Google tarafından geliştirilen Linux tabanlı bir işletim sistemi olan Google Chrome OS hakkında merak edilen tüm soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
Arama motoru konusunda dünya devi olan Google her geçen gün büyüyen bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır. Geliştirdiği birçok eklenti ve özellikler ile internet dünyasını tamamen kendine çekmeyi başarmaktadır. İnsanlar tarafından çok sevilen Google artık internet ile ilgili her alanda yenilikleriyle kullanıcıları mutlu etmektedir.
Günümüzde insanlar artık neredeyse tüm vakitlerini internet ile geçirmektedirler. İnternet erişimi olmadığı durumlarda inanın insanlar ne yapacağını bilemez duruma gelmiştir. Bu kadar çok internet bağımlısı olmamızın sebebi mobil internet ve kablosuz ağ teknolojilerinin artması ile birlikte her yerden ulaşım sağlanabilir duruma gelmiş olmasıdır. Mobil ağ ile birlikte akıllı cep telefonlarının da her yaştan insanlar tarafından kullanılması ile birlikte yazılım firmaları bu büyük potansiyelden kendi üzerlerine düşen payı almak için çalışırlar.
Bu durumdan yararlanan en büyük pazar payına sahip olan ise Google’ dır. Vaktinin çoğunu internet üzerinden işlemler yaparak geçirenler ve internet uygulamaları ile uzun süre çalışanlar için Google Chrome OS işletim sistemi geliştirildi. Güvenli internet ve kolay kullanım isteyenler tarafından çokça tercih edilmesi beklenen bu sistem Linux tabanlı işletim sistemine sahiptir. Android işletim sistemi üreticileri ile birlikte geliştirilen bu işletim sistemi 2009 yılında Google tarafından Chromebook’ larda kullanılacağı duyuruldu.
Google Chrome OS Nasıl Çalışır?
Birçok insanın sahip olduğu bilgisayarların yerlerini zamanla sırasıyla tabletler, notebooklar, ultrabooklar ve netbooklar almaya başladılar. İnsanların kullanım amaçlarına göre ve ihtiyaçlarına göre tasarlanan bu cihazlarda internet kullanımı ve her yere rahatlıkla taşınabilirlik dikkate alınmakta.
Artık günümüzde insanlar birçok işlemlerini internet ve internet tabanlı uygulamalardan yapar oldular. Bu nedenle internet erişimi bu cihazları kullananlar için son derece önemlidir.
Google şirketi her geçen gün büyüyen bir yapıya sahiptir. Geliştirdiği birçok teknoloji ile birlikte kullanıcıların yüzünü güldürmektedir. Google son projelerinden birisi de netbooklara olan yoğun ilgiden etkilenerek ürettikleri Chromebooklardır. 2011 yılında üretimini tamamlayıp mağazalarda satışa başlanılan bu cihazlarda tamamen web uygulamaları ve web tarayıcısı ile internet üzerinden işlemler yapmak amaçlı üretilmiştir.
Google tarafından geliştirilen chromebooklarda yine Google ve Android işletim sistemleri geliştiricilerin birlikte geliştirdikleri Google Chrome OS işletim sistemi kullanılmaktadır.
Google Chrome OS İşletim Sisteminin Özellikleri Nelerdir?
Son zamanlarda Google arama motorlarında en çok araştırılan konulardan birisi olan bu işletim sistemi hakkında merak edilen tüm soruların cevaplarını yazımız detaylarında bulacaksınız. Öncelikle bu işletim sisteminde herhangi bir program yükleme gibi durumlar yok. Hele ben bilgisayarıma oyun yükleyeyim diyorsanız bu işletim sistemi hiç de size göre değil.
Tamamen internet ile çalışma yapanlar için tasarlanmış bir sistem olduğu unutulmamalıdır. Piyasada bulunan netbook ve ultrabooklara göre daha hafif ve daha hızlı çalışan bir chromebooklarda kullanılan bir işletim sistemidir. Eğer internet erişiminiz yok ise bu sistemin kurulu olduğu chromebooklarda hiçbir işlem yapamazsınız.
Google Chrome OS işletimi sistemi kurulu bu cihazlarda tek bir program vardır ve oda Google Chrome internet tarayıcısıdır. Aklınızda şöyle canlandırabilirsiniz bilgisayarınızı açtınız ve karşınıza sadece Google chrome sayfası açılıyor bunun dışında ekranınızda hiçbir işlem yapamıyorsunuz. Sadece internete girebiliyor ve sadece Google uygulamaları olan eklentileri kullanabiliyorsunuz. Yani her bilgisayar kullanıcısına hitap eden bir sistem değil. Daha çok ofis çalışanlarına yönelik işlerini internet üzerinden ve web uygulamalarından yapanların kullanabileceği bir sistem olarak bilinmektedir.
Google Chrome OS ekranında bir masaüstü bulunmakta fakat buraya program yükleyemiyor herhangi bir dosya yükleyemiyor sadece masaüstüne bakabileceğiniz bir sistem. Ayrıca durum çubuğu bulunan bu sistemde favori uygulamalarınızı görebilirsiniz.
Dilerseniz saate bakabilir ve wi-fi bağlantı hızınızı kontrol edebilirsiniz. Zaten bu teknolojinin en büyük özelliği de bu kadar basit ve kullanışlı bir ara yüzü bulunmasıdır. Fakat unutmamanız gereken bir durum da şudur ki diğer cihazlarda yaşadığınız donma, takılma, yavaşlık, gereksiz dosya kalabalığı yüzünden sistemin durması gibi durumlarla bu sistemde hiçbir zaman karşılaşmazsınız.
Google Chrome OS Nasıl Kurulur?
Google Chrome OS işletim sistemi Google tarafından geliştirilen ve satışı yapılan Chromebooklarda Kurulu olarak gelen bir sistemdir. Birçok teknoloji meraklısı bilgisayarlarına nasıl bu işletim sistemini kuracaklarını öğrenmek istiyorlar. Fakat bu konuda maalesef sizlere güzel bilgiler veremeyeceğim. Bahsetmiş olduğumuz Google Chrome OS işletim sistemini kendi bilgisayarlarınıza kurmanız şuan mümkün değil.
Sadece Chromebook sahibi olanların kullanabileceği bir işletim sistemidir. Siz de bu cihazlardan satın alırsanız bu deneyimi yaşayabilirsiniz. İnternet aramalarında ilgili işletim sisteminin nasıl kurulacağı nasıl bilgisayarlara indirileceği çok fazla araştırma yapılınca bundan faydalanmak isteyen zeki bir işletme bu sisteme çok yakın bir alternatif sistem geliştirdi. Tüm bilgisayarlara kurulabilen bu sistem neverware firması tarafından geliştirildi ve adına Chromium OS ismi verildi.
Chromium OS birçok kullanıcı tarafından bilgisayarlarına ücretsiz indirilerek kurulan bir sistemdir. Fakat Google tarafından geliştirilen Google Chrome OS işletim sistemi ile kesinlikle karıştırılmaması gerekmektedir. İkisi birbirinden farklı firmalar tarafından geliştirilmiş olup farklı özellikleri bulunan sistemlerdir.
İlerleyen zaman neyi gösterir bilinmez fakat şuan için Chromebook cihaz sahibi olanlar dışında hiçbir cihaza bu işletim sistemini kuramazsınız kullanamazsınız. Belki kullanıcıların yoğun talebi olursa Google bu konuda bir değişiklik yapabilir.
Google Chrome OS İşletim Sistemine Genel Bakış
2008 yılında piyasaya çıkan Google Chrome web tarayıcısının bu denli kullanılacağı ve ileride aynı isimde bir işletim sistemi geliştirileceği kimsenin aklına gelmezdi. Fakat dünya üzerinde internet kullanımı yapan insanların yüzde 70lik kısmı web tarayıcı olarak Google Chrome kullanmaktadır.
İnsanlar tarafından çok fazla sevilmesi ve kullanılması ile birlikte Google kendi tasarımı olan netbook tarzı Chromebookları geliştirdi ve üzerinde kurulu olarak Google Chrome OS işletim sistemini entegre ederek kullanıcıların beğenisine sundu. Yapılan araştırmalara göre Windows, Android ve Apple işletim sistemleri ile rekabet edebileceği ön görülmektedir.
Piyasaya ilk çıktığı dönemlerde sadece internet erişimi sağlandığı durumlarda çalışacağı belirtilen bu işletim sisteminde çevrimdışı çalışma özelliği olan uygulamalar da düzenleme yapıldı. Yapılan geliştirme çalışmaları sonucu yayınlanan güncellemeler ile birlikte işletim sistemi artık çevrimdışı çalışma desteği de sağlamaktadır.
Örnek verecek olursak internet bağlantınız olmadığı yerlerde Google Docs ile dosyalarınızda çalışabilirsiniz ve internete erişim sağladığınız an dosyalarınız eşitleme yapabilir durumda olursunuz. Ayrıca Gmail de birçok özelliğini internet erişimi olmadan da kullanmanıza izin veriyor.
Google Chrome OS en büyük özelliklerinden birisi de çok kapsamlı olmaması ve program kullanımına izin vermemesi sebebiyle virüslere karşı son derece güvenli bir işletim sistemidir. Dâhili bir virüs koruması bulunan bu işletim sistemi sürekli olarak kendini Google üzerinden güncellediği için korsan yazılımlara ve Trojan virüslerine karşı son derece korunaklı bir yapıdadır.
Eksilerinden bahsetmek gerekirsek pdf dosyalarını açmakta sorunlar yaşandığı, flv ve ac3 gibi medya türlerini açmaması, Skype ve Microsoft ofise programlarını çalıştırmaması gibi örnek verilebilir.