“Flat UI Design ya da diğer adı ile Flat Tasarım ile kullanılacak en iyi yazı tipi nedir?”
Düz tasarım/ Flat tasarım söz konusu olduğunda bu büyük bir soru gibi görünüyor.
Flat UI stil, kullanılabilirlik ve netlik sunmak için renklere, tipografiye, basit şekillere odaklanır, basit ancak benzersiz yazı tipleriyle iyi çalışır.
Yaygın yazı tipleri düz UI tasarımında iyi çalışırken, daha benzersiz ve çekici bir şey tercih etmen gerekir. Web siteni öne çıkarmak istiyorsan, olağanüstü bir yazı tipi projen için bir kimlik oluşturmana yardımcı olacaktır.
Flat Tasarımında, kalın, basit ve düz bir şekilde keskin, yetenekli ve düz yazı tiplerine sahip olmak çok önemlidir.
Ama belki de hangi yazı tipini kullanman gerektiğine dalmadan önce Flat Tasarım nedir kısaca bakmamız gerekiyor.
Geçmişte, web tasarımcıları , ziyaretçilerini büyüleyen sözleri gösterişli çizimler ve animasyonlarla paketleyerek yeteneklerini ve tasarım portföylerini göstermeye özellikle odaklandılar . Ardından, sahte gerçekçi dokular, alt gölgeler ve gerçek nesne özellikleri ile ekrana gerçek hayat getirmeye çalışan skeuomorfik tasarıma doğru bir geçiş geldi.
Bu, daha basit, klasik bir dijital estetik lehine tüm bu ‘yapay’ tasarım tekniklerine karşı çıkan düz tasarıma yol açtı. Ve bu kullanıcı merkezli web tasarım stili yıllardır var olsa da, her zamanki gibi alakalı ve popüler. Dolayısıyla, bu kılavuzla ilgili her şeyin ne olduğundan emin değilseniz, sadece ihtiyacınız olan şey olabilir …
Bugün, “düz tasarım” terimi, grafiklere, ortak üslup özelliklerine sahip çok sayıda amaç ve görev için uygulanmaktadır. Düz tasarım, geniş ve çeşitli ifadesini dijital sanatta bulan ve görsel anlatım araçlarının minimalist ve özlü kullanımı ile ünlüdür. Günümüzde bu terim, bu tasarım yaklaşımının temeli olarak alınan harmonik sadeliğinden dolayı “zengin tasarım” ın tersi olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Aslında bu yönün ismine ilham veren en önemli özellik, son derece gerçekçi ve ayrıntılı skeuomorfik görüntülerin tersi olarak düz 2 boyutlu görsel ayrıntıları uygulamaktır. Düz tasarım, son birkaç yıldır aktif olarak web ve mobil arayüzler için dijital tasarım alanında en geniş ve en çeşitli uygulamayı bulan grafik tasarım alanlarını kapsıyor.
Düz tasarım, kullanılabilirliği vurgulayan minimalist bir tasarım yaklaşımıdır. Temiz, açık alan, keskin kenarlar, parlak renkler ve iki boyutlu çizimler içerir.
Microsoft, bu tasarım stilini, bazıları tarafından Apple’ın iOS arayüzü ile başlattığı popüler skeuomorfik tasarıma karşı bir tepki olarak görülen arayüzüne ilk uygulayanlardan biriydi. Takvim gibi gerçek hayattaki bir nesneyi küçük gerçekçi bir resme dönüştürmek yerine, düz tasarımın savunucuları basit, simge benzeri görüntülerle uygulamaları tanımlar.
Bu, gerçek yaşamın yönlerini bir arayüze taşımaktan ziyade, teknoloji ile dokunsal nesneler arasındaki açık bir ayrımı göstermektedir.
İlgili Haber
Düz tasarımda, süs öğeleri gereksiz dağınıklık olarak görülür. Bir özellik herhangi bir işlevsel amaca hizmet etmiyorsa, kullanıcı deneyiminden bir oyalamadır. Düz tasarımın minimalist doğasının nedeni budur.
Ancak, gösterişli bir tasarıma sahip olmaması, bu tarzın sıkıcı olduğu anlamına gelmez. Parlak, zıt renkler, illüstrasyonları ve düğmeleri arka planlardan çıkarır, kolayca dikkat çeker ve kullanıcının gözüne rehberlik eder. Minimalist görüntülerin amacı düz tasarımın işlevsel karakterine de katkıda bulunur.
Basit görüntüler, mesajları ayrıntılı resimlerden daha hızlı iletir. Simgeler gibi görüntüler, herkesin kolayca anlayabilmesi için evrensel eylemleri veya amaçları gösterebilir.
Düz tasarım, fonksiyonel bir araç olarak tasarımın temellerine geri döner. Bir web sitesi, neye benzediğinin aksine, ne kadar iyi çalıştığına göre tasarlanır ve değerlendirilir.
Bu ham işlevsellik, bir sitenin odağını kullanıcı deneyimine odaklamaya zorlar, bu nedenle bu tasarım stilini başarıyla kullanan web sitelerinin kullanıcı dostu olarak olumlu geribildirim alması muhtemeldir.
Etkili bir düz alan tasarlamak için, tüm tasarım öğeleri bu basitlik fikrine odaklanmalıdır. Düz, canlı renkler, açıklama detayı yerine onları ayırmak için gereken vurguyu verir; sans-serif tipografi, resimlere temiz ve keskin bir destek sağlar; metin kısa ve özdür; Düğmeler ve bağlantılar gibi UI öğeleri açık ve belirgindir.
Düz tasarım, modern baskı tasarımının trendlerini de etkileyen dijital tasarımdaki popülaritesini ve çeşitliliğini belirleyen bir dizi faydaya sahiptir. Bunların en önemlileri arasında şunu söyleyebiliriz:
Yukarıda bahsedilenlerin hepsiyle birlikte, düz tasarım yaratıcı arama ve stilistik kavramlar için geniş bir alan sağlar.
Bunun için ayrı bir başlık açmamız gerekir.
Flat Tasarım nasıl varsa tam da onun karşına gelen başka bir tasarım çeşidi daha vardır.
Material Tasarım.
Her iki Tasarım stili de oldukça popülerdir. Biri Google tarafından daha çok seviliyor. Diğeri zaman ve trendlerle daha da popüler hale geliyor.
Material Tasarımı, Google’dan markalı ancak açık kaynaklı bir tasarım sistemidir. Materyal Tasarımı, bu Skeumorphism’in bir kısmını tasarım arayüzlerine geri getirmek istedi ve bunu yaptı. Malzeme Tasarımının tüm bileşenlerinde Gölgeler ve Degradeler kullanılmıştır.
Materyal Tasarımı’nın kullanılmasının temel nedenlerinden biri, tamamen dijital / web arayüzlerinde yeni olan insanların kullanılabilirliğini ve aşinalıklarını arttırmaktı. Düz Tasarım, tamamen Skeumorphic Tasarımlardan geçiş yapan insanlar için bir sorun değildi, çünkü insanlar nereye tıklayacaklarını, gideceklerini…
Ancak, dijital arayüzlere tamamen yeni olan insanlar için, Düz Tasarım da işe yaramadı, çünkü hangi öğelerin tıklanabilir ve başka problemleri olduğuna dair bir belirti yoktu.
Aynı zamanda gerçek dünyayı taklit etmeye çalışır, ancak açıkça kopyalamak yerine daha basit ve onurlu bir şekilde. Gerçekçilik, her bir bileşenin nasıl çalıştığı konusunda kullanıcıya gösterdiği bir noktaya vardır.
Peki bu iki farklı tasarım çeşidinin birbirlerinden farklılıkları neler?
Hemen noktaya geleceğim. Flat ve Material Tasarım arasındaki farkları senin için sıraladım:
• Material Tasarımı hafif skeuomorfik veya üç boyutlu özelliklere sahipken, Flat Tasarım da herhangi bir özellik yoktur.
• Material Tasarımı, Flat Tasarım göre daha yüksek reaktif / geri besleme yanıtı vererek etkileşime daha fazla yardımcı olur.
• Flat Tasarım herhangi bir degrade / gölge eklenmezken Material Tasarım bunları derinlik hissi yaratmak için kullanır.
• Material Tasarımı Z-Eksenini kullanır, ancak Flat Tasarımı bunu kullanmaz.
• Material Tasarımı, kullanıcılara ekranda tam olarak neler olduğunu göstermek için Animasyon kullanır. Ayrıca görsel ipuçları verir.
• Material Tasarımı, sayfa yükleme hızlarında biraz daha ağır iken Flat Tasarım nispeten daha hızlıdır.
İkisi arasındaki bir diğer önemli fark, Material Tasarım, Google tarafından iyi belgelendirilmiş ve açık yönergeleri olmasıdır. Nasıl kullanılabileceğini ve ilkelerini açıkça belirtir. Google, yapılan her değişiklikten sonra bu dokümanı güncel tutuyor. Ancak Flat Tasarım için tek bir yönetim örgütü yoktur. Bu, bir dizi tasarımcı ve şirketin minimalist tasarım yaklaşımına verilen bir isimdir.
İlgili Haber
Open Sans, temiz ve modern bir sans-serif yazı tipidir. Açık formlar ve samimi görünüm ile tasarlanmıştır. Baskı, web ve mobil arayüzler için optimize edilmiştir.
Google Font’ları içinde en çok tercih edilen yazı tipidir. Beraberinde 10 farklı tip ile birlikte gelir.
897 karakterden oluşmuş font kümesidir. Open sans font baskı, web ve mobil arayüzleri için iyileştirilmiş ve mükemmel okunabilirlik özellikleri sahiptir. Web sitelerin de font face özelliği ile siteye gömülerek çok yaygın biçimde kullanılır.
Kalın font formu sayesinde haber siteleri banner tasarımlarında kesinlikle tercih edebileceğin bir yazı tipidir.
Bu arada e-posta bültenimize üye olmadıysan üye olabilirsin, en yeni makaleler geldikçe seni haberdar ediyor olacağım.
[newsletter_signup_form id=4]Rale way zarif, aynı zamanda 9 ağırlık ailesine genişletilen bir ekran sans-serif yazı biçimidir: ince, ekstra ışık, hafif, düzenli, cesur …
Matt McInerney tarafından tek bir ince ağırlık olarak tasarlanan 2012 yılında Pablo Impallari ve Rodrigo Fuenzalida tarafından 9 ağırlık ailesine ve Igino Marini tarafından iKerned’e genişletildi.
Raleway aynı zamanda kardeş bir font ailesine de sahiptir: Raleway Dots
Lato yazı tipi bir sans serif yazı tipi ailesidir. Beş farklı şekilden oluşur: 100, 300, 400, 700, 900 artı karşılık gelen italik. Lato, kullanıcılara sıcaklık, kararlılık ve sıkılık hissi verir.
Montserrat, Buenos Aires’in tarihi bir semtinde bulunan tabeladan esinlenerek web için yeni bir libre sans metin yazı biçimidir. Bun fontun iki yazı tipi varyantı vardır:
Bu bir sans serif yazı ailesine ait fonttur.
Bu fontu tanımak istersen aşağıdan bir göz atabilirsin:
Source Sans Pro, cömert genişlikte tasarlanmış sans serif yazı tipidir. Kısa ana harfleri, daha uzun uzatmalı küçük harflerle birleştirildiğinde, daha uzun metin pasajlarında daha hoş bir okuma dokusu oluşturur.
Bu, hassas çevreler tarafından oluşturulan açık, doğal bir yazı tipi ve okunabilir sans serif yazı tipidir.
Bu yazı tipi, 500’den fazla glif içeren çok çeşitli dilleri destekler. Yeni sürüm ayrıca bağlamsal alternatifler, kesirler, orantılı ve tablo şeklinde şekiller gibi daha fazla OpenType özelliğine sahiptir …
Herhangi bir ekran ve metin kullanımı için çok uygun, düşük kontrastlı, geometrik, okunaklı sans serif yazı tipidir.
Biraz dikey bir eğilime, daha küçük bir metin boyutunda daha açık hale getiren daha yüksek bir x yüksekliğine sahip bir font ailesidir.
Libre Baskerville, gövde metni (genellikle 16 piksel) için optimize edilmiş bir web fontudur. Amerikan Tipi Kurucu Baskerville’e dayanıyor, ancak daha uzun bir x yüksekliği, daha geniş sayaçları ve biraz daha az kontrastı var, bu da ekranda okumak için iyi çalışmasını sağlıyor.
Quattrocento Sans, klasik, zarif ve ayrık bir yazı tipidir. Sıcak, okunabilir ve müdahaleci değildir.
Dense, çok yönlü, zarif, geometrik ve kompakt sans-serif yazı tipidir. Şimdiye kadar üç farklı tipe sahiptir: ince, düzenli ve cesur.
İki satırlı geometrik sans serif yazı tipi olup, büyük metin veya başlıklar için göz alıcı bir seçimdir.
4 farklı tipte (ve italik olarak), 8 fontlu Klinic Slab ailesi bugüne kadarki en kapsamlı sürümlerinden biridir. Çağdaş, çok yönlü bir Slab Serif olan Klinic, kişiliği ve işlevselliği bir araya getiren bir çalışmadır.
İnce, hafif düz yazı tipidir. Başka fontlar ile birlikte kullanılabilirdir.
İtalik, Kalın İtalik, Düzenli ve Kalın ile 4 stil büyük düz tipe sahip olan bir yazı fontudur.
4 stilde gelen Muli, İtalik, Hafif İtalik, Düzenli ve Hafif Vernon Adams’tan inanılmaz düz yazı tipi olarak sunulmuştur.
Bu yazı tipini yaratma fikri, özellikle başlıklandırma için geometrik, zarif ve eski bir vintage yapmaktı. Rudolf Koch’un Kabel’i (1927), Rudolf Wolf’un Memphis’i (1930), Paul Renner’ın Futura’sından (1927) esinlenerek oluşturulmuştur.
Josefin Slab aslında Sans halinden sonra tasarlansa da ilk olarak tasarlanması düşünülmüştü. 1930’ların geometrik yazı şekillerinden esinlenerek tasarlanan Josefin Slab, yazı fontunun Sans hali gibi Kabel ve Memphis ile bir birliktelik oluşturulacak şekilde tasarlanmıştır.
“De la fuente” aslında küçük harflerde bir serif, ductus içinde el yazılan fontlar bir dokunuş ile modern bir başlık amaçlı yazı tipi ile yepyeni bir sans-serif yazı tipi, Gotik kanal ve izleme botu hümanizm tarzı tüm sansserif bir görünüme sahiptir. Futura’nın geometrisinden ve Trebuchet, Helvetica, Univers, Gotham veya Avantgarde gibi yazı tiplerinden esinlenmiştir.
Bu fantastik geometrik ve modern yazı tipleri Madrid, İspanya’dan Ion Lucin tarafından tasarlandı.
Moderne Sans, Marius Kempken tarafından tasarlanan ücretsiz bir sans-serif yazı tipidir. Moderne Sans 1920’lerin tipografisinden esinlenilmiş ücretsiz bir yazı tipidir. Bu Yazı Tipi büyük harflere dayanmaktadır, ancak küçük harfleri, sayıları ve bazı alternatif harfleri de oluşturabilirsin.
Motorless, iyi, enkaz bahçeleri, yağ ve kirden esinlenilmiş üç stil ekran yazı tipidir. Motorless yazı tipi tip olarak cılız ve kusurludur.
Bebas Neue, Ryoichi Tsunekawa’nın orijinal Bebas Neue yazı tipini temel alan bir sans serif yazı tipi ailesidir. Popülerliği oldukça fazladır ve “ücretsiz fontların Helveticası” oldu. Artık ailenin Fontfabric Type Foundry tarafından eklenen dört yeni üyesi var: İnce, Hafif, Kitap ve Düzenli.
Elbette daha önce özellikle Sosyal medya görseli yapıyorsan Bebas Neue kesinlikle kullandığın bir yazı tipidir.
İlgili Haber
Anke geometrik, basit ama okunaklı bir Sans Serif yazı tipidir. İlk deneysel olmayan tipim için, projelerim için ciddi ama her zaman havalı bir yazı tipinin gerekliliği anlayışı anlamına geliyordu, Futura arasında bir tür küre biçiminde yapıya sahip bir şey aklımda resmedildi.
Ice Cream Sandwich sürümünden bu yana, Roboto Android’de standart yazı tipi olmuştur. Froyo’dan bu yana, Noto, Android’de Roboto tarafından kapsanmayan tüm diller için standart yazı tipi olmuştur. Noto ayrıca Chrome OS’deki tüm diller için standart yazı tipidir.
Fénix, ekran ve uzun metinler için tasarlanmış bir serif yazı tipidir. Bu yazı tipinin temelleri kaligrafiye dayanıyor, güçlü serifler ve kaba vuruşlarla destekleniyor. Oranları yükseklik ve genişlikte yer kazanmaya çalışır. Fénix büyük boyutlarda zariftir ve aynı zamanda okunabilir, küçük boyutlarda çok sayıda ritim vardır.
Fontfabric Type Foundry’den Nexa Rust, Sans, Slab, Script, Handmade ve Extras font alt ailelerinden oluşan çok yönlü bir font sistemidir.Bu alt ailelerin her birinde karakteristik sıcak, pürüzlü bir görünüme ve birkaç derece doygunluğa sahiptir.
Marta. Eklektik, kazara sahip olduğu serifs kenarlı bir yazı tipidir. 3 farklı seçenek ile birlikte gelir: normal, bold ve italik.
Varela, birçok harika yazı tipinin stillerini harmanlayan modern bir sans-serif yazı tipidir. Benzersizliği, “a, c, e, g, s” gibi küçük harfler ve “C, G, J, S” gibi büyük harfler üzerindeki dikey kesimlerden kaynaklanır.
Exo, zarif bir tasarımı korurken teknolojik ve fütüristik bir his vermeye çalışan çağdaş bir geometrik sans serif yazı tipidir. Exo’nun çok yönlü bir yazı tipi olması gerekiyordu, bu yüzden her biri gerçek bir italik versiyona sahip 9 tipe (web’de maksimum) sahip şekilde tasarlanmıştır. Ana görsellerde ana yazı tipi olarak harika bir yer ediniyor, aynı zamanda küçük ila orta boy metinler için de iyi çalışuyor.
Flat Tasarım kullanarak websiteleri ve tasarımlar yapmak günümüzde oldukça yaygın bir hale geldi.. Flat tasarıma kadar güncel kalmak, mesleğini gösterir, ancak süslemek için en uygun yazı tipini seçmek gerçekten kendi stilini ortaya koymana izin verir.
Gerçekten Flat Tasarımı kullanmalı mısın ve kullanırsan hangi yazı tipini tercih etmelisin? Diğerlerine göre daha iyi olan kesin bir cevap yoktur. Bu açıkça projene ve kullanıcılarına bağlıdır.
Kullanmaya karar verdiysen de hangisini kullanacağını yoruma yaz bekliyorum.
her tasarımcının okuması gerkeen bir yazı
Evet, kesinlikle! :)