FBA ile Amazon’da Satış Yapmak 2022

Oğuzhan KARAHAN Avatar Oğuzhan KARAHAN 27 Nisan 2023

FBA ile Amazon’da satış yapmak, gelir elde etmenin en popüler yollarından biri haline geldi.

Şuan Amazonda satış yapan 2 milyondan fazla satıcı var ve hemen hemen herkes kendi ürettiği veya toptan satın aldığı ürünleri Amazon’da satabilir.

Amazon’daki tüm satışların yaklaşık yarısı FBM yani üçüncü taraf satıcılardan geliyor ve Her 10,000 satıcıdan % 66’sından fazlası Amazon FBA kullanıyor.

Durum böyle olunca Amazon’da satış yapmak hakkında çok fazla soru duymaya başladım.

Bu nedenle bu makalem de Amazon’da satış yapmak ve Amazon FBA hakkında her açından detaylı bilgiler vererek aklınızdaki soruları cevaplamak istiyorum.

Hazırsanız, öğrenmeye başlayalım.

Amazon FBA Nedir?

amazon fba nedir?

Türkiyeden, Amerika’da ki Amazon’da satış yapmak için Amazon FBA hizmetinden yararlanabilirsin.

Amazon FBA, fulfillment by amazon kelimelerinin baş harflerinden oluşur ve Amazon deposuna gönderilen ürünlerin depolama, kargo, müşteri hizmetleri, iade gibi süreçlerinin Amazon tarafından organize edilmesi ve gerçekleştirilmesi anlamına gelir.

Satıcı tarafından Amazon deposuna gönderilen ürünler, bir müşteri sipariş verene kadar stoklanır.

Sipariş gelmesiyle birlikte amazon siparişi alır, paketler ve kargolar.

Ürünün teslim sürecini takip eder, 7/24 müşteri hizmetleri ile iade süreçleriyle de ilgilenir.

Tabi ki bütün bunların bir bedeli var, Amazon hem depolama ücretlerini hem de hizmet bedelini ürün satışından tahsil eder. Bununla birlikte, bu ücretler kargo maliyetlerini de içerir.

Kısa özet; Ürün amazon depolarına gönderilir, sipariş gelince Amazon gerisini halleder.

Amazon FBA Nasıl Çalışır?


Amazon FBA çalışma şekli oldukça basittir;

Ürünler Amazon deposuna gönderilir.

Amazonun ABD’de 100 milyon m2’den fazla depo alanı bulunuyor.
Satıcı Amazon’da satış yapmak isteyen satıcılar, bunu amazona ürünleriyle birlikte bildirdiğinde amazon ürünlerin gönderebileceği depoların adreslerini verir.

Amazon ürünleri düzenler ve stoklar.

Amazon ürünleri teslim aldıktan sonra stoklarına eklerler.
Ardından ürünler depolarda güvenle bekletilir. Depodaki herhangi bir şeyin zarar görmesi durumunda, Amazon satıcıya geri ödeme yapar.

Müşteri ürünü satın alır.

Amazon satıcı, için tüm işlemle ilgilenir. Ödemeyi alır ve stokları otomatik olarak günceller.

Amazon ürünü kargolar.

Amazon’un çalışanlarından biri veya robotları ürününü depodan alır, paketler ve müşteriye gönderir.

Amazon müşteri hizmetleri ve iade süreçleriyle ilgilenir.

Müşteri ürünü aldıktan sonra Amazon, üründen memnun olduklarından emin olmak için süreci takip eder. Müşteriden gelen herhangi bir iade veya soruyla ilgilenir, ürünler için müşterilerden gelen geri bildirimlere yanıt vermek ve işlem yapmak satıcıya bağlıdır.

Amazon müşteriden aldığı parayı satıcıya öder.

İki haftada bir, Amazon tüm satışları toplar, komisyon ve masrafları düşer ve kalan parayı doğrudan satıcının banka hesabına yatırır.

Gerçekten sistem basit ancak başarılı olmak için yapman gereken birkaç şey var.

FBA ile Amazon’da Satış Yapmak İçin Gerekenler


Ürün Araştırması

İstediğin her şeyi satabilirsin, ancak depolama ücretlerinin yüksek olmasını istemiyorsan, hızlı satılacak ürünleri seçmelisin.

jungle scout

Jungle scout

Stok Takibi

Ürünlerinin stokta kaldığından emin olmak için Amazon’daki stok durumunu düzenli olarak kontrol etmen gerekir.

Reklam

Zaten marka ürünler satıyorsan, bunu yapman gerekmeyebilir. Ancak kendi özel ürünlerini satıyorsan, müşterilerin ürünlerini bulması için reklam yapmalısın. Amazon’un kataloğunda 350 milyondan fazla ürün var, bu nedenle Amazon’da satış yapmak istiyorsan pazarlama faaliyetleri çok önemlidir.

Amazon FBA ile Satış Yapmanın 7 Avantajı


Amazon’da satış yapmak, işini büyütmenin ve ürünlerini daha fazla insanın satın alması için iyi bir seçenek. Amazon’un sadık bir müşteri ordusu var, bu da senin için satış avantajı anlamına geliyor.

FBA’nın en büyük faydalarından bazıları şunlardır:

Depolama ve Lojistik

Daha önce depolama, paketleme ve kargo süreçlerini yönettiysen, bunun oldukça zaman ve emek gerektiren bir iş olduğunu biliyorsundur. Daha yüksek satışlar, paketleme ve nakliye için daha fazla zaman harcanması veya daha fazla para harcanması anlamına gelir. FBA programı ile Amazon’da satış yapmak, uzmanlıklarından ve deneyimlerinden yararlanarak tüm süreci dış kaynak olarak kullanmanı sağlar.

İndirimli Nakliye Ücretleri

Amazon’un büyük nakliye şirketleriyle olan sözleşmeleri, onlara nakliye maliyetlerinde büyük indirimler sağlıyor. Ürünlerini Amazon’a gönderirken, bu indirimleri satıcı fiyatlarına eklenmiş şekilde aktarırlar. Müşteriler ayrıca, Amazon’daki ürünlerin birçoğunun ücretsiz nakliye olmasından da yararlanır.

Ayrıca Prime üyeler, tüm Amazon FBA ürünlerinde iki günlük ücretsiz kargo hakkına sahiptir, bu da daha Amazon’da satış yapmak için büyük bir teşviktir. Amazon’un yalnızca ABD’de 90 milyon prime abonesiyle 300 milyondan fazla aktif müşterisi var.

Özellikle Prime alıcılara sunulan ürünler, Amazon FBA hizmetinden yararlananlardır. Prime müşteriler Amazon’da diğer müşterilere göre daha fazla para harcıyor.

Bu diğer Amazon satıcılarından, Prime alıcılar sayesinde daha fazla para kazanabileceğiniz anlamına gelir.

İade Yönetimi

Amazon, ürünlerden memnun olmayan müşterilerden, iadeleri denetlemeye ve tüm idari yönlere kadar, senin için her şeyi halleder. Müşteri taleplerini yönetir, sevkiyat etiketlerini iade eder ve iade kargolarını organize eder.

Müşteri Hizmetleri

Amazon, iyi müşteri hizmeti sağlama konusunda ün sahibidir, telefon, yazışma ve e-posta yoluyla 7/24 müşterilere destek sunarlar. Bu, müşterinin işini kolaylaştırır ve omuzundan büyük bir iş yükü alır.

Sınırsız Depolama Alanı

FBA’yı kullanmak, ürünlerin için ne kadar depolama alanına ihtiyaç duyduğun konusunda endişelenmene gerek olmadığı anlamına gelir. Bir depo için para ödemek zorunda değilsin ya da hangi büyüklükte bir depoya ihtiyacın olduğunu düşünmene gerek yok.

Stok adetlerinde minimum sınır bulunmadığından, tek bir ürün bile amazon depolarına gönderebilirsin.

Ayrıca, stok performans puanları yüksek olan satıcılara yani ürünleri hızlı satan satıcılara amazon sınırsız depolama alanı sağlar.

Hızlı Teslimat

Amazon, tüm dünyada yüzlerce depoya sahiptir. Müşterilerin nerede olursa olsun, birkaç gün içinde güvenilir bir şekilde ürün teslim alabilirler. Bir sipariş verildiğinde Amazon, hangi tedarik merkezinin müşteriye en yakın olduğunu otomatik olarak belirler ve siparişlerini oradan gönderir.

Amazon Multi-Channel Fulfillment

FBA programı ile Amazon’da satış yapmak, sadece amazon’da satabileceğin anlamına gelmez. Multi-channel Fulfillment hizmeti ile, amazon üzerinden gelen siparişleri yönetmeye devam ederken, web siten ya da ebay gibi diğer kanallarda da ürün satmana olanak vardır.

FBA Shipping uygulamasını kullanarak süreci ücretsiz olarak otomatik hale getirebilirsin. Diğer mağazalardan gelen siparişler Amazon’a gönderilir. Ayrıca sipariş güncellemelerini ve kargo takip numaraları müşterilere gönderilir.

Amazon FBA ile Satış Yapmanın 7 Dezavantajı


Amazon inanılmaz bir satış platformu olmasına rağmen, dikkat etmen gereken birkaç dezavantaj var.

FBA Maliyeti

Fba programı ile Amazon’da satış yapmak bazen çok maliyetli olabilir. Amazon satışlardan hem depolama ücretlerini hem de hizmet bedellerini tahsil eder. Depolama ücretlerini en aza indirmek için ürünlerinin hızlı satılması gerekir. Amazon FBA ücretlerini ödedikten sonra hala kâr ediyor olman için kâr marjını iyi ayarlaman gerekir.

Depolama Ücretleri

Ürünlerin altı aydan fazla depolanmaz ise, depolama ücretleri çok da pahalı değildir, çünkü Amazon ürünlerin satılmasını ister, depolanmasını değil. Bu nedenle ürünlerin satılmıyorsa ödeme yapmanız gerekir. Stoklarının çok uzun süre kalması, çok yüksek depolama ücretleriyle karşılaşman demektir.

Yüksek İade Oranı

Kolay iade işlemine sahip olmanın en önemli tarafı, müşterilerin iade yapma ihtimalinin daha yüksek olmasıdır. Müşterilerden yüksek getiri oranları olabileceği gibi, daha fazla iade ve deneme satın alımları da olabilir.

Ürün Paketleme

Amazon, ürünlerini nasıl hazırlayacağın ve depoya göndereceğin konusunda katı kurallara sahiptir. Ürünler Amazon’un veritabanına doğru şekilde girilmeli, uygun şekilde etiketlenmeli ve ardından doğru depolara gönderilmelidir. İlk başladığınızda tüm detaylar zaman alabilir.

Stok Takibi

Hangi ürünlere sahip olduğunu, ne sipariş etmen gerektiğini ve ilk zamanlar neyin satılmadığını bilmek zor olabilir. Birden fazla kanalda satış yapıyorsan, stok değişikliklerini takip etmek özellikle zordur.

Vergiler

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki her eyaletin satış vergisi tahsilatı için farklı kurallar vardır. İşletmen sadece bir eyalette satış yapıyorsa işler daha kolay, ama Amazon hemen hemen her eyalette FBA merkezlerine sahip ve ürünleri depolar arasında sürekli olarak dağıtırlar.

Peki, yalnızca işletmenin bulunduğu eyalet için satış vergisi ödeyebilir misin, veya Amazon’un faaliyet gösterdiği her ülke için? Bunun için net bir cevap yok. Bazi danışmanlık şirketleri, farklı bölgeler için karmaşık vergi kurallarının otomatikleştirilmesine yardımcı olabilir.

Ürün Birleştirme (Commingling)

Amazon verimliliği artırmak için, ürünleri diğer alıcılardan gelen aynı ürünlerle birleştirme seçeneğini sunar, kabul edersen ürünlerini etiketlerken ve hazırlarken zaman kazanırsın.

Ancak bazı kötü satıcıların sahte veya hasar görmüş ürünler gönderdiği bilinmektedir. Olumsuz eleştiriler alan satıcılar oldu ve hatta bu nedenle Amazon’da satış yapmaları yasaklandı.

Amazon’da Satış Yapmak İçin 14 İpucu


Karlı ürünler bulmak için rakipleri araştırın.

Amazon’da en iyi satan ürünlere bakarak başlayın. İlk başta en çok satanlarla kafa kafaya gitmemek en iyisidir, ancak ne tür ürünlerin popüler olduğu hakkında bir fikir edinebilirsin.

Hangi ürünleri satacağın konusunda dikkatli olun.

Her zaman satış sıralamasını düşün, yüksek satışlı ürünler hızlı satar, ancak çok daha fazla rekabet vardır. Düşük satış rakamlı veya Amazon’da bulunmayan ürünler, uzun süreli depolama ücretlerine neden olabilir.

Ancak pek rekabet olmadığından, bu ürünleri satmak daha kolaydır. Satış sıralamasını biliyorsan, neyle karşı karşıya olduğunu bilirsin.

Buybox faktörünü göz önünde bulundurun.

Aynı listede onlarca satıcı varsa, buybox kazanmak zor olabilir. Farklı paketlenmiş yeni bir ürün oluşturarak bu sorunu çözebilirsin, Örneğin, bir masa oyununu ekstra bir zar poşeti ile birleştirip farklı bir liste oluşturabilirsin.

Bu, insanlar ürünü aradıklarında görünmeye devam eden farklı bir liste oluşturmana olanak sağlar.

Listeni tıklayan herkes senden satın alır, buybox sende olduğu için rekabet yok gibidir. Ayrıca, ilave bir ürün sunduğun için daha fazla fiyatlandırma yapabilirsin.

Küçük Başlayın

Başlamak için yüzlerce ürünün olması gerekmez, başlangıçta sadece birkaç ürün ekleyerek sistemi öğrenmeye çalış. Daha az ürünün olduğunda düzenli bir süreç oluşturmak çok daha kolaydır. Süreç gerçekleştiğinde, büyüdükçe ölçeklendirmek ve daha fazla ürün eklemek daha kolaydır.

Bir Marka Oluşturun

Amazon satıcılarının rekabetinden sıyrılmak istiyorsan, kendi markana ihtiyacın olacak.

Bu, hedef kitleni iyi anlamak, markanı nasıl konumlandıracağını bilmek ve tutarlı bir şekilde tasarlanmış ürün görselleri, başlıkları ve ürün açıklamaları oluşturmak anlamına gelir.

Amazon satışlarını tamamlamak için müşteri deneyimini kontrol ettiğin kendi e-ticaret siteni kurmak, marka oluşturmanın en iyi yoludur.

Ayrıca, marka kimliğinin ürün teslimatı sırasında göze çarpması için farklı ambalajlar kullanabilirsin.

Müşterileri e-posta listene kaydolmaya veya sosyal hesapları takip etmeye teşvik eden ambalajlar da iyi bir başlangıçtır.

Markanızı oluştururken logo konusunu es geçmeyin, eğer profesyonel bir destek gerekiyorsa logo tasarım hizmet sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Amazon SEO Uygulamalarını Kullanın

Amazon oldukça rekabetçi bir pazardır, bu nedenle ürünlerini ilk sıralara çıkarmak zor olabilir.

Ancak aynı Google’da olduğu gibi Amazon da, belirli bir ürün araması için hangi ürünleri göstereceğini belirleyen sıralama faktörlerine sahip bir arama motorudur.

İnsanların ürünlerini ararken hangi anahtar kelimeleri kullandığını araştırarak ve bu anahtar kelimeleri ürün listen boyunca kullanarak arama sonuçlarında daha yüksek sonuçlar elde edebilirsin.

Kaliteli Ürün Fotoğrafları Çekin

Amazon, ana ürün fotoğrafının beyaz arka plana karşı yalnızca ürünü göstermesi gerektiğini söyler, ancak toplamda sekiz adet fotoğraf ekleme hakkın vardır.

Resimlerin, bir müşterilerin ürünlerin hakkında ilk izlenimini oluşturur, bu nedenle iyi fotoğraflar kullanmaya dikkat etmelisin. Unutmayın, insanlar internetten sipariş verirken ürünlerini canlı olarak göremezler, bu nedenle fotoğraflarının mümkün olduğunca ayrıntılı olması gerekir.

Ürünün farklı açılardan çeşitli özelliklerinin ve boyutunun görünmesini sağlamalısın.

Ürün sayfalarını daha ilgi çekici hale getirmek için oluşturulmuş 360 derece görüntü ve videolar elde etmeyi düşünün.

Ürün Başlıklarınızı Optimize Edin

Amazon ürünlerinin ne kadar uzun ve ayrıntılı bir başlığa sahip olduğunu fark ettin mi? Bu, anahtar kelimeleri ürün başlığına doldurmaya çalışan satıcılar yüzünden oluyor.

Amazon, başlıklar için 250 karaktere izin verir, ancak bu 250 karakterin tümünü kullanmanın iyi bir fikir olduğu anlamına gelmez. Aslında, Amazon’un ürün listelerindeki aşırı uzun başlıkları sevmediği bilinmektedir.

Bu yüzden amaç, ana anahtar kelimenizi başlığa getirirken açıklayıcı olmasını sağlamaktır. Örnek biçim: Marka adı, ürün adı, renk veya boyut gibi önemli özellikler.

 Uygulamalı örnek: OXO Esnek 3 Parça Silikon Spatula Seti, Isıya Dayanıklı ve BPA içermez (Yeşil).

Madde Açıklamalarını Optimize Edin

Bir müşteri ürününe tıkladığında, aradıkları ilk şeylerden biri madde açıklamalardır.

Madde açıklama, müşterinin merak ettiği sorulara cevap veriyor veya ihtiyaç duyulan ayrıntıları içeriyorsa, satış yaptırma olasılığı vardır.

Bu nedenle, müşterilere bir satın alma kararı vermeleri için gereken tüm bilgileri verdiğinden emin olmalısın.

Sık sorulan soruları ele alın, ürününün avantajlarına odaklan ve önemli ürün ayrıntılarını eklemeye çalış.

Ayrıntılı Bir Ürün Açıklaması Oluşturun

Kapsamlı talimatlar yazın, daha fazla ürün fotoğrafı ekleyin, bazı videolar ekleyin ve marka hikayenizi anlatın. Müşterilerin, tam olarak ne aldıklarını ve ürününü kimden satın aldıklarını anlamalarını sağlayın.

Soruları Cevaplayın

Amazon’un önemli özelliklerinden biri soru-cevap bölümüdür. Bir müşteri ürünün hakkında, satın almış olsun veya olmasın bir soru sorabilir.

Çoğu satıcı, müşterilerin soru sormasını bekler, ancak başlangıç için bir arkadaşından, ürünün hakkında sıkça sorulan bir soruyu göndermesini isteyebilirsin. Ardından cevabı verirsin ve müşteriler ilgili ve iyi bir satıcı olduğunu düşünürler.

Feedback Alın

Bu listedeki en önemli şey budur, çünkü insanlar olumlu geri bildirimler gördüklerinde bir ürünü satın alma olasılığı daha yüksektir.

İnsanlar bir ürünle ilgili emin olamadıklarında, başkalarının ne yaptığını veya söylediğini görmek için geri bildirimlere bakarlar.

Amazon da satış yapmak istiyorsan, Feedbacklere önem vermelisin.

Doğru Yeniden Fiyatlandırma Programını Seçin

Amazon’da fiyatlar sürekli değişiyor, ve en düşük fiyat her zaman buybox kazanmasa da, ihtimali artırır. Amazon satıcılarının çoğu, fiyatlarını gün boyunca otomatik olarak değiştirmek için yeniden fiyatlama yazılımı kullanır.

Yalnızca bir ürünün varsa, manuel fiyatlandırma yapabilirsin.

Ancak işlemi otomatik hale getirirsen daha fazla satış yaptığını göreceksin.

Pek çok satıcı kurala dayalı fiyatlandırma kullanır, ancak bu çoğu zaman en düşük fiyata odaklıdır ve fiyatlar sonunda o kadar düşer ki hiç kar edemezsin.

Algoritmik fiyatlandırma programları daha ileri düzeydedir ve genellikle daha yüksek karlara yol açar.

Otomatik fiyatlandırma yazılımı önerisi: informed.co

AMS Kullanın

“Bu ürünle ilgili sponsor ürünler” bölümü, AMS ile oluşturulan reklamlardır.

Bu pazarlama aracı, ürünlerin için reklamlar oluşturmana ve bunları anahtar kelimelere veya benzer ürünlere dayalı olarak hedeflemene olanak sağlar. Ayrıca, reklamlarını optimize edebilmen için performans analizi sağlar.

Son olarak yüz yılın girişimcilerinden biri olan Jeff Bezos’un şu videosu ile yazımızı bitirelim. vaktiniz varsa mutlaka göz atın.

Jeff Bezos on Amazon Business Strategy - How They Succeed and Thrive in Everything

Özet


FBA programı ile Amazon’da satış yapmak, her küçük veya büyük işletmenin ürünlerini milyonlarca müşterinin önüne çıkarmasına ve dünyanın e-ticaret sitesinden yararlanmasına olanak tanır.

Birinci sınıf müşteri hizmetleri ve depolama avantajlarının yanı sıra, müşterilerin Amazon markasına olan güveni sayesinde daha fazla satış elde etmek ve marka bilinirliğini artırmak için iyi bir yoldur.

Amazonun tüm avantajları, e-ticaret yapmaya başlamak için omuzlarından büyük bir yük alır. Yukarıda anlattığım gibi FBA programının birkaç dezavantajı olsa da, burada sunulan stratejileri kullanarak bunları en aza indirebilirsin.

Sıkça Sorulan Sorular


Amazon'da satış yapmak için şirket gerekli mi?
Amazon dropshipping nasıl yapılır?
Amazon prime nedir?

Sonraki yazı: Affiliate Marketing: Nedir ve Nasıl Yapılır?

30 Yorum
  1. Furkan dedi ki:

    Yazınız çok aydınlatıcı bunun için teşekkür ederim. Ancak anlamadığım bir husus var; ben ürünü alibabadan sipariş edip direk amazon deposuna nasıl gönderiyorum ve barkodlamasını, paketlemesini nasıl yaptırabiliyorum?

    • Oğuzhan Bilişik dedi ki:

      Furkan bey selamlar, öncelikle yazıyı okuduğunuz için teşekkür ederim.

      Sorunuza gelirsek;
      Ürünü alibabadan FBA amaçlı olduğunu bildirerek, door to door, kapıdan kapıya, vergiler dahil ya da hariç fiyatla anlaşarak doğrudan Amazon depolarına göndermelerini de isteyerek alım yapıp gönderiyorsun. Alibaba’da bir çok firma bu durumu daha önce tecrübe ettikleri için fiyat farklarını da size bildirip durumu kusursuz bir şekilde yürüteceklerdir.

      Ayrıca barkod da basmanız gerekiyor, bunun da gerekliliklerini bildirdikten sonra toptancınız ürünleri sizin için barkodlayacaktır.
      umarım cevabımız yardımcı olmuştur.

      Ekstradan bir sorunuz olursa yazmaktan çekinmeyiniz lütfen.

      Kolay gelsin.

    • Furkan dedi ki:

      Marka oluşturmayı biraz açabilirmisiniz? Nasıl oluşturulduğuna dair.

    • Oğuzhan Bilişik dedi ki:

      Çok ama çok geniş bir konudur Marka oluşturmak…
      Doğru pazarlama stratejisi, iyi bir logo, iyi bir slogan, iyi bir ürün ve sürekli pazarlama gerektirir 🙂 Yazılarımızdan yararlanabilirsiniz. 🙂

  2. Alper İnce dedi ki:

    Merhabalar bir sorum olacaktı F1 vizesi ile satış yapsak sorun olur mu? Teşekkür ederim simdiden

    • Oğuzhan Bilişik dedi ki:

      Hayır hiç bir sorun olmaz. Doğrulama yaptığınız bilgiler tutarlı olsun yeter. yani banka kartı üstünde Türkiye ev adresiniz, fatura adresinde amerika adresiniz olmamalı. 🙂 şimdiden iyi satışlar dilerim.

  3. Mehmet Efe dedi ki:

    Merhabalar ürünler kendi imalatım bu ürünleri amazon mu alıyor yoksa ben kargo ücretini ödeyerek kendim mi gönderiyorum bu konuyu tam anlayamadım cevap verirseniz sevinirim

    • Oğuzhan Bilişik dedi ki:

      Ürünlerinizi amazon depolarına kargo bedeli tarafınıza ait olmak üzere gönderiyorsunuz, orada kendi dükkanınızda listeleyip satışa başlıyorsunuz, satıldıkça amazon depodan gönderiyor. 🙂

    • elif maya dedi ki:

      merhaba, yazınız oldukça açıklayıcı olmuş teşekkürler.Aynı şeyler amazon avrupa için de geçerli değil mi? Amazon depolarına ürünleri gönderirken kargo ve gümrük vergisi nekadar ödeniyor bilginiz var m?

    • Oğuzhan Bilişik dedi ki:

      Selamlar Elif, yazıyı beğenmene çok sevindim.

      Avrupa için de her şey aşağı yukarı aynı lakin orada gümrük ücretleri, kargo ücreti değişiyor ve şirketsiz hesap açamama gibi durumlar var.

      iyi araştırmanı öneririm.

  4. Omer akgul dedi ki:

    Merhaba prof. degilde bireysel hesabim varken urunleri amazonun deposuna gonderebiliyormuyum birde eger olmuyorsa hangi kargo sirketi ile gondermemizi tavsiye edersiniz fiyat ve guvenilirlik acisindan

    • Oğuzhan Bilişik dedi ki:

      Selamlar Ömer,

      DHL, UPS, Shipentegra gibi firmalar ürünlerini Amazon deposuna göndermende yardımcı olur.

      Bireysel hesaplarda her satışta satış ücreti ve komisyon var, profesyonel hesaplarda ise bu aylık sadece 40$ + satış komisyonu, 40 adetten fazla satış yapacaksan profesyonel hesap açmanı öneririm.

      FBA yalnızca profesyonel hesaplarda kullanılabilir.

  5. Aziz Kılnamaz dedi ki:

    Oğuzhan Bey Yazınız çok beğendim gayet açıklayıcı ancak bir yerde takıldım. Vergiler bölümü çok; Şimdi biz Türkiye’de bir işletmeyiz ve vergi mükellefiyim. Ürünleri Amazon depoya gönderirken ithalat yapmam gerekli ve fatura kesmek zorundayım bu faturayı amazona mı keseceğim. satılmayan ürünlerimi geri almak istediğimde ihracat mı yapmam gerekiyor. İthal ederken faturalandırma yapacağım için Türkiye’de vergilendirilecekti. Birde Abd de vergilendirme mi olacak olacaksa bu vergilendirme sürecini kim takip ediyor.ve nasıl oluyor. Şimdiden teşekkürler

    • Oğuzhan Bilişik dedi ki:

      Aziz bey selamlar, geç cevabım için kusura bakmayın.

      Amerika da bir şirket açıp, faturanızı Amerika’daki şirketinize kesmelisiniz.
      Dikkat edin, amazon hesabınızda ABD’deki şirketiniz üzerine olmalı, Amazon sizden ürün doğrulaması yapmak istediğinde Fatura isteyecektir, faturadaki isim ile amazon hesabınızdaki isim aynı olmazsa büyük sorunlar çıkar.
      Delaware’da şirket açın, satış vergisi yok, yıllık eyalet vergisi var, tabi bir muhasebeci ile çalışmakta her zaman fayda var, sizi bilgilendirecektir.

  6. Mustafa dedi ki:

    Amazon satacagim urunler icin web sitesi acmam gerektigini soyledi. Web sitesini amazon a baglamak icin nasil yol izlemeliyim

    • Oğuzhan Bilişik dedi ki:

      Selamlar Mustafa, normal şartlarda Amazon’da satış için herhangi bir websitesine ihtiyacın yok, satmak istediğin ürün ile ilgili bilgileri hello@618media.com‘a gönderirsen ekibimle sana bu konuda yardımcı olmak isteriz.

  7. murvet gul dedi ki:

    Merhabalar,

    Amazon hesabı açtım ve bundan sonraki adımlar neler?
    Ödeme konusunda amazon bizi bilgilendiriyor mu?
    Ve ürünleri kendi depomdan gönderme imkanına sahip miyim? Eğer gönderebiliyorsam ne gibi evraklar düzenlemeliyim?

    • Oğuzhan Bilişik dedi ki:

      Selamlar Murvet,

      Amazon hesabını açtıysan Amazon FBA dünyasına hoşgeldin 🙂

      Evet ödeme konusunda amazon seni bilgilendiriyor, satışlarını da takip edebiliyorsun ödemeni de.
      Kendi depondan da ürün gönderebilirsin, Bu FBM oluyor.
      Extra bir evrağa gerek yok, sadece standart gümrük prosedürlerini yerine getirmelisin.

  8. Duru Nükhet dedi ki:

    FBA ile satışın bana bi zararı olur mu ? Türkiyeden satış yaptıkça göndersek güzel olmaz mı ?

    • Oğuzhan Bilişik dedi ki:

      Selamlar, FBA ile satışın tam bi yararı olur, Ürünlerinizi göndermekten çekinmeyin, ayrıca toplu gönderimlerde kargo ücreti, tekliye göre daha uygundur. Verin Amazon’da satılsın ve size parası gelsin 🙂

  9. Serkan dedi ki:

    Merhaba Oğuzhan Bey.
    Öncelikle bilgilendirme yazınız için çok teşekkür ederim.
    Oğlum 15 yaşında ve FBA kullanarak satış yapmak istiyor. Alibaba, Ebay gibi sitelerden promosyon uygun fiyatlı ürünleri yakalayıp FBA yöntemiyle direk olarak Amazon depolarına gönderip satış yapmak istiyormuş. https://sell.amazon.com/fulfillment-by-amazon.html?ref_=sdus_soa_fulfill_fba
    Bu sayfada AYLIK $39.99 a month + selling fees olarak bir üyelik bulunuyor ve şirket olmak gerekiyor.
    Şirket olmadan bireysel olarak bu işi yürütebilir miyiz?

    • Oğuzhan Bilişik dedi ki:

      Selamlar Serkan, oğlunun gözlerinden öperim.
      15 yaşında büyük bir girişimcilik örneği gösteriyor.

      Hesapları senin adına açarsa bir problem kalmayacaktır, zira 18 yaş altı satış sıkıntı olabilir.

      Satış yöntemlerini de zamanla geliştirecektir.
      Bu arada, şirket olmadan da bu işi yürütebilirsiniz.

  10. mahmut dedi ki:

    Merhaba FBA ile alakalı birkaç sorum olacaktı:
    Amazonda fba için amazon depolarına Türkiye’den ürün gönderirken fatura mı , sevk irsaliyesi mi kesiyoruz?
    Fatura kesiyorsak bu faturayı kime kesiyoruz yukarıda ABD de açacağınız şirkete diye yanıtlamışsınız ama ilk aşamada ABD de bir şirketimiz olmadığı zaman bu fatura olayını nasıl gerçekleştireceğiz?
    Gümrükleme nasıl oluyor gümrüklemeyi anlaştığımız UPS, FEDEX, TNT gibi kargolar mı yapıyor yoksa bireysel olarak biz mi yapıyoruz?

  11. A dedi ki:

    OguzhanBey merhaba,
    Diyelim ki bir ürün buldum, 100 tane aldım Amazon FBA yapıp satacagım. Hesabı açarken banka bikgisi istiyor ve ödeme için banka onayaladığı ülke listesinde Türkiye yok, ne yapacagız?
    Hadi bunu da hallettik diyelim, herşey tamam ürünü gönderecğim. Fatura kesmeden nasıl göndericem? Dhl vs kabul eder mi faturasız göndermemi?
    Eğer faturayı Amazona keseceksem hangi fiyattan keseceğim? Daha ürün satılmadan komisyon vs düşecek tutarı bilmeden nasıl keseceğim? Hadi kestik, ödeme gelmeyince tc devleti sormayacak mı nerde bunun ödemesi diye?
    Çok kafam karıştı benim:(

    • Oğuzhan Bilişik dedi ki:

      Selamlar 🙂

      Kafandaki sorular ve karışma olayı gayet normal.

      1) Amazon Amerika’da satış yapacaksan Amerika’da bir banka hesabı açman sağlıklı olur, payoneer vb. işini görecektir. Daha düşük komisyon için Wise gibi alternatiflere bakabilirsin, Wise’in adı şu sıralar çok fazla dolandırıcılık işlerine karışıyor, bizim de hesabımızı kapattılar mesela.

      2) Ürünün yurtdışına çıkışı için alış yaptığın tutar kadar amazon’a satış faturası kesebilirsin, tabi en azından bi şahıs şirketi şart.
      Alış ile satışın eşit olursa gelir ve kdv çıkmaz, hatta KDV iadesi için başvuru yapıp ödediğin kdvyi geri alabilirsin.

      Umarım cevaplayabilmişimdir.

  12. Ezgi dedi ki:

    Merhabalar Oğuzhan Bey,
    Ben işin vergisel kısmı için endişeleniyorum. Şirket açmak vb. kısımlar kolay ancak al-sat yerine üretim yapıldığında faturalandırma, kdv-geçici-gelir vergileri ve kdv iade işlemleri hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorum. Amazonda satış tecrübesi olan veya bu konuda eğitim veren bir mali müşavir bulamadım maalesef. Bu konuda önerebileceğiniz bir mali müşavir ya da danışmanlık verecek bilgiye sahip biri var mıdır acaba?
    Teşekkürler.

    • Oğuzhan Bilişik dedi ki:

      selamlar, bu konuda çok bilgili bir firma var Gaziantep’de, ismi Index Ekonomi, aklınızdaki tüm sorular için cevap alabilirsiniz, tüm işleri sizin için hallederler.

  13. barş dedi ki:

    Merhaba

    Üstad Amazon fba ürünlerimi göndericeğim.Ürünlerimi kendimiz üretiyoruz.Ürünlerimi tane 30 usd satısa sunmayı hedeflıyoruz fakat gümrük vergisi ödememk için satış tutarını düşürsem 800 usd altınada kalıcak bir satış faturası kessem problem yaşarmıyım.Bu soru bir türlü netlik kazanmıyor yardımcı olursanız çok sevinirim.

    • Oğuzhan Bilişik dedi ki:

      hiç bir sorun yaşamazsın hocam ama işin vergisel boyutu, kdv iadesi gibi durumlar var, ben senin yerinde olsam her sevkiyatı 800 usd tutarım 🙂

  14. Müjgan Öz dedi ki:

    Merhabalar,
    Amazon FBA ürün satışı yapmaya başladım. Müşterilere satışta fatura kesmek istiyorum. Ancak Amazon Amerikada sipariş detayına girdiğimde sadece müşterinin adresi yazıyor. İsim bilgisi ok. Bu durumda ben faturayı nasıl keseceğim. Müşteri isim bilgisine ulaşamıyorum sadece kullanıcı adı var.

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.