Web sitesine sahip olmak isteyen herkesin bilmesi gereken hosting nedir sorusunun cevabını sizler için araştırdık. Ayrıntılar yazımızda.
En anlaşılabilir haliyle hosting nedir sorusunun yanıtlamamız gerekirse web sitenizin ya da uygulamanızın internet ortamında sürekli olarak yayında kalmasını sağlayan online hizmet hosting olarak isimlendirilmektedir. Web siteniz için bir hosting hizmeti satın aldığınızda web sitenizin düzgün bir şekilde çalışması için gerekli olan dosyaların ve verilerin depolanacağı bir alan satın almış olursunuz.
Uzmanlar hosting nedir sorusunun yanıtı olarak web sayfasında yer alan bilgileri saklayan ve insanlar tarafından erişilebilmesini sağlayan sunucu sistemi açıklamasını da yaparlar. Web sitenizin her zaman insanlar tarafından görülebilir olması için kesintisiz olarak çalışan bir bilgisayara bağlı olması gerekir.
Bu özel bilgisayarlar sunucu olarak isimlendirilirler. Anlaşma yaptığınız web host sağlayınız sunucuyu sürekli olarak çalışır halde tutar. Bu süreç içerisinde sitenizde yer alan tüm içeriklerin ziyaretçilere aktarılması da sunucular sayesinde gerçekleşmektedir. Siteye gelen saldırıların bertaraf edilmesinde web host sağlayıcıların önemli destekleri olur.
Herhangi bir web sitesi açmaya karar verdiğinizde size sunucu alanı sağlama imkânı bulunan bir hosting şirketi ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. Aldığınız bu hizmet ile birlikte tüm dosyalarınız, içerikleriniz ve verileriniz sunucularda depolanacaktır. Ne zaman bir internet kullanıcısı, tarayıcısının adres çubuğu kısmına sizin sitenizi yazarsa hosting hizmeti devreye girer ve gerekli dosyalar bu bilgisayara transfer edilerek site görüntülenir.
Hosting Türleri Neler?
Anlaşılır bir şekilde hosting nedir sorusunun cevabını sizlere vermeye çalıştık. Bu aşamayı geçtiyseniz artık hosting türleri nelerdir sorusunun yanıtını almaya başlayabilirsiniz. Web sitelerinin yapıları ya da amaçları farklı olduğundan hosting hizmeti alırken ihtiyaçları da farklı düzeyde olur. Web hosting firmaları da bu ihtiyaçları karşılayabilmek adına farklı yapılarda hosting hizmetleri sunarlar.
Paylaşımlı Web Hosting Nedir?
Paylaşımlı hosting olarak isimlendirilen hizmet, hosting türleri arasında en popülerlerinden bir tanesidir. Bu yüzden de paylaşımlı hosting nedir sorusunun cevabı sürekli olarak merak edilir. Bu hosting türünde birden çok kullanıcıyı aynı sunucuyu ortak bir şekilde kullanmaya başlar. Küçük çaplı web siteleri için muhteşem bir seçenektir. Bir sunucuda bulunan kaynaklar disk alanı, işlemci gücü ve bellek olarak sıralanırken paylaşımlı hosting sisteminde bu kaynakların tamamı paylaşılmaktadır.
Web siteniz ne kadar büyük ve gelişmiş bir siteye o kadar fazla sunucu kaynağına ihtiyaç duyar. Küçük bir başlangıç yapacak olan kişiler için paylaşımlı bir sistem son derece ideal olacaktır. Eğer siteniz büyümeye başlar ve mevcut payı yetersiz kalırsa rahatlıkla sunucu kaynakları geliştirilebilecektir.
İnsanların paylaşımlı hosting nedir sorusunun yanıtını merak etmesinin sebebi sunduğu avantajların fazla olmasıdır. Bu avantajlar aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
- Web siteleri sunucu hizmetleri için minimum seviyede ödeme yapmış olurlar.
- Önceden yapılandırılmış olan sunuculardır ve bir sorun ortaya çıkma ihtimali daha düşük olur.
- Genellikle yeni web sitesine sahip olan kişiler tarafından kullanılacağı için kullanıcı dostu bir yapısı bulunur.
- Sunucuların bakımları tamamen host firmaları tarafından yapılmaktadır.
Ortaya çıkan bu avantajların yanında bazı dezavantajlardan da bahsetmek mümkündür. Diğer sitelerde yaşanan trafik dalgalanmaları sizin sitenizi de olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Ayrıca sunucu yapılandırmasında söz sahibi olunmaması da dezavantaj olarak nitelendirilebilir.
cPanel Hosting Nedir?
CPanel hosting nedir sorusuna yanıtı, birçok farklı hizmeti içerisinde barındıran hosting sistemi olarak verilebilir. İlk defa bir web sitesi açacak olan ya da teknik konular hakkında bilgi seviyesi düşük olan kişiler cPanel hosting olarak isimlendirilen sistem içerisinde belli başlı zorluklar yaşayabilirler. Ancak cPanel hosting hizmeti alındığında;
- Alan adı,
- SSL sertifikası,
- Sayfa kurucu,
- E-posta sistemi,
- Müşteri destek hizmeti,
- Geliştirici araçlar,
- Web sitesini otomatik yedekleme,
- Tek tıkla yazılım kurulumu, gibi ekstra hizmetler de alınacaktır.
VDS Hosting Nedir?
VDS hosting nedir sorusunun yanıtı verilirken paylaşımlı hosting hizmetinden yardım almak gerekir. Bilindiği üzere paylaşımlı hosting hizmetinde tüm kaynaklar paylaşılır. Ancak paylaşımdan pay alan sitelerden bir tanesinin trafiği artış gösterirse ihtiyaç duyulan kaynaklar, diğer web sitelerinin kullanmadığı kaynaklardan temin edilir. Bu durum diğer siteleri olumsuz etkiler.
VDS olarak isimlendirilen yapıda ise durum biraz daha farklıdır. Yine bir sunucunun kaynakları sitelere paylaştırılır. Ancak bu paylaşımda sitelerin kullanabilecekleri kaynaklar net bir şekilde belirlenir. Eğer bir site daha fazla kaynağa ihtiyaç duyarsa bu sunucudan ayrılarak farklı bir sunucu hizmeti almalıdır. Diğer sitelerin kaynaklarından kullanılması söz konusu olmaz.
Diğer siteler tarafından olumsuz etkilere maruz kalınmıyor oluşu en önemli artısıdır. Çok daha yüksek düzeyde kişiselleştirilebilir özelliğe sahiptir. Ancak bu sistem biraz daha özel olduğundan paylaşımlı hosting hizmetlerine göre daha pahalıdır.
Cloud Hosting Nedir?
Cloud ya da bulut hosting nedir sorusunun yanıtı son derece basittir. Paylaşımlı hosting hizmetinin tam tersi olarak nitelendirilebilir. Paylaşımlı hosting hizmetinde tek bir sunucuda çok sayıda site bulunur. Cloud hosting hizmetinde ise tek bir site çok sayıda sunucudan oluşan bir sunucu bulutunun içerisine bırakılır.
Sitenin çok sayıda sunucuda kayıt altına alınması sayesinde sunucuların herhangi bir tanesinde yaşanan sıkıntıda site direkt olarak diğer sunucuya geçer. Böylece sitenin kapalı kalma süresi sıfıra inmiş olacaktır. Sunucularda yaşanan diğer hatalarda da site hiçbir olumsuz etki ile karşılaşmayacaktır.
WordPress Hosting Nedir?
WordPress site sahipleri için oluşturulmuş olan paylaşımlı hosting hizmeti wordpress hosting olarak isimlendirilmektedir. Sunucu owrdpress için özel olarak yapılandırılmış bir haldedir. Güvenlik ve önbellek gibi hayati önem taşıyan etmenler için önceden yüklenmiş olan eklentiler sunar.
Gerçekleştirilen yapılandırma işlemleri ile birlikte wordpress ile oluşturulmuş olan web siteleri çok hızlı bir şekilde açılacaktır. Bütün bunlara ek olarak sürükle bırak sayfa kurucuları yer alır. Böylece sitenin düzenlenme işlemleri son derece basit bir şekilde gerçekleşebilir.
Dedicated Hosting Nedir?
Büyük çaplı siteler için en önemli sorulardan bir tanesi dedicated hosting nedir sorusudur. Çünkü bu hosting tipi büyük işletmeler için muazzam bir host hizmeti sunar. Sunucu direkt olarak bir web sitesine tahsil edildiğinden istenen şekilde yapılandırılabilir. Hosting ortamının tamamı sitenin ihtiyaçlarına göre düzenlenecektir.
Kendinize ait bir sunucuya sahip olmaya çok benzer. Eğer fiziksel bir sunucu yerine bu seçeneği tercih ederseniz host firması tarafından sunulan profesyonel desteğe de sahip olmuş olursunuz. Bakım ve onarımları özel firmalar tarafından yapılan kusursuz bir sunucunuz olur.
Tamamen size öze olması ve güvenlik düzeyinin üst düzeylerde seyretmesi en önemli artılarıdır. Olumsuz yönlerinde ise yüksek maliyet başı çeker. Ancak büyük işletmeler için bu maliyetler sorun yaratmaz. Buna ek olarak tecrübesiz bir kişinin kullanması zordur. Belirli seviyede bilgi birikimine ihtiyaç duyar.
Hosting Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Yazımızda hosting nedir sorusunun yanıtını aldıysanız artık kendi web siteniz için bir hosting hizmeti satın alabilirsiniz. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken en önemli etmen sitenizin yapısıdır. Alacağınız hizmetin site yapınıza en iyi şekilde uyması gerekir. İlk etapta yüksek kaynaklar sunan bir hosting hizmetinden kaçınmanız da doğru bir adım olacaktır.