Instagram Hikayeleri ve Bilinmesi Gereken İpuçları (2024)

Profesyonel Şekilde Instagram Hikayeleri Nasıl Yönetilir?

Bugünlerde sosyal medya tamamen yaptığın şeyleri insanlara duyurma çalışmasının ana mecrası haline gelip çıktı.

Nereye gidersen git, ne yersen ye, ne içersen iç, kimi görürsen gör ve unutulmaz olabilecek potansiyele sahip olan her şey ile alakalı: Bunlar Instagram’ın tipik çalışma amacı olup çıktı.

İnsanların yaşamlarının saniyeler sürecek bakışları, ve bu yaşam tarzlarını sadece 24 saat içinde görebiliyorsun.

24 saat ömrü olan başkalarının hayatından saniyeleri izleme fırsatın var artık.

Elbette tüm bu paylaşım ve kullanım zamanının artmasıyla birlikte markalarında Instagram’a ve Instagram’ın özellikle Story yani Hikayeler bölümüne dönmesi kaçınılmaz bir hale geldi.

Profesyonel Şekilde Instagram Hikayeleri Nasıl Yönetilir?

Son birkaç senedir hızlanan büyüme 2020’nin gelişi ile birlikte bazı markaların tamamen Instagram Hikayelerini kullanmasına kadar gitti.

Tabi bu kısmın markalar için ne kadar önemli olduğundan bahsedip de sana bu kısmı nasıl daha verimli ve profesyonel bir şekilde kullanabileceğini anlatmazsam olmaz.

Bunun için burada değil miyim zaten?

Bu rehberde Instagram Hikayeleri konusunda ne bilmen gerekiyorsa bulacaksın.

Ne olduğu, nasıl çalıştığı ve her şeyden çok daha önemlisi nasıl kullanman gerektiğine dair tüm ipuçları bu rehberde yerini alacak.

Ama öncesinde Sosyal Medya hakkında diğer tüm her şeyi duymak istiyorsan tüm rehberlere buradan ulaşabilirsin.

Daha da ilerisine gidip profesyonel bir sosyal medya yönetimi istiyorsan da bize ulaşabilir ve uzman ekiplerimizle bir yolculuğa çıkabilirsin.😉

Aşağıda Instagram Hikayelerinin ne olduğunu, onları takipçilerinle nasıl paylaşman gerektiği ve bu paylaştığın Hikayeler ile kitlenin görmek istediği şeyin tam olarak  ne olduğunu anladığından nasıl emin olacağını öğrenmeye hazır mısın?

O zaman başlayalım.

Instagram Hikayeleri Nedir?

Instagram Hikayeleri, bu mecranın kullanıcılarının, fotoğraflarını ve videolarını, kullanıcının Instagram hesabını takip eden insanlar tarafından, paylaşımı yapan kişinin “Hikayesi” nde görülebilen ve “Hikayenin” göndereninin takip ettiği belirli kullanıcılarla paylaşmasına olanak tanıyan Instagram içindeki bir tür sosyal paylaşım aracıdır.

Instagram Hikayeleri, bu mecranın kullanıcılarının, fotoğraflarını ve videolarını, kullanıcının Instagram hesabını takip eden insanlar tarafından, paylaşımı yapan kişinin “Hikayesi” nde görülebilen ve “Hikayenin” göndereninin takip ettiği belirli kullanıcılarla paylaşmasına olanak tanıyan Instagram içindeki bir tür sosyal paylaşım aracıdır.

Çok mu karışık geldi?

Bence de ama zaten çok iyi biliyorsun ne olduğunu değil mi? 🙂

Snapchat’ta olduğu gibi Instagram Hikayeleri de geçici paylaşımlardır yani 24 saat sonra yok olurlar.

Ama Arşiv kısmından her zaman eski Instagram Hikayelerine ulaşabilirsin.

Instagram Hikayen, bir kişinin Instagram profilinin döşenmiş galerisinde bulunan fotoğraf ve videolardan ayrı olarak yayınlanır.

Ayrıca, bunları paylaşmanın temellerini bilmene rağmen, uygulama içinde “Hikayene” eklediğin fotoğraf ve videoları daha yaratıcı ve ilgi çekici hale getirebilecek gizli araçlar vardır.

Etiketlerden, gizli özelliklere Instagram Hikayeleri uçsuz bucaksız bir araçtır.

Instagram Hikayeleri Başlangıcı ve Başarıları

Tabi, Instagram Hikayeleri en başta bu kadar canla başla karşılanmamıştı.

Hatırlıyor musun?

Instagram hikayeleri Ağustos 2016’da piyasaya sürüldü.

Snapchat’in farklı kullanımı nedenleri ile birçok kişi bu özelliğe karşı çıkmıştı.

Ama işin ironik yanı o vakitten bu yana, toplam 250 milyon Instagram kullanıcısı Instagram Hikayeleri’nde paylaşım yaptı.

Bu kaybolan, kısa ömürlü içeriği paylaşmaya başladılar.

Instagram Hikayeleri Başlangıcı ve Başarıları

Bu hikaye paylaşımları veya paylaşılan hikayelere bakma işi, Instagram hikayeleri çıktığından beri ortalama olarak insanların gün içinde Instagram’da geçirdikleri vakitlerini 24 ila 32 dakika arasında arttırdı.

Düşününce bu inanılmaz bir rakam.

Birçok marka zaten bu platformda paylaşım yapmanın yararlarını çokça gördüler ve başarılı oldu.

Instagram Hikayeleri, Teen Vogue, Insider ve Bustle gibi markaların büyümesine çok büyük katkı sağladı.

Yayıncılar marka farkındalığını arttırmaya, Instagram dışındaki videolarına ve haberlerine trafik çekmeye ya da sponsorlu içerikleri paylaşmaya başladılar.

Bu dönemdeki şirketlerin ortalama bir teknolojiden kaynaklı olarak azalmış dikkat süresinden çok daha fazlasını tüketecek marka sesi ve marka kişiliği aşılamaya çalışan içeriklere yer verirken, yayıncılar, kaybolan eğlenceli içeriği yayınlamak için Instagram’a akın etmeye başladı.

Dahası Instagram Hikayeleri, uygulamadaki kullanıcılar arasında bire bir özel mesajlaşma olan Instagram Direct’in büyümesini fazlasıyla destekledi.

Instagram Direct, oldukça fazla ve şaşırtıcı olan 375 milyon kullanıcısı ile dünyanın en popüler mesajlaşma uygulamalarından biri haline gelmiş durumda.

Daha da etkileyici olan TechCrunch, bir markanın paylaştığı beş Instagram Hikayesinden birinin DM (Direct Message) olarak yanıt aldığını söylüyor.

Markalara kitleleriyle bağlantı kurmaları ve onlar hakkında daha fazla bilgi edinmeleri için doğrudan bir konuşma hattı sunuyor.

Bu çok iyi!

Instagram Hikayelerini Nasıl Görüntülersin?

Instagram Hikayeleri Ne Kadar Süre Aktif Kalır?

Instagram Hikayeleri kaybolmadan önce profilinde 24 saat duracaktır, ancak Hikayenin içindeki bir video bir sonraki içeriğe geçmeden 15 saniyeye kadar sürebilir.

Hikayene eklemek için daha uzun bir videoyu 15 saniyelik bölümlere ayırarak atman gerekir.

Tıpkı Instagram Hikayeleri’nin kaybolmadan önce sadece 24 saat durması gibi, fotoğraflar ve videonun da kullanıcılar bunları görüntülediğinde ve oynattığında zaman sınırı vardır.

“Blanket Rule” yani herkes için geçerli olan kurala göre, Instagram Hikayene eklediğin videoların her birinin maksimum 15 saniyelik oynatma süresi vardır.

Örneğin attığınız video 30 saniyelik bir video ise Instagram bunu ikiye bölüp iki ayrı hikaye olarak paylaşmana izin veriyor

Instagram Hikayelerini Nasıl Görüntülersin?

Instagram Hikayeleri, Instagram mobil uygulamasındayken ekranının üstünde görünür.

Çoğu zaman, kullanıcıların Instagram’ı açtıklarında gördükleri ilk içerik parçaları oldukları için (emin ol ki, Instagrama girip sadece hikaye bakıp çıkan çok arkadaşım var), bu Hikayeler bir ton etkileşim alabilir ve normal Instagram fotoğraf galerini daha fazla kullanıcıya tanıtmana yardımcı olabilir.

Tabi sadece bu kısımda değil, aynı zamanda bir profile girdiğinde de bu hikayelere kolay bir şekilde ulaşabilirsin.

Bunun yanı sıra eğer kullanıcı paylaştığı hikayesini “Öne Çıkar” olarak kullandıysa, profil bilgilerinin hemen altında sürekli duran hikayeleri de görebilirsin.

Instagram Hikayelerini Nasıl Görüntülersin?

Nasıl Instagram Hikayesi Paylaşılır?

Artık Instagram Hikayesi bölümünün nasıl çalıştığını anladığımıza göre paylaşımları nasıl yapacağımızı keşfetmenin zamanı geldi.

Instagram’ı aç ve telefonunun üst kısımdaki artı simgesine dokun.

Galerine göz atmak için ekranını yukarı kaydırarak önceden çektiğin bir fotoğrafı veya videoyu paylaşmak için seçebilirsin veya uygulamada fotoğraf veya video çekmek için bir kamera merceği seçebilirsin.

Son güncellemeleri ile Instagram kamerası inanılmaz derecede çeşitlendi.

Artık kullanıcıların yaptığı özel mercekler yardımı ile farklı birçok kamerayı da kullanabilir hale geldik.

Tabi bunların yanında Instagram’ın kendi kameraları da oldukça başarılı.

Boomerang, Layout, Superzoom, Hands-Free seçenekleri kullanıcıların çok daha rahat bir şekilde bu bölümü kullanmasına yardımcı olmaktadır.

Nasıl Instagram Hikayesi Paylaşılır?

Paylaşacağın şeyi seçtikten ya da yeni bir görsel çektikten sonra düzenleme kısmı gelecektir.

Bu kısımda görseline hashtag, etiket, gif, metin ve birçok şey ekleyebilirsin.

Fotoğrafını veya videonu düzenledikten sonra ise aşağıda yer alan “Hikayen” simgesine bas veya Hikayende ve diğer arkadaşlarına aynı anda paylaşmak için “İleri” düğmesine bas.

Instagram Hikayeleri kısmını herkes çok kolay bir şekilde kullanabilir ancak büyük markaların ve Influencerların paylaştığı Hikayeler gibi görünmelerini sağlamak için birkaç düzenleme yapmak ve ipucu bilmek gerekir.

Ama önce, Instagram Hikayesini nasıl paylaşacağınla ilgili temel bilgileri bakalım:

  • Instagram’ı aç ve telefonunun sol üst köşesindeki kamera simgesine dokun.
  • Bir hikaye paylaşmak için kamera simgesini kullanarak Galerine göz atmak için ekranında yukarı kaydır ve çekmiş olduğun bir fotoğrafı veya videoyu seç.
  • Veya uygulamada fotoğraf veya video çekmek için bir kamera merceği seç.
  • Lens seçimi sırasında duruma göre seçebileceğin farklı türler mevcuttur. Daha önce de bahsettiğim gibi farklı kamera modu seçtikten sonra özellikle Instagram kullanıcılarının hazırlamış olduğu kamera merceklerinden birini de seçebilirsin.
  • Fotoğrafını veya videonu düzenledikten sonra, “Hikayen” e veya Hikayende diğer arkadaşlarına aynı anda paylaşım yapmak için “İleri” tuşuna dokun.
  • Ayrıca, sol alt köşedeki “Kaydet” düğmesine basarak düzenlenen fotoğraf veya videonu galerine kaydedebilirsin.

Instagram Kamera Seçenekleri

Burada ufak bir parantez açmak istedim.

Neden mi?

Çünkü sürekli Instagram kamera mercekleri diyip diyip duruyorum.

Bunlardan sadece bir tanesini kullananlar için diğerileri muamma olabilir.

Bu yüzden tüm bu kamera seçeneklerine yakından bakmaya karar verdim.

1. Canlı

Bir Kullanıcının Hikayesini Görüntülemek İçin Dairesel Simgeye Bir Kez Dokun

Ekranını “Canlı” yani “Live” seçeneğine değiştirirsen, Instagram’da canlı yayına başlarsın.

Facebook Live gibi, arkadaşların ya da seni takip etmeyenler bile bu canlı yayınına katılabilir ve yorum, ifade bırakabilir.

Hatta canlı yayına katılma isteği göndererek onlarda senin canlı yayınına katılabilir.

Bu özelliği kullanan çok fazla marka var.

Özellikle canlı yayınlarda konuk almak isteyen markalar bu şekilde canlı yayın yapmaktadır.

Canlı yayın bittikten sonra ise videonun kaybolmasına, kaydedilmesine veya Instagram Hikayelerini 24 saat daha paylaşmasına izin verme seçenekleri seni bekleyecektir.

2. Normal

Adı üzerinde, normal bir lens.

Bu direk olarak hiçbir ek özellik barındırmadan çekim yapmana yardımcı olan lens seçeneğidir.

Bir kez dokunduğunda bir fotoğraf çekilir ve basılı tutulduğunda bir video kaydetmeye başlar.

Instagram Hikayeleri 15 saniye uzunluğunda olabilir, bu nedenle daha uzun bir video paylaşmak, 15 saniye aralıklarla film çekmek veya daha uzun klibini 15 saniyelik taksitlere bölmek için yukarıda önerdiğim uygulamalardan birini kullanmak isteyebilirsin.

Çünkü istediğin şeyin tamamını paylaşamamak hiç hoş bir şey değildir.

Ufak bir not daha eklememe izin ver.

Sonradan daha yakından inceleyeceğimiz kullanıcı yapımı kamera mercekleri de bu lens ile çalışmaktadır.

Üç saniyeye kadar çekilmiş olan videoları gif haline getirip, bu gifleri ileri ve geri gidecek şekilde döngüye sokan bir lens türüdür.

3. Boomerang

Üç saniyeye kadar çekilmiş olan videoları gif haline getirip, bu gifleri ileri ve geri gidecek şekilde döngüye sokan bir lens türüdür.

Açıkçası ilk çıktığında, ki bu beş yıl öncesiydi, insanlar bu nasıl kamera dese de şu anda en çok sevilen seçenek haline geldi.

Üstelik beş uzun yıldan sonra Instagram Boomerang kamerasına yeni özellikleri de beraberinde getirdi.

Bunun belki de en büyük nedeni TikTok’un bir sene içinde büyüyen başarısıdır.

Daha yaratıcı paylaşımların bu mecrada yayınlanması Instagram’ı kıskandırmış gibi duruyor.

Aramızda kalsın 😉

Boomerang

Peki bu yeni özellikleri neler?

Hemen anlatayım.

Öncelikle eskiler bilir, Boomerang ilk başta Instagram’ın yan bir uygulaması olarak çıkmıştı.

Halen mağazada bulabileceğin bu uygulama bir süre sonra kameraya entegre edildi ve şu anda tüm bu yeni özelliklere de buradan kolaylıkla ulaşabilirsin.

Bu kamera ile bir klip çektikten sonra, üç yeni efekt ve bir kırpma aracı ekranın sol üst köşesine geliyor.

Buradan bu düzenleme seçeneklerinden birini seçebilirsin.

Yeni Boomerang Özellikleri

Orijinal Boomerang’a (ileri geri döngü efekti) ek olarak, kullanıcılar artık yeni bir kırpma aracıyla birlikte “Slowmo”, “Echo” ve “Duo” efektleriyle yaratıcı olabilirler.

  • Slowmo: Klibi yarı hıza yavaşlatır, böylece 1 saniyelik bir klip 2 saniye uzunluğunda olur
  • Echo: Her video karesine bir hareket bulanıklığı ekleyerek “çift görme” efekti oluşturur
  • Duo : Videonu hızlı bir şekilde geri sarar ve aksak bir geçiş ekler
  • Trimming : Boomerang döngünün nerede başlayıp durduğuna karar verebilmek için klibini kolayca kırpmana olanak tanır

Boomerang Özelliklerini Anlatan Görsel

4. Superzoom

Superzoom, yüzeyde nesnene daha yakın ve daha da yakın zoom yapan bir video kayıt merceğidir.

Ancak ses seviyesini artır ve videona eşlik edecek dramatik bir film müziği de duymak istersen, bunun için Superzoom’u kullanabilirsin.

Superzoom, yüzeyde nesnene daha yakın ve daha da yakın zoom yapan bir video kayıt merceğidir.

5. Geri Sar

Bir videoyu geri sarmak için geri sarma merceğini kullanabilirsin.

Bu mercekte normal çekim yaptıktan sonra elde edilen video geriye doğru oynayacaktır.

Çok daha eğlenceli şekiller çıkacağına eminim.

Terten Video Instagram Makale

6. Slow Mo

Etkileyici stop-motion videoları çekmek için bu objektifi kullanabilirsin.

Tek bir kesintisiz videoda birbirine dokunan birkaç farklı hareketsiz görüntü bu mercek sayesinde oluşur.

Bir flipbook’un (Flipbook, özel bir defterin her bir sayfasına önceki sayfada çizilen şeyin devamı niteliğinde çizim yapılan, ardından bütün çizimler bittikten sonra sayfaların hızlı bir şekilde çevrilmesi ile, birbirinin devamı olan çizilmiş resimlerin bir animasyon gibi hareket etmesini sağlayan özel küçük boyutlu defter)  video sürümü gibi düşün.

Aşağıdaki bu örnek gibi:

Instagram Slow Motion

7.  Hands-Free

Kameranı senin için bir video çekmek üzere ayarlamak isteyecek olursan Hands-Free yani “Eller Serbest” modunu kullanabilirsin.

Bu şekilde video çekmek için önce telefonunu sabit bir yere yerleştirdiğinden emin ol.

Bu kameranın nasıl etkili kullanıldığını daha sonra yakından inceleyeceğiz.

Instagram Hikayeleri ve Bilinmesi Gereken İpuçları 2

8.Oluştur

En eğlenceli kamera lens bölümlerinden biri olan Oluştur, aslında çok kısa zaman önce ellerimize geçti.

Ancak sürekli aldığı güncellemelerle en eğlenceli içeriklerin oluşturulmasını sağlıyor.

Üstelik Oluştur bölümünde farklı seçeneklerden birini seçerek takipçileriniz ile de etkileşime girebiliyorsun.

  • Yazı
  • GIF
  • Anket
  • Sorular
  • Geri Sayım
  • Test

Yukarda gördüğün seçeneklerin hepsi bir markanın sosyal medyada takipçileri ile etkileşime geçmesine yardımcı olan en sevilen paylaşım yöntemleri olarak görülmektedir.

Oluştur bölümünde farklı seçeneklerden birini seçerek takipçileriniz ile de etkileşime girebiliyorsun.

Özellikle anket, geri sayım, test ve sorular, hesap sahibi markanın ya da kişinin takipçileri ile etkileşime girdiği, onları heyecanlandırdığı ve yeni çıkan veya halihazırda sahip olduğu ürün ve hizmetlere yönlendirmenin en kolay yollarından biri haline geldi.

Markan İçin Instagram Hikayelerini Nasıl Kullanmalısın?

İşte bu rehberin en önemli yerine geldik.

Kişisel sayfanda bu kısmı çok iyi kullanıyor olabilirsin ama marka hesapları için bu kısım biraz daha dikkat istiyor.

Neler paylaşabileceğin, markana nasıl katkı sağlayacağın bir strateji genelinde takip etmeli.

Markandan uzak bir hikaye paylaşmak istemezsin.

Paylaşabileceğin şeyler arasında:

  • Bir ofis etkinliğinin görüntüleri
  • Sektörünle ilgili son dakika haberleri
  • Ürünlerinin görsellerini, videolarını
  • Bir şirket etkinliğini tanıtın.
  • Şirketinin blog yayınlarından birini
  • Seni takip eden veya seninle çalışan diğer şirketlerin haberi

Instagram Hikayene nasıl paylaşım yapman gerektiğini bilmek bir şeydir, ancak ne gibi paylaşımlar yapman gerektiğini bilmek farklı bir şeydir.

marka paylaşımı

Kendi Hikayelerini Instagram’da anlatmak isteyen işletmeler için, ideal takipçilerinin kim olduğunu ve Instagram’da ne görmek istediklerini bilmek önemlidir.

İdeal takipçilerinin kişiliğini de az çok biliyor olmalısın ki yaptığın paylaşımlar hedef kitlenin beğenebileceği şeyler olsun.

Unutma, Instagram görsel bir platformdur, ancak bu süreçte bir şey öğretemeyeceğin veya tanıtamayacağın anlamına da gelmez.

Takipçileri çekmek ve bir müşteri tabanı oluşturmak için Instagram Hikayeleri’ni kullanma hakkında birkaç fikir vermemi ister misin?

1. Bir ofis etkinliğinin görüntülerini yayınla

Bazen, bir işletmenin Instagram’da yapabileceği en iyi şey mümkün olduğunca insanları düşündüğünü göstermek ya da markanın da insan olduğunu hatırlatmak olabilir.

Bunu yapmanın bir yolu, bir şirket işlevinin kısa bir videosunu yayınlamaktır.

İster bir ofis tatili partisi olsun, ister ödüllü bir ziyafet olsun, bu zamanlardan görüntüleri ve kesitleri görmek takipçilerin için kolay ve anında keyiflenebilecekleri bir şey olur.

Bu içerik ayrıca insanlara pazarında alakalı ve arkadaş canlısı bir ses olduğunu da gösterir.

Hatta o kadar sevilen bir paylaşım şeklidir ki birçok marka ve ajans bu şekilde paylaşım yapar.

Özellikle reklam ajansları müşterilerine ve potansiyel müşterilerine ne kadar iyi bir çalışma ortamı olduğunu ve yaratıcı bir ekibe sahip olduğunu göstermenin ne güzel yolu olarak kullanır.

yves rocher

Veya ofisten canlı yayınlarda yapabilirsin.

Tabi bu yayınlar illaki ofis içi bir etkinliğini gösterecek değil.

Bu yayını takipçilerin içinde yapabilirsin.

Özellikle evde kalmamız gereken dönemlerde markalar bu şekilde yayın yapmayı haylice sevdi.

Yves Rocher’de bu markaların başında geliyor.

Üstelik marka ürünlerini tanıtmak ya da başka bir şey yapmak için değil.

Yves Rocher bu yakaladığım yayında takipçileri ile Yoga seansı yapıyor. (Bende katıldım 🙂 )

2. Müşteri memnuniyetlerini göster

Belki de e-ticaret markalarının en çok sevdiği şey memnun olan müşterilerinin paylaşımlarını marka hesabından paylaşmaktır.

Bu sayede sosyal kanıtı oluşturuyor ve diğer herkesin gönül rahatlığı ile ürünlerini almasını sağlamaya çalışıyor.

Elbette birçok kişinin paylaşımını hikayene ekleyip insanların beşinci hikayede diğerlerine bakmadan çıkmasını istemiyorsan çok fazla paylaşmamaya dikkat etmen gerekir.

dene bunu

3. Ürününü göster

Ürünün, sektöründen olmayanların gözündeki en basit veya en seksi ürün olmayabilir.

Instagram Hikayen, potansiyel müşterilere bu ürünün nasıl kullanıldığını göstermek için mükemmel bir formattır.

Kullanıcılara ürününün veya hizmetinin ne yaptığını ve müşterilerine nasıl yardımcı olduğunu gösteren 15 saniyelik kliplere bölünmüş uzun bir video yayınlayabilirsin.

instagram-hikayeleri-nelerdir-ve-nasil-bir-profesyonel-gibi-yapilir-eti

Örneğin yukarıda yer alan hikayede Eti, yeni çıkmış olan 2 üründen hangisinin daha çok beğenildiğini test etmekle beraber, bu ürünün çıkmış olduğundan haberdar olmayan insanlar için de farkındalık yaratmış oldu.

Bu hikaye onlara hem hedef kitlelerinin hangi tadları daha çok sevdiklerini aşağı yukarı öğrenmelerini sağlıyor ki bu onlara ürünlerini tüketicilerin daha çok seveceği şekilde değiştirerek daha fazla kar elde etme şansı da sunuyor.

Ve bu ürünü denememiş insanlarda bir merak duygusu yaratarak, o insanların girdikleri bir markette bu ürün ile karşılaşmaları durumunda denemek için almaları ihtimalini arttırıyor.

Deneyen her bir insan da ürünleri daha sık alan bir müşteri olma potansiyeline sahip olduğundan bu hikaye onlara her şekilde fayda sağlıyor.

Instagram Hikayene yüklemeden önce videonun boyutlarını değiştirmeyi unutma.

Instagram Hikayelerinin görüntü boyutları 1920 piksel yüksekliğinde ve 1080 piksel genişliğinde olması gerektiğini ve en boy oranı 9:16 olmalıdır.

4. Bir şirket etkinliğini tanıt

Kuruluşun her yıl bir ticaret konferansı düzenliyor veya büyük bir konferansa katılıyor mu?

Etkinliği tanıtmak için Instagram Hikayeni kullan ve takipçilerine seni orada bulmasını söyle.

Etkinlik bulmacasının seni bulmak için ihtiyaç duyacağı tüm bilgileri gösteren bir grafik tasarımcıyla birlikte çalış veya zaten bir profesyonelle çalışıyorsan ona söyle sana mükemmel bir görsel hazırlayacaktır.

Örneğin, eklemek için Hikayendeki yerel metin seçeneklerini kullanabilirsin.

Bunun yanı sıra neler eklemen gerektiğini merak ediyorsan sana ufak bir yol haritası çizmeme izin ver:

  • Etkinliğin Adı
  • Etkinliğin Bulunduğu Yer
  • Katılacağın Tarihler
  • Stand Numaran
  • Etkinliğin Resmi Hashtag’i

İnsanlara şirketinde işlerin nasıl yürüdüğünü, şirketinde neler yapabildiğini göstermen demek, takipçilerinin senin şirketini bir miktar daha sevmeye başlamasını sağlayacak ya da en azından şirketini bir miktar daha sempatik bulmaya başlamalarını sağlayacaktır.

5. Markanın yarışmalarını paylaş

Bu bir pazarlama stratejisi olarak öne çıkan bir başlık açıkçası.

Çünkü insanlar yarışmaları ve çekilişleri sever.

Üstelik yüksek trafik alan bir alan olan hikayelerden bu yarışma ve çekilişleri paylaştığında kesinlikle insanların dikkatini çektiğini görebilirsin.

yarışma

6. Seni takip eden veya seninle çalışan diğer şirketlerden bahset

Instagram takipçilerin büyüdükçe, sonunda seni takip etmek isteyen diğer işletme hesaplarını da alacaksın.

Bu hesaplar iş ortakların veya yalnızca hayranların olsun, Instagram Hikayende onlara seslenmeyi düşünebilirsin.

Bu, işletmenin büyümesi için en önemli kullanıcılarla olan ilişkilerini geliştirmenin pasif ancak etkili bir yoludur.

Artık temelleri bildiğine göre yüksek kaliteli, tıklanabilir Instagram Hikayeleri üretmek için ipuçlarını ve tüyoları incelemeye başlayabiliriz.

Instagram Hikayesi Oluştururken Kullanabileceğin 11 Farklı İpucu

İşin ana kısımlarını hallettiğimize göre şimdi ince eleme kısmına geldi.

Bir hikayeyi kolaylıkla paylaşabilir ve hatta oluşturabilirsin ama peki öne çıkarmak için nelere ihtiyacın var?

İşte bu bölümde de sana bunları bir bir açıklayacağım.

INSTAGRMA STORY

Kemerini bağla, çünkü hızlanıyoruz.

1. Çıkartmaları Kullan

Harika bir fotoğraf veya video çektikten sonra, eğlenceli çıkartmalarla süslemenin zamanı geldi demektir.

Bir fotoğraf veya video çektikten sonra ekranının sağ üst köşesindeki gülümseyen çıkartma simgesine dokunarak veya ekranının altından yukarı doğru hızlıca kaydırarak bunlara erişebilirsin.

gif

Çıkartmalarının boyutunu değiştir.

Boyutunu artırmak veya azaltmak için hikayeni ekledikten sonra çıkartmayı iki parmağını tutabilir ve değiştirebilirsin.

Ayrıca konumunu değiştirmek için çerçeveye dokunup sürükleyebilirsin.

Boyut ve konum ayarı yapmak aslında çok önemli.

Koyduğun çıkartmanın arka planda bulunan renk ile benzer bir renkte ise, bu çıkartma pek görünmeyecektir.

Ayrıca resme koyduğun çıkarma fazla küçük olursa yeterince dikkat çekmeyebilir, bundan ötürü çıkartmayı koymanın anlamını kaybetmiş olabilirsin.

Bu yüzden dikkatle yerini ve boyutunu belirlemelisin.

Neredeyse her gün yeni bir çıkarma geliyor.

Instagram, ister Pazartesi, ister tatil, ister sezon olsun, benzersiz birçok çıkartmayı kullanıma sokar.

Aslında bu çıkartmaların bir çoğu kullanıcılar tarafından oluşturularak Gimphy‘e yüklenir ve oradan da Instagram’a ulaşır.

Hikayene yeni ve gündemdeki bir çıkartmayı eklemek için bu bölümü her gün kontrol etmende fayda var.

Instagram gün geçtikçe farklı çıkartmalar, komik ve esprili çıkartmalar yayınlar.

Yayınlanan yeni çıkartmalardan birkaç tanesi paylaşmak istediğin içerik ile çok uyumlu olabilir değil mi?

Konum, hashtag, anket ve selfie çıkartmaları ekle.

Koyduğun çıkartmanın arka planda bulunan renk ile benzer bir renkte ise, bu çıkartma pek görünmeyecektir.

İşte bu başlıkta paylaşımı biraz daha çeşitlendirebilirsin.

Hashtag, konum etiketi ve daha fazlası bir hikayenin daha fazla kişiye ulaşmasını, daha fazla etkileşim almasını ve markanın daha fazla insanlarla yakınlaşmasını sağlar.

Bunların içinde konum etiketleri, hashtagler, kişi etiketleri, anketler, selfie çıkartması, normal çıkartmalar sayılabilir.

Tüm bu ekleyebileceğin şeylerden bahsettikten sonra onların neler olduğunu söylemezsem olmazdı ama değil mi?

  • Konum Etiketleri

Nerede olursan ol nerede olduğunu yaz.

Bulunduğun yeri göstermek için coğrafi olarak belirli bir etiketi çekebileceksin.

Kullanıcılar Hikayeni görüntülediğinde, konum etiketine dokunabilir ve aynı yerde gerçekleşen diğer fotoğrafları ve Hikayeleri görebilirler.

Instagram Hikayeleri ve Bilinmesi Gereken İpuçları 3

Bu ne işe yarar ki diye soruyor musun arkadaki? Hemen cevap vereyim.

Eğer bir etkiliğinden paylaşım yapıyorsan ya da bir lokasyonundan burada diğer insanlarında paylaşmasını isteyebilirsin.

Böylece çok daha fazla kişi senin lokasyonunu kullanır ve daha fazla etkileşime sahip olursun.

konum

Aynı zamanda genel bir lokasyon paylaştığında o lokasyonda olan hikayelere bakan başka kullanıcılar senin hikayenle karşılaşabilir ve markanı tanıyabilir.

  • Hashtag Çıkartmaları

Lokasyon çıkartmalarının yayınlanması ve ne işe yaradığı ile neredeyse aynı mantıkla hashtaglerin de eklenmesi oldukça önemlidir.

Bu etiketi ekleyip bir hashtag yazarsan, Hikayen bu hashtag için aramalarda görünür ve görüntüleyenler tıklayıp  bu hashtag’i başka kimin kullandığını görebilir.

Instagram Hikayeleri ve Bilinmesi Gereken İpuçları 4

Aynı şekilde markanın hashtag kalıbını kullanabilir, gündemde olan bir hashtag’i seçebilir ya da etkinliğinin hashtag’ini öne çıkararak diğer kişilerinde bu etiketi kullanmasını sağlayabilirsin.

  • Anket Çıkartmaları

Anketi kullanmayan neredeyse hiç marka yok.

Kendi hizmetleri ya da ürünleri hakkında yaptığı anketlerden, takipçileri ile etkileşime girmek için sorduğu başka sorulara bir çok anket markalara daha fazla etkileşim ve yakınlık sağlar.

Nasıl kullanacağın tamamen sana kalmış.

Tabi bu anketleri hazırlarken yaratıcılığını gösterebilirsin.

Onedio’nun en sevdiğim hikaye serilerinden biri de bu anketleri kullandığı ve takipçilerinin çektikleri ve yayınladıkları şeylerin ilerleyeceği yönü belirlemelerini sağladığı seriler.

  • Soru Çıkartmaları

Ankette benzeyen ama çok daha farklı bir özellik geçtiğimiz yıl eklendi.

Bu da soru etiketleri.

soru sor

Artık Instagram Hikayeleri kısmından çok kolay bir şekilde testler yapabilmene yardımcı olan bu etiket sayesinde, takipçilerinle oyunlar oynayabilirsin.

Oradan bir soru sor ve doğru cevabı verenleri gör.

Tabi takipçilerinde görecekler.

  • Selfie Çıkartmaları

Etiketler menüsünü aç ve kamera simgesine dokun.

İşte bu kadar basit.

Orada sana bir kamera verecek ve sende kendi selfie’ni çekerek hikayene kolay bir şekilde ekleyebileceksin.

Veya başka birinin yüzünün fotoğrafını çek (bu da işe yarayacaktır).

Ardından, Instagram Hikayeni süslemek için bu yüzü kullanabilirsin.

Biraz ürkütücü, ama çok unutulmaz ve komik bir şekilde ortaya çıkabilir.

2. Hands-Free Instagram Videosu Kaydet

Instagram’da sık sık video kaydedenlerdensen, kaydettiğin sürece baş parmağını kayıt düğmesine basılı tutmaman gerektiğini bilirsin.

Bu, daha fazla el hareketliliği gerektiren dinamik ve ilginç videolar denerken yorucu olabilir.

Ama bu videoları “eller serbest” olarak kaydedebileceğini biliyor muydun? Yukarıda bahsettiğimi unutmadın elbette.

Bakalım kimler yukarıyı okudu diye sınav yapıyorum. 😀

Ellerini kullanmadan video çekebilme özelliği olan Hands-Free seçeneği, yukarıda söylediğim gibi kayıt düğmesinin altındaki kamera merceği seçeneklerinin arasında yerini almış durumda.

Videoyu başlatmak için kayıt düğmesine bir kez ve istediğin çekimi aldıktan sonra tekrar durdurmak için bir kez dokunman yeterlidir.

Hands-Free Instagram Videosu Kaydet

3. İzleyicilerin Hikayelerini Paylaşmasına İzin Ver

Hikayeni görüntüleyenlerin Doğrudan Mesajlar olarak arkadaşlarıyla paylaşmalarına izin vererek Instagram Hikayenin etkileşimini ve görüntülemelerini artırttırabilirsin.

Takipçin olmayan kişilere bile bu şekilde çok kolay bir şekilde ulaşabilirsin.

Profiline git, dişli çark simgesine dokun ve “Öykü Ayarları” nı bul.

İzleyicilerin kitlenin erişimini artırmak için Öykünü arkadaşlarınla DM yapabilmeleri için “Paylaşıma İzin Ver” seçeneğine bas.

İşte bu kadar!

4. Kalemi Kullan

Hikayene süsleme, sembol veya daha fazla metin eklemek için kalemi kullanabilirsin.

Bir fotoğraf veya video çektikten sonra ekranının sağ üst köşesindeki kalem simgesine dokunursan farklı kalem seçeneklerini açarsın.

kalem

Oradan, kalem konturunun kalınlığını ayarlayabilir veya yazdığın kalemin rengi değiştirebilirsin.

Hatta görselinden bir renk seçerek de olan renklerden daha farklısını seçebilirsin.

5. Hikayende Başka Bir Instagram Hesabından Bahset

Bazen, belirli bir kişiye Instagram Hikayesi göndermek yeterli değildir.

Onlara fotoğrafta veya videoda bir açıklama vermen gerekir.

Bu durumlarda Instagram, doğrudan Hikayenin fotoğrafında veya videosunda 10 taneye kadar tutamağı etiketlemeni sağlar.

Hikayendeki bir Instagram hesabından bahsetmek için bir fotoğraf veya video çek ve ardından ekranın sağ üst köşesindeki kare “A” simgesine dokun.

Etiketlemek istediğin hesabı, “@” simgesinden ve hesabın ilk harfinden başlayarak gir.

Aklında olan hesabı bulana kadar imlecinin altında görünen önerilen hesaplar arasında ilerle ve ona dokun.

618media

Ya da malum etiketlerin olduğu yeri aç ve oradaki hesap etiketleme seçeneğini seç.

Bu direk tek bir hesabı eklemeni sağlayacaktır.

Metin ekleme yerinden ise birden çok hesabı etiketleyebilirsin.

Bu Hikayeyi gönderdikten sonra, fotoğrafta veya videoda etiketlediğin kişiye veya hesaba, Hikayeyi onlara gönderip göndermediğine bakılmaksızın, çektiğiniz bir bildirim gönderilir.

6. Metnini İlgi Çekici Yap

Instagram Hikayeleri’ndeki metin eklemek oldukça basit bir şey.

Hepimiz bir metin eklemeyi daha önceden yaptık ama bu metinlerle bile daha çok öne çıkabilirsin.

Renklerini özelleştir.

Instagram renk paletinden memnun değilsen, çektiğin fotoğraf veya videodaki renklerden birini oluştur.

Metin simgesini aç ve ekranının sol alt köşesindeki damlalık simgesine dokun.

Çektiğin görüntünün herhangi bir yerinden bir renk örneklemek için damlalığı kullan ve metin yazarken veya kalem aracını kullanırken kullan.

Hikayenin Metnine Gölgelik Ekle

Metnine fazladan drama eklemek istiyorsan, metnini farklı bir renkte yeniden yazarak veya yeniden yazarak vurgulama veya gölgeleme ekle.

Seçtiğin parlak renge vurgu yapmak için siyah veya beyazı seçmeni öneririm.

gölge

Ardından, kelimelerine biraz dram eklemek için metni daha parlak metnin üstüne veya altına taşı.

Metnini bir gökkuşağına dönüştür

Biraz zor ama aslında metnini degrade gökkuşağına dönüştürebilirsin desem dener miydin? Muhtemelen birçoğunuz deneyecek.

Çünkü gökkuşağını kim sevmez ki?

gökkuşağı

  • Metin simgesine dokun ve Hikayene eklemek için mesajını yaz. Ardından metnini vurgula.
  • Zorlaştığı yer burası: Metninin sağ tarafında bir parmağını basılı tutmak için telefonunu yana çevir ve başka bir parmağınla bir renge dokun ve renk tekerleği açılana kadar basılı tut.
  • Ardından gökkuşağı metnini oluşturmak için her iki parmağını da yavaşça hem metnin hem de renk tekerinin üzerinde sağdan sola sürükle. Bir gökkuşağı yaratana kadar yavaşça git.

7. Instagram Hikayeni Kimlerin Görüntülediğini Gör

Snapchat kullanıcıları, 24 saat boyunca Hikayenin görünür olduğu arkadaşlarından hangilerinin paylaştığın bu Hikayeleri görüntülediğini her zaman görebilmişlerdir.

Instagram Hikayeleri aynı şeyi yapabilirsin.

Hem de aynı şekilde.

Instagram Hikayeni kimlerin görüntülediğini görmek için telefonundaki Instagram ana sayfasına git ve Hikayeni gösteren dairesel simgeye tıkla.

Instagram Hikayeleri ve Bilinmesi Gereken İpuçları 5

Instagram ana ekranından “Hikayen” i tıkla ve açık Hikayenin altından hızlıca yukarı kaydır.

Bu içeriği görüntüleyen tüm hesapların bir listesi hemen karşına çıkacaktır.

görüntüleyenler

Hikayeni kimlerin görüntülediğini görmek, kişisel Instagram’çılara yönelik bir ego artışı olabilir, ancak iş kullanıcıları, takipçilerinin bu şekilde ilgilendikleri hakkında çok şey öğrenebilir.

Hangi kullanıcıların hangi Hikayeleri görüntülediğine bakarak hangi tür fotoğraf ve videoları yayınlaman gerektiğini öğrenebilirsin.

8. Metnini ve Çıkartmaları Ortala

Hikayendeki metin ve çıkartmalarda hareket ederken, çerçevede dikey veya yatay olarak mavi çizgiler göreceksin.

Bunlar, her şeyi ortaladığından emin olmak için kullanabileceğin kılavuz çizgilerdir.

Metnini ekranın çok üst kısmına veya çok altına koyma.

Bununla birlikte, hikayene çerçeve içinde çok yükseğe veya çok alta bir şey eklemediğinden emin ol veya izleyiciler hikayende kaydırma yaptığında, Instagram adın gibi şeyler eklediğinde ve hikayen ne kadar süre önce eklendiğinde kesilir özenle hazırlanmış metnini engelleyebilecek yayınlanmıştır.

9. Hikayene Müzik Ekle

Yeni güncelleme ile artık Türkiye’den de müzik ekleyebiliyoruz.

Bu rehberi ilk oluşturduğumda bu güncelleme daha gelmemişti. Ancak şimdi hikayen ekledikten sonra diğer çıkartmaları eklemek için açtığın tabloyu aç ve orada Müzik etiketini göreceksin. 

İstediğin müziği eklemen için de arama barı ve şu an da popüler olan şarkıları gösteren bir liste belirecektir.

Sonrasında ise şarkının istediğin yerini seçip, ister farklı şekillerde gelecek sözleri seçebilirsin istersen de albüm kapağını eklemeyi. 🙂

10. Telefonunun Kamera Rulosundan Hikaye Ekle

Harika Instagram Hikayeleri sadece Instagram uygulaması aracılığıyla oluşturulmaz.

Ayrıca mobil cihazının yerel kamera rulosundan fotoğraf ve video içeriği yükleyebilirsin.

Instagram Hikayesi olarak kullanmak üzere bir fotoğraf veya video yüklemek için Instagram Hikayenin kamera merceğini aç ve ekranın sol alt köşesindeki küçük kare simgesine dokun.

kamera rulosundan

Yukarıda gösterilen simgeye dokunduğunda, Instagram Hikayesi olarak yayınlamak için herhangi bir fotoğraf veya videoyu seçebileceğin telefonunun yerel medya galerisi açılacaktır.

Bu kadar kolay.

Son Olarak

Bir rehberinde sonuna geldik.

Artık Instagram Hikayelerini nasıl kullanacağını muhtemelen kullanan birçok kişiden çok daha iyi biliyorsun. Ve inan bana birçok kişi bazı şeylerin farkında bile değil.

Nasıl kullandığını bilmeden markanın hikayesini kullanma.

Bunun yerine bu rehberdeki adımları dene.

Hatta daha fazlasını biliyorsan yoruma yaz, ben de bu rehberi güncelleyeyim. 🙂

Makaleyi beğendin mi? bu makalenin yazarına sosyal medya reklamlarını emanet edebilirsin, seni hizmet sayfamıza bekliyoruz.

Sosyal Medya Reklamları

Instagram Hikayeleri İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Instagram Hikayeleri, kullanıcıların fotoğraf, video veya metin içeriklerini 24 saat süreyle paylaşabildikleri bir Instagram özelliğidir. Bu içerikler, profil sayfasında değil, takipçilerin hikaye akışında görünür ve 24 saat sonra otomatik olarak kaybolur.

Instagram Hikayelerinde anket ve soru etiketleri, takipçilerle etkileşimi artırmak için kullanılır. Anket etiketi, iki seçenek arasında bir tercih yapmalarını sağlarken, soru etiketi ise takipçilerin sorularını veya yorumlarını göndermelerine olanak tanır.

Instagram Hikayeleri, çeşitli araçlar ve efektler kullanılarak kişiselleştirilebilir. Metin yazma, çıkartma ekleme, arka plan rengini değiştirme ve filtreler kullanma gibi özelliklerle hikayelerinizi benzersiz ve dikkat çekici hale getirebilirsiniz.

Instagram Hikayelerinizin kimler tarafından görülebileceğini kontrol etmek için gizlilik ayarlarını kullanabilirsiniz. Hikayelerinizi belirli kişilerden gizleyebilir veya sadece belirli kişilerle paylaşabilirsiniz.

Instagram Hikayelerinizin izlenme sayısını artırmak için etkileşimi teşvik eden içerikler paylaşın, düzenli olarak hikaye yayınlayın ve hikayelerinizi ilgi çekici ve yaratıcı hale getirin. Ayrıca, hikayelerinizi hashtagler ve konum etiketleriyle destekleyerek daha geniş bir kitleye ulaşabilirsiniz.

Instagram Hikayelerinde link paylaşımı, belirli bir takipçi sayısına veya doğrulanmış bir hesaba sahip kullanıcılar için mümkündür. Link ekleme özelliği, hikayenize bir web sayfasına yönlendiren kaydırma yukarı hareketini eklemenize olanak tanır.

Instagram Hikayelerinde paylaşılan videoların maksimum süresi 15 saniyedir. Daha uzun videolar otomatik olarak birden fazla hikaye bölümüne bölünür.

Instagram Hikayelerini daha etkili kullanmak için, hedef kitlenizin ilgisini çekecek içerikler oluşturun, etkileşimi artıracak özellikleri (anketler, sorular, GIF’ler) kullanın ve hikayelerinizi düzenli olarak güncelleyin. Ayrıca, hikayelerinizde markanızın veya kişisel tarzınızın tutarlı bir görsel dili kullanmaya özen gösterin.

32 Yorum
  • Akın User Avatar Akın

    Teşekkür ederim

  • Mert Gültekin User Avatar Mert Gültekin

    Hikayeye Link Ekledikten Sonra Daha Fazlasını Gör şeklinde çıkıyor bunu nasıl degiştire biliriz.

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Business manager’de açıyorsan reklamı, orada harekete geçirici butonlar altında seçebileceğin buton isimleri mevcut.

  • Fergün User Avatar Fergün

    Merhaba, sormak istediğim bir soru var. Kendi çapımda oluşturduğum butik bir markam var. İnstagram hesabımda birkaç story paylaştım. Bunların bazıları markam hakkında başka arkadaşlarımın oluşturduğu oluşturduğu story’lerdi. Mesaj kutuma düşen bu story’leri de hikayeme ekledim. Fakat yeni hikaye ve hikayeler oluşturmak istediğimde yukarıdaki fotoğraf ikonunun gözükmediğini fark ettim. Dolayısıyla yeni story ekleyemiyorum. Bu durum normal mi? Normal değilse ne yapmak gerek? Bilgi verebilir misiniz? Teşekkürler.

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Selamlar Fergün,

      instagram arayüzü bu günlerde çok değişiyor, eğer herhangi bir engelle karşılaşmıyorsan ekleme butonunu bulacaksındır 🙂 Story üzerine basılı tutup hikayene ekleme yap diyebilirsin.

      Umarım yardımcı olabilmişimdir. 🙂

  • Altınhan Özkul User Avatar Altınhan Özkul

    Faydalı bilgi.teşekkürler

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Ben teşekkür ederim Altınhan.

  • Kıraç Göçmen User Avatar Kıraç Göçmen

    Çok güzel bir makale olmuş

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Çok teşekkürler Kıraç, işine yaradıysa çok mutlu olduk 🙂

  • Özbilen Akay User Avatar Özbilen Akay

    Yine çok yararlı bilgiler var usta gerçekten eline sağlık.

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Selamlar Özbilen makalemizi beğenmene sevindim.

  • Venüs Özperk User Avatar Venüs Özperk

    Elinize, emeğinize sağlık. Ne zamandır emektar içeriklerinizden mahzun kalmıştık. Başarılarınızın devamını dilerim.

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Teşekkürler 🙂

  • Sena Çağlar User Avatar Sena Çağlar

    Bazı kaçırdıklarım olmuş. Elinize sağlık gayet yararlı

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Ben teşekkür ederim Sena.

  • Hamse Baturalp User Avatar Hamse Baturalp

    Dünyada ki en blog paylaşım için teşekkürler.

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Çok teşekkürler Hamse, işine yaradıysa çok mutlu olduk 🙂

  • Meleknur Kocademir User Avatar Meleknur Kocademir

    TEŞEKKÜRLER ÇOK İYİSİNİZ

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Biz teşekkür ederiz Meleknur, zaman ayırıp okuduğun için teşekkürler

  • Rüştiye Boy User Avatar Rüştiye Boy

    yönetici ellerine sağlık. Yine çok detaylı bir yazı olmuş.

  • Rihan Karakaya User Avatar Rihan Karakaya

    Bloğunuz sayesinde çok yararlı içerikler ile tanıştım.Bizlere bu güzel içerikler ile yardımcı olduğunuz için çok teşekkürler.

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Zaman ayırıp okuduğun için teşekkürler.

  • Ergüner Dağbağ User Avatar Ergüner Dağbağ

    Gerçekten baya iyi yazı olmus

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      İşinize yaramasına çok sevindim Ergüner.

  • Lütuf Çınaroğlu User Avatar Lütuf Çınaroğlu

    Güzel paylaşımınız için teşekkürler.

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Merhaba Lütuf makalemizi beğenmene çok sevindim.

  • Amşe Orhon User Avatar Amşe Orhon

    Admin ellerine sağlık

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Selamlar, yardımcı olduysa çok sevindim.

  • Kezer Horata User Avatar Kezer Horata

    Yazınız hoşuma gitti elinize sağlık

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Selamlar, yardımcı olduysa çok sevindim.

  • Gizmen Erzurumlu User Avatar Gizmen Erzurumlu

    çok teşekkürler admin harikasın

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Çok teşekkür ederim 🙂

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.