Backlink Nedir? Backlinklerin Yararları Nelerdir?

Backlink Nedir? Backlinklerin Yararları Nelerdir?

“Backlink” ve “Backlink nedir?” SEO dünyasında en çok kullanılan kelimelerden ve sorulan sorulardan biridir.

Bir çok kurumsal site sahibi ve blog yazarı daha başlar başlamaz SEO yapıp Google’da görünür olmak istiyor ve karşılarına çıkan “backlink” terimini anlamakta oldukça zorluk çekiyor. Zira SEO içinde bir çok konuda olduğu gibi bu konu da fazlasıyla abartılıyor.

Backlink nedir? tabi ki anlatacağız, ama kısaca söyleyelim; Backlinkler mucize değildir, sadece backlink alarak web siteniz Google’da birinci sayfaya gelemez.

Biz, backlink nedir konusunu bu yazıda elimizden geldiğince aydınlatıp, backlinklerin ne olduğunu, neden SEO için gerekli olduklarını ve websitenizin başarısı için neden önemli olduklarını anlatacağız.

Ayrıca, rakiplerinizin backlinklerini nasıl analiz edeceğinizi, bu backlinklerden kendi sitenize nasıl alacağınızı ve bir kaç güzel backlink oluşturma stratejisi daha öğreneceksiniz.

Başlıyoruz…

Backlink nedir?

Backlink nedir?

Çok kısa açıklamak gerekirse, backlinkler bir web sayfasına gelen link bağlantılarıdır.

Bir web sitesi başka bir sayfaya bağlandığında yani link verdiğinde, buna backlink adı verilir. Geçmişte, backlinkler bir web sayfasının Google sıralaması için ana ölçüttü, yani Google backlinklerinizin durumuna bakarak hedef kelimelerinizde websitenize iyi sıralamalar verebiliyordu.

Google ve diğer arama motorları bu konunun suistimal edilebilir olduğunu anladıktan sonra backlinklere eskisi kadar değer vermemeye başladılar, Google ve diğerleri için backlinkler hala SEO için önemli olsa da web sitenizi bir numara yapmanın en temel kaynağı değildir.

Link Otoritesi Aktarımı (Link Juice ya da Link Suyu):  Bir web sayfasının, makalelerinizden herhangi birine veya web sitenizin ana sayfasına link vermesine “link aktarımı” denilmektedir. Link aktarımı, eğer otorite aktarmayı engellemek için “nofollow” tagı ile engellenmediyse, makalenin sıralamasına yardımcı olur ve aynı zamanda websitesinin genel domain otoritesini de iyileştirir.

Web sitenizde paylaştığınız linklerle otoritenizi paylaşmak istemezseniz “nofollow” etiketi kullanarak link aktarımı sırasında oluşacak otorite paylaşımını engelleyebilirsiniz.

Takip Edilmeyen Bağlantı(NoFollow Linkler): Bir web sitesi başka bir web sitesine bağlandığında, baglantı veren site link alan ile domain otoritesini paylaşmış diğer bir deyimle aktarmış olur, ancak bağlantının nofollow etiketi var ise, bu bağlantı aracılığı ile website otoritesi aktarılmaz.

NoFollow bağlantılar, otorite aktarımı yapmadıkları için bir sayfanın sıralamasına ilişkin olarak hiçbir katkıda bulunmazlar, bu sebeple backlink olarak pek fazla kullanışlı değillerdir. Ancak makale içinde kaynak belirtirken yada otoritenin asıl sahibini etiketlerken belirtildiğinde potansiyel bir trafik yükselmesi sağlanabilir.

Genel olarak NoFollow kullanımı, tanınmayan yada doğrudan ticari bağlantınız bulunmayan web sitelerine link verilirken kullanılır.

Otorite Arttırmak için Yararlı Backlinkler

Takip Edilen Bağlantı (DoFollow Linkler): Varsayılan olarak, bir blog yazısına yada web sitenize eklediğiniz tüm linkler dofollow linklerdir ve bu domain otoritenizi karşı taraf ile paylaşır.

Örneğin Amazon.com sitesi 618Media.com ‘a dofollow link verdiğinde, çok güçlü bir otorite paylaşımı söz konusu olur ve web sitemizin otoritesi çok büyük oranda güçlenir.

Not: biz yukardaki linkte Amazon.com’u belirtirken nofollow link etiketini kullandık, zira otoritemizi amazon.com ile paylaşmak istememekteyiz.

Kök Domain Linkleme (Root Domain Backlinkler): Bu, web sitenize benzersiz bir etki alanından gelen geri bağlantıların sayısını ifade eder. Bir web sitesi web sitenize on kez bağlanmış olsa bile, yalnızca bir bağlı kök etki alanı olarak kabul edilir.

Düşük Kaliteli Backlinkler: Spam linklerin çok çıkış yaptığı, yani 1 sayfada 20den fazla link çıkışı olan, otomatik oluşturulan sitelerden, spam sitelerden ve hatta cinsel içerikli sitelerden gelen backlinklerdir. Bu tür bağlantılar yarardan çok zarar verir. Backlink alırken dikkatli olmanız gereken en önemli konu budur.

İç Bağlantılar(Internal Linkler): Aynı domain de, bir sayfadan diğerine giden bağlantılara iç bağlantı (internal link) denir, web sitenizin Google ve diğer arama motorları tarafından taranmasını kolaylaştırdığı için websiteniz için oldukça yararlıdır.

Çapa Metinler(Anchor Text): Bağlantı verilirken kullanılan yazılara çapa metni denir. Bu tarz anahtar bağlantılar, belirli anahtar kelimeler için otorite almaya çalışırken harika çalışır.

Örneğin SEO konusunda otoriter bir web sitesi, 618media.com ‘a link verirken SEO kelimesi ile bağlantı verir ise, bu SEO konusunda otorite haline gelmeye çalışan ajansımız için oldukça yararlı olur.

Örnek uygulama : SEO

SEO’ da Backlinklerin Avantajları

Backlinklerin Yararları

Backlinklerin Yararları

Backlinklerin avantajlarından bahsetmeden önce, son birkaç yıl içerisinde backlinklerle ilgili çok şeyin değiştiğini bilmeniz gerekir.

Eskiden çok düşük kaliteli, spam linkler bile bir websitesinin kolayca sıralama almasına yardımcı olurdu, ancak Google, Penguin algoritmasını geliştirdiğinden beri, tüm backlink anlayışımız hızlıca değişti. (Zorunda kaldık)

Günümüzde alınan linklerin kaliteli sitelerden, içeriğimizle alakalı, yani contextual olması önemlidir.

Örneğin, balıklarla ilgili bir siteniz varsa ve diğer niş sitelerden maymunlarla ilgili backlinkler alıyorsanız, bu bağlantılar web sitenize çok fazla yarar sağlamaz.

Ama alakalı websitelerinden alınan backlinkler kitabın devamı gibidir, diğer sitede bulunan tüm linkler potansiyel bir trafik kaynağı olur.

Buda Nofollow bile olsa baya yararlıdır.

Bu sebeple amacınız her zaman otoriteler ve alakalı sitelerden backlink almak olmalıdır.

Şimdi, sitenize backlink oluşturmanın neden önemli ve yararlı olduğuna bakalım:

1. Organik Sıralamayı Geliştirir

Backlinkler, diğer websitelerinden gelen dofollow linkler otorite aktarımı yaptığı için, hedeflenen kelimelerde daha iyi arama motoru sıralamalarına ulaşmada yardımcıdır.

Bu, çok fazla backlink aldınız diye bir çok kelime de 1. sırada olacaksınız anlamı taşımamalıdır, gerekli iç optimizasyon sağlandıktan sonra alakalı siteden makalenize ya da web sitenize verilen DoFollow ve NoFollow backlinkler SEO için altın niteliğindedir.

Önemli not: “SERP”, arama motoru sonuç sayfası anlamına gelir. SERP cookieler ve konum bilgileri olmaksızın, Google’da gördüklerinizin aynısını yansıtır.

İşte bir örnek; “SEO Backlink” konusuna bi göz atalım. Bu arama terimini Ahrefs’in Anahtar Kelime Gezgini’ne (bir anahtar kelime araştırma aracı) girerdiğimde, yüksek otoriteli ve sıralaması yüksek web sitelerinin çoğunda tonlarca geri bağlantı olduğunu görebiliyorum.

Ahrefs Anahtar Kelime Planlayıcı

Ahrefs Anahtar Kelime Planlayıcı

İçeriğiniz diğer sitelerden konu ile ilgili backlink alıyorsa, bu içerik doğal olarak arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almaya başlar. Değilse, harekete geçmeniz ve backlink oluşturmanız gerekir.

Amacınız, sadece ana sayfanıza yönlendiren linklerin yanı sıra yazılarınıza ve sayfalarınıza da backlinkler oluşturmak olmalıdır.

Sadece ana sayfaya alınan backlinkler Google gözünde organik sayılmayacaktır.

2. Daha Hızlı Endeksleme

Arama motoru botları, otoriter web sitelerine sürekli girerler ve oradan giden bağlantıları izleyerek yeni web sayfaları keşfederler. Yalnızca sitenizi keşfettiklerinde sitenizi etkili bir şekilde tarayabilirler.

Backlinklere sahip değilseniz, arama motoru botlarının sitenizi bulması oldukça zor olacaktır. Ayrıca otoriteniz az olacağı için keşfedilseniz bile yaptığınız değişiklikler daha yavaş Google aramalarında görünecektir, özellikle yeni bir websiteniz var ise, sitenizin daha hızlı keşfedilmesine ve dizine eklenmesine yardımcı oldukları için backlink almanız önemlidir.

Yeni oluşturduğunuz web sitenize hemen sıralama elde etsin diye programlar ve satın almalar aracılığı ile binlerce backlink almayın, bu Google’nın gözünde otoritenizi azaltıp, yükselmek istediğiniz kelime de sıralamanızı aşağı çekecektir.

Websiteniz 1 yaşına gelene kadar haftada 1-2 link almanız, websitenizin hızlı indexlenmesi için yeterli olur.

3. Yönlendirme Trafiği

Geri bağlantıların en büyük yararlarından biri, websitenize tavsiye trafiği getirmenize yardımcı olmalarıdır. Gerçek hayatta bir yazıyı okuyan kişi, konuyla ilgili daha fazla bilgi edinmek için makaledeki diğer bağlantıları tıklamaya meyillidir, bu web sitenize trafik getireceği için sıralamanıza pozitif etki yaratır, nofollow da olsa alakalı websitelerinden backlink almak bu sebeple oldukça önemlidir.

İnsanlar gönüllü olarak bağlantıları tıkladıklarında genellikle yazdığınız makaleyi okumaya daha heveslidir ve sayfayı okumadan çıkma olasılığı daha düşüktür.

Google analytics’den takip edebileceğiniz hemen çıkma oranınızı düşüreceği için, yararlı bir parametrenizi iyileştirmiş olacaktır.

Backlink almaya nerden başlamalıyım?

Artık “backlink nedir” sorusunun SEO ile ilgili olarak ne anlama geldiğini ve Backlinklerin neden önemli olduklarını anlıyorsunuz.

Şimdi yeni backlinkler edinmek için birkaç basit teknik öğrenelim:

Backlinkler, SEO hakkında akılda tutulması gereken önemli bir nokta, ama önemli olan backlink sayısı değil, backlink kalitesidir.

Sitenize bağlantı almak için ücretli hizmetler kullanıyorsanız, Google’ın Penguin algoritması tarafından cezalandırılabilirsiniz, bu Google sıralamalarınızın tamamen yok olması, ve Google görünürlüğünüzün sıfıra düşmesi demektir.

Backlink ile SEO Trafiği

Backlink ile SEO Trafiği

Öyleyse sorumuz şu:

Aşağıda detaylı olarak anlatacağız ama şimdilik şu başlıklara bi bakalım…

  • 1) Harika Makaleler Yazın

Kişiler kaynak ve örnek olarak makalelerinizi linklesin, böylece doğal ve %100 yararlı backlinkler elde etmiş olursunuz.

  • 2) Misafir Blog Yazarlığı Yapın

Web siteniz ile alakalı siteleri bulun ve misafir yazarlık yapın, onlara güzel bir içerik sağlayın, bunun karşılığında makale içerisinde websitenizdeki içeriğe linkler verin.

  • 3) Rakiplerinizin Yararlı Backlinklerinden Alma

Rakipleriniz sizden daha güçlü görünebilir, çeşitli araçlarla (aşağıda anlatıyor olacağız) sahip oldukları linkleri takip edin ve otoriter linklerinden kendi siteniz için backlink alın.

  • 4) Websitenizi Web Dizinlerine Ekleyin

Bir adres fihristi gibi oluşturulmuş web siteleri vardır, tüm web sitelerini kategorilendirip listelemeye çalışırlar, bir kaç adet sağlıklı web dizini bulun ve web sitenizi bu dizinlere ekleyin.

Harika Makaleler Yazın

Harika Makaleler Yazın!

1. Harika Makaleler Yazın

Diğer websitelerinin sana link vermesini istiyorsan, onlara bir sebep vermelisin ve en iyi sebep harika bir makale olabilir.

İçeriğiniz faydalı ve eğlenceli ise, insanlar bağlantı vermekten mutluluk duyacaktır.

Harika bir makaleyi nasıl yaratırsınız?

Başlamanız için birkaç ipucu:

Problem çözün!

İnsanlar vakit ayırıp web sitenizdeki bir içeriği okumak istiyorsa, problemine bir çözüm arıyordur. Tam sorunu dile getirdiğinizden ve onlara nasıl çözeceklerini öğrettiğinizden emin olun.

İçeriğinizin okunmasını kolaylaştırın, kısa ve basit cümlelerle yazın. Biçimlendirmeler, başlıklar, resimler ve diğer efektif araçlar ekleyerek makalenizin kişileri sıkmamasını sağlayın!

Benzersiz bir bakış açısına sahip olun, bilmediğiniz konularda “yazmak için yazmak” yerine, uzmanı olduğunuz konularda makaleler yazın, İnternette çok fazla içerik var, başka türlü makaleniz nasıl göze çarpacak?

Makaleniz ile kendinizi kanıtlayın, insanlar problemleri ile ilgili okudukları yazıların konu hakkında otoriteler olan insanlar tarafından yazılmış olmasını ister. Eğer siz değilseniz, konunun uzmanlarıyla röportaj yapabilir veya sizin web sitenizde yazmalarını isteyebilirsiniz.

İnanın bu tür bir yazı, anlaşılmayan ama sizin tarafınızdan yazılmış bir makaleden çok daha etkili olacaktır.

Müthiş yazınızı yayınladıktan sonra, sosyal medya’da paylaşmayı ve bülteninize kayıtlı kişilere konuyla ilgili e-posta göndermeyi unutmayın. Eğer haber vermezseniz bu mükemmel makalenin varlığından insanları nasıl haberdar edebilirsiniz?

Ulaşılması gereken en iyi kitle, aynı konuda makaleler yayınlayanlar ve okuyanlardır. Makalenize trafik getirmek için sosyal medya reklamlarını, sosyal medya’daki takipçileriniz ile paylaşmayı ve işiniz ile ilgili kişilere makalenizi e-posta yoluyla tanıtmayı unutmayın.

Backlink için misafir blog yazarlığı

Backlink için misafir blog yazarlığı

2) Misafir Blog Yazarlığı Yapın

Misafir bloğu yoluyla backlink almak, kendi bloglarınız yerine başkalarının blogları için yazı yazdığınız bir stratejidir.

Backlink almak için misafir bloğunda nasıl yazılır?

Özetle: Ücretsiz bir makale karşılığında, blog sahipleri genellikle sitenize verilen 1-2 linke izin verir.

Msafir bloglama ile ilgili büyük zorluklardan biri, konuk blogunda kullanılacak siteler bulmak. Kabul edilme şansınızı arttırmak için hali hazırda konuk gönderilerini kabul eden siteleri arayabilirsiniz.

Bu siteler genellikle “Misafir yazar ol” veya “katkıda bulunanlar” sayfası gibi misafir yazarlık için bir sayfa açar. Bu siteleri bulmak için Google’ın gelişmiş arama operatörlerini kullanabilirsiniz.

Google’da kullanabileceğiniz bazı arama operatörleri şunlardır:

“anahtar kelimeniz” “bizim için yaz”
“anahtar kelimeniz” “yazar ol”
“anahtar kelimeniz” “misafir yazar ol”
“anahtar kelimeniz” “misafir makale”
“anahtar kelimeniz” inurl: katkıda bulunanlar

Örnek: “backlink nedir” “misafir yazar ol”

Bu parametreler aracılığı ile konunuzla alakalı, ayrıca misafir yazarlığı kabul eden blogları Google’da bulabilirsiniz, parametreleri hayal gücünüze göre değiştirerek yeni parametrelerle misafir yazarlığı veren bloglar keşfedebilirsiniz.

3) Rakiplerinizin Yararlı Backlinklerinden Alma

Konu başlığı biraz tuhaf olabilir, ama rakiplerinize güç veren otoriter siteleri bulup onlardan sizde backlink almak istemez misiniz?

Siteniz yeni olabilir, ancak rakipleriniz değil.

Bu iki şeye işaret eder:

  1. Muhtemelen çok fazla backlink almışlardır.
  2.  Kendi backlinklerini çoktan oluşturmuşlardır ve bu sayede sitelerinin otoritesini yükseltmişlerdir. sizde bunu kendi websiteniz için avantaj olarak kullanabilirsiniz.

Bağlantılarını nerden edindiklerini öğrenin ve bunu kendi yararınıza kullanın, bunu yapmak için, Ahrefs’te bulunan Link Intersect adlı aracı kullanabilirsiniz. Bu kullanışlı araç size rakiplerinizde olan ama sizde olmayan backlinkleri gösterir.

Ahrefs Link İntersect

Ahrefs Link İntersect

Yukarıdaki ekran görüntüsünde, rakiplerinizi yukardaki 3 kutuya yazın, ve alta da sizin websitenizi yazın.

Ahrefs, onlarda mevcut olan ama sizde bulunmayan linkleri size gösterecektir, otoritelerine göre sıralayıp link almaya başlayabilirsiniz.

Onlara e-posta gönderebilir, ve websitelerinden link almanın bir yolu olup olmadığını sorabilirsiniz, kimisi bedava yazarlık ile konuyu tatlıya bağlarken, bazıları sizden ücret isteyebilir.

4) Websitenizi Web Dizinlerine Ekleyin

Blogunuzu web dizinlerine göndermek, backlink almanın başka bir yoludur.

Bununla birlikte, bu yöntem bu günlerde pek popüler değil çünkü Google gözünde kirli olmayan yasal bir web dizini bulmak kolay değil. Web sitenizi dizine ekleyebilmek için, web sitelerine backlink vermenizi isteyen web dizinlerinden kaçınmalısınız.

Önemli: Herhangi bir backlink yazılımı veya otomatik dizinlere gönderme yöntemi kullanıyorsanız, bunu hemen bırakın! Otomatik backlink yazılımları Google’ın gözünde websitenizin spam olarak görünmesine neden olacak ve domain otoritenizin silinmesine yada Google cezaları almanıza sebep olacaktır ve inanın bu size çok pahalıya mal olur.

Web sitenizin Google gibi arama motorlarında üst sıralarda çıkmasını mı istiyorsunuz? Bu işi profesyonel SEO ajansına bırakın!

SEO Hizmeti

Sonuç

Her zaman kaliteli ve işiniz ile alakalı backlink almaya özen gösterin, SEO’nun yalnızca backlinkler ile olmayacağını anlayın, otomatikleştirilmiş “black hat” SEO yazılımlarından uzak durun, backlink satın almaktan vazgeçin.

Umarım bu makale SEO ve Backlink arasındaki bağı anlamanıza ve “Backlink nedir” sorusunun cevabını anlamanıza yardımcı olmuştur.

Şu anda websiteniz için backlink alma stratejileriniz neler? Aşağıdaki yorumlar bölümünde bize tecrübenizden ve stratejilerinizden bahsedebilirsiniz.

Bu makaleyi faydalı bulduysanız, lütfen sosyal medya’da arkadaşlarınız ile paylaşmaktan çekinmeyin.

Eğer bu makaleyi faydalı bulduysanız aşağıdaki butonlar aracılığı ile oylayabilir, Facebook ve Twitter üzerinden arkadaşlarınla da paylaşabilirsin.

4 Yorum
  • doktorbul online User Avatar doktorbul online

    Faydalı bir paylaşım. Teşekkürler.

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Beğenmenize sevindik, çok teşekkür ederiz.

  • Neslihan User Avatar Neslihan

    Elimden geldiği kadar tüm sosyal medya ve forum sitelerine üye olup sitemi ekledim ama seo analiz sitelerinde taratınca backlinkim 0 çıkıyor trafiğim de artmadı nerede hata yapıyor olabilirim?

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Selamlar Neslihan, SEO analiz sitelerinin databaseleri bazen Google kadar hızlı güncellenmiyor, eğer gereken her şeyi yaptığını düşünüyorsan tek yapman gereken beklemek.
      Analiz siteleri yerine Google’ın aldığın backlinkleri görmesini beklemen gerek.
      Gerçek etkiyi böyle alacaksındır 🙂

      Umarım yardımcı olabilmişimdir. Kolay gelsin.

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.