IBM nedir? Köklü bir teknoloji tarihine sahip olan IBM firmasının detaylarına ve tarihine bu konuda değinmek istiyoruz. Umarız sizlere faydalı bir konu olur.
IBM, günümüzde pek ön plana çıkmasa da geçmişte teknolojinin kalbi konumundaydı. Aslına bakarsak halen bir nevi öyle sayılır fakat eskisi kadar ön planda değil. Intel ve Microsoft gibi firmaların zamanında IBM ile iş yaptığı için mutlu olduğu bu marka, 70’li ve 80’li yıllarda bu kadar büyük bir öneme sahipti. Günümüzün Microsoft’u, Apple’ı veya AMD’si ne ise IBM de o yıllarda bu kadar popüler bir şekilde bulunuyordu. IBM, Birinci Dünya Savaşı görmüş, İkinci Dünya Savaşı ile karşılaşmış ve daha pek çok dünya olayı ile karşılaşmış köklü bir teknoloji şirketi. Türkiye ile de ilişkisi bulunan firma hakkında bilinmesi gereken şeyler mevcut.
IBM Nedir?
IBM, International Business Machines Corporation açılımına sahip büyük bir teknoloji şirketi olarak geçmişten günümüze varlığını sürdürüyor. Kurulduğu dönemden bu yana kadar teknolojiyi geliştirmek adına pek çok çalışma gerçekleştiren IBM, özellikle endüstriyel ve kurumsal alanda destekler sağlıyor. Önceden tüketicilere yönelik de hizmetler sunan IBM’in sunduğu pek çok teknoloji bulunuyor. Bunlardan birisi kuantum teknolojisi. Kuantum bilgisayarlar, 21. yüzyılın en önemli çalışmalarından birisi olabilir. Bu konuda IBM’in de bir desteği var.
“IBM nedir?” konusu ile birlikte firma hakkında biraz daha detay belirtmek isteriz. Charles Ranlett Flint tarafından 1911 yılında kurulan IBM, şu anda güncel olarak 177 ülkede hizmet sunuyor. Kilit isimler arasında Arvind Krishna ve Gary Cohn yer alan şirketin çalışan sayısı 282.100 olarak açıklandı. 2021 yılı verilerine göre IBM’in geliri 57 milyar dolar olurken net gelir 4 milyar dolar olarak açıklandı. Firmanın mal varlığı 132 milyar dolar, değeri ise 19 milyar dolar.
IBM Firmasının Geliştirdiği Alanlar
IBM, geçmişte kişisel bilgisayarlara öncülük etmiş ve bu alanda yatırımların yapılmasını sağlamış önemli bir şirket. Günümüzde firmayı incelediğimizde genel olarak kurumsal alanda çalışmalar öne çıkıyor. Firmanın endüstriyel alanda yaptığı çalışmalardan birisi otomasyon projelerine yönelmesi. Otomasyon ve yapay zeka, gelecekte daha büyük bir öneme sahip olacak. Firma, şimdiden bu konuda adımlar atarak işletmeler için çözümler üretiyor. IBM, robotlarla da ilgilenen bir firma. Robotların geliştirilmesi konusunda adım atan IBM, özellikle endüstriyel alanda iş yapan robotlara ağırlık veriyor.
“IBM nedir?” konusu ile birlikte bir diğer alanlardan da söz etmek istiyoruz. IBM’in yaptığı bir diğer çalışma bulut sistemleri olarak açıklanabilir. Kurumsal firmalar için bulut sunucuları sunan şirket, bu konuda kurumsal müşterilerin sesi oluyor. Kaliteli sunucuları ile en verimli hizmete odaklanan IBM, bu zamana kadar bu alanda yaptığı geliştirmeler ile büyümeye devam ediyor. Bulut tabanlı sunucular ile birlikte bir firma sanal makine sahibi olabilir veya diğer bulut sunucu hizmetlerinden faydalanabilir. Firmanın bunun yanı sıra verdiği daha pek çok hizmet yer alıyor.
- Blok zinciri
- Kuantum bilgisayar
- Yazılım geliştirme
- Bilgisayar donanımı
- Danışmanlık
- Yapay zeka
IBM Şirketinin Sık Sık Patent Alması
“IBM nedir?” sorusu ile beraber kullanıcılar patent olayı konusunda da firmayı tanımalı. IBM, sık sık patent alarak kendini geliştiren bir şirket. Her yıl bolca patent almasıyla bilinen IBM, bu patentlerle birlikte teknolojide öncü firmalar arasında yer almaya çalışıyor. Şirketin bu şekilde kendini geliştirmesinin amacı, teknolojinin daha iyi bir hale bürünmesini sağlamak. Bu zamana kadar pek çok patent almış olan IBM, aldığı patentler ile birlikte yeni patentler almaya devam ediyor.
IBM Kuruluş Tarihi
IBM, 1911 yılında New York’ta kuruldu. Kurulduğu dönemde CTR yani Computing Tabulating Recording olarak isimlendirilen firma 1924 yılında IBM olarak yer almaya başladı. Firma, kurulduğu dönemde ticari terazi, peynir dilimleyici ve endüstriyel zaman kaydedici gibi pek çok ürün üretirken bunun yanı sıra delikli kart gibi makineler için gerekli bileşenlere de ağırlık verdi.
IBM’in Bilgisayarlara Geçişi
IBM markası, bir süre sonra bilgisayar teknolojisine giriş yapmaya başladı. Bilgisayarlardaki cevheri gören şirket, gelecekte bilgisayarların çok hızlı işlem yapma konusunda etkili bir araç olacağını düşündüğü için bu konudaki çalışmalarını hızlandırdı ve bu alanda büyük adımlar attı. Bir süre sonra yeni bilgisayarlar üreten marka, kurumsal alanda bu bilgisayarları firmalara satmış oldu. Hatta ülkemizde de bu bilgisayarlarda biri yer alıyor. Bu konuya birazdan değiniyor olacağız.
“IBM nedir?” konusu ile birlikte IBM’in bu konuda yaptıklarıyla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak gerekiyor. IBM, ilk zamanlarda vakum tüplerine sahip bilgisayarlar geliştirmeye başladı. Vakum tüpleri, o günün büyük transistörleri olarak açıklanabilir. Bu tüpler sayesinde bilgisayar ile yazılımcı arasında iletişim kurulabiliyordu. Bilgisayarların yanı sıra farklı bilgisayar bileşenleri de üreten firma kart okuyucu, yazıcı ve konsol gibi ürünlere de ağırlık verdi.
70’li yılların ilerleyen dönemlerinde IBM’in gizli bir planı bulunuyordu. Bu plana göre şirket, kişisel bilgisayar üretme fikrine atılmıştı. O dönemde bilgisayarların kurumsal ortamda kullanıldığı düşüncesi yaygındı. IBM, bunun için Intel ve Microsoft ile anlaşmaya girer. Intel’in işlemcisinden yararlanan firma, Microsoft’un işletim sistemini kullanarak kişisel bilgisayar modelini ortaya koyar. Microsoft, MS-DOS işletim sistemini ilk kez IBM’in kişisel bilgisayarında kullanmış olur.
IBM Firmasının Türkiye Tarihi
Kullanıcılar “IBM nedir?” ile birlikte IBM’in Türkiye tarihini de incelemeli. IBM markası, ülkemizde 1930’lu yıllarda ayak bastı. Günümüze kadar ülkemizdeki pek çok teknolojinin gelişmesine katkıda bulunan marka, çeşitli etkinlikleriyle de öne çıkmıştı. IBM’in Türkiye’ye gelmesinde Mustafa Kemal Atatürk’ün de bir etkisinin olduğu söyleniyor. Hatta Atatürk’ün teknolojiyle ilgilendiği ve bu konuda adımlar attığı da söylenenler arasında.
1935 yılında şirket, Türkiye’de temsilcilik kurma kararı alır. Bu yıl IBM 405 alfabetik muhasebe makinesi Ziraat Bankası’nın yaptığı girişim ile satın alınır. Bu yıl atılan adımlarla birlikte IBM ile Türkiye arasındaki ilişki resmî olarak başlar. 1938 yılına gelindiğinde Ankara’da bir şirket kurulur. Bu şekilde IBM’in ülkemizde bir şubesi bulunmaya başlar. 1944 yılında ise Watson Business Machines yerine IBM Türk ismi kullanılır.
Asıl büyük adım 1960 yılında yapılır. Karayolları Genel Müdürlüğü, yol inşa ederken büyük hesaplamalar yapar. Bu hesaplamalar bazen günler sürebiliyor. Kurum, bir karar alır ve IBM’in bilgisayarlarından birini satın almak için adım atar. Bunun için IBM 650 bilgisayarı seçilir. Bu bilgisayar ile beraber yapılan hesaplamalar birkaç günden birkaç saate kadar indi. Bu da kurumun daha hızlı yol inşa etmesine olanak tanıdı.
Günümüzde IBM
Geçmişte büyük işlere imza atmış olan ve tüketicilere yönelik işler gerçekleştiren IBM, özellikle 90’lı yıllardan sonra kurumsal alanda çalışmalar yapmaya başladı. IBM artık eskisi kadar aktif bir firma rolünde yer almasa da aslında kurumsal olarak tanınan bir firma olduğunu belirtmek gerekiyor. Özellikle her yıl aldığı patentlerle teknolojinin ilerlemesinde etkili olmaya çalışan şirket, bu konuda emin adımlarla ilerleme gayreti gösteriyor.