotoğraflardır. Bunlar direk olarak Instagram profil açıklamamızın altında ve Instagram profilimizdeki fotoğrafların bulunduğu bölümün üstünde bulunur. Ve birisi bunlara tıkladığında buraya eklenmiş olan standart hikayeleri görecektir.

11. IGTV videolarını ve Instagram gönderilerini paylaşmak

IGTV ve Instagram yayınlarını da hikayelerde paylaşabileceğinizi biliyor muydunuz?

Instagram Hikayeleri’nde paylaşılan yayınlar veya IGTV videoları, orijinal posterin kullanıcı adını görüntüleyerek kullanıcıların orijinal gönderiye göz atmak paylaşımın yapıldığı orijinal sayfaya yönlendirmeye izin verir:

Giderek daha fazla sayıda kullanıcının dikkatini Instagram Hikayelerine kaydırmasıyla, kullanıcılar yayınlarını ve IGTV videolarını çapraz tanıtmak için hikayeler kullanıyor. Artık, yayınlarının bir ekran görüntüsünü öykülere eklemek yerine, kullanıcılar yayını yeni yeniden paylaşım özelliği ile kolayca paylaşabilirler.

Bölüm 9-5 İşletmeler İçin Instagram Hikayeleri Nasıl Kullanılmalı

İşletmeler için Instagram hikayelerini kullanmak artık herhangi bir Instagram pazarlama stratejisinin önemli bir parçası haline geldi ve müşterilerle etkileşimde bulunmanıza, müşterilerle etkileşime girmenize ve ürünlerinizi çalışırken göstermenize yardımcı olmaya başladı.

Söylenene göre, Instagram Hikayeleri için fikirler bulmak ve ne yazacağınıza karar vermek zor olabiliyor. İlhama ihtiyacın var mı? İşletmelerin Instagram için İşletme Hikayeleri’ni kullanmasının dört yolunu burada açıkladım:

1. Ürün ve / veya Hizmetlerinizi Tanıtın

Instagram hikayelerinin doğal olarak “dokunuşlarla” ilerlemesi, hikayeleri yeni ürünler ve / veya hizmetler etrafında beklenti oluşturmak için harika bir yer yapar.

Yapmanız gereken tek şey, hikayenizi her açıda, farklı kişilerde veya farklı ortamlarda tek bir ürünün fotoğraflarıyla doldurmak ve ardından takipçilerinize promo kodu veya harekete geçirme ifadesiyle vurmak.

Instagram Hikayelerine bağlantılar eklemek, hikayeler bunu yapmak için harika bir yer.

2. Daha etkileşim halinde olan Bir Topluluk Kur

Normal gönderilerde olduğu gibi, iş için Instagram hikayelerini kullanıyorsanız, eğlenceli, hafif içerikli ve tanıtım amaçlı içeriklerin bir karışımını göndermek iyidir.

Instagram hikayeleri oldukça rahat bir yer, bu yüzden saçma bir şey göndermekten korkmayın: ofis köpeğinizin kısa bir videosu veya iş sonrası içecekler için ekibinizin bir resmi!

3. Bir Instagram Hikayesi Alıp Çalıştırın

Instagram Hikayelerinize aktarmanın kolay bir yolu, Instagram Hikayeleri almak ya da hikayenizi misafir etmek için birisini davet etmektir.

Düzenli konuk segmentlerine sahip olmak, iş için Instagram Hikayelerini kullanmaya hem çeşitlilik hem de tutarlılık getirmek için harika bir yoldur. Kendi işinizle denemek için: “yaşamda bir gün” hikayesi için şirketinizden birisini seçebilir ya da sektördeki diğer işletmelerle gün içinde hikaye takas etmek için ortak olabilirsiniz. İçeriğinizin değişmesine ve müşterilerinizin daha fazlasının geri gelmesine yardımcı olacaktır.

İşletmeler İçin Instagram Hikayelerini Planla Ve Yönet

Instagram Hikayeleri’ne düzenli olarak yayın yapmak, bir izleyici kitlesi oluşturmak ve görüşlerinizi artırmak için anahtardır ve içeriklerinizi takviminizde diğer sosyal yayınları planladığınız gibi planlayabilirsiniz.

Hem normal Instagram yayın içeriğinizi hem de Instagram Hikayelerinizle birlikte planlamak işleri tutarlı ve açık tutmanıza yardımcı olur.

Başlamak için harika bir yol olarak, aktığından emin olmak için Instagram hikayenizin hızlı bir film şeridi oluşturarak yayınlamaktır. Hikayenizin başlangıcını, ortasını ve sonunu ana hatlarıyla belirterek, her şeyin doğal olarak aktığından emin olarak, tüm önemli noktaları kapsadığından emin olarak bunu yapın.

Bölüm 10 Instagram Canlı Yayınlarını Ticari Amaçlı Nasıl Kullanırsın

2017 yılı belki Instagram hikayeleri tarafından domine edilmiş olabilir, fakat gelecek canlı videolar için daha parlak gözüküyor. Henüz hiç canlı yayın yapmadıysanız, yakında bu özelliği tanımanızı öneririz.  son ankete Göre  sadece işletmelerin %22’si 2017 yılında Instagram üzerinde “canlı” videolar ile ilerlerken ,% 55’lik bir kısmı 2018 yılında bu özelliği kullanacağını planlanmış durumda.

Instagramda “canlı” olma fikri anlaşılır bir şekilde çoğu işletme için fazlasıyla göz korkutucu. Instagram hikayeleri size öncesinden kaydedilmiş videoları paylaşabilme seçeneğini sunarken, Instagram canlı yayın videolarında geri dönüş yoktur.

Fakat asıl şey şu ki Instagramın canlı video özelliği işletmeler için çok değerli bir özelliktir. Düzgün bir biçimde kullanıldığında bu yenilik işletmenizin hedefi ne kadar yüksekte ise o kadar yeni takipçiler kazanmak ve yeni kullanıcılarla etkileşime girmek için inanılmaz bir kanal görevi görür.

Bu özellikle Instagram’ın canlı video özelliği için iki yeni ticari odaklı özellik sayesinde geçerlidir:

Bölüm 9-1 Yayınlarınızı Instagram Hikayelerinizde Paylaşın

Önceki bölümde söylediğimiz gibi, en son gelen güncelleme sayesinde Instagramdaki canlı videolar artık Instagram hikayelerinde paylaşılabilmeye başladı.

Instagram’da açtığınız canlı yayın sona erdiğinde, ekranın altında bulunan bir “Paylaş” butonu göreceksiniz. İşte hikayelerinizde canlı yayınlarınızı paylaşmak bu kadar basit! Artık Canlı yayınınızın kaydı Instagram hikayeleri sayesinde 24 saat daha yayınlanmaya devam edecek, ki yeniden söylüyorum. Bu videoları ‘highlights’ kısmına eklerseniz sonsuza kadar profilinizde kalacaklardır.

Bölüm 9-2 Instagramda Açtığınız Canlı Yayına Konuklar Çağırın-Ekleyin

Instagram şu sıralarda canlı yayın özelliğine bir yenilik daha getirdi. Bu yenilik sayesinde başka insanları canlı yayınınıza bağlanabiliyor.

Bu yenilik şu şekilde çalışıyor: siz canlı yayını yaparken izleyicilerden herhangi birisini bu canlı yayına o saniyede çekebiliyorsunuz. Bunun için yapmanız gereken sadece ekranın köşesinde bulunan “Ekle” butonuna basmanız yeterli olacak. İzleyici canlı yayına eklendiğinde, o kız veya erkek canlı yayınınızda farklı bir pencere olarak sizin bulunduğunuz pencerinin altına ekleniyor.

Şekilde bir Instagram canlı yayınına katılmış bir katılımcı bulunmaktadır. Gördüğünüz gibi katılımcı ekranın altında, ekranın yarısını kaplayan bir pencere de gözüküyor. Bu şekilde olacağını bilerek yacapağınız bir Instagram canlı yayınına insanları ekleyerek etkileşimi arttırabilirsiniz.

Yalnızca Instagram canlı yayın özelliğini bir arada barındırmakla kalmayıp, yayıncılığınızın katılımı da artırmak (daha geniş bir kullanıcı havuzuna ulaşmak yoluyla) değil, aynı zamanda iki işletmenin veya etkileyicinin bir ürünü tanıtmak için ortak olduğu Instagram pazarlama kampanyalarının kapısını açar.(bir işletmenin canlı yayınına başka bir işletmeyi de eklemesi gibi)

Bölüm 9-3 Instagram Canlı Yayınlarını Ticari Amaçlı Olarak Kullanmak

Eğer Instagramda daha büyük pazarlama hedeflerine ulaşmayı planlıyorsanız, satışları arttırmak veya sitenize kayıtlı olan insan sayısını arttırmak gibi, bir stratejiye sahip olmak çok büyük önem arz eder.

Aynı Instagram hikayelerinde olduğu gibi, Instagram canlı yayınları rahat bir yerdir ve istediğiniz kadar yaratıcı olabileceğiniz bir yerdir! Fakat yaratıcı olunabilecek çok şey olmasına rağmen sabit bir oyun planı uygulamak sizin için daha iyi bir fikir olacaktır.

1. Yeni ürün veya hizmetleri tanıtmak veya başlatmak

Instagram canlı yayın özelliğindeki ticari amaçlı son trend, canlı yayını yeni ürün veya yeni hizmetleri tanıtmak için kullanılmasıdır. Neden olmasın ki? Ürünleriniz etrafında tonlarca insanın övgüsü veya tavsiyesini toplamak için mükemmel bir yer! İster yeni bir ürün hattı açıyor olun, ister bu ürünü gelecek için piyasaya sürmek isteyin, Instagram canlı yayın özelliği işinizdeki heyecanı yakalamak için harika bir yerdir.

Bu stratejiyi canlı yayınınızda kullanabilmek için, en çok satan ürününüzü yanınıza alın ve kasten bu ürün ile ilgili az olmak kaydıyla birkaç bilgi verin insanlara. Bununla beraber bir gizem yaratmış oluyorsunuz ve insanlar bu gizem yüzünden çılgına dönüyor! Fragmandan- tanıtımdan hemen sonra izleyicilere daha fazla bilgi öğrenmeleri için internet sitenize kayıt olmalarının gerektiğini söyleyin.

Bu yaklaşım sizin canlı videonuzun özel bir video gibi görünmesini sağlayacaktır, ki bu insanları hemen harekete geçmeleri için teşvik edecektir ve öncülük edeceğiniz insan sayısını da arttıracaktır.

2. E-postaları toplamak için Sorular ve Cevaplar, atölye çalışmaları ve eğitimler çalıştırın

Canlı yayınınız sırasında soru cevap bölümü, atölye yayınları ve öğretici videolar gibi yayınlanabilecek tonlarca farklı format bulunmakta şu sıralarda. Bu formatların her biri tonlarca izleyiciyi tonlarca izleyiciyi çekmek için gerçekten çok değerli. Fakat gerçekten firmanızın Instagram canlı yayınından yarar almasını istiyorsanız, bu canlı yayını insanların e-mail’lerini toplamak için kullanmalısınız.

Bunu yapmanın en iyi yollarından biri takipçilerinizi e-mailiniz üzerinden size önceden soru yollamalarını istemektir muhtemelen. Bunu takipçilerinize e-mail formu bulunan bir ana sayfaya yönlendiren bağlantı yollayarak yapabilirsiniz( Canlı yayınınızı başlatmadan öncesinde bu  bağlantıyı paylaşmayı unutmayın), ya da onlara akıllarındaki soruları yazıp gönderebilecekleri bi e-mail adresi sunabilirisiniz.

E-posta pazarlama ile ilgili bilgi almak istiyorsanız mutlaka yazımızı okumalısınız!

3. Satışlarınızı ve kampanyalarınızı destekleyin

Instagram hikayelerinine geçici deniliyor değil mi? Fakat Instagramda yaptığınız canlı yayınlar bu hikayelerden daha geçici olmuyor mu? İşte tam da bunun avantajını insanların aklında sizin canlı yayınlarınızı izlemeleri için bir aciliyet oluşturarak kullanabilirsiniz.

Instagram Pazarlama 101: Açık ve Anlaşılır Kılavuz 18

İzlenme sayınızı arttırmanın en iyi yollarından biri insanlara sınırlı süreli olan promosyonlar yapacağınıza dair söz vererek, bu promosyonu canlı yayın sırasında yapmanız olacaktır. Seçili birkaç kişiye vermek istediğiniz bir hediye, indirim, promosyon veya başka bir kampanyanız varsa, bunu önceden duyurun! Ayrıca “canlı” olduğunuzda elinizde bulunan kuponu veya indirim kodunu izleyicilerinizle paylaşmayı ihmal etmeyin.

Bölüm 10 İşletmeler İçin IGTV(Instagram Televizyonu) Nasıl Kullanılır?

Birkaç aylık olmasına rağmen InstagramTV(IGTV) şimdiden sosyal medya dünyasında dalgalanmalar yaratmaya başladı bile.

Instagramın ilk bağımsız video platformu duyuruldu ve kullanıma açıldı, IGTV firmalara yani size takipçi sayınızı arttırmak için yeni bir kanal sunuyor, burada ürünlerinizi tanıtabilir ve bu ürünlerdeki yaratıcılığı insanlara gösterebilirsiniz.

Ve IGTV ile ilgili bir diğer muhteşem özellik, paylaştığınız videoların çok da gösterişli olmasına gerek olmadığını bilmektir! Bunun hakkında Instagram hikayelerinin gelişmiş versiyonları olarak da düşünebilirsiniz, fakat bir Instagram yayını veya videonun olduğu gibi mükemmel veya küratörlüğünü yapmanız gerekmez.

IGTV Videoları Yapmaya Nasıl Başlanır

Videoları IGTV’ye yüklemeden öncesinde, bir IGTV kanalı açmanız gerekmektedir. Bunun hakkındaki iyi bir haber ise Instagramın IGTV’nin kullanımını çok ama çok basit ve kullanımı kolay haline getirmiş olmasıdır.

İlk olarak IGTV uygulamasına üye oluyoruz veya giriş yapıyoruz.

İkinci olarak sağ üst köşede bulunan dişli ikonuna basıyoruz ve bir kanal yarat seçeneğine basıyoruz

Kanalınız canlandıktan sonrasında artık IGTV’ye ilk videonuzu yükleyebilirsiniz demektir. İlk videonuzu yüklemeye başlamak için profil resminize tıklayarak bulunduğunuz ana sayfadan açtığınız kanalın sayfasına yönelmelisiniz.

Ardından kanalınıza yeni video yüklemek için ekranınızın sağ tarafında bulunan “+” ikonuna basıyorsunuz

Artık paylaşmak istediğiniz videoyu dikey veya yatay şekilde, yani videoyu hangi şekilde kaydettiyseniz paylaşabilirsiniz.

Teknik özellikler açısından Instagram, dikey IGTV videolarının maksimum 9: 16 ve en az 4: 5, yatay videoların maksimum 16: 9 ve minimum 5: 4 boyutta olmasını tavsiye eder.

Not: Videonuz görünmezse yanlış en boy oranına sahip olabilir demektir, kontrol edin!

Başlığınızı yazın ve bir açıklama ekleyin. Tıpkı YouTube’da olduğu gibi, insanların videolarınızı IGTV’de bulmasını kolaylaştırmak için açıklamanızla alakalı herhangi bir anahtar kelime eklemek isteyeceksiniz.

Ayrıca buraya bağlantılar da ekleyebilirsiniz! Evet, bu doğru. IGTV’de inanlar gerçekten video açıklamalarında paylaştığınız linklere tıklayıp Instagramın dışına gönderilebiliyor.

Ve en son olarak bir kapak fotoğrafı ekleyin! İsterseniz kendi yaptığınız kapak fotoğrafını ekleyebilir yada videodan bir kesit alıp bu kesidi kapak fotoğrafı yapabilirsiniz. Kapak fotoğrafı sizin IGTV kanalınızı IGTV kategorilerinde izleyicilere gösterecek şey olacak, yani kapak fotoğrafı izleyicileri yakalamalı!

Kapak fotoğrafın için Instagram 1:1.55 boyutlarını tavsiye ediyor(ya da 420px 654px).

Ve işte bu kadar! Artık Instagram IGTV’te kendi dikey videonuzu yükleyebilirsiniz!

Aynı zamanda IGTV’ye yüklediğiniz videoyu kendi hikayenizde, paylaşmak istediğiniz videonun altında bulunan uçak ikonuna basarak ve ardından “bu videoyu hikayene koy” seçeneğine basarak paylaşabilirsiniz.

Artık izleyicileriniz IGTV videolarınızın tanıtımlarını hikayenize bakarak izleyebilme fırsatları olacak
Instagram Pazarlama 101: Açık ve Anlaşılır Kılavuz 19

IGTV’de Ne Paylaşmalı

Instagram Hikayeleri gibi, IGTV’de yayınlayabileceklerinizin de bir sınırı yok.

Şimdiye kadar işletmelerin, nasıl yapıldığını ve öğreticileri paylaşmak, ürünlerini tanıtmak, şirket haberlerini paylaşmak ve çok daha fazlasını kullanmak için kullandıklarını gördük.

IGTV’nin amacı, Netflix gibi değil de YouTube gibi olmaktır. İşte bu yüzden çok sayıda etkileyici ve insanları tetikleyen kullanıcılar zaten kanala girdi.

Bir işletme olarak, videolarınızın sağlayabileceği değer perspektifi üzerine düşünmek önemlidir. İzleyicileriniz için nasıl değer yaratabilirsiniz ve markanız için nasıl değer yaratabilirsiniz?

Zaten Instagram hikayelerini kullanmakta profesyonel iseniz, IGTV’ye geçiş yapmak sizin için çok zor olmamalıdır. IGTV’yi Instagram Hikayelerinizin bir uzantısı ya da bir değişiği olarak bile düşünebilirsiniz. Hikayelerinizde hangi ses, ton ve içerik tarzını paylaşıyorsunuz? IGTV video içeriğiniz benzer bir yol izlemelidir.

Mükemmel IGTV Videoları Yapmanın İpuçları

IGTV videoları * çok * uzun olabileceğinden, içeri girmeden önce videolarınızı hazırlamak, çekmek ve düzenlemek için kendinize bolca zaman ayırmanız önemlidir. Kanaldan daha fazlasını elde etmek için bazı ipuçları:

Dikey Videodayken Rahat Olun

Daha önce yapmadıysanız, dikey videoları düzenlemek zor olabilir! Ve muhtemelen IGTV için dikey video çekerken dikey video hakkında yaşanılan en zor şey en boy oranıdır.

Dikey olmanın zor olmasının nedeni, videonuzun bir akıllı telefona çekilmediği sürece (bu genellikle dikey olarak çekilirse genellikle 9: 16’da kaydedilecektir), doğru bir performans için videonuzu çektikten sonrasında düzenleme yapmanız ya da videoyu kırpmanız gerekebilir. IGTV için en boy oranı konusunda biraz da aşağıda tartışacağız.

İyi haber şu ki, dikey videolarınızı düzenlemek için pahalı bir yazılıma ihtiyacınız yok ve dikey olarak çekim yapmak için birkaç seçenek var!

Ayrıca, IGTV artık yatay videoları da destekliyor, böylece tercih ederseniz her zaman bu biçime de sadık kalabilirsiniz.

IGTV Analitiklerinize Göz Atın

IGTV Instagram’da çok yeni bir format olduğu için, özellikle çok uzun bir içerik paylaşıyorsanız, farklı kitlelerin videolarınıza nasıl yanıt vereceğini söylemek gerçekten zor olabiliyor.

Bu nedenle, doğrudan videonuzdan erişilebilen IGTV analitiklerinize bir göz atmak çok önemlidir.

Instagram Pazarlama 101: Açık ve Anlaşılır Kılavuz 20

Görüntülemeler, Beğeniler ve Yorumlar’ın ötesinde, izleyici tutma oranınızı da görebilirsiniz; bu izleyiciyi tutma oranı dediğim şey, videonu sonuna kadar kaç kişinin izlediğini gösterir.

İnsanların videonuzdan hangi noktadan itibaren videonuzu izlemeyi bıraktıklarını gösteren bir açılan grafik bile görebilirsiniz.

Bunun gibi metrikler, IGTV stratejinizde ne gibi değişiklikler yapılacağına karar verirken paha biçilmezdir. Örneğin, izleyiciler 20 dakikada izlemeyi bırakıyorsa, 20 dakikadan daha uzun videolar oluşturmanın pek de iyi bir strateji olamayacağının işareti olduğunu kabul edebilirsiniz.

Bölüm 11 Influencer ile Pazarlama Kampanyası Yürütmek

Instagramda Influencer aracılığı ile pazarlama, işletmelerin marka bilincini artırmanın, takipçilerini büyütmenin ve satışları artırmanın en iyi yollarından biri haline geliyor – özellikle Instagram’ın algoritması doğal erişimi sınırlandırmaya devam ettiğinden beri!

Henüz, Instagram Influencer pazarlamasına bir şans vermediniz mi? Bu bölümde, işletmeniz için doğru Influencer nasıl bulacağınızı, sponsorlu gönderileri düzgün bir şekilde açıklamayı ve etkileyici pazarlama stratejilerinizin gerçekten sizin için çalışıp çalışmadığını saptayacağız;

Bölüm 11-1 Şirketinizin Neden Bir Instagram Influencer Pazarlamasına İhtiyacı Var?

Influencer aracılığı ile pazarlamaya gelirsek, Instagram, markaların yeni hedef kitlelere hızlı bir şekilde ulaşması için Influencerlar ile ortak çalışabileceği en iyi platformlardan biridir. Hatta, ortalama% 3,21 katılım oranıyla (tüm sosyal ağlarda bu oranın % 1,5 olduğu göz önüne alındığında), sosyal eylem için en iyi performans gösteren kanaldır.

Instagram etkileyici pazarlamasının bu kadar etkili olmasının büyük bir nedeni, geleneksel reklamcılığın engellerini ortadan kaldırması ve markanızı etkileyici ortağınız olan Influencer olmasını planladığınız partnerinizle yeni bir izleyici kitlesine tanıtmasıdır.

Influencer, kanalda bir ürün veya hizmet önerildiğinde, bir arkadaştan gelen güveniliri bir öneri hissi yaratabilir.

Aslında, pazarlamacıların % 67’si tanıtım için Instagram’da bulunan Influencer da kullanan bir Instagram pazarlamasını stratejisini kullanıyor – ve doğal erişimin azalmasıyla bu sayının artmaya devam ettiğini görmeyi bekliyoruz.

Instagram Pazarlama 101: Açık ve Anlaşılır Kılavuz 21

Bölüm 11-2 Peki Instagram Influencer Aracılığıyla Pazarlamanın Maaliyeti Nedir?

Sosyal medyada bulunan influencer’lar ile yürütülen marka kampanyaları için vazgeçilmez hale geldiği su götürmez bir gerçek… Özellikle de Instagram’da! Ancak, dikkate alınması gereken birçok faktör varken, nasıl makul bir fiyat alırsınız?

Gerçek şu ki, influencerlar ile pazarlaması ücretleri, influencerlar arasında büyük ölçüde değişiklik göstermektedir.

2018 Instagram Pazarlama raporumuza göre, bazı oyuncular sponsorlu yayın başına 5000 ila 10.000 dolar arasında bir ücret aldıklarını bildirdi. Ancak, fiyatların 250 ila 1000 ABD Doları aralığında olması çok daha yaygındır.

Maalesef, Instagramda influencerlar ile pazarlamanın maliyetini ne kadar olduğuna gelecek olursak, tek ve net bir cevap yok, bir Instagram influencerların takipçilerin çok ötesine geçen çeşitli faktörleri var.

Bölüm 11-3 Micro-Influencer Pazarlamasının Yükselişi

Influencer pazarlaması, Instagram sayesinde popülerlik kazanmış olabilir, ancak bu trende yatırmak için binlerce dolara ihtiyacınız olmayabilir.

Peki, mikro-Influencer tam olarak ne anlama geliyor? Genel olarak konuşursak, mikro-Influencer terimi, fazla değil ama kayda değer takipçilere sahip olan kişilere denir. Bu, 1.000 ila 100.000 takipçi arasında herhangi bir değer olabilir.

Instagram Influencer’ları bir nevi “ünlü statüsü” kazanmış olsalar dahi mikro Influencerlar daha çok günlük tüketicilere benziyorlar. Bu yüzden çok ilişkilendirilebilir ve güvenilir olma eğilimindedirler.

Harika bir örnek@  lauratully.co. 3000’den fazla takipçisi olmasına rağmen, birden fazla işletmeyle ortaklık kurdu ve birçok sponsorlu Instagram gönderisi yarattı. Bu onların endüstri nişlerinden kaynaklanıyor ve takip etmeye çalışıyorlar. Instagram pazarlamasında her şeyde olduğu gibi, işletmeler niş kitleleri hedef alarak çok şey kazanabilirler.

Peki artan mikro Influencer sayısını ne açıklıyor?

Mikro-Influencerlarla çalışmanın en büyük yararlarından biri, üst düzey Influencerlara kıyasla takipçilerle daha yüksek düzeyde bağ kurma eğiliminde olmalarıdır. (Son çalışmalara göre, katılım oranı ile seyirci büyüklüğü arasında negatif bir ilişki olduğu görülüyor).

Bu nedenle, her büyüklükten hesaplar, geçmişte olduğundan daha az beğeni, yorum ve takipçiler alırken (Instagram algoritması sayesinde), daha büyük hesaplar daha fazla almaya başladı gibi görünmektedir.

So while accounts of all sizes are getting fewer likes, comments, and followers in general than they did in the past (thanks to the Instagram algorithm), bigger accounts seem to be taking a bigger hit.

Ancak, farklı büyüklükteki takipçilere sahip Influencerların nasıl algılandığı hakkında da söylenecek bir şey var.

Gerçek şu ki, yüz binlerce takipçisi olan Influencerlar, çoğu zaman tam olarak “normal” olmayan hayatlar sürüyorlar. Ve eğer bunları 5000 ila 15.000 arasında takipçiye sahip olan, Instagram takipçisi ile fazlasıyla meşgul olan ve muhtemelen kiralarını ödeyemeyen biriyle karşılaştırırsanız Instagram sponsorluklarına para yatırmak her gün tüketiciye daha çekici gelmeye başlayacaktır.

Yani, bir mikro-Influencer, kanallarında bir ürün tanıttığında, samimiyetsiz bir reklamdan ziyade, bir arkadaştan gelen güvenilir bir öneri gibi görünebilir.

Bölüm 11-4
İşinizin İçin Doğru Etkileyicileri Nasıl Bulursun?

Instagram pazarlama kampanyan için doğru kitleyi bulmak büyük bir zorluk olabilir, ancak bu net hedefler oluşturmana yardımcı olacaktır. Örneğin, amacın çok fazla katılım sağlamaksa, daha küçük katılımcıları ancak daha yüksek katılım oranlarına sahip olan mikro-etkileyicilerle ortaklık kurmak mantıklı olabilir.

Eğer amacın marka bilinirliğini arttırmaksa, ulaşım ve trafik gibi daha geniş kitleye temas eden ölçütleri kullanmak daha yararlı olacaktır.

Nereden başlayacağından emin değil misin? Bir Instagram etkileyicisiyle ortak olup olmadığına karar verirken aklında bulundurman gereken dört şey:

1. Instagram katılımlarını Kontrol Edin

Bir etkileyicinin katılım oranı yüksek olduğunda, takipçilerinin dikkatini çekiyor ve içerikleriyle ilgili işlem yapıyor, ilgileniyor demektir. Bu nedenle birçok şirket ve sosyal medya ajansı, kimin ideal bir etken olduğunu değerlendirmek için iş bağlantısı kullanır.

Genel olarak, etkileyicilerin yayınlarında %2-3 bir katılım oranı görmek istenir. %4-6’lık oran mükemmel, %10 ve %20’den yüksek katılıma sahip postlar “viral” olarak kabul edilir.

2. Takipçi Kalitesini Kontrol Edin

Hedef kitleni “çeken” etkileyicilerle iş birliği yapman gerekir. Örneğin, bir fitness markasıysanız, yoga eğitmenleri veya powerlifter’ler gibi müşterilerinle benzer kitleleri paylaşan etkileyicilerle ortaklık kurmak mantıklıdır.

Müşterilerini “çeken” bir etkileyiciyle iş birliği yapmak, gözler önüne çıkmanın, marka bilincini artırmanın ve ürünlerini yaratıcı bir şekilde sergilemenin en iyi yollarından biridir.

3.Takipçi Sayısını Kontrol Edin

Yukarıda bahsettiğim gibi, bir etkileyicinin sahip olduğu takipçi sayısı eskisi kadar önemli değildir- özellikle şimdi Instagram algoritması büyük hesapların ne kadar katılımcıyı etkilemesiyle ilgileniyor gibi görünmekte.

Geçen yıl da öğrendiğimiz gibi, takipçi sayısı arttıkça katılım oranı düşme eğilimindedir. Daha az takipçisi olan etkileyiciler genellikle görevlerinde daha yüksek katılım oranlarını korurken, geniş kitlelere sahip olan etkileyicilerin katılım oranlarında azalma ve takipçileri ile daha az doğrudan iletişim kurma eğiliminde olduklarını görme eğilimindedir. Tüm bunların sonucunda aslında etkileyici kişilerle büyük takiplerde bulunmak kötü bir fikir değil! Ancak işine uygun olduklarından emin olman gerekiyor.

4. Bütçe Gereksinimleri

Hangi etkileyicilerin ortak olacağına karar verirken akılda tutulması gereken başka bir şey de ne kadar talep ettikleri. Anketimize göre, işletmelerin, etkileyici ürünlere, sabit bir ücret ödemek yerine, ücretsiz ürünleri “hediye etmeleri” aslında çok yaygın. Aslında, işletmelerin %77’si sponsorlu paylaşımlar karşılığında ücretsiz ürün ve / veya hizmet sunduğunu bildirmektedir.

Ancak bu her zaman böyle değildir. Bazı etkileyiciler yalnızca sabit fiyatları kabul ederken, bazıları da işletme için yarattıkları satış veya potansiyel satışlara göre ücretlendirilir.

Instagram Pazarlama 101: Açık ve Anlaşılır Kılavuz 22

Bölüm 12 Nasıl Daha Fazla Instagram Takipçisi Edinilir?

Reklamsız olarak erişilen kullanıcılar azadır, Instagram ’da daha fazla takipçi edinmek her zamankinden daha zor… ama imkânsız değil!

Instagram takipçi sayısını arttırmak birkaç şeyi içerir. Her şeyden önce, hedef kitlende yankı uyandıracak yüksek kaliteli içerik oluşturmanız gerekir. Ayrıca içeriğinizi, mümkün olduğunca çok kullanıcıya ulaşması için genişletmen gerekir. Son olarak, Instagram profilini yeni ziyaretçileri “Takip Et” butonuna dokunmaya teşvik etmek için optimize etmen gerekir.

Bu bölümde, ikinci adıma odaklanacağız: daha büyük bir kitleye ulaşmak için içeriğinizi optimize stratejileri.

BÖLÜM 12-1
Şirketin İçin Doğru Hashtag’leri Bul

Bu yöntem doğru kullanıldığı takdirde, Instagram ‘da eriştiğin kitleyi genişletmeye, daha fazla ilgi çekmene ve daha fazla takipçi çekmene yardımcı olabilir. Ancak, Hashtag’lerde başarılı olmak için, hangi hashtag’leri kullandığın ve ne zaman kullandığın hakkında stratejik olmalısın.

Instagram’da En popüler Hashtag milyonlarca kez kullanılan Hashtag’dir, ancak sadece #love, #happy veya #dog gibi popüler Hastag’leri gönderine eklemek, bir sürü beğeni alacağın veya yorum alacağın anlamına gelmez. En popüler Instagram etiketlerini kullanmak yerine, arkalasında ilgi çekici bir topluluğa sahip olan ve hedef kitlenle veya işinle alakalı en üst düzey Instagram hashtag’leri kullanmak daha iyidir.

Peki, bu harika, yaratıcı ve topluluk odaklı hashtagleri nasıl bulabilirsin?

Öyleyse, hedef kitlenin, rakiplerinin ve endüstri liderlerinin zaten hangi hashtagleri kullandıklarına bakmak en iyi yöntem diyebiliriz. Hashtag’in kapsamı ne kadar dar olursa, o kapsamda bulunan kullanıcılar da o kadar meşgul olurlar. Ve ne kadar güzel hashtagler elde ettiğindeşoke olacaksın!

Örneğin, Toronto merkezli bir kahve dükkânı, #specialtycoffee (işlerini açıklar), #coffeeshopvibes (hesabının amacını açıklar) ve #TOcoffee veya #coffeelovers (hedef kitleyi açıklar) gibi hashtag’ler kullanmak ister. Ardından, #spadina, #chinatownTO, hatta #toronto gibi yere özgü hashtagler ekleyebilirsin. Ayrıca, etraflarında güçlü bir topluluğa sahip olan Instagram hashtag’lerini de kullanabilirsin, bu nedenle #coffee yerine daha az mesaj içeren fakat daha meşgul olan #dailycortado gibi bir etiket kullanabilirsin.Mesela burada Xiaomi’nin bu paylaşımını örnek olarak verebiliriz.

Niş ve sektöre özgü hashtagleri bulmak için yardıma ihtiyacın olursa, Sonradan

Hashtag Önerileri özelliğini inceleyebilirsin. Hashtag önerileri, kullandığınız diğer hashtaglere dayanarak gönderinizle alakalı hashtagleri otomatik olarak bir şekilde bularak çalışır.

Örneğin, çarşaf satan işinizi geliştirmek için güzel bir yatak odasının fotoğrafını paylaştığını varsayalım. Tek yapman gereken, ilgili bir hashtag (#livesimply gibi) bilmek ve ardından Hashtag Önerilerine koymak,

“öneri” e tıklamak, hemen özellik ve  alaka düzeyine göre sıralanmış 30 hashtag üretilir. Ardından, gönderine eklemek için bu karma hashtaglerden hangisini istersen seçebilirsin ve kullanabilirsin. Tek yapmanız gereken “Hashtag Ekle” yi tıklamak zaten başlığın sonuna eklenmiş olacaktır.

İPUCU: Bir Instagram işletme hesabın varsa, kaç tane reklamın karma hashtaglerden geldiğini görmek için Instagram Insights‘ını kontrol edebilirsin. Sayının düşük olduğunu düşünüyorsan, arttırıp arttırmayacağını görmek için farklı hashtagler eklemeyi denemelisin.

Bir sonraki bölümde Instagram analizlerinizi takip etme hakkında biraz daha konuşacağız.

Bölüm 12-2 Daha Fazla Görüntüleme İçin Instagram Hikayelerini Erişilebilir Yap

2018 Instagram Stories için çok büyük bir yıldı. Organik erişim (reklamsız olarak erişim) düşmeye devam ettikçe düzenli Instagram gönderileri için, işlerin takipçileri ile etkileşime girmeleri ve akılda kalmaları için hikayelerin daha da önemli olması öngörülüyor.

Ama Instagram Stories’in Instagram takipçisi olmana yardımcı olabileceğini biliyor muydun?

Instagram Hikayeleri Instagram keşfet sayfasında görünür; bu, seni takip etmeyen kişilerin bile hikayelerini bulabildiğini ve izleyebildiğini gösterir. Ve gördüklerini beğenirlerse, sana takip atabilirler! Bu, her zaman aktif bir Instagram hikayesi hazırlamaya çalışmak için harika nedendir.

Ancak Keşfet sayfasında görünmenin yanı sıra, hikayelerin farklı konumlar ve etiketler için Arama sayfalarında da görünebilir. Daha önceki bir bölümde yazdığımız gibi, Instagram’ın coğrafi konumlarının ve hashtaglerinin çoğunun kendilerine ait hikayeleri vardır. Bu özellik, az kullanılan bir Instagram özelliği olmasına rağmen, Instagram kullanıcılarının daha fazla hikaye izlerken ve oluştururken daha rahat hale gelmesiyle önümüzdeki yıl bu özelliğin daha popüler olmasını bekliyoruz.

Instagram Pazarlama 101: Açık ve Anlaşılır Kılavuz 23

 Instagram Hikayelerine Hashtag Ekleme:

Instagram Hikayelerine bir etiket eklemek oldukça kolaydır. Sadece hashtag yazabilirsiniz veya seçtiğiniz hashtag’ı eklemek için hashtag etiketini kullanabilirsiniz. İnsanlar Instagram’da hashtag ararken, yeterince popülerlerse, hashtag üzerinde aktif, gerçek zamanlı Instagram hikayesini de izleyebilirler.

Instagram Hikayelerine Konum Nasıl Eklenir:

Instagram hikayene bir yer eklemek için, sadece yer etiketine tıkla ve hikayenin yerini ekle. Instagram Hikayelerinde konumlar hem şehirler, hem de tek tek işletmeler, görülecek yerler vb. için çalışır.

Instagram Pazarlama 101: Açık ve Anlaşılır Kılavuz 24

Bu hikayede Can Bonomo bulunduğu ve konser vereceği “Dorock xl” adındaki sahnenin(veya kafenin, Dorock xl hakkında pek fazla fikrim yok) hem reklamını yapmış hemde o anda nerede bulunduğuna dair hikayesini izleyen bizlere bir bilgi vermiş. Can Bonomoyu seven insanlar ellerinde yeterli bir miktar para varsa ve o akşam boşlarsa, bu kafeye gidip(yada sahne, bilemiyorum :/ ) o gün akşam konseri dinlemek hakkında düşünmüşlerdir. Ve hatta bazı insanlar gerçekten bu yüzden gitmişlerdir.

Örneğin, hikayenizi Golden Gate Köprüsü’nden etiketlerseniz, hikayeniz hem “Golden Gate Köprüsü” hem de genel “San Francisco” ın hikayesi sonuçlarında görülebilir. Hikayeniz bir konum için Arama sayfasına eklendiğinde, genellikle Instagram’dan bir bildirim alırsın. Ayrıca, hikayendeki bir fotoğraf veya video bir etiket veya konum sayfasında göründüğünde, hikayeni kimin gördüğüne bakarken o sayfanın adını görebilirsin.

BÖLÜM 12-3 Yeni Kitlelere Ulaşmak İçin Instagram Gönderilerinizi Artırın

Instagram reklamcılığı, Facebook reklamcılığı kadar popüler olmayabilir, ancak Instagram’da azalan organik erişim (reklamsız, doğrudan erişim) ile bu yıl Instagram gönderilerini arttırmaya yatırım yapmak, Instagram takipçileri kazanmak için, kötü bir fikir değil. Kendi Instagram reklam kampanyanı yayınlamak sanıldığı kadar zor değil, ancak daha önce yapmayan birçok küçük işletme sahibi ve etkileyici için korkutucu olabilir. Neyse ki, Instagram takipçi sayısını arttırmak için Instagram paylaşımlarını arttırmak gerçekten çok kolay!

Instagram’da, Facebook’takiler gibi karmaşık reklamları oluşturmanıza gerek yok, tek yapmanız gereken normalde yaptığınız gibi bir Instagram gönderisi oluşturmak ve ardından yayınlandığında “tanıt” düğmesine basmak.

Zaten Instagram bir gönderiyi paylaşabileceğin “benzer kitleyi” çekiyor veya bir ilgi alanı, yaş aralığı ve tanıtmak istediğiniz cinsiyetleri belirleyerek uygulamada kolayca kendi kitleni oluşturabilirsin.

Örneğin, Los Angeles’ta binlerce yıl boyunca sıkça kullanılan bir tako dükkanı hakkında bir fotoğraf yayınlıyorsan, gönderinin tacos ile ilgilenen, LA’da yaşayan ve 20 ila 35 yaşları arasındaki kişiler için öne çıkmasını sağlayabilirsin.

Hedefi “profil ziyaretleri” olarak belirlediğinden ve göz alıcı bir resim ve ilgi çekici bir başlık bulunduğundan emin olun. Instagram gönderin istediğin gibi görünür, tek fark en üstte “sponsor” gösterimi ve harekete geçirme ifadesi düğmesidir.

Hemen küçük bir günlük bütçe ile başla ve reklamını  1-2 gün yayınla.

Instagram reklamları bir beceri işidir, bu nedenle istediğini sonuçları elde edene kadar güçlendirilmiş gönderilerini ve izleyicilerini ufak tefek düzeltmeler yapmaya hazır ol!

Bölüm 13 Instagram Analizlerinizi Nasıl Takip Edersiniz?

Artık Instagram’da daha fazla takipçi edinmeye yönelik farklı stratejiler sunduğumuza göre, performansınızı nasıl takip edeceğinize bir göz atalım. Instagram analizleri, demografik bilgilerinizi anlamak, içeriğinizi genişletmek ve genel Instagram pazarlama performansınızı değerlendirmek için bir anahtardır – ancak tüm farklı ölçümler ve terimler ezici olabilir.

Bu bölümde, Instagram analizlerinin içindekileri ve çıkışları, her ölçünün ne anlama geldiği ve bu bilgiyi Instagram pazarlamanı geliştirmek için nasıl kullanabileceğin konusunda sana rehberlik edeceğiz:

BÖLÜM 13-1 Neden Instagram Analizleri Önemlidir?

Instagram analizlerine incelemek, yalnızca hangi fotoğrafın, videonun veya hikayenin en iyi performansı gösterdiğini bulmaktan ibaret değildir. Anahtar ölçütleri zaman içinde tanımlayıp izleyerek, sana daha iyi sonuçlar vermesi için garanti edilen, Instagram hesabın için sağlam bir içerik stratejisi geliştirebileceksin. Hem bireysel gönderilerin hem de farklı içerik türlerinin birbirlerine karşı nasıl performans gösterdiğine bakmak da önemlidir.

Örneğin, online mağazanızı tanıtmak için Instagram kullanıyorsanız, farklı ürün fotoğraflarınızın nasıl performans gösterdiğini takip etmek istersiniz. Açık veya koyu renkli arka plana sahip fotoğraflar daha iyi performans gösteriyor mu? hedef kitlen şehir peyzaj fotoğrafları mı yoksa doğada çekilmiş fotoğrafları mı tercih ediyor? Beğeniler, yorumlar veya tıklanmalar gibi etkileşim verilerini kullanarak, hangi tür ürün çekimlerinin en iyi performansı gösterdiğini anlatabilirsin, böylece daha fazla neyi yayınlaman gerektiğini bilirsin.Buradan, hedef kitlenin hangisini tercih ettiğini belirlemek için tüm ürün çekimlerini, örneğin yaşam tarzı içeriğiyle karşılaştırabilirsin.

Kitlenin hangi ürün içeriğine daha fazla ilgi duyduğunu tespit edersen, ürün fotoğraflarına daha çok yatırım yapmaya ve yaşam tarzı fotoğraflarına daha çok ağırlık vermeye karar verebilirsin. Instagram hesabının hangi kategoriye girdiğine bakılmaksızın, Instagram analizlerine odaklanmak, hedef kitlenin isteklerini daha iyi anlamana, içeriğini iyileştirmene ve sonuç olarak Instagram pazarlamanla daha iyi sonuçlar elde etmene olanak sağlar!

Instagram Pazarlama 101: Açık ve Anlaşılır Kılavuz 25

Bölüm 13-2 Kitleni İzlemek İçin Instagram Insights Uygulamasını Nasıl Kullanılır

İçerik performansının önemsiz ağırlığına girmeden önce, kitle demografik bilgilerini – kitlenin nerede yaşadığını, kaç yaşında olduklarını ve Instagram en çok ne zaman aktif olduklarını anlamak önemlidir.

Neyse ki, Instagram’ın yerel analitik özelliği Insights, bu bilgileri keşfetmeyi çok kolaylaştırıyor ve bir Instagram hesabına geçtiğinizde doğrudan uygulamanızdan erişebilirsiniz!

Cinsiyet ve Yaş Aralığı

Instagram, hedef kitlenizle ilgili cinsiyetleri ve yaş aralıkları da dahil olmak üzere temel demografik bilgiler sunar (ayrıca yaş aralığının cinsiyete göre dağılımı).Bu bilgileri içerik planlamanda kullanmak iyi bir fikirdir.

Instagram Pazarlama 101: Açık ve Anlaşılır Kılavuz 26

Örneğin, hedef kitlen daha genç olursa, gönderilerini onların mobil cihazlarında ne sıklıkta olduklarını belirleyip buna göre yayınlamak isteyebilirsin. Mesela bu şekildeki analitik sizin Instagram profilinizi takip eden kullanıcıların cinsiyetlerini gösteriyor. Takipçilerin cinsiyetlerinin oranı birbirine bu kadar yakın ise cinsiyete göre değil de herkese hitap eden gönderiler paylaşmanız sizin yararınıza olacaktır.

En Popüler Yerler

Tıpkı cinsiyet ve yaş aralığı dağılımında olduğu gibi, hedef kitlen için en iyi yerleri bilmek de gönderi paylaşım programını iyileştirmene yardımcı olabilir.Hedef kitlenin büyük bir kısmı İngilizce konuşulan ülkelerde bulunsa da, İngilizce dışındaki yerlerde de oldukça fazla izleyici kitlesi varsa, daha geniş bir analiz için içerik stratejini daha az kopya alabilecek, özgün şekilde ayarlamayı düşünebilirsin. En popüler şehirlerini görüntüleyerek, kullanıcılarının çoğunun hangi saat diliminde bulunduğunu da öğrenebilirsin,

böylece Instagram’da gönderi yayınlamak için en iyi zamanı bulmana yardımcı olabilirsin. Örneğin bu analitikte Instagram kullanımının istanbul şehrinde diğer şehirlere oranla daha fazla olduğu görülüyor. Bu bilgi sayesinde yapacağınız etkinliğin yerini istanbul olarak belirleyip, etkinliğin yerini bir çıkartma ile hikayenizde paylaşmanız durumunda katılımcı sayınız diğer şehirlerde yapacağınız etkinliklerin katılımcı sayılarına göre çok daha fazla olacaktır. Çünkü daha çok insan etkinliğinizden haberdar olacak ve ne kadar çok insan etkinlikten haberdar olursa, etkinliğin haberi ve katılımcı sayınız o kadar artacaktır.

Saatler ve Günler

Kitle demografisinin ötesinde Instagram, takipçilerinin Instagram’da etkin oldukları ortalama günler ve günler hakkında da bilgi sunar. Gönderi paylaşımı için bu veriler özellikle, günün hangi saatinde ve hangi günlerin en fazla etkileşime girdiğini belirlerken kullanışlıdır.

Bu zamanların, takipçilerinin hesabına ne zaman katılacağının muhtemel olduğu zamanı temsil etmediğini unutma – yalnızca Instagram’da en aktif oldukları zaman, bu kadar net. Örneğin çarşamba günü insanların Instagram kullanma oranları şekilde gösterilmiştir. Atacağınız bir Instagram gönderinizi, veya zamanlayacağınız bir Instagram hikayenizi bu saatlere göre atmanız sizler için çok daha iyi olacaktır. Öğlen 12.00 civarlarında atacağınız bir gönderi veya sabah 9.00 civarlarında atacağınız gönderi akşam 21.00’da atacağınız gönderiye nazaran daha çok görüntülenme alacak, daha çok etkileşim sağlayacaktır.

Gönderi Paylaşmak İçin En İyi Zamanınızı Bulun

Instagram yayınlarına , en uygun zamanın için onları daha sonra yayınlamak üzere planlayarak,  daha fazla ilgi gösterebilirsin.

Instagram Pazarlama 101: Açık ve Anlaşılır Kılavuz 27

Bölüm 13-3 İzlenimler, Erişim, Katılım ve Daha Fazlasını Nasıl İzlersin?

Şimdi Instagram’ın içerik ölçütlerine ve bunların her birinin ne anlama geldiğine bakalım. Instagram Insights içinde, “içerik” başlığı altında, içerik performansınız hakkında tonlarca bilgi bulabilirsiniz. Bu verileri içerik türüne (fotoğraflar, videolar, atlıkarınca gönderileri ve alışveriş gönderileri) ve günlere, aylara ve yıllara göre sıralayabilirsin. Örnek olarak Instagram Insight ile aldığınız bir verilerde insanların hikayelerinize, fotoğraflara nazaran daha fazla ilgi gösterdiğini görüyorsanız stratejinizi bu yönde değiştirebilir ve daha çok etkileşim elde etmeye başlayabilirsiniz.

Gösterimler

Gösterimler, gönderinin toplam izlenme sayısıdır. Bu izlenme sayısı aynı zamanda, kaydırma yapan, bir fotoğrafı görüntülemek için işletmenin profiline tıklayarak veya içeriği doğrudan Instagram Doğrudan Mesaj yoluyla görüntüleyen kullanıcıları da içerir.

Gösterimler gibi, erişim de içeriğindeki toplam görüntülenme sayısıyla ilgilidir, ancak bu kez benzersiz görüntülemelerin sayısıdır (içeriğinizi görüntüleyen benzersiz kullanıcılar).

Etkileşimler

Etkileşimler, gönderinin beğenilme, kaydedilme veya yorumlanma toplam sayısıdır. Sadece Instagram’ın değil, aynı kullanıcının da birden fazla yorumu saymayacağını unutma; bu durum, kullanıcıların şanslarını daha iyi hale getirmek için birden fazla kez gönderme eğiliminde oldukları hediye durumlarında olabilir.

Instagram Pazarlama 101: Açık ve Anlaşılır Kılavuz 28

Etkileşim oranı

Instagram Insights, katılım oranınla ilgili verileri içermese de, Instagram pazarlaması için hala çok önemli bir ölçümdür.Katılım oranı, gönderilerinle ilgilenen izleyicilerin / izleyicilerin yüzdesidir. Genel olarak, Instagram için ortalama katılım oranını hesaplamak istersen, beğenilerin ve yorumların sayısını takipçinin sayısına böler, bu da sana bir yüzde verir. Gönderi bazında, aldığınız yorum ve beğenilerin toplam sayısını alabilir, 1200 diyebilir ve takipçilerin tarafından 15.000 gibi bölebilir ve ardından yüzdesini almak için 100 ile çarpabilirsin. Bu durumda, söz konusu görevdeki katılım oranı %8 olacaktır.

Profil Ziyaretleri ve Takipçiler

Instagram Insights ayrıca profilinin kaç kez görüntülendiğini ve seni izlemeye başlayan hesapların sayısını da söyleyecektir.Ancak  maalesef ki takipçi sayısının artmasıyla ilgili verileri içermiyor; yalnızca belirli bir süre boyunca kazandığın veya kaybettiğin takipçilerin sayısını gösteriyor. Bu sayıyı elle hesaplamanın çok da zor olmadığı söyleniyor. Ayrıca, bunun için zaten üçüncül Instagram uygulamaları mevcuttur bu işlemi yapmak için kullanabilirsiniz. Üçüncül Instagram uygulamalarından bahsetmişken, eğer güçlü ve kapsamlı bir Instagram analiz aracı arıyorsan, Later’in yeni Instagram Analizini inceleyebilirsin.

Hesabının analizini Later ile takip ettiğinde, bilgilerini kolayca inceleyebilir ve Instagram paylaşım planı yaparken öğrendiğin stratejiyi uygulayabilirsin. Örneğin, içinde bulunan bazı tanınmış kişilerin olduğu Instagram gönderileri hakkında daha fazla yorum ve etkileşim aldığını analiz ettiğinde, hemen daha fazla insan odaklı gönderi planlayarak içerik stratejine uygulayabilirsin. Instagram etkileşim oranını takip etmek, hangi tür içeriğin hedef kitlenle en iyi şekilde yankılanacağını belirlemenin en iyi yollarından biridir. Ve hedef kitlen için en iyi olanı belirledikten sonra, bu içeriğin daha fazlasını stratejine kolayca entegre edebilirsin.

Later Instagram Analiz uygulaması ayrıca 3 aya kadar Instagram hikayelerinin ölçülerini izler, böylece hikayelerinle ilgili bilgileri kolayca bulabilir ve daha fazla görüntüleme, erişim, yanıt ve daha fazlasını elde etmek için optimize edebilirsin!

Örneğin, Instagram Hikayelerinin günün hangi saatlerinde en fazla görüntü elde ettiğini bulabilir ve daha sonra gelecekteki hikayelerini bu saatlerde planlayabilirsin. Veya her gün veya haftada göndermen gereken en fazla sayıda hikaye bulmak için analizlerini gözden geçirebilirsin.

Instagram Pazarlama 101: Açık ve Anlaşılır Kılavuz 29

Bölüm 13-4 Fotoğraflar, Videolar ve Kaydırmalı Yayınlar Arasındaki Fark

Yukarıda belirttiğimiz gibi, içerik metriklerinizi fotoğrafınızın, videolarının, kaydırmalı gönderilerinin veya alışveriş gönderilerinin içeriklerine göre yayınlayabilirsin. Ama gerçekten bir fark var mı? Fotoğraflar, videolar ve kaydırmalı yayınlarının tümü yayın içinde görünmekle birlikte, kullanıcıların her bir içerik türü ile etkileşimi büyük ölçüde farklıdır ve performansı etkileyebilir.

Bunu şöyle düşünün: gönderini kaydırırken, bir fotoğrafı beğenmek isteyip istemediğini oldukça hızlı bir şekilde belirleyebilirsin. Ancak videoda içeriğin yüklenmesi için biraz zaman ayırman ve ilgini çekip çekmediğini görmek için en azından bir kısmını izlemen gerekir. Instagram videolarının performansını izlemek için daha doğru bir yol arıyorsan, görünümleri kullanabilirsin.

Görünümler platformdan platforma farklı şekilde hesaplanma eğilimindedir, ancak Instagram’da bir görünüm 3 saniye sonra sayılır ve v 30 saniye uzunluğundaki video, bir Boomerang GIF veya Hyperlapse videoda olduğu gibi aynıdır. Öyleyse, videonun beğenisinin sayılması istemiyorsan? Görünümleri girin. Şimdi, görüntüleme sayıları hesaplanır.

BÖLÜM 13-5 Instagram Hikayeleri İçin Benzersiz Ölçüler

Çoğunlukla, fotoğraflar, videolar ve Instagram Hikayeleri için yapılan ölçümler aynı şekilde hesaplanır, ancak bazı farklılıklar vardır.Video ve fotoğraflarla karşılaştırıldığında, Instagram Hikayeleri, kullanıcıların daha aktif katılımını gerektirir. Bir kullanıcının içerikle ilgilenmek için yayının üstündeki işinizin hikayesine dokunması gerekir; buradan buradan tam olarak izleyebilir, baştan sona dokunabilir veya hikayeleri tamamen kaydırabilir.İşte Instagram Stories ölçülerinin bir dökümü:

İleriye Doğru Vuruşlar

İleriye Doğru Vuruşlar, bir izleyicinin sıradaki bir sonraki hikayeye atlamak için ekranın sağ tarafına dokunma sayısıdır. Birçok insan Instagram Hikayelerini izlemede “hızlandıklarından”, Geriye Doğru Geri Çek, Sonraki Hikaye ve Çıkışlar, Hikayelerinizin performansının göstergesidir.

Geriye Doğru Vuruşlar

Geriye Doğru Vuruşlar, bir izleyicinin önceki hikayeyi yeniden almak için ekranın sol tarafına dokunma sayısıdır.Bir izleyici geriye doğru dokunduğunda, içeriğin yeniden izlemeye değer olduğunu düşündükleri veya Hikayelerini hızla geçerken dikkatlerini çektiği anlamına gelebilir. Bir gönderide çok fazla geri çekilme varsa, içeriğin türünü not almalısın ve test etmeli ve  ileri zamanlarda yapacağın gönderi ve hikayede aynı etkiyi yaratmak için devam etmelisin!

Sonraki Hikaye ve Çıkışlar

Çıkışlar, birisinin hikayenizden kaç kez geçtiğini gösterirken Sonraki Hikaye, bir sonraki hesabın hikayesine dokunma sayısını gösterir.Bu iki ölçüm benzer olsa da, çıkışların daha az olumsuz çağrışımları var. Örneğin, biri hikayenizden çıkarsa, izleyicinin hikayeleri izlemek için zamanının tükenmekte olduğu anlamına gelebilir. Ayrıca, hikayenize tıklanabilir bir bağlantı eklerseniz, daha fazla bilgi edinmek için kaydırabilirler.Sonraki Hikaye, izleyicinin hikayenizi izlediğinin ve bir sonrakine atlamak istediğinin bir göstergesidir. Bu veriler, en uygun Instagram Stories yayınlarınızın ne kadar süreceğini, 3 slayt veya 13 slayt olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir.

Yukarı Kaydır

Instagram Geçen yıl, Instagram Hikayelerine bağlantı ekleme özelliğini sundu ve bu oldukça büyük bir anlaşma. Aslında, ilk defa kullanıcılar biyografilerindeki bağlantı olmayan Instagram’a link ekleyebilir! (Bu özellik yalnızca 10.000’in üzerinde takipçisi veya doğrulanmış profilleri olan Instagram ticari profilleri kullanılabilir).

Hikaye Yanıtları

Fotoğraflar ve videolar için yapılan benzer bağlantılara benzer şekilde, yanıtlar birisinin hikayenizin bir bölümüne doğrudan yanıt verme sayısıdır. Ancak, bir fotoğraf veya video ile ilgili yorumların aksine, bu yanıtlar gelen kutunuza gelir ve genel olarak görünmez. Instagram Hikaye Analizi ile Daha Fazla Görüntüleme edinebilirsin.

Instagram Pazarlama 101: Açık ve Anlaşılır Kılavuz 30

Bölüm 13-6 Instagram Pazarlama Stratejiniz için Doğru KPI’ları(Anahtar/Temel Performans Göstergesi)  Seçmek

Instagram Pazarlama Stratejiniz için Doğru Performans Göstericileri Seçmek, artık farklı Instagram pazarlama ölçütlerine (ve diğer ücretsiz Instagram analiz araçlarına) aşina olduğunuza göre, bir adım daha ileri gitmenin ve temel performans göstericilerini belirlemenin zamanı geldi.

Bir Performans Gösterici(KPI), içeriğinizin veya kampanyanızın başarısını özel olarak ölçen seçili ölçektir. Bölüm 4’te değinildiği gibi, hesabınız için tanımladığınız Performans Göstericiler sonuçta iş hedeflerinize ve Instagram pazarlamanızla ne elde etmek istediğinize bağlıdır.

İşletmeniz toplulukta büyürse, fotoğraflar ve videolar için Performans Gösterici olarak bir iş bağlantısına bakmak isteyebilirsiniz. Ancak, tek bir yayını artırırsanız, içeriğinizin bir bütün olarak Instagram topluluğunda ne tür bir etki yarattığını görmek için  Performans Göstericini değiştirmek ve erişime odaklanmak isteyebilirsiniz.

Bir yarışma veya hediye vermeye karar verirseniz ve kullanıcıların yorum yazmasını isterseniz,Performans Göstericileri kullanmak, yorumlara bakmak ve yarışmanızın nasıl performans göstereceğini belirlemede harika bir seçim olabilir.

Daha sonra, bu ölçüyü, hangi yarışmanın en çok yorumu aldığını görerek, ilerlemenin başarısını karşılaştırmanın bir yolu olarak kullanabilirsiniz.

Performans Göstericilerin ne olursa olsun, ideal olarak etkinliği ölmeyen, yenilenen içeriklerinden belirli olanlara odaklanmalı ve kampanya bazında farklı içerikler seçmelisiniz.

İşte, her şey seni genel Instagram pazarlama hedeflerinize yaklaştırıyor!

Bölüm 14 Kendini Kanıtlamış olan Instagram Pazarlama Kampanyalarını örnekleri

Kanıtlanmış Instagram Pazarlama Kampanyalarını örnek alabilir sen de benzer bir kampanya oluşturabilirsin. Artık Instagram’da daha fazla takipçi edinmeye yönelik farklı stratejiler sunduğumuza göre, performansınızı nasıl takip edeceğinize bir göz atalım.

BÖLÜM 14-1 Bir Instagram Hashtag Stratejisi Yaratın

Daha önceki bölümlerde de belirttiğimiz gibi Instagram hashtag’leri, kullanıcıların, kullandıkları hashtag’lerde  ortaya çıkmalarını engelleyen, gizleyen  “Instagram shadowban” sayesinde  2017 yılında tartışmalı bir konu haline geldi.

hep aynı örneği gösteriyorum ama hepsine uyuyor :D, işte bu örnek Instagram pazarlamanın hikaye ile nasıl yapılabileceğini bizlere gösteriyor.

hep aynı örneği gösteriyorum ama hepsine uyuyor :D, işte bu örnek Instagram pazarlamanın hikaye ile nasıl yapılabileceğini bizlere gösteriyor.

Şekilde milka’nın Hastag’ler ile yaptığı Instagram stratejisini görebilirsiniz. Soğuk karlı bir ortama sıcak renkleri kullanan ürünlerini yerleştirmiş, kendi ürünleri için bir hastag kullanmış ve fotoğrafın çekildiği konumu göstermek için çıkartma da kullanmış.

Buna rağmen, hashtag’ler içeriğinize daha fazla göz atmanın etkili bir yoludur ve sağlam bir Instagram hashtag stratejisi oluşturmak aynı zamanda Instagram ile daha fazla ilgilenmek isteyen herhangi bir işletme için en büyük öncelik olmalıdır.

Hashtag’leri düşünmek de kategoriler düşünmek gibi önemlidir. Instagram gönderilerinizin nerede görünmesini istiyorsunuz?

Güneş gözlüğü satan bir e-ticaret şirketiysen, senin ürünlerini satın almakla ilgilenebilecek Instagram kullanıcılarına hitap edecek ilgili etiketlerin kullanılması mantıklıdır.

Bunun yanı sıra, Instagram’ın algoritması, özellikle Instagram’daki hashtag’leri takip edebilme özelliğiyle, belirli ve alakalı hashtaglerin kullanılmasını desteklemektedir. Bu nedenle, yayınları #love veya #happy gibi genel hashtaglerle etiketlemek yerine, işinizi, hesabınızın amacını, hedef pazarınızı ve konumunuzu tanımlayan hashtagleri seçin.

Bölüm 14-2 Bir Instagram Yarışması veya Hediye Verin

Bir Instagram yarışması veya hediye dağıtımı yapmak, işinizi tanıtmak ve Instagram’da öne çıkan pozisyonda olmak için eğlenceli ve kolay bir yoludur.

Instagram Pazarlama 101: Açık ve Anlaşılır Kılavuz 18

Şekilde Milka’nın yaptığı bir yarışmanın sonucunu hikaye olarak paylaştıklarını görüyoruz. Bu yarışmaya katılmış olsaydınız, bu kazananların açıklandığı hikayeler için bir aciliyet duygusu yaşamaz mıydınız? Yarışma gerçekten ilgimi çekmiş olup ona katılmış olsaydım bende kesinlikle kazananları görmek için bir aciliyet duygusu yaratırdı. Yarışmanın açıklanacağı gün durmadan kontrol bile edebilirdim hikayeleri. Aynı zamanda bu hikayeler sayesinde etiketlenen insanlar veya bu sayfayı gören insanlar sayesinde takipçi sayınız artacaktır. Belirgin bir takipçi sayısı artışı olmasa bile daha çok insanla etkileşime geçmiş olduğunuzdan dolayı insanların bir müddet aklında kalacağınız kesin.

Etkili bir Instagram yarışması fikri arıyorsanız, başka bir işletme veya etkileyiciyle ortak olmayı deneyebilirsin.

Instagram yarışmanızı izleyicilerinize tanıtmanın ve birbirlerinin takipçilerini paylaşmanın harika bir yoludur. Seninle iş ortağı olması için uygun bir iş arayarak başlayın ve ardından Instagram kullanıcılarının her iki hesabı da takip ederek ödüller kazandıkları ve arkadaşlarına yorumlarda etiketlendikleri 3-5 günlük bir hediye düzenleyin.

İşte kanıtlanmış Instagram yarışması formülümüzün kısa bir dökümü:

  1. Benzer bir hedef pazarlama ve hedef kitleye sahip bir marka veya etkileyici ile ortak olun
  2. Hedef kitleni heyecanlandıracak bir ödül seç
  3. Bir etkileyiciyle ortaklık yapıyorsanız, yarışmaya hesaplarında ev sahipliği yapmalarını sağlayın (bir marka ile ortaklık yapıyorsanız, yarışmaya ev sahipliği yapacak en iyi hesabı belirleyebilirsiniz)
  4. Net kurallar oluşturun:

Katılmak için @youraccount ve @yourpartner hesaplarını takip edin ve bir yorumda X# adet arkadaşından bahset

  1. Yarışmalarınızı kısa bir süre yapınız:

En fazla 5 gün, ideal olarak 2-3 gün

Instagram yarışması sona erdiğinde ve bir kazanan veya kazanan seçtikten sonra, Instagram takipçilerinizde büyük bir artış görmelisiniz- ama bu işinizin bittiği anlamına gelmez! Yeni takipçilerinize dikkat etmeniz ve onları topluluğunuzun bir parçası gibi hissetmelerini sağlamanız gerekir. Aksi takdirde, onları kaybetme riski vardır.

BÖLÜM 14-3 Yeni Ürünleri ve/veya Hizmetleri Öne Çıkarmak İçin Instagram Live Kullanın

Birçok işletme ilk başta tereddütlü anlaşılabilir Instagram Live (Instagram canlı yayın) kullanmak için.

Instagram’da “canlı” olma fikri çoğu için göz korkutucu. Instagram Stories size önceden kaydedilmiş video yayınlama seçeneği sunsa da, Instagram Live’da “tekrar” söz konusu değil. Fakat gerçek şu ki Instagram Live, işletmeler için büyük bir değere sahip. Bu özellik doğru kullanıldığında, yeni takipçilerin ve etkileşimin yanı sıra daha büyük iş hedeflerinize ulaşmak için inanılmaz bir kanal olabilir.

Bakın burada Eti’nin çıkardığı proteinli Burçak ürününe bakalım, kullanıcıların hangi aromayı daha çok sevdiğini ölçen bir hikaye paylaşmış. Bu hikayeye gelen cevap ve hikayede verilen cevapların birbirine oranına göre bu ürünü geliştirmeye devam edeceklerdir.

Bu nedenle, yeni ürünler geliştirmek veya piyasaya sürmek için kanalı kullanan bir dizi işletme trendi olmuştur.

Canlı yayın kullanım stratejisi için en yeni ürününüzü alın ve kasıtlı olarak çok az ayrıntı yayınlayın. Bunu birkaç gün, hatta birkaç hafta boyunca yapabilirsiniz. Her iki durumda da, gizem, takipçilerinizin üzerinde ciddi merak uyandıracak hale getirecek! Tanıtımdan sonra, izleyicilerden web sitenizde daha fazla bilgi için kayıt olmalarını isteyin. Bu yaklaşım, canlı videonuza, insanların hemen harekete geçmelerine ve elde ettiğiniz müşteri sayısını artırmalarına teşvik eden bir ayrıcalık tanır. Erişiminizi arttırmak için Instagram Live yayınınızı Instagram Hikayelerinizde paylaşabilirsiniz! Yayınınız bittiğinde beliren “Paylaş” düğmesine dokunun. Canlı yayınınız, öne çıkan hikayelere eklemeye karar vermediğiniz sürece, 24 saat boyunca Instagram Hikayelerinizde yayınlanacaktır.

Neredeyse bitirdik! Şu zamana kadar Instagram profilini nasıl optimize edebileceğini, Instagram hikayelerini işin için nasıl kullanabileceğini, Instagram takipçilerini nasıl arttırabileceğini ve beraberinde bir çok şeyi öğrendin.

İşleri mahvetmemek için, yani Instagram pazarlama stratejini daha iyi yönetebilmen için sana 3 tane yapılması gerektiğini düşündüğüm tavsiye vereceğim.

Makaleyi beğendin mi? bu makalenin yazarına sosyal medya reklamlarını emanet edebilirsin, seni hizmet sayfamıza bekliyoruz.

Sosyal Medya Reklamları

Bölüm 15 Gönderilerini Takipçi Kitlenin En Aktif Olduğu Zamanlarda Atmaya Özen Göster

2019 yılında Instagram’da elde edebileceğin en fazla etkileşim için en iyi zamanlarda gönderilerini paylaşman gerekir. Later.com internet sitesi 100 ile 1 milyon takipçiye sahip olan kullanıcıların çoklu zamanlı paylaşımlarını dünya genelinde analiz etmiş. Toplamda 12 milyon Instagram gönderisine denk gelmiş bu sayı.

işte bu analiz sonucunda oluşturdukları Instagram kullanıcılarının haftanın hangi günü hangi saat aralıklarında en aktif halde olduklarını gösteren(doğu standart saatine göre gösterilmiştir) en iyi 3 tablonun birleştirilmiş hali :

Instagram Pazarlama 101: Açık ve Anlaşılır Kılavuz 32

İşte araştırmalarında buldukları veriler bu şekilde, grafikte görülen zamanlarda paylaşılan gönderiler diğer zamanlara göre çok daha fazla etkileşim almış, sizin şu anda yapmanız gereken en iyi şey kendi takipçi kitlenizin hangi zamanlarda daha aktif bir halde olduklarını bularak gönderilerinizi o zaman aralıklarında atmanız, yani bu grafiği kendinize göre yapmanız, kişiselleştirmenizdir.

Zaman çizelgeleri Instagram’ın algoritması için her zaman önemli bir faktör olmuştur, fakat yeni gelen algoritma güncellemeleri ile beraber Instagrama ne zaman gönderi attığınız her zaman olduğundan daha önemli bir hale geldi!

2018 yılının başlarında Instagram, algoritmalarını daha kronolojik olacak şekilde güncelleyeceklerini duyurdu ve ” artık gönderileri zamanlı bir şekilde görebileceksiniz” dediler.

Sonuç olarak 2019 yılındaki Instagramın algoritmasını yenmek istersen, Instagram gönderilerini ne zaman paylaşacağını, sahip olduğun kitlenin hangi zaman aralıklarında daha aktif olduğuna göre zamanlaman gerekecek.

Şu şekilde düşün: Instagram kullanıcılarının keşfet sayfasında yeni paylaşılmış gönderileri göstermek konusunda öncelik vermeye başladığı zamandan beri yapabileceğin en iyi şey, paylaştığın içeriğin takipçilerinin en aktif olduğu zamanda yani uygulamada aktif olarak ekranı aşağı doğru kaydırırlarken atman gerekli.

İşte bu yüzden yukarıda verdiğim grafiği takipçilerinin aktif olduğu zamanlara göre kişiselleştirip gönderilerini ona göre atman, Instagram algoritmasını hackleyip insanlarla yaptığın etkileşim sayısını arttırman, daha çok beğeni alman ve takipçi sayını arttırmış olman anlamına geliyor.

Instagram Pazarlama 101: Açık ve Anlaşılır Kılavuz 33

Bölüm 15-1
Instagramdaki Takipçilerine Geri Dön, Cevap Ver

Biliyor musun?
Sosyal medyadaki müşterilerin %80’i sorduğu soruların cevabını alamıyor.

Müşterilerin veya müşteri olacak kişilerin %88’i sosyal medyada kendilerine ürünlerle ilgili sorulan sorulara cevap vermeyen firmaların ürünlerini pek de satın almıyor, %30’u ise yanıt almadıktan sonrasında bu firmaya rakip olan diğer bir firmaya yöneliyor.

Gerçek şu ki, müşteri ile ilgili sosyal sorulara cevap vermek sadece iyi davranışlarla ilgili değil – işinizi de büyütmekle ilgili.

Elbette, Instagram yorumlarınızı takip etmenin ne kadar zor olduğunu anlıyoruz. Instagram uygulamasında yorumları kaçırmak kolaydır, özellikle de eski bir yayına yorum yapan biri varsa.

Bunun için harika bir yol ise daha sonra konuşabilme yeniliğidir. Konuşmalar ile en son Instagram yorumlarınızın tümünü masaüstü bilgisayarınızdaki bir yayında görüntüleyebilirsiniz. Telefonunuz yerine bilgisayarınızdan da cevap verebilir ve konuşma geçmişinizi bir yorumcu ile görüntüleyebilirsiniz.

Instagram yorumlarıyla müşteri hizmeti sağlamak ve yanıt sürelerini iyileştirmek için mükemmel bir araçtır.

Bir müşteri şikayeti durumunda, sosyal ekipler bir müşteriyle tam konuşma geçmişini görüntüleyebilir, masaüstü bilgisayarlarından derinlemesine bir yanıt sağlayabilir ve Instagram yorumlarına hemen yanıt verebilir.

Unutmayın, Instagram’daki bir takipçiye veya müşteriye yanıt verirken size küçük bir şey gibi gelebilir , onlar için çok şey ifade edebilir. Ayrıca, takipçilerinizle bağ kurmak için onlarla aktif bir etkileşim halinde olmaktan daha iyi bir yol yok.

Instagram Pazarlama 101: Açık ve Anlaşılır Kılavuz 34

Bölüm 15-2
Instagram Gönderilerinizi Zamanlayın

Bütün işletme sahipleri zamanın para demek olduğunu iyi bilir. Ve eğer siz o çok değerli malınızı daha iyi kullanmak istiyorsanız bedava bir uygulama olan  Instagram gönderşi zamanlayıcıyı kullanmak mantıklı olabilir.

Sadece bunun hakkında bir düşünün. Fotoğraflarınız arasında dolaşmak, Instagram estetiğinize uyan bir tane bulmak ve esprili bir resim yazısı bulmak için her gün 30 dakika ayırmayı tercih eder misiniz? Yoksa bir hafta içinde Instagram saatlerinizi tamamını, hafta boyunca olacak şekilde programlamak için 1-2 saat ayırmayı mı tercih edersin?

Instagram gönderilerinizi planlamak için 3 neden daha

1. Bilgisayarınıza Instagram Gönderileri Özelliğini Yükleyin

Eğer Instagram fotoğraflarınızı çekmek için bir kamera kullanıyorsanız, muhtemelen çektiğiniz bu programları bilgisayarınızda düzenliyorsunuzdur.

Instagram zamanlayızı-planlayıcı kullanmak size Instagram gönderilerinizi masaüstünüzden alarak otmatik olarak yükleyecek ve size çok fazla zaman kazandıracaktır, ki atmak istediğiniz fotoğrafları bilgisayardan telefona atma işkencesinden söz bile etmiyorum…

Ve kurtardığınız onca zamanınızla neler yapabileceğinizi bir düşünün! Instagram hastag stratejiniz ile olsun, şnstagram yarışmaları veya çekilişleri olsun veya Instagram hikayeleri stratejinizi düzgün bir şekilde tonlamanız olsun, bunları yaptıkça ulaşmak istediğiniz, ulaşabildiğiniz yerler giderek yükseliyor ve bunları yaparken Instagram planlayıcı kullanmanız sayesinde kazandığınız onca zamanda daha büyük firma hedelerinize ulaşmak için daha fazla odaklanabilirsiniz!

Instagram Pazarlama 101: Açık ve Anlaşılır Kılavuz 35

2. Daha İyi Instagram Başlıkları Kullanın

Daha iyi Instagram başlıkları ile çıka gelmek herkes için sıkıntılı, zor bir durumdur. Fakat şu sıralarda yazdığınz her bir başlığın gündelik olarak buhar olup uçması durumu yüzünden bu daha da zor hale gelmiş durumda.

Bu yeni gelen içerik fikirleri ile, hastagler ile ve yerinde kullanılması gereken başlıklar ile daha sık ve daha çok zaman öldürücü bir hal almaya başlıyor. Bunları yapabilmek için her seferinde yaratıcı moda girip, masanızıa oturup hepsi için teker teker yazmanız gerekiyor.

Instagram başlıklarınızı vaktinden önce yazarak, kendinizi günlük stresten kurtarabilir ve zamanınızı ve enerjinizi hedef kitlenize ilgi göstermek ve takipçilerinizle daha derin bağlantılar kurmak gibi diğer önemli görevlere adayabilirsiniz.

Bir Instagram zamanlayıcı kullanmak , Instagram hashtag stratejinize de yardımcı olabilir.

Daha Sonra Kaydedilen Altyazılar özelliği ile, en sık kullandığınız hashtag’lerin şablonlarını oluşturabilirsiniz. Programlama zamanı geldiğinde, yayınınıza eklemek için Kayıtlı Başlıklarınızdan birini seçebilirsiniz.

Bu sadece hashtag’lerinizi ve başlıklarınızı yazmak için harcadığınız zamanı azaltmakla kalmaz, aynı zamanda yayınlarınızın etkileşimini de arttırır. Ayrıca, Instagram algoritması belirli ve alakalı hashtag’lere sahip yayınları tercih ettiğinden, farklı hashtag bloklarıyla yayınladığınız şeye göre birden fazla kayıtlı başlık oluşturmak ve değiştirmek harika bir stratejidir.

3. Muhteşem Bir Instagram Beslemesi Planla

Instagram yayınlarınızı zamanından önce planlamak, Instagram yayınınız ve sosyal medya stratejinizin bütünü için daha iyi bir ‘büyük resim’ perspektifi verebilir.

Instagram mesajları planlama uygulaması sayesinde fotoğrafların sırasını seçerek mükemmel Instagram beslemesini tasarlamak için bize vakitleri düzenleme seçeneği sunar.

Artı genel olarak dengeli bir besleme yaratmak çok daha basit. Örnek olarak siz bir sürü ürün gönderisi ve promosyon fotoğrafları paylaştığınızı fakat yeterince yaşam tarzı fotoğrafları paylaşmadığınızı görebileceksiniz ya da koyu renkli fotoğraflarızı silerek biraz daha ışık saçan fotoğraflara yer açmamın gerektiğini görebileceksiniz.

Bu genel bakış, Instagram beslemenizde tutarlı bir marka deneyimi edinmenize yardımcı olabilir; bu, daha fazla Instagram takipçisi sunar sizlere.

Daha sonra görsel Instagram planlayıcısı ile mükemmel Instagram estetiğinizi tasarlamanızı çok kolaylaştırıyor. Fotoğraflarınızı kolayca görsel planlayıcıya sürükleyip bırakabilir, Instagram beslemenizde nasıl görüneceklerini görmek için yeniden düzenleyebilir ve sonra bunları planlamak için kaydedebilirsiniz.

0 Yorum

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.