Google SEO Kriterleri (200+ Tam Liste) - 2024

Google SEO Kriterleri (200+ Tam Liste)

Google’ın algoritmasında 200’den fazla SEO kriterleri kullandığını zaten biliyorsundur…

Ama bu faktörler neler?

Eğer bunun cevabı konusunda bir fikrin var ama uygulamaya geçemiyorsan bu yazıda tek tek hepsini inceleyeceğiz.

Durum bu ise, bu SEO kriterlerini senin için kullanılabilir bir duruma getirdim ve tam bir liste hazırladım.

Bu SEO kriterlerinin bazıları kanıtlanmış, bazıları ise tartışmaya açık konular, bazıları ise sözde SEO uzmanlarının spekülasyonlarıdır.

Ben bu Google SEO kriterlerini, diğer adıyla sıralama faktörlerinin tamamını gözden geçirip nelerin doğru nelerin yanlış olduğunu anlatmaya çalışacağım ve kararı size bırakacağım.

Bu listedeki 200+ faktörün tamamını SEO performansını geliştirmen için Google açıklamaları ile birleştirdik, böylelikle hangisinin gerçek hangisinin sahte faktörler olduğuna karar verebileceksin.

Daha önce sektörde adı bilinen tüm SEO uzmanları da dahil hepsinin fikirleriyle birlikte Google açıklamaları da dahil SEO kriterlerinin hepsini burada bulabilirsin.

Ben her değişiklikte bu listeyi güncelleyeceğim, onun için bu makaleyi yer imlerine kaydetmeyi unutma. 🙂

Bu liste Google’ın SEO kriterleri ve sıralamaya etki eden faktörleri ortaya koymak için yazıldı.

Google SEO Kriterleri (200+Tam Liste ) : Domain Faktörleri

Domain Seviyesi SEO Kriterleri

1) Domain Yaşı: Google’dan Matt Cutts şunu belirtiyor:

Altı aylık bir domain ile bir yaş arasındaki fark gerçekten de o kadar büyük değil.

Matt Cutts

Başka bir deyişle, evet, domain yaşını bir SEO kriteri, yani sıralama faktörü olarak kullanıyorlar, ama bu düşündüğün kadar önemli değil.

2) Anahtar Kelimenin Domain’in İçinde Olması: Bu, her zaman çok büyük bir etki yaratmaz. Ama domain içinde bir anahtar kelimeye sahip olmak senin siten ile anahtar kelime arasında alakalılık sinyali verir.

3) Domain’de İlk Kelime Olarak Anahtar Kelime Olması: Yükselmeyi hedeflenen anahtar kelime ile başlayan bir domain adı, kendi domaininde bu anahtar kelimeye sahip olmayan (veya domainin ortasında veya sonunda anahtar kelimeye sahip olan) sitelere göre daha güçlüdür.

4) Domain Yılı Uzunluğu: Google marka ofisi şöyle aktarıyor:

“Değerli ve ciddi domainler genellikle bir kaç yıl önceden ödenirken, işleri konusunda çokta ciddi olmayan domainler nadiren bir yıldan fazla kullanılmaktadır.” Google

Bu nedenle, bir domain alanının gelecekte sona ereceği tarih, bir etki alanının meşrutiyetini tahmin etmede bir faktör olarak kullanılabilirler.

5) Sub domain’deki Anahtar Kelime: Moz’ un uzman paneli subdomainde görünen anahtar kelimenin sıralamalarını artırabileceğini kabul eder.

6) Domain Geçmişi: Geçici mülkiyete sahip veya birkaç kez kullanılmış olan bir site, Google’a sitenin geçmişini “sıfırlamasını” söyleyebilir ve domaine işaret eden bağlantıları reddedebilir veya bazı durumlarda, ceza almış bir alan, cezayı yeni sahibine taşıyabilir.

7) Tam Eşleme Etki Alanı: Tam anahtar kelime ile eşleşen domain, size büyük bir avantaj sağlayabilir.

Ancak, seo.com gibi bir alan adın var ama SEO hakkında düzgün bilgiler vermiyorsan ve istatistiklerin düşükse bu senin için dezavantaj olabilir.

8) Genel ve Özel Whois’ler: Özel Whois bilgileri “saklanacak bir şeyin” olduğunun işareti olabilir.

Google’dan Matt Cutts, dinlediğim bir konferasında şu şekilde bir ifade kullanmıştı:

“…Whois’i kontrol ettiğimde, hepsinin üzerinde “Whois gizlilik koruma servisi” vardı.

Bu sıra dışı bir olay.

Whois gizliliğinin otomatik olarak açık olması kötü değildir, ancak bu faktörlerden birkaçını bir araya getirdiğinde, genellikle tek bir siteye sahip olan kişi yerine çok farklı bir Web Master hakkında konuşuyor oluruz..’’

9) Cezalandırılmış Whois sahibi: Eğer Google spam maili gönderen kişinin kimliğini tanımlarsa, O kişinin sahip olduğu diğer siteleri de inceler, bu negatif etki yaratabilir. 8. madde bunun için sıralamanı etkileyen bir anlam kazanır.

10) Ülkelere Göre TLD uzantısı: Bir ülke kodu domaine (.tr .cn. pt. ca) ekli ise, söz konusu ülke için site sıralamasına yardımcı olabilir. Ancak bu sitenin genel olarak sıralama yeteneğini sınırlayabilir.

Google SEO Kriterleri (Tam Liste 2019) :On-Page(Sayfa içi) Faktörler

On-Page(Sayfa içi) SEO Kriterleri

11) Başlık Etiketindeki Anahtar Kelime: Bir zamanlar olduğu kadar önemli olmasa da, başlık etiketin önemli bir on-page SEO sinyali olmaya devam etmektedir.

12) Başlıkların Anahtar Kelime ile BaşlamasıMoz bloğunda yazanlara baktığımızda, sıralama almak istediğin keyword ile başlayan başlıkların, keyword’ü başlık sonuna yerleştirmiş sayfalara göre yüksek performans göstermekte.

13) Meta Açıklamasındaki Anahtar Kelime: Google , meta açıklamasını doğrudan SEO kriterleri arasına koymuyor ve sıralama faktörü olarak saymıyor.

Ama meta etiketinin düzgün ve anahtar kelime ile birlikte yazılması, önemli bir sıralama faktörü olan T.O (tıklama oranı) etkileyebilir.

14) Anahtar Kelimenin H1 Etiketinde Olması: H1 etiketleri sayfanın ne hakkında olduğunu bildiren ana faktörlerden biridir.

Google başlık etiketini, içeriğin ile eşleştirip hem içeriğin hem sayfanın ve bazen tüm web sitenin konusuna karar verir.

15) TF-IDF: “Bir makalede belirli bir kelime ne sıklıkta görünür?” Bu güzel bir alaka sinyalidir, anahtar kelime bir web sayfasında ne sıklıkla geçerse, sayfanın hedef keyword hakkında olması o kadar muhtemeldir.

Ancak bu konu suistimal edilmemelidir, anahtar kelime yoğunluğu ölçümleri ile doğal sayfaları tercih eder.

Tamamen anahtar kelimelerle doldurulmuş bir sayfa, Google’dan sıralama almak yerine ceza almanıza sebep olabilir.

Muhtenmelen Google TF-IDF’nin gelmiş sürümünü kullanıyor.

16) İçerik Uzunluğu: Daha fazla anahtar kelime içeren içerikler daha fazla bilgi içeriyor demektir, bu hem Google algoritmasında olumlu karşılanır, hemde doğrudan sıralamanıza etki eder, güçlü bir SEO kriteridir.

Gerçekten de, yakın tarihli bir SEO kriterleri çalışmasında, içerik uzunluğunun SERP pozisyonu ile ilişkili olduğu bulundu.

17) İçindekiler (TOC): Her sayfada linkenmiş bir içindekiler(Table Of Contents) tablosu bulundurmak, Google’ın sayfanın konusunu daha iyi anlamasına olur.

Ayrıca site içi bağlantılar da buna neden olabilir.

İçeriklerinde Table of Contents kullanmaya özen göstermelisin.

18) Anahtar Kelime Yoğunluğu(Keyword Density): Önceden olduğu kadar önemli, ama Google bir web sitesinin ve sayfanın konusunu belirlemek için bunu kullanabilir.

19) Gizli Anlam Anahtar Kelimeler (Latent Semantic Indexing): Latent Semantic Indexing anahtar kelimeleri, arama motorlarının içerikten alaka ve anlam çıkarmasına yardımcı olur.

Latent Semantic Indexing anahtar kelimeler, arama motorlarının gizli ve yakın anlamı olan sözcüklerden anlam çıkarmasına yardımcı olur.

LSI varlığı ya da yokluğu muhtemelen içerik kalitesi sinyali olarak da işlev görür.

LSI’nin varlığı veya yokluğu muhtemelen bir içerik kalitesi sinyali olarak da işlev görür.

20) Başlık ve Meta Etiketlerinde LSI Anahtar kelimeler: Sayfa içeriğinde olduğu gibi, sayfa meta açıklamalarında bulunan Latent Semantic Indexing anahtar kelimeler Google’ın birden fazla anlamı olan sözcükler arasındaki farkı anlamasına yardımcı olabilir.

Ayrıca alakalılık düzeyi sinyali olarak da yarar sağlayabilir.

21) Sayfa Kapakları ve Konu Derinliği: Konu kapsamının derinliği ile Google sıralamaları arasında bilinen bir ilişki vardır.

Bu nedenle, sadece bir kelimeyi kapsayan sayfalar genelde kısa olur.

Ama konuyu daha derinlemesine ele alan sayfalar uzun olur ve daha iyi sıralama alırlar.

Bu LSI’ı da daha fazla kullanmanıza, aslında daha iyi sıralama almanıza yarar.

22) Sayfa Yükleme Hızı: Hem Google hem Bing, sayfa hızınızı iyi bir SEO kriteri ve sıralama faktörü olarak kullanır.

Arama motoru robotları, sitenin hızını sayfanın HTML koduna göre oldukça doğru bir şekilde tahmin edebilir ve bunu sıralama faktörü olarak kullanabilir.

23) Chrome Üzerinden Sayfa Yükleme Hızı: Google, bir sayfanın yükleme hızını daha gerçekçi izlemek için Chrome kullanıcı verilerini de kullanıyor.

Bu sayede bir web sayfasının gerçek hayatta kullanıcılara ne kadar hızlı yüklendiğini ve ne kadar hızlı sonuç alabildiklerini ölçerler.

24) AMP Kullanımı: Doğrudan bir Google sıralaması faktörü olmasa da AMP kullanımı, Google Haberler vitrininde ve mobil sürümde sıralama almak için güzel bir indikatör olabilir.

25) Varlık Eşleşmesi: Bir sayfanın içeriği, kullanıcının aradığı “varlık” ile eşleşiyor mu?

Daha açığı bu sayfa kullanıcının araması ile doğrudan alakalı mı?

Eğer öyleyse, bu sayfa söz konusu anahtar kelime için bir sıralama artışı sağlayabilir.

26) Google Hummingbird: Büyük bir algoritma değişikliğidir.

Google’ın anahtar kelimelerin ötesine geçmesine yardımcı olur.

Hummingbird sayesinde, Google artık bir web sayfasının konusunu daha iyi anlayabilir.

Google’ın yapay zekasının ilk adımıdır diyebiliriz.

27) Kopya/Duplicate İçerikler: Aynı sitedeki ya da farklı bir sitedeki içerik biraz değiştirilmiş olsa bile bir sitenin arama motoru sıralamasını kötü yönde etkileyebilir.

Bu konuda dikkatli olmakta fayda var. daha fazla bilgi için tıklayın.

28) Rel = Canonical: Doğru kullanıldığında, canonical etiketinin kullanılması Google’ın siteni kopya içerikten dolayı cezalandırmasını engelleyebilir.

 

29) Görüntülerin Optimizasyonu: Görüntüler, dosya adı, alt metin, başlık, açıklama ve başlık aracılığıyla arama motorlarına önemli derecede sıralama sinyalleri gönderir.

Daha fazla bilgi için Google makalesine bakabilirsin.

30) İçerik Yeniliği: Google Kafein güncellemesi, özellikle yayın zamanı önemli olan aramalar için yeni yayınlanan veya güncellenmiş içeriği ön plana çıkarır.

Bu kriterin önemini vurgulamak amacıyla Google, belirli sayfaların son güncelleme tarihini kullanıcıya gösterir.

31) İçerik Güncellemelerinin Büyüklüğü: Düzenlemeler ve değişiklikler önemlidir ve ayrıca yenilik faktörü olarak da işlev görür.

Tüm bölümlere yeni açıklamalar eklemek veya kaldırmak, birkaç sözcüğün sırasını değiştirmek veya bir yazım hatası düzeltmekten daha da önemlidir ve sıralamanıza pozitif etki yapabilir.

32) Geçmiş Sayfaların Güncellenmesi: Sayfa belirli bir zaman içinde ne kadar sıklık ile güncellenmiştir?

Günlük, haftalık, aylık, yada 5 yılda 1 kez? Sayfa güncellemelerinin sık olması da sıralamada önemli rol oynar, bu her zaman pozitif olmayabilir.

33) Anahtar Kelimenin Önemi: Bir anahtar kelimenin, bir sayfanın içeriğinin ilk 100 kelimesinde veya ilk %10’unda görünmesi, Google aramalarına alaka sinyali olarak gösterilebilir.

34) H2, H3 Etiketlerde Anahtar Kelimeler: Anahtar kelimenin H2 veya H3 formatında alt başlık olarak görünmesi başka bir ilişkisellik sinyali olabilir ve içeriğin sıralamasına pozitif etki edebilir.

Aslında, Google’dan John Mueller şöyle söylüyor:

HTML’deki bu başlık etiketleri, sayfanın yapısını anlamamıza yardımcı olur.

John Mueller

35) Giden Bağlantı Kalitesi: Birçok SEO uzmanı, otorite sitelerine bağlanmanın Google’a güven sinyalleri göndermeye yardımcı olduğunu düşünüyor ve bu hiçte boş bir argüman değil, şaşırdın değil mi?

Link almak kadar vermek de bir sıralama faktörüdür.

36) Giden Bağlantı Teması: Hilltop algoritmasına göre Google, verdiğin bağlantı sayfalarının içeriğini ilişki düzeyi sinyali olarak kullanabilir.

Örneğin, filmle ilgili sayfalara link vermiş arabalar hakkında bir sayfanız varsa, bu Google’a sayfanın otomobille değil, filmlerle ilgili olduğunu düşündürebilir.

37) Dil Bilgisi ve Yazım: Düzgün dil bilgisi ve yazım kalitesi iyi bir sinyaldir, ancak Cutts birkaç yıl önce bunun önemli mesajlar olup olmadığına dair karışık mesajlar verdi.

38) İçerik Orjinalliği: Sayfadaki içerik orijinal mi?

Dizine eklenmiş bir sayfadan alıntılanırsa veya kopyalanırsa, aynı şekilde sıralanmasının düşük kalmasına veya hiç Google indexine alınmamasın yol açabilir.

39) Mobil Dostu Site Güncellemeleri: Mobilegeddon” isminde olan bu güncelleme ile Mobil dostu siteler olmayanlara göre çok daha üst sıralarda yer alır.

Mobile first, çok önemli bir sıralama faktörüdür ve SEO kriterleri arasında önemli bir rolü vardır.

Günümüzde mobil uyumlu olmayan sayfaların ilk sıra hayalleri hüsranla sonuçlanır.

40) Mobil Kullanılabilirlik: Mobil kullanıcıların kullanırken zorluk çekmeyeceği web siteleri Google’ın “Mobil First” dizininde iyi bir avantaj sağlayabilir özelliktedir.

41) Mobil’de “Gizli” İçerik: Mobil cihazlardaki gizli içerik dizine alınamayabilir, ilişkiselliği düşük bulunabilir veya tamamen görünür içeriklilere göre alt sıralara atılabilir.

Ancak, bir Google çalışanı kısa süre önce yaptığı araştırmada gizli içeriğine izin verdiklerini belirtti.

Ancak aynı videoda da yine, “… eğer kritik içerik varsa görünür olmalı” dedi.

42) Faydalı “Tamamlayıcı İçerik”: Herkese açık Google Rater Guidelines araştırmalarına göre, tamamlayıcı içerik bir sayfanın kalitesinin (ve dolayısıyla Google sıralamasının) yükselmesine iyi bir sinyal verir.

Örnekler arasında para birimi dönüştürücülere, kredi faizi hesaplayıcılara ve nasıl yapılır tariflerine verilen tamamlayıcı içerikler gösterilebilir.

43) Sekmelerin Arkasına Gizli İçerik: Kullanıcıların içeriğinin bir bölümünü ortaya çıkarmak için bir sekmeye tıklamaları gerekir mi sorusu karşısında, Google bu içeriğin “dizine eklenemeyebileceğini” söyledi.

Kullanıcı arayüzü bu konuda oldukça önemli yer kaplamaktadır.

44) Giden Linklerin Sayısı: Giden dofollow linklerin sayısı çok fazla olursa Ortalama link çıkışı çok olduğu için PageRank ‘ınıza ve bu sayfanın sıralamasına zarar verebilir, ama bu siteler Facebook, Google gibi yüksek otorite sahibi sitelerse zarar vermez. Örneğin bu sayfa 100’den fazla dofollow link çıkışı yapıyor.

45) Multimedya: Görüntüler, videolar ve diğer multimedya elemanları içerik kalitesi sinyali olarak işlev görebilir.

Örneği yapılan bir endüstri çalışmasında multimedya ile sıralama arasında iyi bir ilişki bulundu.

​​46) İç Linklerin Sayısı: Bir sayfaya iç bağlantı sayısının çokluğu, sitedeki diğer sayfalara göre daha önemli olduğunu gösterir ve sıralamasına pozitif etki yapabilir.(daha fazla iç bağlantı = önemlilik sinyali).

47) Sayfayı İşaret Eden İç Bağlantıların Kalitesi: Etki alanındaki yetkili sayfalardan gelen iç bağlantıların, sıralaması olmayan veya düşük olan sayfalardan daha güçlü bir etkisi vardır.

En iyi rank alan sayfanızdan yeni içeriklerine verilen linkler yeni içeriğini canlandırabilir.

48) Kırık Bağlantılar: Bir sayfada çok fazla sayıda kırık bağlantı olması demek, ihmal edilmiş veya terk edilmiş bir sitenin işareti olabilir.

Google Rater Guidelines Belgesine göre, bir sayfanın kalitesini değerlendirmek için bozuk bağlantıların sayısı kullanılabilir.

49) Okunabilirlik Seviyesi: Google’ın web sayfalarının okunabilirliğini tahmin ettiği ve buna oldukça önem gösterdiğini bilmeyen yoktur.

Aslında Google size okunabirliklik seviyesi istatistiklerini dahi verir.

Ancak bu bilgilerle neler yaptıkları tartışmaya açıktır.

Bazı SEO uzmanları, temel bir okuma seviyesinin daha iyi bir sıralama alacağı düşüncesini savunur çünkü çok daha geniş kitlelere hitap edeceğini düşünürler.

Ancak diğer kısım, temel bir okuma seviyesinin makaleyi çok kişinin önüne çıkartacağını ama bu alakalı kişileri yakalamayı daha zorlaştıracağını düşünüyor.

50) Satış Ortaklığı (Affiliate) Bağlantıları: Satış Ortaklığı bağlantıları muhtemelen sıralamalarınıza zarar vermez.

Ancak çok fazla link varsa, Google’ın algoritması, “basit bir affiliate sitesi” olmadığından emin olmak için diğer kalite sinyallerine daha fazla dikkat edebilir.

51) HTML hataları / W3C doğrulaması: Çok fazla HTML hatası veya zayıf, basit kodlama, düşük kaliteli bir sitenin işaretidir.

Çok tartışmalı olsa da, SEO uzmanı birçok kişi iyi kodlanmış bir sayfanın Google için kalite sinyali olarak kullanıldığını düşünüyor.

52) Domain Otoritesi: Her şey eşit olsa da, otoritesi yüksek bir domainin yayınladığı bir makale, daha az otoriteye sahip bir domaindeki bir sayfadan daha üst sırada olur.

53) Sayfanın PageRank’ı: Mükemmel bir ilişki olmamakla birlikte çok fazla otoriteye sahip sayfalar, çok fazla bağlantı otoritesi olmayan sayfaları aşağı sıralara itmekte ya da üst sıraya çıkmakta daha güçlüdür.

54) URL Uzunluğu: Çok uzun URL yapısı bir web sayfasının arama motoru görünürlüğüne zarar verebilir.

Aslında, çeşitli SEO otoriteleri, URL’lerin kısa olmasının Google’ın arama sonuçlarında daha performanslı olduğunu gösteriyor.

55) URL Yolu: Ana sayfa URLsine daha yakın bir web sayfası, bir sitenin mimarisinde daha derinde yer alan sayfalara göre daha otoriter sayılabilir.

Basitçe, /seo/ dizini, /seo/seo-uzmani/ dizininden daha otoriter sayılabilir.

56) İnsan Editörler: Google, hiçbir zaman tam olarak onaylamasa bile, gerçek editörlerin Google arama sonuçlarını etkilemesine izin veren bir sistem için patent başvurusunda bulunmuştur.

Bu basitçe bir sayfayı yazan kişinin gerçek bir insan olması ve hatta daha önce alakalı yazılar yazmış olan kişinin yazdığı yazının sıralamasını yukarı taşımakta bir nebze etki yarattığıdır.

57) Sayfa Kategorisi: Sayfanın veya gönderinin içinde bulunduğu kategori bir alaka düzeyi sinyalidir.

Yakından alakalı bir kategorinin parçası olan bir sayfa, ilgisiz bir kategori altında açılan bir sayfaya kıyasla alaka düzeyi artışı sağlayabilir.

Bu ayrıca dış linkleme konusunda da size yardım eder, SEO kategorine aldığınız SEO anchor textli dofollow linkler, SEO ile alakalı sayfaların otoritesini de yükseltecektir.

58) WordPress Etiketleri: Etiketler, WordPress’e özgü ilgi düzeyi sinyallerini vermektedir.

Yoast.com’a göre:

“SEO’nuzu geliştirmenin ve güçlendirmenin en iyi yolu, bir içerik parçasını diğerine veya daha özel olarak birbirleriyle paylaşılan bir grubu diğer sayfaya veya sayfalarla linklemektir.”

Aynı etiketler arasında tıpkı bir kategori gibi bağlantı sağlar, takip edilmesi zor olduğu için biz kullanmamayı tercih ediyoruz.

59) URL’deki Anahtar Kelime: Başka bir alaka düzeyi sinyali daha.

Bir Google çalışanı yakın zamanda bunun “çok küçük bir sıralama faktörü” olduğunu bildirmişti, ancak yine de bir sıralama faktörü olarak kabul edilmektedir.

60) URL Yapısı: URL dizesindeki kategoriler Google algoritması tarafından okunuyor ve bir sayfanın hangi konu hakkında olduğuna dair tematik bir sıralama sinyali verebilir.

Bu hem CTR’yi arttırdığı için, hem Google’a sayfa hakkında bilgi verdiği için sıralamayı olumlu etkiler.

61) Referans ve Kaynak: Araştırma makalelerinde olduğu gibi referanslar ve kaynaklardan alıntı yapmak bir kalite işareti olabilir.

Google Kalite Yönergeleri, kullanıcıların belirli sayfalara bakarken kaynaklara ve referanslara dikkat etmeleri gerektiğini belirtir ve şöyle der: “Bu, uzmanlık gerektiren ve yetkili kaynakların önemli olduğu bir konudur…”.

Yani kullandığınız yada alıntıladığınız kaynağa link vermek önemlidir, ancak Google, dış bağlantıları bir sıralama sinyali olarak kullandıklarını reddeder…

62) Madde İşaretleri ve Numaralı Liste: Madde işaretleri ve numaralandırılmış listeler, okuyucular için içeriğini daha temiz bir görüntüye kavuşturacak ve okunabilirliğini kolaylaştıracaktır.

Google büyük olasılıkla madde işaretleri ve sayılar içeren içeriği kabul eder ve hatta sıralamak için tercih eder.

63) Site Haritasındaki Sayfanın Önceliği: Bir sayfanın sitemap.xml dosyası aracılığıyla verilmiş önceliği sıralamayı etkileyebilir.

Bu kimi zaman priority şeklinde kendini xml haritasında kendini gösteriyor.

64) Çok Fazla Giden Bağlantı: Yukarıda belirtilen Kalite Derecelendirme belgesinden doğruca şu sonuca varılır:

“Bazı sayfalardan çok fazla link çıkışı vardır, sayfayı gizleyemiyor ama ana içeriğin dikkatini dağıtıyor”

65) Diğer Anahtar Kelimelerin Sayfa Sıralaması Miktarı: Sayfa başka birkaç anahtar kelime için de sıralanırsa, Google’a dahili bir kalite işareti verebilir.

Sanırım bu sebeple 5-6 sektöre değilde tek sektöre odaklı bloglar o kelimede yükselmeye daha elverişli oluyor ve daha kolay yükseliş elde ediyor.

Genel bir blog açıp bir çok konuda sitene trafik almak oldukça zor olabilir. SEO kriterleri söz konusu olduğunda yeni başlayanlara önerdiğim yeğane konulardan biridir.

66) Sayfa Yaşı: Google daha yeni bir içeriği tercih etmesine rağmen, düzenli olarak güncellenen eski bir sayfa, yeni bir sayfadan çok daha iyi performans gösterebilir.

67) Kullanıcı Dostu Düzeni: Google Kalite Yönergeleri Belgesini bir kez daha alıntılayarak şöyle der;

“En yüksek kaliteli sayfalardaki sayfa düzeni, Ana İçeriği hemen görünür hale getirir.”

68) Alan Adı Park Etme: 2011 Aralık’ta yapılan bir Google güncellemesine göre, park edilmiş domainlerin arama görünürlüğünü azalttığı farkedilmiştir.

69) Faydalı İçerik: SEO uzmanı ve iyi bir okuyucu Jared Carrizales tarafından belirtildiği gibi Google, “kalite” ve “faydalı” içerik arasında ayrım yapabilir.

Google SEO Kriterleri (200+ Tam Liste) 2

Site Seviyesi SEO Kriterleri

70) İçerik, Değer ve Benzersiz Bir Bakış Açısı Sağlar: Google , özellikle zayıf affiliate marketing siteleri olmak üzere, yeni veya kullanışlı bir şey getirmeyen siteleri cezalandırmaktan mutluluk duyduklarını belirtti.

71) Bize Ulaşın Sayfası:Yukarıda belirtilen Google Kalite Belgesi, “uygun miktarda iletişim bilgisi” olan siteleri tercih ettiklerini belirtti.

İletişim bilgilerinin whois bilgilerinle eşleştiğinden emin ol.

72) Domain Trust /TrustRank: Bir çok SEO uzmanı “TrustRank” ın çok önemli bir sıralama faktörü olduğuna inanıyor ve bu son zamanlarda yayınlanan ve “Güvene dayalı arama sonucu sıralaması” başlıklı bir Google Patenti de bunu destekliyor.

73) Site Mimarisi: İyi hazırlanmış bir site mimarisi Google’ın içeriğini tematik olarak düzenlemesine yardımcı olur.

Bununla birlikte Googlebot’un sitendeki tüm sayfalara erişmesine ve dizine eklemesine de yardımcı olabilir.

74) Site Güncellemeleri: Pek çok SEO uzmanı, web sayfası güncellemelerine ve özellikle siteye yeni içerik eklendiğinde site genelinde bir güncellik faktörü, dolayısı ile sıralama faktörünün olumlu etkilediğine inanıyor.

Google yakın zamanda algoritmalarında içerik yayınlama sıklığını sıralama faktörü olarak kullandıklarını reddetti.

Yani her gün içerik yayınlamak içeriklerine daha iyi bir sıralama sağlamaz, kaliteli içerikler kendileri başlı başına SEO kriterlerinin en önemlileri arasındadır.

75) Site Haritasının Varlığı: Site haritanız, arama motorlarının sayfalarınızı daha iyi dizine eklemesini sağlayarak SEO görünürlüğü artırır.

Bu ise pozitif bir sıralama faktörü doğurur, SEO kriterlerinin başında gelir.

76) Site Çalışma Süresi: Site bakımının süresinin uzunluğu veya sunucu sorunlarından kaynaklanan arızalar, sıralamalarınıza zarar verebilir ve düzeltilmezse deindexing ile sonuçlanabilir.

Bu sebeple sunucu seçerken uptime’ın yüksek olmasına ve kurumsal bir firmadan hostingini tuttuğunuzdan emin ol.

77) Sunucu Konumu: Sunucu konumu, sitenin farklı coğrafi bölgelerdeki yapısını etkileyebilir, ayrıca websitenin hızıyla da doğrudan bağlantılıdır.

Jeo-spesifik aramalar için özelliklede bu çok önemlidir.

Örneğin Türkiye’de faaliyet gösteriyorsan Sunucunun Türkiye’de olması site hızınızı olumlu yönde etkiler, eğer global ölçekli bir site oluşturduysan CDN kullanmak işini kolaylaştırabilir.

78) SSL Sertifikası: Google, HTTPS’yi bir sıralama faktörü olarak kullandığını onayladı.

Ancak Google’a göre, HTTPS yalnızca bir “hırsız” gibi davranıyor, yani eğer HTTPS olan ve olmayan 2 site karşı karşıya gelecekse, SSL sahibi olmayan site SSL sahibi olan sitenin önüne diz çöker, tevbe ister. 🙂

79) Hizmet Şartları ve Gizlilik: Bu iki web sayfası Google’a bir sitenin İnternet’in güvenilir bir üyesi olduğunu söylemeye yardımcı olur. Ayrıca, sitenin EAT güncellemesine uyumunu ve skorunu iyileştirmesine yardımcı olabilir.

80) Sitede Meta Bilgilerin Çoğaltılması: Sitende tekrar eden meta description’lar, sayfan bütün görünürlüğünü etkileyebilir.

Aslında, eğer bunlardan çok fazla varsa search console seni uyarır.

81) Breadcrumbs: Bu yapı kullanıcıların ve arama motorlarının bir sitede nerede olduklarını bilmelerine yardımcı olan, kullanıcı dostu bir site mimarisi tarzıdır.

Google’a göre:

 “Google, sayfadaki bilgileri arama sonuçlarında kategorilere ayırmak için bir web sayfasının gövdesinde bulunan breadcrumbs işaretlemesini kullanır.”

82) Mobil için Optimize Edilmiş Site: Mobil cihazlardan yapılan aramaların yarısından fazlası genel internet trafiğini oluşturuyor.

Google sitenin mobil kullanıcılar için optimize edildiğini görmek ister. Aslında Google artık mobil dostu olmayan web sitelerine düşük sıralama verebilir.

83) YouTube: YouTube videolarına SERP’lerde ayrıcalıklı muamele edildiğinden hiçbir şüphe yok, muhtemelen yüksek otoriteden dolayı, ayrıca arkasında Google var, tüm bunlarla birlikte panda güncellemesinden dolayı iyi bir artış kazanıldı.

Search Engine Land, YouTube trafiğinin Google Panda’dan sonra önemli ölçüde arttığını buldu.

Sizde bu avantajı kullanmak için YouTube videoları çekebilirsin yada çeşitli YouTube videolarını makalenin içinde kullanabilirsin.

YouTube üzerinde trafik bu kadar artmışken YouTube reklamlarını deneyebilir, işletmene ucuz ve kaliteli trafik çekebilirsin.

84) Site Kullanılabilirliği: Kullanımı zor olan bir site, site içi zamanı, görüntülenen sayfaları ve hemen çıkma oranını (başka bir deyişle RankBrain SEO kriterlerini) azaltarak dolaylı olarak sıralamaya zarar verebilir.

85) Google Analytics ve Google Search Console Kullanımı: Bazı SEO uzmanları, sitene kurulu bu iki eklentinin yüklenmesinin sayfanın indexini geliştirebileceğini düşünür.

Ayrıca Google’a üzerinde çalışacak daha fazla veri vererek (yani, daha doğru hemen çıkma oranı, linklerden gelen trafik vb.) doğrudan sıralamayı etkileyebilir. Bununla birlikte, Google bunun sadece bir teori olduğunu söyleyip reddeder.

86) Kullanıcı Yorumları/Site İtibarı: Bir sitenin Yelp.com gibi sitelerdeki itibarı Google’ın algoritmasında büyük rol oynar. Google, bir site basına ve bağlantılara ulaşmak için müşterilerin yorumlarını sildiğini anladıktan sonra çevrimiçi yorumların Google tarafından nasıl kullanıldığına dair samimi bir taslak bile yayınladı.

200+ Google SEO Kriterleri (Tam Liste 2019) : Backlink SEO Kriterleri

87) Yaşlı Sitelerden Link Alma: Eski domainlerden gelen backlinkler yeni etki alanlarından daha güçlü olabilir ve sıralamanız üzerinde pozitif etki yaratabilir.

88) Kök Domain Bağlama Sayısı: Backlink veren domain sayısı, Google’ın algoritmasındaki en önemli SEO kriterlerinden biridir ve sektörde yapılan 1 milyon Google Arama sonucu çalışması bunu çok ciddi oranda destekler.

1 siteden 1000lerce link almak yerine 1000 farklı siteden link almaya çalışmalısın.

89) Ayrı C Sınıfı IP’lerden Bağlantı: Ayrı C sınıfı IP adreslerinden gelen linkler, sıralamada size yardımcı olabilecek ve size bağlanan daha geniş bir site genişliği gösterecektir.

90) Aynı Domainden Gelen Linkler: Toplam bağlantı sayfası sayısı, aynı domainden olsa bile  sıralama üzerinde olumlu etki yapar. bunu footer link olarak düşünmemelisin, kaliteli bir sitenin birden fazla sayfasından farklı farklı içeriklerine verilen linkler compress edilemez. Footer linkler ise sıkıştırılarak 1 adet sayılır.

91) Backlink Anchor Text(Çapa Metni): Google’ın algoritmasının bu açıklamasında da belirtildiği gibi:

“İlk olarak, Anchor textler genellikle web sayfalarının kendisinden daha doğru web tanımları sağlar.”

Açıkçası, Anchor text öncekinden daha az önemlidir ve aşırı optimize edildiğinde, bir webspam sinyali olarak çalışır.

Ancak, anahtar kelime bakımından zengin bağlantı metni, küçük dozlarda hala güçlü bir alaka düzeyi sinyali de gönderir.

92) Alt Etiketi (Resim Bağlantıları için): Alt metni, görüntüler için bağlantı metni olarak da işlev görür.

93) .edu veya .gov Domainlerden Alınan Linkler: Matt Cutts ,TLD’nin sitenin önemini önemli derecede etkilemediğini belirtti ve özellikle Google’ın çok sayıda .edu bağlantısını “yok saydığını” söyledi.

Ancak, bu SEO uzmanlarının .gov ve .edu TLD’ler için özel bir yeri olduğunu düşünmesini engellemiyor.

94) Link Veren Sayfasının Otoritesi: Google’ın ilk günlerinden beri ve hala, Otorite (PageRank) yönlendiren sayfasının son derece önemli bir sıralama faktörü olmuştur.

95) Domainin Bağlama Otoritesi: Link verilen domainin otoritesi, bir bağlantının değeri konusunda bağımsız bir rol oynayabilir.

Yani 90 domain otoritesi olan bir siteden çıkan link 90 otoritenin tamamını sitene aktarmak zorunda değildir. linklerin kalitesi sitenin kalitesi ile de alakalıdır.

96) Rakiplerden Bağlantılar: Aynı SERP’de sıralanan diğer sayfalardan gelen bağlantılar, söz konusu anahtar kelime için bir sayfanın sıralaması için daha da değerli olabilir.

97) “Olası” Web Sitelerinden Bağlantılar: Her ne kadar spekülatif olsa da, bazı SEO uzmanları ve ajansları, endüstrindeki “beklenen” sitelerden link almadan Google’ın web sitene tam olarak güvenmeyeceğine inanmaktadır.

98) Kötü Komşulardan Gelen Bağlantılar: “Kötü komşular” denilen bağlantılar da sitene zarar verebilir.

99) Misafir Gönderiler: Misafir gönderilerinden gelen bağlantılar hala değerli olsalar da, muhtemelen gerçek editörlerin yazdığı makalelerden gelen linkler kadar güçlü değillerdir, bununla birlikte “büyük ölçekli” konuk gönderileri sitene yarar yerine zarar getirebilir.

100) Reklamlardan Bağlantılar: Google’a göre, reklamlardan gelen bağlantılar nofollow yapılmalıdır. Bununla birlikte, Google’ın reklamları izleyen bağlantılarını tanımlayıp bunları filtreleyebilmesi olasıdır. Hatta bunun için birde rel=sponsored diye bir html etiketi yarattı.

101) Anasayfa Otoritesi: Yönlendiren bir sayfanın ana sayfasına bağlanan bir sitenin ve dolayısıyla bir bağlantının ağırlığının değerlendirilmesinde özel bir önemi olabilir.

102) Nofollow Bağlantılar: Bu, SEO ‘daki en tartışmalı konulardan biridir. Google’ın konuyla ilgili resmi sözü şöyledir:

“Genel olarak, onları takip etmiyoruz ve sitene bir değer aktarılmasına izin vermiyoruz.” Google

Bu da onların aslında ne yaptığını gösteriyor… en azından belirli durumlarda bu durum böyle, Google nofollow olsa da olmasa da linklerimizi kontrol altında tutuyor yada tutmaya çalışıyor. Bağlantılarının belirli bir yüzdesinin Nofollow olması, daha doğal ve doğal olmayan bir bağlantı profilini de Google’a gösteriyor olabilir. %100 dofollow link sahibi olmak şüphelendirecektir.

103) Bağlantı Türlerinin Çeşitliliği: Tek bir kaynaktan (ör. Forum profilleri, blog yorumları) gelen bağlantılarının doğal olmayan bir yüzdesine sahip olmak bir webspam belirtisi olabilir. Öte yandan, çeşitli kaynaklardan gelen bağlantılar da doğal bir bağlantı profilinin olduğunun bir işaretidir.

104) “Sponsorlu Bağlantılar” veya Bağlantı Çevresindeki Diğer Kelimeler: “Sponsorlar”, “bağlantı ortakları” ve “sponsorlu bağlantılar” gibi kelimeler bir bağlantının değerini de düşürebilir.

105) Bağlamsal Bağlantılar: Bir sayfanın içeriğine gömülü olan bağlantılar, boş bir sayfadaki bağlantılardan veya sayfanın başka bir yerinde bulunan bağlantılardan daha da güçlü olarak kabul edilir.

106) Aşırı 301 Sayfa Yönlendirmeleri: 301 yönlendirmelerinden gelen geri bağlantılar, bir Google web yöneticisi yardım videosu’na göre PageRank’ı azaltabilir, bunun için dikkatli kullanılmasında yada hiç kullanılmamasında fayda var.

107) Dahili Bağlantılarda İlişkili Anchor Text: Dahili bağlantılarda ilişkili anchor text başka bir alaka düzeyi sinyalidir. Bununla birlikte, dahili linklerin harici sitelerden gelen çapa metninden çok daha az güce sahip olduğunu da belirtelim.

Ama bunu 1’e 1 şeklinde düşünmeyelim. şöyle ki otoritesi düşük bir siteden gelen dış bağlantı yerine, 10 bin kelime içeriği bulunan sayfanızdan çıkan link çok daha etkili bir güç aktarımı yaratabilir ve ayrıca çok daha doğal görünür.

108) Link Title Özelliği: Link title (bir linkin üzerine geldiğinde görünen metin) zayıf bir alaka düzeyi sinyali olarak da kullanılabilir.

109) Yönlendiren Alan Adının Ülke Uzantısı / TLD’si: Ülkeye özgü üst düzey alan adı uzantılarından (.tr – .de – .cn – .co.uk) bağlantı almak, o ülkede daha iyi sıralamanıza da yardımcı olabilir.

110) İçerik İçindeki Bağlantı Konumu: Bir içerik parçasının başındaki bağlantılar, içeriğin sonuna yerleştirilen bağlantılardan biraz daha fazla ağırlık taşıyabilir.

111) Sayfadaki Link Konumu: Sayfada bir link görünmesi çok önemlidir. Genel olarak, bir sayfanın içeriğine gömülü bir bağlantı, altbilgi veya kenar çubuğu alanındaki bir bağlantıdan çok daha güçlüdür.

112) Domain ile Alakalı Backlink: Benzer bir iş içindeki bir siteden gelen bir bağlantı, tamamen ilgisiz bir siteye ait bir bağlantıdan çok daha güçlüdür.

113) Sayfa Seviyesi Alaka Düzeyi: İlgili bir sayfadan gelen bir bağlantı da daha fazla değer iletir.

114) Başlıktaki Anahtar Kelime: Google, sayfanın anahtar kelimesini başlıkta bulunan sayfalardan gelen bağlantılara ekstra ilgi gösterir (“Uzmanlara bağlantı veren uzmanlar böyle söyler”.)

İyi bir anahtar kelime aracı bakıyorsan senin için yazdığımız şu makaleye göz atabilirsin : SEO için En iyi 15 Anahtar Kelime Aracı (2019)

115) Olumlu Backlink Hızı: Olumlu Backlink hızına sahip bir site, sitenin popülaritesinin arttığını gösterdiğinden genellikle SERP artışı sağlar.

116) Negatif Backlink Hızı: Kapak tarafında, negatif bir bağlantı hızı, popülaritesinin azaldığının bir işareti olduğu için sıralamaları da önemli ölçüde azaltabilir.

117) “Hub” Sayfalarından Bağlantılar: Hilltop Algoritmasına göre, belirli bir konuda en iyi kaynaklar (ya da hublar) olarak kabul edilen sayfalardan bağlantı almanın özel bir muamele gördüğünü söyleyebilirim.

118) Otoriter Sitelerden Bağlantılar: “Otoriter Domain” olarak kabul edilen bir sitenin bağlantısı, küçük ve nispeten bilinmeyen bir siteden gelen bir bağlantıdan daha fazla link suyu yani otorite geçirir.

119) Vikipedi Bağlantılı Kaynağı: Bağlantılar nofollow olsa bile, bir çok SEO uzmanı ve ajansı Vikipedi’ den bir bağlantı almanın arama motorlarının gözünde size biraz daha güven ve otorite sağladığını düşünüyor.

120) Eş Anlamlı Anahtar Kelimelere Link: Backlinklerinde görünme eğiliminde olan kelimeler Google’a bu sayfanın ne hakkında olduğunu söylemesine yardımcı olur. Örneğin, ajans kelimesine alınan backlinkler bizim bir ajans olduğumuzu Google’a anlatabilir.

121) Backlink Yaşı: Search Engine Journalda yayınlanan bir Google patentine göre, eski backlinkler yeni verilmiş backlinklere göre sıralamaya daha güçlü etki ederler.

122) Gerçek Sitelerden Bağlantılar: Blog ağlarının yayılmasından dolayı Google muhtemelen “gerçek sitelerden” gelen bağlantılara sahte bloglardan daha da fazla önem ve güç verir.

Muhtemelen ikisi arasında ayrım yapmak için marka ve kullanıcı etkileşimi sinyallerini kullanırlar.

123) Doğal Bağlantı Profili: “Doğal” bir bağlantı profiline sahip bir site, bağlantıları oluşturmak için açıkça black hat yani siyah şapka stratejiler kullanan bir tanesine göre daha yüksek dereceli olacak ve güncellemelere daha dayanıklı olacaktır.

124) Karşılıklı Bağlantılar: Karşılıklı Bağlantıları; Google’ın Bağlantı Şemaları sayfası, kaçınılması gereken bir bağlantı şeması olarak “Aşırı bağlantı değişimi” listeleri olarak kullanır.

125) Kullanıcı Tarafından Oluşturulan İçerik Linkleri: Google, gerçek site sahibi tarafından yayınlanan içeriği karşı otomatik oluşuturulmuş linkleri spam olarak tanımlayabilir.

Örneğin, resmi WordPress.com blogundan bir bağlantının 618media.wordpress.com’ dan bir linkten çok daha farklı ve değerli olduğunu anlayabilirler.

126) 301 Yönlendirmesi ile Gelen Bağlantılar: 301 yönlendirmelerinden gelen bağlantılar, doğrudan bir bağlantıya kıyasla çok az otorite kaybedebilir.

Ancak, Matt Cutts ‘a göre 301 yönlendirmeleri ile gelen linkler doğrudan gelen linklere kıyasla pek fark bulundurmaz.

127) Schema.org Kullanımı: Mikro verileri destekleyen websiteleri ve sayfalar, schema datasına sahip olmayan sayfaların üzerinde yer alabilir. Bu doğrudan bir güçlendirme yapabilir veya schema sayesinde sayfalar daha yüksek bir arama TO’ suna sahip olması olabilir.

128) Link Veren Sitenin TrustRank’ı: Size link veren sitenin güvenilirliği, size ne kadar “TrustRank” verileceğini de belirler.

129) Sayfadan Verilen Linklerin Sayısı: Yüzlerce dış bağlantı veren bir sayfadaki bir bağlantı, bir avuç dış bağlantı içeren bir sayfadan daha az Page Rank alır. 1 içerikte link verdiğin sayfaları sınırlı tutmaya çalışın. 3000 karakterde 1 tane yada 1000 kelimede 2 tane gibi bir sınır koyabilirsin.

130) Forum Linkleri: Endüstriyel düzeydeki spam çokluğu nedeniyle Google, forumlardaki bağlantıları ciddi bir şekilde değerlendirebilir ve değerini düşürebilir.

131) Bağlantı Veren İçeriğin Kelime Sayısı: 1000 kelimelik bir yazıdan gelen bir bağlantı, genellikle 25 kelimelik bir snippet’ in içindeki bir bağlantıdan daha değerlidir.

132) Bağlama İçeriğinin Kalitesi: İyi yazılmamış, sonradan bozulmuş ya da güncelliğini yitirmiş içeriğe ait bağlantılar, iyi yazılmış içeriğe ait bağlantılar kadar değerli değildir.

133) Site-Boyu Linkler: Matt Cutts a göre, sitewide linklerin tek bir link olarak sayılması için “sıkıştırıldığını” onaylamıştır. Bu footer yada side bar linklerin aslında değerinin nasıl düştüğünü göstermektedir. Footer linklere aylık ödemelerle binlerce lira ödemek yerine 2000 kelimelik güçlü ve alakalı bir içerikten tanıtım yazısı almak çok çok daha iyidir.

Google SEO Kriterleri (200+ Tam Liste) 3

Kullanıcı Etkileşimi Seviyesi SEO Kriterleri

134) RankBrain: RankBrain, Google’ ın AI yani yapay zeka algoritmasıdır. Bir çok kişi asıl amacının, kullanıcıların arama sonuçlarıyla nasıl etkileşime girdiğini ölçmek ve sonuçları buna göre sıralamak olduğuna inanıyor. Sizde bu konuda araştırma yapıp RankBrain’in hoşuna gidecek değişiklikler yapabilirsin, ama biz kısaca söyleyelim, anahtar kelime: “kullanıcı”.

135) Anahtar Kelime için Organik Tıklama Oranı: Google’ a göre TO’ da daha fazla tıklanan sayfalar, söz konusu anahtar kelime için bir SERP artışı sağlayabilir.

136) Tüm Anahtar Kelimeler için Organik TO: Bir sitenin aradığı tüm anahtar kelimeler için organik TO, insan tabanlı bir kullanıcı etkileşimi sinyali olabilir, diğer bir deyişle, organik sonuçlar için bir “ Kalite Puanı gösterigesi de olabilir.

137) Hemen Çıkma Oranı: SEO’ daki herkes hemen çıkma oranı meselelerini kabul etmiyor, ancak Google’ı kullanıcılarının kalite testçisi olarak kullanmak için bir yol olabileceğini düşünüyor. Sonuçta, yüksek bir hemen çıkma oranına sahip sayfalar muhtemelen bu anahtar kelime için iyi bir sonuç değildir. Ayrıca, SEMRush tarafından yapılan son bir araştırmaya göre, hemen çıkma oranı ile Google sıralaması arasında iyi bir ilişki bulundu.

138) Doğrudan Trafik: Google’ ın kaç kişinin siteyi ziyaret ettiğini ve ne sıklıkta olduğunu izleyebilmek için Google Chrome’ dan veri kullandığını doğrulandı. Çok fazla doğrudan trafik alan siteler, muhtemelen çok az doğrudan trafik alan sitelere kıyasla daha kaliteli sitelerdir. Aslında, az önce bahsettiğim SEMRush çalışması, doğrudan trafik ile Google sıralaması arasında anlamlı bir ilişki buluyor.

139) Tekrar Eden Trafik: Bir siteye tekrar tekrar gelen kullanıcılar sitenin Google sıralamasını iyileştirebilir.

140) Pogosticking: “Pogosticking” aramalar ve Google arasında yapılan bir sıçrama türüdür. Bu gibi bir durumda, kullanıcı sorgusunun cevabını bulamadığı için hemen çıkıp başka bir siteye girer, pogosticking olayı sıralamayı kötü etkiler.

Pogosticking’in fazla olması sonuçları ve sayfanın sıralamasını olumsuz etkileyecektir, genelde bu çok fazla reklam barındırmak, yavaş websitesi veya popup reklamlardan dolayı meydana gelir.

Bilgi: Pogosticking ile hemen çıkma yani bounce rate birbirine çok benzer, ama hemen çıkma kullanıcının sayfada geçirdiği süre ve diğer sayfaya geçişini dikkate alırken, Pogosticking ise organik arama ile girilen sayfadan aniden çıkıp diğer arama sonuçlarına göz atmaya deniyor.

141) Engellenen Siteler: Google, Chrome’ da bu özelliği iptal etti. Ancak, Panda bu özelliği web sitesinin kalite sinyali olarak hala kullanıyor. Yani Google hala bunu bir SEO kriterlerinden biri olarak kullanabilir.

142) Chrome Yer İşaretleri: Google’ ın Chrome tarayıcısının kullanım verilerini topladığını hepimiz biliyoruz.

Chrome’ da yer işareti alan sayfalarda bir ilerleme olabilir.

143) Yorum Sayısı: Çok fazla yorum içeren sayfalar kullanıcı etkileşimi ve kalitenin bir işareti olabilir. Aslında, bir Google çalışanı, yorumların sıralamaya çok yararlı olabileceğini söyledi.

144) Bekleme Süresi: Google, ”bekleme süresi” diğer adıyla dwell time konusuna çok dikkat eder, Google’a göre aramalarından sonra insanların sayfanızda ne kadar zaman harcadıkları çok önemlidir. Bu aynı zamanda “kısa tıklamalara karşı uzun tıklamalar” olarak da adlandırılır.

Kısacası: Google, arama motorunda arama yapanların sayfanızda ne kadar süre harcadığını ölçer. Ne kadar uzun zaman harcarsa o kadar iyidir, bu sebeple sayfa içeriklerin uzun ve akıcı olmalıdır.

Google SEO Kriterleri (200+ Tam Liste) 4

Özel Google Algoritma Kuralları

145) Yeni Sayfalar: Google, yeni sayfalara belirli aramalar için bir destek veriyor, bu ayrıca kullanıcı etkileşimini ölçmek için de önemli, makalenin kalitesi

146) Sorgu Çeşitliliği: Google, “Ted”, “WWF” ve ya “Ruby” gibi kısaltmalı anahtar kelimeler için SERP’ e çeşitlilik ekleyebilir.

147) Kullanıcının Tarama Geçmişi: Muhtemelen bunu kendinide farkettin, sıkça ziyaret ettiğin web siteleri aramalarınız için bir SERP artışı sağlar.

Bu genel bir artış değil, sadece o kullanıcının aramasında sayfalarının daha yukarı da çıkmasıdır.

148) Kullanıcı Arama Geçmişi: Google Arama geçmişini bir zincir şeklinde düzenler daha sonraki aramalar için arama sonuçlarını da etkiler.

Örneğin, “incelemeler” için arama yaparsan ve ardından “ekmek kızartma makineleri” için arama yaparsın, Google ekmek kızartma makinesi incelemesi yapmış siteleri size gösterdiği SERP ‘lerde daha yüksek sıra ile sıralar.

Bu durum da kişiselleştirilmiş arama sonuçlarına bir örnektir, genel bir site otoritesi sağlamaz, tabi kullanıcı sitene geldiğinde uzun vakitler geçirip web sitene bir de güzel yorum bırakırsa, burada elde ettiğin kişisel arama geçmişi yükselişi, kalıcı bir otorite yükselişine dönüşebilir.

149) Featured Snippet: Google, bir SEMRush çalışmasına göre, içerik uzunluğu, schema verisi, sayfanın otoritesi ve HTTP kullanımının bir kombinasyonunu temel alarak Featured Snippet yani sıfırıncı pozisyon içeriğini seçmektedir.

Bu demek oluyor ki featured snippet, yani pozisyon 0’ı kazanmak için sadece backlink yada sadece mükemmel içerik yetmez.

Birden fazla SEO kriterleri kombinasyonuna sahip olmalısın.

150) Coğrafi Hedefleme: Google, yerel sunucu IP’ si ve ülkeye özgü etki alanı adı uzantısına sahip siteleri tercih eder.

151) Güvenli Arama: Güvenli Arama açık olan kişilerde, küfürlü kelimeler ve ya yetişkin içerikli arama sonuçları görünmez.

Makalelerinde buna dikkat ettiğinden emin olun, şaka bile olsa küfür yok 🙂

152) Google (+) Çevreler: Google+ şuan sonlanmış olsa bile, Google Plus + çevrelerine eklediğin yazarlar ve siteler için daha yüksek sıralama veriyordu.

Google plus doğru kullanıldığında en büyük backlink araçlarından birisiydi diyebiliriz, ama şuan Google Plus’a giriş mümkün değil.

153) “YMYL” Anahtar Kelimeler: Google ,“Senin paran senin yaşamın” diye çevirebileceğimiz “your money, your life” anahtar kelimeleri için daha yüksek içerik kalitesi standartlarına sahiptir.

Bu konuyu şu şekilde özetleyebiliriz, kullanıcı genelde dijital pazarlama konuları yazıyor, ama ücretli olarak sitende sağlıkla ilgili konularda yazılar yazmaya başladı, bu Google’ın algoritmasına takılır ve dijital pazarlamacının sağlık yazıları yüksek kalite sinyali vermez.

154) DMCA Şikayetleri: Google, yasal DMCA şikayetleriyle sayfaların sıralamalarını ve otoritelerini düşürebilir.

155) Domain Çeşitliliği: “Büyük Ayak Güncellemesi (Big foot)” olarak adlandırılan güncelleme ile her bir SERP sayfasına daha fazla alan adı eklenmiştir.

156) İşlemsel Aramalar: Google, bazen uçuş aramaları gibi alışverişle ilgili anahtar kelimeler için farklı sonuçlar da görüntüler.

157) Yerel Aramalar: Google, Yerel aramalar içi, genellikle yerel sonuçları “normal” organik arama sonuçlarının üzerine yerleştirir.

158) En Çok Okunan Haberler: Bazı anahtar kelimeler En Çok Okunan Haberler kutusunu tetikler, haber siteleri için önemli bir güncellemedir ve bir anda milyonlarca trafik getirebilir.

159) Marka Tercihi: Vince Update’ ten sonra Google, büyük markalara anahtar kelimeler için ayrıca destek vermeye başladı, bu hem iyi hem kötü bir update, zira sitesini yeni açmış ama çok kaliteli içerikler yazan bir bloggerin ilk sayfa da görünme olasılığı bazen büyük markalar yüzünden aylar sürebiliyor.

160) Alışveriş Sonuçları: Google bazen Google Alışveriş reklamları sonuçlarını organik aramalarda gösterir.

161) Görsel Sonuçlar: Google görselleri bazen normal görseller sekmesinde, bazen ise organik arama sonuçlarında görünür.

162) Paskalya Bayramı: Google’da bir düzine kadar Easter Egg sonucu vardır.

Örneğin, Google resim aramasında “Atari Breakout” kelimesini aradığınızda, arama sonuçları oynanabilir bir oyuna dönüşür.

Bununla Victor Pan’ı anar.

163) Markalar İçin Tek Site Sonuçları: Etki alanı ve ya marka odaklı anahtar kelimeler aynı siteden bir kaç sonuç getirir .

164) Payday Loans Güncellemesi: Bu güncelleme “ spam sorguları” temizlemek için tasarlanmış özel bir algoritmadır.

Google SEO Kriterleri (200+ Tam Liste) 5

Marka Sinyalleri Seviyesinde SEO Kriterleri

165) Marka İsmi Anchor Text: Markalı çapa metni basit fakat güçlü bir marka sinyalidir.

166) Markalı Aramalar: İnsanlar markaları severler ve yine aynı kişiler markanızı Google’ da ararsa, bu Google’ a sitenin gerçek bir marka olduğunu gösterir.

167) Marka + Anahtar Kelime Arama: İnsanlar, markanızla birlikte belirli bir anahtar kelimeyi mi arıyor?

Örneğin: “618media Google SEO kriterleri” veya “618Media SEO” ? Eğer böyle bir itibar kazanabilirsen insanlar Google’ da söz konusu anahtar kelimenin markasız sürümünü aradıklarında da Google size bir destek verebilir.

168) Popüler Facebook Sayfası: Markalar Facebook sayfasında ve gönderisinde beğeniye sahip olma eğilimindedir. Buna çok önem verirler, Google’da popüler markaları bu parametrelerle bulur ve onlara destek verir.

169) Popüler bir Twitter Hesabı: Bir çok takipçisi olan Twitter profilleri popüler bir marka olduğunu gösterir, Google için iyi bir marka sinyalidir.

170) Linkedin Şirket Sayfası: Çoğu gerçek işletmenin Linkedin aktif ve güzel bir Linkedin hesabı bulunur.

171) Bilinen Yazar: Şubat 2013′ te, Google CEO’ su Eric Schmidt şunu iddia etmişti:

“Arama sonuçlarında, doğrulanmış profillere bağlı bilgiler ve içerikler, bu tür bir doğrulaması olmayan içerikten daha üst sıralarda yer alacak ve bu da çoğu kullanıcının doğal olarak en iyi ve doğrulanmış sonuçları tıklamasına neden olacaktır.”

172) Sosyal Medya Hesaplarının Meşruiyeti: 10.000 takipçisi ve 2 gönderi içeren bir sosyal medya hesabı muhtemelen çok fazla etkileşime sahip olan 10.000 takipçisi olan güçlü bir hesaptan çok daha farklı şekilde yorumlanmaktadır.

Aslında Google, sosyal medya hesaplarının gerçek olup olmadığını belirlemek için bir patent başvurusunda bulundu.

Aslında siten için gerçek sosyal sinyaller bunlardır.

173) En Çok Okunan Haberlerdeki Marka İsmi: En Çok Okunan Haberler sitelerinde her zaman büyük markalardan bahsedilir. Aslında, bazı markaların ilk sayfasında kendi markaları hakkında “basında biz” gibi bir haber akışı bile vardır.

174) Bağlantısız Marka Mentionları: Çeşitli sosyal medya hesaplarınızda yada her hangi bir Google platformunda, bir web sitesinde bağlantı belirtmeden markanızdan da söz ediliyorsa bu Google için iyi bir marka olduğunun sinyalidir.

Google ‘dan bir değer elde etmek için yalnızca markanıza bir link çıkışı mı gerekli sanıyordunuz?

175) Tuğla ve Harç: Gerçek işletmelerin ofisleri vardır. Bir sitenin büyük bir marka olup olmadığını belirlemek için Google’ ın konum verilerine dikkat ettiğini düşünüyoruz.

Google SEO Kriterleri (200+ Tam Liste) 6

Site içi Spam SEO Kriterleri

176) Panda Penaltı: Düşük kaliteli içeriğe sahip siteler, özellikle içerik çiftlikleri, bir Panda cezasına çarptırıldıktan sonra aramada daha az görülürler.

Bundan korunmak için spin makaleleri asla sitene sokmamalısın.

177) Kötü Bağlantılar : Kötü sitelere bağlantı vermek, tıpkı spam yapıyormuşsun gibi arama görünürlüğünüze zarar verebilir.

Ne olduğunu bilmediğin sitelere illa bağlantı vermen gerekiyorsa rel=nofollow tag ile link ver.

178) Yönlendirmeler: Sinsi yönlendirmeler büyük bir hayır demektir.

Yakalanırsa, yalnızca cezalandırılmayıp, aynı zamanda sitendeki diğer sayfaları da deindex yaptırabilir.

179) Dikkat Dağıtıcı Reklamlar: Resmi Google Rater Guidelines Belgesi, açılır pencerelerin ve dikkat dağıtıcı reklamların düşük kaliteli bir sitenin işareti olduğunu gösteriyor yada onlar bu şekilde anlıyorlar.

180) Geçiş Reklamları: Google, tam sayfa “geçiş reklamı” açılan pencereleri mobil kullanıcılara gösteren siteleri cezalandırır.

Bu konuda çok dikkatli olun, Adsense ile biraz daha fazla kazanmak uğruna tüm kazancınızı sıfırlamayın.

181) Aşırı Optimizasyon: Evet, Google insanları sitelerini aşırı optimize etmemeye çağırıyor, yapanları da cezalandırıyor.

Bundan kastım şudur: anahtar kelimelerle sayfaları doldurma, başlık etiketi doldurma ve aşırı anahtar kelime dekorasyonu, malesef şuan kendine SEO ajansı diyen bir çok firma’da bu gibi şeyler görüyoruz…

182) Anlamsız İçerik: Bir Google Patentine göre, Google’ ın “anlamsız” içeriği nasıl tanımladığını görebiliyoruz; bu manipüle edilmiş veya otomatik olarak oluşturulan içeriği Google dizinlerinde filtrelemeye yardımcı olur.

183) Giriş Sayfaları: Google, ona gösterdiğini sayfanın kullanıcının gördüğü sayfa olmasını ister. Sayfanız insanları sonradan başka bir sayfaya yönlendirirse, siten sadece bir giriş yönlendirme sayfasıdır.

Söylemeye gerek yok , Google yönledirme kullanan siteleri sevmiyor.

Bunu aynı şekilde Google’da illegal reklamlar vermek için cloaking adıyla da yapıyorlar. Reklamınız onaydan geçene kadar düzgün bir sayfayı gösterip onay aldıktan sonra asıl sayfayı gösteriyorlar, Google bunu da yakaladığında reklam hesaplarının kapatılmasına ve sitenin Google’dan ceza almasına kadar bir çok yaptırım uyguluyor.

184) İçeriğin Üstündeki Reklamlar:“ Sayfa Düzeni Algoritması”, içeriğin üstünde çok fazla reklam içeren yada çok fazla içeriği olmayan siteleri cezalandırır. 1 içerikle 20 tane reklam göstermeni önermem.

185) Affiliate Marketing Bağlantılarını Gizleme: Satış ortaklığı bağlantılarını gizlemeye çalışırken çok uzağa gitmek, özellikle de gizlemek Google tarafından ceza almanı sağlayabilir.

Bunun yerine bir ürün yönlendirme linklerinde affiliate bağlantı olduğunu özellikle bildirebilir ve bu inceleme karşılığında ürünü senin linkinle almalarını isteyebilirsin.

Google’ın ve kullanıcıların hoşuna gidecektir.

186) Fred: Fred güncellemeleri 2017′ den başlayarak bir dizi Google güncellemesine verilen takma ad. Search Engine Land’a göre, Fred güncellemeleri “Gelir elde etmeyi kullanıcılarına yardım etmenin üzerinde sayan düşük değerli içerik sitelerini” hedef alıyor.

187) Affiliate Marketing Siteleri: Google’ ın bağlı kuruluşların en büyük hayranı olmadığı bir sır değil. Bir çoğu, ortaklık programlarıyla para kazanan sitelerin daha fazla inceleme altına alındığını düşünüyor.

188) Otomatik Oluşturulmuş İçerik (Spin): Google otomatik oluşturulmuş içerikleri anlar ve bunlardan nefret eder. Sitenin bilgisayar tarafından oluşturulan içeriği yayınladığından şüpheleniyorlar ise bu durum bir cezaya veya sayfanın indexlenmemesine neden olabilir.

189) Aşırı PageRank Tutma: PageRank şekillendirme ile fazla ileri gitmek, tüm giden bağlantıları nofollow vermek sistemin oyununun bir işareti olabilir. nofollow ve dofollow baglantıları doğal olarak vermelisin, sitenden çıkan tüm linklerin dofollow olması da Google için enteresandır.

190) IP Adresi Spam Olarak İşaretlendi: Eğer sunucunun IP adresi spam olarak işaretli ise, o sunucudaki tüm siteleri olumsuz etkileyebilir.

191) Meta Tag Spam: Anahtar sözcük doldurma meta etiketlerde de olabilir. Google algoritmayı kandırmak ve yükselme oyunu oynamak için başlığınıza ve açıklama etiketlerine anahtar kelimeler doldurduğunuzu düşünüyor ise, sitene güzel bir ceza verebilir.

Google SEO Kriterleri (200+ Tam Liste) 7

Site Dışı Spam SEO Kriterleri

192) Hacklenen Site: Siten saldırıya uğradığında, arama sonuçlarından çıkarılabilir.

Aslında Google, bu konuda çok zalimdir ve çok büyük siteleri bile saldırıya uğradığını düşünerek tamamen deindex yapabilir.

193) Doğal Olmayan Link Akışları: Ani ve doğal olmayan backlink akışı, sahte bağlantıların kesin bir işaretidir.

Siten bir gecede popüler olabilir, ama eğer bu linkler daha sonra kesiliyorsa Google bunu bir manipülasyon olarak algılar.

194) Penguen Cezası: Google Penguin tarafından cezalandırılan siteler aramada daha az görünür.

Penguin normalde kötü bağlantıları filtrelemeye ve çok ileri gidenleri kafalarına vurarak cezalandırmaya odaklı bir algoritma güncellemesi olsa bile bazen SEO görünürlüğünüzü de azaltabilir.

195) Düşük Kalite Bağlantı Profili: Siyah şapka backlinkler, blog yorumları ve forum profilleri gibi sıkça kullanılan kaynaklardan çok sayıda bağlantı, spamcılık oyununun bir işareti olabilir.

196) İlişkili Olmayan Web Sitelerinden Bağlantılar: Başlık ve içerik bakımından alakasız sitelerden yapılan yüksek oranda geri bağlantı oranı, manuel ceza oranını da artırabilir.

197) Doğal Olmayan Bağlantılardan Gelen Uyarı: Google, Search Console aracılığı ile doğal olmayan linkler için uyarı bildirimi gönderir.

Bu, genellikle %100 olmasa da, bir sıralama düşüşünden hemen önce gelir.

198) Düşük Kaliteli Dizin Sitelerinden Linkler: Google’ a göre, düşük kaliteli dizin sitelerinden gelen backlinkler için ceza verebilir.

199) Widget Bağlantıları: Google, kullanıcı kendi sitesine bir “widget” eklediğinde otomatik olarak oluşturulan bağlantıları kullanır, aksi spam belirtisidir.

200) Aynı C Sınıfı IP’den Linkler: Aynı sunucu IP’ sindeki sitelerden doğal olmayan miktarda bağlantı almak, Google’ın bağlantıların bir blog ağından geldiğini belirlemesine yardımcı olabilir, bunun karşılığında SEO görünürlüğünüz düşebilir ya da doğrudan ceza alabilirsin.

201) “Zehir” Anchor Text: Toxic link metninin özellikle eczane ve ilaç anahtar kelimelerinin sitene işaret etmesi, Google’a spam işareti veya saldırıya uğramış bir site izlenimi verebilir.

Her iki durumda da, sitenin sıralaması zarar görebilir.

202) Bağlantıların Ani Yüselişi: Bir 2013 tarihli Google Patenti, Google’ ın bir sayfaya bağlantı akışının yasal olup olmadığını nasıl belirleyebileceğini bizlere gösterdi.

Bu doğal olmayan hızlı akış linklerin ve websitenin otoritesini düşürebilir.

203) Basın Bültenlerinden Bağlantılar: Makale dizinleri ve basın bültenlerinden gelen bir çok bağlantı Google’ın gözünde spam sayılabilir çünkü link almak çok kolaydır ve milyonlarca kere spam faaliyetler için kullanılmıştır.

204) Manuel Faaliyetler: Bunların bir kaç türü vardır, ancak çoğu siyah şapka backlink alımı ile ilgilidir, eğer siteye giren kullanıcıya yarar sağlıyorsa olumludur, geri kalanın tamamına olumsuz gözüyle bakabilirsin.

205) Satış Bağlantıları: E-ticaret sitelerinde satış bağlantılarını linklemeler aracılığı ile yaymak ve Google tarafından fark edilmek arama görünürlüğünüze ciddi zararlar verebilir.

206) Google Sandbox: Birden fazla bağlantı akışına konu olan yeni siteler bazen arama görünürlüğünü geçici olarak sınırlayan Google Sandbox’ a yerleştirilir.

Bu sebeple sitelerin yaşına göre backlink çalışmaları yararlı yada zararlı olabilir.

207) Google Dans: Google Dance sıralamalarını geçici olarak indirip kaldırabilir.

Bir Google Patentine göre, bu bir sitenin algoritma ile oynamaya çalışıp çalışmadığını belirlemeleri için iyi bir yol olabilir.

208) Disavow Aracı: Linkleri Reddetme Aracı negatif SEO kurbanı siteler için manuel veya algoritmik cezaları kaldırabilir.

Yanlış giden şeyleri düzeltmede bir numaralı SEO kriterlerine aykırı işleri toparlama aracıdır.

209) Yeniden Değerlendirme Talebi: Başarılı bir yeniden değerlendirme talebi, Google cezalarını kaldırabilir.

210) Geçici Bağlantılar: Google, spam bağlantıları oluşturan ve hızla kaldıran kişileri de yakalar.

Ayrıca geçici bağlantı şeması olarak da bilinen bu siyah şapka strateji müşterilerin gözünü boyamak isteyen merdiven altı SEO ajanslarının bir stratejisi olarak sıkça kullanılır, sonuç büyük sıralama düşüşleridir.

Bu gibi spam işleri SEO kriterlerin arasına koymayın.

Web sitenizin Google gibi arama motorlarında üst sıralarda çıkmasını mı istiyorsunuz? Bu işi profesyonel SEO ajansına bırakın!

SEO Hizmeti

Sonuç

Bu oldukça uzun listede özetlemek gerekirse, 2019’ daki en önemli Google SEO kriterlerinin başlıkları aşağıdaki gibidir, bu 210 maddenin her biri Google ve diğer arama motorlarında iyi bir performans elde etmek için oldukça önemlidir.

Bu listede Google’ın SEO kriterleri açıklamalarının yanında sektöre uzun zaman emek vermiş kişilerinde kriterlerine ve görüşlerine yer verdik.

Kısaca bir daha göz atmamız gerekirse SEO kriterleri sırasıyla şunlardı;

  • Domain Seviyesi SEO Kriterleri
  • On-Page(Sayfa içi) Seviye SEO Kriterleri
  • Site Seviyesi SEO Kriterleri
  • Backlink/Dış Bağlantılar Seviyesi SEO Kriterleri
  • Kullanıcı Etkileşimi Seviyesi SEO Kriterleri
  • Özel Google Algoritma Kuralları
  • Marka Sinyalleri Seviyesinde SEO Kriterleri
  • Site içi Spam SEO Kriterleri
  • Site Dışı Spam SEO Kriterleri

Şimdi sizden de bir yorum almak istiyorum;

Bu listede ki hangi Google ve diğer arama motorları için önemli SEO kriterlerini yeni mi öğrendin?

Ya da belki uzun zamandır üzerinde durduğunuz ve çok olumlu etki aldığınız senin için önemli ve özel SEO kriterlerin vardır, lütfen bunu da bizimle yorumunuzda paylaşın.

Eğer bu makaleyi beğeniysen bize bir iyilik yapabilir, bu kriterleri arkadaşlarınızla Facebook ve Twitter üzerinde paylaşabilirsin.

18 Yorum
  • Hasan Küçükoğlu User Avatar Hasan Küçükoğlu

    teşekkürler başarılı bir yazı dili çok beğendim..

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Çok teşekkürler Hasan bey, beğenmenize çok sevindik.

  • Davut Hoşsöz User Avatar Davut Hoşsöz

    elinize saglık

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Çok teşekkür Ederiz Davut bey 🙂

  • Ahmet Özcan User Avatar Ahmet Özcan

    ÇOK KEYİFLİYDİ, TEŞEKKÜR EDERİM

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Selamlar Ahmet, beğenmene sevindim.

  • Mehmet Mehmet User Avatar Mehmet Mehmet

    Güzel yazıydı yararlı oldu çok güzel

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Teşekkürler Mehmet bey 🙂 işinize yaradıysa ne mutlu bize

  • Doğuhan Kuccuri User Avatar Doğuhan Kuccuri

    maddeler iyi lakin daha detaya inmeniz lazım.

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Selamlar Doğuhan, Bu makaleyi güncelleyeceğiz tabi ki.

      Önerin için teşekkür ederiz, SEO hakkında daha detaylı bilgi için SEO blogumuzu okuyabilirsin. 🙂

  • Sadullah Nohutçu User Avatar Sadullah Nohutçu

    google seo kriterleri konusunda yazılmış güzel makale, yalnız bir çok madde tekrar ediyor. isterseniz bir göz atın.

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Selam Sadullah, makaleyi tekrar gözden geçireceğim, hiç merak etme. 🙂

  • Ahmet User Avatar Ahmet

    Çok güzel makale, elinize saglık

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Beğenmene sevindim, umarım işini görmüştür.

  • AliOsman User Avatar AliOsman

    Bir çok maddenin aslında kendini tekrar ettiğini görüyoruz. Acelecilik en büyük spam nedeni, net. Kullanıcı davranışlarına yönelik davranmak gerekiyor. Onda oldu, bende neden olmuyor? kopyacılıgı maalesef en büyük engellerimiz arasında.

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Haklısınız Ali Osman bey 🙂

  • Şükrü Çakır User Avatar Şükrü Çakır

    merhaba sizinle seo çalışması yapmak isterim.Evden eve taşımacılık ve temizlikte faaliyet göstermekteyiz.

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Selamlar Şükrü bey, teklif al formunu doldurabilirsiniz. İşiniz için en iyi çözümü oluşturup size dönüş yapacağız.

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.