Bitcoin Nedir?

Oğuzhan KARAHAN Avatar Oğuzhan KARAHAN 29 Nisan 2023

Bitcoin nedir? Bu konu başlığında siz değerli kullanıcılarımız için bitcoinin ne amaçla geliştirildiğini ve ne işe yaradığından söz ediyor olacağız.

Teknoloji gelişiyor. Geçmişte insanlar finansal açıdan iş yaparken kağıt veya madeni para kullanıyordu. Bilgisayar çağının gelmesiyle beraber artık bu paraların yanı sıra dijital bankacılık da gelişmeye başladı. Kripto para yani merkezî olmayan bağımsız para birimlerinin tarihi ise 20. yüzyılın sonuna dayanıyor. Bilgisayar ve internet geliştikten sonra insanların ihtiyacı haline gelen bu sistemler, günümüzde yaygınlaşmış durumda ve bazı ülkeler bu sistemi kabul etti. Kripto para birimlerinin tarihi ve lider kripto para birimi olan bitcoin hakkında bilinmesi gereken pek çok şey bulunuyor.

Bitcoin Nedir?

Bitcoin, Satoshi Nakamoto tarafından geliştirilen kripto para birimi. P2P yani kullanıcıdan kullanıcıya bir sisteme sahip olan elektronik para sisteminin amacı, insanların blok zinciri oluşturarak işlem yapmasını sağlamak. Web 3.0 temellerini kullanan bu yapı, her hangi bir merkeze bağlı olmadığı için kullanıcılar aracılığıyla iletişim sağlayabiliyor. BTC koduna sahip olan bitcoinin 1000’e bölünmüş haline milibitcoin denirken 1 milyona bölünmüş haline microbitcoin ismi verilmiş durumda. Bitcoinin 100 milyona bölünmüş hali ise satoshi olarak adlandırılıyor. Günümüzde satoshi ve microbitcoin almak oldukça kolay.

Aktif geliştirme sürecine sahip olan kripto para birimi, madencilik ile de insanlara destek sağlıyor. Madenciliğin amaçlarından birisi arka planda işlem yapmak. Bu konuya birazdan detaylı bir şekilde değiniyor olacağız. 10 dakikalık blok süresi olan bitcoin için toplam arz 21 milyon ile sınırlandırılmış olsa da her kazım sonrasında kazım işlemi daha zor hale geliyor. Şu ana kadar yaklaşık 19 milyon bitcoin arz edildi.

Bitcoin Nedir

Bitcoin Öncesi Dönem

Bitcoin nedir?” konusunda öncelikle bitcoinin geliştirilmeden önceki dönemine değinmek gerekiyor. Kripto para birimi, internet teknolojisinin gelişmesiyle birlikte dijital ortamda kullanılmak için ortaya atılan bir fikirdi. O dönemde henüz bankacılık sistemleri yeterince gelişmiş değildi. Yazılım geliştiriciler, bitcoin öncesinde pek çok kripto para örneği geliştirdi. Bu konuda belgeler de hazırlandı. Kısa sürede popülerliğe ulaşan kripto para birimlerinden birisinin arkasında kim olduğu bilindiği için yeterince güven vermedi ve pek çok ülke ortaya çıkan bu kripto para birimini yasaklama kararı aldı.

Bitcoinin Kuruluş Hikayesi

Bitcoin nedir?” konusuna değinirken artık bitcoinin asıl hikayesine girebiliriz. Bitcoin kurucusu, daha önceki deneyimlerden elde ettiği tecrübeyle anonim bir şekilde piyasaya girme kararı aldı. Bunun sebebi, anonim olmayan para birimlerinin bazı hükümetler tarafından yasaklanmasıydı. Bunun yanı sıra anonim olarak piyasaya sürülen kripto para birimi bitcoin, insanlara daha çok güven verebilirdi ki öyle olmuş gibi görünüyor. Kripto para birimi, 2008 yılında geliştirilmeye başlandı. 2009 yılı ile birlikte bitcoin artık piyasada yer edindi.

2009 yılından sonra kendini geliştirmeye devam eden kripto para biriminin arkasındaki isim bilinmese de bilinen detaylar arasında kripto para birimiyle yapılan ilk alışverişin bir pizza alımı olduğu söylenebilir. Bir firma, 10.000 bitcoin karşılığında pizza satışı yaparak bitcoin ile yapılan tarihin ilk satışını gerçekleştirmiş oldu. Bitcoin, o dönemde bu kadar düşük bir değere sahipti. 10.000 bitcoin, günümüzde 6 milyar lira ediyor. Dolar bazında hesaplandığında ise yaklaşık 400 milyon dolar ediyor.

Bitcoin nedir?” konusunda bitcoin ile yapılan ilk bağışı da açıklamalıyız. Bitcoin ile birlikte yapılan ilk bağış bu dönemlerde Satoshi Nakamoto olarak tanınan kripto para biriminin kurucusuna yapıldı. Satoshi Nakamoto hakkında henüz net bir bilgi sahibi olmasak da bu isimde bir kişinin bulunması da dikkatleri o kişinin üzerine çekiyor fakat kendisi bitcoin ile alakalı olmadığını belirtiyor. 2011 yılına gelindiğinde bitcoin, Silk Road oyununda ödeme aracı olarak yer almaya başladı. 2011 yılında ayrıca BTC’nin fiyatının 0,3 dolar olduğu da söyleniyor. 2011 yılında 100 bitcoin alan bir kişi 30 dolar ödemiş oluyordu. Bu da günümüzde 4 milyon dolar ediyor. Yani 133.333 kat kâr anlamına geliyor.

Bitcoinin Değeri

Bitcoin nedir?” konusu ile birlikte BTC’nin değerinden de detaylıca bahsetmek gerekiyor. Bitcoin, 2013 yılında 100 doların üzerinde yer alıyordu. Yılın ilerleyen dönemlerinde 1.000 dolara yaklaşan kripto para birimi, bir süre sonra düşüşe geçti. 2017 yılına kadar BTC’de önemli bir hareketlilik görülmedi. Bitcoin, zaman zaman düşüş yaşayarak bazen 1.000 dolara kadar yaklaştı. 2017 yılında BTC’deki büyük artış kripto para biriminin değerini ciddi bir şekilde yükseltmişti. Bitcoin, 2017 yılının sonuna kadar 20.000 dolara yaklaştı ve ardından büyük bir düşüş ile 4.000 dolara kadar geriledi.

Bazı kullanıcılar BTC’nin daha yükselmeyeceğini düşündü. Bu bir süre böyle devam etti fakat 2020 yılından sonra bir hareketlilik başladı. Öncelikle 2019 yılından bahsedelim. 2018 yılında 3.600 dolara kadar düşen BTC bir süre yatay ilerledi. 2019 yılında 12.000 doların üzerine çıkan kripto para birimi ardından tekrardan düşüş yaşasa da dalgalı bir şekilde hareketlerini sürdürdü. 2020 yılına gelindiğinde ise bitcoin tekrardan düşüş eğilimi gösterdi.

2020 yılının sonuna doğru BTC’de yükselme meydana gelmeye başladı. “Bitcoin nedir?” konusuna değinirken 2021 yılına da hakim olmak gerekiyor. 2020 yılının sonunda hareketlenmeye başlayan BTC, 2021 yılında büyük bir artış ile karşılaştı. Yılın ilk yarısında 60.000 doları aşan kripto para birimi ardından 29.000 dolara kadar düşse de ikinci yarıda tekrardan yükselerek rekor kırdı. Bu sefer 68.000 doları aşan kripto para birimi, sonrasında tekrardan düşüş yaşadı. Yakın zamanda BTC, 35.000 dolara kadar geriledikten sonra 40.000 dolara yakın konumda işlem görmeye başladı.

Bitcoin Nedir

Bitcoini Resmî Olarak Kabul Eden Ülkeler

Kullanıcılar “Bitcoin nedir?” konusunda bu para birimini resmî olarak kabul eden ülkeleri de merak edebilir. 2021 yılında El Salvador, kripto para birimi bitcoini resmî para birimi olarak kabul etmeye başladı. Bununla beraber ülkede bazı büyük projeler gerçekleşti. Bunlardan birisi hükümetin bitcoin madenciliği için yenilenebilir enerji santrali kurup buradaki enerjiyle madencilik yapmasıydı. Bir diğer proje ise akıllı şehir olacak yeni bir şehir kurmak. Bu şehrin amacı bitcoinin tam olarak yaşatılabilmesi olarak açıklanabilir.

El Salvador’un gerçekleştirmiş olduğu bu hareket bazı kesimlerin tepkiyle karşılaşmasına yol açsa da bu durum bazı kullanıcılar tarafından takdir ediliyor. Kripto para birimi bitcoini resmî ödeme aracı olarak kabul eden ikinci ülke Orta Afrika Cumhuriyeti oldu. Güncel olarak şu anda iki ülkede resmî olarak bitcoin geçerli.

Bitcoin Madenciliği

Bitcoin madenciliği, bitcoin kazımı yapmak isteyenler için bir sistem. Ekran kartının gücünden faydalanan bu sistem çok büyük bir enerji tükettiği için kârın ne olacağının önceden tespit edilmesi gerekiyor. Ek olarak ekran kartının güçlü olması da bu konuda büyük bir önem teşkil ediyor. Güçlü ekran kartı, güçlü madencilik demek. Şunu belirtelim ki madencilik, P2P sistemi olduğu için kullanıcıların sisteminin sunucu olarak kullanılması anlamına geliyor. Kullanıcılar, bu şekilde para elde ediyor.

Sonraki yazı: Microsoft Nedir?

0 Yorum

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.