CAD Programı Nedir?

Oğuzhan Bilişik Avatar Oğuzhan Bilişik 20 Ağustos 2022

Tasarım sektörünün olmazsa olmaz elemanlarından bir tanesi haline gelen CAD programı hakkında merak edilen soruların yanıtlarını sizler için araştırdık.

Yeni bir ürün imal etmek ve bunun satışını gerçekleştirmek birçok markanın temelini oluşturuyor. Markalar hangi sektörde hizmet verirlerse versinler özgün ve faydalı tasarımlar ile kullanıcıların karşısına çıkarak en iyi ürünleri imal etmeyi amaçlıyorlar. Başarılı bir üretimin temelinde tasarım yer alıyor. Tasarımın başarılı olması içinse bilgisayarlardan destek alınması şart.

CAD kelimesi de tam olarak buradan geliyor. İngilizcede “Computer Aided Desing” kelime grubunun kısaltması olarak kullanılan CAD, bilgisayar destekli tasarım anlamını taşımakta. Yapılan tasarımların, özel olarak üretilmiş olan tasarım programları ile gerçekleştirilmesi CAD olarak tanımlanmakta. Bu işlemin yapılmasında kullanılan uygulamalar da CAD programı olarak isimlendiriliyor.

CAD Programı Ne İşe Yarar?

Hayatımız boyunca karşımıza çıkan ürünlerin tamamı belirli bir tasarım aşamasından geçiyor. Bilgisayarlar hayatımıza girmeden önce bu tasarımlar elle yapılmaktaydı. Her ne kadar muhteşem tasarımcılar olsa da hiçbir zaman bilgisayar ortamında elde edilen optimizasyonun elde edilmesi mümkün değil.

Dünya üzerinde üretim yapan markaların tamamı tarafından kullanılmaya başlayan CAD programı tasarımların en iyi hale gelmesini sağlamaktadır. Bunun yanı sıra tasarımın farklı bir kişi tarafından da rahatlıkla analiz edilmesini sağlar. Değişiklik yapılmak istediğinde bu işlemler çok kısa bir sürede tamamlanabilir. Yeni bir düşüncenin tasarıma aktarılıp aktarılamayacağı da bu programlar sayesinde kolayca kontrol edilecektir.

İlk CAD Programı Ne Zaman Çıktı?

1960’ların başlarında dünyanın önde gelen markaları arasında yer alan General Motors, kendi araştırma laboratuvarlarında önemli bir çalışma gerçekleştiriyordu. Araçlarda kullanılacak olan parçalarda değişikliklerin kolayca yapılabilmesi ve yeni tasarımların ortaya çıkabilmesi için tasarım programları geliştirilmeye başlandı. Bilgisayar desteği olmadan yeni bir parça üretmeye başlamak son derece zahmetli bir süreç anlamına geliyordu.

CAD Programı

1960’ların başında başlayan bu süreç CAD programı olarak isimlendiren programların temelini oluşturmayı başardı. Tabi ki yapılan çalışmalar bu gün karşımızda olan programları bizlere sunmuyordu. Ancak temel işlemlerin birçoğu o dönemde yapılabilir haldeydi. 1970’lerin başına gelindiğinde artık birçok marka bu yönde çalışmalara başladı. 1970’lerin sonu gelirken çok sayıda başarılı sonuç alındı ve çeşitli sektörlerde bu programlar kullanılmaya başlandı.

CATIA ve AutoCAD gibi popüler programlar ise 1990’lı yıllarda hayatımıza girmeye başladı. Profesyonel sektörlerde direkt olarak zirveyi ele geçiren bu programlar günümüzde de popüler seçenekler arasında yer alıyor.

Popüler CAD Programları Hangileri?

Piyasada CAD programı olarak hizmet veren programların sayısı arttıkça programlar belirli sektörlere odaklanmaya başladı. Bazı programlar inşaat uygulamaları için kusursuz hale gelirken bazıları makine parçalarının tasarımında en büyük avantajları sunmaya başladı.

2022 senesine geldiğimizde aktif olarak kullanılan çok sayıda programdan bahsetmek mümkün. Ancak bunlar arasından en popüler olanları sizin için araştırdık. Eğer bu konuda kendinizi geliştirmek ve bunu bir iş alanına dönüştürmek isterseniz işte en popüler CAD programları:

  • CATIA
  • AutoCAD
  • Solidworks
  • Inventor
  • Unigraphics
  • NetCAD
  • ArchiCAD
  • 3D Studio Max
  • Maya
  • Blender

Hangi programı kullanacağınıza ya da öğreneceğinize karar vermeden önce her biri için araştırmalarınızı yapıp limitlerini görmeniz gerekiyor. Sonrasında sizin için en uygun olanları belirleyebilirsiniz.

CAD Programı Nasıl Kullanılır?

İsminden de anlaşılabileceği gibi CAD programı bilgisayar üzerinden kullanılabiliyor. Akıllı telefonların hayatımıza girmesi ile bazı programlar mobil uygulamalarını da hizmete sundu. Ancak bu uygulamalarda yapabileceğiniz işlemler çok daha sınırlı seviyede.

Bilgisayarlara indirilip kurulan bu programları kullanmaya başladığınızda karşınıza boş bir işlem tahtası çıkacaktır. Bu kısım tasarımları gerçekleştirebileceğiniz alan olarak tanımlanır. Sonrasında CAD programı tarafından sizlere sunulan komutları kullanarak çizimlerinize başlarsınız.

Çizimlerinizde fare ve klavyeyi birlikte kullanmanız gerekli olacaktır. İlk etapta ekranda yer alan butonları kullanarak çizimleri gerçekleştirirken bir süre sonra kısayolları kullanmaya başlayabilir ve hızlanabilirsiniz. Programların kendi dilini en iyi şekilde öğrendiğiniz anda önünüzde hiçbir engel kalmayacak.

CAD Programı Kullanmanın Avantajları Neler?

CAD programlarının piyasaya sürülmeye başladığı andan itibaren sıklıkla kullanılmasının sebebi sunduğu çok sayıdaki avantaj. Üreticiler hiçbir şekilde bu avantajlardan vazgeçemedikleri için sürekli olarak programları kullanmaya devam ediyorlar. Bazı programlar yüksek satış fiyatlarına sahip olsa da markalar her sene programlarını güncellemeyi tercih ediyorlar.

Tasarımı Görselleştirme

Kullanılan CAD programı zihindeki tasarımları görselleştirme konusunda en doğru adres olarak karşımıza çıkar. Tasarımcılar kâğıt kalemle tasarlamak yerine CAD programlarını kullanarak sayısal verileri çok daha rahat bir şekilde tasarımlarına aktarırlar. Özellikle 3 boyutlu tasarımlarda bilgisayar desteğinin alınması çok büyük bir etki göstermektedir. Tasarımlar çok net bir şekilde ortaya çıkar.

İnce Detaylara Göz Gezdirme

Uzmanlar CAD programı kullanarak yaptıkları çizimlerde en küçük ayrıntıya dahi dikkat ederler. Her etmen düşünülerek yapılan tasarımlar kontrol edilirken bu ince detaylara göz gezdirmek mümkün olmaktadır. Herhangi bir kısmın ölçüsü net bir şekilde verilebilir. Çizimlere istenildiği kadar yakınlaşmak mümkün olduğundan herhangi bir detayın gözden kaçması mümkün olmayacaktır.

CAD Programı

Tasarımın Optimizasyonu

Tasarım sürecinde farkında olmadan birçok farklı hata yapılabilir. Elle yapılan çizimlerde bu hataları görmek mümkün olmaz. Ancak programın kendi algoritması bu hataları belirleyip kullanıcılara sunmada kusursuz bir iş yapacaktır. Direkt olarak tasarımdaki hatalar belirtilir ve düzeltilmesi için gerekli olan adımların neler olduğundan bahsedilir. Böylece üretim aşamasına geçilmeden hatalar tespit edilebilecektir.

Uzmanlık ile Detaylı Çizimler

Daha önce de bahsettiğimiz gibi CAD programı sektörü artık belirli alanlara yönelen özel programları karşımıza çıkarmaktadır. Böyle olunca bu sektörler için tasarımlar çok daha kolay bir hale gelmeye başlar. Tasarımlara harcanan zamanlar düşerken çok daha farklı özelliklere sahip tasarımların yapılması mümkün hale gelir. Markalar için çok önemli bir adımdır.

Kolay Üretim

Kullanılan CAD programlarının ortaya çıkardığı avantajların bir diğeri ise üretim kolaylığıdır. Yapılan tasarımların üretime uygun olup olmadığı rahatlıkla tespit edilebilir. Son dönemde 3D yazıcılar ile birlikte programlarda tasarlanan ürünlerin bir prototipi üretilebilmektedir. Böylece ürün kusursuz bir hale gelene kadar harcanan maliyet katbekat düşük seviyelerde seyredecektir.

CAD Program Hangi Sektörlerde Kullanılıyor?

CAD programlarının birçok farklı sektörde ana eleman olarak kullanıldığından bahsetmiştir. Bunun ilk sırasında mimarlık geliyor. Mimari tasarımlarda çok sayıda farklı kalem yer alıyor. Kullanılan CAD programı ile birlikte bu ayrıntıların tamamı belirli bir düzen içerisinde ortaya çıkarılabilir.

CAD programlarının ikinci kullanım alanı ise ürün tasarımlarıdır. Endüstriyel alanda üretimine başlanacak olan ürünlerin tasarımları bu programlar üzerinden gerçekleşmektedir. Üç boyutlu olarak tasarımlar yapılabildiğinden ürünleri net bir şekilde canlandırmak mümkün olacaktır.

Grafik tasarım işlemleri CAD programlarının sunduğu bir diğer hizmettir. Üretimine başlanacak olan ürünlerin ya da sunulacak olan hizmetlerin anlatıldığı görseller CAD programları ile birlikte tasarlanabilmektedir.

Son olarak mühendislikte CAD programı kullanımı söz konusu olur. Mühendis olarak yaşantısına devam eden kişiler bu programları kullanarak yapıları, devreleri, mekanik parçaları ya da tıbbi cihazları tasarlamayı başarırlar. Bizler farkında olmasak da gün içerisinde kullandığımız ürünlerin tamamı mühendisler tarafından CAD programları kullanılarak tasarlanmıştır.

Sonraki yazı: İnternet Nedir? İnternet Nasıl Gelişti?

0 Yorum

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.