Dijital Pazarlama Nedir? Güncel Dijital Pazarlama Rehberi

Dijital Pazarlama Nedir? Güncel Dijital Pazarlama Rehberi

Günümüzde internetin ne kadar erişilebilir olduğu sana anlatmak için, her gün online olan kişilerin sayısının arttığını söylesem bana inanır mısın?

Bir araştırmaya göre yetişkinler arasında sürekli internet kullanımı sadece son üç yılda %5 arttı.

İnsanların alışveriş yapma ve satın alma şekilleri de değişti, yani geleneksel pazarlama eskisi kadar etkili değil.

Pazarlama her zaman hedef kitleyle doğru yerde ve doğru zamanda bağlantı kurma konusunda var olmuştur.

Bu hedef kitlenin zaman geçirdikleri yerlerle tanışman gerektiği anlamına geliyor, yani İnternet ile.

Dijital pazarlamaya başlaman gerekir, başka bir deyişle online olarak herhangi bir pazarlama şekline alışman gerekir.

618media olarak, internetten müşterileri çekmenin, web sitede vakit geçirmenin ve memnun etmenin gerçekten etkili bir yolu olan inbound marketing hakkında çok konuşuruz.

Ancak yine de Türkiye’nin dört bir yanındaki insanlardan dijital pazarlama hakkında birçok soru alıyorum.

Bu sebepten onlara cevap vermeye karar verdim.

Dijital Pazarlama Nedir?

Dijital Pazarlama Nedir

 

Dijital pazarlama, elektronik cihaz veya internet kullanan tüm pazarlama çabalarını kapsar.

İşletmeler, mevcut ve potansiyel müşterilerle bağlantı kurmak için arama motorları, sosyal medya, e-posta ve diğer web siteleri gibi dijital kanallardan yararlanır.

Deneyimli bir inbound marketing’ci, inbound marketing’in ve dijital pazarlamanın hemen hemen aynı şey olduğunu söyleyebilir, ancak bazı küçük farklılıklar vardır.

ABD, İngiltere, Asya, Avustralya ve Yeni Zelanda’daki pazarlamacılar ve işletme sahipleri ile yapılan görüşmelerde, bu küçük farklılıkların dünya genelinde nasıl gözlemlendiği hakkında çok şey öğrendim.

Neden Dijital Pazarlama Yapmalısın?

Basılı reklamlar, SMS veya yüz yüze görüşmeler bir pazarlama faaliyeti olsa da, dijital pazarlama bundan farklı olarak elektronik ortamda ve online olarak gerçekleşebilir.

Bu, e-posta, video, sosyal medya veya web sitesi pazarlama dâhil olmak üzere markalar için sayısız ve sonsuz imkân olduğu anlamına gelir.

Dijital pazarlamanın kendisiyle ilişkili çok fazla seçenek ve stratejisi olduğundan, bütçeni düzgün bir şekilde düzenleyerek çeşitli pazarlama taktiklerini deneyebilirsin.

Dijital pazarlama ile, kampanyalarının başarısını ve yatırım getirisini, reklam panosu veya basılı reklam gibi geleneksel bir reklam içeriğinden daha fazlasını izlemek için analitik araçlarını da kullanabilirsin.

Bir İşletme Dijital Pazarlamayı Nasıl Tanımlar?

Dijital pazarlama, zamanlarının çoğunu online geçiren müşterilerle bağlantı kurmak için çok sayıda dijital taktik ve kanal kullanımı ile tanımlanmaktadır.

En iyi dijital pazarlamacılar, her dijital pazarlama kampanyasının genel hedeflerini nasıl desteklediğinin net bir resmine sahiptir.

Pazarlama stratejilerinin hedeflerine bağlı olarak, pazarlamacılar kullandıkları ücretsiz ve ücretli kanallar aracılığıyla daha büyük bir kampanyayı yönetebilirler.

Örneğin, bir içerik pazarlamacısı, yakın zamanda oluşturulan yeni bir e-kitaptan müşteri adayları oluşturmaya yarayan bir dizi blog yazısı oluşturabilir.

Şirketin sosyal medya pazarlamacısı bu blog yayınlarının, şirketin sosyal medya hesaplarındaki ücretli ve organik yayınlar aracılığıyla tanıtımına yardımcı olabilir.

E-posta pazarlamacı, e-kitabı indirenlere şirket hakkında daha fazla bilgi göndermek için bir e-posta kampanyası oluşturur.

Birazdan bu dijital pazarlamacılar hakkında daha fazla konuşacağız.

Dijital Pazarlama Örnekleri

  • Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
  • İçerik pazarlama
  • Sosyal Medya Pazarlama
  • Tıklama Başına Maliyet (PPC yada TBM)
  • Affiliate Marketing
  • Native (Doğal) Reklamcılık
  • Pazarlama Otomasyonu
  • Email Marketing
  • Online İtibar
  • Inbound Marketing

İşte en yaygın dijital pazarlama taktikleri ve bunlara dahil olan kanallardan bazıları:

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)

Bu, web siteni arama motoru sonuç sayfalarında daha yüksek bir sıralamaya yükseltmek ve böylece web sitenin aldığı organik veya ücretsiz trafik miktarını arttırmaktır.

SEO’dan yararlanan kanallar web siteleri, bloglar ve Infographics’i içerir.

Web sitene nitelikli trafik oluşturmak için SEO’ya yaklaşmanın birkaç yolu vardır.

Bunlar şunları içerir:

  • Sayfa-içi (On page) SEO: Bu SEO türü, bir web sitesindeki sayfalarda bulunan tüm içeriğe odaklanır.

Anahtar kelimeleri, arama hacmi ve amacı veya anlamını araştırarak, okuyucular için soruları cevaplayabilir ve bu soruların ürettiği arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) daha üst sıralarda yer alabilirsin

  • Sayfa-dışı (Off page) SEO: Bu SEO türü, web siteni optimize ederken sayfa dışı gerçekleşen tüm faaliyetlere odaklanır.

Kendi web sitemde olmayan hangi faaliyet sıralamamı etkileyebilir? Diye sorabilirsin.

Cevap, backlinkler olarak da bilinen linklerdir. Sana verilerin linklerin sayısı ve bu backlinlerden gelen sitelerin otoritesi, hedeflediğin anahtar kelimeler için ne derece yer aldığını etkiler.

Diğer websitelerle bağlantı kurarak, bu web sitelerde konuk yazar olarak (ve web sitene backlink alarak) otorite oluşturarak, web siteni tüm SERP’ler üzerinde yukarı taşımak için gereken geri bağlantıları kazanabilirsin.

  • Teknik SEO: Bu SEO türü, web sitenin arka tarafına ve sayfalarınızn nasıl kodlandığına odaklanır.

Görüntüleri sıkıştırma, yapılandırılmış veriler ve CSS dosya optimizasyonu, web sitenin yükleme hızını artırabilen teknik SEO formlarıdır.

Google gibi arama motorlarının gözünde önemli bir sıralama faktörü.

SEO hakkında daha fazla bilgi edinmek için, Google’ın Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Başlangıç Kılavuzunu okumanı tavsiye ederim.

İçerik Pazarlama

Bu terim, marka bilinirliği, trafik artışı, potansiyel müşteri oluşturma amacıyla içeriklerin oluşturulmasını ve tanıtımını ifade eder.

İçerik pazarlama stratejinde rol oynayabilecek kanallar şunlardır:

  • Blog postlar: Şirket blogunda makale yazmak ve yayınlamak, sektördeki uzmanlığını göstermene ve işletmen için organik arama trafiği oluşturmana yardımcı olur.

Bu sonuçta, web sitesi ziyaretçilerini satış amacıyla potansiyel müşterilere dönüştürmen için daha fazla fırsat sunar.

  • E-kitaplar ve whitepaper: E-kitaplar, whitepaper ve benzeri uzun biçimli içerikler, web sitesi ziyaretçilerini daha fazla eğitmeye yardımcı olur.

Ayrıca, okuyucunun iletişim bilgileri için içerik alışverişinde bulunmana, şirketin için potansiyel müşteriler üretmeye ve insanları alıcı yolculuğunda ilerletmeye olanak tanır.

  • Infografik: Bazen okuyucular söylemeni değil göstermenizi ister.

Infografik, web sitesi ziyaretçilerinin öğrenmelerine yardımcı olmak istediğin bir kavramı görselleştirmelerine yardımcı olan bir görsel içerik biçimidir.

Sosyal Medya Pazarlama

Bu uygulama, marka bilinirliğini artırmak, trafiği artırmak ve işin için potansiyel müşteriler oluşturmak için markanı ve içeriğini sosyal medya kanallarında tanıtmayı içerir.

Sosyal medya pazarlamasında kullanabileceğin kanallar:

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram
  • Snapchat
  • Pinterest

Sosyal medyada yeniysen, LinkedIn ve Facebook gibi kanalları tek bir yerden bağlamak için bazı araçları kullanabilirsin.

Bu şekilde, aynı anda birden fazla kanal için içeriğini kolayca proğramlayabilir ve analizleri platformdan da izleyebilirsin.

Yayınlama amacıyla sosyal hesapları birbirine bağlamanın yanı sıra, sosyal medya gelen kutularını entegre edebilirsin, böylece doğrudan mesajlarını tek bir yerden alabilirsin.

Tıklama Başına Maliyet (PPC)

PPC, reklamın her tıklandığında ödeme yaparak web sitene trafik çekmenin bir yöntemidir.

En yaygın kullanılan PPC türlerinden biri, Google’ın arama motoru sonuç sayfalarındaki en iyi bölümlere yerleştirdiğin bağlantıların tıklama başına bir maliyle ödemeni sağlayan Google reklamlarıdır.

PPC kullanabileceğin diğer kanallar şunlardır:

  • Facebook reklamları: Burası, Facebook’un işletmenin hedef kitlesine uyan kişilerin haber yayınlarında yayınlayacağı bir videoyu, resim gönderisini veya slayt gösterisine tıklamak için ödeme yaptığın yerdir.
  • Twitter Reklamları: Burada, belirli bir hedef kitlenin haber yayınlarına bir dizi gönderi veya profil rozeti yerleştirmek için ödeme yaptığın yerdir ve hepsi işletmen için belirli bir hedefi gerçekleştirmeye adanmıştır.Bu hedef web sitesi trafiği, daha fazla Twitter takipçisi, tweetle etkileşim ve hatta uygulama indirmeleri olabilir.
  • LinkedIn Reklamları: Burası, sektörlerine ve geçmişlerine göre doğrudan belirli LinkedIn kullanıcılarına mesaj göndermek için ödeme yapabileceğin yerdir.

Affiliate Marketing

Bu, bir başkasının ürünlerini veya hizmetlerini web sitende tanıtmak için komisyon aldığın, performansa dayalı bir reklam türüdür.

Bağlı kuruluş pazarlama kanalları şunları içerir:

  • YouTube Partner Programı ile youtube video reklamları barındırmak.
  • Sosyal medya hesaplarından affiliate bağlantıları paylaşımları.

Native (Doğal) Reklamcılık

Native reklamcılık, öncelikle içerikli ve diğer ücretli olmayan içeriğin yanı sıra bir platformda yer alan reklamlardır.

Onedio buna iyi bir örnektir, ancak birçok kişi sosyal medya reklamcılığını “native” olarak kabul eder.

Örneğin Facebook reklamları ve Instagram reklamları.

Pazarlama Otomasyonu

Pazarlama otomasyonu, temel pazarlama işlemlerini otomatikleştirmek için kullanılan yazılımı ifade eder.

Birçok pazarlama departmanı, manuel olarak yapacakları, tekrarlayan görevleri otomatikleştirebilir, örneğin:

  • E-posta bültenleri: E-posta otomasyonu yalnızca abonelerine otomatik olarak e-posta göndermen demek değildir.

Ayrıca, kişi listeni gerektiği gibi küçültmene ve genişletmene yardımcı olabilir, böylece haber bültenleri yalnızca mailleri görmek isteyen kişilere gider.

  • Sosyal medya paylaşım zamanlama: Kuruluşunun varlığını bir sosyal ağda büyütmek istiyorsan, sık sık yayınlaman gerekir.

Bu, manuel gönderme işleminin bir miktar zor işlem haline gelmesini sağlar.

Sosyal medya planlama araçları, içeriğini senin için sosyal medya kanallarına yönlendirir, böylece içerik stratejine odaklanarak daha fazla zaman geçirebilirsin.

  • Müşteri odaklı iş akışları: Müşteri adayları oluşturmak ve bu müşteri adaylarını müşteriye dönüştürmek uzun bir süreç olabilir.

Bir e-kitabı indirip açmak gibi belirli ölçütlere uyduktan sonra müşteri adaylarına belirli e-postalar ve içerikler göndererek bu işlemi otomatikleştirebilirsin.

  • Kampanya izleme ve raporlama: Pazarlama kampanyaları, tonlarca farklı kişi, e-posta, içerik, web sayfası, telefon görüşmesi ve daha fazlasını içerebilir.

Pazarlama otomasyonu, hizmet verilen kampanyanın üzerinde çalıştığın her şeyi sıralamana yardımcı olabilir ve ardından tüm bu bileşenlerin zaman içindeki ilerlemesine bağlı olarak bu kampanyanın performansını izleyebilir.

Online İtibar

Çevrimiçi PR, kazanılmış çevrimiçi itibarı dijital yayınlar, bloglar ve diğer içerik tabanlı web siteleriyle güvence altına alma uygulamasıdır.

Geleneksel PR’a çok benziyor ama bu çevrimiçi alandadır.

PR çabalarını en üst düzeye çıkarmak için kullanabileceğin kanallar şunlardır:

  • Gazeticilere sosyal medya aracılığıyla erişim: Örneğin Twitter’da gazetecilerle konuşmak, şirketin için itibar sağlayanlarla ilişki kurmanın iyi bir yoludur.
  • Şirket hakkında yorumlar: Birisi şirketine yorum yaptığında, bu yorumun iyi veya kötü olup olmadığı konusunda bilgin olmayabilir. Ancak, ilgi çekici şirket incelemeleri, markanı hümanize etmene ve itibarını koruyan güçlü mesajlaşma sunmana yardımcı olur.
  • Kişisel web sitene veya blogunda cevap vermek: Şirketin hakkındaki yorumlara yanıt verdiğine benzer şekilde, içeriğini okuyan kişilere yanıt vermek, sektöründe verimli bir diyalog üretmenin en iyi yoludur.

Inbound Marketing

Inbound marketing, alıcının yolculuğunun her aşamasında müşterileri cezbettiğin, ilgi çeken ve sevindiren bir pazarlama yöntemidir.

Yukarıda listelenen her dijital pazarlama taktiğini, Inbound marketing stratejisi boyunca, onlara karşı değil müşteriyle çalışan bir müşteri deneyimi oluşturmak için kullanabilirsin.

İşte geleneksel pazarlama ile inbound marketing arasındaki klasik örneklerinden bazıları:

  • Blog vs pop-up reklamları
  • Video pazarlama vs ticaret reklamları
  • E-posta iletişim listeleri vs e-posta spam

Dijital Pazarlamacı Ne İş Yapar?

Dijital pazarlamacılar, bir şirketin emrinde olan hem ücretsiz hem de ücretli tüm dijital kanallar üzerinden marka bilinirliğinin artırılması ve yönlendirilmesinden sorumludur.

Bu kanallar arasında sosyal medya, şirketin kendi web sitesi, arama motoru sıralaması, e-posta, görüntülü(display) reklamcılık ve şirketin blogu bulunmaktadır.

Dijital pazarlama bugün birçok pazarlama rolünde gerçekleştirilmektedir.

Küçük firmalarda, bir sorumlu aynı anda yukarıda açıklanan dijital pazarlama taktiklerinin çoğuna sahip olabilir.

Daha büyük şirketlerde, bu taktiklerin her biri markanın dijital kanallarından yalnızca bir veya ikisine odaklanan birden fazla uzmanı vardır.

İşte bu uzmanlardan bazı örnekler:

SEO Uzmanı

Ana KPI’lar: Organik trafik

Kısacası, SEO uzmanları, işletmenin Google’da yer almasını sağlıyor.

Arama motoru optimizasyonu için çeşitli yaklaşımlar kullanan bu kişi, ürettiği içeriğin Google’da iyi bir performans göstermesini sağlamak için doğrudan içerik oluşturucularla birlikte çalışabilir, şirket bu içeriği sosyal medyada da yayınlasa bile sürece dâhil olabilir.

İçerik Pazarlama Uzmanı

Ana KPI’lar: Sayfada geçirilen zaman, genel blog trafiği, YouTube kanal aboneleri

İçerik pazarlama uzmanları dijital içerik yaratıcılarıdır. Sık sık şirketin blog takvimini takip ederler ve aynı zamanda video içeren bir içerik stratejisi geliştirirler.

Bu uzmanlar, iş lansmanlarının ürün ve kampanyalarının her dijital kanaldaki tanıtım içeriğiyle desteklenmesini sağlamak için genellikle diğer bölümlerdeki kişilerle birlikte çalışır.

Sosyal medya Uzmanı

Ana KPI’lar: İzler, Gösterimler, Paylar

Bir sosyal medya uzmanının görevini aslında başlıktan anlamak kolaydır, ancak şirket için yürüttükleri sosyal ağlar sektöre bağlıdır.

Her şeyden önce, sosyal medya yöneticileri şirketin yazılı ve görsel içeriği için bir kayıt programı hazırlar.

Bu çalışan aynı zamanda, hangi sosyal ağda hangi içeriğin yayınlanacağına ilişkin bir strateji geliştirmek için içerik pazarlama uzmanıyla birlikte çalışabilir.

Pazarlama Otomasyon Koordinatörü

Ana KPI’lar: E-posta açma oranı, kampanya tıklama oranı, müşteri adayı oluşturma (dönüşüm) oranı

Pazarlama otomasyonu koordinatörü, tüm pazarlama ekibinin müşterilerinin davranışlarını anlamalarını ve işlerinin büyümesini ölçmelerini sağlayan yazılımı seçmeye ve yönetmeye yardımcı olur.

Yukarıda açıklanan pazarlama işlemlerinin çoğu birbirinden ayrı olarak gerçekleştirilebileceğinden, bu dijital etkinlikleri bireysel kampanyalara gruplandırabilen ve her bir kampanyanın performansını izleyebilecek biri olması önemlidir.

Inbound Marketing mi Dijital Pazarlama mı?

Aslında dışardan ikisi benzer görünüyor:

Her ikisi de öncelikle internetten pazarlama oluyor ve her ikisi de insanlar için dijital içerik oluşturmaya odaklanıyor.

Öyleyse fark nedir?

Dijital pazarlama terimi, pazarlama taktikleri ve yöntemleri olarak gösterebileceğim şeyler arasında ayrım yapmıyor.

Her ikisi de hala dijital pazarlama şemsiyesinin altında yer alabilir.

Dijital inboud marketing taktikleri, ilgili veya memnuniyetle bakılmaksızın, çevrimiçi alanda mümkün olduğunca çok insanın önüne doğrudan bir pazarlama mesajı koymayı amaçlamaktadır.

Örneğin, birçok web sitesinin tepesinde gördüğünüz banner reklamları, mutlaka almaya hazır olmayan kişilere bir ürün veya promosyon satmaya çalışır.

Öte yandan, Dijital inboud marketing taktikleri kullanan pazarlamacılar, hedef müşterilerini kendilerine yararlı olan varlıklar sağlayarak web sitelerine çekmek için çevrimiçi içerik kullanırlar.

En basit ama en güçlü Dijital inboud marketing varlıklarından biri, web sitenin ideal müşterilerinin aradığı terimlerden faydalanmasını sağlayan bir blogdur.

Sonuçta, gelen pazarlama, müşterileri çevrimiçi çekmek, meşgul etmek ve memnun etmek için dijital pazarlama varlıklarını kullanan bir metodolojidir.

Diğer taraftan, dijital pazarlama, gelen veya giden olarak kabul edilmelerine bakılmaksızın, her türlü çevrimiçi pazarlama taktiklerini tanımlamak için basit bir terimdir.

Dijital Pazarlama Tüm İşletmeler İçin İşe Yarıyor mu?

Dijital pazarlama, herhangi bir sektördeki herhangi bir işletme için işe yarayabilir.

Şirketinin sattıklarından bağımsız olarak, dijital pazarlama hala kitlenin ihtiyaçlarını tanımlamak ve değerli içerik oluşturmak için alıcı personel oluşturmaktan ibarettir.

B2B Dijital Pazarlama

Eğer şirketin, şirketten şirkete yani B2B ise, dijital pazarlama çabalarının çevrimiçi müşteri oluşturma çevresinde yoğunlaşması muhtemeldir ve nihai hedef birisinin bir satış elemanı ile konuşmasıdır.

Bu nedenle, pazarlama stratejinin rolü, satış görevlilerin için yüksek kaliteli müşterileri web siten ve dijital kanalları destekleyerek çekmek ve dönüştürmektir.

B2C Dijital Pazarlama

Eğer şirketin tüketiciden tüketiciye yani B2C ise, ürünlerinin fiyat noktasına bağlı olarak, dijital pazarlama çabalarının hedefi, insanları web sitene çekmek ve bir satış elemanı ile konuşmaya gerek kalmadan müşteri olmalarını sağlamaktır.

Bu nedenle, muhtemelen geleneksel anlamda potansiyel müşterilere odaklanma olasılığın daha düşüktür ve birisinin web sitene geldiği andan, bir satın alma işlemi yaptığına kadar, hızlandırılmış bir alıcı yolculuğu yapmaya odaklanman daha olasıdır.

Bu genellikle, pazarlama hunisindeki içeriğindeki ürün özelliklerinin bir B2B işletmesi için olduğundan daha yüksek olduğu anlamına gelir ve daha güçlü bir harekete geçirme ifadesi (CTA) kullanman gerekebilir.

B2C şirketleri için Instagram ve Pinterest gibi kanallar LinkedIn’in iş odaklı platformlarından daha değerli olabilir.

Dijital Pazarlamanın Bir Şirketteki Rolü Nedir?

Çoğu offline pazarlama çabasının aksine, dijital pazarlama, pazarlamacıların gerçek zamanlı olarak doğru sonuçları görmelerini sağlar.

Bir gazeteye ilan vermişsen, kaç kişinin o sayfayı okuduğunu ve reklamına dikkat ettiğini tahmin etmenin ne kadar zor olduğunu bilirsin. Bu reklamın herhangi bir satıştan sorumlu olup olmadığını bilmenin kesin bir yolu yoktur.

İşte bazı örnekler:

Web Site Trafik

Dijital pazarlama ile bazı pazarlama platformlarında bulunan dijital analitik yazılımını kullanarak web sitenin ana sayfasını gerçek zamanlı olarak görüntüleyen kişilerin sayısını görebilirsin.

Diğer dijital analitik verilerinin yanı sıra kaç kişinin sayfanı ziyaret ettiğini, hangi cihazı kullandıklarını ve nereden geldiklerini de görebilirsin.

Bu veri, hangi kanalların web sitene yönlendirildiği kişi sayısına bağlı olarak daha fazla veya daha az zaman harcayacağına öncelik vermenize yardımcı olur.

Örneğin, trafiğinin yalnızca% 10’u organik aramadan geliyorsa, bu yüzdeyi artırmak için muhtemelen SEO’da biraz zaman geçirmen gerektiğini bilirsin.

Offline pazarlamada, bir satış görevlisiyle etkileşimde bulunmadan veya bir satın alma işlemi yapmadan önce insanların markanla nasıl etkileşimde bulunduğunu söylemek çok zor.

Dijital pazarlama ile, insanların davranışlarındaki eğilimleri ve kalıpları, alıcılarının yolculuklarında son aşamaya gelmeden tanımlayabilirsin, bu sayede pazarlama hunisinin en üstündeki web sitene nasıl trafik çekeceğin konusunda daha bilinçli kararlar verebilirsin.

İçerik Performansı ve Form Üretimi

Bir ürün broşürü oluşturduğunu ve insanların posta kutularına bıraktığını düşün.

Bu broşür offline da olsa bir içerik türüdür.

Sorun şu ki, broşürünü kaç kişinin açtığını veya kaç kişinin doğrudan çöpe attığını bilmiyorsun.

Şimdi bunun yerine web sitende o broşürün olduğunu düşün.

Sayfayı kaç kişinin ziyaret ettiğini tam olarak ölçebilir ve formları kullanarak indirenlerin iletişim bilgilerini toplayabilirsin.

Yalnızca içeriğinle kaç kişinin ilgilendiğini ölçmekle kalmaz, aynı zamanda kullanıcılar indirdiğinde nitelikli müşteri adayları oluşturursun.

Özellik Modellemesi

Doğru araçlar ve teknolojilerle birleştirilen etkili bir dijital pazarlama stratejisi, satışlarını tümüyle müşterinle olan ilk dijital temas noktasına kadar izlemeni sağlar.

Bunu özellik modellemesi olarak adlandırıyoruz ve insanların, ürününü araştırma ve satın alma şeklindeki eğilimleri belirlemene, pazarlama stratejinin hangi bölümlerinin daha fazla dikkat gerektirdiği ve satış döngünün hangi bölümlerinin düşünülmesi edilmesi gerektiği konusunda daha bilinçli kararlar almanıza yardımcı oluyor.

Pazarlama ve satış arasındaki noktaları birbirine bağlamak, bize göre oldukça önemlidir, güçlü satış ve pazarlama uyumuna sahip şirketler, % 20’lik bir büyüme oranına ulaşmakta, düşük uyum gösteren şirketler için gelirlerde % 4’lük bir düşüşe ulaşmaktadır.

Ne Tür Dijital İçerik Oluşturmalıyım?

Oluşturduğun içerik türü, alıcının yolculuğunda izleyicinin farklı aşamalarındaki gereksinimlerine bağlıdır.

Bu ücretsiz şablonları kullanan alıcılar oluşturarak başlamalı ya da izleyicinin hedef ve zorluklarının işletmeyle ilgili olarak ne olduğunu belirlemek için makemypersona.com’u deneyebilirsin.

Ardından, alıcılarının yolculuğunda hangi aşamada olduklarına bağlı olarak bu içeriği tüketmeye ne zaman hazır olmaları gerektiğini düşünmen gerekir, buna içerik haritalaması diyoruz.

İçerik haritalama ile amaç, içeriği aşağıdakilere göre hedeflemektir:

  • İçeriği tüketecek olan kişinin özellikleri.
  • Bu kişinin satın alma işlemine ne kadar yakın olduğu yani, müşteri yaşam döngüsü aşaması.

İçeriğinin formatı açısından, denenecek çok şey var.

Alıcının yolculuğunun her aşamasında kullanmanı önerdiğim bazı seçenekler:

Bilinirlik Aşaması

  • Blog gönderileri: Güçlü bir SEO ve anahtar kelime stratejisi ile birlikte kullanıldığında organik trafiğini arttırmak için idealdir.
  • İnfografikler: Çok paylaşılabilir, başkaları içeriğini paylaşırken sosyal medya aracılığıyla bulunma şansını arttırdıkları anlamına geliyor. Başlamak için bu ücretsiz Infographic şablonlarına göz atabilirsin.
  • Kısa videolar: Yine, bunlar çok paylaşılabilir ve markanın YouTube gibi platformlarda barındırılarak yeni izleyiciler tarafından bulunmasına yardımcı olabilir.

Düşünme Aşaması

  • Ebook: Genellikle bir blog postdan veya infografikten daha kapsamlı oldukları için potansiyel müşteri oluşturma için harikadır; bu, birinin iletişim bilgilerini almak için daha olasıdır.
  • Araştırma raporları: Yine, bu lead üretimi için harika, değeri yüksek bir içerik parçasıdır. Sektörün için araştırma raporları ve yeni veriler, medya veya sektör basını tarafından sık sık toplandığı için bilinirlik aşamasında da çalışabilir.
  • Web Seminerleri: Daha ayrıntılı ve etkileşimli bir video içeriği olduğu için web seminerleri, bir blog gönderisinden veya kısa bir videodan daha kapsamlı içerik sunduğundan etkili bir düşünme aşaması içerik biçimidir.

Karar Aşaması

  • Durum çalışmaları: Web sitende detaylı vaka incelemeleri yapmak, satın alma kararı almaya hazır olanlar için, kararlarını olumlu yönde etkilemene yardımcı olacakları için etkili bir içerik biçimi olabilir.
  • Görüşler: Örnek olay incelemeleri işin için uygun planlama, web sitende kısa referanslar almak iyi bir alternatiftir. B2C markaları için referansları biraz daha fazla düşünün. Bir giyim markası oluşturuyorsan, bunlar başkalarının nasıl bulunabileceğini markalı bir etiketten çıkarılan, başkalarının bir elbisesini veya elbiseyi nasıl stillendirdiğinin fotoğraflarını çekebilir.

İçeriğimin Sonuçlarını Görmek Ne Kadar Sürer?

Dijital pazarlamada, yatırım getirisini ölçmenin daha kolay olması nedeniyle, sonuçları çevrimdışı pazarlamada olduğundan çok daha hızlı görebildiğini hissedebilirsin.

Ancak, bu sonuçta dijital pazarlama stratejinin ölçeğine ve etkinliğine bağlıdır.

Kitlenin ihtiyaçlarını belirlemek için kapsamlı alıcı kitlesi oluşturmak için zaman harcıyorsan ve onları çekmek ve satışa dönüştürmek için kaliteli online içerik oluşturmaya odaklanıyorsan, ilk altı ay içinde güçlü sonuçlar görmen olasıdır.

Ücretli reklamcılık dijital stratejinin bir parçasıysa, sonuçlar daha da hızlı hale gelir, ancak uzun vadeli, sürdürülebilir başarı için içerik, SEO ve sosyal medya kullanarak organik veya ücretsiz erişimini artırmaya odaklanman önerilir.

Dijital Pazarlama İçin Büyük Bir Bütçeye İhtiyacım Var Mı?

Her şeyde olduğu gibi, bu da dijital pazarlamanın hangi unsurlarını stratejine eklemek istediğinize bağlı.

Önceden var olan bir web sitesi için SEO, sosyal medya ve içerik oluşturma gibi gelen tekniklere odaklanıyorsan, iyi haber, çok fazla bütçeye gerek duymayacaksın.

HubSpot’un CMS’sini kullanarak bir web sitesine ev sahipliği yaparak ve içerik oluşturarak başlayabilirsin.

Yüksek bir bütçeye sahip olanlar için, WP Engine’de barındırılan WordPress’i kullanmaya ve basitçe bunları StudioPress’ten kullanmaya başlayabilirsin.

Online reklamcılık ve e-posta listeleri satın alma gibi inboud tekniklerle, hiç şüphesiz bazı masraflar vardır.

Maliyetler, reklamların sonucu olarak nasıl bir görünürlük elde etmek istediğine bağlı olarak düşüyor.

Örneğin, Google Ads’ı kullanarak PPC’yi uygulamak için, işletmenle ilişkili anahtar kelimeler için Google’ın arama sonuçlarının en üstünde görünmesi için sektöründeki diğer şirketlere teklif verecebilirsin.

Anahtar kelimenin rekabet gücüne bağlı olarak, bu makul derecede uygun veya çok pahalı olabilir, bu yüzden organik erişiminizi oluşturmaya odaklanmak iyi bir fikirdir.

Hedeflerinize sertifikalı bir Google reklam ajansı ile devam etmek istiyorsanız sizi hizmet sayfamıza davet ediyoruz.

Google Ads

Mobil Pazarlama, Dijital Pazarlama Stratejime Uyar mı?

Dijital pazarlamanın diğer bir önemli bileşeni mobil pazarlamadır.

Akıllı telefon kullanımı bir bütün olarak ABD’de dijital medya tüketmekle harcanan zamanın % 69’unu oluştururken, masaüstü tabanlı dijital medya tüketimi yarıdan daha az ve ABD hala diğer ülkelere kıyasla mobilin en büyük kullanıcısı değil.

Bu, dijital reklamlarını, web sayfalarını, sosyal medya resimlerini ve mobil cihazlar için diğer dijital varlıkları optimize etmek için gerekli olduğu anlamına gelir.

Şirketinde, kullanıcıların markanla iletişim kurmalarını veya ürünlerini satın almalarını sağlayan bir mobil uygulaması varsa, uygulaman da dijital pazarlama faaliyeti yakalar.

Şirketinle mobil cihazlar üzerinden çevrimiçi etkileşimde bulunanların, masaüstünde olduğu gibi aynı pozitif deneyime sahip olmaları gerekir.

Bu, mobil cihazlarda olanlar için gezinmeyi kullanıcı dostu yapmak için mobil uyumlu veya duyarlı bir web sitesi tasarımı uygulamak anlamına gelir.

Ayrıca, içeriklerini hareket halindeyken indiren insanlar için sorunsuz bir deneyim oluşturmak için müşteri adayı oluşturma formlarının uzunluğunu azaltmak anlamına da gelebilir.

Sosyal medya resimlerine gelince, mobil cihazlarda resim boyutları daha küçük olduğundan metnin küçültülebileceği anlamına gelir.

Dijital pazarlama varlıklarını mobil kullanıcılar için optimize etmenin birçok yolu vardır ve herhangi bir dijital pazarlama stratejisini uygularken, bu deneyimin mobil cihazlarda nasıl görünüceğini düşünmek son derece önemlidir.

Bunun daima ön planda olmasını sağlayarak, izleyicilerin için işe yarayan dijital deneyimler yaratacak ve sonuçta umut ettiğin sonuçları elde etmiş olacaksın.

Dijital Pazarlamayı Denemeye Hazırım, Şimdi Ne Olacak?

Zaten dijital pazarlama yapıyorsan, en azından çevrimiçi hedef kitlenin bazı bölümlerine ulaşıyor olabilirsin.

Kuşkusuz, strateji biraz iyileştirmek için kullanabileceğin bazı alanlarını düşünebilirsin.

26 Yorum
  • Bu Kadar Bilgi User Avatar Bu Kadar Bilgi

    Detaylı bir makale olmuş. Baştan sona okudum ve karşılaşmış olduğum için de mutluyum. Teşekkür ederim.

  • merhaba makalenizi büyük bir begeniyle okudum elinize sağlık
    sizden bir ricam olucak bende makalelerimi sizin gibi seslendirmek istiyorum bunu nasıl yapabilirim yardımcı olur musunuz?

  • Karacakurt Uzun User Avatar Karacakurt Uzun

    Gerçekten baya iyi yazı olmus

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Selamlar, ben teşekkür ederim Karacakurt beğenmenize çok sevindim. 🙂

  • Ongunalp Kırbıyık User Avatar Ongunalp Kırbıyık

    Emeğinize sağlık, içeriği sonuna kadar okudum..

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      çok teşekkür ederim, çok sağolun.

  • Ferhan Çelikkol User Avatar Ferhan Çelikkol

    Elinize, emeğinize sağlık. Ne zamandır emektar içeriklerinizden mahzun kalmıştık. Başarılarınızın devamını dilerim.

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Merhaba Ferhan makalemizi beğenmene çok sevindik.

  • Adanır Keskin User Avatar Adanır Keskin

    Her zamanki gibi bilgilendirici bir makale olmuş. Teşekkürler.

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Çok teşekkürler 🙂

  • Adıyaman Ruşan User Avatar Adıyaman Ruşan

    Tek kelime ile MÜTHİŞSİN – Gerçekten de yürekten tebrikler.

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Çok teşekkürler 🙂

  • Hüdaver Orman User Avatar Hüdaver Orman

    harikasınız teşekkürler

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Ben teşekkür ederim Hüdaver.

  • İlksoy Sıraç User Avatar İlksoy Sıraç

    Yine çok yararlı bilgiler var usta gerçekten eline sağlık.

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      çok teşekkür ederim, çok sağolun.

  • Umman Furuncuoğlu User Avatar Umman Furuncuoğlu

    çok teşekkürler admin harikasın

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Selamlar, çok teşekkürler Umman bey 🙂

  • Kamelya Tenim User Avatar Kamelya Tenim

    Her zamanki gibi bilgilendirici bir makale olmuş. Teşekkürler.

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Biz teşekkür ederiz Kamelya, zaman ayırıp okuduğun için teşekkürler

  • Muvakkar Çelenlioğlu User Avatar Muvakkar Çelenlioğlu

    Yine her zamanki gibi döktürmüşsünüz. Hemen hemen bütün yazdığınız makaleleri okudum. Çok faydalandığım bir site. Teşekkürü bir borç bilirim.

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Selam Muvakkar.

  • Mehmetçik Kabayuka User Avatar Mehmetçik Kabayuka

    Cok güzel makale okumanızı tavsiye ederim

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Teşekkürler Mehmetçik yazıyı beğenmene çok sevindim.

  • Başak Özkan User Avatar Başak Özkan

    Merhaba, yazınızı çok beğenerek okudum, ellerinize sağlık. Dijital pazarlama nedir sorusunu yanıtlarken sektör hakkında da kapsamlı bilgiler vermenizi faydalı buldum.

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Selamlar Başak, yararlı olmasına çok sevindim.

      Websitemizi takip etmeye devam et, sürekli bu konuda iyi makaleler yayınlayacağız 🙂

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.