C# Nedir? Nasıl Kullanılır?

Oğuzhan KARAHAN Avatar Oğuzhan KARAHAN 30 Nisan 2023

C# Nedir? Yazılım geliştiricileri yazılım geliştirirken bir dil seçmeli ve onunla birlikte kendini geliştirmeli. Bu dillerden birisi olan C#, büyük bir topluluğa sahip.

C#, 2000 yılından beri geliştirilen ve güncel olarak C# 10.0 sürümü ile bizlerin karşısına çıkan bir yazılım geliştirme dili. Masaüstü, web ve oyun geliştirme konusunda kendini kanıtlayan bu programlama dili, Python ve Java kadar kullanılmasa da sıralamada üstlerde yer alıyor. C# ile ilgili bilinmesi gereken pek çok şey kullanıcıların karşısına çıkıyor.

C# Nedir?

C#, 2000 yılında geliştirilmeye başlanan Microsoft’un tasarladığı bir programlama dili. Nesne yönelimli bir yazılım geliştirme dili olan C#, yapısı ve kolay kullanımı ile birçok kullanıcının tercih ettiği bir programlama dili olarak bizleri karşılıyor. C++ ve Java dilinden etkilenerek geliştirilen bu dil, C ailesine ait olup D, Dart, Swift ve Java dilini etkilemiştir. “.cs” dosya uzantısı ile birlikte C# yazılımı geliştirilir. C# dosyaları arasında diğer dosyalarla bağlantı kuran ana dosya olur. Dosyalar bu şekilde iletişim halinde bulunurken derleme işlemi de bu dosyalarla yapılır. Çapraz platform desteğine sahip olan C#, güncel olarak 9.0 sürümünü kullanıyor.

En çok kullanılan yazılım dillerini araştırdığımızda karşımıza 2022 yılının Nisan ayı verilerine göre ilk sırada Python çıkıyor. Bu verilerin dünya çapında araştırma sonucu oluştuğunu belirtelim. Python, %30’a yakın bir popülerliğe sahip iken son zamanlarda bir miktar düşüş ile karşılaşmış durumda. Python’dan sonra Java, ardında JavaScript geliyor. C# ise %8’e yakın oran ile 4. sırada bulunuyor.

C# Nasıl Kullanılır?

C# Nedir?” sorusunun dışında C# dilinin nasıl kullanılabileceği de araştırılabiliyor. Yazılım dili olarak bizlerin karşısına çıkan C#’ı kullanmak için bir derleyici gerekiyor. Microsoft Windows işletim sistemi, .NET desteği ile birlikte kendi bünyesinde derleyiciye sahip. Kullanıcılar, herhangi ek bir uygulama olmadan kodladıkları yazılımın dosyalarını .NET derleyicisi ile derleyebiliyor. Bunun yanı sıra C# için sıklıkla kullanılan yazılımlardan birisi Microsoft Visual Studio olmakta. Bu yazılım, görsel bir şekilde kodlamaya imkan tanıdığı için tercih ediliyor.

Microsoft Visual Studio dışında Unity ile birlikte de C# kullanılıyor. Oyun geliştirmek isteyenler Unity uygulamasını tercih ettiğinde C# dili ile kodlama yapabiliyor olacak. Önceden JavaScript desteğine de sahip olan Unity, artık yalnızca C# ile birlikte kodlamayı destekliyor. Bunun gibi C# kodlamak için pek çok yol mevcut.

C# Nedir? Nasıl Kullanılır? Resim

C# Tarihi

C# Nedir?” dışında C#’ın tarihi hakkında da bilgi sahibi olunmalı. C#, ilk olarak 1999 yılının Ocak ayında geliştirilmeye başlandı. Bu dönemde Microsoft, .NET Framework çalışması da gerçekleştiriyordu. Cool yani C-like Object Oriented Language isminde bir yazılım dili geliştirme kararı alan firma, bunun için bir ekip kurdu ve bir süre bu konuda çalışmalar yaptı. 2000 yılının Temmuz ayına gelindiğinde bir konferans aracılığıyla yazılım dili C# olarak tanıtıldı. Bunun sebebi Cool isminin ticari anlamda çok iyi durmamasıydı. Firma, bu nedenle C# ismini tercih etti.

C# ile ilgili yaşanan bir diğer olaya göre 1995 yılında ortaya çıkan Java dilinin üreticisi William Nelson Joy, C# için Java klonu demekle beraber C# dilinin güvenlik ve üretkenlik konusunda yeterli seviyede olmadığını açıkladı. C++ konusunda kitap yazan bir ekip ise Java ile C#’ın birbirine yakın yazılım dilleri olduğundan söz edip bu iki dilin yenilikçi olduğunu da açıkladı. Ayrıca ikili C#’ın Java’dan bazı özellikleri aldığını da ifade etti. 2000 yılının Temmuz ayında C# için yapılan resmî açıklamada C#’ın C++’a daha yakın olduğu söylenerek Java klonu olmadığı belirtildi.

C# Nedir?” konusunun yanı sıra C#’ın tarihine biraz daha değinmek gerekiyor. C#’ı geliştiren ekip, yaşanan bu olaylardan sonra ve Java klonu deyimi sebebiyle yeni bir karar alarak C#’ın kendine özgü özelliklere sahip olması için çalışmalar başlatır. Bu doğrultuda 2005 yılında C# 2.0 piyasaya sürülür. Bu sürüm ile beraber C# artık Java’nın yanında belirgin farklılıklar içerir. Sonraki çıkan sürümlerde de bu değişim sürer ve C# hızlı bir şekilde gelişme göstermeyi sürdürür.

Genel yazılım dili sürümlerini incelediğimizde C# 1.0 resmî olarak 2002 yılında piyasaya sürülürken 2.0 sürümü 2005’te sunuldu. 3. sürüm 2007, 4. sürüm 2010 ve 5. sürüm 2013 yılında geliştiricilerle buluştu. C# 6 2015 yılında kullanıcılarla buluşurken 7. sürüm 2017, 8. sürüm 2019, 9. sürüm 2020 ve 10. sürüm 2021 yılında çıkarıldı.

C# Kullanım Alanları

C# kullanım alanlarıyla ilgili verebileceğimiz pek çok örnek mevcut. Öncelikli olarak C#’ın masaüstü uygulama geliştirmek için çapraz platform desteğine sahip olduğunu belirtelim. Bu sayede geliştiriciler Windows, Linux ve Android gibi farklı platformlara yazılım geliştirebiliyor. C# ile birlikte otomasyon yazılımı kodlanabilir, internet tarayıcısı yapılabilir veya sohbet uygulaması geliştirilebilir. Bu konu yazılım geliştiricinin alacağı karara bağlı.

C# ile birlikte web uygulaması da geliştirilebiliyor. C#, PHP gibi ASP.NET desteğine sahip olmasıyla arka planda sunucu olarak görev yapabiliyor. Bu sayede ASP.NET kullanılarak C# kodlamasıyla bir web sayfası üretilebiliyor. C#’ın kendine has sunduğu kolaylıklar var. Örneğin Microsoft Visual Studio ile beraber kullanıcılar Ajax gibi bazı özellikleri otomatik geliştirebiliyor.

Bir diğer kullanım alanı oyunlar ve mobil uygulamalar için yer alıyor. Örneğin kullanıcılar Unity kullanarak C# programlama dili ile beraber oyun geliştirebilir, bu oyunu isterse mobil oyun olarak yayınlayabilir.

C# Nedir? Nasıl Kullanılır? Resim

C# için Eğitim Kaynakları

C# Nedir?” sorusu ile beraber pek çok kişi eğitim kaynaklarına da ulaşmak isteyebilir. C# için sunulan pek çok kaliteli eğitim kaynağı mevcut. Bunlardan birisi Microsoft’un kendi sitesi olarak açıklanabilir. Microsoft Docs üzerinde yer alan C# belgeleri sayesinde kullanıcılar C# dilinin yapısını ve C#’da yer alan özellikleri öğrenebiliyor. Arayüzü öğrendikten sonra buradaki bilgiler sayesinde profesyonel olunabilir.

Bir diğer web sitesi olarak bizleri Tutorialspoint karşılıyor. Tutorialspoint, sunduğu 100’ün üzerinde ücretsiz eğitim sayesinde kullanıcıların faydalanabileceği bir kütüphaneye ev sahipliği yapıyor. Bu ücretsiz eğitimlerden birisi de C# olarak bulunmakta. Kullanıcılar, burada anlatımlı bir şekilde C# eğitimi alabiliyor.

Sizlere W3Schools platformundan da bahsetmek isteriz. Bu platformda da C# konusunda eğitim sağlanıyor. Eğitim ile birlikte kullanıcılar örnekleri inceleyebilir ve sınava girip kendini deneyebilir.

C# Kolay Bir Dil mi?

Kullanıcılar için merak edilen bir diğer konu “C# Nedir?” sorusu dışında C# dilinin kolay olup olmadığı olarak bizlerin yanında yer alıyor. Bu konu başlığı altında C#’ın kolay olup olmadığını açıklamak isteriz. C#, kullanıcıların yorumuna göre Assembly, C++ ve C diline göre daha kolay kabul ediliyor. Bunun sebebi C#’ın kısa değil, uzun kod yapısına sahip olması. İngilizce terimler sebebiyle bu da anlaşılabilir bir kod yapısı anlamına geliyor. Kısacası İngilizce bilen bir kişi bu dili kolaylıkla öğrenebiliyor. Kısacası C#, genel olarak kolay sayılıyor.

Sonraki yazı: PHP Nedir?

0 Yorum

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.