Grafik tasarım nedir? İşletmeler için logo yapmak mı? Photoshop’ta görüntüleri düzenlemek mi? Yada sosyal medya yönetimi yapmak mı? Grafik tasarımın ne olduğu hakkında çok farklı fikirler var. Evet, tüm bunlar grafik tasarımın içinde, ancak bunlar yalnızca genel tanımlardır.
Etrafına bir bak, bir süt kutusundan, postere kadar her şeyde tasarım var. Yaratıcılığı strateji ile birleştirmek, iletişimi ile estetiği birbirine bağlamak, tasarımın temelini oluşturur.
Grafik tasarımın tanımını yapmak için milyonlarca örnek verebilirim ancak bir fikir sahibi olduğunu düşünerek şimdi grafik tasarım hakkında daha derinlere dalmak istiyorum.
Güzel tasarımlar yapmak önemlidir, ancak grafik tasarım sürecinin en önemli kısmı kalemi kağıda koymadan önce başlar. Tasarımcılar müşteri ihtiyaçlarını yorumlar ve tasarım ilkelerini göz önünde bulundurarak bir tasarım oluştururlar. Tasarım sanatı ise yedi tasarım ilkesinden oluşur. Bu ilkeleri anlattığım Temel tasarım ilkeleri adlı güzel bir makalem var. Tasarımın temel prensiplerini iyi anlaman için okumanı tavsiye ederim. 🙂
Grafik tasarım genel bir iş tanım gibi değerlendirilir ama aslında grafik tasarımın alt dalları, farklı amaçları ve teknikleri vardır. Bazı tasarımcılar genel olarak grafik tasarımın bütün dallarıyla ilgilenirken, bazı tasarımcılar ise bir alt dalda uzmanlaşmayı tercih eder.
Ancak bir grafik tasarımcı hangi alt dalda çalışıyor olursa olsun, teknoloji ve ihtiyaçlar sürekli değiştiğinden yeniliğe açık ve yaşam boyu kendini geliştiren kişiler olmalılardır.
Bu, kariyerleri boyunca uzmanlıklarını geliştirmeleri için şarttır. Grafik tasarımın ne olduğunu öğrenmek isteyen bir tasarımcı adayı isen, grafik tasarımın alt dallarını anlaman gerekir. Bu sebeple, bu yazımda grafik tasarım türlerini anlatacağım. O zaman grafik tasarım sekiz alt dalını öğrenelim.
Marka, kurumlar ile hedef kitle arasındaki ilişkiyi ve bağı temsil eder. Marka kimliği ise kurumun karakterini hedef kitleye anlatmaya çalışır. Kurumsal kimlik çalışmaları yapılırken yaratıcı tasarımlar ile markanın kimliğini yansıtan mesajlar iletilir. Marka kimliği, markanın gelecekteki uygulamaları, marka tutarlılığına yardımcı olmaktadır.
Kurumsal kimlik tasarımcıları, markanın kişiliğini temsil eden logolar, yazı tipleri, renk tonları ve görüntü gibi varlıkları oluşturmak için markanın yetkilileriyle işbirliği yapar ve markanın en iyi yönlerini öne çıkaran görsel kimlik geliştirir.
Kurumsal kimlik tasarımcıları, tüm görsel medyaya uygun tasarım ögeleri oluşturmak için grafik tasarım hakkında genel bir bilgiye sahip olmalıdır. Ayrıca iyi iletişim ve yaratıcılık, rakip araştırması ve trend takibine de ihtiyaçları vardır.
Grafik tasarım aslında genel olarak, pazarlama ve reklam faaliyetleri için çalışır. Başarılı pazarlama faaliyetleri hedef kitlenin ürün ve hizmet alma istediğini veya marka bilinirliğini artırır.
İnsanlar görsel içeriklere her zaman daha çok ilgi duyarlar. Bu nedenle pazarlama ve reklam faaliyetlerinde grafik tasarım, markaların daha etkili bir şekilde pazarlama yapmalarını sağlar. Şirketler grafik tasarımcılarla birlikte, hedef kitlelerin karar alma süreçlerine etki etmek için pazarlama faaliyetlerinde bulunurlar.
Pazarlama alanında faaliyet gösteren tasarımcılar, pazarlama stratejilerinde kullanacakları tasarımları oluşturmak için şirket sahipleri, yöneticiler veya pazarlama uzmanlarıyla birlikte çalışırlar. Tasarımcılar; araç kaplama, dergi reklamları, baskı, dijital baskı gibi belirli bir reklam ürününde uzman olabilir.
Dijital baskı ile birlikte, bu uzmanlıklar özellikle içerik pazarlamasında kullanım için daha fazla dijital arşiv sahibi olmaya neden olur. Pazarlama alanında çalışan grafik tasarımcıların iletişim, problem çözme ve zaman yönetimi becerileri gelişmiş olmalı.
Bu alandaki giriş seviyesi bilgiler bile yeni tasarımcıların, yeni tasarım süreçlerinde ustalık becerileri ve deneyimler kazanmaları için iyi bir yoldur.
Kullanıcı arayüzü (UI), bir kullanıcının bir cihaz veya uygulama ile nasıl etkileşime girdiğini inceleyen ve buna göre tasarım çözümleri geliştiren tasarım dalıdır.
UI tasarımı, kullanımı kolay ve kullanıcı dostu bir deneyim sağlamak için arayüz tasarlar. UI, kullanıcının ekran, klavye ve fare ile etkileşime girdiği her şeyi içerir. UI tasarımı kullanıcının görsel ve kullanıcı deneyimine (tuşlar, menüler, ekran grafik ögeler) etkileşimlerine ve bir çok şeye odaklanır.
UI tasarımcılar, masaüstü uygulamaları, mobil uygulamalar, web uygulamaları ve oyunlar üzerine çalışırlar. UX (kullanıcı deneyimi) tasarımcıları, uygulamanın nasıl çalıştığını belirleyen ve UI geliştiricileri ile ekip çalışması yaparlar.
UI tasarımcıları, ciddi grafik tasarım becerilerine, UI / UX prensiplerine sahip olmalı, ayrıca responsive tasarım ve web geliştirme ekibinin bir parçasıdır. Bunlara ek olarak, HTML, CSS ve JavaScript gibi programlama dillerine hakim olmalılardır.
Yayınlar, kitle iletişim araçları yoluyla bir kitleyle iletişim kuran ürünlerdir. En geleneksel olanları bildiğiniz gibi gazete ve tv kanallarıdır. Ayrıca kitaplar, gazeteler, dergiler ve kataloglar da buna dahildir, ancak son zamanlarda dijital yayıncılıkta önemli bir artış var.
Basın ve yayin alanlarında çalışan grafik tasarımcılar, tipografi, fotoğraf, grafik ve illüstrasyon içeren sanat eserleri oluşturmak için editörler ve yayıncılar ile birlikte çalışır. Basın ve yayin tasarımcıları; ajans, yayıncılık şirketi veya serbest çalışabilirler.
Bu tasarımcılar iyi iletişim, düzen ve organizasyon becerilerine sahip olmalıdır. Grafik tasarım uzmanlığına ek olarak, renk, baskı ve dijital yayıncılığına hakim olmaları gerekir.
Çoğu ürün, depolanmadan, dağıtılmadan ve satılmadan önce paketlenir. Ayrıca, bir ürünün ambalajı tüketicilere doğrudan iletişim kurar, bu da ambalajı son derece değerli bir pazarlama aracı haline getirir.
Her kutu, şişe ve çanta, bir markanın hikayesini hedef kitleye anlatmak için bir imkan tanır. Bu nedenle ambalaj tasarımı pazarlama faaliyetlerinin en önemli çalışmalarındandır.
Ambalaj tasarımcıları konsept tasarlar, örnekler geliştirir ve bir ürün için baskılanmaya hazır dosyalar oluşturur. Bunun için baskı işlemleri konusunda bilgili olmaları gerektir.
Ambalaj tasarımı bütün endüstriler ile ilgilidir ve ambalaj tasarımı sürecinde, tasarımcılar fotoğraf çekimi, illüstrasyon ve marka kimliği gibi alanlarla beraber çalışabilirler.
Ambalaj tasarımcıları her şeyi tamamlamış bir ticari ürün ve etiket gibi belirli bir endüstriye yönelebilirler. Müşterilerin, pazarlamacıların ve üreticilerin taleplerini karşılamak için esnek ve mevcut eğilimlerin farkında olmalılardır.
Animasyon/video grafik tasarımı, animasyon, gift, video, televizyon ve filmlerde kullanılan dijital ürünleri oluşturmayı içerir.
Teknolojinin gelişmesiyle video içeriği popüler hale geldi. TV ve film için kullanılan teknolojiler üretim süresini ve maliyetlerini azaltarak daha erişilebilir ve uygun fiyatlı hale getirdi. Bu nedenle artık video grafikler, tüm dijital platformlarda daha fazla görülüyor.
Video ve video tasarımcıları reklamın bir taslağı olan storyboard ile başlar ve ardından animasyon yada video olarak hayata geçirilir. Sektöre bağlı olarak, animasyon ve video tasarımcılarının pazarlama, kodlama ve 3B modelleme konusunda bilgi sahibi olmaları gerekebilir.
Çevresel tasarım, alanları daha etkileyici, ilginç, bilgilendirici hale getirecek görsel tasarımları oluşturur. Yön tabelaları, insanlara nerede oldukları, nereye gitmelerini anlamalarına yardımcı olacak işaretler, görsellerden oluşan belirli bir grafik tasarım türüdür. Çevresel tasarım, grafik, mimari, iç mekan, peyzaj tasarımı ve endüstriyel tasarımı birleştiren çok disiplinli bir uygulamadır.
Çevresel tasarımcılar, tasarımlarını planlamak ve uygulamak için bu alanlarda ki insanlarla işbirliği yapar. Bu sebeple, hem grafik tasarım hem de mimarlık alanında eğitim almıştır ve tecrübe sahibidir.
Endüstriyel tasarım kavramlarına aşina olmalı ve mimari planları okuyabilir ve çizebilir olmalılar. Geleneksel olarak, çevresel tasarım statik baskı üzerine çalışır, ancak dijital ortamlar daha ilgi çekici bir deneyim yarattığından popülaritesini artırmaya devam etmektedir.
Sanat ve tekstil tasarımcılarının birbiriyle aralarında ciddi farklar var. Sanat tasarımcıları mesajlarını iletmek için eserler yaratırlar, Eserlerini, güzel sanatlardan dekorasyona, hikaye anlatımı illüstrasyonlarına kadar çeşitli biçimlerde ortaya koyarlar.
Sanat ve tekstil tasarımı teknik olarak tasarım türü olsa da , grafik tasarım bağlamında ticari kullanım için, diğerleri olmadan konuşamayacağınız çok şey yaratılmıştır.
Tekstil ve sanat tasarımcıları, yazar, editör, yönetici, pazarlamacı ve sanat yönetmenleri ile iş birliği yaparlar ve çalışmalarını oluşturmak için medya araçları ve teknikleri kullanır.
Genellikle güzel sanatlar, animasyon veya mimarlık üzerine bir temel oluşturur. Gelişen teknoloji ve uygulamalar, aynı zamanda grafik tasarımcıları bulmayı mümkün kılar.
Sıkça Sorulan Sorular
Grafik tasarımcı, grafik tasarımın unsurları ile bir mesaj veya bilgi iletmek amacıyla görsel tasarımlar oluşturur. Grafik tasarımcılar, posterler, ambalajlar, logolar ve pazarlama materyalleri tasarlamak üzere çalışmalar yapar.
Makalemi okuduysan, aslında grafik tasarımcıların çok geniş iş imkanları olduğunu anlamışsındır. İş imkanları, senin kendini geliştirdiğin uzmanlık alanınla alakalıdır. Ama genel olarak grafik tasarımcılar dergiler, reklam ve pazarlama ajansları gibi kurumlarda çalışır.
Grafik tasarımcıların maaşı için tek bir rakam söyleyemeyiz, uzmanlık ve tecrübeye göre maaşlar değişkenlik gösterir. Ancak yinede fikir vermek için , maaşların giriş seviyesi için ortalama 2.500 ile 3.500 TL arasında olduğunu söyleyebilirim. Deneyimli grafik tasarımcı maaşları ise 3.500 ila 5.000 TL arasında değişmektedir.
Grafik tasarım öğrenmenin bir çok yolu vardır. Bunlardan biri ismek gibi devletin ücretsiz kurslarına katılmaktır, bunun için kayıt dönemlerini takip edebilirsin. Diğer seçenek udemy gibi platformlardan çok uygun fiyatlara grafik tasarım dersleri alabilirsin. Başka yol ise üniversitelerin grafik tasarım bölümlerinde okumaktır.