Facebook Pixel Nedir? Nasıl Kullanılır? (2024)

Facebook Retargeting Nedir? FB Yeniden Pazarlama Rehberi

Facebook reklamlarını kullanıyorsan ya da ileride kullanmayı planlıyorsan, kesinlikle dikkate alman gereken çok önemli bir araç var.

Facebook Pixel, sosyal medya reklam bütçeni en doğru şekilde kullanman için ihtiyacın olan her şeyi bulabilirsin.

Elbette dikkat etmen gereken birçok yeri var ve bunlara tek tek bakmalıyız.

Hangi reklamların en başarılı olduğunu, insanların içeriğini nasıl kullandığını ve müşterilerine alakalı reklamları nasıl dağıtacağını merak ediyor musun?

Bu yazıyı okumak, Facebook Pixel’ini (geliştiricilere güvenmek zorunda kalmadan) kurmana ve böylece bu sorulara bir cevap bulmana yardımcı olacak.

Facebook Pixel Nedir?

Facebook Pixel, internet sitene eklediğin bir koddur aslında.

Facebook reklamlarından, optimize reklamlarından verileri toplamana, spesifik hedeflenmiş kitleyi gelecek reklamların için oluşturmaya ve remarketing konusunda hedefleyeceğin insanlar hakkında internet sitenin sana verdiği bilgileri toplamana yardımcı bir sistemdir.

Kullanıcıları web sitenle ve Facebook reklamlarınla etkileşime girdiklerinde izlemek için çerezler yerleştirerek ve tetikleyerek çalışır.

Birkaç çeşit Facebook Pixel seçeneği var: Facebook Dönüşüm Pixel’i ve Facebook Özel hedef kitle Pixel’i.

Facebook, Conversition İzleme Pixel’ini 2017’de güncellemeyi durdurdu.

Eğer bu tarzda bir Pixel kullanıyorsan değiştirmen gerekir.

Bunun nasıl yapılacağını bu Facebook işletme yardımı makalesinde öğrenebilirsin.

Eski özel kitle pikseli kullanıyorsan, bu talimatlar geçerli piksele nasıl yükseltileceğini açıklar.

Pazarlamacılar, Facebook grupları ve daha fazla canlı video oluşturmaya başladığında dik bir öğrenme eğrisi ve yüksek başarı engelleri ile karşılaşacaklar, çünkü bu taktikler dijital pazarlama topluluğu için nispeten yeni.

Ancak Facebook reklam bütçelerini artırdıklarında çok daha iyi ve daha hızlı sonuçlar görecekler.

Platform her zaman Facebook pikseli gibi en iyi sosyal reklam araçlarını sunmuştur.

Facebook pikseli güçlü çünkü Facebook reklam kampanyalarınızın gerçekte ne kadar başarılı olduğunu gösteriyor ve yeni, alakalı kitlelere ulaşmana yardımcı oluyor.

Facebook reklamcılık stratejini optimize etmek istiyorsan, bundan yararlanmanı kesinlikle öneririm.

Neden Facebook Pixel Kullanmaya Başlamalısın?

Facebook Pixel, daha iyi ve başarılı Facebook reklamları oluşturabilmen için ihtiyacın olan tüm verileri vererek, hedef kitleni oluşturabilmene yardımcı oluyor.

Facebook Pixel Tracking sayesinde ihtiyacın olan hedef kitleye direk olarak ulaşabilmene yardımcı oluyor.

Böylelikle hedef kitle oluştururken yanlış ya da hatalı bir hedef kitle oluşturarak zaman ve bütçe kaybına uğramamana olanak sağlıyor.

Bu da Facebook Reklamlarının etkileşim oranını arttırmana yardımcı olurken bir yandan da ROI konusunda yardımcı oluyor.

Facebook Reklamlarını kullanmasan bile, şu an ne yapıyorsan bir kenara bırak ve Facebook Pixel’i sitene entegre et.

Senin için bilgileri ve verileri toplamaya başlayacak ve Facebook reklamlarına başladığında sıfırdan başlamak zorunda kalmazsın.

Facebook Pixel’e İhtiyacın Olan 9 Neden?

Web sitene trafik gönderiyorsan, Facebook Pixel’i başarı ve başarısızlık arasındaki farktır.

Facebook Pixel güçlü kitle oluşturma ve izleme seçenekleri ile aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç avantaj sunar:

  1. Haber bülteni kaydolma veya satın alma işlemleri, dönüşüm başına maliyet (EBM) ve dönüşüm oranı (CVR) gibi dönüşüm sayısını izleyebilirsin.
  2. Gelir raporlaması: Çoğu e-ticaret sepeti, gerçek sipariş değerini Facebook’a geri gönderebilir. Bu, genellikle satış başına maliyetten daha önemli olan reklam harcaması getirisini (ROAS) ölçmene olanak tanır.
  3. Satış dönüşüm hunini analiz edebilirsin. E-ticarette, görüntülenen ürün sayısına bakar ve alışveriş sepetlerine ekleme sayısı, başlatılan ödeme sayısı ve satın alma sayısı ile karşılaştırabilirsin. Dönüşüm oranı beklenenden düşükse, satış dönüşüm hunisini geliştirirken çabalarını odaklayabileceğin herhangi bir aşamada bunu yapabilirsin.
  4. Re-targetting (Yeniden hedefleme) için tüm web sitesi ziyaretçilerinin web sitesi özel kitlelerini (WCA’lar) oluşturabilirsin.
  5. Yeniden hedeflemeden hariç tutmak için istenen işlemi (potansiyel satışlar, satın alma işlemleri vb.) gerçekleştiren kişilerin kitlelerini oluşturabilirsin. Bu, paradan tasarruf etmeni sağlar ve reklamların, daha önce gerçekleştirdikleri bir işlemi gerçekleştirmelerini isteyen reklamları görerek olası satışların ve müşterilerin rahatsız olmasını önler.
  6. Saniyeler içinde benzer kitleler oluştur, bunlar pixelin oluşturduğu tohum kitlesine çok benzer özelliklere sahip insan gruplarıdır. Bu pixel tabanlı görünümler zaman içinde dinamik olarak güncellenir, böylece soğuk trafik kampanyalarında her zaman alakalı olurlar.
  7. Dönüşümler için optimize edebilirsin.
  8. Son ürün web sitesi ziyaretçilerini tam olarak görüntüledikleri ürünlerle yeniden hedeflemeni sağlayan dinamik ürün reklamları oluşturulabilir.
  9. Üstelik Pixel tamamen ÜCRETSİZ!

Peki bu kadar övdüğüm Facebook Pixel’i nasıl kullanacaksın?

İşte o noktada ben devreye giriyorum ve dikkat etmen gereken tüm adımları aşağıda yazıyorum.

Arkana yaslan, başlıyoruz.

Facebook Conversion (Dönüşüm Takip) Tracking Kullan

Facebook Pixel, insanların Facebook reklamlarını gördükten sonra internet sitenle nasıl etkileşime geçtiğini sana gösteren inanılmaz bir araçtır.

Hatta ve hatta bu mükemmel araç, sana sitene girenler içinde hangilerinin hangi cihazdan sitene girdiğini de gösteriyor.

Bu neden mi önemli? Eğer iOS uyumlu bir şey satıyorsan ve hedef kitlenden daha çok Android telefonları giriş yapıyorsa düzenlemen gerekir çünkü.

Aynı zamanda bu durum sana hedef kitlenin reklamlarını mobil cihazlarından mı yoksa masaüstü cihazlarından mı gördükleri konusunda veri verecektir.
Aynı zamanda bir ürünü almadan önce mobil cihazda görüp hemen ardından masaüstüne geçip mi satın aldıklarını takip edebilmen için inanılmaz bir veridir bu.

Bu bilgi sonrasında reklam stratejini oluştururken hangi tarafa nasıl yönelmen gerektiğini çözümlemen için sana yol gösterecektir.

Facebook Retargeting Kullan

Facebook retargeting Pixel verileri ve dinamik reklamların, hedeflediğin insanlara reklamlarını göstermeni ve bu kitlenin internet sitene girmesini sağlamana yardımcı olur.
İşte burada ince eleyip sık dokumaya karar verip ona göre adım atabilirsin.
Örneğin, insanlara alışveriş sepetlerinde bıraktıkları bir ürünü ya da istek listelerine ekledikleri bir ürünü göstererek satış davranışını başarılı bir şekilde sonlandırmayı hedefleyebilirsin.

Benzer Hedef Kitleler Oluştur

Eğer sosyal medya mecralarında reklamlar çıkıyorsan bu terim ile oldukça haşır neşir olman gerekir.

Facebook pixel verileri ile hedef kitlene demografik, davranışsal, ilgi alanları ve daha birçok alanda benzer farklı hedef kitleler oluşturman için sana hizmet vermektedir.
Böylelikle internet sitene giren ve etkileşime girip, satış davranışı sergileyebilecek daha büyük potansiyel bir hedef kitle oluşturabilirsin.

Dönüşüm İçin Facebook Reklamlarını Optimize Et

İnternet sitene gelecek belirli bir dönüşüm olayı için Facebook pixel verilerini kullanarak reklamlarını optimize edebilme imkanına sahipsin.

Pixel aracı olmadan, link tıklamaları için bu şekilde bir optimizasyon yapabilirsin.

Pixel sayesinde ise satış davranışına daha direk olarak etki eden kayıt olma, alışveriş sepetine atma, satın alma gibi birçok hedefi optimize edebilirsin.

Değerler İçin Facebook Reklamlarını Optimize Et

Kimlerin internet sitenden alışveriş yaptığı ve hangi ürünlerinin satın alındığına dair sonuçları alabilmen sayesinde Facebook Pixel sana değer üzerinden de hedef kitleni optimize edebilmene yardımcı olur.

Bu da reklamlarını otomatik olarak satın alma davranışını göstermesi yüksek olan kişilere gösterebileceğin anlamına gelir.

Daha Fazla Facebook Reklam Araçlarına ve İstatistiklerine Erişim Sağla

Dinamik reklamlar, internet sitene özel hedef kitleler ya da internet sitesi dönüşüm kampanyaları mı oluşturmak istiyorsun? Tüm bu isteklerinin tek bir çözümü var.
O da Facebook Pixel.

Facebook Pixel aracını kurduktan sonra tüm bu saydıklarımı ve hatta daha fazlasını hızlı ve kolay bir şekilde yapabilirsin.

Aynı zamanda Dönüşüm başına maliyet (CPC) ve Müşteri Başına Maliyet (CPL) gibi verileri de alabilmek için bu araca ihtiyacın var.

Facebook Pixel Nasıl Kullanılır?

Eğer bu aracın ne kadar önemli olduğuna ikna olduysan artık nasıl kullanabileceğini derinlemesine anlatmanın zamanı gelmiş demektir.

Facebook Pixel aracını iki şekilde kullanabilirsin.

  1. Facebook’un önceden tanımlamış olduğu 17 farklı olay dönüşümü için
  2. Facebook üzerinde kendi oluşturacağın olay dönüşümü için

“Olay” basitçe, internet sitene giren ziyaretçinin satın alma gibi hareketlerine konulan isimdir.

Sonuç olarak Pixel’i kullanırken çok fazla olay dönüşümüne sahipsin ve bunlar içinde bilmen gereken hepsini sana şimdi anlatacağım.

Facebook Pixel Standart Olayları

17 Standart Facebook Pixel olayları senin için hızlı bir şekilde kopyalayıp takip edebileceğin dönüşümlerdir. Muhtemelen bunların birçoğunu internet sitende kullanacaksın.

  • Satın Alma: Biri internet sitende satın alma davranışını tamamlar.
  • Lead (Müşteri): Biri hizmetin için kaydettiğinde ya da internet sitene gelen kitle.
  • Kayıt Tamamlama: Biri internet sitene kayıt olmayı tamamlar (abonelik gibi)
  • Ödeme Yöntemi Ekleme: Satın alma işleminde ödeme bilgilerini ekler
  • Sepete Ekleme: Biri internet sitende satışta bulunan ürünü alışveriş sepetine ekler.
  • İstek Listesine Ekleme: Ziyaretçi ürününü istek listesine eklediğinde.
  • Ödeme Başlatma: Birisi internet sitenden ürününü satın almak için ödeme işlemine başlar.
  • Arama: Ziyaretçin bir ürünü bulmak amacıyla arama özelliğini kullanır.
  • İçerik Görüntüleme: Ziyaretçin internet sitende spesifik bir sayfayı görüntüler
  • İletişim: Ziyaretçin işletmen ile iletişime geçer.
  • Kişileştirilmiş Ürün: Ziyaretçin bir üründe spesifik bir özellik seçer (rengi gibi)
  • Bağış: Ziyaretçin sana bağış yapar
  • Lokasyon Bul: Ziyaretçin işletmenin adresini arar
  • Program: Ziyaretçin randevu programında yer ayırtır
  • Deneme Başlatma: Ziyaretçin ürününde yer alan ücretsiz deneme sürümünü başlatır
  • Başvuru Oluşturma: Ziyaretçin sunmuş olduğun servis, ürün ya da program için başvuruda bulunur
  • Abonelik: Ziyaretçin ücretli servisine ya da ürününe abone olur.

Aynı zamanda tüm bu standart olay pixellerine farklı kodlar aracılığı ile farklı metrikler ve özellikler de ekleyebilirsin. Bu şekilde tüm bu sıralanan olayları daha kişiselleştirilmiş hale getirmene yardımcı olur.

  • Bir Dönüşüm olayının değeri
  • Para Birimi
  • Ürün Tipi ya da ID
  • Sepet İçeriği

Örneğin, tüm sayfaların yerine, internet sitendeki spesifik kategori için Facebook pixeli, kaç kişi girmiş olayına bakarak izleyebilirsin.
Ya da örneğin kedi sahiplerini köpek sahiplerinden ayırmak istiyorsan belirli izlemeler ekleyerek hangi evcil hayvana sahip olan kişilerin sayfana girdiğini bu sayfaların içeriğinden anlayabilirsin.

Kısacası standart olarak öne çıkan tüm bu olay pixelleri müşterilerin hakkında sana aklına gelebilecek ve hatta gelmeyecek birçok konuda veri verebilir.

Facebook Pixel Nasıl Oluşturulur ve İnternet Sitene Nasıl Eklenir?

Artık neleri izleyebileceğini ve neden bunu yapman gerektiğini biliyoruz.
O zaman artık işin biraz daha hareket kısmına geçmenin zamanı gelmiş demektir.

Bu bölümde senin için Facebook Pixel’i nasıl oluşturabileceğine ve internet sitene nasıl ekleyebileceğine dair tüm sorularına dair yanıtlara sahip.

#1: Facebook Pixel’ini Oluştur

Busineess Yöneticisindeyken yukarıda yer alan 9 noktadan oluşan simgeye bas ya da yeni tasarımı kullanıyorsan yandaki menüden Olay Yöneticisi’ni seç.

facebook pixel

Hemen altında çıkan menüde Olay Yöneticisi’ne tıkla.

Açılan sayfada daha önce başka Pixel’ler varsa görecesin, yeni bir tane eklemek istiyorsan yan menüde yer alan yeşil düğmeye tıklaman gerekir. Veri Kaynaklarını Bağlayın düğmesine basın.

facebook veri kaynağı oluştur

Çıkan pop-up’da öncelikle eğer internet sitesi için ekliyorsan Web’i seç sonrasında ise senden Pixel mi yoksa Dönüşümler API’si mi eklemek istediğini soracaktır. Burada Pixel’i seç ve devam et.

Facebook Pixel Nedir? Nasıl Kullanılır? 2 Facebook Pixel Nedir? Nasıl Kullanılır? 3

Pixel’ini isimlendirmen ve internet siteni girmen istenecek.

facebook pixel isim

Tüm bu bilgileri girdikten sonra Devam düğmesine tıkla.

Burada dikkat etmen gereken nokta: Pixel’ine isim verirken Olay Yöneticide her bir reklam hesabı için tek bir Pixel hakkın olduğunu hatırla.

Bu yüzden isim işletmeni temsil etmeli, spesifik bir olayı ya da kampanyayı değil.

Eğer birden fazla Pixel’i kullanmak istiyorsan Facebook Business Yönetici bu konuda sana yardımcı olacaktır.

#2: Facebook Pixel Kodunu Siteye Yükle

Pixel’in web sitende bilgi toplamaya çalışması için artık web sayfalarına bazı kodlar yüklemen gerekir.

Hangi web sitesi platformunu kullandığına bağlı olarak bunu yapmanın birkaç yolu vardır.

pixel kodunu eklemek için seçim yap

WordPress, Shopify gibi bir e-ticaret platformu veya Google Etiket Yöneticisi gibi bir etiket yöneticisi kullanıyorsan, web sitenin kodunu doğrudan düzenlemek zorunda kalmadan pikselini yükleyebilirsin.

Bu Facebook Yardım makalesinde, bu üçüncü taraf araçlarından birini zaten kullanıyorsan pikselini nasıl yükleyeceğin açıklanmaktadır.

başka bir uygulama ile ekle

Bir geliştirici veya web sitesi kodunu düzenlemene yardımcı olabilecek başka biriyle çalışıyorsan, geliştiricine pikseli yüklemek için gereken her şeyi göndermek için Bir Geliştiriciye E-posta Talimatları’nı tıkla.

Yukarıdaki seçeneklerin hiçbiri geçerli değilse, piksel kodunu doğrudan web sayfalarına eklemen gerekir.

İşte bende bu seçenek için sana yardımcı olacağım.

Facebook Pixel Kodunu Manuel Olarak Yükle

Karşına çıkan seçeneklerden Manuel olarak yüklemeyi seçtiğinde karşına kodları barındıran bir pop-up çıkacaktır.

Burada pixel kodunu kopyalayarak internet sitenin başlık koduna yapıştırman gerekir.

Yani <head> etiketinden sonra ve </head> etiketinden önce eklemen gerekir.

Bunu her sayfaya eklemelisin ya da hazır bir tema kullanıyorsan temanın sitemine eklemen gerekir.

manuel yükleme

Sonrasında ise Otomatik Gelişmiş Eşleştirmeyi Açın seçeneğini seçmen gerekir. Bu seçenek internet siten ile Facebook profilleri arasındaki bağlantıyı yapmana yardımcı olur.

Böylece dönüşüm oranlarını daha kesin ve geniş hedef kitleler üzerinde inceleyebilirsin.

Son olarak internet sitene kodu doğru yerleştirip yerleştirmediğinden emin olduktan sonra Trafiği Kontrol Et düğmesine bas.

Orada bulunan ışık yeşil olup yanında aktif ibaresini gördükten sonra ise Devam düğmesine bas.

İşte bu kadar. İnanılmaz kolay değil mi?

#3: Facebook Pixel Kodunu Siteye Yükle

Bir önceki adım kolaydı, bu adım daha da kolay inan bana.

Devam düğmesine bastıktan sonra karşına Olay Kodu Ekleyin adımı çıkacaktır.

yükledikten sonra

İşte burada yukarıda bahsettiğim 17 standart pixel kodu karşına çıkacak ve yanlarında yer alan açma kapama tuşları. Her bir olay için sayfa yüklemesinde mi yoksa sayfa içi işlemde mi izleneceğini seçmen gerekir.

  • Sayfa Yüklenirken Olayı İzle: Satın alma tamamlandı veya kaydolma başarısı sayfası gibi yeni bir sayfaya gitmeyi içeren işlemleri izlemek için bunu kullan.
  • Sayfa İçi Olayı İzle: Yeni bir sayfa açmayan bir “sepete ekle” düğmesini tıklamak gibi bir sayfadaki işlemleri izlemek için bunu kullan.

olay kurulumu

Bazı olaylar için parametreler de ayarlayabilirsin.

Örneğin, özellikle belirli bir dolar değeri üzerinden yapılan alışverişleri izlemek isteyebilirsin.

Facebook Pixel özel olaylarını kullanmak istiyorsan, Facebook Etkinlik Yöneticine git.

Özel Dönüşümleri üst sol menüden seç ve ardından, URL kurallarını kullanarak özel dönüşüm olayını tanımlamak için Özel Dönüşüm Oluştur’u tıkla.

olayları oluştur

#4: Facebook Pixel’inin Çalıştığını Onayla

İlk kurulurken Facebook Pixel trafiğinin çalıştığını kontrol etmiştik hatırlıyorsun değil mi?

Ama ciddi anlamadan başlaman ve buradan gelen verilere sırtını vermeden önce gelen trafiğin doğru olduğunu kontrol etmen gerekir.

Bunun için yapman gereken birkaç basit adım var:

  1. Facebook Pixel Helper aracını Google Chrome tarayıcına ekle. (Maalesef sadece Chrome için aktif bir araç bu yüzden başka bir tarayıcı kullanıyorsan bunun için Chrome’u yükelemen gerekecek.)
  2. Facebook Pixel’ini yüklediğin sayfaya git. Eğer aracın simgesi olan </>, mavi rengine bürün ve o sayfada kaç tane pixel olayının olduğunu gösterirse o zaman kodun çalışıyor demektir. Aynı zamanda bu simgeye bastığında alt tarafında bir popup belirecek ve bu açılan kısımdan pixel’inin çalışmasını görebileceksin. Eğer burada eklediğin pixel yoksa bunu geri gidip düzeltebilirsin.

Ben açıkçası bu aracı bana ait olmayan diğer sitelerde de kullanmaya bayılıyorum.

Hangi siteler hangi olay kodlarını kullanıyor ve hangi verileri inceliyor izlemek gerçekten bir noktada eğlenceli oluyor.

#5: Facebook Pixel Bilgilendirmesi

Tüm bu kurulum işlemini bitirebilmek adına, ziyaretçilerinin hakları doğrultusunda bu siteye girdiklerinde verilerinin toplanacağını söylemen gerekir.

Böylece ziyaretçiler sitene girdiklerinde bu verilere katkıda bulunduklarının farkında olacaktır.

Bu, Facebook pikseli kullandığına ve bilgilerin çerezler veya diğer yöntemlerle toplanabileceğine dair açık bir bildirim sağlaman gerektiği anlamına gelir.

Ayrıca kullanıcılara, verilerin toplanmasını nasıl engelleyebileceklerini bildirmelisin de.

Tüm ayrıntıları öğrenmek için Facebook Business Tools Şartları’na git ve 3 maddeyi incele: Facebook Pixel ve SDK’larının Kullanımına İlişkin Özel Hükümler.

Veya siteler ve uygulamalar için Facebook’un çerez izni kılavuzuna bak.

Facebook Pixel Çerezleri

Ekim 2018’de Facebook, Facebook Pixel verilerini izlemek için çerezleri kullanma biçiminde büyük bir değişikliğe gitti. Reklamverenler artık üçüncü taraf çerezlerinin yanı sıra birinci taraf çerezleri de kullanabilir hale geldiler.

Birinci taraf çerezlerini kullanmak istemiyorsan, bu değişiklik adına hiçbir şey yapmana gereke yok.

Peki bunun anlamı ne? Temel olarak bu değişiklik reklamverenlerin Safari ve Firefox tarayıcılarında yer alan verileri izlemeye devam etmelerini sağlıyor.

Bu tarayıcıların her ikisi de üçüncü taraf çerezlerine karşı sınırlama koymuş durumda.

Peki bundan neden vazgeçmen gerekir?

Finans ve sağlık gibi geniş gizlilik mevzuatına sahip alanlardaki reklamverenlerin uyumluluk nedenlerinden dolayı bundan vazgeçmesi gereklidir.

Daha fazlasını öğrenmek istiyorsan Facebook’un bu konu hakkında yazdığı makalesine yakından bakabilirsin.

Facebook Pixel İle Nasıl Hedef Kitle Oluşturabilirsin?

Bu konuda teknik olursak, kod aslında herhangi bir hedefleme yapmaz.

Bunun yerine, hedeflemenin temelidir.

Facebook’a nasıl hedefleneceğini söylemek sana kalmış.

Facebook İşletme Yöneticinin içinde, temelden süper karmaşıklığa kadar değişen kurallarla “Özel Kitleler” oluşturabilirsin.

Örneğin, güneş gözlüğü de dahil olmak üzere moda aksesuarları sattığını varsayalım.

Facebook Pixel, güneş gözlüklerine göz atan tüm Facebook kullanıcılarını ve ne zaman yaptığını bilecektir.

Böylece, son 30 gün içinde web sitendeki “güneş gözlüğü” sayfalarını ziyaret eden kullanıcıların Özel Kitlesine sahip olabilirsin.

Facebook reklamlarını, daha önce dönüşüm gerçekleştirmiş kişilere de hedefleyebilirsin.

Örneğin, alıcılara bir sonraki satın alma işlemlerinde indirim koduyla davranmak isteyebilirsin.

Dönüşüm sonrası bir sayfa için, örneğin Teşekkürler sayfası gibi bir URL kuralı belirleyerek bunu yapabilirsin.

Facebook Pixel Kullanım Örnekleri

Tüm bu bilgiler fazla gelmiş ve kafan karışmış olabilir.

Hadi biraz global pazarda Facebook Pixel’i başarılı bir şekilde kullanan birkaç örneğe yakından bakalım.

AdEspresso

AdEspresso, en sık kullanılan dört kampanya optimizasyon türünü test edebilmek amacı ile bir adım attı.

  • Dönüşümler
  • Bağlantı Tıklamaları
  • Etkileşim
  • Erişim

Hedefleri tüm bu dört farklı optimizasyon türünün Tıklama ve Müşteri başına Maliyet (CPC ve LPC) metriklerini ne türden etkilediğini keşfetmekti.

adexpresso

Tüm bu testler sonrasında ise buldukları ise; Müşteri Başına Maliyetinde bağlantı tıklama optimizasyonun dönüşüm optimizasyonuna göre üç kat daha fazla sağladığını bulmaktı.

Hatırla; dönüşüm optimizasyonunu sadece ve sadece Facebook Pixel’e sahipsen kullanabilirsin.

Elde ettikleri sonuçlarına baktığımızda, her bir optimizasyonun nerede iyi çalıştığını görebiliriz.

  • Dönüşüm optimizasyonu en çok potansiyel müşteri elde ettiğini
  • Bağlantı tıklamalarının tıklama başına maliyette en düşük olduğunu
  • Etkileşim, yazı ile en fazla etkileşimi aldığını
  • Erişim metriklerinin ise en düşük Bin kişi başına görüntülenme(CPM) aldığını görebiliyoruz.

Bu, reklamverenler için iyi bir haber çünkü Facebook algoritması sürekli olarak belirlediğimiz hedeflere ulaşıyor.

Burada AdEspresso ekibini şaşırtan bir şey, dönüşümler için optimizasyonun bağlantı tıklamalarını optimize etmekten daha yüksek bir TO’ya sahip olmasıydı.

Nedeni anlamak için CPM’e bakmaları gerekti.

Dönüşümler için optimizasyon yaparken CPM çok yüksek, yani algoritma, harekete geçen küçük ama kaliteli bir kitleye odaklanıyordu.

Sonuç olarak dört ana maddeye ulaştılar.

  1. Optimizasyon oldukça büyük fark yaratıyor

Bin kişi gösterim başına maliyet ve olası satış başına maliyette 10 kattan fazla sonuç verdiğini gördüler.

Optimizasyon seçiminin herhangi bir kampanyanın sonucu üzerindeki en büyük etkilerinden birine sahip olduğunu söylemek bu sonuca göre en doğru çıkarım olacaktır.

  1. Kampanyayı yönetirken spesifik bir hedef olmalı

Aslında bu tüm marketing stratejileri için geçerlidir ancak Facebook Pixel için de oldukça önemli bir sonuç.

Neden mi?

Çünkü birçok kampanya ana bir hedefleri olamadığı ya da gerçekten ne istediklerini bilmedikleri için başarısız olur.

Her tarafa saldırmaları, kampanyalar için iyi değildir.

Yönlendirme mi istiyorsun, satış mı, internet sitene trafik mi yoksa etkileşim mi?

Hangisinin ana hedefin olduğuna karar vererek reklamlarını oluşturman başarı oranını çok büyük bir oranda arttırmaktadır.

  1. Müşteri ve satış alan pazarlamacılar için Facebook Pixel kesinlikle gerekli

Birçok reklamcının Facebook Pixel’i kullanmadığını söylesem ne dersin?

Maalesef kullanmıyorlar.

Bunun belki de en büyük nedenlerinden biri gözlerinin korkması ya da markalarının adam akıllı bir internet sitesinin olmamasıdır.

İkinci nedeni çözmek için marka internet sitesi önerebilirsin.

Birincisi için ise cesarete ihtiyacın var.

Bu yazıdan da Facebook Pixel’in öyle göz korkutucu bir şey olmadığını anladığını düşünüyorum.

İnan bana Facebook Pixel’i öğrenirken belki bir ay sıkıntı çekeceksin ama geri kazanacakları çok daha değerli olacaktır.

  1. Tek bir kampanyadan pastayı hak edip yiyemezsin

Açık konuşayım. Tek bir kampanya yapıp maksimum sonuca ulaşman İMKANSIZ!

Belki bir mucize ile yapabilirsin ama sanmıyorum.

Örneğin, yüksek müşteri dönüşümü istiyorsan öncelikle hedefini daha küçük bir yere belirlemen gerekir.

Ana hedefine odaklan ve metriklerinin istediğinin altında olmasına aldırış etme. Kendini ve kampanyanı geliştir.

Wolford

Facebook reklamlarında kullandıkları özel hedef kitlesinden oluşturdukları iki benzer hedef kitleyi test etmek isteyen iç çamaşırı markası Wolford, Facebook Pixel’in yolunu tuttu.

Her iki hedef kitle de Almanya, Avusturya ve İsviçre’de yaşayan 24 yaş ve üstünde yer alan kadınlardan oluşuyordu.

Benzer hedef kitlelerinden ilki geçmiş müşterilere dayanıyordu.

Son 90 gün içerisinde Wolford’dan iki ya da daha fazla ürün satın alan kadınlar bu hedef kitle içerisindeydi.

Diğer hedef kitle ise tamamen ilgi alanlarına dayalıydı.

Bu dönüşüm çalışması ana reklam alanı olarak kullandığımız Facebook mecrasını ve burada yer alan hedef kitlemizi daha yakından anlamımıza yardımcı oldu

Aaron Fox, Wolford Dijital Marketing Uzmanı

Kampanya bir bütün olarak, önceki kampanyalardan iki kat daha fazla reklam harcaması getirisi elde etti.

Revolve

Yeni bir Facebook reklam kampanyası için, moda markası Revolve, en yüksek gelirli müşterilerini temel alan benzer bir kitle oluşturmak için Facebook piksel verilerini kullandı.

Kampanya, reklam harcamalarından yüzde 28 daha yüksek getiri ve edinme başına yüzde 20 daha düşük maliyet gördü.

Revolve pazarlama müdürü ise “Facebook’un web trafiğimizden (Facebook pikseli kullanarak) oluşturabileceğimiz değer tabanlı benzer kitlelerle, daha değerli potansiyeller bulmanın ve daha fazla gelir elde etmenin bir yolunu bulduk.” Diyerek kampanyanın markaya kazandırdıklarını anlatıyor.

Facebook Pixel Sıkça Sorulan Sorular SSS

Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Facebook Pixel, ziyaretçilerin yerinde davranışlarını Facebook kullanıcı profillerine bağlayan bir web sitesine gömülü koddur. Bir web sitesi ziyaretçisi ile Facebook hesabı arasındaki bu senkronizasyon, sosyal medya platformunun bu kişileri ilgili reklamlarla yeniden hedeflemesini sağlar.

Ek olarak, kişilerin web sitesine döndüklerinde yaptıkları eylemleri izlemek için kullanılabilir.

Facebook piksel hedef kitleyi oluşturmak için kullanabileceğiniz önemli bilgiler sağlar.

Facebook reklamları ve daha iyi reklamlarınızı hedeflemek bu araç sayesinde çok daha kolay bir hal alır.

Facebook izleme piksel verileri, reklamlarınızın istediğiniz eylemi gerçekleştirme olasılığı en yüksek olan kişiler tarafından görülmesini sağlamaya yardımcı olur.

Facebook Pixel, özellikle e-ticaret markaları için oldukça önemli bir yere sahiptir.

Websitene gelen kişileri, satış yaptığın müşterilerini ya da ürünleri sepette bırakan potansiyel müşterilerine herkes gibi ulaşmak istersin. Bu da Facebook Pixel sayesinde olur.

Bu araç sayesinde aldığında veriler ile hedef kitlelerini oluşturabilir, bu oluşturduğun kitlelere direk reklam çıkabilir ya da benzer hedef kitleler oluşturarak çok daha geniş kitlelere ulaşabilirsin.

Facebook Pixel, çoğu reklam platformunda yaygındır.

Web sitendeki ziyaretçileri izleyecek bir çerez bırakmak için kullanılırlar, böylece onlara daha sonra reklam verebilirsin.

Makaleyi beğendin mi? bu makalenin yazarına sosyal medya reklamlarını emanet edebilirsin, seni hizmet sayfamıza bekliyoruz.

Sosyal Medya Reklamları

Sonuç Olarak

Dijital reklamcılık 2020 yılında neden TV reklamlarını geçiyor?

Neden tüm markalar reklam kampanyalarında Facebook ve bağlantılı mecralarını kullanıyor?

Çoğunlukla markaların Facebook Pixel sayesinde elde ettikleri veriler buna nedendir.

Neden mi?

  • Reklamlarından kaç potansiyel müşteri, kayıt ve satış elde ettiğini izleme
  • Bu satışların ne kadar gelir elde ettiğini bilmek
  • Yeniden hedefleme kampanyaları için kitle oluşturma
  • Saniyeler içinde benzer kitleler oluşturma
  • Facebook’u yalnızca trafik veya erişim yerine dönüşümler için optimize etme
  • Dinamik Ürün Reklamları yayınlamak
  • Kampanyalarının YG’sini doğru bir şekilde izlemek ve web sitesi ziyaretçilerinin yeniden hedeflemesini kullanmak istiyorsan çok fazla seçeneğin yok.

Açıkçası eğer bir Facebook üzerinden yönettiğin markan varsa veya Dijital Marketing uzmanıysan Facebook Pixel’i hemen şimdi yüklemen ve kurman gerekir.

Kabul ediyorum.

İlk baktığında çok karmaşık geliyor.

Kodlar, veriler ve diğer tüm her şey.

İnan bana ilk kez Facebook Pixel kurduğumda kodu yanlış yere yapıştırdım.

Sonrasında neden trafik gelmiyor diye kafayı yedim.

Ama sonuçta işte buradayım ve bugün yönettiğim tüm markalarda Facebook Pixel verilerine başvuruyorum.

Markanı bir adım daha ileri götürmek ve çok daha başarılı kampanyalar oluşturmak istiyorsan Faceboook Pixel belki de en çok ihtiyacın olan araç.

0 Yorum

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.